Kılık deÄ?iÅ?rtirmiÅ? insanları ortaya çıkartmak için spot check atılır yani bazı gariplikler görülür. Ama kılık deÄ?iÅ?tirildiÄ?inin anlaÅ?ılması için aslında sense motive atılsa daha mantıklı olurdu bence. Sense motivede bir insanın garip davrandıÄ?ını, yalan söylediÄ?ini ve daha önemlisi bir insanın belli bir kontrol edici büyü altında olup olmadıÄ?ını anlamakta kullanılıyor. Spot ise buna sinerji verebilir.
Aslında uzun bir yol ama kılık deÄ?iÅ?tirme konusunda bilgili birinin, baÅ?kasının kılık deÄ?iÅ?tirdiÄ?ini anlayıp anlamaması için, ilk olarak o becerisini kullanması ve düÅ?ükse sense motive atması daha da güzel olabilirdi.
Sizce de mevcut Å?ekliyle iyi mi, yoksa baÅ?ka bir skill'in kullanılması daha mantıklı?
_________________ Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ıÅ?ıÄ?ı daha net görürdüm, Å?imdi, kalabalıÄ?ın içinde, koca bir boÅ?luktayım.
Eskisi ka
kılık deÄ?iÅ?tirme iÅ?lemini ikiye ayırmak istiyorum.
a) makyaj,peruk,lens,gömlek altı yastık vb. bunlar yapılırken disguise (kılık deÄ?iÅ?tirme) kullanılabilir,farkedilmesi için spot (farketme) kullanmak bana mantıklı geliyor.
b) tüccar kılıÄ?ında tüccar gibi davranmak,insanken elfkılıÄ?ında elf gibi davranmak vb.bunlar yapılırken bluff (blöf) farkedilmesi için sense motive (yalan söyleyenildiÄ?ini anlamak gibi birÅ?eydi galiba) kullanılabilir bence.
Quote:
Aslında uzun bir yol ama kılık deÄ?iÅ?tirme konusunda bilgili birinin, baÅ?kasının kılık deÄ?iÅ?tirdiÄ?ini anlayıp anlamaması için, ilk olarak o becerisini kullanması ve düÅ?ükse sense motive atması daha da güzel olabilirdi.
aklıma yatmadı.bu iyi yalan söyleyen yalan söylenildiÄ?ini anlar gibi birÅ?ey.....bilmem olur mu acaba?..........
a) makyaj,peruk,lens,gömlek altı yastık vb. bunlar yapılırken disguise (kılık deÄ?iÅ?tirme) kullanılabilir,farkedilmesi için spot (farketme) kullanmak bana mantıklı geliyor.
Evet fark etmek için spot check gerekebilir ama adam fark ettiÄ?inin ne olduÄ?unu anlayabilecekmi. AÄ?açların arasına saklanmıÅ? birinin görülmesi ile bir kiÅ?inin kılık deÄ?iÅ?tirdiÄ?inin fark edilmesi bence farklı konulardır. Ayrıca sesnse motivede de aslında mimiklerdeki gariplikler, sesin tonlamasındaki deÄ?iÅ?imler, vücudun istem dıÅ?ı, kızarma gibi verdiÄ?i tepkiler hep bir araya toplanır. Bütün bubnları daha iyi yapıp yapamadıÄ?ı ise spottan gelen sinerji artısı gösterir.
Quote:
b) tüccar kılıÄ?ında tüccar gibi davranmak,insanken elfkılıÄ?ında elf gibi davranmak vb.bunlar yapılırken bluff (blöf) farkedilmesi için sense motive (yalan söyleyenildiÄ?ini anlamak gibi birÅ?eydi galiba) kullanılabilir bence.
Ä°lk baÅ?ında bir disguise ile görüntüden ne kadar bonus geleceÄ?i anlaÅ?ılıpta sonrasında bir blöf olabilir bence. Yani seslerin deÄ?iÅ?imi ve benzeri Å?eyler blöften çok disguise'a girmelidir. Å?imdi iÅ?in içine isterseniz bir perform sokabilirim. Tiyatroda rol yapmasını bilen biri yalan söylerkende daha rahat olabilir yada kılıÄ?ına girdiÄ?i kiÅ?i gibi daha rahat davranabilir.
Quote:
aklıma yatmadı.bu iyi yalan söyleyen yalan söylenildiÄ?ini anlar gibi birÅ?ey.....bilmem olur mu acaba?..........
Aslında o bakımdan daha bilgili ve tecrübeli olacaÄ?ı için öyle olmalı. Evet çok yalan söyleyen yalanı daha kolay anlayabilir yada yalan üstüne o kadar eÄ?timlidir ki yalan söylemese dahi tekniÄ?ini bildiÄ?inden bu konular daha fazla dikkatini çekecektir ve hatta bu konulara daha fazla dikkat edecektir. Gerçi burada da sense motive devreye giriyor ve ... iÅ?te öyle. Rol için yapılanların birbirine karıÅ?ması aslında bence çok doÄ?al.
_________________ Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ıÅ?ıÄ?ı daha net görürdüm, Å?imdi, kalabalıÄ?ın içinde, koca bir boÅ?luktayım.
Eskisi ka
mimiklerdeki gariplikler, sesin tonlamasındaki deÄ?iÅ?imler, vücudun istem dıÅ?ı, kızarma gibi verdiÄ?i tepkiler
bence bunlar blöfle alakalı.o yüzden sense motive denemesi yapılabilir.sadece kılık deÄ?iÅ?tiren birinin ( "a)" Å?ıkkı ) mimklerini o kadarda deÄ?iÅ?tirmesine gerek olmayabilir.buna tabiki içinde bulunduÄ?u duruma göre karar verecektir.tüccar kılıÄ?ına gircek ve beni tanımayanlarla iÅ? yapacaksam mimiklerime,ses tonuma o kadarda dikkat etmem.
Quote:
AÄ?açların arasına saklanmıÅ? birinin görülmesi ile bir kiÅ?inin kılık deÄ?iÅ?tirdiÄ?inin fark edilmesi bence farklı konulardır
bana göre baÅ?ka biri olcaksanız blöf yeteneÄ?inizide disguise yeteneinizide kullanmalısınız."a)" ve "b)" Å?ıklarında olduÄ?u gibi.
perform'u bende düÅ?ündüm.oda iÅ?e yarayabilir ama emin deÄ?ilim,bilmiyorum.araÅ?tırmam lazım.
_________________ "Kötü olan, amaca ulaÅ?mak için yapılması gereken kötülük deÄ?il, kötülüÄ?ü becerememektir ve kınanması gereken de budur."
Niccolo Machievell
Posted:
Sun Jan 29, 2006 7:20 am
Ben bu olayı ayrıntılı bir Å?ekilde Å?ıklara ayırmak istiyorum:
a) Karakter kendisine makyaj, giyim, kimyasal vs. Å?ekilde deÄ?iÅ?iklikler yapmıÅ?. Kendisini olmadıÄ?ı birisine benzetmeye çalıÅ?mıÅ? (disguise ile) KarÅ?ısındaki kiÅ?i ise yoldan geçen birisi. Aralarında bir iletiÅ?im olmuyor. Adam sadece onu yoldan geçerken görüyor. Ama kılık deÄ?iÅ?tiren adam kılıÄ?ını doÄ?al bir Å?ekilde oluÅ?turmadıÄ?ı için disguise sırasında hata yapma olasılıÄ?ı var. Disguise'in sonucuna göre az ya da çok hata yaptıÄ?ını (büyük ya da küçük hatalar da olabilir) belirliyoruz. Yoldan geçen kiÅ?i de spot ile bu hataları fark edebilip edemediÄ?ini belirliyor. Arada iletiÅ?im olmadıÄ?ı için bluff ve sense motive gereksiz. EÄ?er adam uzun süre izlerse adamın hareketlerini jest ve mimiklerini görecektir ve bu durum da b Å?ıkkına aittir.
b) Karakter kılık deÄ?iÅ?tirmiÅ?tir ve karÅ?ısındaki adamla belli bir iletiÅ?ime geçmiÅ?tir. Bu iletiÅ?im vücut dili, konuÅ?ma, koklaÅ?ma olabilir. Burada kılık deÄ?iÅ?tiren kiÅ?i kılıÄ?ına girdiÄ?i kiÅ?i gibi davranmak zorundadır. Yani kılıÄ?ını içine hareketleri de girmiÅ? olur. Burada da DND kuralları bluff'te 5'in üzerinde rütbesi olanların bu Å?ıkka giren durumlarda +2 sinerji bonusu aldıÄ?ını söylüyor. Bence o kadar da mantıksız deÄ?il.
Umarım fazal uzun olmamıÅ?tır, umarım özürlülere anlatır gibi anlatmamıÅ?ımdır, eÄ?er öyleyse umarım alımamıÅ?sınızdır ve umarım yardımcı olabilmiÅ?imdir. Saygılar..
Yani b Å?ıkkında arada bir iletiÅ?im yada uzun bir inceleme olduÄ?undan sense motive kullanılmalı mı diyorsun?
Sanırım bir eksik olmuÅ? ama anladıÄ?ım buydu.
Eskisi ka
Ya zaten disguise check atarken karÅ?ındakinin sana karÅ?ı spot'a +10'a varan bonusları oluyo. Sense motive'ı filan karıÅ?tırırsanız iÅ?in içinden çıkılmaz o zaman disguise skill'ini kaldıralım. Sense motive disguse'a karÅ?ı spot'a sinerji vermiyo çünkü zaten sen disguise skill'ini kullanırken mecbur, Allahın emri blöf check atacaksın. Zaten kullanılan bi skill niye on kere yüz kere bi daha kullanılsın ki?
Not: Ben de phb'ye diÄ?er baÅ?lık için bakmadan önce spot check atıldıÄ?ını bilmiyordum. Sense motive atılıyo sanıyordum.
Yani o zaman Å?u orataya çıkıyor. Adam kılık deÄ?iÅ?tirdiÄ?ini bir spot check ile fark eden biri aslında onun kılık deÄ?iÅ?tirdiÄ?ini anlamıyor. Gidipte bir "KardeÅ? bu nedir senin burnun yana kaymıÅ?" demeli. Bu seferde diÄ?eri bir
"Annem ben küçükken beni burnumun üstüne düÅ?ürmüÅ? ve burum yamulmuÅ?. Beceriksiz bir büyücü benim burnumu düzeltmeye çalıÅ?mıÅ? ama iÅ?te arada bir burnum bu hale geliyor sonra düzeltene kadar canım çıkıyor!"
gibi inanılır(!) bir blöf yapmalı. KarÅ?ısındaki sense motive ile bu blöfü geçemezse o zaman onun kılık deÄ?iÅ?tirdiÄ?i anlaÅ?ılmamalı.
Bu durum da spot, çok doÄ?ru. Ama bir cüce kılıÄ?ına girmiÅ? elf harika bir iÅ? çıkartmıÅ? ve sesini filanda uyduruyor ama hareketlerinde bazı acaiplikler var. (Mesela elf Å?arabı içiyor ) Sense motive'i yüksek olan birinin burada bu cücenin hareketlerindeki garipliÄ?i anlaması ve kılık deÄ?iÅ?tirdiÄ?ini bulması gerekmez mi?
Yada daha basit bir örnek vereyim. İçlerinden biri kendini tüccar gibi göstermeye çalıÅ?an bir hırsızdan oluÅ?an ikiliyi izleyen sense motive sahibi bir insan, sadece uzaktan izleyerek aslında ikiliden numara yapanın tüccar olmadıÄ?ını, tüccar gibi gözükmeye çalıÅ?an biri olduÄ?unu anlayabilir bence. Gerçi belki burada bi knowledge(nobility) de gerekebilir.
Belki de çok fazla düÅ?ünüyrum. Yani bu gibi durumlar yerine sadece spotta olsa olur. Ben sadece sizinde benim gibi düÅ?ünüp düÅ?ünmediÄ?inizi merak ediyorum.
Eskisi ka
O kadar ayrıntı oyunu yavaÅ?latır. Gerçi sense motive'ın mekaniÄ?ini anlamıÅ?sın fakat niye atıldıÄ?ını tam çözememiÅ?sin. Samimiyet ölçmek için atılıyor sense motive, yalan için deÄ?il. Zaten yalan söyleyen adam samimi deÄ?ildir söylediÄ?inde. O yüzden sense motive'ı karıÅ?tırmamak daha iyi olur.
Spot'la adamın oyunculuÄ?undaki eksikleri görmek filan yeterli. Zaten olmadıÄ?ı kiÅ?i olmaya çalıÅ?tıÄ?ını anladıÄ?ında olay bitmiÅ?tir.
Posted:
Mon Jan 30, 2006 12:52 am
Sense motive in spota vermesi mantıkısız ve doÄ?ru deÄ?il. Siz sadece disguise açısından düÅ?ünüyorsunuz. Ancak uzak mesafeyi görmek, saklananı farketmek gibi farklı durumları da var spot un. Ã?yleyse baÅ?kasının yalan söylediÄ?ini iyi anlayıp empati yeteneÄ?i yüksek olan birinin "aha Å?u daÄ?ın tepesinde bir ork var" demesi pek hoÅ? olmaz.
spot ile sense motive iliÅ?kisie ve disguise e geri dönelim. Bir kiÅ?i kılık deÄ?iÅ?tirdikten sonra yalan söylemeyebilir. Ben bir halflingim ve insan çocuÄ?una benzeyen makyaj yaptım. Handa takılıyorum biri gelip "evlat bana bir büyücü çaÄ?ırıp gelirsen sana 1 gümüÅ? veririm" diyor.
O adam bu lafı bana söylerken spot atıyor (yada beni ilk gördüÄ?ünde dikkat ettiyse o sırada). Diyelimki yüksek attı kendi kendine düÅ?ünür "ya bu çocuÄ?un ayakları baya bir kıllıydı sanırım". sonra bana geri döner
"piÅ?t gel bakayım buraya, uzatsana Å?u ayaklarını"
"nesi var ayaklarımın"
"insan ayaÄ?ına benzemiyor sanki!"
"ben küçükken hastalık geçirdim eyefendi o yüzden böyle" dınnng iÅ?te Å?imdi bluff ve sense motive atılır.
Bu küçük diyaloÄ?u her kılık deÄ?iÅ?tirenin yalan söylemiÅ? olmayacaÄ?ı için anlatıyorum. Kılık deÄ?iÅ?tirir insanların içinde gezersin, yada bir köÅ?ede durursun, yada yeterli bilgin varsa elf tüccar kılıÄ?ına girince , civardaki tüccarlarla o yılki kürk ticareti hakkında konuÅ?ursun.
Ancak sense motive ile spotun sinerji vermesi pek uyumlu deÄ?il. Her ne kadar disguide ile bluff verse dahi. Ã?ünkü son ikisi birbirlerini tamamlayan yetenekler olmasına raÄ?men, spot ile sense motive in çok farklı kullanım alanları sinirsel alıcıları mevcut.
Posted:
Mon Jan 30, 2006 4:11 am
iyi de zaten bizim de bahsettiÄ?imiz, uzak mesafede görmeye yarayan "spot" denemeleri deÄ?il.
FrontsideAir b) Å?ıkkında güzelce acıklamıs.
Yani durumuna göre sinerji bonusu alabilir, aynı "disguise" ın "bluff" den her zaman almadıÄ?ı gibi...
_________________ "Kötü olan, amaca ulaÅ?mak için yapılması gereken kötülük deÄ?il, kötülüÄ?ü becerememektir ve kınanması gereken de budur."
Niccolo Machievell
Posted:
Mon Jan 30, 2006 5:15 am
Darkgnome wrote:
Yani o zaman Å?u orataya çıkıyor. Adam kılık deÄ?iÅ?tirdiÄ?ini bir spot check ile fark eden biri aslında onun kılık deÄ?iÅ?tirdiÄ?ini anlamıyor. Gidipte bir "KardeÅ? bu nedir senin burnun yana kaymıÅ?" demeli. Bu seferde diÄ?eri bir
"Annem ben küçükken beni burnumun üstüne düÅ?ürmüÅ? ve burum yamulmuÅ?. Beceriksiz bir büyücü benim burnumu düzeltmeye çalıÅ?mıÅ? ama iÅ?te arada bir burnum bu hale geliyor sonra düzeltene kadar canım çıkıyor!"
gibi inanılır(!) bir blöf yapmalı. KarÅ?ısındaki sense motive ile bu blöfü geçemezse o zaman onun kılık deÄ?iÅ?tirdiÄ?i anlaÅ?ılmamalı.
Bu durum da spot, çok doÄ?ru. Ama bir cüce kılıÄ?ına girmiÅ? elf harika bir iÅ? çıkartmıÅ? ve sesini filanda uyduruyor ama hareketlerinde bazı acaiplikler var. (Mesela elf Å?arabı içiyor ) Sense motive'i yüksek olan birinin burada bu cücenin hareketlerindeki garipliÄ?i anlaması ve kılık deÄ?iÅ?tirdiÄ?ini bulması gerekmez mi?
Yada daha basit bir örnek vereyim. İçlerinden biri kendini tüccar gibi göstermeye çalıÅ?an bir hırsızdan oluÅ?an ikiliyi izleyen sense motive sahibi bir insan, sadece uzaktan izleyerek aslında ikiliden numara yapanın tüccar olmadıÄ?ını, tüccar gibi gözükmeye çalıÅ?an biri olduÄ?unu anlayabilir bence. Gerçi belki burada bi knowledge(nobility) de gerekebilir.
Belki de çok fazla düÅ?ünüyrum. Yani bu gibi durumlar yerine sadece spotta olsa olur. Ben sadece sizinde benim gibi düÅ?ünüp düÅ?ünmediÄ?inizi merak ediyorum.
Hayır, abi. Kesinlikle yanlıÅ? düÅ?ünmüyorsun. Tam demek istediÄ?im gibi.
@Shevarash: Artex söylemiÅ? zaten. Ben de önceki mesajımda senin dediÄ?ini söyledim.
Aslında hepimiz aÅ?aÄ?ı yukarı aynı Å?eyleri söylüyoruz. Shevarash lütfen alınma ama biraz dikkatli okusan zaten aynı Å?eyleri söylediÄ?imi görürdün.
Posted:
Mon Jan 30, 2006 9:15 pm
Evet okudum ben zaten sizin yorumlarınız üzerine deÄ?il, baÅ?lıÄ?ın kendisi üzerine açıklama yaptım. Ama sinerji bonusuna kendi adıma karÅ?ıyım, fazla detaya girmek olur. Sinerji ancak her daim geçerli olduÄ?unda verilebilir farklı durumlarda verilmiyor.
neden hem spot hemde sense motive aynıanda atılmasın herikisininde dc sini tutturursa player adamın kılık deiÅ?tirdiginianlar böle yapılması bence en uygunu
View next topic View previous topic
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum