Modules
  • Ana Sayfa
  • AvantGo
  • Downloads
  • FAQ
  • Feedback
  • Forums
  • Journal
  • Private Messages
  • Recommend Us
  • Search
  • Statistics
  • Stories Archive
  • Submit News
  • Surveys
  • Top 10
  • Topics
  • Web Links
  • Your Account

• Who's Online
    Şu an sitede, 2 ziyaretçi ve 0 üye bulunuyor.

Henüz üye değilseniz, Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

Languages
    Site Lisanını Seçin

FrpWorld.Com :: View topic - Adam yapmıÅ?, siz yapabilecek misiniz?
    Forum FAQ  |  Search  |  Memberlist  |  Usergroups   |  Register   |  Profile  |  Private Messages  |  Log in

Adam yapmıÅ?, siz yapabilecek misiniz? View next topic
    View previous topic
    Post new topicReply to topic
    Author Message
    paul sernine
    Gölge Ustası

PostPosted: Sat Jan 20, 2007 2:23 am Reply with quoteBack to top

Ã?ok yaklaÅ?tınız, yaptıÄ?ınız planlar iÅ?e yarayabilir ama Lüpen soygunu o Å?ekilde yapmamıÅ?. Belkide cevabı öÄ?rendikten sonra sizin planınız size daha cazip gelecek Very Happy

Mektubunda eÅ?yaları kendisinin yükleyeceÄ?ini söylüyor ama soygun sırasında gerçekten hapisanede. Å?imdi sizi yanlıÅ? yönlendirdiÄ?imi düÅ?ünmeyin, mektubu kitapta olduÄ?u gibi yazdım. Soygunu Lüpen'in adamları yapıyorlar.

Baronun malikanesi oldukça güvenli. Adada, etrafı kayalıklarla çevrili, ulaÅ?ım sadece köprüyle saÄ?lanıyor, alarm sistemi var. Ne kadar iÅ?e yarar bilmem ama kapılar ve kilitlerde cabası. Baron neden eÅ?yalarını baÅ?ka bir yere taÅ?ısın. Nereye güvenebilirki? Ã?zellikle Lüpen soygundan bahsederken. Zaten kitaptada eÅ?yaları taÅ?ıma kararı almıyor.

Lüpen'in sırf Å?öhret için, hiçbir maddi kazancı olmadan iÅ? yapacaÄ?ını sanmıyorum. Bu olaydada öyle bir durum yok.

Lüpen'i tutuklayan dedektir hafife alınmaması gereken bi karakter. Lüpen defalarca onunla dalga geçmiÅ? olsa bile ona karÅ?ı dikkatli davranılmalı. Birinin onu safdıÅ?ı bırakması, bi yerlere hapsedip yerine geçmesi durumuna karÅ?ı önlemler almıÅ? olabilir. Oynarken ben bile bu tür önlemler alıyordum, ne olur ne olmaz Smile DediÄ?im gibi, soygun sizin planlarınızdaki gibi olabilir. Dedektif önlem almayabilir yada Lüpen tutuklu olduÄ?u için bunlardan vazgeçmiÅ?tir. Ama Lüpen'in planı önlem alınması durumunda bile iÅ?e yarıyor.

Hipnotize etme olayı ayrı bi bomba! Yapabiliyorsa neden olmasın?
    Back to top View user's profileSend private messageSend e-mailMSN Messenger
    Darkgnome
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Sun Jan 21, 2007 5:20 am Reply with quoteBack to top

Lüpenin adamları içeriye girmiÅ?, baronu yakalamıÅ?, ona bütün kilitleri açtırmıÅ?, eÅ?yaları yüklemiÅ? ve kaçmıÅ? olabilirler. Yani bilgiÄ?in soygunu yapmıÅ? olabilirler. Hatta Baronun o eÅ?yaları koruması için adam tutması durumunda adamları kılıÄ?ına girip o Å?ekilde gelmiÅ?te olabilirler. Sonra tekrar kabakuvvet planına düÅ?müÅ?lerdir. Tehdit mektubuda bu sebeple gönderilmiÅ? olabilir.

Dedektif ise uzkalarda bozulmuÅ? motoru ve telefonunun düzelmesini bekliyor olabilir.

Arsen Lüpen diye illaki dolambaçlı yöntem kullanacak deÄ?il ya. Haldur huldur girip alması da mümkün.

dfunk
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Mon Jan 22, 2007 5:48 pm Reply with quoteBack to top

Peki Arsen Lüpen daha önce soyduysa baronu yerlerine sahtelerini yerleÅ?tirip Å?urda Å?u var falan diye bir mektup gönderip baronu kıllandırmıÅ? olamazmı bir de soyulduÄ?unu nasıl anlıyor baron eÅ?yalar odadan tamamen götürülmüÅ? durumda mı soygun sonrasından bilgi alabilirmiyiz biraz?
    Back to top View user's profileSend private messageSend e-mail
    Bogus
    Site Yazarı
    Site Yazarı

PostPosted: Mon Jan 22, 2007 11:05 pm Reply with quoteBack to top

Bence burada en mantıksız yerden baÃ…?layarak bir çözüm bulmaya çalıÅ?alım. Bence buradaki en mantıksız Ã…?ey Arsen Lupen’in yapacaÄ?ı soygunu günü gününe, saati saatine söylüyor olması. Ne kadar kibirli olursa olsun amaç bir Ã…?eyleri çalmak ise kimse bunu yapacaÄ?ını önceden söylemez. Demek ki Arsen Lupen’in bunu söylemesinin nedeni bu soygunu baÃ…?ka türlü yapamayacak olması… Teoriyi kurarken kerterizimiz bu nokta olmalı.

Bir baÃ…?ka konu da Lupen’in çalacaÄ?ı eÃ…?yaların yerini ve deÄ?erini Baron odaya kimseyi sokmadıÄ?ı halde biliyor olması. Hikayede Baron’un Ã…?atoyu donattıÄ?ı yazıyor. Yani bu eÃ…?yalar ezelden beri orada deÄ?iller, sonradan konmuÃ…?lar. Baron herhalde hiç bir Ã…?ekilde Lupen’I kapısından içeri sokmaz, bu eÃ…?yaları taÃ…?ıyan Lupen olamaz bana kalırsa ama onları satan pek ala Lupen olabilir ve deÄ?erini de bu Ã…?ekilde biliyor olabilir.… Baron’un elinde hangi deÄ?erli eÃ…?yaların olduÄ?unu biliyor ve eÄ?er bunları sıralıyorsa tek amacı Baron’u korkutmak… yerlerini nasıl bildiÄ?ine gelince ya onlar da Lupen’in adamıydı ya da Lupen eÃ…?yaları taÃ…?ıyanları buldu ve onlardan yerlerini öÄ?rendi… Mesela çiçekli resim nereye asıldı? Masa nereye kondu? Komidin nereye kondu gibi…

Hikayede Å?atonun bir nehrin ortasında olduÄ?u ve ancak bir köprü ile ulaÅ?ılabilindiÄ?i söyleniyor. Bu sözden yeraltında bir geçidin var olmadıÄ?ını çıkartıyorum. Koskoca masa ve komidin gibi Å?eyler çalınacaklarsa bu köprünün üzerinden geçmek zorundalar. Bu yüzden baron en büyük korumayı buraya koyacaktır diye düÅ?ünüyorum.

Ã?özümün detektif ile bir ilgisi olduÄ?u kesin. Küçük bir yörede dedektifin tesadüfen tatil yapması biraz zorlama…Yoksa hikayenin içinde bu ayrıntı olmazdı deÄ?il mi? Bir kere çok ufak bir ayrıntıyı gözden kaçırmamak lazım. Dedektifin kaçamak bir tatil yaptıÄ?ını yazan gazete yerel bir gazete. Yani sadece o yörede yaÃ…?ayanların okuduÄ?u bir gazette. Ayrıca tatil kaçamak bir tatil olduÄ?u için Dedektif de pek ortalarda gözükmek istemeyecektir. Hatta sernine’in verdiÄ?i ipucuna dayanarak Dedektifi zorla bir yere hapsedip yerine geçme olayının olmadıÄ?ını var sayıyorum. Zaten bize verilen bilgiye göre bu yazı bir kaç gün önce çıkmıÅ? ve bu kadar ünlü bir dedektifin yerine geçip bunu bu kadar zaman fark ettirmemek çok kasınç bir çözüm olurdu.

O halde geriye tek bir çözüm kalıyor. Dedektif Lupen’in bir adamı ve gazete haberi de büyük ihtimalle yine Lupen tarafından yazdırılmıÅ? yalan bir haber. Buradan Baron’un Lupen’I yakalayan ünlü dedektiften yardım isteyeceÄ?ini var sayabiliriz. Hatta gerçeÄ?i aslında orada olmadıÄ?ından buluÃ…?mayı da büyük ihtimalle haberi yazan ve yine Lupen’in adamı olan gazeteci ayarlayacaktır.

Baron hırsızlıÄ?a engel olmak için dedektifi Ã…?atoya davet edecektir ve büyük ihtimalle durmaları gereken yerde yani deÄ?erli eÃ…?yaların olduÄ?u salonun içinde bekleyeceklerdir. Ancak daha önce de belirttiÄ?im gibi Dedektif Lupen’in adamı olduÄ?u için Baron’u bir Ã…?ekilde hırsızlıÄ?ın gerçekleÃ…?eceÄ?i odadan uzak tutmak zorunda. Bunu yapmasının türlü yolu var, Baron’u bayıltabilir, zehirleyebilir, bir odaya kilitleyebilir… nasıl bir yöntem kullandıÄ?ını bilemeyiz çünkü sonrasında ne olduÄ?u hikayede anlatılmıyor.

Ancak yine de sahte dedektifin bu kadar eÃ…?yayı tek baÃ…?ına taÃ…?ıyamayacaÄ?ı ortada. Ä°lk baÃ…?ta evin hizmetkarlarından yardım aldıÄ?ını düÅ?ünebiliriz ama Baron’u aptal yerine koymak istemiyorum. Her halde onlara ya güveniyordur ya da evin dıÅ?ına göndertmiÃ…?tir. Dedektif dıÅ?ında tanımadıÄ?ı insanları da evin içine almayacak kadar akıllı olduÄ?unu düÅ?ünüyorum. Sonuçta ne kadar kalabalık olurlarsa o kadar fazla Ã…?üpheli olur. EÄ?er aldıysa o zaman sahte dedektifin iÃ…?i çok kolay olur çünkü.. Bir süre baronu meÃ…?gul tutması yeterli, böylece adamlar iÃ…?lerini kolayca bitirir. Sernine hikayenin devamında ne oluyor? Baron yaÃ…?ıyor mu? Uyutuluyor mu? EÃ…?yalar bulunuyor mu veya mesela dedektif gerçekten sahte mi çıkıyor? En azından Baron’un saÄ?lıÄ?ı ile ilgili bilgi versen?

Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Tue Jan 23, 2007 12:34 am Reply with quoteBack to top

Evet, yerel bir gazete olayını çok güzel yakalamıÅ?sın Bogus ve bu gazete sadece Baron için çıkartılmıÅ? bir gazetede olabilir dediÄ?in gibi. Yani Barona giden gazete yerine sahte bir gazete gönderilmiÅ? olabilir. Kutlarım harika. Smile :clap:

paul sernine
    Gölge Ustası

PostPosted: Wed Jan 24, 2007 4:49 am Reply with quoteBack to top

Cevap

Baron polisten yardım ister ama polis oralı olmaz (nedeni uzun uzun tartıÅ?ılabilir). Bunun üzerine baron dedektiften yardım ister ama dedektifte yardım etmeyi kabul etmez. “Paranı ve zamanımı boÃ…?una harcama” der. Baron birkaç gün sonra yeni bir tehdit mektubu alır. Tekrar dedektifin yanına gider. Zorlada olsa onu ikna eder. Dedektif, barona evdeki uÃ…?aklara güvenip güvenemeyeceÄ?ini sorar. Baronda güvenemeyeceÄ?ini söyler. Bunun üzerine dedektif evdekileri göndermesini, olaya polis dahil kimseyi karıÅ?tırmamasını, bu iÃ…?i kendi adamlarıyla halledeceklerini söyler. Ä°Å?in içinde Lüpen varsa kimseye güvenilmemelidir.

O gece soygun gercekleÅ?ir. Yerel gazetedeki ilan asılsızdır, dedektif olduÄ?u söylenilen kiÅ?i aslında Lüpen'in adamıdır. İçeceÄ?ine attıÄ?ı ilaçla baronu uyutur, sonrada adamları yardımıyla evi boÅ?altır.

Tebrikler Bogus :clap: :clap: :clap: Class'ımın vazgeçilmesi olan güvensizliÄ?i bir kenara bırakarak sana karÅ?ı saygısızlık yapmayacam Very Happy Hatam olduysa affola.

Hırsız Loncası'nın deÄ?erli müdavimleri; imkansız gibi görünen soygun küçük noktalara dikkat edilerek rahatlıkla gerçekleÃ…?tirilebiliyor. Peki bu noktalar neler olabilir? Mesela gözlem ve muhakeme yeteneÄ?ine önem verilerek elde edilen bulgular. En basitinden örnekte olduÄ?u gibi çalınması planlanan eÃ…?yaların sahibini tanımak. Hangi durumda hangi tepkiyi vereceÄ?ini tahmin etmek. VerdiÄ?i tepkiye göre görüÅ?eceÄ?i kiÃ…?ilerin durum karÃ…?ısında göstereceÄ?i tepkiler… Ve bu tepkiler dikkate alınarak hazırlanılmıÅ? bir plan. Satranç oynamaya benziyor.

Å?imdi anlatacaklarımın konuyla alakalı olmadıÄ?ını düÅ?ünebilirsiniz. Ã?ocukluktan beri dinlediÄ?im bir olay var, tanrı geleceÄ?i bilir. Bunun doÄ?aüstü olduÄ?unu düÅ?ünürdüm önceden. Sonra ise aslında hiçbirÅ?eyin doÄ?aüstü olmadıÄ?ını, bazı durumların insanlık tarafından açıklanamadıÄ?ı için doÄ?aüstü olarak kabul edildiÄ?ini düÅ?ünmeye baÅ?ladım. Tanrının geleceÄ?i bilmesi gibi. En basitinden iyi tanıdıÄ?ınız ve gözlemlediÄ?iniz küçük bir çocuÄ?un elinden Å?ekerini aldıÄ?ınız zaman verdiÄ?i tepkiyi bileceÄ?iniz gibi tanrınında bizim geleceÄ?imizi bileceÄ?ini düÅ?ünmüyor deÄ?ilim.

Tanrısal bir uzgörü, tanrısal bir gözlem yeteneÄ?i, tanrısal bir muhakeme gücü ve Ã…?eytana bile pabucunu ters giydirecek planlar. Bence iyi bir hırsızın dikkat edeceÄ?i ana noktalar bunlar olmalı. Sessiz hareket, yankesicilik, blöf vb de önemli ama o kadarda deÄ?il. Ä°Å? player’ın kendi zekasında bitiyor, karakter kaÄ?ıdında yazanda deÄ?il.

Siz bu konular hakında neler düÅ?ünüyorsunuz, soygun planı yaparken nelere dikkat edilmesini tavsiye edersiniz?
    Darkgnome
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Wed Jan 24, 2007 5:25 am Reply with quoteBack to top

Kiminle uÄ?raÅ?tıÄ?ın, nasıl bir ortamda(kiÅ?ilerde dahil) uÄ?raÅ?tıÄ?ın ve elindekilerin yeterliliÄ?i.

Kiminle uÄ?raÅ?tıÄ?ın: Yapılanlara tepkisi nasıl olabilir.
    Nasıl bir ortamda : Yapılanlara beklediÄ?inden farklı tepkivermesine sebep olacak biri varmı? Yapılacaklar için gerekli ortam varmı?
    Yeterliklik: Planı uygulayacak kadar yeterli birikim ve malzeme varmı.

Büyük düÅ?ünmeyi siz haydutlara saygımdan ( Very Happy ) bırakıp küçük bir olayda örnek vermemin daha anlamlı olacaÄ?ı düÅ?üncesindeyim.

Bir yankesicilikte Å?iÅ?man bayanın arkasnıdan gitmek yerine onun önünden gelip çarpmayı yeÄ?lerim. Ã?ünkü Å?iÅ?man bayanların arkasında geçmek için an kollayan bir sürü kiÅ?i olacak ve dikkatleri Å?iÅ?man bayanda olacaktır. Ancak karÅ?ıdan geldiÄ?inde Å?iÅ?man bayandan kaçmaya çalıÅ?an kilier birde arkasındakilere dikkat edeceklerdir ve arkasındakilerde Å?iÅ?man bayana çarpılma anını kolladıklarından hemen bir kalabalık oluÅ?turup Å?iÅ?man bayanın olayı anlamasını daha da zorlaÅ?tıracaklardır.

Bogus
    Site Yazarı
    Site Yazarı

PostPosted: Wed Jan 24, 2007 6:11 am Reply with quoteBack to top

Ä°Å?in aslı D&D oyunlarında hırsızları pek sevmem... Gerek DM olarak gerek ise oyuncu... Sanırım bunun birincil sebebi bu karakterin bu oyunda stealth, pick poket, move silently ve open locks eksenine endekslenmiÅ? olmaları...

Ancak ben oyunlarımda zaten oyuncularımdan ufak ip uçlarını toplamalarını onları doÄ?ru bir Å?ekilde bir araya getirip yorumlamalarını beklerim. Sonuç olarak bir Cthulhu Storyteller'ıyım ve bu oyunda da zaten oyunculara Player deÄ?il "Investigator" deniyor. DedektifliÄ?i, ip uçlarını bulmayı ve baÅ?kalarının vereceÄ?i tepkiler konusunda fikir yürütmeyi zaten çok severim...

Sernine bir soygunu planlarken nelere dikkat edersiniz diye sormuÅ?,ben ise bunu sadece soygun ile deÄ?il, genel olarak bir oyunu hazırlarken nelere dikkat ettiÄ?im ile bir anlamda cevaplamaya çalıÅ?acaÄ?ım....

Bir kere bu tür "kandırmacalarda" kandırmacayı veya soygunu veya oyunu hazırlayan kiÅ?i bir gerçeÄ?i çok iyi özümsemelidir:

Ä°nsanlar gün içersinde binlerce hatta milyonlarca bilgi tarafından bombardımana tutulurlar. Bu veriler o kadar fazladır ki beyinin bunların hepsini özümseyip muhakeme etmesi imkansızdır, öyle ki beyin böyle bir misyona kalkarsa yaÅ?amamız, hayatta kalmamız bile mümkün deÄ?ildir. Bu yüzden de insan beyni önceki tecrübelerine dayanarak etrafındaki bütün verileri önce sınıflar, sonra geneller ondan sonra da sistematik bir Å?ekilde bu verileri belirli kalıplarda muhakeme eder. En iyi kandırmacalar kuzu postuna bürünmüÅ? kandırmacalardır. Yani bizim genel muhakememiz altında belirli kalıpları kendisine post olarak kullanan ama aslında kurt olan minik detaylar.

Ã?rneÄ?in Sernine'in hikayesinde gazete bu tür bir tuzaktı... Biz günlük hayatımızda gazeteyi doÄ?ru haber veren (Türkiye'de tartıÅ?ılır) yazılı basın olarak biliyoruz ve bu yüzden hikayeyi ilk okuduÄ?umuzda aklımıza gelen" Gerçek dedektif gerçekten de bu küçük kasaba da tatil yapıyor..." oluyor. Yerel olduÄ?unu kaçırmamızın nedeni gazete kavramının yerel kavramından çok çok daha kuvvetli olması... belki taÅ?ralı bir dedektif bu hikayeyi çözmekte daha az zorlanırdı... Idea

Bu yüzden ben bir soygun yapacak olsam insanların bu genelleme yüceliÄ?inin "zayıflıÄ?ı demiyorum çünkü bu gün baraj, uçak, uzay mekiÄ?i gibi Å?eyler yapmamızı doÄ?ada gördüklerimizi genelleyip standartlaÅ?tırma çabamıza borçluyuz" zaaflarını elimden geldiÄ?i kadar kullanmaya çalıÅ?ırdım...

Bana kalırsa bu bahsettiÄ?im de zaten Sernine'in insanların ne düÅ?üneceÄ?ini, nasıl tepki vereceÄ?ini önceden tahmin etme yetisine dayanıyor.

Sernine'in hikayesinde bu tür kuzu postlu kurtlar oldukça fazla... Günü saati verilen bir soygundan bahsedildiÄ?inde insanlar hemen:

"Gününü ve saatini vererek bir soygunu nasıl gerçekleÅ?tirebiirim?" diye soruyorlar... Ã?ünkü insanlar tüm akli evrimlerinde bu yolu kullanarak baÅ?arıya ulaÅ?tılar... Ay'a nasıl giderim? Nasıl uçarım? Suyun üzerinde nasıl dururum? soruları ile icatlar bulundu..

Ancak iÅ? kandırmacalara gelince tam tersi düÅ?ünmek lazım... "Gününü ve saatini vererek bir soygunu nasıl gerçekleÅ?tirebilirim" sorusunun binlerce ucu havada asılı cevabı olacaktır. Ve kandırmacı da zaten Å?ansını bu binlerce cevaptan birine saklanarak dener. Ancak "Gününü ve saatini vermeden bir soygunu neden yapamam?" Sorusu sorulduÄ?unda verilebilecek cevap çok çok çok azdır... Ve soruyu bu Å?ekilde sorduÄ?unuz zaman da daha önce gözünüzden kaçan detaylar daha bir anlam kazanmaya baÅ?larlar...

Gölge Ustası

PostPosted: Wed Jan 24, 2007 7:34 am Reply with quoteBack to top

Yorumlarınız için teÅ?ekkürler. Ã?ok güzel Å?eyler yazmıÅ?sınız ama Darkgnome'un "haydut" benzetmesini pek beÄ?enmedim. DıÅ?ardan bakınca öyle mi görünüyoruz? Smile
    darkflarer
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Sat Jan 27, 2007 6:37 am Reply with quoteBack to top

hırsızlar kendilerinden baÅ?ka herkese haydut görünür.

Bu arada karÅ?ındakine nasıl bir izlenim verdiÄ?inde önemlidir ki bu Baron salak bir izlenim vermiÅ?tir e salaklar soyulur, ama Lupen'in planından daha iyi bir planım var, ama Å?iddet içerikli fazlasıyla.

Ã?nce Baron'la tanıÅ?maya gidersin yada tanıdıÄ?ı birini tutar gönderirsin, adamı tehtid ederekte gönderebiliriz neyse sonra bu adam Baron'u kendi seçtiÄ?i bir yöntemle bayıltır yada uzun bit uykuya yatırır, sonra ben eve girerim çatır çutur diÄ?er tipleri sessizce keserim sonra 2-3 kiÅ?i toplanır malları götürürm, sonra yardım edemleride öldürürm, para bana kalır anında kaçarın uzak bi yere olay biter teslim falan da olmam.

Back to top View user's profileSend private message
    darkflarer
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Wed Jan 31, 2007 6:31 am Reply with quoteBack to top

ben geçen gün Kabalcı'da Lüpen'in bi kaç kitabını (galiba tüm seriyi) gördüm güzele benziyo, okullarda tatil yoÄ?un psp ve PC iÅ?lerime ara verirsem alıcam okuycam, ama Mortal Kombat ve NWN2 oynamaktan vaktim olmuyor (Medieval2'de oynuorm o yüzden okuma ihtimalim iyice azaldı)

Back to top View user's profileSend private message
    Bashall
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Mon Feb 26, 2007 3:42 am Reply with quoteBack to top

BaÅ?ından beri polisiye roman gibi okudum her postu.oturduÄ?um yerden kasıldım gerçekten.çok güzel olmuÅ? hem yazı hem yorumlar.

Post new topicReply to topic

Jump to:   

View next topic
    View previous topic
    You cannot post new topics in this forum
    You cannot reply to topics in this forum
    You cannot edit your posts in this forum
    You cannot delete your posts in this forum
    You cannot vote in polls in this forum