ArkadaÅ?lar rahlarda Metis edebiyatın yayımladıÄ?ı bi silmarilion çevirisi gördüm.
Kitapçıda ilk sayfalardaanlatımı karÅ?ılaÅ?tırdım. Eski bilindik silmarilionda daha biilindik kelimeler kullanılmıÅ? ama metis edebiyatınki silmariliondaki ruha daha uygun kelimeler seçmiÅ? bence. Yüüzükelrin efendisinden alıÅ?kın olduÄ?umuz dile de daha yakın. Benim daha çok hoÅ?uma gitti.
Ã?yle bi yorum getireyim dedim...
_________________ Chaos is the law of nature,
Order is the dream of man.
Posted:
Wed Feb 20, 2008 9:59 am
Valla bilemiyorum, dünya LOTR'daki ya da DL'deki gibi epik savaÅ?lardan oluÅ?muyor. Entrikalar, yalanlar, ihanetler, Å?erefsizlikler var. LOTR'da ya da diÄ?er fantastik kitapların çoÄ?unda bu etmenler çok az rol alıyor. EksikliÄ?ini çok hissettiriyor bana. Bir Buz ve AteÅ?in Å?arkısını okuduÄ?umda aÄ?zım açık kalmıÅ?tı ve "Vay be" demiÅ?tim, bana o gerçekçilik hissini çok iyi yaÅ?atmıÅ?tı... Bu tartıÅ?ma böyle giderse "En iyi metal grubu Metallica'dır" kıvamına dönecek...
Å?ahsen ben körü körüne "En iyisi budur" düÅ?üncesine karÅ?ıyım, illa ki bilmediÄ?iniz daha güzel bir Å?eyler olacaktır.
hiçbir fantastik eser tolkien ınkiler kadar etkileyici, görkemli ve dokunaklı olamaz. hele ki dragonlance ve forgotten realms la karÅ?ılaÅ?tırıldıÄ?ında silmarillion ve takipçilerinin farkı ortaya çıkıyor. tolkien eserleri bazen coÅ?turup savaÅ?larda hatta konuÅ?malar sırasında adamın tüylerini diken diken ederken bazen de turin ve leithian bölümlerindeki gibi okuyucuyu yerden yere vuruyor, fakat diÄ?er kitaplar yüzde 95 maddi kazanç saÄ?lamak amacıyla yazıldıÄ?ından kiÅ?i warcraft oynar gibi hissediyor; raistlin in sakız çiÄ?ner gibi büyü yapıp, drizzt in prince of persia dakilere taÅ? çıkartan comboları bir yerden sonra insanın sabrını zorluyor.
evet silmarillion baÅ?ta olmak üzere tolkien eserleri biraz aÄ?ır ve anlaÅ?ılması zor bir dille yazılmıÅ? olabilir(gerçi ben hiç zorluk çekmedim), ancak oxford da edebiyat profesörlüÄ?ü yapmıÅ? bir yazara da öyle basit bir dil pek yakıÅ?mazdı sanırım.
son olarak tolkien ın eserlerinde baÅ?ka hiçbirinde olmayan bir gizem var. insan ister istemez mordor un doÄ?usunda ne var, beleriand gitti peki balar yerinde mi, himling himring den geriye kalan mı, morgoth un atıldıÄ?ı boÅ?luk tam olarak nasıl birÅ?ey gibi daha onlarca soru soruyor..
:clap: :clap: :clap:
Sana katılıyorum
Bu kitap okunmadan ben fantastik kitap okudum demek bile gereksiz.. ilk baÅ?ları biraz sıkabilir ama ilerledikçe yapıÅ?ıyorsunz kitaba...
Kendi baÅ?ına bir mitoloji gibi Silmarilllion...
Tolkien'in dehasını, hayalindeki dünyayı bütünüyle görebilmemizi saÄ?layan eserdir.
Bir dahaokuyasım geldi bu baÅ?lıÄ?ı görünce.
View next topic View previous topic
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum