Modules
  • Ana Sayfa
  • AvantGo
  • Downloads
  • FAQ
  • Feedback
  • Forums
  • Journal
  • Private Messages
  • Recommend Us
  • Search
  • Statistics
  • Stories Archive
  • Submit News
  • Surveys
  • Top 10
  • Topics
  • Web Links
  • Your Account

• Who's Online
    Şu an sitede, 1 ziyaretçi ve 0 üye bulunuyor.

Henüz üye değilseniz, Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

Languages
    Site Lisanını Seçin

FrpWorld.Com :: View topic - Turk Halk Edebiyati Ve Fantastik Kurgu
    Forum FAQ  |  Search  |  Memberlist  |  Usergroups   |  Register   |  Profile  |  Private Messages  |  Log in

Turk Halk Edebiyati Ve Fantastik Kurgu View next topic
    View previous topic
    Post new topicReply to topic
    Author Message
    Firble
    Forum Yöneticisi

PostPosted: Sat Aug 30, 2008 10:55 am Reply with quoteBack to top

Uzun zamandir en cok ilgi duydugum edebiyat turlerinden biri halk edebiyati.... Icinde bence cok ilginc ogeler barindiriyor. Sizce bu ogeler modern fantastik edebiyata donusurken nasil kullanilabilir arkadaslar.. Fikirlerinizi merak ediyorum.

Lugtarias
    Forum Yöneticisi

PostPosted: Sat Aug 30, 2008 5:00 pm Reply with quoteBack to top

Türk Halk Edebiyatı derken, M.Ã?.7000 lerde Ã?n-Türklerle baÅ?layıp hemen hemen Köktürklerin yıkılımına kadar geçen süreç içerisinde meydana getirilmiÅ? uçsuz bucaksız ve kudretli edebiyattan bahsediyorsak, fantastik kurguya uyarlanabilecek çok fazla öge barındırıyor içinde. Sanırım tahmin edebileceÄ?imizden çok daha fazla.

Bu dönemden sonraki Türk Edebiyatı da çok fazla öge barındırıyor içerisinde.

Bu ögelerin günümüz fantastik kurgusuna nasıl uyarlanabileceÄ?i hakkındaki fikirlerimi yazmak isterim ama Å?u an zamanım yok...

En kısa zamanda kendi fikirlerimi paylaÅ?acaÄ?ım.

Forum Yöneticisi

PostPosted: Tue Sep 02, 2008 6:09 am Reply with quoteBack to top

Ben aslinda o kadar geriyi bile dusunmemistim. Yunus Emre, Koroglu gibi daha Anadoluya ait olan donemi dusunmustum. Aslinda kendimize ozgu bir fantastik edebiyat yaratirken... ( Bence daha kuresel bir edebiyattan once bunu yapmamiz gerekiyor.) Ornegin Koroglunun hayatini konu eden bir fantastik oyku yazabiliriz. Ya da ondan esinlenerek baska bir sey yapabiliriz... Anadoludaki efsanelerden de yola cikarak bir seyler yapabiliriz. Tolkien in olusturdugu edebiyat merkezi noktasini bildigim kadariyla ingiltere ve cevresinden aliyor. Sonrasinda buna farkli ulkelerden sinirli bazi ogeler eklenmis... Ama ozu yine ingiliz gibi..

Firble
    Forum Yöneticisi

PostPosted: Sun Sep 21, 2008 10:56 pm Reply with quoteBack to top

Anadolu edebiyatında olup da fantastik öykülerde yer alabilecek bir ögeyi ayrı bir baÅ?lıkta anlattım... Sanırım baÅ?ka bir öge de eÅ?kiyalar... KöroÄ?lu sanırım en fazla bilineni ancak sadece o yok... Ä°nce Mehmet bile modern bir eÅ?kiya destanı... Halk öykülerinde sanıyorum zaten epey bir fantastik öge var eÅ?kiya öykülerinde... Ancak halk edebiyatına yansımamıÅ? olan ya da o kadar bilinmeyen de bir çok öykü var sanırım. Bu öyküler büyük ölçüde 1500lerden sonra Anadolu da hep devam eden bir isyan halinin bir yansıması biraz... Ã?oÄ?u zaman daÄ?larda saklanıyor eÅ?kiyalar belki ormanlar çok büyük ve ulu olmadıÄ?ı içindir. Devlete güvenilmeyen dönemlerde halk için neredeyse kahraman mertebesine yükseltiliyorlar... Sanırım oldukça güzel kullanılabilecek ögelerden birisi...

Firble
    Forum Yöneticisi

PostPosted: Fri Sep 26, 2008 1:27 pm Reply with quoteBack to top

Ã?çüncü bir edebi öge de sanırım Türkmenler... BaÅ?ka bir deÄ?iÅ?le göçebe Türkler... Bugün de sanırım bir kısmı hala var. Bir zamanlar çoÄ?u Türk göçebe imiÅ? Anadoluda bile...

Sanıyorum bilinen fantastik edebiyatına göçebe Türkler zaten girmiÅ?. Hatta Tolkien in öykülerinde Sarumanla iÅ?birliÄ?i yapan daÄ? insanları olarak hakları ile yerlerini almıÅ?lar.

Ancak belki biz onların öykülerini daha iyi bilen insanlar olarak bu konuda daha farklı söyleyecek bir Å?eylere sahipizdir.

Bence bu bizim kullanabileceÄ?imiz en güzel fantastik ögelerden birisi...

entreri2
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Wed Oct 01, 2008 6:23 pm Reply with quoteBack to top

Å?uan kendi çapımda bir dünya yarattım onunla uÄ?raÅ?ıyorum ama açıkçası bizim kültürümüzden hiç bir Å?ey yansıtmadım.Aslına bakarasanız zaten KöroÄ?lu vb anlatan hikâyelerde fantastik öÄ?eler sık sık barınıyor.Ã?zerine baÅ?ka bir Å?eyin koyulmasının pek anlamlı olacaÄ?ını sanmam.
    Ama yine de kendi kültürümüzü bir Å?ekilde yansıtmak lazım,gerek frp oyunlarında,gerekse hikâye ve yazılan fantastik Å?iirlerde..

Saygılar..
    Back to top View user's profileSend private message
    Lugtarias
    Forum Yöneticisi

PostPosted: Wed Oct 01, 2008 9:16 pm Reply with quoteBack to top

Evet eÅ?kıyalar gerçekten iyi tema olabilirler Anadolu tabanlı Fantastik Ã?yküler için.

Aynı zamanda Türkmenlerde öyle! Göçebe yaÅ?ıyorlar ve kültürlerinde, günlük yaÅ?amlarında çok fazla Å?amanik öge var. Bunların hepsi fantastik kurguya uyarlanabilecek ögeler olarak kullanılabilir. Å?unu da ifade edeyim, Faerun'daki Buzyeli Vadisi Barbarlarını bilirsiniz. Onlar Antik Ä°skandinavya'nın göçebe boylarına çok fazla benzerler mesela. Aslında birÅ?ey daha ifade edeyim, o göçebelerin arasında eski Türkler'de bulunur. Zira Ä°skandinavlar ile çaÄ?lar boyunca burun burna bir coÄ?rafyada yaÅ?amıÅ?lardır. Kültürlerdeki ve mitolojilerdeki keskin benzerlik vardır. Hatta, Buzyeli Vadisi Barbarlarının aldıkları isimlerden bazıları Ã?n-Türkçe'ye çok fazla benziyor bazen. Ã?rneÄ?in Berkhtar vardı bir kitapta. Güç, kuvvet sahibi gibi bir anlama geliyor Ã?n-Türkçe'de. Kitapta da harbiden çok kuvvetli bir barbarın adıydı. Sonuç olarak demek istediÄ?im, görüldüÄ?ü gibi göçebe toplumlar Fantastik Kurgu'ya baÅ?arıyla uyarlanabiliyor. Buzyeli Vadisi Barbarları ya da Saruman'la iÅ?birliÄ?i yapan daÄ? adamları örneÄ?inde görüldüÄ?ü gibi. EÄ?er biz de Anadolu tabanlı Fantastik bir ortam yaratmayı düÅ?ünürsek, Türkmenleri simgeleyen insanlar oluÅ?turabiliriz. Veya öykümüz Anadolu'da geçecekse, doÄ?rudan Anadolu'nun içerisinde, Türkmenleri fantastik ögelerle dolu insanlar olarak betimleyebiliriz ki bu da çok hoÅ? olur bence...

Forum Yöneticisi

PostPosted: Thu Oct 02, 2008 12:17 pm Reply with quoteBack to top

Bana esas sorun Å?u gibi geliyor göçebe kültürle yaÅ?ayan insanlarla ilgili. Fantastik Kurgu hikayelerinin çoÄ?u göçebelere günümüz Avrupasının bakıÅ?ını yansıtıyor. Barbar savaÅ?çı Å?ehirleri basan insanlar. Birkaç olayları söz konusu barbarların gözünden görmeye çalıÅ?an yazar var. Ancak onlar da kendi bakıÅ? açılarını hissettiriyorlar öykülerinde...

Ancak biz bu kültürün içinden geliyoruz. Bu kültürün tüm yanlarını biliyoruz sadece savaÅ?la ilgili olan yanlarını deÄ?il. O nedenle göçebe yaÅ?amla ilgili Türkmenlikle ilgili kendimizden gelen söylenecek sözlerimiz var bence... Belki de bu nedenle bu konu bizim için en verimli fantastik ögelerden birisi...

Yine de baÅ?ka ögeler de var... Mesela birisi Kervansaraylar... Han ve Tavernalar da bizim Avrupa ile paylaÅ?tıÄ?ımız fantastik ögelerden birisi. Ancak Avrupalılar ıssız yolların üzerinde ancak kalelerde kendilerini güvenli hissederken, Selçuklu ve Osmanlıların devlet otoritesinin ve belki göçebeliÄ?in de verdiÄ?i dinamizmle güvenliÄ?ini daha fazla saÄ?layabildiÄ?i o nedenle kaleden daha çok belki günümüzün otellerine benzeyen kervansarayları var. Bu yerlerin kendilerine özgü kuralları hatta töreleri var. Belki bir de efsaneleri... Elbette bizler yaratırsak....

SacoKhan
    Forum Yöneticisi

PostPosted: Fri Oct 03, 2008 10:23 pm Reply with quoteBack to top

Ya birinci ikinci dünya savaÅ?larını bile ele alabiliriz, her türlü yaratıcılık söz konusu olmalı bence.

Forum Yöneticisi

PostPosted: Fri Oct 03, 2008 11:02 pm Reply with quoteBack to top

BildiÄ?im kadarıyla ikinci Dünya SavaÅ?ında Türkiye ye yansıyan fazla olay yoktu. Gerçi tabii ciddi bir ajan trafiÄ?i söz konusuydu ancak olaylar genelde bizim Türk halkının aktif katkısı olmadan gerçekleÅ?tidi. Ancak Birinci Dünya SavaÅ?ı ve KurtuluÅ? SavaÅ?ı hatta daha geriye gidersek Yemen çok güzel konular... Ancak bunlar belki hikayelerin oturacaÄ?ı zeminler gibi biraz... Ã?rneÄ?in bir eÅ?kiya öyküsü bu zeminlerden birinin üzerinde de yer alabilir.

Zeminlerden söz açmıÅ?ken bu zeminlerden en ilgincini hep Celali Ä°syanları olarak düÅ?ünürün. Kanuni Döneminden neredeyse 1800lere kadar Anadolu farklı aralıklarla durmadan isyan ediyor. Bu isyanlar bizim tarihimizin en azından benim açımdan pek de bilmediÄ?im bir parçası sanırım bu muhteÅ?em bir öykü konusu olurdu.

SacoKhan
    Forum Yöneticisi

PostPosted: Tue Oct 07, 2008 5:46 pm Reply with quoteBack to top

Açıkçası Å?öyle düÅ?ünüyorum ben, belirli bir fantezi oluÅ?turulur. En basitinden yaratıklardan bahsedilir, ve sırf bunun üzerine gerçek tarihte geçen ve bu yaratıkları oynadıÄ?ımız oyunlar olabilir. Hatta bunu günümüze de geçirebiliriz. Ne bilim günümüzde insanların arasında dolaÅ?an bir gul yabani olabilir. Å?u an sıkıyorum bunları bi tarafımdan çünkü yeterli destan bilgim yok ama yapılabilir elbet, ozanlarımıza iÅ? düÅ?üyor bu durumda Razz

Forum Yöneticisi

PostPosted: Tue Oct 07, 2008 11:25 pm Reply with quoteBack to top

Ä°yi de birçok insanın kafasındaki fantastik hikayelerde neden elfler var? Neden elfler çoÄ?u insanın kafasında oldukça benzer özelliklere sahip bir ırk olarak düÅ?ünülüyor..

Fantastik bir hikayeye öge eklenirken insan kendi zihninden baÄ?ımsız hayal kuramaz ki kendi zihnini de öncelikle yaÅ?adıÄ?ı toplum sonra da öÄ?rendiÄ?i bilgiler Å?ekillendirir.

Mesela Hristiyan Å?ovalye kültürünü tam olarak özümsememiÅ? bizler için tam olarak paladin denen Å?eyin ne olduÄ?unu anlamak kolay deÄ?ildir.

Aynı Å?ekilde kendilerinin bile haberi olmasa bile aslında ork ırkı yaratılırken nasıl Türklerden esinlenildiÄ?ini de bilemeyiz. Onların bize bakıÅ?ını bilmediÄ?imiz için.

Ben okuduÄ?um lise sayesinde biraz daha onların nasıl baktıÄ?ını görebiliyorum ancak ben de onlar gibi yazmıyorum.

Bu nedenle hikayeleri kendi kurduÄ?umuz ve toplumumuzun kurduÄ?u hayallerden kopuk yazmak yerine deneysel nitelikte de olsa kendimize ait bazı ögelerin eklenmesinin öykülerimizi daha güzel hale getirileceÄ?ini düÅ?ünüyorum.

Firble
    Forum Yöneticisi

PostPosted: Sat Oct 11, 2008 12:34 am Reply with quoteBack to top

Belki bahsedilebilecek diÄ?er bir öge de bize ait ozan kültürü... Aslında bu kültürün iki ayaÄ?ı var. Ä°stanbul ve Å?ehirlerdeki daha geniÅ? olanaklara sahip kesimin ozanları ki onların da kendilerine özgü hikaye ve efsaneleri var. Bir de halk ozanları... Aslında halk ozanları Avrupadaki benzerleri ile kesiÅ?melere sahipler ancak sanırım kendilerine özgü bazı renkleri farklılıkları var. Mesela YiÄ?it ozanlık en azından birdiÄ?im kadarıyla Avrupada yok... Bizdeki KöroÄ?lu gibi YiÄ?it ozanlık mesela...

Lugtarias
    Forum Yöneticisi

PostPosted: Sat Oct 11, 2008 2:23 am Reply with quoteBack to top

Kesinlikle katılıyorum. Kendi hayallerimizden, kültürümüzden esinlenmeliyiz. Paladin örneÄ?i çok güzel gösteriyor durumu. Aynı Paladinin oluÅ?turulması gibi biz de ''Bahadırlar'', ''YiÄ?itler'', ''Ozanlar'', ''Kamlar'' oluÅ?turabiliriz. Gerçekten çok büyük bir avantajımız var, Halk Edebiyatına dayanan bir fantastik dünya yaratma konusunda.

Firble, eÄ?er aklında belirmekte olan bir dünya ve o dünyanın içinde olacak bir takım Å?eyler varsa yeni bir baÅ?lık aç derim ben. Hepimiz aklımıza gelen yeni fikirleri tartıÅ?ır Å?ekillendiririz.

Forum Yöneticisi

PostPosted: Mon Oct 13, 2008 2:17 am Reply with quoteBack to top

Türk savaÅ? geleneÄ?i hakkında Anadolu da bilgimin kısıtlı olduÄ?unu belirtmeliyim. Lugtarias ın belirttiÄ?i belirli klasik ögeler var tabii. Akıncılar mesela... Uç beylerinin kontrolünde beyliklerin ülkelerin ileri doÄ?ru yayılmasını saÄ?layan savaÅ?çılar... Bunlar biraz korsanlara benziyor. Devlet bu grupları tam kontrol edemiyor, gerileme dönemlerinde bu gruplar ülkenin baÅ?ını yiyen gruplara dönüÅ?üyorlar. O nedenle Osmanlı bu sistemi son derece zayıflatıyor.

Osmanlı'nın kendine özgü bir Yeniçeri Sistemi var. Ä°stanbulda geliÅ?en kendine özgü ir eÄ?itimi töresi hatta inancı olan bir sistem... Å?u ana kadar hakkında yazılmıÅ? en azından benim gördüÄ?üm öyküler çok az. Oysa uzuun yıllara adeta damgasını iyi ve kötü yanları ile vuran bir gelenek Yeniçeriler kesinlikle Türk ve Anadolu da var olacak her türlü edebiyatı zenginleÅ?tirecek muazzam bir öge... Kendi içinde muhtemelen sırlar da barındıran bir öge...

Post new topicReply to topic

Jump to:   

View next topic
    View previous topic
    You cannot post new topics in this forum
    You cannot reply to topics in this forum
    You cannot edit your posts in this forum
    You cannot delete your posts in this forum
    You cannot vote in polls in this forum