Modules
  • Ana Sayfa
  • AvantGo
  • Downloads
  • FAQ
  • Feedback
  • Forums
  • Journal
  • Private Messages
  • Recommend Us
  • Search
  • Statistics
  • Stories Archive
  • Submit News
  • Surveys
  • Top 10
  • Topics
  • Web Links
  • Your Account

• Who's Online
    Şu an sitede, 2 ziyaretçi ve 0 üye bulunuyor.

Henüz üye değilseniz, Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

Languages
    Site Lisanını Seçin

FrpWorld.Com :: View topic - Harry Potter ve büyü
    Forum FAQ  |  Search  |  Memberlist  |  Usergroups   |  Register   |  Profile  |  Private Messages  |  Log in

Harry Potter ve büyü View next topic
    View previous topic
    Post new topicReply to topic
    Author Message
    Anchorite
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Sat Mar 10, 2007 8:14 pm Reply with quoteBack to top

Her kitabı birkaç defa okudum. Ã?ok eÄ?lenceli kitaplar olduklarını düÅ?ünüyorum. Kurguları genellikle çok iyi.. Dili harika. Türkçe çevirilerinin dahi dilinin oldukça baÅ?arılı olduÄ?unu düÅ?ünüyorum.

J.K Abla kitaplarda sistematik bir büyü sistemi kesninlikle kullanmıyor. 6. Kitabın sonunda dahi birçok yeni büyü ve yapılıÅ? Å?ekli ekledi. Büyünün genel yapısı ve özellikleri konusunda ise hemen hemen hiçbir Å?ey yok. Ã?ok basit örnek vermek gerekirse, Weasley Ailesinin evi eski, eÅ?yaları yaÅ?lı, hayvan alacak paraları yok vs.. Ama kitaplarda büyücülerin eÅ?yalar ve hayvanları kolaylırıkla yaratabileceklerini larca defagörüyoruz... Gibi.. Ayrıca çok güçlü büyüleri bile 11 yaÅ?ında veledler yapabiliyor. Yav, herkes herkese 'hold person' atabiliyor mesala.

Harry Potter masal deÄ?il belki.. çocuk kitabıda tam deÄ?il ama fantazi edebiyat denilemeyecek kadar farklı bir branÅ?ta.

Not: Bir tonda atlanmıÅ? unsur var kitapta. Mesala 1. Kitapda Hagrid uçar, 4. Kitapdaki labirentte hiçbir yarıÅ?macı iyi genç büyücü uçamaz.. Heh.. Neyse.. öyle..

Harry Potter = 'Accio Para'

Ã?ok daha iyi yazabilirmiÅ? ama.. iÅ?te.. Neyse bu da güzel.

Not: Dresten Files adında bir dizi baÅ?lamıÅ? Sci-Fi'da.. Harry Potter Konsepti ama büyükler dünyası gibi özetledi arkadaÅ?. Bir adam var büyücü ve bir büyücü dünyası var. Ana karakter polislere yardım falan ediyor. Heh.. KulaÄ?ıma iyi geldi.

Back to top View user's profileSend private messageSend e-mail
    Edmond
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Sun Mar 11, 2007 2:06 am Reply with quoteBack to top

elayna wrote:
    bence bu kitap büyüler konusunda çocuk kitabı özelliÄ?inden kurtulamıyor. Hiç bir büyü ayrıntılarıyla anlatılmamıÅ?, büyünün kaynaÄ?ı nedir, kim nasıl olurda büyü yapabilir bunlardan asla bahsedilmiyor.

1-)Ben büyülerin çocukça yapıldıÄ?ına inanmıyorum
    2-)Tam aksine neredeyse büyülerin yarısı ayrıntılı
    3-)Büyünün kaynakları olarak çoÄ?u verilmiÅ?.(alohomora gibi büyüleri saymayın)
    4-)Tam tersine, çok büyüleri kimlerin yapabilceÄ?inden bahsetmiÅ?.

11 yaÅ?ındaki çocuÄ?u güzel büyü yapmasına gelince:O çocuk tüm gücünü Voldemort'tan ve annesinin ona küçükken yaptıÄ?ı sır büyüsünden alıyor.Mesela Harry Potter'a bir büyü yapıldı.Bu büyü Lily Potter'ın soyundan gelenlerin yanındayken iÅ?liyor.Ancak bu büyü sadece Harry Potter 17 yaÅ?ına gelince bitecek

İsteyenler için örnekler verebilirim

The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.

I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.

-Freddie Mercury
    Back to top View user's profileSend private messageSend e-mailVisit poster's websiteYahoo MessengerMSN Messenger
    estela
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Sat Jun 30, 2007 8:06 pm Reply with quoteBack to top

FrontsideAir yazdıÄ?ının her kelimesine katılıyorum ve hiç bir kitabın filmine bakarak konuÅ?mamanızı tavsiye etmiyorum.Lütfen evet belki harry potter büyüsü size basit gelmiÅ? olabilir ama bence diÄ?er kurgular gayet güzel.FrontsideAir'inde dediÄ?i gibi o kitap bir dünyanın üsütne kurulmuÅ? baÅ?ka bir dünyayı anlatması ve yaratıklarıyla fantastik diyebileceÄ?imiz bir kitap.Bu kitabı fantastik görmeyenlere de okumalarını tavsiye ediyorum okuyupta hala beÄ?enmezseniz tamam anlarım çünkü harry potter size okuduÄ?unuz margaret weis tolkien kitaplarından sonra hafif gelebilir.ben fantastiÄ?e harry potterla girdim ve bu acıdan beÄ?endim kitabı.ve üstelik fantastiÄ?e girmeye çalıÅ?an arkadaÅ?larımda harry potterla girdi ve memnun kaldı.ama harry poterla girmek istemeyen arkadaÅ?larıma margaret weis verdiÄ?imde (en sevdiÄ?im yazardır) bu kitap beni aÅ?ar dediler ve bıraktılar ve beni fantastik konusunda hiç anlamadılar.ben çevremde fantastik okuyan tek kiÅ?iyim ve eleÅ?tirilere raÄ?men savunmaya devam ediyorum.Ayrıca Harry potter bence çocuk kitabı olamaz çünkü çocuklar mutlu sonla biten masallara alıÅ?mıÅ?lar harry potter ölümlerle,akan kanlarla, yaratıklarla çocuk kitabı olarak anılmamalı.Ã?ocuk kitabı deÄ?ildir ve bence asla öle olmamalıdır diyorum ben.tabi bu benim fikrim bana katılmayanlara saygı duyarım. onların düÅ?ünceleri sonuçta.Asıl sorunun cevabına gelince Harry potter büyüsüde gayet yaratıcı ama tabi diÄ?er kitaplardaki büyüler gibi olmasını beklemeyin.Harry potter büyüsü kendine özgün yönüyle geyt güzel...

------------------------------------------------------

deminki yazım eski eleÅ?tirilere de dayanmkta anlayamamıÅ? olanlara söylüyorum teÅ?ekkürler Neutral

BirleÅ?tirildi : Yılmax
    Back to top View user's profileSend private message
    Edmond
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Sat Jun 30, 2007 11:04 pm Reply with quoteBack to top

Sadece bu kadar da deÄ?il, büyüleri kimlerin bulduÄ?u, nasıl bulduÄ?u, ne yaparken bulduÄ?u, falan ayrıntılı olarak anlatılmıÅ?.Ayrıca HP'deki bütün büyücüler Sorcerer, zaten bu bakıÅ?la baktıÄ?ımız zaman, bütün her Å?ey deÄ?iÅ?iyor.

The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.

I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.

-Freddie Mercury
    Back to top View user's profileSend private messageSend e-mailVisit poster's websiteYahoo MessengerMSN Messenger
    Timmy
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Wed Aug 01, 2007 10:54 pm Reply with quoteBack to top

7. kitap gayet güzel okumanızı tavsiye ederim.Ben Normalde Harry Potterı Sevmezdim ama annem alıÅ?tırdı Very Happy.DiÄ?er Bilimum Fantastik Kurguların Yanında dandik Kalıyor Biliyorum ama sürükleyici bir kitap.frp bilen bilmeyen her önüne gelenin okuması ise saçma bir olay.
    cepkin
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Sat Aug 04, 2007 11:29 pm Reply with quoteBack to top

güzzzel eÄ?lenceli bir film:D
    Yılmax
    BaÅ?büyücü

PostPosted: Tue Aug 07, 2007 10:40 pm Reply with quoteBack to top

ArkadaÅ?lar lütfen konunun dıÅ?ına çıkmayalım buradaki tartıÅ?ma konusu Harry Potter serisindeki büyünün tartıÅ?ılmasıdır kitap tavsiye bölümü veyahut film tanıtımı deÄ?il. bölüm kurallarınıza azami derecede riayet ettiÄ?iniz için hepinize teÅ?ekkürler...

Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Wed Aug 08, 2007 1:29 am Reply with quoteBack to top

Harry ve büyü mü? Peh! Harry Potter büyücüyse eÄ?er bende George Clooney'im

Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Mon Aug 13, 2007 11:56 pm Reply with quoteBack to top

Harry Potter eÄ?lenceli bir kitap, 7 kitabı da heyecanla okudum, hatta son birkaçının çevrilmesini bile beklemeden okuyacak kadar heyecanla bekliyordum.

Bence çok güzel bir kurgusu ve anlatımı var, insanı kendisine baÄ?lıyor. Ancak filmleri için aynı Å?eyi söyleyemem. Filmleri benim pek hoÅ?uma gitmiyor, ancak alelade olabiliyorlar.

Son kitabı biraz fazla sakin gibiydi ama öyle bir kısmı var ki heyecandan ne yapacaÄ?ınızı Å?aÅ?ırıyorsunuz Very Happy Ejderha mızraÄ?ındaki Lorac'ın rüyası gibi Neutral (Ben Ejderha MızraÄ?ının o kısmını okurken öyle bir dalmıÅ?ım ki Raistlin ve arkadaÅ?ları rüyadan uyandıklarında ben de uyanmıÅ? gibi olmuÅ?tum. Birkaç saniye anlamsız anlamsız etrafa bakınmıÅ?tım Very Happy ) Sırf bu bahsettiÄ?im kısmı için bile okunabilir kitap.

Ancak konu Harry Potter ve büyüye gelince aynı Å?eyleri söyleyemeyeceÄ?im. Evet büyüleri kimin bulduÄ?unu, ne yaparken bulduÄ?unu anlatıyor ancak temelde hiçbir soruyu cevaplayamıyor.

Soru 1: Neden bir kısım insanlar büyü yapabilir de bir kısım insanlar yapamaz?
    Cevap : Belirsiz, biz HP deki tüm büyücülerin sorcerer olduÄ?unu söyleyip kendimize göre bir açıklama getiriyoruz ancak bu açıklama bizim fantastik deneyimlerimizden kendi çıkarımımızdır. Kitapta bu konudan bahsetmiyor. Hatta kitaptaki büyücüler bile Neutral büyünün kaynaÄ?ını tam olarak bilmiyor ki çamurkan(kirlikan, ailesi büyücü olmayan, mudblood) olanların büyücülerin asalarını çaldıklarını idda ediyorlar. Hani bu da ayrı bir soru getiriyor akla Neutral Yani bir insan büyücünün asasını çalarsa büyü yapabilir mi? EÄ?er yapabiliyorsa büyücü ailelerinde büyü yapamayan çocuklar neden var. Ailelerinin parası mı yetmemiÅ? asa almaya? Yok konu kan ile ilgili ise o zaman bu asa da neyin nesi? Nereden çıktı asa çalma olayı. Hadi dedik bu Voldi amcanın bir yalanı, ehhh... be, onlarca büyücü bakanlık .al mı ki bu yalanı yiyor. Bilmiyorlar mı büyünün nerden geldiÄ?ini.

Soru 2 : Peki kiÅ?inin büyü yapabilme gücü neyle alakalı?
    Cevar : Bir belirsizlik daha. Hermione çok zeki olduÄ?u için çok iyi büyü yapıyor(Bu bizim scorcerer tezimize ters ama zaten birebir uyuÅ?maısnı bekleyemeyiz) peki bu Harry dediÄ?imiz zekadan kıt çocuk nasıl iyi büyü yapıyor.(Voldi ile karÅ?ı karÅ?ıya iken demiyorum, normalde de iyi bir büyücü bu çocuk, yani standartların üzerinde) Dumbledore a bakarsak mesela tamamen zeka Neutral adam en iyi büyücü ve en büyük özelliÄ?i zeki olması. Ancak birsürü aptal da çok iyi büyüler yapabiliyo. Mesela fred ve Goyle ( 7. de yapıyo birisi, spoiler olmasın diye fazla ayrıntı vermeyeyim ) Ã?zetle bu konuda da çok kapalı kalıyor.

Daha devam edebilir bu yazı, çünkü HP de büyü sistemi kanımca iÅ?kembe-i kübradan çevire çevire sallama tekniÄ?i ile gerçekleÅ?tirilmiÅ?tir. Ablamızın kafasına ne estiyse yazmıÅ?. Ha güzel yazmıÅ? o ayrıı Smile Ama bu konuyu eksik bırakmıÅ?. Bence çok kötü de olmamıÅ?, birsürü büyü sistemini anlatıp insanların kafasını karıÅ?tırmaktan çekinmiÅ?tir muhtemelen.

aransayes
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Tue Aug 14, 2007 12:22 am Reply with quoteBack to top

Yeminer örneklerle güzel açıklamıÅ?sın. HP da büyü sistemi yok zaten, anca sırası gelince koyulan bir kaç kural var o kadar.

Kötü olmak seni geri getirir mi acaba...
    Xagor
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Thu Sep 25, 2008 5:59 am Reply with quoteBack to top

Selam arkadaÅ?lar , Harry Potter konusunda tamamen FrontsideAir ve estela la aynı fikirdeyim. Bir kere eski yazılarda bazı arkadaÅ?lar resmen seriyi aÅ?Å?agılamıÅ?lar bu kiÅ?ilere tavsiyem once kitabi okumalarıdır.

Dilerdim ki Å?u seri hiç bir zaman çocuk kitabi Å?eklinde baslamamıÅ? olsaydı da bu saçma sapan yorumları da okumasaydım .Å?u an okudugum universite de frp kulubundeyim ,kulup
    Harry Potter la ilgili herhangi bir Å?eyi deli saçması olarak goruyor. Å?imdiye kadar bu kadar önyargı la yaklaÅ?ılan baÅ?ka bir seye rastlamadım.

Ä°kinci olarak ,asıl konuyla yani kitaplarda geçen büyü kavramı ile ilgili biÅ?eyler soylemek istiyorum. Pek çok kiÅ?i "iki laf ediyorsun hede hödö diyorsun, büyü oluyor olurmu ole sey ya" ya da "elindeki cubugu sallıyorsun da buyu oluyor" fln gibi cumleler kurmuÅ?. Bu bana baya ilginç geldi .Bu arkadaslar Dl veya forgotten realm kitaplarını mutlaka okumuslardır ya da direk 3rd / 3.5 edition kural kitaplarını. Ordaki yarasa pisligi kullanıp da fireball atmalar tuhaf gelmiyor da bu mu geliyor? Ayrica bu evrenlerin hepsinde de asa kullanarak büyü yapma Å?ekli asagı yukarı aynı.

Yine de Harry Potter dünyasındakı büyü diger evrendekilere kıyasla biraz daha sade gozukuyor olabilir ozellkile baslarda bu sekilde olup da sonlara dogru duzelmesi gibi. Bunun mantıklı açıklaması bana gore olayları Harry Potter ın gozunden gormemizdir. Harry nin 11 yasında karsılastıgı veya ona ogretılen seylerle 16 yasında karsılastıgı seyler tamamen farklı . En azından Rowling sonradan aklına eserek yazdıysa bile boyle ustunu ortmeye caliÅ?miÅ? ve baÅ?armiÅ? bana kalırsa

Harry Potter daki buyuculerin ,büyü yapabilme ozellikleri ,bildiigmiz diger evrenlerdeki Sorcerer lara benzemektedir fakat direk "onlar Sorcerer" dır demek te yanlıÅ? çünkü zaten birbirleriyle hiç alakası olmayan dünyalardan bahsediyoruz ne sınıf atasak tamamen dogru olmaz karÅ?ılaÅ?tirmak bir yere kadar mantıklıdır bence ikinci olarak eger karÅ?ılaÅ?tirdiysak da ne kadar büyü yetenegi kan yoluyla geçse de onlar da bi wizard gibi büyü kitaplarının içine gomulmek zorundalar.Yani 2 sınıfın da özelliklerini içeriyorlar.

yeminer in sorularını da cevaplamaya çalıÅ?ırsam :

1. Bir kısım insanlar büyü yapabilir çünkü kanlarında gerekli sihir var. Bir nevi sorcerer gibi Ä°lla ki bildigimiz bir evrenle iliÅ?kilendirmek gerekirse ki bence gereksiz her ikisi de ayri kavramlardır böyle kabul etmek gerekir.
    "çamurkan olanların büyücülerin asalarını çaldıklarını idda ediyorlar" demiÅ?sin ,kitapta böyle bir Å?ey iddia edilmiyor sadece safkan tutkusu olan buyuculerin bu bulanık diye tabir ettikleri kiÅ?ilerin muggle larla olan iliÅ?kileri sonucu kanlarının kirletildigini( sihirli lanla sihirsiz olanın karıÅ?ması) iddia ediyorlar. Asa çalmak la ilgili bi durum yok ve tabii ki kanında sihir bulunmayan bir kiÅ?i (muggle) bi asayla büyü yapabilmesi soz konusu degil.

2. KiÅ?i nin büyü yapabilme gücü aslında zekasıyla falan alakalı degil. Güç kiÅ?inin içindeki hırstan / azimden geliyor . Hermione çok iyi buyu yapıyor çünkü hayatının yarısı kutuphane de büyü çalıÅ?makla geçiriyor .Fakat Harry nin Voldemort la karÅ?ılaÅ?malarından sag kalmasının sebebi hiç bir zaman zekası degil . O karÅ?ılaÅ?malarda Harry yi çıkarıp da Hermione yi koysak seri daha ilk kitaptan biterdi .Dumbledore a gelince o adamda yok yok Smile sırf zeka degil yanı adam aÅ?mıÅ? gitmiÅ? Smile Voldemort da aynı Å?ekilde. Senin de söyledigin gibi Crabbe gibi bi karakterin bile neler yapabildigini gördük ( Goyle degil di o Crabbe di yanılmıorsam) bu da iÅ?in aslında zeka da olmadıgını gösteriyor. Zeka sadece kiÅ?inin bazı Å?eyleri hızlı ve dogru dusunmesinde yardımcı bi araç oluyor.

Elimden geldiÄ?ince cevap vermeye çalıÅ?tım .Son olarak ,Å?u 7 kitabi okuyupda beyenmeyecek kiÅ?inin son derece az olacagını düÅ?ünüyorum hatta bu lafım bu seriyi pokemon(!!!) la karsılastiran arkadaÅ?ım için bile geçerli

Saygılarımla ,
    Post new topicReply to topic

Jump to:   

View next topic
    View previous topic
    You cannot post new topics in this forum
    You cannot reply to topics in this forum
    You cannot edit your posts in this forum
    You cannot delete your posts in this forum
    You cannot vote in polls in this forum