ben oynadıÄ?ımda hocalar 20 lik zarı görünce kumar mumar düÅ?ünmüyorlardı herhalde..Hatırlıyorum okulun son günlerinde hoca olmasına raÄ?men defalarca frp oynamıÅ?tık..
Posted:
Sun Sep 21, 2008 6:03 am
Eski defterleri açmak gibi olmasın,ama bu konuda benim açımda yeni bir geliÅ?me var:
Okulumuzda bu sene Kültür-Edebiyat klubünün içinde bir Fantezi grubu var.Fantezi ile ilgili konularda bilgi alıÅ?-veriÅ?i falan yapılacakmıÅ?.FRP oynanacak mı diye sorduÄ?umuzda "FRP normalde okulda yasak,ama sene sonuda doÄ?ru olabilir belki." dediler.(Bunu söyleyenler de öÄ?renci, onların da elleri kolları baÄ?lı.)
"Kumar deÄ?il ki bu,bir zar var diye yasaklanmaz ki oyun..." diye düÅ?ünmüÅ?tüm ama...
...iÅ? "zar ve lise" olayından çıkıyor...
Bu klübe geçmek isteyen arkadaÅ?larımız rehberlik servisine gidiyor ve yanlıÅ?lıkla(!) oradaki adama "Biz FRP klubüne girmek istiyoruz." diyorlar.Adam biraz Å?iddetlenerek "FRP yasak, okulda oynayamazsınız, bakanlıÄ?ın kararı var..." tarzı Å?eyler söylüyor.Yani olay zardan öte.Orada bulunan arkadaÅ?ım da "Herhalde birileri FRP oynayıp çok kötü Å?eyler yapmıÅ? da yasaklanmıÅ?." diye yorumladı...
Ben olayı tam olarak bilmiyorum, cuma akÅ?amı eve dönerken öÄ?rendim, pazartesi gününden itibaren araÅ?tırmaya çalıÅ?acaÄ?ım.
Bu olayla ilgili bir Å?ey bilen kimse var mı?Å?ahsen bana çok saçma geldi.Olay sırf zar deÄ?il ki, insanlar arası iletiÅ?imin ve hayal gücünün var olduÄ?u her yerde FRP olabilir.
O dönemleri hatırlamamanız, bilmemeniz Å?aÅ?ırtıcı deÄ?il belki de, zira üzerinden altı yıl geçmiÅ?. 2002 senesi Türkiye'deki FRPciler için oldukça zor ve kötü bir dönemdi. Zira parlak bir lise öÄ?rencisi olan Lara intihar etmiÅ?ti. Ve bu Lara denilen kız bir FRP oyuncusuydu. Bazı medya kuruluÅ?larının bu intiharın tüm suçunu FRP'ye yıkması o kadar kolay oldu ki yalnızca aÄ?zımız açık izleyebildik olanları. AÄ?zından tükürükler saçarak bu hobiyi kötülüÄ?ün yegane sebebi ve anlaÅ?ılmaz Å?ekilde satanizimle baÄ?lantılı bir Å?ey olarak gösteren bir grup nüfuzlu insanın gazetelerde fikir yazısı ve dahi "haber" olarak yazdıÄ?ı yazıları bir cadı avı takip etti.
Kadıköy'de siyah giyen, uzun zaçlı, dövmeli gençler "satanistlik"le suçlanarak göz altına alındı, pek çok frp malzemesi satan dükkana polisler baskın yaptı, siyah giymek "satanist" olarak suçlanmak için yeterli bir sebep haline geldi. Milliyet'in arÅ?ivlerine bakarsanız olanları görebilirsiniz, hoÅ? o eski döneme Å?u an siteden eriÅ?ilemiyor ama hatırlamak güç deÄ?il.
Bu olaydan öncesi de vardı tabii, her zaman bir öfke ve nefret ile kötüleyen o nüfuzlu insanların ilk vukuatı deÄ?ildi bu. Fakat sanıyorum en baÅ?arılı olduklarıydı. Zira o zamandan sonra pek çok lisede FRP ciddi ciddi yasaklanmaya, engellenmeye, oynayanlar rehberlikten yardım almaya "sevkedilmeye" baÅ?landı.
Büyük ihtimalle hala liselerde FRP'nin yasak olmasının temel sebebi bu olaylardır. Hala FRP satanizmin ve kötülüÄ?ün yegane temeli olarak görülüyordur çünkü büyük ihtimalle. Zira o nüfuzlu insanlar hala buralarda bir yerlerde...
_________________ M - There is indeed such a conspiracy
"When you see filth, call it filth"
FRP ile tartıÅ?maların epey bir derinliÄ?i var. Elbette çok yüzeysel olarak FRP nin içinde cadı Å?eytan cin tipi Å?eyler var... Daha da beteri bazı oyunlarda çocuklar kendilerinin katil, hırsız vesaire olduklarını hayal ediyorlar gibi yüzeysel bir karÅ?ı çıkıÅ? da yapılabilir ki yapılan suçlamaların asıl nedeni buydu... Açıkçası bu tarz yüzeysel suçlamaların bugün de devam ettiÄ?ini tahmin ediyorum.
Ancak daha derinde frp oyununa getirilen asıl eleÅ?tiri. FRP nin insanlara yaÅ?adıkları anı ve günü unutturup onları hayali bir Dünyaya hapsettikleri Å?eklindeydi ki bu suçlamayı destekleyecek bazı vakalar ve yazılar var...
Size tavsiyem öncelikle frp ile ilgili hem aptalca hem de daha derin eleÅ?tirileri okuyun... EÄ?er frp ile ilgileniyor ve ilgilenmeye devam etmeyi düÅ?ünüyorsanız. Bu eleÅ?tirilere karÅ?ı getirilen savunmaları da okuyun... FRPworld de bunlardan tonla vardı ancak bulmak zor oluyorsa bu yazıların bir bölümünü belki akademiye taÅ?ıyabiliriz. Hatta frp tartıÅ?maları diye belki yeni bir baÅ?lık açarız orada...
Bundan sonra da frp ile ilgili kendinize ait kararı verin... EÄ?er frp nin zararsız bir Å?ey olduÄ?unu düÅ?ünüyorsanız ancak aileniz bu konuda çok rahatsızsa benim fikrimce en azından onların sizin kendiniz için neyin doÄ?ru olduÄ?unu bildiÄ?inizi düÅ?ündüÄ?ü yaÅ?a kadar en azından onları rahatsız edecek düzeyde ilgilenmeyin frp ile...
Tabii oyunun nasıl bir Å?ey olduÄ?una dair yazıları okuyun... Fantastik kitapları da okuyun... Bu sanırım zaten ailelerinizi çok rahatsız etmez...
Bir de belki de frp ye getirilen eleÅ?tirilere karÅ?ı en büyük savunma bizlerin frp nin sadece ölüm savaÅ? veya kötülük temasının yoÄ?un bir Å?ekilde yer aldıÄ?ı öykülerden ibaret olmadıÄ?ını anlamamız ve anlatmamızda gizli... Elbette nasıl Ã?mer Seyfettin, Gülten DayıoÄ?lu gibi ilkokul çocukları için hikaye yazan yazarların bile kitaplarında bu öge varken frp de de bu ögeler olacak ama hikayelerimiz ve oyunlarımız bu temalardan ibaret hale gelmezse sanıyorum frp frp ye dıÅ?arıdan bakan insanları daha az korkutur...
_________________ HARBE GÄ°DEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Posted:
Mon Sep 22, 2008 5:35 pm
FRP'nin liselerde neden tabu olduÄ?unu merak ediyorsanız ben size anlatayım. Zira olaylar geliÅ?irken ben de bir nebze olsun içindeydim.
1998 yazında Alman Lisesi'nde okuyan iki öÄ?renci intihar ederler. Aslı Yardımcı ve Cenan Yuvaç. Aslı 17, Cenan 14 yaÅ?ındadır. Cenan'ın oturduÄ?u apartmanın çatı katından atlarlar ve arkalarında "Buraya ait deÄ?liz." yazılı bir not bırakırlar.
Medya apartmanı görüntülemek için muhabirlerini olay yerine gönderdiÄ?inde görüÅ?lerine baÅ?vurdukları 10-14 yaÅ?larındaki mahallenin bir çocuÄ?u "Abi bunlar satanist yaa..." diye bir beyanda bulunur. Dönemin Show TV haber spikeri Reha Muhtar bu demece balıklama atlar ve daha polis soruÅ?turması baÅ?lamadan medyada satanist avı baÅ?lar.
Polis araÅ?tırmaları sonucunda Aslı ve Cenan'ın okulun felsefe kulübünün etkin üyeleri olduÄ?u bilgisine ulaÅ?ır. Aynı zamanda FRP ile de ilgilidirler. Polis Cenan'ın sürekli metal gruplarının siyah renk baskılı t-shörtlerini giydiÄ?ini öÄ?renir. Aslı da Cenan'dan çok farklı deÄ?ildir. Metal, FRP, Satanist kelimeleri soruÅ?turmanın üç ana direÄ?i haline gelir ve Türkiye'de ilk cadı avı baÅ?lar. Akmar'a gün aÅ?ırı baskınlar yapılır. Atlas Pasajı da baskınlardan nasibini alır. Medya yangına körükle gider. Satanist avı, el ele tutuÅ?up intihar eden iki liseli o kadar heyecan veren bir hikayedir ki, olayın gerçek boyutlarını araÅ?tırmak için kimse çaba sarfetmez.
Olayın gerçek boyutu ise Å?öyledir. Cenan raporlu bir Å?izofrendir. Okul ara vermesini istemiÅ?tir ama Cenan'ın ailesi bunu kabul etmemiÅ?tir. Ä°ntihar'ın yaÅ?andıÄ?ı gün Cenan Aslı ile birlikte çatıya çıkmıÅ?tır. Aslı'nın çocuÄ?u engellemeye çalıÅ?tıÄ?ını gören görgü tanıkları bile vardır ama ne medya ne de polis tanıkların bu ifadelerini çok fazla önemsemez. Ne Aslı, ne de Cenan aslında satanist deÄ?ildir.
Atladıkları apartman Ataköy'dedir. Binanın yakınlarında Eski Baruthane adıyla anılan metruk bir bina vardır ve buraya takılan tipler tıpkı Cenan gibi siyah renk metal guruplarına ait kıyafetler giyip zincirler takarlar. Bu yüzden mahalleli çocuklar Cenan'ı da onlardan biri olarak görür. Ne Aslı ne de Cenan bu binaya takılmadıkları halde satanist ilan edilmiÅ?lerdir. O binaya gidip ateÅ? yakanların inançlarını bilmiyorum...
Sonuçta iki çocuk hayatlarını kaybetmiÅ?tir ve polisin elinde kamuoyunu tatmin edecek bir günah keçisi vardır. Bir süre av devam eder, siyah renk tabu olur ve liselerde kimsenin giymesine izin verilmez. Zamanla ilgi baÅ?ka konulara kayar.
Tam olaylar yatıÅ?tı derken bu sefer 2000 yılının Eylül ayında okulların açılmasından hemen önce Ceylan Konuk Alman Lisesi'nde intihar eder. Polis genç kızın chat yazıÅ?malarını takip ederek intiharı aydınlatmaya çalıÅ?ır. Ceylan'da psikolojik destek almaktadır ve majör depresyon teÅ?hisi konmuÅ?tur. Ä°lk olaydan aÄ?zı yanan okul yönetimi kızın geçici süreli uzaklaÅ?tırılmasına karar vermiÅ?tir ama olaylar yine dönüp dolaÅ?ıp okulun kapısına dayanmıÅ?tır. Chat yazıÅ?maları yüzünden konu yine FRP ve satanizme dayanır. Ceylan'da FRP ile ilgilenmektedir.
Aslı ve Cenan olayında baÅ?layan ama sonra unutulan av bu sefer yok edene kadar devam eder. Akmar Pasajı'nın çehresi baÅ?tan aÅ?aÄ?ı deÄ?iÅ?tirilir, uyuÅ?turucu pasajdan tamamen temizlenir. Benzer Å?ekilde siyah t-shirtler vitrinlerden iner, öÄ?renciler metal dinlemekten korkar olurlar. Toplum baskısı artar, her anne baba çocuÄ?unun FRP'ci satanist olabileceÄ?ini düÅ?ünmeye baÅ?lar. Ã?ünkü Ceylan teniste son derece baÅ?arılı, dersleri iyi takdir-teÅ?ekkürlük bir kızdır. Satanist olup intihar etmesi için hiç bir nedeni yoktur.
Ä°Å?in aslı Ceylan yalnız bir çocuktur. Annesi babası onu Ä°stanbul'da ki evlerinde bırakıp yazı ve kıÅ?ın çoÄ?unu Antalya'da geçirmektedir. Ama Ceylan'ın trajedisinin faili FRP ve internette yazıÅ?tıÄ?ı yakın bir arkadaÅ?ının etkisi olarak öne sürülür. Genç kızın babası internette açtıÄ?ı bir site ile uzun yıllar FRP'yi karalar, anne babaları uyarmaya çalıÅ?ır. Medyaya göre FRP bir kez daha can almıÅ?tır. Bütün liselerde yasaklanması da bu tarihe tekabül eder. Ä°lk olayda Satanistlik biraz daha ön planda olduÄ?u için FRP biraz arka planda kalmıÅ?tır ama Ceylan'ın olayında etkili babası kızını satanist yaftasından büyük anlamda kurtarmayı baÅ?armıÅ?tır, ama bu sefer de ön plana FRP gelmiÅ?tir. Bilgisiz kamuoyu için de FRP'nin ne olduÄ?unu öÄ?renmeye gerek duyulmamıÅ?, Satanizim gibi bir Å?ey fikri hakim gelmiÅ?tir. Bu yüzden de fark eden bir Å?ey olmamıÅ?tır.
2002 yılında intiharları Lara Falay'ın hayatına kıyması takip eder. 16 yaÅ?ında Ã?sküdar Amerikan öÄ?rencisi olan bu musevi kız yine basının gündemine Satanizmi getirir. Ancak dini bütün harika müslümanların arasından deÄ?il de, musevilerin arasından da böyle satanizm temalı intiharların çıkması dünya basınının bile ilgisine çeker. Halbuki bir önceki yılın istatistiklerine göre Türkiye'de 15500 kiÅ?i intihar etmiÅ?tir. Ä°ntihar oranları 5 yıl öncesine göre yüzde 300 artmıÅ?tır. Ä°ntihar oranlarındaki bu dramatik artıÅ? yerine yine satanizm mercek altına alınır.
Ã?nceki intiharlardan farklı olarak Lara'nın ölümünde satanizmin izleri çok daha belirgindir. Lara vücudunu 13 defa kestikten sonra BoÄ?aziçi Köprüsün'den atlamıÅ?tır. Kesikler haç ve pentagram Å?eklindedir. Satanist olduÄ?u iddia edilen gruplarla chat yaptıÄ?ı iddia edilmiÅ?tir. Ancak yakın arkadaÅ?ları satanist olmadıÄ?ını söylemiÅ?lerdir.
Satanist olup olmadıÄ?ı önemli deÄ?ildir çünkü olay yine FRP avıyla sonuçlanır. BaÅ?edemiyorsan yok et mantıÄ?ını benimseyen okul yöneticileri ve medya oyunu tam anlamıyla afaroz ederler. Her taÅ?ın altından FRP çıktıÄ?ı için ne olduÄ?unu anlamaktansa yok etmek daha kolaydır. Böylece FRP okullardan eni konu afaroz edilir.
Okul yönetimleri FRP'nin ne olduÄ?u konusunda o kadar bilgisizdir ki, yemek tarifi okuyoruz diyerek gözleri önünde FRP oynasanız bile ne yaptıÄ?ınızı anlamazlar. Yeter ki onlara biz FRP oynamak istiyoruz diye gitmeyin. Yasakladıkları Å?eyin ne olduÄ?unu bilmedikleri için oynanmasına da engel olamazlar.
Ä°Å?te Türkiye'de FRP'nin liselerden afaroz edilmesinin nedeni bu. Ergenlik dönemi çoÄ?u gencin zor atlattıÄ?ı, ilgi ve sevgiye ihtiyaç duyduÄ?u bir dönem. Her yıl Türkiye'de 100 lerce Ergen çeÅ?itli sebeplerden dolayı intihar ediyor. VaroÅ?lardan, havuzlu sitelere kadar her kesimden genç insan canına kıyma noktasına gelebilir. Ancak bunlardan FRP ve satanizm temalı olanlar medyatik olduÄ?u için gözümüzün önüne geliyorlar. Ä°statistik olarak bakıldıÄ?ında aile içi Å?iddet, çocuk istismarı, ekonomik sorunlar çok daha büyük bir dilime sahip intihar edenlerin oranında. FRP ve satanizm yüzünden olduÄ?u Å?üphe duyulan intiharlar on binde birden bile az.
Ama biz bilgi edinmeden fikir edinmeyi sevdiÄ?imiz için siyah t-shirtleri toplar, FRP'yi yasaklar ama yine de neden intiarların %300 arttıÄ?ına bir anlam getiremeyiz. Bu sırada istismar ve Å?iddet misliyle can almaya devam eder. Aynı Å?evkle bu konuların üzerine gidilebilse gençliÄ?imize çok daha büyük faydası dokunacaktır.
Posted:
Wed Sep 24, 2008 1:02 am
BilgilendirdiÄ?iniz için çok teÅ?ekkürler,o dönemde benim FRP'den haberim bile yoktu muhtemelen...
Bugün fantezi klubüne geçmek isteyen baÅ?ka bir arkadaÅ?la rehberlik servisine gittik.Adam fantezi klubünde ne yapacaÄ?ını sordu,"bilgi alıÅ?veriÅ?i" falan dedik.Belki de "FRP" dedirtmeye çalıÅ?ıyordu...
Her neyse,sonra ben "Okulda FRP neden yasak?" diye sordum,adam her Å?eyden önce "Kesinlikle FRP oynanmayacak,öyle bir Å?ey olursa klup daÄ?ıtılır,herkes kendi klubüne gider." dedi.Bu sırada baÅ?ka birileri geldi ve konuÅ?ma burada kesildi.
Farklı bir dünya yaratmak çok tehlikeli bir iÅ?,bunun farkına çoÄ?umuz varıyoruz.Edebiyat öÄ?retmenimiz bile "Sanat insanın kendine gerçek dünyadan farklı bir dünya yaratmasıdır." dedi.Buna karÅ?ın FRP yanlıÅ? anlaÅ?ılıyor.KötülüÄ?ün ötesinde saçma sapan bir Å?ey olarak görülüyor.Bunları tartıÅ?mamız gerekiyor,konuyla ilgili yazıları araÅ?tıracaÄ?ım.FRPWorld'de de rol yapma felsefesi tartıÅ?sak çok iyi olur.
Bu arada biz bu olaylardan çok etkilendik:Birbirimize sürekli camdan atlamak ile ilgili Å?akalar yapıyoruz;FRP'nin ne zararı olabileceÄ?ini,öÄ?retmenlerin önünde role playing yapsak ne anlayacaklarını tartıÅ?ıyoruz;çevremizdeki insanlara FRP'nin zararsız olabileceÄ?ini anlatmak için neler yapılması gerektiÄ?ini düÅ?ünüyoruz...Ã?ncelikle kendi okulumuzda bir mücadele baÅ?latacaÄ?ız,bence boÅ? dersleri FRP ile renklendirmek bize zarardan çok yarar saÄ?lar...
Yahu anlayamadım gitti, ben Å?u ana kadar kaç okul, kaç öÄ?retmen gördüm, fakat hiçbirisi FRP'den haberdar deÄ?ildi.Yani sınıfta müdür yardımcısının önünde bile oynadık ve adam kızmak yerine:
"Napıyonuz len siz?"
Å?eklinde bir soru sordu.Adama orada FRP'yi öÄ?rettik
Yani deÄ?il FRP'ye kızan, FRP'yi bilen bir öÄ?retmene bile rastlamamıÅ?tım ben.
Ayrıca bizim okulda millet iskambil oynuyor, yasak vs. ama kimsenin tınladıÄ?ı yok.Zara da bir Å?ey demiyorlar, "Ã?ok mu serbestiz acaba?"
Yalnızca o da deÄ?il, okulda tek karÅ?ı çıktıkları -hem de Å?iddetle- konu, kız-erkek iliÅ?kileri, okulda içki içerken yakalananlar bile yaptırım görmezken, sırf erkek bir öÄ?renciyle gezdiÄ?i için disipline gönderilen bir kız tanıdıÄ?ım var.
Tip bir okul yani
_________________ I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.
The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.
I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.
.
Ya, ben de okullara seçmeli ders olarak konulmalı, gençlerin zihni açılır, hayal güçleri kuvvetlenir, en önemlisi de zevkli zaman geçirirler, eÄ?lenirler filan diyordum. MeÄ?erse neler oluyormuÃ…? yahu! Ben de okudum zamanında hem de yıllarca, birkaç tanesi hariç hocaların hepsi beton kafalıydı. Sonra askerliÄ?imi hoca olarak yaptım meslek lisesinde, orada da bir iki tane idealist açık fikirli hocadan baÃ…?ka hepsi beton kafalıydı. Ã?Ä?rencileri insan deÄ?il, nesne olarak görüyorlardı. Muhafazakâr bir toplumda yaÃ…?ıyoruz ve cahillik diz boyu. Hani Tolkien demiÃ…? ya hayallerime kilit vurmak isteyenler “gardiyan”dır diye, o hesap! Bu memlekette 50bin adet kahvehane var! Dikkatini çekerim; kahveye giden 50bin kiÃ…?i deÄ?il, 50bin kahvehane! Herbirinde her an ortalama 10 kiÃ…?i olsa, siz bu yazıyı okurken 500bin kiÃ…?i Ã…?u anda kahvede, git gör herkes okey oynuyor, ellibir, piÃ…?pirik vs. FRP bütün bu oyunlardan daha faydalı, daha zevkli, daha çeÃ…?itliliÄ?i bol, daha eÄ?lenceli, daha sosyal, vs dir. Ancak beton kafalılara bunu anlatamazsın iÃ…?te. Anlatamazsın! BoÃ…?una uÄ?raÃ…?mayın yani, bunların kafası deÄ?iÃ…?mez!
Posted:
Wed Sep 24, 2008 2:38 am
Vay anasını... Bu olayları hiç bilmiyordum bogus. Tek bildiÄ?im bir aralar siyah t-shirt avıydı. Ama konuyu bu kadar derinlemesine ilk defa duyuyorum. Ä°yiki de o zamanlar sadece bir çocuktum ve ne FRP'den ne de metalden haberim yoktu. Ä°yiki de o zamanlarda hiç birÅ?eyden anlamıyordum. Yoksa sinir olurum hiç bir Å?eyden anlamadan konuÅ?anlara, metal dinleyip siyah giyinenlere satanist diyenlere. Hatta bazı arkadaÅ?larımın ailesi kızıyor "sen satanist mi oldun bu ne biçim müzik" diye. Onlara bile kızıyorum, ama cahilliklerine veriyorum. Ä°yiki de benim ailem öyle deÄ?il...
Bu uzar gider valla...
edit:
dwaxer wrote:
.
Ya, ben de okullara seçmeli ders olarak konulmalı, gençlerin zihni açılır, hayal güçleri kuvvetlenir, en önemlisi de zevkli zaman geçirirler, eÄ?lenirler filan diyordum. MeÄ?erse neler oluyormuÃ…? yahu! Ben de okudum zamanında hem de yıllarca, birkaç tanesi hariç hocaların hepsi beton kafalıydı. Sonra askerliÄ?imi hoca olarak yaptım meslek lisesinde, orada da bir iki tane idealist açık fikirli hocadan baÃ…?ka hepsi beton kafalıydı. Ã?Ä?rencileri insan deÄ?il, nesne olarak görüyorlardı. Muhafazakâr bir toplumda yaÃ…?ıyoruz ve cahillik diz boyu. Hani Tolkien demiÃ…? ya hayallerime kilit vurmak isteyenler “gardiyan”dır diye, o hesap! Bu memlekette 50bin adet kahvehane var! Dikkatini çekerim; kahveye giden 50bin kiÃ…?i deÄ?il, 50bin kahvehane! Herbirinde her an ortalama 10 kiÃ…?i olsa, siz bu yazıyı okurken 500bin kiÃ…?i Ã…?u anda kahvede, git gör herkes okey oynuyor, ellibir, piÃ…?pirik vs. FRP bütün bu oyunlardan daha faydalı, daha zevkli, daha çeÃ…?itliliÄ?i bol, daha eÄ?lenceli, daha sosyal, vs dir. Ancak beton kafalılara bunu anlatamazsın iÃ…?te. Anlatamazsın! BoÃ…?una uÄ?raÃ…?mayın yani, bunların kafası deÄ?iÃ…?mez!
.
Anlatamazsın, anlatmaya kalksanda bir güzel küfür eÅ?liÄ?inde "...git" derler ve dalga geçerler. Ã?ünkü cahil insanlar anlamadıkları Å?eyi itiraf etmeyi sevmezler, onu dıÅ?lamayı tercih ederler.
Bogus'un yazdıÄ?ı uzun yazının çok güzel ve çok açıklıyıcı olduÄ?unu itiraf etmeliyim. Aynı dönemde Alman Lisesinde onunla yan yana sınıflarda okuyorduk.
O dönem ( belki Å?imdi de öyledir) birçok ailenin çocuÄ?unun hasta ya da saÄ?lıklı, mutlu ya da mutsuz olup olmadıÄ?ına bakmadan baÅ?arılı olmaya sonra daha da baÅ?arılı olmaya zorladıkları bir dönemdi. Bunu da çocuklarının iyiliÄ?i için yaptıklarına inanıyorlardı. Aslında ailelerden çok onlara çocukların ileride mutlu olabilmesinin tek yolunun baÅ?ka çocuklarla kıyasıya yarıÅ?ıp onların önüne geçmek olduÄ?unu dikte eden yayın organları ve güya eÄ?itim ve toplum uzmanlarının bu ortamın yaratılmasında çok önemli bir payı vardı.
Sonuç olarak belki tüm Türkiye ile kıyaslarsak küçük de olsa bir kesim çocuk üzerinde korkunç bir baskı vardı. Ve FRP çoÄ?u zaman bu baskıdan bir parça olsun kurtulunmasını saÄ?lıyordu.
Ancak tüm bu nedenleri anlamak anlamaya çalıÅ?mak o çocukları o yola itenler için çok zordu o nedenle kendilerine baÅ?ka nedenler buldular... Å?unun gibi çocuk kendine zarar vermek istiyor. Niye olabilir? Onun üzerinde aile ya da okul olarak baÅ?arılı olma baskısı oluÅ?turduÄ?umuz için olabilir mi? Yok canım....
Ã?yle ise neden... Bakalım çocuk nelerle ilgileniyormuÅ? son zamanlarda... FRP diye bir Å?eyle ilgileniyormuÅ?. NeymiÅ? bu FRP çocuklar kendi aralarında konuÅ?uyorlar... Birbirlerine saldırıyorlar öldürüyorlar... Hem içinde büyü cin hayalet gibi Å?eyler de var... Kesin budur çocukların kendine zarar verme nedeni...
Oysa o yıllarda o okullarda okurken gerçek nedenler o kadar açıktı ki...
Ancak bunun yanında bu eleÅ?tirilerle hiç ilgisi olmayan, toplumda hiç gündeme gelmemiÅ? de olsa frp ile ilgili daha derin, doÄ?ru ya da yanlıÅ? daha ciddi temellere dayanan bir eleÅ?tiri de var...
Ã?evrenizdeki insanların neredeyse hiçbirinden genelde bu tarz bir eleÅ?tiriyi hiç duymayacaksınız... Ancak bu tarz bir eleÅ?tirinin olduÄ?unu yine de bilmek gerektiÄ?ini düÅ?ünüyorum.
_________________ HARBE GÄ°DEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Posted:
Fri Sep 26, 2008 7:53 am
Ä°nsanlar bilmedikleri Å?eylerden korkuyor abi. Hele bu medya yokmu insanı vezirde eder rezilde eder derler ya tam o hesap insanlarımızda sorgulayıcı mekanizma eksik. Genelde neden sorusu üzerine kafa yormak yerine bize verilenleri alıyoruz doÄ?ru kabul ediyoruz ve görüÅ?lerimizi deÄ?iÅ?tirmemiz son derece güç oluyo. Son derece iyi sömürülüyorüz.
Lisede zar kesinlikle yasak okula göre deÄ?iÅ?mez ancak göz ardı edilebilir ne biliyim görmemezlikten gelinir fln. Biz lisedeyken bi edebiyat öÄ?retmenimiz vardı o ilgilenirdi oyun gördüÄ?ü zaman phb yi alır resimlerine bakardı fln. AMa bide bi felsefecimiz vardı adam masada zar gördüÄ?ü anda kaldırın onları derdi. yaklaÅ?ımdan kaynaklanıyor bence.
Oysa FRP okullarımızda güzide bir seçmeli ders olsa... Ã?Ä?rencilerimizin düÅ?ünme gücü ve olaylara farklı bakıÅ? açıları geliÅ?tirilse ki bu illa kıllıç kalkanlada yapılması gerekmez eÄ?er tehlike olarak bunu görüyorlarsa ( ne biliyim fantazi geniÅ? bi kavram)... Ama bu yok bizde! Onu geçtim bizim yerine oturmuÅ? bi milli eÄ?itim politikamız bile yok... Genç nüfüsümüzla övünüyoruz ama kimse bu memlekete faydalı olsun diye kullanmıyor. Herkes bi Å?ekilde kendine yontuyor... Dünyaya deÄ?ilde kendine nüfüs yetiÅ?tiriyo...
Aman neyse ya zar yasak cezası var ama uygulanırmı uygulanmazmı o seninle okulun arasında olan birÅ?ey. Ayrıca disiplinden korkmaya gerek yok ben lise hayatım boyunca 10 nu aÅ?kın savunma yazdım sicilim sapa saÄ?lam hiç biÅ?i yok olsada nolcak abi amann...
View next topic View previous topic
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum