SaygıdeÄ?er arkadaÅ?larım,
Yüksek lisans tezimde FRP altkültürü çalıÅ?acaÄ?ım. Bu konuda Türkçe kaynak neredeyse hiç yok. Ã?oÄ?unlukla Ä°ngilizce kaynaklardan çalıÅ?acaÄ?ım. Bunların dıÅ?ında ise anket uygulamam gerekiyor. HazırladıÄ?ım zman anketi buraya koyabilirm ya da anketin duracaÄ?ı linki buraya koyabilirim ve anketi doldurmak isteyen herkes anketi doldurabilir.
Å?u anda ise oyunu neden oynadıÄ?ınız konusunda bu baÅ?lıÄ?a yazılar yazarsanız çok sevinirim.
"Ben oyunu oynuyorum, çünkü canı çok kötü bir Å?ekilde sıkkın bir insanım.Psikopatım diyebilirim, yani sürekli olarak, bu hayatta anormallikler yapmak istiyorum, gidip 5 kiÅ?iye tek baÅ?ıma saldırıp, Å?ansıma ve gücüme güvenip onları öldüresiye dövmek, ya da ellerimden ateÅ?ler fırlatmak, tutup bir evin çatısına gizlice tırmanıp, oradan içeri girip kapıyı zorlanmadan açarak, oradan içerideki bir adama suikast düzenlemek, yetmez ise bütün bunlar, bir ajan vs. tarzı fantastik iÅ?lere sahip olmak istiyorum.Ama yukarıdakilerin hiçbirini yapamam henüz, koÅ?ullar elvermiyor, ne gereken güce sahibim, ne Å?ansa.Ä°Å?te FRP bana bunu saÄ?lıyor, yani oyunu oynarken kendimden geçiyorum, kendimi gerçek anlamda karakterin yerine koyup, bir nebze olsun kendimi avutuyorum."
AnlaÅ?ılan edmonda benim gibi özel güçlere sahip olup dilediÄ?ince özgür bir dünyada istediÄ?ini yapmak istiyor. Hancock gibi olmak yada ateÅ? topları fırlatan bir lider olmayı kim istemez ki oyunda bu imkanların hepsine sahipsiniz. Herhangi bir online oyuna kendinizi baÄ?lamak yerine bu ortamda sınırsız gucun zevkini çıkarabilirsiniz.
Bildik dünyanın dıÅ?ındaki konulara olan ilgim babamın abimle bana anlattıÄ?ı hikayelerle baÅ?ladı. Her gece yatmadan önce, içinde bizimde bulunduÄ?umuz bir hikayeyi anlatır ve "Arkası gelecek akÅ?am" diyerek bizi uykumuza bırakırdı.
Kuralsızcasına FRP oynamaya abim ile birlikte baÅ?ladık. Gerçi o zamanlarda biz buna kahramacılık gibi bir isim takardık. Televizyonda izlediÄ?imiz "Voltron", "Robotech","Transformers", "He-man" ve bilimum çeÅ?it baÅ?ka çizgifilm ve okumaktan en çok zevk aldıÄ?ım çizgiroman "Conan"da gördüÄ?ümüz kahramanlıkları yaÅ?atıyorduk kendi kendimize. Ben daha çok kötü taraftaki bütün karakterleri oynamayı seiyordum. Tabii rolden çok kılıç sallama vardı ama zevkliydi.
Ortaokul ve lise zamanında sıkıntıdan patlıyordum. Hala çizgiroman okuyor, okul talkımında oynuyor ve derslerime bıkkınlıkla çalıÅ?ıyordum. Ama bir Å?eylerin eksikliÄ?ini hissediyordum.
FRP ile tanıÅ?mam oldukça geç oldu. O zamanlar, FRP'ye bilgisayar dergilerinin arkasında tek bir sayfa ayrılırdı. Bilgisayar oyunu dergilerimin en arka, ücra sayfalarında babamın okuduÄ?u bir yazıyı merak etmem ile baÅ?ladı olay. Beni FRP'ye de babam baÅ?lattı anlayacaÄ?ın, aynı içime hayalperestliÄ?i koyduÄ?u gibi.
Elfler ve cüceler hakkında bir yazıydı sanırım.
Might and magic 6 oyunu, yüzüklerin efendisi üçlemesi ve AD&D kitaplarımı almam aynı seneye tekabül eder. O seneden sonra içimde inanılmaz bir FRP oynama isteÄ?i parlamaya baÅ?ladı. Ancak ne yazıkki onun için gereken ortamım yoktu. Kuralları o kadar okuduktan ve bir sürü hayali senaryoyu kendi kendime oynadıktan sonra, ancak üniversite zamanımda ilk gerçek FRP oyunumu oynadım. Gerçekten berbat oynamıÅ?tım ama akÅ?am yatarken yüzümde bir gülümseme vardı.
Ã?niversitede arkadaÅ?larımla yaptıÄ?ım neredeyse her geyikte FRP vardı. Bir kahvede king oynakamktansa, ıstaka üstüne pul dizmektense, yada piÅ?tide kaÄ?ıtları üst üste dizmektense bu oyunu oynamak çok daha güzeldi. Hatta derslerine çalıÅ?maktan ve okula gitmekten bile daha güzel geliyordu ki, bu tehlikeli bir durum.
Ä°Å?in en güzel kısmı ise çevrendeki kitlenin gerçekten diÄ?erlerinden daha farlı olması. Hayal gücü olan ve bunu konuÅ?turan, sosyal yönden gerçekten rahatsız beni etmeyecek kiÅ?ilerce sarılmıÅ?tım bu sayede.
FRP'yi neden oynuyorumun cevabı gerçekten o kadar basit deÄ?il.
Ã?ünkü seviyorum. Ã?ünkü arkadaÅ?larımla yapabileceÄ?im bir etkinlik. Ã?ünkü kendinden bir Å?eyler katabileceÄ?in, aklını kullanıp sadece kurallara baÄ?lı kalmayacaÄ?ın, eÄ?lenebileceÄ?in ve eÄ?lendirebileceÄ?in bir etkinlik. Ã?ünkü hayalindekileri yapabileceÄ?in bir dünyanın kapılarını açan ve bazı Å?eylere farklı açılarla bakmanı saÄ?layan bir etkinlik.
_________________ Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ıÅ?ıÄ?ı daha net görürdüm, Å?imdi, kalabalıÄ?ın içinde, koca bir boÅ?luktayım.
Eskisi ka
Last edited by Darkgnome on Mon Dec 01, 2008 3:08 am; edited 1 time in total
Ä°lginç bir baÅ?lık olmuÅ?. Aslında bir araÅ?tırma olmasa bile neden oynadıÄ?ımızı sorgulamak iyi bir fikir bence.
Kısa ve uzun Å?ekilde cevaplanabilir. Kısa cevap: hobi, eÄ?lence... Å?eklinde olabilir. yani sinemaya gitmek, tavla, batak oynamak, kitap okumak, kayak yapmak... Ä°nsanlar neden yapar eÄ?lenmek için. Frp de aslında belli kesmin zevkle oynadıÄ?ı bir oyundur. EÄ?lenmek için yani...
DiÄ?er yandan Neden baÅ?ka bir oyun deÄ?il de fantastik rol yapma yunlarını seçtiÄ?imizi sorgulayabiliriz ki bu da uzun cevap dediÄ?im kısma giriyor. Aslında bence temelinde yatan cevap küçükken neden evcilik, doktorculuk,.....culuk oynadıÄ?ımızla aynı. Yani birkaç tane çocuÄ?un bir araya gelip çocukçuluk oynaması pek eÄ?lenceli ya da mümkün bi durum olmazdı. Bilgisayar oyunlarında da benzer bir durum var. Bir oyunda komutanız diÄ?er oyunda asker baÅ?ka bir oyunda yarıÅ? arabası Å?öförüyüz. Yani insanın gerçekte yapmadıÄ?ı birÅ?eyi yapması eÄ?lenceli birÅ?ey bütün bunların temelinde yatan Å?ey bu bence.
Hayal gücüne deÄ?er veren ve hayal gücü geliÅ?miÅ? insanlarda özellikle eÄ?lencesini seçerken gerçekliÄ?in sınırlarını zorlayıcı seçme eÄ?ilimi vardır. Kitapları daha fantastik konulardan seçer. Ã?ünkü fantastik bir dünyada olabilecek Å?eyler insana daha fazla hayret verebilir. Ve farklı kurallarla düÅ?ündüÄ?ünüzden beyniniz daha farklı çalıÅ?ır. Ä°Å?te fantastik rol yapma oyunlarında da tiyatroya benzer Å?ekilde baÅ?ka bir karaktere bürünüp onun gibi düÅ?ünüp hareket ederek oyun süresince gerçek hayattan uzaklaÅ?mıÅ? olur insanlar ve gerçekten de eÄ?lenir.
Tabii bu noktada gerçekle hayalin arasındaki sınırı kaçıran insanlar olabileceÄ?iyle ilgili eleÅ?tiriler oluyor. Bu yüzden FRP nin zararlı olduÄ?u yönünde çeÅ?itli görüÅ?ler var. Ama bence bu FRP ile alakalı bir durum deÄ?il. Kendii fazla kaptırdıÄ?ında tehlikeli olmayacak birÅ?ey yok ki bu dünyada. KaÄ?ıt oyunları yüzüden hayatı sıkıntıya giren insanlar olduÄ?Ä?u için kaÄ?ıt oyunlarının zararlı olduÄ?unu söylemek gibi birÅ?ey olur. Bir oyun olduÄ?unun farkında olup oynadıkça ben hayal gücünü geliÅ?tirdiÄ?i için yararlı olduÄ?una bile inanıyorum. Ä°nsanlara en azından kaÄ?ıpları kırmayı öÄ?retiyor.
Aslıdna zamanında site için dergi çıkartmıÅ?tık. Ä°lk sayısında frp nedir gibi bi baÅ?lıkta yazı yazmıÅ?tım. Kaynak olarak deÄ?erlendirilemez belki ama yararı olabilir bence. buraya baÄ?lantı eklemeye çalıÅ?ırım
_________________ Chaos is the law of nature,
Order is the dream of man.
Anket konusunda cidden iyi düÅ?ünmüÅ?sün ayrıca belki birleri gerçekten frp nin ne olduÄ?unu bilir bizim okulda bilen bir kiÅ?i yok...
Ne kadar üzücü birine frpworld diyorum öyle bakıyor yüzüme. Bırak Silkroad Knight felen oyna diyorlar. Belki tezin bu konuda insanları aydınlatılmasını saÄ?layabilir. Å?imdiden BaÅ?arılar...
SaygıdeÄ?et arkadaÅ?laroım,
Anketim hazır olmak üzere. Yakında site adminleri ile konuÅ?up buraya anketi koymayı planlıyorum. Haberdar etmek istedim.
hayatta olduÄ?un kiÅ?inin bir benzerini yaratıp hayata olmayacak yada yapamadıÄ?ın Å?eyleri yapmak ayrıca eÄ?lenmek, zaman geçirmek önemli benim için. Yani fantastik edebiyattan çıkma bir hikaye tarzı bir senaryoyu oynamak çok eÄ?lencelidir. SaÄ?da solda tavla, poker, piÅ?ti oynayacaÄ?ıma frp, monopoly ve satranç gibi alt yapı. zeka ve belli bir oranda vizyon ile espri anlayıÅ?ı gerektiren bir oyunu oynamayı tercih ederim. Ayrıca gerçekten zevk alarak frp oynayan roleplay yapan insanlar görüÅ? düzeyleri, eÄ?itimleri ve hayat tarzları duruÅ?ları düzgün olan kiÅ?iler oluyor. Siyah yaÅ?ayan gençlikten bahsetmiyorum tabii onlardan bende hoÅ?laÅ?mıyorum.
Posted:
Mon Feb 15, 2010 9:57 pm
lightflarer wrote:
hayatta olduÄ?un kiÅ?inin bir benzerini yaratıp hayata olmayacak yada yapamadıÄ?ın Å?eyleri yapmak
Ã?ok doÄ?ru dedin, bu halimle bambaÅ?ka bir evrende olsaydım neler yapardım onu görüyorum oynarken ben de. Ama Å?unu da seviyorum; Å?u anda olamadıÄ?ım bir kiÅ?i olmak ve onun hayatını yaÅ?amaya çalıÅ?mak. Ã?rneÄ?in ilk FRP oyunum gelecekte geçiyordu ve ben çirkin ama hiçbir doÄ?aüstü gücü olmayan bir mutantı oynatmıÅ?tım. Ä°nce uzun 2.50 metre boyunda, derisi kahverengi bir mutanttım. DiÄ?er arkadaÅ?larım hep insan olmayı seçmiÅ?lerdi, kendilerini oynamıÅ?lardı. Ama bana, bu özelliÄ?i olmayan mutant daha enteresan gelmiÅ?ti. Ã?ünkü o mutant deÄ?ilim bu dünyada. Ã?yle bir mutant olsaydım ne olurdu onu deneyimledim bir bakıma.
_________________ I am Lord Amean, The King of North, Leader of Zederus..
View next topic View previous topic
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum