Å?u an piyasda 120, 300 sayfalık kitapları cirit atıyor.Ben bundan 5 yıl önce 300 sayfalık kitabını okumuÅ?tum.Bir ödev dolayısıyla, diÄ?er herkes 120 sayfalık hâlini okumuÅ?tu.Onlar beÄ?enmemiÅ?lerdi, ama ben, resmen âÅ?ık olmuÅ?tum, iki kere tekrar bitirdim.
120 sayfalık olanı, nasıl hapisten kaçıp zengin olduÄ?unu anlatıyor.Gerisi yok, 300 sayfalık kitapta ise, zengin olduktan sonra nasıl intikamını aldıÄ?ı anlatılıyor.O yüzden 120 sayfalık ufak çocuk kitabını okumuÅ? olanlar eskiden Hemen bütün izlenimlerini unutsunlar
Ve Salı günü, 600 sayfalık kitabı buldum okul kütüphanesinde! Hemen aldım, üstelik almak için Diablo 2'yi tek günde bitirdim, dersleri dinlemedim Neyse, ve hiç de beni Å?aÅ?ırtmadı.
Kitap, 300 sayfalık hâli ile aynı konu aralıÄ?ını anlatmasına raÄ?men, Ã?OK daha ayrıntılı anlatmıÅ?.Ã?rneÄ?in küçük kitapta, intikamları, yarı-yarıya tesadüflere baÄ?larken, asıl kitapta, Edmond Dantes'in ne çabalar ile bu tesadüfleri ayarlarıÄ?ını görüyor ve ona hayran kalmaktan kendinizi alamıyorsunuz.
Ä°sterseniz Spoiler sayılmayacak bir Å?ekilde hikayenin baÅ?ını anlatayım.Ama isteyenler, belki kitabın "arka kapak" yazısı olabilecek bu yazıyı okumayabilirler.
"Edmond Dantes, bir gemide ikinci kaptandır.Gemisi Marsilya'ya dönerken, kaptan beklenmedik bir Å?ekilde ölür, ölmeden önce bir mektup verir Edmond'a, ve onu Elbe Adası'nda Napolyon'a götürmesini emreder.Fakat bu olaylara Å?ahit olan bir adam vardır, geminin hesap uzmanı Danglars, ve gemide kaptan olmayı arzulayan, hırslı Danglars.
Edmond memleketine dönünce, hemen sevgilisi Mersedes'e koÅ?ar.Fakat Mersedes'in yanında Mersedes'in kuzeni olan ve Mersedes'e âÅ?ık olan, Fernand'ı bulur.Kıskanır fakat belli etmez, Fernand Edmond'u öldürmek ister ama Mersedes izin vermez.
Ve babasının yanına gider, babası komÅ?usuyla kavga etmiÅ?tir.Ev sahibiyle, Kadrus ile.Ve Kadrus Edmond'dan nefret eder.
Ve düÄ?ün günü gelir çatar.Ama düÄ?ünde beklenmedik bir Å?ekilde askerler içeri dalar.Ve Edmond Dantes'i savcı huzuruna götürür.Aslında Edmond'u hapse gönderen, bir mektuptur.Edmond'u kıskanan üç kiÅ?inin gizli bir imza ile yazdıÄ?ı, Edmond'un Napolyon ajanı olduÄ?unu ihbar eden bir mektup.
Sonra Savcı Edmond'u özelden görmek ister, Edmond karÅ?ısına çıkar, ve savcı Edmond'dan mektubu ister.Edmond ne bilsin! Verir, ve savcının yüzünün solduÄ?unu görür.Fakat saf Edmond, durumu anlamaz.
Ve Ä°f Å?atosuna gönderilir.Orada, düÅ?ündükçe durumu öÄ?renir.Kendisine bütün bunları yapan 4 kiÅ?iden, Savcı Vilfor, Memur Danglars, balıkçı Fernand, ve terzi Kadrus intikam almaya, hapisteki süre boyunca yemin eder.
Kitap Edmond'un hapisten kaçısını, zengin oluÅ?unu, ve intikamını anlatıyor.
Ä°steyenler için Spoiler verebilirim kitabın tadını kaçırmayacak, aksine heyecanlandıracak Å?ekilde.
_________________ I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.
The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.
I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.
Spoilerlar onemli degildir benim icin zaten kitaplarin da sonuna bakiyorum ara sira... Ama yine de sitenin spoiler koruma sistemi ile verirsen her halde daha iyi olur...
Cok kucukken okumustum.... Fotograf kareleri gibi sahneler hatirliyorum.
Ama demek ki beni etkilemis ki hatirliyorum. Gerci cok daha net hatirladigim kitaplar da var ayni donemden...
_________________ HARBE GÄ°DEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Edmond senin o kitabı sevdiÄ?in ve çok beÄ?endiÄ?in belli ki sevilmeyecek bir kitap deÄ?il.
Kitap Alexander Dumasın en iyi yapıtlarından biri. BldiÄ?im kadarıyla 18 bölüm olarak yazıldı 1800 lü yıllarda. Ayrıca kitabın geçtiÄ?i cografyada çok güzel.( Fransa, Ä°talya ve Akdeniz)
Bende bu kitabın 720 sayfalık olanını okudum içinde türklerden de bahsettiÄ?ini nerdeyse o zaman anladım diyebilirim.
Tepedenli Ali PaÃ…?adan bahsediyordu galiba.
Okumayan olduÄ?unu sanmıyorum ve herkesin okumuÅ? olması gereken muhteÅ?em bir kitap...
Posted:
Tue Mar 10, 2009 7:48 am
maalesef bende de bulunan 600 sayfalık veya 700 küsür sayfalık çeviriler de bu kitabın özeti geçenlerde ithaki nin 1054 sayfalık tam çevirisini buldum ve aldım. yazı karakteri küçük olmasına raÄ?men kitap gayet kalın ve bittiÄ?i zaman içinizde herhangi bir eksiklik bırakmıyor :clap: içimde hapse girip kaçma isteÄ?i uyandıran bu büyük eseri herkese tavsiye ediyorum
_________________ Ne kanun, ne sevgi, ne de çatılmıÅ? kılıçlar
DehÃ…?et, yaralar, felaketin kendisi bile olsa
Koruyamayacaktır Fëanor ve Fëanor'un soyundan
Saklayan, kendine alan, ellerinde tutan,
Bulan ya da kaçıran kiÅ?iyi, bir Silm
Aslında dediÄ?in gibi kitapların uzun ve kesintisiz çevrileri daha hoÅ? oluyor. Bir bütünün parçalarını bölmek gibi özet daha çok....
Yazarın üslup ve diÄ?er unsurlarınıda uzun basımlarında daha iyi hissedebilir ayzar hakkındaki görüÅ?lerimizi ortaya koymada daha yaralı olabilir.....
_________________ Thanks Mario but The princess is in another castle!!
View next topic View previous topic
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum