Modules
  • Ana Sayfa
  • AvantGo
  • Downloads
  • FAQ
  • Feedback
  • Forums
  • Journal
  • Private Messages
  • Recommend Us
  • Search
  • Statistics
  • Stories Archive
  • Submit News
  • Surveys
  • Top 10
  • Topics
  • Web Links
  • Your Account

• Who's Online
    Şu an sitede, 1 ziyaretçi ve 0 üye bulunuyor.

Henüz üye değilseniz, Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

Languages
    Site Lisanını Seçin

FrpWorld.Com :: View topic - --Silahlar--
    Forum FAQ  |  Search  |  Memberlist  |  Usergroups   |  Register   |  Profile  |  Private Messages  |  Log in

--Silahlar-- View next topic
    View previous topic
    Post new topicReply to topic
    Author Message
    Barzini
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Fri Oct 05, 2007 1:50 pm Reply with quoteBack to top

Bir savaÅ?çı silahını yakından tanımalı ve onu vücudunun bir uzvu, kolunun bir uzantısı gibi kullanmayı öÄ?renmelidir. Bu yazı savaÅ? meydanında en yakın dostumuz olan yakın dövüÅ? silahlarını tanıtmak amacıyla yazılmıÅ?tır.
    NOT: Bu yazıda yer alan bilgiler fantastik unsurlar içermemekle birlikte tarihi olaylara sadık kalınarak yazılmıÅ?tır.

Hançer, kama (dagger): Alternatif bir silah olarak hemen her dönemde kullanılmıÅ?tır. Boyutları itibarı ile saklaması kolay olan kama genellikle teke tek yapılan dövüÅ?lerde düÅ?mana sinsice saldırma imkanı saÄ?lar. Ayrıca Antik Japonya'da "Samuray" adı verilen özel eÄ?itimli savaÅ?çılar "tanto" isimli kamalarını son çare olarak uyguladıkları "harakiri (intihar)" eylemlerinde kullanmıÅ?lardır.

Kısa kılıç (short sword): Antik dönemde sıkça kullanılmıÅ? olan kısa kılıçların en meÅ?hur örneklerinden birisi "gladius" adı verilen roma kılıcıdır. Bıçak boyu 30 santimetreden baÅ?layan kısa kılıçlar hançer ve kama gibi silahlardan biraz daha uzundur ve sinsi saldırı yapma ihtimaliniz azaltacaÄ?ı gibi silah ile savunma yapmanızı zorlaÅ?tırır. Ancak kalabalık orduların karÅ?ı karÅ?ıya geldiÄ?i meydan savaÅ?larında, çatıÅ?ma esnasında kolaylıkla bir kama iÅ?levi görerek ani bir saldırıyla düÅ?manı alt etmenizi saÄ?layabilir. Nitekim Antik Roma kalkanlarının boyutları göz önüne alındıÄ?ında bu kılıçları saklamak zor olmamıÅ?tır ve Roma yüzyıllar boyunca gladius sayesinde çok geniÅ? topraklarda girdiÄ?i pek çok savaÅ?ı kazanmıÅ?tır.
    Kısa kılıçlar meydan savaÅ?larının kamaları olarak görülebilir. Kısa kılıçlar günümüzde ateÅ?li silahların uç kısımlarına takılan süngülere dönüÅ?müÅ?tür.

Uzun kılıç (long sword): Antik dönemde örnekleri olmasına karÅ?ın, uzun kılıç diye adlandırılan kılıçlar Orta Ã?aÄ?a damgasını vyran silahlardır. Dünya üzerinde hemen her kıtada hatta aynı kıta ülkelerinde Å?ekil olarak farklılık gösteren uzun kılıçlar, silahlı savunmada verdiÄ?i avantajla ve etkili saldırılarıyla günümüzde hala kullanılabilen ve etkinliÄ?ini yitirmemiÅ? silahlardır.
    Dünya üzerinde çeÅ?itli coÄ?rafyalarda kullanılmıÅ? uzun kılıçlar;
    - Avrupa: En geniÅ? kitlelere yayılan Å?ekli Avrupa genelinde kullanılan uzun kılıçtır. Hıristiyan olan Avrupa topraklarında klasik haliyle bilinen uzun kılıç veya Å?övalye kılıcı haç Å?ekline benzetilebilir. Orta ve Kuzey Avrupa ülkeleri kültürlerinde saldırı amaçlı savaÅ?lar daha ön planda olduÄ?undan kılıçların savunma ve saldırı için kullanılan tarafları ortaktır ve çift taraflı geniÅ? bir bıçaÄ?ı vardır. Ä°spanya ve Portekiz gibi Güney Batı Avrupa ülkelerinde ise "sabre" adı verilen bugün süvari veya denizci kılıcı olarak kullanılan uzun kılıçların savunmada bir artı olarak kabzasının etrafında bir koruma kısmı hatta kimi zaman baÅ? parmaÄ?ı çevreleyen bir yüzük bulunur ancak bıçak kısmı savunma için elveriÅ?siz, tek taraflı ve incedir. Ayrıca "sabre"lar Afrika kültüründen etkilenerek oradaki kılıçlar gibi eÄ?ik bir hal almıÅ?tır.
    - Afrika: Kara Kıta'da medeniyetin genellikle Akdeniz kıyısındaki ülkelerde geliÅ?tiÄ?ini düÅ?ünürsek, uzun kılıç benzeri metal ve komplike sayılabilecek silahlar fazla geliÅ?memiÅ?tir. Ä°slam kültürüyle Orta DoÄ?u ve Arap ülkelerinde geliÅ?en medeniyetle sıkça görülmeye baÅ?layan eÄ?ri kılıçlar (scimittar) doÄ?udan yani Asya kültürlerinden gelmiÅ?tir.
    - Asya: Asya kültürlerinde saldırı tamamen silahla yapılmadıÄ?ı için insanlar silahları en etkili Å?ekilde kullanmaya çalıÅ?mıÅ? ve çok farklı teknikler geliÅ?tirmiÅ?tir. GeniÅ? bir kıta olan Asya'da silahlar da çeÅ?itlilik gösterir; "pala" Ã?in Ä°mparatorluÄ?u'nun en ölümcül silahlarından birisi iken Japonya'da samurayların kullandıÄ?ı "katana" usta ellerde dünyanın en etkili savaÅ? aletidir. Bu ülkelerde silahlar en hızlı hareketle birlikte saldırı önceliÄ?i saÄ?laması açısından eÄ?ik bir biçimde dövülmüÅ?tür. EÄ?ik bıçak tasarımı kılıcı kınından çekerken elinizin bedeninize doÄ?ru hareket etmesini ve kılıcın sizin önünüzde kalmasını saÄ?lar, böylece ileriye doÄ?ru attıÄ?ınız ufak bir adımla hasmınızı ikiye ayırabilirsiniz.
    - DiÄ?er Kültürler;
    Balkan ve Slav kültürleri gibi genellikle pasif sayılabilecek ülkelerde uzun kılıçlar hem Katolik Avrupa ülkelerindeki biçimiyle hem de doÄ?u komÅ?ularındaki eÄ?ik biçimiyle kullanılmıÅ?tır.
    Osmanlı toplumunda ise eÄ?ri uzun kılıcın ters tarafa olan eÄ?imiyle kullanılan "yataÄ?an" isimli kılıçlar görülmektedir. YataÄ?an diÄ?er kılıçların tersine ilk darbede daha derin yara açmak için o Å?ekilde tasarlanmıÅ?tır diÄ?er eÄ?ri kılıçlar, ilk darbede kesik halinde baÅ?layan ve gittikçe derinleÅ?en yaralar açarken "yataÄ?an" ilk darbede en derin yarayı açar.
    - Kuzey Avrupa: Bu bölgede uzun kılıçlar devasa boyutlara ulaÅ?abilir. Bu topraklarda yaÅ?ayan Pagan toplumların fiziksel yapısı göz önüne alındıÄ?ında bu devasa kılıçları kullanmak çok da zor deÄ?ildir. Ä°skoç toplumunda yaygın bir Å?ekilde kullanılan "claymore" (William Wallace'ın kılıcı da bir claymoredur) iri yapılı bir insan tarafından tek elle bile kullanılabilir ancak bu dev kılıçlar genellikle iki elle kullanılan ve hakimiyeti az olan kılıçlardır. Bu sebeple çoÄ?u zaman biz ufak insanlar tarafından "great sword" olarak baÅ?ka bir sınıfta incelenir. Viking topraklarında görülen kılıçlar ise Ä°skoç kılıçlarından çok daha büyük boyutlardadır (bkz:bastard sword)

NOT: Bu yazının devamı olarak mızraklar ve balta gürz gibi aÄ?ır yakın dövüÅ? silahlarını da ekleyeceÄ?im ama birisi çıkıp da benden önce davranırsa asla ve asla itiraz etmem.
    NOT II: Bu yazı en baÅ?ta da belirttiÄ?im üzere fantastik unsurlar içermemektedir. Bu sebeple gerekli görülmediÄ?i taktirde silinebilir ya da baÅ?ka bir baÅ?lık altına taÅ?ınabilir.

Saygılar; Barzini

Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Fri Oct 05, 2007 5:38 pm Reply with quoteBack to top

Ã?ok baÅ?arılı bir çalıÅ?ma olmuÅ? barzini sen devam et ben üÅ?eniyorum. Very Happy
    Back to top View user's profileSend private messageSend e-mail
    Lupus Nigra
    Kullanıcı
    Kullanıcı

Location: Four Corner Square No:4 Old City/Silvermoon-SILVER MARCHES

PostPosted: Wed Oct 24, 2007 10:29 am Reply with quoteBack to top

Ä°zninle bir iki Å?ey eklemek istiyorum.

Mısır Kılıçları--------------------------------
    Tarihte afrika bölgesinde uzun kılıç kullanımı Mısır ile sınırlı kalmıÅ?tır. Bu da bronz döneminin sonuna kadar sürüÅ?tür. Ancak dönemin elverdiÄ?i teknolojiyi sonuna kadar kullanarak mısırlılar kendi kılıç terminalojilerini geliÅ?tirmiÅ?lerdir.

Mısır kılıçları bir Bakır-Kalay alaÅ?ımı olan bronzdan üretilmiÅ?tir. Ä°ki temel tipi bulunmaktadır.

Süvari Kılıcı: Düz ve uzun olan bu kılıç ortaçaÄ? Broadswordlarına (Enli Uzun kılıç) benzemektedir. (Bkz. Mumya 1 - Kahramanımızın asker mımyalara karÅ?ı kullandıÄ?ı kılıç)

Piyade Kılıcı: Kabzada düz baÅ?layıp uçta ani bir hilal Å?eklini alan bu kılıç mısır ordularının mızraktan sonra temel savaÅ? silahı olmuÅ?tur. (Bkz. Mumya 1 - Asker mumyaların kullandıÄ?ı kılıç )

Kuzay Avrupa Kılıçları-------------------------------
    Genel olarak büyük kılıçları tercih eden kuzey avrupalı savaÅ?çılar aslen 4 gruba ayrılan bi silah kulleksiyonuna sahiptirler.

---Roma ve Yunan kılıçları
    ---Kelt kılıçları

Gerçekten Greatsword olarak bilinen kılıçlar keltler (iskçlar) tarafından geliÅ?tirilmiÅ?tir. Claymore olarak bilinen bu kılıçlar orta çaÄ?da geliÅ?imini tamamlamıÅ? ve devasa ebatlara kadar büyümüÅ?lerdir. Ancak büyük savaÅ?larda gerçek anlamda etkili bir silah deÄ?ildir. Kullanım zorlukları nedeniyle düÅ?manı yaralamaktan çok korkutmakta daha baÅ?arılıdır. (bkz. Wiiliam Wallace)

Orta çaÄ?ın ortalarında bu ailenin en geliÅ?miÅ? üyesi ile karÅ?ılaÅ?ılmaktadır. Bu bir fransız kılıcı olan Flambarge'dır. Yılan gibi kıvrılarak ilerleyen bu kılıç haçlı seferlerinin sonlarına doÄ?ru geliÅ?tirilmiÅ?tir. Sadece belli yeterlilikteki demircilerin dövebildiÄ?i bu kılıcı kullanmak bir statü sembolü idi.

---Galya Kılıçları

Güney Fransa'nın bir bölgesi olarak bilinen Galya kılıç dövme sanatında asla Roma'ya rakip olamamıÅ?. Orta çaÄ?a kadar da gerçek anlamda bir kılıç geliÅ?tirememiÅ?tir. OrtaçaÄ? ve Gül SavaÅ?ları zamanında geliÅ?meye baÅ?layan kılıç yapma sanatı bu dönemde Enli Uzunkılıç'ın üretimi ile bu bölgede zirve yapmıÅ?tır. Sonradan evrimleÅ?erek Bilinen Longsword üretim tekniÄ?i bu bölgede doÄ?muÅ? ve avrupaya yayılmıÅ?tır.

---Viking Kılıçları

Genel kanının aksine vikingler büyük kılıçları tercih etmemiÅ?tir. Balta ve gürz gibi silahları tercih eden Vikingler kılıca asla önem vermemiÅ? ve kılıç üretiminde fazla geliÅ?memiÅ?lerdir. Genel olarak kalitesiz enliuzunkılıçlar üretmiÅ?lerdir.

Bu sayılan 3 aileden en uzun yaÅ?ayanı Galya soyundan gelendir.
    Zaman içerisinde evrim geçiren galya kılıçları tüm orta çaÄ? boyunca kullanılan Uzunkılıçlara (Longsword) dönüÅ?müÅ?, rönesasn döneminde uzun kılıçlar yerlerini meçlere (Rapier) bırakmıÅ?lardır. Bunun temel sebebi. Ã?ok aÄ?ır olan zırhların bu dönemde yaygınlaÅ?mıÅ? olan barutlu silahlara karÅ?ı avantaj saÄ?lamaması ve bu zırhların terkedilmesinden sonra Longsword gibi zırh yarmaya odaklanmıÅ? aÄ?ır silahlara ihtiyaç kalmaması meçlerin kullanılmasının esas sebebidir.

Modern dönem-----

Kılıçların kullanıldıÄ?ı son büyük Avrupa savaÅ?ı KurtuluÅ? savaÅ?ıdır diyebiliriz. Ã?ünkü bu savaÅ? o dönemde hala kullanılan süvari gruplarının aktif olarak (ve iÅ?e yarar bir ekilde) kullanıldıÄ?ı son savaÅ?tır.

Bu savaÅ?ta kullanılan kılıç, halen seramonilerde kullanılmakta olan süvari kılıcıdır. (Saber)

thundil
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Sat Dec 01, 2007 6:27 pm Reply with quoteBack to top

Ben samurai tipini gösterdiÄ?i için kama kullanırdım.Eyer kamam yoksa longsword kullanırdım.
    Back to top View user's profileSend private message
    RedDawn
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Sat Dec 06, 2008 4:56 am Reply with quoteBack to top

Tercihli silahım yay olsa da, her zaman kınında bir uzun kılıç tutarım. Bar kavgalarında ve ufak meydan okumalarda hayatımı kurtarır... }Very Happy
    Edmond
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Sat Dec 06, 2008 5:21 am Reply with quoteBack to top

Katana fantastik ve güzel bir Å?ey Very Happy Ã?niversiteye geçince alacaÄ?ım! Kararlıyım Very Happy

Fakat onu saymazsak bir hançer hoÅ? ve iÅ?e yarar olabiliyor.
    Back to top View user's profileSend private messageSend e-mailVisit poster's websiteYahoo MessengerMSN Messenger
    Starfell
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Sat Dec 06, 2008 6:32 am Reply with quoteBack to top

Uzun kılıç iyidir. Hem savunursun hem kesersin.
    Edmond
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Sat Dec 06, 2008 6:35 am Reply with quoteBack to top

Starfell wrote:
    Uzun kılıç iyidir. Hem savunursun hem kesersin.

Bence tam aksine uzun kılıç daha bir hantaldır, çevik olmak çok daha önemli olduÄ?undan, kısa kılıç daha iyidir bence (Wakazashi gibi)

The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.

I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.

-Freddie Mercury
    Back to top View user's profileSend private messageSend e-mailVisit poster's websiteYahoo MessengerMSN Messenger
    Starfell
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Sat Dec 06, 2008 6:49 am Reply with quoteBack to top

Aslında daha uzun yazmıÅ?tım ama biÅ?i oldu ve post çıkmadı neyse. DiyeceÄ?im Å?udur edmond katana tipi silahlar tek taraflı silahlardır. Bunları kullanmak ustalık gerektirdiÄ?i gibi tek elle kullanmak daha bi olayı aÅ?mayı gerektirmektedir. Ancak uzun kılıç ki burda bahsettiÄ?im gayet düz sade ve kıvrımsız bir kılıç, kullanımı oldukça kolaydır. Savur kes parçala...

Uzun kılıç iyidir yani Very Happy
    Edmond
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Sat Dec 06, 2008 6:56 am Reply with quoteBack to top

Starfell wrote:
    Aslında daha uzun yazmıÅ?tım ama biÅ?i oldu ve post çıkmadı neyse. DiyeceÄ?im Å?udur edmond katana tipi silahlar tek taraflı silahlardır. Bunları kullanmak ustalık gerektirdiÄ?i gibi tek elle kullanmak daha bi olayı aÅ?mayı gerektirmektedir. Ancak uzun kılıç ki burda bahsettiÄ?im gayet düz sade ve kıvrımsız bir kılıç, kullanımı oldukça kolaydır. Savur kes parçala...

Uzun kılıç iyidir yani Very Happy

Peki bunu savurana kadar geçen süre zarfında adamın eli armut mu toplayacak Very Happy Teke tek dövüÅ?lerde haklı olabilirsin fakat savaÅ?larda bence, pek de uzun olmayan YataÄ?an (hönk!) tarzı kılıçlar daha hoÅ? olabilir Very Happy

-Freddie Mercury
    Starfell
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Sat Dec 06, 2008 7:12 am Reply with quoteBack to top

Ama onu senin benim gibi bi adam sallamayacak ki uzun kılıcı bir barbarın salladıgını düÅ?ünürsen bu gazeteyle sineÄ?e vurmak gibi biÅ?i olmalı Very HappyVery Happy hee hiç görmedim o ayrı bi konu ama bide Å?öyle biÅ?i var ki ben hiç kalkan kullanan samuray görmedim ama kalkan kullanan tapınak sovalyesi gördüm. Bu da demek oluyo ki katanalara hakim olmak için çift el kullanılmalıdır. öte yandan uzun kılıçla bir yandan kalkan kullanıp diger yandan kılıç kullanabilirsin. Wink
    lightflarer
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Sat Dec 06, 2008 7:31 am Reply with quoteBack to top

aslında genel tercihim katana ama kısa kılıcın kontrolü, dengesi ve hızı çok süper, belki de gerçek hayatta kendo derslerinde hep silah olarak uzun sopa ya da kısa kendo sopası kullandıÄ?ımdan en iyi kullandıÄ?ım silahlardan, uzun kılıç kadar iyi bir menzili olmasada yeterli uzunlukta. Uzun kılıç genelde artistliÄ?ine seçiliyor seçenlerde ve kullanımı gerçekten zor, çok yetenekli olmak lazım yani eve süs olarak alınan silahları saÄ?a sola savurmaya benzemez. Bence katana ikisininde iyi özelliklerine sahip o açıdan çok iyi ve pala kadar da kıvrımlı deÄ?il, saplama hamleleride iyi yapılıyor.
    Edmond
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Sat Dec 06, 2008 7:32 am Reply with quoteBack to top

Starfell wrote:
    Ama onu senin benim gibi bi adam sallamayacak ki uzun kılıcı bir barbarın salladıgını düÅ?ünürsen bu gazeteyle sineÄ?e vurmak gibi biÅ?i olmalı Very HappyVery Happy hee hiç görmedim o ayrı bi konu ama bide Å?öyle biÅ?i var ki ben hiç kalkan kullanan samuray görmedim ama kalkan kullanan tapınak sovalyesi gördüm. Bu da demek oluyo ki katanalara hakim olmak için çift el kullanılmalıdır. öte yandan uzun kılıçla bir yandan kalkan kullanıp diger yandan kılıç kullanabilirsin. Wink

Yo hayır, samurai'lar kalkan kullanmazlar fakat bunun sebebi Katana'ların iki elle kullanılması deÄ?ildir.

Daisho denen bir olay var, Ä°ki kılıç demek.Katana ve Wakazashi'yi birlikte kullanıyorlar.Tek ellerinde iki elle tutulan bir kılıç, diÄ?erinde tek elle tutulan bir kılıç demek bu! DüÅ?ünsene aÄ?ırlıÄ?ı Very Happy Ve bunu yalnızca Miyamoto MusaÅ?i gibi Ã?OK usta samurai'lar yapabiliyorlar.Peki Å?imdi sen düÅ?ünsene uzak doÄ?u gücünü Very Happy Yani mümkün, ama yapan yok Very Happy

-Freddie Mercury
    Starfell
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Sat Dec 06, 2008 7:42 am Reply with quoteBack to top

Zamanında Discovery de bir belgesel izlemiÅ?tim en iyi 10 silah diye katana listeye 10. sıradan girmiÅ?ti. Tmm katana saÄ?lam ve keskin ama tek taraflı olmasının kötü bir Å?ey olduÄ?unu söylemeye çalıÅ?ıyorum. Katanalar iki ayrı çelikten yapılıyo ve bu sayede hem esnek hemde saÄ?lam olabiliyo sanıyorum ki bu yüzden tek taraflı olarak kullanılıyor.

Ancak bana yeterli gelmiyor. Ne o öyle neresiyle vursam acaba diye düÅ?ünmek fln Razz Neyse ya samuraylar dünyadaki en iyi savaÅ?çılardan olduÄ?una göre dicek pek biÅ?i yok ama kiÅ?isel tercihim uzun kılıçtır. Sebeblerini yukarıda uzun uzun yazdım zaten Rolling Eyes
    lightflarer
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Sat Dec 06, 2008 7:52 am Reply with quoteBack to top

Starfell wrote:
    Zamanında Discovery de bir belgesel izlemiÅ?tim en iyi 10 silah diye katana listeye 10. sıradan girmiÅ?ti. Tmm katana saÄ?lam ve keskin ama tek taraflı olmasının kötü bir Å?ey olduÄ?unu söylemeye çalıÅ?ıyorum. Katanalar iki ayrı çelikten yapılıyo ve bu sayede hem esnek hemde saÄ?lam olabiliyo sanıyorum ki bu yüzden tek taraflı olarak kullanılıyor.

Ancak bana yeterli gelmiyor. Ne o öyle neresiyle vursam acaba diye düÅ?ünmek fln Razz Neyse ya samuraylar dünyadaki en iyi savaÅ?çılardan olduÄ?una göre dicek pek biÅ?i yok ama kiÅ?isel tercihim uzun kılıçtır. Sebeblerini yukarıda uzun uzun yazdım zaten Rolling Eyes

ya her silah etkili kullanılınca iyidir ama katana ayrı bir niteliÄ?e sahip çünkü aynı pala gibi sadece mükemmeliyet üzerine yapılmıÅ?. Pala zamanla Acemler ve diÄ?er doÄ?u ülkeleri tarafından kötü kullanıldıÄ?ı için kıymetini ve eski gücünü yeniçeri zamanına kadar kaybetmiÅ? ama katana öyle deÄ?il. O kadar iyi bir aerodinamiÄ?i var ki, japon ordusu genelde tüfeÄ?in bırakın sünügüsünü kullanmayı, ateÅ?leyene kadar ikiye bölünürlermiÅ?. Ã?ok hızlı ve etkili bir silah, çok az bir güçle inanılmaz iÅ?ler baÅ?arıyor. Onun için tek taraflı, çift taraflı olsa aynı etki çok zor.
    Post new topicReply to topic

Jump to:   

View next topic
    View previous topic
    You cannot post new topics in this forum
    You cannot reply to topics in this forum
    You cannot edit your posts in this forum
    You cannot delete your posts in this forum
    You cannot vote in polls in this forum