Modules
  • Ana Sayfa
  • AvantGo
  • Downloads
  • FAQ
  • Feedback
  • Forums
  • Journal
  • Private Messages
  • Recommend Us
  • Search
  • Statistics
  • Stories Archive
  • Submit News
  • Surveys
  • Top 10
  • Topics
  • Web Links
  • Your Account

• Who's Online
    Şu an sitede, 2 ziyaretçi ve 0 üye bulunuyor.

Henüz üye değilseniz, Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

Languages
    Site Lisanını Seçin

FrpWorld.Com :: View topic - DnD Temelli Hikayeler ( Bikmadik hala tartisiyoruz. ; ) )
    Forum FAQ  |  Search  |  Memberlist  |  Usergroups   |  Register   |  Profile  |  Private Messages  |  Log in

DnD Temelli Hikayeler ( Bikmadik hala tartisiyoruz. ; ) ) View next topic
    View previous topic
    Post new topicReply to topic
    Author Message
    Aegron Linwelin
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Sun Dec 14, 2008 5:24 am Reply with quoteBack to top

Aslında haklısın ama orda belirtilen elflerle bizim bahsettiÄ?imiz ve konu edindiÄ?iiz ırk olarak elfler arasında farklar var bence Very Happy

catboy
    Site Yazarı
    Site Yazarı

PostPosted: Sun Dec 14, 2008 5:26 am Reply with quoteBack to top

leprechaunlar deÄ?il miydi o gökkuÅ?aÄ?ının altında bir altın dolusu kazan saklayan Å?ans cinleri.
    Back to top View user's profileSend private messageVisit poster's website
    catboy
    Site Yazarı
    Site Yazarı

PostPosted: Sun Dec 14, 2008 5:30 am Reply with quoteBack to top

Bu arada araÅ?tırma yaptım ve hak veriyorum. Tolkien'in yarattıÄ?ı elfleri peri masallarında geçen genelde de kafalarında mantar olan küçük periciklerden etkilenmiÅ? ve onlara elf deniyormuÅ?. Köken olarak hristiyanlıkta da noel babanın cinleri olarak geçiyor, ama ondan öncede elf tabiri peri masallarında kullanılıyormuÅ?.
    Yani Tolkien sadece lfleri almıÅ? ve insani bir boyutta yer almalarını uygun bulmuÅ? ve ondan sonra diÄ?er tüm fantastik kitaplarda elfler (dnd baÅ?ta olmak üzere) Tolkien'e benzetilerek yani "humanoid" diye tabir edilen insani bir bedenleri olmuÅ?.
    Kökenleri peri masallarında yer alan Tolkein ve bilindik elfler ile Noel babanın elfleri ise ayrıymıÅ? ama. Bunu Å?u Å?ekilde söylüyorlar. Noel babanın elfleri elfs ve elvish kalıplarını kullanırken, peri diyarının elfleri ise elves ve elven diye kullanılıyormuÅ?. Bu durumda ikisi tamamen farklı olmasa da böyle iÅ?te.
    Back to top View user's profileSend private messageVisit poster's website
    Aegron Linwelin
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Sun Dec 14, 2008 5:59 am Reply with quoteBack to top

Sonunda açıklıÄ?a kavuÅ?tu durum Very Happy

Yener
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Sun Dec 14, 2008 8:01 am Reply with quoteBack to top

ArkadaÅ?lar yanlıÅ? bilgilenmeyelim elflerin hıristiyanlıkla noel babayla cartla curtla alakası yok temelinde, evet noel pederinde uyduruk elfleri var ama onlarda özünde esinlenmedir. Elfler iskandinav mitolojisinden gelmedir. Ki kaldıki Tolkien de direkt iskandinav mitolojisinden etkilenerek yazmıÅ?tır yüzüklerin efendisi eserini, bu konu hakkında bu sitede olsun baÅ?ka sitelerde olsun defalarca tartıÅ?ılmıÅ?tır bu mevzu, ama eksik araÅ?tırma yüzünden yanlıÅ? biliniyor bu konu.

Bu arada frp deki fantastik öÄ?esinin sorgulanmasınıda hep garipsemiÅ?imdir, bir kere daha garipsiyorum ve bu öÄ?eyi abartılı bulan saçma bulan arkadaÅ?larada Å?unu demekten kendimi alamıyorum "o zaman oynamayın-ilgilenmeyin". Yada kendi yarattıÄ?ınız cenerik dünyalarda takılın yada GURPS, wod falan gibi settinglere yönelin.

Forum Yöneticisi

PostPosted: Sun Dec 14, 2008 12:10 pm Reply with quoteBack to top

Fantastik ögesini abartılı bulmuyorum yener kardeÅ?... Fantastik öyküleri severim... Peter Pan çocukluÄ?umdan beri hiç dinleyip izlemekten vaz geçmediÄ?im bir hikayedir mesela... Ama kilit nokta da burada hikaye...

FR romanlarını ki en çok onları okudum... bir süre sonra çok az hikaye içerdiklerini ve en azından beklediÄ?im kadar fantastik olmadıklarını düÅ?ündüÄ?üm için artık okumuyorum... Hee bu hiç okumayacaÄ?ım anlamına gelmez bir takım yasak kitaplar deÄ?iller yani benim için... Ama daha önce de yazdıÄ?ım gibi onlar tarz olarak kıyasıya eleÅ?tirdiÄ?im hikayelerdir.

Bir de Yener kardeÅ?... EleÅ?tireceÄ?iz, fikirlerimizi yazmaktan korkmayacaÄ?ız. EleÅ?tireceÄ?iz ki daha iyi olalım... Hem bireysel olarak farklı hikayelere bakıp onlardan neleri alıp neleri alamayacaÄ?ımızı bilelim. Hem de genel olarak fantastik edebiyatın ( RP ye girmiyorum çünkü tamam o camianın dıÅ?ındayım diye sayabilirsin istersen... ) daha iyi hale gelebilmesi için...

Fantastik edebiyata ilgili birisi olarak "kötü" olduÄ?unu düÅ?ündüÄ?üm fantastik edebiyat tarzlarını doÄ?rusu eleÅ?tirmeye hakkımın olduÄ?unu düÅ?ünüyorum...

Eh RP tartıÅ?masına kısaca girdim ve çıktım... Evet o konuda doluyum ve bunun farklı nedenleri var. Yüzyüze tartıÅ?tıÄ?ım arkadaÅ?lar bunu biliyor.... Eh RP oynayan her hangi bir insanın da DnD yi eleÅ?tirmesinin yanlıÅ? olmadıÄ?ını düÅ?ünüyorum doÄ?rusu .... Neden yanlıÅ? olsun ki ister sevsin ister sevmesin eÄ?er bir oyun böylesine bir tek Å?irketin kontrolüne girerse elbette o oyunu oynayanlar o Å?irketin tarzını eleÅ?tirecek bu da daha iyisini yaratmak için yapılan bir eleÅ?tiri gibi..

Bunu biraz belki bir bilgisayar mühendisinin microsoft programını eleÅ?tirmesi gibi düÅ?ünebilirsin...

Yener
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Sun Dec 14, 2008 11:09 pm Reply with quoteBack to top

Tabiki eleÅ?tireceksin eleÅ?tirmelisinde bende zamanında çok eleÅ?tirdim. Ama belli bir noktadan sonrada adama "daha iyisini yapabiliyorsan yap kardeÅ?" derler. Ã?zellikle romanlar için konuÅ?uyorum bu kitapları yazan adamlar bu iÅ?e yıllarını vermiÅ? çok deli birikimi olan insanlar her ne kadar maddi kaygılar taÅ?ıyarak çıkartılan kitaplar olsalarda çoÄ?u (yanlıÅ? anlaÅ?ılmasın bu insanların savunuculuÄ?unu yapmıyorum). Onlardan daha iyisini yapabilmek için (onların kulvarında) onlardan daha iyi olmak lazım sanırım, yoksa 3-5 insan dıÅ?ında hiç kimse tarafından ciddiye alınmama gibi durumlarla karÅ?ılaÅ?ılması kuvvetle muhtemeldir.

Aklıma geldi bi zamanlar bu sitede de takılan bi arkadaÅ?ımız bir roman dizisi yapmıÅ?tı fantastik. Kendi yarattıÄ?ı dünyada geçen ve bunu yayınlatmıÅ?tı, kitabın ismini hatırlamıyorum Å?uan onuda bi alıp incelemek lazım esasında bakalım bu arkadaÅ? nasıl yazmıÅ? diye.

Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Mon Dec 15, 2008 3:53 am Reply with quoteBack to top

Abartıların D&D tabanlılarla baÅ?ladıÄ?ını düÅ?ünerek yazıma baÅ?lıyorum. Aslında daha eski filimlere de dayandırılabilir (Golden Axe tarzı bilgisayar oyunları) ama Å?imdilik daha yüzeysel ilerleme de yarar var.

D&D (Dungeons and Dragons) (Zindanlar ve ejderhalar) daha isminden dahi anlaÅ?ılacaÄ?ı gibi çoÄ?ulluklar üstüne kurulu. Ejderhalar ve zindanlarla dolu bir hikayeler bütününün bahsi geçmekte.

Bende "Halka" ("Ringu") tarzı bir filimdeki gibi wraith yada banshee tarzı karÅ?ı konulmaz ruhlar ile ilgili, Lowercraft da olduÄ?u gibi karÅ?ı konulması inanılmaz zor ve her biri için özel ritüeller gerektiren özel yaratıkların kılıç, sopa yada alev topu büyüleri ile darmadaÄ?ın edilmesinin, bu yaratıkların havasından çok fazla götürdüÄ?üne inananlardanım. Ancak tersinin olması durumunda da bazı dez avantajların göz önünde bulundrulması gerek.

Sadece tek olan destansı ve masalsı yaratıkların D&D içinde bu kadar çoÄ?altılmaması bir yerden sonra, yaratık kıtlıÄ?ına yol açardı. D&D zaten fazla yaratıkla kapıÅ?ma üstüne kurulu bir sistem. Zorlu ve çok düÅ?ünmeli tarzda olsa idi bu kadar düÅ?ük yaÅ?ta çocuklar oynayamazdı.

Hepinizin dikkatini çekmiÅ?tirki D&D çıkan her yeni uyarlaması ile daha da küçüklere hitap etme yoluna doÄ?ru gidiyor. Ä°kinci çıkan hali AD&D (Advanced Dungeons and Dragons) zindanlardan daha büyük bir dünyaya açılma sayesinde pek çok yaratıÄ?ı daha da ayrılantırsa da, daha sonra çıkanlar bu yaratıkları sadece savaÅ?ılmak için oluÅ?turulmuÅ? haline getirdiler. Sayıları arttı ve inanılmaz güçteki yaratıklar ortaya çıktı. Ä°lginçtir ne kadar güçlenirlerse güölensinler artık oyunların isimlerini duydukları zaman eskisi kadar titremediÄ?ini farkediyorum. Sebebi karakterlerinde artık büyülü yartatık olma yoluna girmeleri.

Bunca oyundan bahsetme sebebim ise Å?udur. D&D tabanlı oyunlar eskiden kitapların üstünden çıkartılırdı. Kitaplarda karÅ?ılaÅ?tıÄ?ınız bazı güzellikler ve beceriler aynı Å?ekilde kurallara (özellikle büyüler) ve Å?ehirlerin hikayelerine etkirdi.

3E'nin çıkması sonrasında artık kitaplar oyunların kuralları üstüne çıkmaya baÅ?ladı. Oyunun kurallarında ne var ise onun dıÅ?ına çıkmak artık daha da zorlaÅ?ıyordu. Bu durumda hikayeler karakterlerinden kaybetmeye baÅ?ladılar. Eskiden korkulan yaratıklar artık, aynı bir D&D oyunundaki gibi, gittikçe güçsüzleÅ?meye baÅ?ladılar.

Yani D&D tabanlı kitapların bu kadar yavanlaÅ?maya baÅ?lamasının sebebi bu olabilir. Ben yeni kitapları okumadıÄ?ım için bilemem.

Eskilerinde dahi o muazzam yaratıkların güçsüzleÅ?me sebebi ise onca maceracının doyurulması için daha da çok büyülü yaratıÄ?a gerek duyulması. Dünya üstünde tek bir banshee, tek bir cymera, tek bir vampir olsa maceracılar iÅ? bulmazdı oyunlarda. Very Happy

Bir de Å?u yönden bakmak lazım ki FR tarzı dünyalar büyü ile kaynayan dünyalardır. Bizim dünyamızdakinden daha deÄ?iÅ?ik bir durumun olması hiç de garip gelmiyor bana. Å?u dünyamızda orta çaÄ? zamanında büyü yapabilen birinin tanrı olarak adlandırılması ne kadar normalse ve bu kiÅ?inin yarattıkları da tek ve çok güçlü ise, pek çok büyücünün ve pek çok tanrının bulunduÄ?u bir dünya da birden fazla minator'un bulunması garip gelmemeli. Bunlara farklı isimler takmak ise bence asıl alındıkları fikre hakaret olarak da sayılabilir di ve burada "Aslında bu yaratıÄ?ın adı 'elf'tir. Adamlar zaten var olan bir yaratıÄ?ı almıÅ? ve kendileri düÅ?ünmüÅ?ler gibi göstermek için adını deÄ?iÅ?tirmiÅ?ler!" tarzı bir tartıÅ?ma da yapıyor olabilirdik.

Firble, ne kadar kızıyor olsan da, bazı kiÅ?iler belki de Minator ismini ilk olarak burada duymuÅ? olabilir. Belide aslında hiç bilmeyeceÄ?i bir mitolojik hikakyeye merakını buradaki bir yaratık sayesinde edinmiÅ? olabilir. Belkide aslında destanlar ile ilgilenmeyecek kiÅ?ilerin merakını cezbettiÄ?i için D&D ye bir teÅ?ekkürür borçluyuzdur Smile

Firble
    Forum Yöneticisi

PostPosted: Mon Dec 15, 2008 5:19 am Reply with quoteBack to top

Darkgnome kardeÅ? her zamanki gibi güzel söylemiÅ?sin... Eklenecek pek fazla bir Å?ey göremiyorum... Sadece belki Å?unu söylemek doÄ?ru olur... Aslında bahsettiÄ?im mesele sadece yaratıkların fazlalıÄ?ı deÄ?il.

Sokaklarda minatorların Firblelerin Darkgnomeların cirit attıÄ?ı insanların her gün iki üç ejderha öldürmesinin bir çeÅ?it sportif faliyet sayıldıÄ?ı bir Dünya olabilir elbette....

Ancak bunu yazan bir insanın en azından bizim bu kitapları okuyanların böyle bir Dünyada yaÅ?amadıÄ?ımızı göz önünde bulundurmasını ve hikayeye öyle bir Dünyanın nasıl bir Å?ey olduÄ?u ile ilgili daha fazla ögeler katmasını beklerim...

Yener kardeÅ?.... Ä°kinci meseleye gelince... Ben her konuda insanların söyleyebilecekleri sözleri, getirecekleri eleÅ?tirileri sonuna kadar dile getirmesi gerektiÄ?ine inanlardanım. Bu benim için de geçerli beÅ? yaÅ?ındaki bir çocuk da eÄ?er benim her hangi bir davranıÅ?ımı eleÅ?tiriyorsa onu dinlemek bence insan olmanın gereÄ?idir. Bunun dıÅ?ında beÅ? yaÅ?ındaki çocuÄ?un eleÅ?tirileri de bazen inanılmaz derecede faydalı da olabiliyor...

Ä°kincisi, yıllarını bu iÅ?e verip büyük bir Å?eyler yaratmıÅ? insanlar en çok eleÅ?tiriyi hak edenlerdir... Hak edenlerdir diyorum... Ã?ünkü en azından benim bakıÅ? açıma göre büyük bir eserin eleÅ?tirilmiyor olması o eserin sahibini mutlu eden bir durum deÄ?ildir. Olmamalıdır. O iÅ?e yıllarını verip büyük bir eser çıkarmıÅ? bir insan, bu eser bir sivil toplum kuruluÅ?u, büyük bir mimari eser, bir roman ya da bir felsefe akımı olabilir, eÄ?er o iÅ?i bir para kaynaÄ?ı olarak görmeyip de gerçekten sevdiÄ?i için yapıyorsa muhtemelen ya eserini ileriki yıllarda mükemmelleÅ?tirmek ya da daha iyisini yapmak isteyecektir. Ä°Å?te tam da bu nokta da eleÅ?tiriler ona yardımcı olur... Ayrıca Å?u anda yüksek lisans yaptıÄ?ım ekonomi alanında bunu daha iyi görüyorum bazen bir eserin mükemmelliÄ?i onun hatasızlıÄ?ında deÄ?il tam tersine içerdiÄ?i hatalardadır. Bazen büyük bir ekonomistin büyük bir eserinde yaptıÄ?ı hata, yıllardır doÄ?ru sayılan ekonomik görüÅ?ün ne kadar yanlıÅ? olduÄ?unu çok net bir Å?ekilde insanlara gösterir. Ve bu yanlıÅ?ı farkında olmadan bile olsa bu kadar net ifade etmek elbette o insanın dehasının bir ürünüdür.

Son olarak Yener kardeÅ?... EleÅ?tirinin onu yapan insana da çok yarar saÄ?layacaÄ?ını düÅ?ünüyorum... Bir insanın sadece kendi mesleki alanında rahatlıkla insanları eleÅ?tirmesi, diÄ?er alanlarda o iÅ?e yıllarını vermiÅ? insanları sadece bir noktaya kadar eleÅ?tirmeye dikkat etmesi bence o insanın yaÅ?amını kısıtlar. Sonuçta her hangi bir insanın ürünü bizim ya da içinde yaÅ?adıÄ?ımız toplumun içine giriyorsa bu bizi o ürünü sonuna kadar eleÅ?tirme hakkı verir diye düÅ?ünüyorum. O ürünü üretmeyi hiç düÅ?ünmesek bile o ürünü tüketen insanlar olarak hangi ürünün daha iyi olduÄ?unu ürünün nasıl daha iyi olabileceÄ?ini tartıÅ?mak bizim hakkımızdır. FRP konusundaki sınırlı eleÅ?tirilerimi böyle deÄ?erlendirebilirsin...

Edebiyat konusundaki eleÅ?tirilerime gelince... Daha önce çok yazmıÅ?ımdır. Kendimi Å?u an için bir Orhan Velinin, bir Tolkien in ve daha pek çok ozan ve Å?airin gerisinde görüyorum... Ancak daha geride olmak benim kendimi ozan olarak adlandırmam için engel deÄ?il...

Ve bir ozan olarak bu yolda daha önce ilerlemiÅ? olanların saptıkları patikaları incelemek, hangi patikanın beni ya da benim gibi ozanları nereye götüreceÄ?ini tartıÅ?mak benim için ayrıca anlamlıdır...

Bir örnek vermek gerekirse eÄ?er ben bir kulübe yapacaksam, büyük mimari eserlere mesela Eyfel Kulesine, Atina Tapınaklarına, Mısır Piramitlerine bakmak onların eksiklerini nasıl daha iyi yapılabileceklerini tartıÅ?mak, benim o ufak kulubeyi daha iyi yapmama yardımcı olur...

Umarım anlatabilmiÅ?imdir.

Å?unu söylersen sonuna kadar sana katılırım ama eleÅ?tiri her zaman usluba dikkat edilerek yapılmalıdır... Hiç bir eserin arkasında yatan emek küçümsenmemelidir. Ä°ster eseri yapan kiÅ?i o iÅ?e yıllarını vermiÅ? biri olsun ister yeni baÅ?lamıÅ? birisi olsun... Bu noktaya dikkat ettikten sonra bence yapılan eleÅ?tiride dikkat edilmesi gereken ikinci bir nokta yok....

lightflarer
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Mon Dec 15, 2008 5:51 am Reply with quoteBack to top

abi Å?u abartı lafını aÄ?zımızdan çıkartabilirmiyiz artık lütfen? peter pan uçuyor, herkül tonlarca aÄ?ırlıÄ?ı tek baÅ?ına kaldırıyor bunlarda abartı ona bakarsanız, fantastik edebiyat üzerinden abartı lafını kullanmanın yalnıÅ? olduÄ?unu savunuyorum hala. D&D'nin dünyası kendi dünyası, isterse tüm dünya minatorlar tarafından yönetilsin, okuyalım ya da okumayalım, "abartı" ya da "saçma" kelimelerini kullanamayız. Adamlar zaten abartılardan ve saçmalamalardan para kazanıyor. Bu arada kimse alınmasın ama, her lafta bir Å?ey arayan arkadaÅ?larda çıkacaktır elbet, "sen fantastik edebiyata tümden saçmalık mı diyorsun Å?imdi sen?" diyen, onlara bu dediÄ?im saçmalama lafının onunla hiç bir alakası olmadıÄ?ını söyleyeyim, ben görmedim diyenin okumasından Å?üphe ederim yani.
    Back to top View user's profileSend private message
    Firble
    Forum Yöneticisi

PostPosted: Mon Dec 15, 2008 6:03 am Reply with quoteBack to top

Kelimeler sadece hislerin ve düÅ?üncelerin anlatılması için aracıdır Lightflarer... Bazen aynı kelime iki farklı kelime farklı anlamlarda da kullanılabilir.... Ã?nemli olan düÅ?üncenin anlaÅ?ılması...

Sanırım benim neyi eleÅ?tirdiÄ?imi anlamıÅ?sındır... DiÄ?er arkadaÅ?lar da anlamıÅ?lardır.

EÄ?er abartmayı, bugünkü Dünyada olmayan bir Å?eyi hayal etme olarak görürsek buna karÅ?ı deÄ?ilim tabii...

YanlıÅ? bulduÄ?um nokta Å?u sadece... Evet Herkül binlerce tonu kaldırıyor. Ancak Herkül hikayesinin inceliÄ?i sadece buradan kaynaklanmıyor bence...

Tam da bu nokta da bazı insanların Herkül binlerce tonu kaldırıp da böylesine ünlü bir hikayenin yaratıldıÄ?ını düÅ?ünüp sadece baÅ?ka bir karaktere milyonlarca ton kaldırmasını saÄ?layarak Herkül den yeni ve güzel bir öykünün yaratılacaÄ?ını düÅ?ünmesi... Yani bir bakıma fantastik özelliÄ?in tek baÅ?ına hikayeyi götürmesinin beklenmesi... O fantastik özelliÄ?in tam olarak nasıl bir Å?ey olduÄ?unu bile çok da düÅ?ünmeden....

Lightflarer yanlıÅ? anlaÅ?ılmasını istemediÄ?im bir konu da Å?u elbette bu tür kitapları da severek okuyan arkadaÅ?lar olabilir. Bu da beni mutlu eder ancak... DediÄ?im gibi bu tür kitapları bir tür yasak kitaplar olarak da görmüyorum... Ancak ben burada sadece kendi edebiyat tercihimi ve bunun nedenlerini yazıyorum. Sitenin biraz da samimi ortamını dikkate alıp kelimelerime de aÅ?ırı dikkat etmemiÅ? olabilirim. Daha az samimi ortamlarda bundan çok çok çok daha dikkatli olurum. Rastlayanlar görmüÅ?tür...

O nedenle kimsenin alınmaması gerektiÄ?ini düÅ?ünüyorum... Burada DnD karÅ?ıtı bir hareket falan da baÅ?latmıyoruz. Zaten bir Å?eye karÅ?ı olmanın gereÄ?i o Å?eyin yerine daha farklı bir Å?eyin nasıl yapılabileceÄ?ini de düÅ?ünmektir. EÄ?er gücün yetiyorsa da o daha farklı olanı yapmak... Eh çok çok amatör de olsa DnD temelli hikaye ve edebiyat tarzının daha farklısının örnekleri de var sanırım bu sitede... Ancak DnD tarzı hikayelerin de örnekleri de var...

Eee o zaman burası böyle tartıÅ?maların tam da yeri.... Tabii birbirimize saygımızı ve samimiyetimizi yitirmeden...

Post new topicReply to topic

Jump to:   

View next topic
    View previous topic
    You cannot post new topics in this forum
    You cannot reply to topics in this forum
    You cannot edit your posts in this forum
    You cannot delete your posts in this forum
    You cannot vote in polls in this forum