Author |
Message |
Starfell
Kullanıcı
|
Posted:
Thu Jan 22, 2009 1:31 am |
|
Å?arkılar her ne kadar Å?iir gibi dursada aslında tamamen farklı geliyor bana. Yani varsa Å?arkı sözleriyle ilgilenen birileri nasıl yazılacaÄ?ı konusunda fikir verirseniz sevinirim. |
|
|
Back to top |
|
|
Firble
Forum Yöneticisi
|
Posted:
Thu Jan 22, 2009 11:05 pm |
|
Ben Å?iir yazıyorum. En baÅ?tan Å?arkı sözü yazmanın Å?iir yazmaktan ne gibi bir farkı olabilir. Belki zihninin içinde besteyi de duymak gerekir. Ancak zaman zaman Å?iirler de Å?arkılaÅ?tırılabiliyor güzel de oluyorlar...
Ancak bazen Å?iirde asıl güç sözlerden geliyor. Å?iirler Å?arkılaÅ?tıÄ?ında müzik etkiyi zayıflatıyor hatta...
Gerçek bir Å?arkıda gücün müzik sözler ve hatta kelimelerin vurgulanıÅ?ındaki tonlardan bile kaynaklanması gerekir. Ã?rneÄ?in bir türkü vardır. Å?araf Söktü Yine Sunam Uyanmaz idi sözleri. Orada bir haykırıÅ? vardır ki bu sanıyorum Å?arkının anlamını kazandıran ögelerden birisi.
Sanırım Å?arkıda daha sözler yazılırken bile zihinde yankılanan bir müzik hatta bir söyleniÅ? olmalı.. Bunun içinde müzikle daha aÅ?ina olmak gerekiyor tabii. |
_________________ HARBE GÄ°DEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
|
|
Back to top |
|
|
entreri2
Kullanıcı
|
Posted:
Sat Jan 24, 2009 10:48 pm |
|
Genelde Å?arkılarda belirli sözler vurgulanır-ne denirdi unuttum-
Ben açıkçası pek gerekli olduÄ?unu düÅ?ünmüyorum ama yine de vurucu sözleri bulmak lazım.
Birde elbette iyi bir beste lazım.. |
|
|
Back to top |
|
|
Efla
Site Admin
|
Posted:
Sat Jan 24, 2009 10:54 pm |
|
Sanırım Å?arkı sözü yazmak iki türlü oluyor. Daha doÄ?rusu sözlü bir Å?arkı yapmak...
Ä°lk yöntemde önce beste yapılıyor buna uygun sözler bulunuyor. Bunu yaparken muhtemelen müziÄ?in çaÄ?rıÅ?tırdıÄ?ı duygular dikkate alınır ve müzikteki ölçüye göre bir ritm belirlenebilir buna göre ölçü ya da benzeri biÅ?ey kullanılabilir belki. Ã?lçü olmasa da zorlama olmamalı. Yani yavaÅ? yavaÅ? söyleyip bi mısrayı uydurmak için hıphızlı okuyunca Å?arkının havası bozulabiliyor.
DÄ°Ä?er yöntem de Å?iirleri Å?arkıya uyarlamak. Bu biraz da müzisyenin yeteneÄ?ine kalmıÅ? biÅ?ey sanırım. Ã?lçülü Å?iirleri uyarlamak daha kolay olur muhtemelen. Ama mesela nazım hikmet Å?iirlerinin falan ço kbaÅ?arılı uyarlamaları da var.
Söz seçimi olaraksa önce duyguyu veya durumu mu yoksa hikaye mi anlatcaÄ?ına karar vermek lazım. Sanırm sözlerin. |
_________________ Chaos is the law of nature,
Order is the dream of man. |
|
Back to top |
|
|
Starfell
Kullanıcı
|
Posted:
Sun Jan 25, 2009 11:24 pm |
|
Evet ritmi hissetmek çok önemli ritm olmadan sözler pek bi iÅ?e yaramıyor. |
|
|
Back to top |
|
|
Mark
Kullanıcı
|
Posted:
Sun Jan 25, 2009 11:33 pm |
|
Kendi Å?iirlerinden herkes en beÄ?endiklerini buraya örnek verebilir mi? Ã?ok güzel olur. |
_________________ Kendi doÄ?anı öÄ?ren, bütün yanlarını kabul et, egemenlik ancak o zaman baÅ?layabilir. Kendini reddetmek herÅ?eyi reddetmektir. |
|
Back to top |
|
|
Starfell
Kullanıcı
|
Posted:
Sun Jan 25, 2009 11:50 pm |
|
Å?iirden Å?arkı yaratmak zor Mark. Ã?zel olarak Å?arkı yazmak gerek bence
AÅ?k tarlasının tam ortasında
Küçücük kalbim
Az biraz sevgi
Az biraz ilgi lazım
Å?u yalnız gönlümeee...
Å?u anda yazdım bunu ama okuyunca pek güzel deÄ?il gitarla söyleyince daha iyi. |
|
|
Back to top |
|
|
Firble
Forum Yöneticisi
|
Posted:
Wed Jan 28, 2009 6:35 am |
|
Zor bir Å?ey istemiÅ?sin Mark... Ben Å?iirlerimi hiç Å?arkı düÅ?ünerek yazmadım ki... Aksine Å?arkısız okunacaÄ?ını düÅ?ünerek yazdım ama bir düÅ?üneyim bakalım....
Bugün kararlıyım
Gidiyorum sevgilim
Gözlerimde bir çıÄ?lık
Bugün dönmeyeceÄ?im geri
Senin ellerini tutmak
Sana doya doya bakmak
Bilsem de artık olmayacak
DönmeyeceÄ?im sevgilim....
Daha da geliÅ?tirilebilir belki... Ancak belki bir Å?arkının Å?iirden farklı olan en önemli yanı söylenecek her Å?eyi kelimelere gizlememesi... Bir parça da müziÄ?e kendisine katılacak bir anlam bırakması... Benzer bir durum müzik için de geçerli... Verilecek tüm anlamı veren bir müziÄ?er sonra Å?arkı sözü yazmak bence kötü duruyor. Bir örneÄ?i Betovenin 9. senfonisine sonradan yazılan KardeÅ? olun insanlar Å?eklindeki Å?arkı |
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
|
|
Back to top |
|
|
Aegron Linwelin
Kullanıcı
|
Posted:
Wed Jan 28, 2009 1:22 pm |
|
Å?arkı sözü yazmak ile Å?iir yazmak arasında fark var. Å?iirleri Å?arkıya dönüÅ?türenler yok demiyorum ama Å?arkı ile Å?iir arasında ince ipin üzerinde yürümek marifet isteyen birÅ?ey doÄ?rusu. Duygularını anlatırken Å?arkıda insanı daha çok etkileme çabası vardır ve etkilerde zaten... |
_________________ Thanks Mario but The princess is in another castle!!
|
|
Back to top |
|
|
Starfell
Kullanıcı
|
Posted:
Wed Jan 28, 2009 7:26 pm |
|
Firble ben bunu biraz deÄ?iÅ?tirdim sonra besteledim fln fena olmadı ben bunukullanabilirmiyim ya |
|
|
Back to top |
|
|
Possessed
Site Ã?izeri
|
Posted:
Wed Jan 28, 2009 10:44 pm |
|
Oo, Starfell, müzikle mi uÄ?raÅ?ıyorsun!
Artık bestelediÄ?in parçayı kaydedip koyarsın buraya. |
_________________ I am Lord Amean, The King of North, Leader of Zederus.. |
|
Back to top |
|
|
Starfell
Kullanıcı
|
Posted:
Wed Jan 28, 2009 11:06 pm |
|
koyarım tabi possessed önce bi kaydetmem lazım. Kayıtta sorun deÄ?il de mikrofon bozuk malesef yoksa yapar yapmaz koycaktım. Ama Å?imdilik kendim çalıp kendim eÄ?leniyorum |
|
|
Back to top |
|
|
Firble
Forum Yöneticisi
|
Posted:
Wed Jan 28, 2009 11:22 pm |
|
Vallahi öyle bir Å?ey yaparsan onur duyarım Starfell... Aegron öyle bir Å?ey söyledin ki Å?imdi ben Firble olsam bilmiyorum ne yapardım... Yani gnom olan Firble'yi kastettim...
KardeÅ? Å?iir nasıl insanı etkilemez.. Ã?yle Å?iirler vardır ki müzik onların asıl etkilerini arttırmaz aksine hafifletir. Ã?oÄ?u zaman içine müzik katılmadan doÄ?rudan söylenen söz çok daha fazla insanı yaralar, heyecanlandırır mutlu eder. |
|
|
Back to top |
|
|
Starfell
Kullanıcı
|
Posted:
Thu Jan 29, 2009 6:20 pm |
|
Tamam siz kavga etmeyin, bakın Firble in sözlerinden etkilenip yaptıÄ?ım Å?arkı sözünü koycam ama Efla çok beÄ?enipte el koyar diye korkuyorum
--------------------------------
Bugün karar verdim
Gidiyorum hayattan
gözlerimde bir çıÄ?lık
Nemli nemli
Uzaktan mavi
Uzaktayım dönmeyeceÄ?im geri
DüÅ?semde ellerin olmayacak
Baksamda maviliklere
Sen olmayacak
Dalsamda derinlere
GörmeyeceÄ?im seni
---------------------------------
Bi arkadaÅ?ıma dinlettim güzel olmuÅ? ama üzerinde oynamalar yapılabilir dedi. (Bkn. Beklenti yaratıp sonunda olayın fıss çıkması) |
|
|
Back to top |
|
|
Efla
Site Admin
|
Posted:
Fri Jan 30, 2009 3:35 am |
|
Allah allah sitedeki yeni modamız da bu
Sahibinin rızası olmadan biÅ?ey yapılmaz arkadaÅ?lar merak etmeyin. Sitede bu iÅ?i ciddiye alanlar olucak sonra yazdıklarını yollamayacaklar yau :p
Aslında müzikle uÄ?raÅ?anlar kayıtlarını da yollayabilirler. Flüt çalıyorum ben de tek baÅ?ına çalabileceÄ?im biÅ?ey pek anlamlı olmuyor en azıdnan bir eÅ?lik enstrumanı bir söz vesaire olsa...
Belki uÄ?raÅ?an arkadaÅ?larla ortak biÅ?eyler yapabiliriz... |
_________________ Chaos is the law of nature,
Order is the dream of man. |
|
Back to top |
|
|
|
|