Gelen "yoÄ?un ! ! ! " talep üzerine baÅ?lıÄ?ı açtım. ArkadaÅ?lar bu baÅ?lık son derece rahat bir baÅ?lıktır. Girin yorum yapın... Ä°stediÄ?inizi yapın burada...
Neyse... Ã?ncelikle New Yorka nasıl gelinir onu anlatayım... Elbette önce vize alma denen bir iÅ?lem var. Bunun için ABD nin Ä°stanbuldaki OrtaçaÄ? kalelerini andıran baÅ?konsolosluÄ?una gidiyorsunuz ki bu neredeyse Atatürk Havalimanından New Yorka gelmekten daha heyecanlı...
Bina dev bir tepenin üzerinde... Dimdik bir yamacın en tepesinde... Asıl binaya tepenin içinden bir asansörle çıkıyorsunuz. Asansör sistemi devre dıÅ?ı kaldıÄ?ında ilk engeli yani giriÅ? bölümündeki savunma önlemlerini geçen birisinin yukarı çıkmasına imkan yok... Ya da tamam var ama hem çıkmak üst düzeyde daÄ?cılık gerektiriyor.
Ä°Å?te bu binadan çıkıyorsunuz yukarı kata... Ã?ç aÅ?amalı bir mülakata tabii tutuluyorsunuz, aslında bir aÅ?amasında sadece parmak iziniz alınıyor ve de resminiz çekiliyor. Söz konusu resim ve parmak izi daha sonra ABDye giriÅ?te de alınıp orjinali ile karÅ?ılaÅ?tırılıyor. Yani yanlıÅ? kiÅ?iyi sahte pasaportla sokmak için epey uÄ?raÅ?mak lazım. Son aÅ?amada ise özel bir odada size niye gidiyorsun, ne yapacaksın, oradayken para iÅ?i ne olacak gibi sorular soruyorlar... Tabii okuyacaksanız okuyacaÄ?ınız üniversite bir belge yolluyor ve bu iÅ?inizi epey bir kolaylaÅ?tırıyor.
Havalimanı.... Onlarınki deÄ?il bizimki... Orada çek in diye bir iÅ?lem vardır. Otellerde giriÅ? iÅ?lemi olarak çevriliyor, bagaj teslim edip uçakta oturacaÄ?ınız numarayı alıyorsunuz havalimanında. Burada ABDnin kiraladıÄ?ı bir Türk güvenlik firması CIA ajanı edası ile beklenmedik anda yanınıza gelip pasaportunu görebilir miyim diyor. Bilmiyorum belki ben fazla dalgın olduÄ?um için de öyle gelmiÅ? olabilir. Sonra üniversitenin de belgesini istiyor. Böylece Rusya dahil baÅ?ka hiçbri ülkede görmediÄ?im bir kontrol safhasını daha atlatıyorsunuz.
Bizim havalimanının son orjinal kontrol noktası uçaÄ?a giriÅ?te oluyor. ABDde insanların kemerlerini ve ayakkabılarını çıkarıp çantaların konduÄ?u yere konmasının çok süper bir güvenlik önlemi olduÄ?u inancı var... Eh muhtemelen bu inanç yakında bizde de oluÅ?ur. Ayakkabınızı ve kemerinizi de çıkarıp kontrol ettirdikten sonra uçaÄ?a binmeye hazır hale geliyorsunuz....
UçuÅ?a gelince, 10 12 saat sürdü sanırım... benim açımdan sorun olmadı, çünkü zamanında 36 saat yol alıp Erzuruma gitmiÅ?tim Ä°stanbuldan... Grönlandı falan görmedim. Bilmiyorum bir yerlerde görülebileceÄ?i yazıyordu. Bir Boston'u gördüm ABDye iyice yaklaÅ?mıÅ?ken...
Ä°ndikten sonra... doÄ?rusu pasaport kuyruÄ?unu tam oraya göç edenlerin psikolojisine göre ayarlamıÅ?lar. Arkada geniiiiiÅ? bir alan sizin bulunduÄ?unuz yer oraya göre çok dar. Cam duvarlardan öbür taraf gözüküyor. ABDliler ayrı siz ayrı sıraya giriyorsunuz ve ABDnin sırası hep daha kalabalık oluyor. Ama parmak izi fotograf falan derken ABDli olmayanların sırasının sonu gelmeden çok önce ABDlilerin hepsi içeri giriyor...
Kennedy havalimanı sanırım yurtdıÅ?ından gelenlerin girebileceÄ?i baÅ?ka havalimanı yok... Ama aslında iyi bir havalimanı da burası... Sanırım sekiz ayrı terminal var böyle bölününce de bir tanesi bile bizimkisi kadar büyük deÄ?il. Bu arada giriÅ?inde hiçbir kontrol yok... Zaten New York ilginç bazı yerlerde saçma sapan boyutta kontrol var bazı yerlerde ise hiç kontrol yok... Türlü gidiÅ? yolları var oradan New Yorkun merkezine, helikopterle bile gidilebiliyormuÅ? ancak ben ilk seferinde birazcık kazık yedim taksiye binip, ikinci de hava treni diye bir Å?eye bindim. ( Eeee Türkiyeye dönerken de ona binmiÅ?tim... ) Bu öyle bir trenki terminaller arasında bedava dolaÅ?ıyor, eÄ?er arabanız varsa sizi bedava araba parkına götürüyor ama evinize metro ile dönecekseniz ne yazık ki metro hattının yanındaki hava treni çıkıÅ?ından çıkabilmek için para ödemeniz gerekiyor. Yani geliyorsunuz istasyona, dıÅ?arıyı görüyorsunuz. Ama iki adım ötenizdeki yere çıkmak için para ödüyorsunuz...
_________________ HARBE GÄ°DEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Yok zaten o mesele önceden hallediliyor, o gizemli asansöre binip de kalenin içine girdiÄ?inde zaten güvenlik iÅ?inin bitmiÅ? olması lazım deÄ?il mi? Aslında vize iÅ?lemi Å?öyle oluyor.
Ã?nce bankaya onlar adına bir miktar para yatırıyorsun henüz hiçbir dilekçe vesaire vermemiÅ?ken, banka sana bir numara veriyor. Amerikan konsolosluÄ?unu arayıp randevu alıyorsun. Söz konusu günde randevu için verilen saatte orada olman lazım çünkü o saatte ismin okunuyor, ismin okunurken içeri girmek gerekiyor. İçeri sadece randevusu olanlar giriyor, yani ikinci bir kiÅ?i gelecekse onun da randevu alması gerekiyor...
Bir defa içeri girdikten sonra randevunun numaranın falan anlamı kalmıyor, vize iÅ?lemi için giÅ?eye gitmek için tekrar numara almak gerekiyor, bu arada bir Türk görevli pasaportuna bakıyor, belgelerin varsa onlara bakıp numara veriyor sana...
Benim mulakatta hep ingilizce konuÅ?uyorduk, sanırım son mülakatta ya ingilizce konuÅ?mak ya da etrafta kendisi de seninle beraber ABDye gidecek ingilizce konuÅ?an birilerinin olması gerekiyor. Ama tam emin deÄ?ilim, belki benimle mulakat yapan kadın mesela Türkçe de biliyordur.
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Hayırlı olsun güzel bir bölüm olacak gibi ama Å?u anda new york a nasıl gideceÄ?imden ziyade oradaki güzelliklerden yapabileceÄ?imiz aktivitelerden bahsetsen daha iyi olucak yani benim için....
Esasen yurt dıÅ?ından gelip illa da Kenedy'ye iniÅ? yapmak gerekmiyor. Biz Newark'a inmiÅ?tik misal. BildiÄ?im kadarıyla La Guardia da uluslararası bir havalimanı. Dolayısıyla Kenedy, La Guardia ve (diÄ?erlerine nazaran daha uzak olan) Newark inebileceÄ?iniz havalimanları.
Vize kısmında da sizinle mülakatı yapan kiÅ?iler az çok Türkçe biliyor FAKAT konuÅ?muyorlar. Ben mülakat olurken, giÅ?edeki ablalardan birinin, mülakattaki birine "yalan söylüyorsunuz, Ä°ngilizce bilmiyorsunuz!" diye baÄ?ırdıÄ?ını hatırlıyorum... Tabii biraz kırıktı ama bunu söyleyebilecek kadar bilen insan, bir miktar Türkçe öÄ?renmiÅ? demektir.
New York'ta aktivite çok. Ne kadar zaman kalacaÄ?ına, ne gibi aktiviteler istediÄ?ine göre liste deÄ?iÅ?ebilir. Ama olmazsa olmaz olarak, bir Ã?zgürlük Heykeli'ni ziyaret lazım bence. Yalnız onun da tepesine artık randevuyla çıkılıyor. Randevu ücretsiz ama yine de isminizi yazdırıyorsunuz listeye. Bir de Central Park'a iki-üç gününüzü ayırmanızı tavsiye ediyorum. Görülebilecek Ã?OK Å?ey var orada. Bir de Manhattan'da gezmek için de bir kaç gün ayırın. Ã?yle boÅ? boÅ? yürüyerek bile eÄ?lenebilirsiniz, zira güzel bir ortamı var Manhattan'ın.
_________________ M - There is indeed such a conspiracy
"When you see filth, call it filth"
Vallahi oradaki güzelliklerden birinden bahsettim... Havaalanı... Ã?zel olarak anlatmamı istediÄ?in bir güzellik ya da aktivite varsa doÄ?rudan sor. Anlatayım Aegron...
Vallahi Occaultsearcher kardeÅ?, ne La Guardia yı ne Newark u görmedim desem, biliyorum ayıp olacak, aslında neredeyse Manhattan'ın dıÅ?ına bile çıkmadım. Birkaç istisna dıÅ?ında. Newark zaten aslında resmen New York Å?ehrinde deÄ?il hatta New York eyaletinde de deÄ?il ama iÅ?te New York New Jerseyden daha önemli bir yer olduÄ?undan orası da neredeyse New York'a ulaÅ?maya çabalayanlara tahsis edilmiÅ? durumda...
Neyse ikinci olarak New York'un hostellerinden bahsedeyim. Otellerinden bahsedemeyeceÄ?im ne yazık ki çünkü hiçbirinde kalmadım. Hostellerde ise iki defa kaldım, biri kente geldiÄ?im ilk hafta, ikincisinin özel bir nedeni var.
Neyse, hostel nedir? Ben epey 18-19 yaÅ?larına kadar bilmiyordum. Türkiyede sanırım sadece Ä°stanbul'da var. Bir ihtimal Ä°zmir de de olabilir. Almanya'da epey var ve ben de oranın hostellerinde de epey kaldım. Bu hostel denen yer, genellikle gençlerin, parası az olanların, ya da kalacak yere fazla para harcamak istemeyenlerin tercih ettikleri konaklama türü... Hostellerde oda deÄ?il yatak kiralıyorsunuz, iyi bir hostelse yanında bir de eÅ?yalarınızı koyacaÄ?ınız bir dolap da kiralayabiliyorsunuz. Ne yazık ki New Yorkta kaldıÄ?ım hostellerde böyle bir olanak yoktu. Almanyadaki hostellerde kız erkek ayrımı vardı. Burada en azından kaldıÄ?ım hostellerde böyle bir ayrım yok. Kızlar ve erkekler aynı odada kalıyorlar. Odayı kapatmadıÄ?ınız sürece de odada kimin kalacaÄ?ını belirleme Å?anısınız yok.
Normal Å?artlarda kalmak zevkli olabilirdi, Almanya da çok zevkliydi mesela, ama açıkçası kocaman bir bavulla, bir hafta sonra kalabilecek bir ev bulabilecek miyim, üniversiteye girdiÄ?imde ne diyecekler bana acaba, bir de telefon almak lazım Türkiyeyi aramak için gibi düÅ?üncelerle kalmak çok da zevkli olmadı...
Benim kaldıÄ?ım hostel Central Parkın yanındaydı. Ancak parkın hostelin yanındaki bölümleri o kadar da güzel olmayan bölümleri imiÅ?, asıl güzel bölümler aÅ?aÄ?ıdaymıÅ?.
Gerçi ilk gün ben bunu fark edecek durumda deÄ?ildim. Parkta biraz dolandım. AkÅ?am sekiz dokuz gibi yattım. Ã?ünkü uçak yolculuÄ?u sonucunda kazandıÄ?ım yedi saat sayesinde saat sekizde gece üçte hala uyanık kalan birisinin olacaÄ?ı kadar uykusuzdum.
Ã?çüncü olarak metro hatlarından bahsedeyim. New York metro hattına bir isim bulmak gerekirse açıkça çöplük derim, hatlar Türkiye dahil hiçbir ülkede görmediÄ?im kadar döküntü ve eski trenlerle dolu... Tren raylarının arasında fare mi sıçan mı olduÄ?unu tam anlamadıÄ?ım hayvanlar dolanıyor. YürüyüÅ? mesafesi yarım saatin altındaki yerlere metro ile gitmek çoÄ?u zaman gidiÅ? süresini uzatıyor en azından fark etmiyor... Aslında bu açıdan gereksiz metro kullanımını önledikleri o nedenle bunun iyi bir durum olduÄ?u söylenebilir.
Metro hatlarının en güzel yanı, olası bir tamir, aksaklık, bir tren hattının bir süre çalıÅ?mama durumu olduÄ?unda bu durum en az bir hafta öncesinden metro istasyonlarında duyuruluyor. Bunun dıÅ?ında iÅ?çilerin uykusuz kalmasına aldırmadan tamir iÅ?lerini genelde geceyarısında baÅ?latıp sabaha karÅ?ı bitiriyorlar.
Metro ve uçak dıÅ?ındaki ulaÅ?ım araçlarının hiçbirini kullanmadım. Belediye otobüsü, feribot ( özgürlük heykeline gidiÅ?imi saymazsak), treni hiç kullanmadım. Bir defa Å?ehirler arası otobüsü kullanmıÅ?tım gerçi.
Neyse sanırım bir sonraki bölümde buluÅ?mak üzere demek gerek....
Evet günlüklerin üçüncü bölümü.... Bu da belki atlanabilecek bir bölüm gibi görünüyor, ama daha ilk adımımda açıkçası beni epey bir Å?aÅ?ırtmıÅ?tı.
New York'un sokakları, biraz da Hudson nehrinden bahsetmek lazım....
Daha doÄ?rusu Manhattan'ın... Ã?ncelikle Manhattan'ın bir ada olduÄ?unu yazmak lazım... Aslında New York'unbatı yakasında bulunan Hudson Nehri bu Å?ehre girdikten sonra bir tür delta oluÅ?turuyor ve üç ana bölüme ayrılıyor. Bu ayrılan bölümlerden New York'un batısında kalan büyükçe olanına yine Hudson deniyor. Manhattan'ın üstünden incecik ( en azından haritada gerçeÄ?ini görmedim) bir Å?erit halinde doÄ?uya akıp sonra Manhattan'ın doÄ?usundan Atlantik'e akan nehre ise DoÄ?u nehri deniyor. Ã?çüncü parça... O da New York'un Queens ve Brooklin mahallelerinin üzerinde olduÄ?u taaa ötelere kadar giden Uzun Adayı ( Ä°ngilizcesi Long Island iÅ?te) ana karadan ayırıyor. Bir ismi var mı bilmiyorum.
New York denen Å?ehir 1850lere kadar sadece ManhattanmıÅ?, hatta Manhattan'ın üstündeki Harlem bile daha da önceleri New York sayılmıyormuÅ?... Daha sonra bir ton yerleÅ?im yeri New York Å?ehrinin bir parçası haline gelmiÅ?.
1810larda Amerikalı dahi Å?ehir planlamacıları o günlerde Manhattan'ın dibinde olan Å?ehrin bir gün en azından tüm adayı kaplayacaÄ?ını tahmin etmiÅ?ler.. Eee madem kaplayacak o zaman Å?imdiden planlayalım Å?ehri demiÅ?ler ve tüm adayı adayı ufacık dikdörtgen parçalara bölen sokak ve caddelere ayırmıÅ?lar.
Bu dahi planlamacılar saÄ?olsun Manhattan bugün birbirine paralel 160 sokak ile bu sokakların hepsini dik kesen 8-10 arası büyük caddeden oluÅ?uyor... Niye sekiz on arası... Eh ada ne yazık ki dikdörtgen deÄ?il bazı yerleri daha dar bazı yerleri daha geniÅ?... Yani biraz sorun çıkartmıÅ? adamlara.
Yani bugün Mnahattan da bir yerin bir yere sekiz sokak ötede ya da iki cadde ileride olduÄ?unu söylediÄ?inde bahsettiÄ?iniz yer adanın neresinde olursa olsun ve karÅ?ınızdaki kiÅ?i o yere gitmemiÅ?se bile o iki yer arasını kaç dakikada yürüyeceÄ?ini bilir.
Å?ey aslında her yerde deÄ?il... Dahi Å?ehir planlamacıları Manhattan'ın güney ucundaki eski Å?ehre dokunmamıÅ?lar dolayısı ile oradaki cadde ve sokaklar hala kafalarına göre eÄ?riler, garip Å?ekiller çizebiliyorlar, adanın geri kalan ezici büyüklükteki bölümünde olduÄ?u gibi dimdik boylu boyunca uzanmıyorlar....
Bu çok uzun ve bir o kadar da kapsamlı bir konu o nedenle sayısının ne kadar olduÄ?unu bilmediÄ?im parçalara bölmeye karar verdim...
Ã?nce genel uyarılar... New York'ta lokantaların büyük bölümünde asla bir menüye fiyat listesine baktıÄ?ınızda gördüÄ?ünüz fiyata inanmayın... Hani bizim fiÅ?lerde KDV dahil diye bir Å?ey yazar ben de ne olduÄ?unu buraya gelene kadar anlamazdım. Burada fiyatlarda KDV hariç olunca anladım. Efendim tüm fiyatlar vergi harici fiyatlardır. ( MC Donalds ve birkaç yer hariç) Siz o fiyatın yüzde 15 kadarını da vergi olarak ödeyeceksiniz unutmayın...
Ä°kincisi servis.... Servis olan hemen her yerde garsonlar bahÅ?iÅ? beklerler. BahÅ?iÅ? vermemek New York kentinde garsona hakarettir. Hatta yüzde beÅ? falan bahÅ?iÅ? vermek de bir çeÅ?it hakarettir. Sevis fena deÄ?ildi eh çok da süper de deÄ?ildi diyorsanız vverilmesi gereken bahÅ?iÅ? yüzde 15, çok bir süperdi diyorsanız yüzde 20 25tir. Bazı yerlerde bu yüzde 15i de direk hesaba eklerler ki bu mesela 30 doların altında hesabp beklediÄ?iniz yerde 40 doların üstünde para ödemenize neden olabilir.
Gelelelim yemek opsiyonlarına... Ben çok hoÅ?lanmadıÄ?ım için ayrıntılı olarak bilmiyorum nasıl yerler... Ancak ünlü lokantalardan Mc Donalds Pizza Hut burada da mevcud ama sayıları fazla deÄ?il.. Buradaki asıl delilik Starbuckslar... Her yeri ahtapot gibi sarmıÅ?lar. Evin etrafında bir dakikalık ( yanlıÅ? duymadınız... bir dakka yalnızca) mesafede üç tane Starbucks var... Ben onları yok saydıÄ?ım için bazen üç Starbucks un olduÄ?u caddede yahu oturacak yer yok diyebiliyorum...
Eh benim için oturacak yerlere gelince... Küçüklü büyüklü birçok kafe var tabii. Bir kısmı lüks lüks dediÄ?im iÅ?te çatal bıçak daha bir düzgün sunuluyor. Masalar daha güzel, bazıları antika gibi, garsonlar daha bir saygı gösteriyor insanlara ama fiyatlar normal bir yerin iki katı ki sadece kahve içecekseniz eh arada bir verilebilir. Ufak tek kiÅ?ilik yerlerde de ya bir resim ya deÄ?iÅ?ik bir eÅ?ya kısaca ilginç garip bir hava katan bir Å?eyler var genelde... ( ama ama her zaman deÄ?il... ) Bir de Starbucksun bir boy ufaÄ?ı olan zincirler var. Ki onlara da genelde gitmemeye çalıÅ?ıyorum. Mesela bir Au Bon Boin gibi bir Å?ey var. Wichcraft var...
Benim favori yerlerim ancak kitapçıların kafeleri... Orada istediÄ?iniz bir kitabı alıp bir yandan göz gezdirip bir yandan kahve içebiliyorsunuz ki. Ã?izgiromandan bilimkurgu hikayelerine, gezi kitaplarına aklınıza gelecek her tür romana kadar her Å?ey var... Tek baÅ?ına olup sohbet edecek kimse olmayınca iyi oluyor böyle bir olanaÄ?ın olması.
Sokaklardan yemek alabileceÄ?iniz bir ton yer var.. Kahvaltı için ekmek arası yumurta peynir salam, öÄ?len ve akÅ?am yemekleri için sosis, pilav üstü döner ( adı farklı ama döner gibi piÅ?iriyorlar.) tarzı tonla yemek var. Et ürünü satan sokak satıcılarının çoÄ?u Arap kökenli arabalarının üzerinde Halal yazıyor... Yani domuzsuz üretiyorlarmıÅ? piÅ?irdikleri etleri...
Kentin yemek kültürü bugüne kadar gördüÄ?üm en geniÅ? yemek kültürü. BaÅ?ka Å?ehirlerde sadece iki üç tane bulunan numune lokanta türlerinden burada onlarca var.
Ã?in, Meksika, Hint, Ä°talyan, Ä°rlanda, Yahudi yemekleri en yaygın olarak New Yorkla en çok özleÅ?miÅ? yemek türleri... Yani New Yorkte örneÄ?in Ã?in yemeÄ?i yerseniz tam anlamı ile bir New York yemeÄ?i yemiÅ? olursunuz aynı zamanda...
Ã?in lokantaları, tabii Ã?in diyorum ama içlerinde Kore, Japon, Vietnam gibi baÅ?ka DoÄ?u Asya ülkelerinin de yemekleri olan yerler var, isimlerini hiç bilmediÄ?im bir kısmını yeni yeni tanısam da hala bazılarının ne tür bir bitki ya da hayvandan yapıldıÄ?ını bilmediÄ?im yemekler veriyorlar. Ama hakları var. Ortam Hint lokantalarına göre biraz daha kötü olsa da bir çoÄ?unda tek baÅ?ına ufacık bir Å?ey aldıÄ?ınızda bile deli gibi meze getiriyorlar. Hatta ilk geldiÄ?imde adam tek tek her Å?eyi koyunca yahu dedim bunların hepsinin parasını alırlarsa ben yandım. On onbeÅ? tabak meze koymuÅ?lardı çünkü ama sadece yediÄ?im 6 dolarlık Å?eyin parasını aldılar. Ayrıca birçok Ã?in lokantasında yemekle birlikte demleme çay da geliyor ki, demleme çay New York'ta baÅ?ka çok az yerde bulunur. O Starbuckslar bile çayı sallama veriyorlar o nedenle her yerde Ã?in lokantaları hariç kahve içiyorum ben... Bu arada salaÅ? yani Türkiyedeki Esnaf Lokantası diye tabir edilen tarzda Ã?in lokantaları var. Biri benim evin önünde fiyat olarak hiç de ucuz deÄ?iller ama daha hızla yemek hazırlanıyor o nedenle aceleniz varsa öneririm.
Hint Lokantaları... New York'ta en zevk alarak yemek yediÄ?im yerler buralar... Açıkçası sokakta satılan dönerler hatta zar zor bulduÄ?um bir OrtadoÄ?u kebap lokantasında bile yemeklerin tadı Hint yemeklerininki kadar güzel deÄ?il... EÄ?er çok çok çok yemek ve nisbeten az ödemek istiyorsanız gerçekten en iyi seçenek buralar.. Ben genelde sınavlardan çıktıÄ?ımda biraz kafamı boÅ?altmak için Hint lokantalarının sıra sıra dizildiÄ?i bir caddeye gidip orada Hint yemeÄ?i yerdim... O caddedeki yemekler Å?ehrin diÄ?er yerlerindekilerden de ucuz, üstelik akÅ?am canlı müzik var tabii Hint MüziÄ?i... Ã?zellikle bu lokantalardan birine giderseniz özel akÅ?am yemeÄ?i menüsüne bakın... Ã?n yemekler ana yemek tatlı ve yemek sonrası kahve ya da çay bir arada çok çok daha ucuza veriliyor. DediÄ?im gibi çok çok yerseniz daha karlı çıkıyorsunuz gerçi bu tüm New Yorkta böyle...
Meksika Lokantaları... MeÅ?hur Buritoları vardır. Ä°ncecik ekmeÄ?in içine tıkabildikleri her Å?eyi tıkarlar. Ã?zellikle kırmızı fasülyeleri ve özel bir kıyma ile olanı meÅ?hur... Ancak içinde o kadar Å?ey var ki ben ısırarak yiyemiyorum, tabaÄ?ın üstüne koyuyorum ekmeÄ?i açıyorum ekmeÄ?i ikinci tabak gibi kullanıp ekmeÄ?in üzerinden yiyiyorum en son da ekmeÄ?i yiyiyorum.. Bu lokantalar yüzde doksan salaÅ?tır... Ä°ki üç iskemle atılmıÅ?tır dekorayon yoktur. Hızla yemek yemek için iyi yerlerden birisidir ama benim en çok sevdiklerim bunlar deÄ?il...
Deliler... Orjinal isim Delicatsen ne anlama geldiÄ?ini bilmiyorum. Ancak söz konusu yerlerin tabelalarında genelde Deli yazar... Mesela Deli Marce benim okulun civarında... Bunlar eski Yahudi iÅ?letmeleri imiÅ?. Ama Å?imdi Latin Amerikalılar ile Ã?inliler baÅ?ta olmak üzere farklı etnik kimliklerden çalıÅ?anları var. Bunların içi bir tür süper market gibi, sadece yiyecek ve içecek satılan bir süpermarket ama... Yalnız dört beÅ? tane kahve makinesi ( çünkü dört beÅ? tane kahve çeÅ?idi var) Å?eker, süt koyma yeri, bunun dıÅ?ında türlü yemeklerin olduÄ?u bir tür açık büfe bölümü var. Yemekler sıcak oluyor demek ki büfenin altında ısıtma sistemi var. Arka tarafta rafların arasına ya da dükkanın giriÅ?ine masa atmıÅ?lar. YemeÄ?inizi alıyor isterseniz istediÄ?iniz yere götürüyor isterseniz orada yiyiyorsunuz. MütiÅ? pratik bir Å?ey... YiyeceÄ?iniz yemeÄ?i yemeden görme seçeneÄ?i sunması ayrıca çok güzel... Ve çok çeÅ?itli yemekler de sunabiliyorlar. Süper market olduÄ?u için içecek seçenekleri de gayet güzel...
Ä°talya ve Ä°rlanda... Genellikle çok pahalılar asıl düzgün olanları, Ä°talyan lokantalarının genelde Latin Amerikalılar tarafından iÅ?letilen ucuzları da var. EÄ?er iÅ?leten Ä°talyansa lokantanın pahalı olması muhtemeldir. Eh epey iyi bir Å?arap menüleri var. Yemek olarak bugüne kadar pizza, lazanya ve makarna da yedim. Lazanya da makarna biliyorum ama o genelde farklı sunuluyor. Ä°rlanda lokantları aynı zamanda Pub adı verilen yerler sanırım Birahane diye de çevirebiliriz. Ä°ki adım ötenizde içki içilen bar masaları var, ama siz masanızda oturup yemeÄ?inizi yiyiyorsunuz. Genellikle Amerikan futbolu ya da basket maçları televizyondan veriliyor. Arada Obama da çıkıyor... Bir arada Bush da çıkardı ama her halde artık çıkmaz....
Unutmadan bir Å?ehir klasiÄ?i pizzacılar... Bunlar ucuzdur. Kapılarındaki pizzalarla kendilerini hemen belli ederler. Ã?ok kötüleri de vardır. Epey güzel olanları da... Ä°talyan lokantamsı olanları da vardır dümdüz pizzacı olanları da... Ä°talyan lokantamsılarda en azından makarna çeÅ?itleri bazen iki üç Ä°talyan yemeÄ?i satılır.. Evet genellikle Latin Amerikalılar iÅ?letiyor bunları da.... Pizzanın üzerine ne bulurlarsa atıyorlar... Uzun süre sadece dümdüz peynirli ve salçalı pizza yedim. Yeni yeni zeytinli ve mantarlı pizza yedim güzel tadı...
Bu saydıklarımın hepsi bir caddenin üzerinde normal bir hızla beÅ? dakikalık bir yürüyüÅ?te genellikle en az bir tanesine rastlayacaÄ?ınız yemek seçenekleri... Bunu yirmi dakikalık mesafe yaparsanız daha seyrek ama yine de epey bulunan daha birçok lokanta türü ekleyebilirsiniz. Mesela Fransız lokantaları, mesela Yunan Tavernaları, mesela Dallas usulü tavuk satan BBQ adı ile, mesela meyve suyu satan dükkanlar tanıyabiliceÄ?iniz lokantlar...
Unutmadan... Buranın Pretzel ve Bageli meÅ?hurdur. Bunların ikisinin de tatlı ekÅ?i tuzlu arasına peynir konan ve daha nicesi var... Seçerken dikkat edin.. Ä°lk seçtiÄ?inizin tadı kötü olursa da ikincinin öyle olmayabileceÄ?i aklınızda olsun...
Lokantalarda To Stay or To Go derler... Eskiden bu sözü söyleyince yaklaÅ?ık bir dakika öylecene bakardım kasiyere neden bahsediyor diye, Å?imdi bu süre üç beÅ? saniyeye düÅ?tü ama yine de hala tuhaf geliyor.. Biraz düÅ?ününce anlayabileceÄ?iniz gibi yemeÄ?i paket mi yaptırayım yoksa burada mı yiyeceksin diye soruyorlar...
Bu sorunun ardından pirinç beyaz mı olsun, kahverengi mi? Ekmek esmer mi olsun kepekli mi olsun beyaz mı olsun? Fasulye kırmızı mı olsun sarı mı olsun? Et az mı piÅ?sin normal mi piÅ?sin çok mu piÅ?sin diye ard arda sorular gelebilir ki ben bunları çok bunaltıcı bulmuÅ?tum. He ama eti çok piÅ?miÅ? isteyin hep... Az piÅ?miÅ? et bizim Türkiyede muhtemelen çoÄ?umuzun önümüze gelince garsonu azarlayacaÄ?ımız kıpkırmızı gelen etlerden... Ben genelde mümkün olan en çok piÅ?miÅ? et Å?eklinde anlatıyorum...
Neyse böylece yemek bölümünü kapatıyorum... Belki sonra yine açarım... Benim evime de gelip yiyebilirsiniz derdim ama ne yazık ki yemek yapmayı bilmiyorum...
Vallahi Aegron gel sen beraber yemek yapalım istersen... Ama yaptıÄ?ımız yemeÄ?i yiyeceÄ?iz mutlaka... Ã?yle tadı kötü falan demek yok...
Starfell önce çalıÅ?ma iÅ?ine geleyim. Doktora yaparken üniversitenin içinde çalıÅ?abiliyorsun rahatlıkla ama üniversite dıÅ?ı iÅ?ler de uzuuun bir prosedür var. Hem ABD çalıÅ?ma bakanlıÄ?ından hem de okulun yabancı iÅ?leri bölümü tarzında ismi olan bölümünden izin almak gerekiyor. Ä°Å?sizlik ABDde bu hızla artmaya devam ederse yabancılar için çalıÅ?mak giderek zor olacaktır. Ama Obama var... Yapabiliriz edebiliriz evet mevet diyor görecez... : ) ) )
YemeÄ?e gelince tamamen yediÄ?in yere baÄ?lı Å?u deliler bir de pizzacılar mesela günde 10 15 dolara kadar düÅ?ürüyor yemek masrafını... Eh 10-15 dolar arası yemek masrafı çok da fazla deÄ?il zaten baÅ?ka fazla masrafım da yok.. Sabit masraf en azından...
Sanırım bu bina ayrı bir baÅ?lıÄ?ı hak ediyor... Hem benim açımdan hem de New York açısından... Ä°lk karÅ?ılaÅ?tıÄ?ımda onun olduÄ?u noktanın biraz uzaÄ?ına metro ile gelmiÅ?tim. Asıl amacım okuluma yani üniversiteme ulaÅ?maktı. O nedenle Empire State binasının orada olduÄ?unu bilmiyordum. Dolayısı ile önce binaya baktım. Yav bu bina tanıdık geliyor dedim. Acaba neydi? Yav yoksa Empire State mi? Vallahi o... E madem bu kadar dibine geldim bari içeri de gireyim. Sanırım benzer duyguyu üniversite okumak için farklı Å?ehirlere gidenler yaÅ?amıÅ?tır. Ben Ä°zmirin saat kulesi ile Ankara'nın Kocatepe Camisinde yaÅ?amıÅ?tım, ikisi de dolanırken birden karÅ?ıma çıktılar. Anıtkabirde yaÅ?amadım, çünkü ilk müsait olduÄ?umda zamanda bilinçli gittim yani öylesine keÅ?fetmedim..
Neyse Empire State New York için özel bir öneme sahip... Ã?ünkü yapılıÅ?ı 20lere kadar uzanıyor. Sanırım New York gökdelenlerinin en ünlüsü... Ä°kiz Kuleler yıkılmadan önce onlardan bile ünlüydü çünkü ikiz kuleler çok daha yeni binalardı.
Aslında bu ünü, neredeyse dümdüz Å?ekline raÄ?men ona rastlamayı, her gün görmeyi güzel bir Å?ey haline getiriyor. Evet bu binayı her gün görüyorum çünkü okuluma çok çok yakın... Ã?stelik de farklı açılardan gece gündüz. Havanın bulutlu olup binanın bulutları delip geçtiÄ?i günlerde... GüneÅ? batarken akÅ?am saatleri... Ama binanın içine girip de tepesine çıktıÄ?ınızda elbette binayı göremiyorsunuz. : ) ) ) )) Binanın etrafını görebiliyorsunuz sadece... Ama ben bunu bilmiyordum... Hele New York'a yeni gelmiÅ?, henüz üç gündür orada olmanın verdiÄ?i saflıkla çıktım binanın üstüne...
Binanın üstüne çıkmak çok yoÄ?un bir çaba gerektiriyor. Uzuuun bir ilk kat sırası, ardından üst kata çıkmayı baÅ?ardıÄ?ınızda bilet sırası. Sonra meÅ?hur havaalanı stili kontrol sırası hani ayakkabı ve kemerlerin çıkarıldıÄ?ı kontrol, dolayısı ile kemersiz belinizden düÅ?en pantolon giymenizi tavsiye etmem ya da giyin Amerikalılar utansın... : ) ) ) Sonra binanın en üst katına çıkmadan önce son bir zorunlu fotoÄ?raf sırasına giriyorsunuz, sizin fotoÄ?rafınızı çekiyorlar... Birden fazla kiÅ?i iseniz beraber de çektirebiliyorsunuz. Sonra bu fotoÄ?rafın arkasına Empire State i koyup basıyorlar siz de isterseniz alıyorsunuz... Bilgisayarda rahatlıkla üretebileceÄ?im bir fotoÄ?raf olmasına raÄ?men evet onu da aldım ne yazık ki...
En sonunda yukarı çıkmayı baÅ?ardıÄ?ınızda... EÄ?er beni dinlemeyip de çıktıysanız, en etkileyici yön kuzey yönüdür yani gökdelenlerin hemen baÅ?ladıÄ?ı yön... Güneye bakarsanız küçücük bir özgürlük heykelini görebilirsiniz, eh ilk buradan gördüyseniz benim gibi etkilenirsiniz. Ama daha önce Ã?zgürlük Heykeline gittiyseniz bu mesafeden çok da etkilemez sanırım.... Ã?zgürlük heykeli yönünde gökdelenlerin çok seyrekleÅ?tiÄ?i bir bölge sonrasında deniz baÅ?lamadan hemen önce yeniden sıklaÅ?tıkları küçük bir alan görürsünüz. Orası Wall Street bölgesi yani ABD nin finans merkezi...
DoÄ?uda East River denen doÄ?u ırmaÄ?ı ile batıda Hudson ırmaÄ?ını çok net görebilirsiniz. Ki o an için ben daha fazlasını seçemedim...
Empire State de bir de Sky Ride denen bir Å?ey var. Hareket eden bir platformun üzerinde sanki uçuyormuÅ? hissi yaratarak New York'un üstüne altına saÄ?ına soluna gidiyormuÅ?sunuz ama ben girmedim, tam nasıl bir Å?ey söyleyemem... EÄ?er sadece üzerine çıkacaksanız size tavsiyem bunun yerine Rockafeller Center binasının üzerine çıkın, çok daha güzel ve her Å?eyin ötesinde Empire State binasını görebiliyorsunuz Rockafeller Center'ın üzerinde.... : ) ) )))
Bu arada uzun süre New York'ta kalırsanız ve benim gibi yolunuz sık sık Empire State'in civarına düÅ?erse binanın tepesindeki ıÅ?ıklara bakın... Deniyor ki bu ıÅ?ıklar her gün o günü milli bayram olan bir ülkenin bayrak renklerinde yanıyormuÅ?... 29 Ekimde de kırmızı beyaz yandıÄ?ını söylediler ama ben o gün dikkat etmemiÅ?im.
View next topic View previous topic
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum