Siz sayın diyar sakinleri, ki öldürmüÅ?lüÄ?ünüz(katil miydiniz ki?), hatta ölmüÅ?lüÄ?ünüz var(bak bundan emin deÄ?ilim), ölüm hakkında ne düÅ?ünüyorsunuz?
Ã?lüm nedir? Ne iÅ?e yarar? Fazlası zararlı mı? Günde kaç doz almalıyız? Uzman diyetisyenler bu konuda ne diyor?
Bana soracak olursanız, ölüm çok da kafaya takılacak bir Å?ey deÄ?il. Yani, eh, Å?u ana kadar hiç bana çok yakın bir insanın ölümüne tanık olmadım; ama hayvanların ölümü konusunda çok deneyimliyim, balık olsun(bir balık vardı, bizim akvaryumda, resmen diÄ?erlerini yiyordu), kedi olsun, köpek olsun(en deneyimli olduÄ?um konu), sevdiÄ?im olsun, nefret ettiÄ?im olsun... Eh, peki öldü yani, hadi, arkasından biraz yas tutalım, hasretle analım, bunlara varım. Ama iÅ? kendini paralamaya varmamalı. Bir kiÅ?iyi ölümüyle deÄ?il de, yaÅ?amıyla ansak daha mantıklı olur; ölüm gelecek sonuçta, ve bana göre her zaman adil bir biçimde gelecek. Mesela ki nefret ettiÄ?imiz biri ölsün; nefretim yersiz miydi diye düÅ?ünmeye gerek yok, ölüm sebebi gerçekten benim ondan nefret etmemse, bir özür borçluyum, o kadar(ne kadar vefasızmıÅ?ım )
Ä°Å? kendi ölümüme gelince fikrim deÄ?iÅ?miyor. Uzun olsun, kısa olsun, acılı olsun. Fark etmez; bir kez ölüm yolunda acı çekmeye baÅ?ladın mı kaçmak imkansız, o yüzden yine, yaÅ?ayabildiÄ?inin en iyisini yaÅ?a. Yalnız mesela ölüm tehdidi olmayan bir sorun varsa huysuzlanabilirsin, bana uyar Kendi ölümüm hakkında dilediÄ?im tek Å?ey bir veda hakkı, ama pratikte ölüm de bizzat bir veda olduÄ?u için, çok da endiÅ?elenmeye gerek yok!
Eh, sizin bu konudaki fikirleriniz ne? Hatırlatırım, ölümü tartıÅ?tıÄ?ımız alan felsefe, ne din, ne siyaset iÅ?in içine girmesin, dünyadaki tüm tavÅ?anlar daha pembe ve pofuduk olsun.
Ã?lüm konusu felsefik de olsa dini veya siyasi içerikli de olsa burada zaten tartıÅ?ılmamalı, biliyorsunuz bu konular çok hassasdır, alınan veya kendi fikrine karÅ?ı bir fikre pek hoÅ?görülü yaklaÅ?mayan kiÅ?iler arasında çabuk kötü anı olarak kafamızda yer edecek biçimde bir tartıÅ?maya meydan gelebilir.
Hele ölüm konusunun pek geyik tarafı olduÄ?unu sanmıyorum, öteki taraf var ya da yok bu kısımdan bahsetmiyorum, ölümün kendisi çok ciddi bir husustur. Bunu kullanarak pek fazla geyik olabileceÄ?ini hiç sanmıyorum, dediÄ?im gibi tanıdıklarındna dolayı ölüm tatmıÅ? olanlar için hiç de kibar bir konu deÄ?il, hele ben açıkçası bu konunun geyik çerçevesinde tartıÅ?ılmasına alınırım.
Bu yüzden bu konuyu geyiÄ?e çevirmesek çok iyi olur en azından benim açımdan, Å?imdiden teÅ?ekkür ederim...
Ã?lüm dediÄ?in boÅ?luktan baska birÅ?ey deÄ?il.
Ä°nsanın canı o kadar tatlı ki , parmaÄ?ındaki ufacık bi bıçak kesiÄ?i bile , nasıl ürkütür insanı.Sızlatır içini yani yalan deÄ?il. Bide bunun öldürücü düzeyde bi yara oldugunu düÅ?ünün? iÅ?te o acı korkutur insanı.Ã?lümden deÄ?il acıdan korkar insan burası açık.
Ha öldükten sonrasında ne mi olur ? Ã?nce müftüiüÄ?e sonra materyalist bir bilim adamına sorun. Açıklamalardan hangisi mantıklı geldiyse öyle düÅ?ünün.
Not : Acıyı sadece ölümde deÄ?il , hiç bir konuda düÅ?ünmeyin.EÄ?er SturmBrightblade düÅ?ünseydi acıyı , ejderhaefendisinin karÅ?ısına cıkmasaydı , Å?erefiyle ölebilirmiydi
burası espri tabi.
birde din ve felsefe iÅ?in içine girmezse olmaz çünkü ilk ölümü düÅ?ünenler filozoflardır , din kurumuda tamamen farklı,, ilahi bir bakıs açısı getirmiÅ?tir. Hiçbir kurumu katmadan düÅ?ünsek bile yine felsefe yapmıÅ? oluruz
zaten din ve felsefe iÅ?in içine girmesin diye bu tür konuların tartıÅ?ılması pek hoÅ? karÅ?ılanmıyor burada çünkü sonunda olay tartıÅ?maya giriyor ve herkes kendi düÅ?üncesinin doÄ?rululuÄ?unu ispatlamaya çalıÅ?ıyor...
ölüm ve yaÅ?am birbirinin parçasıdır, biri olmazsa diÄ?erinin anlamı kalmaz, yas tutmanın anlamı sizin bu kiÅ?iyi bir daha göremeyecek olmanızdır, ama siz yanınızdaki kiÅ?ilerle deÄ?il kendinizle yaÅ?arsınız her zaman. Ã?lüm karÅ?ısında beton olmanın anlamı yok ama yıllarca bunalıma girmeninde hiç bir anlamı yok, bence ölü kiÅ?iye yapılabilecek en büyük saygısızlıkta bu zaten. Ama bunu birine söylediÄ?inizde olay çıkartıveriyor bir anda. Ã?lümden korkulacak birÅ?ey de yok acı çekmek dıÅ?ında bence, sonuçta sadece bir bilinmeze doÄ?ru yolculuk alıyoruz sadece.
Olumu tartismanin bir alemi yok bence. dogumu ne kadar tartisiyorsak olumu de o kadar tartismamiz lazim.
su andaki toplumun gidisati bizi olumden cok daha fazla soyutlamak yonunde gidiyor. dogum kadar olagan bir sey oldugunun farkindq degiliz veya yasam kadar.
yakinimizda bir insana olmasini bekliyoruz surekli ki kavrayabilelim. pek zavallica. farkinda olmamiz gereken sey bunun basindan beri var oldugudur. ustunde tartismaya da gerek yoktur bence. yasam neyse olum de odur.
hatta cok meshur bir soz vardir kim soylemis hatirlamiyorum ama su sekilde:
"Hastalandigin icin olmezsin, yasadigin icin olursun."
bu sozun farkina varsak cok daha rahat gececek hayatimiz.
Olum yasamimizin bir parcasidir.
Kendimizi bu kadar ustun gormesek ustunde bu kadar durmamiza da gerek kalmaz.
_________________ --------------------------------------------------
MutluluÄ?un ve üzüntünün ötesinde...
Açıkçası ölümü belki de en normal karÅ?ılayan insanlardan birisiyim ben.Tabii bunda saÄ? görüÅ?lü olmamın büyük etkisi olabilir.Yani bir insanın ölümüne aÄ?lamak bile bana yabancı geliyor. Kaldı ki ölüm bana göre yalnızca insanlardan ayrılmak anlamına geliyor.Tabii acısız bir ölüm isterim o ayrı Hem zaten ömrümde ayrılacaÄ?ıma üzüleceÄ?im insanlar nadir.
Hem zaten bir insanın ölümüne üzülmek bana göre gereksiz.O insan yalnızca bu dünyadan göç etmiÅ?tir BANA GÃ?RE (ekleyelim de tartıÅ?ma çıkmasın ) Belki bir daha bu Dünyada iken göremeyeceÄ?ime üzülürüm.Ama sonra o insanın artık gününün geldiÄ?ine inanır susarım.Bilirim, bir gün benim de günüm gelecek ve arkamdan aÄ?layan olmayacak.
Ama anlayamadıÄ?ım Müslüman kesimden bazı insanların bencilliÄ?i. Bir Å?ehidin arkasından hüngür hüngür aÄ?lamak bencillik gibi geliyor bana.Hayır insan ayrıldıÄ?ına üzülüp gözyaÅ?ı döker ama, eÄ?er müslümansa bu insan, Å?ehidin doÄ?rudan cennete gideceÄ?ini bilmez midir aÄ?lar, o insanın mutluluÄ?a uçtuÄ?unu anlamaz da mı aÄ?lar.AÄ?lamasının tek sebebi onu göremeyecek olmasıdır ve bence bu da bir nebze bencilliktir.
Of konuyu çok fazla dine kaydırdım galiba
_________________ I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.
The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.
I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.
View next topic View previous topic
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum