4. editionda, power sources (güç kanyakları) denen bir olay var. Esasında eski editionlarda da vardı ancak bu kadar net bir biçimde birbirlerinden ayrılmamıÅ? ve isim konulmamıÅ?tı. Bunlar, kabaca o sınıdın gücünün kaynaÄ?ının ve kullandıÄ?ı yeteneklerin temelini açıklıyor.
Ve esasında fark edilmese de sınıfların rplerine çok büyük ölçüde etki ediyor.
Hemen açıklamlara geçelim :
Arcane :
Arcane, türkçeye giz-giz büyü diye zaman zaman çevrilir. Temel olarak bildiÄ?imiz büyüdür. Yani büyücülerin kullandıkları, Faerun`da waveden alınan, diÄ?er settinglerde kaynaÄ?ı deÄ?iÅ?en büyü çeÅ?ididir. Genelde söz, hareket, çok çalıÅ?ma ve bazen de doÄ?uÅ?tan sahip olunan yeteneklere dayanır.
Martial :
Fiziksel güç ve savaÅ? yetenekleri. Ã?alıÅ?ılarak kazanılmıÅ?, savaÅ? manevralarıdır. Silah kullanan her adamın kullandıÄ?ı vuruÅ?lar, askeriyelerdeki taktikler vsler bunun içine girer.
Defender - Fighter
Striker - Ranger, Rogue
Controller - Å?u an için yok
Leader - Warlord
Primal :
DoÄ?aya dayanan ilkel güç kaynaÄ?ıdır. 4. edition kozmolojisindeki Feywild`e ve primordallere baÄ?lıdır. DoÄ?al güçleri kullanan sınıflarda karÅ?ımıza çıkar ve bu sınıflar primal güç için kadim ruhlardan yardım alırlar.
Shadow :
Gölgelerin gücü adına! Yine 4. edition kozmolojisinde yeni yer alan Shadowrealm`a baÄ?lıdır. Hatırlayanlar bilirler, eski Forgotten Realms`te yakın zamanlarda Shar`ın shadow weave`i vardı ve buna dayalı casterlar türemiÅ?ti. Bunun genel hali olacak.
Defender - Å?u an için yok (Hexblade?)
Striker - Å?u an için yok
Contoller - Å?u an için yok (Necromancer?)
Leader - Å?u an için yok
Chi (ki) :
İçsel iradeye dayanan, bedenin ekstra enerjisini açıÄ?a çıkaran güçtür. Gerçekte bile keÅ?iÅ?lerin var olduÄ?unu ileri sürdüÄ?ü, kadim tekniklerle açıÄ?a çıkarılabilen bir çeÅ?ittir. Eski additionlardan monk ve ninjaların halihazırda ki kullandıklarını hatırlarsınız. Yanlız monkun hala striker mı defender mı yada bir diÄ?eri mi ne olacaÄ?ına dair hala bir haber yok. Beklemedeyiz...
Defender - Å?u an için yok (samuray?)
Striker - Å?u an için yok (ninja?)
Contoller - Å?u an için yok
Leader - Å?u an için yok
Elemental :
Söyleyecek birÅ?ey yok, 4 elementin standart güçleri. Yeni kozmolojide kaos lordlarına ve Elemental Chaos denen diyara dayanan bir güç olacak. Wizards coastın pek sevdiÄ?i Faerun ırkı genasilerle pek çok kombinasyonunu göreceÄ?iz sanırım.
Defender - Å?u an için yok
Striker - Å?u an için yok
Contoller - Å?u an için yok
Leader - Å?u an için yok
Psychic :
PsiÅ?ik güçler pek çok kaynaktan bildiÄ?imiz üzere zihinsel güçlerdir. En iyi örnek çoÄ?umuzun bildiÄ?i mind flayerlardır. Yeni kozmolojiye göre büyük olasılıkla Far Realm`e dayandırılacak. KaynaÄ?ı orası olmasa bile bu güçlerin ilk ortaya çıkıÅ?ı Far Realmden gelen aberrationlara baÄ?lanması yüksek ihtimaldir.
Defender - Å?u an için yok (Psi. Warrior?)
Striker - Å?u an için yok (Monk olacak, kesin sayılır.)
Contoller - Å?u an için yok (Psion?)
Leader - Å?u an için yok (Ardent?)
Not: Alıntıdır Bilgi paylaÅ?ımı açısından...
3rd eddition da "Magic of Ä°ncarnum" adında bir kitap var ve kullandıkları güçleri çakraları sayesinde kendilerine baÄ?ladıkları güçler. Ã?akra ile chi arasındaki baÄ?lantıdan yola çıkarak bu kitaptaki sınıfların Chi enerjisi ile ilgili olma olasılıÄ?ı olduÄ?unu düÅ?ünüyorum.
Incarnate: Chakralar ile en içli dıÅ?lı olanı.
Soulborn: Daha savaÅ?çı tipinde olanı.
Totemist: Ruhani dünyaya daha yakın, druid ile cleric arası acaip bir Å?ey. Ne olduÄ?unu anlayamadım.
Bu üç sınıf fazla ttumadı sanırım ama herhalde 3E merkesli sınıflandıracaksak en yakınları bunlar.
Shadow için benim düÅ?üncem striker olarak shadow mage'leri çıkartırlar. Shar'ın karanlık büyü aÄ?ını kontrol edebilen büyücüler diyebiliriz. 3E'de prestij olarak koymuÅ?lardı ama bence tamamen farklı bir kaynaktan aldıklarına göre temel sınıfta olabilecek kapasitedeydiler.
Monk'un chi yerine psion gücünden yaralanması da bence olmamıÅ?ç Chi dendiÄ?inde akla monk gelir bence önce.
_________________ Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ıÅ?ıÄ?ı daha net görürdüm, Å?imdi, kalabalıÄ?ın içinde, koca bir boÅ?luktayım.
Eskisi ka
View next topic View previous topic
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum