Ama bilmemeyi tercih ederim. Harry Potter gibi popüler bir olay, uzak durmak en iyisi. Sonra bütün gününü kitaptan / filmden nefret ederek geçirmek istemiyorum
edit: catboya katılıyorum. Harry Potter'a olan, Eragon'a olan ve yavaÅ? yavaÅ? Twilight'a olmaya baÅ?layan önyargımı kimse kıramaz
açıkçası söyleyeyim, Harry Potter cidden güzel bir seriydi, fakat sonra bu çıkan alacakaranlık, eragon falan onların hem kitapları hemde filmleri bildiÄ?iniz fantastik pop müzik. Ne tutuyorsa ona gidiyorlar. Mesela I, Strahd : Memoirs of a Vampire' da birinci Å?ahıstan Lord of Necropolis'te (Ravenloft kitapları çok güzel gerçi ama) fakat saçma sapan bir Å?ekilde gençlik sorunlarını içermiyor. Sadece Harry Potter iyiydi o konuda, onunda yazarı cidden iyiydi yani. Birinci Å?ahıstan kitapları ben daha çok seviyorum, ama fantastik pop müzik olarak gidenleri tabii ki hiç sevmiyorum. Mesela Ã?eÅ?me'de kitap satan yerlere baktıÄ?ımda gördüm ki Vampirli ve aÅ?klı binlerce kitap ortaya çıkmıÅ?, bir çoÄ?uda 400-500 sayfalık 2-3 kitaplık seriler. Mesela Straht'ın aÅ?k takıntısını okumak zevklidir bence ama Twilight tamamen teenage girl ve o emo mudur ne cırttır o grup için tamamen. Bir ara facebook'ta bi laf dönmüÅ?tü; "Edward Cullen nefes almanın havalı olmadıÄ?ını söylese, genç kızları %98'i oksijen yetersizliÄ?inden ölürdü" diye o durum yani. Ä°Å?leri güçleri yok, olmayan karakterlere aÅ?ık oluyorlar.
Twiligth Serisi ve Edward'a aÅ?ık olunma sebeblerini bence çok açık. Å?öyle ki :
Ä°lk kitabını okudum serinin, filme de göz attım. Kitap sıradan açıkcası Strahd, Jander, Dracula, Lestat gibi vampirleri bildiÄ?imden dolayı buradaki vampirlik kurgusu, -güneÅ?te parlama, gündüz yürüme gibi - açıkcası çok saçma ve aptalca geldi bana. Ama fantastik kurguyu bilmeyen bunları okumayan kiÅ?ilerin ilgisini çekti farkındalık yarattı. Vampirlerin her an aramızda olabileceÄ?i izlenimini uyandırdı.
Birde kızların bu kitabı okumasının nedenlerine geçersek. Ã?ncelikle kitap bir kızın gözünden anlatılıyor, sonra bu kız romanın baÅ? karakteri olan edward ile karÅ?ılaÅ?ıyor. Kilit nokta bu çocuk neden mi ? çünkü kızlar bu çocukta hayallerinin erkeÄ?ini görüyorlar.
Ã?ncelikle yakıÅ?ıklı, karizmatik, sevdiÄ?ini herÅ?eyden koruyacak kadar güçlü, anlayıÅ?lı, fedakar (yani kızı düÅ?ünerek onun için onu terk etmesi soÄ?uk davranması delice aÅ?ık olsa bile), birde zengin olması da eklenince kızların aradıÄ?ı bütün özellikler bu çocukta toplanıyor. Bu yüzdende yazar -ki kendisi de kadındır- Bella'nın - kızın adı- yerine kendilerini koyuyorlar, sanki kızı kendileriymiÅ? gibi hissediyorlar. Hayal kuruyorlar, yazarın amacıda bu zaten.
Sonra çoÄ?u kız bunu okuyor, sonra erkekler merak ediyor hani okudukları " bir genç kızın gizli defteri" olsa neyse ama alacakaranlık vampirler falan erkeklerde neymiÅ? bakalım diyor ve okuyorlar bu kitabı, Edward'a gıcık oluyorlar, çoÄ?u hikayeyi bırakıyor ama bazılar okumaya devam ediyor.
sonrada böyle her yerde okunan bir Å?ey olup çıkıyor bu seri, bence bu kadar okunmasında yatan sebebler bunlar....
_________________ BeÅ? dakika süren savaÅ?lar binlerce yıl süren efsaneler yaratır. O yüzden savaÅ?ta korkuyla deÄ?il tatmin hissi duyarak ölmelisin. O zaman arkandan aÄ?layacak insan kalmıÅ? olur.
View next topic View previous topic
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum