Posted:
Sun Oct 11, 2009 5:33 am
Hip-hop, rap, ya da pop gibi müzik dalları FRP ile pek uyuÅ?muyor. Gerek müzik tarzı olsun, gerekse sözleri olsun. Metal grupları (Blind Guardian gibi) Å?arkı sözlerini FRP ile ilgili ya da benzer Å?eylerden yazıyorlar ve aynı zamanda Å?arkılardaki...tune insanlara fantastik Å?eyleri hatırlatıyor. Hiç fanteziyle alakası bile olmayan bir grubun Å?arkı sözlerine bakıldıÄ?ında bile iblisler, melekler ve bunun gibi fantastik varlıkların izlerini görebiliyoruz.
edit: FRP oyununda, combat yaparken pop dinlediÄ?ini düÅ?ünsene...
Posted:
Sun Oct 11, 2009 5:43 am
Bir de karakterle alakası var. Pop dinleyen insanları bir kenara koyalım, ama metal ve rap dinleyen insanlar bu müziklerin felsefesine göre yaÅ?arlar genelde. Mesela rapçi adam sokakların çocuÄ?u olarak görür kendini, zaten sokaklarda büyümüÅ?tür, iÅ?te ne bileyim, böyle abidik gubidik Å?eylerle ilgilenmezler. Metalci dediÄ?in de iÅ?te böyle karalar içinde depresyonda takılır. Kendi kendine cool olur falan, sonra bakar ki "lan böyle otur otur canım sıkıldı" der ve D&D oynamaya baÅ?lar. Bunlar da genellikle rogue, barbarian gibi uç karakterlerle takılıp cool olurlar Tabii bu iÅ?in espirisi, ama neyin ne olduÄ?u biraz da olsa belli oluyor.
Yok mesela ben Rock ve Metal dinlerim ama Rap i de çok seviyorum. Ama genelde takıntı olmuÅ? kiÅ?ilerde sen ille Å?unu dinleyeceksin FRP ciysen gibi kastetdiÄ?im buydu...
_________________ Thanks Mario but The princess is in another castle!!
üniversitede Fantezi ve bilim-kurgu topluluÄ?unun tanıtım masasını gördüm geçen gün, masada Warhammer frp seti, bilim-kurgu kitapları filan mevcuttu. Ama masadaki görevlilerin nerdeyse tamamı uzun saçlı, siyah tiÅ?örtlü, küpe deÄ?il resmen keçi boynuzu ile kulaÄ?ını delmiÅ? beyefendilerden (!) oluÅ?uyordu. aynı zamanda masa baÅ?ındaki laptoptan da bir metal tıngırtıları geliyordu. yani belki bu açıklayıcı bir örnek olmuÅ?tur...
Sanırım konu oalrak kesiÅ?im alanları var.
Mesela rock ve metal müzik fantastik kurgu öÄ?esini kullanabilir. Power metalde mesela bunu sıkça görebiliyoruz.
Power olmasa bile her türün içinde gerçekmilikten zaman zaman biraz uzaklaÅ?ma ihtiyacı görülüyor sanırım bu yakın kılıyor iki kavramı birbirine.
DiÄ?er bir taraftan da bir Å?eyin Å?u anda olduÄ?u gibi olmasının sebebi geçmiÅ?te gelen mirastır. Yani atalarımızdan bahsetmiyorum tabii ki. Metal rock müzik camiasında frp oyunları yaygınlaÅ?ıyor bir yandan diÄ?er yandan da frpciler diÄ?er arkadaÅ?larına dinleterek sevdireiliyor.
Son olarak belki de müziÄ?in içinde bulunan isyankar ruhunfrpcilerde de bulunması söylenebilir.En azından yeni dünyalarda olduÄ?unu hayal etmek mutlu edebiliyor. Bu kadar geldi aklıma.
_________________ Chaos is the law of nature,
Order is the dream of man.
Eskiden öyle bir kanı vardı. Sebebi, Türkiye'de tanrılar ve büyücülerden bahsetmek, oyunlarda dahi baÅ?ka tanrıya yakarmak, inanmak bir tabuydu. Yapacak daha güzel iÅ?ler vardı. Ancak metal müzik dinleyecek ve saç uzatacak kadar cesur olanlar FRP oynayabilirdi.
Ã?evre Å?artları da önemli. Arabesk dinleyen kesimdekiler "sözlerini anlayamadıÄ?ın bir Å?arkıyı neden dinlersin ki?" derlerdi. Ä°ngilizce bilmek insanın ufkunda olaÄ?ının dıÅ?ında farklı Å?eylere kapı açıyor. Dünyadaki farklı merak ve hobilere yönelebiliyorsun. FRP'de hala bir Türkçe kitap denemesi olmasına raÄ?men, ingilizce bilen kiÅ?ilerin veya onların çevresindekilerin ilgi alanındadır.
AlenthasLeasess'in dediklerine de katılıyorum. Tekno dinleyen kesimdekiler birbirilerinin danslarını izler, her yerden mantar gibi fıÅ?kıran konserlerine giderler. Olmadı disco'ya giderler. Ancak sigara içmeyen metalci kesminin gidebileceÄ?i bir yer bulmak çok zor. (Metal dinleyen kızların daha korkutucu olması da erkekleri FRP'ye yöneltiyor olabilir... 2E zamanı FRP kitaplarına baksanız demek istediÄ?imi anlarsınız. )
Yurt dıÅ?ında bu kadar bir ayrım olduÄ?unu sanmıyorum. Ä°ngilizce bilen kesim arttıkça daha "Normal görünümlü" kiÅ?ilerin FRP oynadıÄ?ını görebiliriz. Asıl FRP oynayanlar hafiften takıntılı, çok fazla hayal kuran ve diÄ?erlerinin sıkıcı bulduÄ?u uÄ?raÅ?ıları kendine hobi edinen acaipler takımıdır (Geek). Ã?evremdeki metalcilerin çoÄ?u FRP oynamaz.
Bir diÄ?er görüÅ?te, bazı kiÅ?iler için ikisininde bir hoÅ?nutsuzluÄ?a cevap olması. Metal ve müzikte'de kendinden, diÄ?er insanlardan ve bazı sistemlerden hoÅ?lanmayan insanlar için bir kaçıÅ? ve baÅ? kaldırıÅ? vardır, FRPde de. En azından bunlar için bir araç olarak kullanılabilirler.
Hatta bu kiÅ?iler metal grubunda flüt çalacak kadar ileri gidip, insanları inatla Linux kullanmaya teÅ?vik edebilir, keçi sakal bırakıp, gözlük takabilirler. Burada herhangi bir kimseyi tanımlamadım... yani misal
_________________ Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ıÅ?ıÄ?ı daha net görürdüm, Å?imdi, kalabalıÄ?ın içinde, koca bir boÅ?luktayım.
Eskisi ka
Hatta bu kiÅ?iler metal grubunda flüt çalacak kadar ileri gidip, insanları inatla Linux kullanmaya teÅ?vik edebilir, keçi sakal bırakıp, gözlük takabilirler. Burada herhangi bir kimseyi tanımlamadım... yani misal
Haha, flüt diyince ve inatla Linux kullanmaya teÅ?vik ediyor diyince önce beni anlatıyorsun sandım, sonra keçi sakal ve gözlükle benden uzaklaÅ?tın
_________________ I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.
The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.
I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.
Hiç üstüme alınmadım
Ama keçi sakal deÄ?il sanırım top sakal kastetmiÅ?tin :p
Okul durumundan gruptan ayrılmak durumunda kaldım.
Ayrıca gözlüÄ?ü de sürekli kullanmıyorum. Yine de üstüme alınmadım.
Posted:
Sat Oct 17, 2009 10:08 pm
Ya aslında "FRPci = Metalci / Rockçı" gibi bir anlayıÅ? var sadece, önyargı gibi. Aslında öyle deÄ?il. Dünyada da deÄ?il, Türkiye'de de pek deÄ?il.
_________________ I am Lord Amean, The King of North, Leader of Zederus..
ben mesela rap, hip-hop, rock, pop, alternatif, tekno ne versen dinlerim sevdiÄ?im sürece "ıııy rep lan bu" demem mesela hiç ama metal ve rock dinleyen arkadaÅ?larım sayesinde masaüstü frp ile tanıÅ?tıÄ?ımı söyleyebilirim ama baldur's gate ve diÄ?er forgotten realms hikayelerini çok severdim eninde sonunda yapardım yine herhalde.
View next topic View previous topic
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum