Modules
  • Ana Sayfa
  • AvantGo
  • Downloads
  • FAQ
  • Feedback
  • Forums
  • Journal
  • Private Messages
  • Recommend Us
  • Search
  • Statistics
  • Stories Archive
  • Submit News
  • Surveys
  • Top 10
  • Topics
  • Web Links
  • Your Account

• Who's Online
    Şu an sitede, 1 ziyaretçi ve 0 üye bulunuyor.

Henüz üye değilseniz, Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

Languages
    Site Lisanını Seçin

FrpWorld.Com :: View topic - Fantastik Kurgu Romanlarında Irklar
    Forum FAQ  |  Search  |  Memberlist  |  Usergroups   |  Register   |  Profile  |  Private Messages  |  Log in

Fantastik Kurgu Romanlarında Irklar View next topic
    View previous topic
    Post new topicReply to topic
    Author Message
    Lugtarias
    Forum Yöneticisi

PostPosted: Fri May 01, 2009 7:53 am Reply with quoteBack to top

Hepimizin okuduÄ?u kitapların büyük çoÄ?unluÄ?unda ortak ırklar yer alır: elfler, cüceler, insanlar, trolller, goblinler, orklar vs.. Sizce günümüzde yazılacak bir fantastik kurgu romanı içinde bu unsurların var olması ve iÅ?lenmesi mi daha iyidir, yoksa kimilerimize bıkkınlık veren bu kalıplaÅ?mıÅ? mitler yerine yazar kendi kurgusal ırklarını mı oluÅ?turmalıdır?
    Hepimiz biliyoruz ki bu ortak varlıkların çok büyük çoÄ?unluÄ?u mitolojilerden gelir ve kuÅ?kusuz mitolojiler Fantastik Kurgu'nun en büyük destekçileridir. Bu ortak paydaya karÅ?ın sizce yazar kendi kurgusal paydasını oluÅ?turmalı mıdır?
    HerÅ?eyden önce en önemlisi yazınsal deÄ?er tabiki. Ä°yi üslupla, iyi kurguyla yazılırsa hepsi zevkle okunur. Ama bunun iki farklı durum için de geçerli olduÄ?u düÅ?ünüldüÄ?ünde, sizin için hangisi daha iyidir?

Forum Yöneticisi

PostPosted: Fri May 01, 2009 10:45 am Reply with quoteBack to top

EÄ?er yeni bir ırk türü yaratacaksa bunu çok çalıÅ?ıp yapmalıdır, uÄ?runa yıllarını vererek ancak düzgün bir ırk yaratılabileceÄ?ine inanıyorum, benim ilk aklıma gelen drowlar bu konuda. Gerçekten baÅ?arılılar.

Forum Yöneticisi

PostPosted: Fri May 01, 2009 3:14 pm Reply with quoteBack to top

Irk yaratma iÅ?ini bir tür tasarım olarak ele almamak gerekir. Böyle olursa iÅ? bir tür biyoloji dersine dönebiliyor. Daha çok her ırkı bence kendince bir ruhu ve mantıÄ?ı olan bir ırk olmalı...

Mesela hırslarından tamamen arındırılmıÅ? sadece mutlu olmak ve mutlu olmaya devam etmek için yaÅ?ayan bir ırk...

Ya da madenlere kapanmıÅ?, kendini demirin ve metalin gücüne teslim etmiÅ? bir ırk...

Irklar bir parça bu Å?ekilde tanımlanmalı...

Ben baÅ?lamak için en iyi noktanın modern edebiyat deÄ?il halk edebiyatları olduÄ?unu düÅ?ünüyorum. Fantastik edebiyat üslup ve akıcılık bakımından daha zengin olabiliyor ( eÄ?er usta yazarlar söz konusu ise) ama halk edebiyatları bana hala ögeler açısından çok çok ötesinde geliyor modern edebiyatın.. Hem ögelerin çeÅ?itliliÄ?i hem de ayrıntısı bakımından.

Darkgnome
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Sat May 02, 2009 5:14 pm Reply with quoteBack to top

Bildik ırklar sanırım daha çok tolkien vari popüler fantastik edebiyat yaratıkları olan elfler, cüceler, troller ve klasik fantastik edebiyatın yaratıkları olan vampirler, kurt adamlar ve kötü ruhlar gibi yaratıklar oluyor. Ã?yle olduÄ?unu düÅ?ünürsem, deÄ?iÅ?ik ırkların üstüne gitmenin de deÄ?iÅ?ik bir hava yaratacaÄ?ı görüÅ?ündeyim. Ã?rneÄ?in bir yarı ogrenin kendine yer edinmek için çabalamalarını anlatamn bunu yaparken ogrelere özgü o vahÅ?i dürtülerini ve düÅ?üncelerini dıÅ?arı vurduran ve okuyucuyla paylaÅ?an bir yapıt, drizzt vari deÄ?iÅ?ik ve farklı bir tadı olan yapıt olacaktır bana göre.

Ancak fantastik edebiyatta zihni olan her yaratık bana insan kırması gibi gelmekte. Bu konuda kendinden sıyrılmayı baÅ?armıÅ? bir ırk olarak mindflayers (zihinyüzücüler) verilebilir bence. Knedilerine has bir düÅ?ünce tarzları ve yaÅ?am stilleri var. Bu dürtünün kaynaı insan düÅ?ünce yapısına ter olduÄ?u için sanki farklı bir ırk olma yolunda popüler kültür yaratıklarına göre daha ilerideler.

AlıÅ?ılmıÅ?ın dıÅ?ında farklı ırklartın yaratımı insanlara biraz itici geliyor gibi geliyor bana. Yani farlı ırk, popüler fantazi yaratıklarının kopyasının ötesinde, ciddi anlamda bir farklı ırk, saco ve fiblenin de dediÄ?i gibi, zahmetli ve okuyucu tarafından anlaÅ?ılması zor ve hatta bir ırk olarak tanımlamaktan çok uzak bir ırka kadar gidebilir.

Bence Å?imdilik elde olanın daha derinlemesine irdelenmesi ile uÄ?raÅ?an hikayeler daha doyurucu olacaktır. Mesela, Drizzt ve Wulfgar, beyaz ejderhanın maÄ?arasına girip kayaya çekiç atıp ejderhayı öldürdüklerinde bir derinliÄ?i kaybetmiÅ?tik. Sadece bu konuyu anlatan ve kiÅ?ilerin o ine girene kadar karÅ?ılaÅ?tıkları zorluklar, yaptıklaır hazırlıklar gibi uÄ?raÅ?ıları anlatan bir yapıt belki daha da iyi olabilirdi. Karaelflerin bu kadar sevilmesinin asıl sebebi de bence budur. Derinlemesine girilmiÅ?, kültürleri oluÅ?turulmuÅ?, kiÅ?ilik kazandırılmıÅ? yani zenginleÅ?tirilmiÅ? bir ırktır. Aynı tavrı baÅ?ka bir ırka yapsanız o da beÄ?enilecek baÅ?ka özellikler kazanacaktır bana göre.

Farklı bir ırk için farklı bir fantastik anlayıÅ? ile iÅ?e baÅ?layabilecek hayal gücüne sahip birisinin yapacaÄ?ı bir romanı da gerçekten merakla beklerim. Ancak aklındakileri bana aktarana kadar kaç roman heba olacaktır, ne zorlular çekecektir kim bilir.

Firble
    Forum Yöneticisi

PostPosted: Mon May 04, 2009 8:38 am Reply with quoteBack to top

Ã?zellikle farklı bir ırk yaratılıyorsa bence onun bir anlamı olmalı.. Sadece dövüÅ?mesi çok zor yaratık yaratmaya dönmemeli ırklar ve hatta hayvanlar...

Pegasus ve unicorn mesela ikisinin de özel anlamları vardır edebiyatta.

Walter
    Yönetici

PostPosted: Sun Feb 07, 2010 9:57 am Reply with quoteBack to top

Fantastik dünyada ırkların oluÅ?ma yapısını incelersek....

Ã?nce Fiziksel görünüÅ?leri, (Kısa boy, ten rengi,boynuz, sivri kulak vs.)

Ardından Irkın inancı, yönelimi (Ä°yi, kötü, tarafsız, dıÅ?ında büyüye inanabilir, tamamen karma olabilir ama tanrısı ya da tanrıya inanç Å?ekli çok önemlidir.

Sonra coÄ?rafyası, (kimi bozkırda yaÅ?ar kimi ormanda kimi de nehir kıyısını sever.

Kültürleri, (O ırkın varolduÄ?u zamandan beri yaptıÄ?ı kendine özgü, davranıÅ?lar bütünü. Yani, bu yukarıda saydıÄ?ım bazı Å?eyleri de içine almakla beraber, yaÅ?am tarzlarını anlatır, neyi çok severler, savaÅ?çı mıdırlar ?)

Yönetim biçimi ve politikası (Her ırk krallıkla yönetilmeye bilir ve politikası çok önemlidir. Kimi casusluk üzerine oynar kimi diplomasi kimi ise cihangir olmak ister)

Mesela Justisar Kıtasında olan Gece Elfleri ile ilgili bir ırk analizim....

Gece Elfleri (Elkitil)

Zamanın kumları süpürürken Justisar�ı, Onlar hep vardı.,
    Varoldular yıllarca......
    Gece Elflerine deyiÅ?Â?

Ä°lk yaratılan ırktır, daha önce belirttiÄ?imiz gibi Kedfith bu ırkı yaratmıÅ?tır. Gelelim özelliklerine; Gece Elfleri narin ırktırlar, genellikle boyları 1.70 ile 1.90 arasındadır. Gözleri Mor ile mavi renkleri arasında gidip gelir. Saçları ise beyaz, mor, sarı veya kızıl olabilir. Tenlerinin rengi mavidir açık koyu arası deÄ?iÅ?iklikler gösterebilir.

Büyünün her türlüsüne yatkındırlar ve büyüye karÅ?ı dirençlidirler. Ä°nce zarif, bedenleri ve uzun yaÅ?ama özellikleri sayesinde genellikle büyücülüÄ?ü seçerler ama koruyucu olarak çevik izciler olan Gece Kolcularını da yetiÅ?tirirler. Tek askeri timi (büyücüleri dıÅ?ında) bunlardır.

Gece Elfleri azdır, çok çocuk doÄ?urmazlar. Bir bebek annesinin karnında yirmi beÅ? sene kaldıÄ?ındandır bu az sayıda çocuk doÄ?urma konusu. Gece elfleri YaklaÅ?ık 6.000 yıl yaÅ?ayabilirler. Kibirlidirler, yaÅ?ayan diÄ?er ırkları kendi yerleÅ?imlerine pek sokmazlar. Uzak akrabaları olan Orman Elflerine bile mesafeli yaklaÅ?ırlar. Kan büyüsü üzerinde çalıÅ?malar yaparak yeni oluÅ?um yaratıklar yaratırlar. Bu yaratıklarla kendi yaÅ?am yerlerini korur efendilerine sadakatle baÄ?lıdırlar.

Kralları bütün 4 çaÄ? içinde deÄ?iÅ?memiÅ?tir. Hala ElrohirÂ?dir. Ä°lk doÄ?anlardan biri olduÄ?u sürece de öldürülmezse yaÅ?amaya devam edecektir.

Gece ElfleriÂ?nin yaÅ?adıÄ?ı Büyük GöçÂ?ü. Ä°blis SavaÅ?larındaki etkin rolünü, Tarafsızlık konusunda etkin tutum ve politikalarını öÄ?reneceksiniz. Gece KrallıÄ?ı, tarafsızlık üzerine kory Gece Elfleri korumaya aldıkları yaratıklar hakkında araÅ?tırmalar yapar. Bu yüzden JustisarÂ?ın bütün sırlarına en yakın ırktırlar. AraÅ?tırmaya, Deney yapmaya, hele hele büyülü deneylere bayılırlar. Denge mensubudurlar; çoÄ?u, KedfithÂ?e ya da MyrcidÂ?e taparlar. SavaÅ?mayı sevmezler ama zorlandıklarında nasıl savaÅ?tıklarını tarih bölümünde göreceksinizÂ?.

Site Admin
    Site Admin

PostPosted: Sun Feb 07, 2010 10:49 am Reply with quoteBack to top

Ben bir fantastik edebiyat eserinde eÄ?er farklı ırklar olacaksa ırkların kendine özgü olmasını tercih ediyorum. Bu her zaman bir ırkın baÅ?tan aÅ?Å?aÄ?ıya yeniden yaratılması ya da yeni isimde bir ırk yaratma zorunluluÄ?u demek olmuyor. Sadece orada kendine özgü bir Å?eyler olmalı.

Ã?rneÄ?in elflerin olması bir baÅ?langıç noktası oluÅ?tırabilir. Ama tamamen tolkienin elflerini ya da ejderha mızraÄ?ındaki elfleri görmek istemem. Ã?ünkü O elfleri öyle yapan biyolojik, kültürel, coÄ?rafik etkenler tasarlamıÅ?tır muhtemelen sanatçı. BambaÅ?ka bir dünyada aynı özellikleri görmek pek hoÅ? olmuyor.
    Irkların baÅ?ka bir yerdekine benzemesini daha mantıklı bir temele oturtmak için o ırkı alırken kültürünü yapısını tarihini de benzer biçimde almak da bir çözüm ama o zaman eser yaratıcılıÄ?ından ödün veriyor. Sanki baÅ?ka bir kitabın daha kötü bir varyasyonunu okumuÅ? oluyoruz.

Edmond
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Sun Feb 07, 2010 11:25 am Reply with quoteBack to top

Ben yeni ırklar oluÅ?turulması gerektiÄ?ini düÅ?ünüyorum.Stephen King'in Kule serisinde yaptıÄ?ı gibi, ya da David Eddings'in Elenium'undaki gibi. Gayet de hoÅ? olmuÅ?tu bence.

AnlaÅ?ılması zor olabilir. Günümüzde Twilight tarzı romanlar okuyup vampirlere hayran olanlar istemeyebilir. Ã?ok da dert deÄ?il Smile

Ben hikayede önce tarih romanı gibi ırkları anlatmaktansa doÄ?rudan hikayeye giriÅ? yapılması, karakterin sunulması ve ırkın anlatılmasının sonraya bırakılması taraftarıyım.

Ayrıca yeni ırk yaratılacaksa eÄ?er, ve baÅ?karakter bu ırktan olacaksa Å?öyle bir giriÅ? yapılabilir.

"Ã?lthesar, çabuk hareketlerle kulenin penceresine doÄ?ru koÅ?arken eline aldıÄ?ı vazoyu cama atıp camı parçaladı ve parçalar henüz ayrılmıÅ?ken oradan aÅ?aÄ?ıya atladı. Arkasında insanlar baÄ?ırıÅ?ıyordu. O camdan aÅ?aÄ?ıya doÄ?ru düÅ?erken kendisinden hemen sonra camdan çıkan oklar üstünden geçmiÅ?ti. Ama o, zerre kadar korku duymamıÅ?tı. Zaten korku, insanlara has saçma sapan bir duyguydu.

BaÅ?aÄ?ıya yere düÅ?erken ellerini yanına kenetledi ve gözlerini kapattı. Ne olduÄ?unu bilmediÄ?i ama, kendisinden önceki bütün Aéyon'ların yaptıÄ?ı gibi büyüyü kullandı. Ã?nce etrafında bir sis perdesi oluÅ?tu ve yere ulaÅ?tıÄ?ında görünmüyordu sisten. Sis daÄ?ıldı ve o olabildiÄ?ince hızlı bir Å?ekilde koÅ?maya baÅ?ladı.

Bir Aéyon olduÄ?u için insanlardan daha kısa ve daha hızlıydı. Ama eÄ?er hızlı olmasaydı bile kızıl gözlerinde parıldayan büyü ile insanları yine de yenebilirdi. Fakat masum ve onurlarıyla efendilerini korumaya çalıÅ?an insanları incitmek istemiyordu. Hem büyünün her zaman ona yardıma geleceÄ?ine de emin olamazdı. Büyü hiçbir zaman Aéyon'ların esiri olmamıÅ?tı. Ama her zaman onlara yardım etmiÅ?ti. Fakat eÄ?er büyü istemezse, Ã?lthesar'a yardım etmeyebilirdi. Tabiî genç savaÅ?çının bunun için gerçekten onursuzca bir hareket etmesi gerekiyordu. Ama bir Aéyon için onur her Å?eydi..."

Mesela buradaki gibi her olayın sonunda ırk biraz daha açıklanabilir, tabiî ben Å?imdi alelacele ve kötü yazdım. Büyü kavramını güzel anlatamadım. Ama tabiî anlatmak istediÄ?imi siz anladınız Smile

The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.

I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.

-Freddie Mercury
    Back to top View user's profileSend private messageSend e-mailVisit poster's websiteYahoo MessengerMSN Messenger
    Walter
    Yönetici

PostPosted: Sun Feb 07, 2010 9:57 pm Reply with quoteBack to top

Farklı ırklarda olmalı ama aÅ?ina olunan da ırklar da olmalı ama çok çok fazla görünmemeliler aktif olmamalılar o diyar içinde...

Benim insan ırkı dıÅ?ında ki onlar da millet millettir, Cüceler ve Orman elfleri, hiç bir Å?ekilde vatanının dıÅ?ına çok çok nadir çıkan ırklar olarak tasvir edir o yüzden ilim irfan sahipleri dıÅ?ında onları kimse bilmez, hatta yukarı da söylediÄ?im gece elfleri de bilinmez pek...

Bilinen ırklar, İnsan tabi ve Duegar (Lanet cüceleri), Efsanevi İblisler, Nimroslar sayılabilir...

Aslında çoÄ?u yere hükümranlıÄ?ını saÄ?lamıÅ? insanlar geçmeli, orjinal hikayelerde, karÅ?ısındakiler güçlü olmalı onlarda dayanma gücünü diyer ırklarla ittifak yaparak gerçekleÅ?tirmeli, diye düÅ?ünmekteyim...

SeçilmiÅ? SavaÅ?çı

PostPosted: Tue Feb 09, 2010 2:57 am Reply with quoteBack to top

Fazla kafa yormadan klasik anlamdaki diÄ?er ırklar ejder,elf,cüce v.s. modern d20 içinde güzelce iÅ?lenmiÅ?. Tabi ben burada iÅ?in 3.boyutuna deÄ?ilde 2 boyutlu olarak kaÄ?ıt üzerinde mantıÄ?ından bahsediyorum. Elfler modern dünyamızda siyaset ve yöneticilik yapıyorlar ejderhalar mafya babaları gibi arka sokaklar ve suç örgütlerini kontrol ediyorlar. orclar vs. thug modunda kabadayılık yapıyorlar hatta ülkelere göre daÄ?ılımları falan vardı eÄ?lencelik biÅ?ey.
    Bunun dıÅ?ında darkgnome un dediÄ?ine katılmamak mümkün deÄ?il. Zaten her ırk belirli özellikleri baz alınarak yaratılmıÅ? ve onun üzerine oturtulmuÅ?tur bunun için insanların birer taklitlerinden baÅ?ka biÅ?ey deÄ?iller.
    Mesela daÄ?ların içine maÄ?ralar kazan cüceleri ele alalım keza aynısını zaten biz yapmıÅ?ız zamanında kapadokyada cennet cehennem maÄ?ralarına bakmak yeterli olur.
    Biraz daha teknolojik düÅ?ünürsek zaten star wars var bakın ne güzel oturtulmuÅ?. Expand universe de daha belirsiz bir dünya yer var buralara pekala elf ejder drow v.s yerleÅ?tirilebilir. Sith lord drowlar hut yerinde ejderler padawan gnomelar ellerinde lightsaber savuruyor falan.
    Ah ah tekirdaÄ?da 3-5 oyuncum olsa onlara neler oynatırdım ben =) bir dark matter yada star wars açasım var belki bi conventiona artık.

Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Tue Feb 09, 2010 11:36 pm Reply with quoteBack to top

Lugtarias wrote:
    Hepimizin okuduÄ?u kitapların büyük çoÄ?unluÄ?unda ortak ırklar yer alır: elfler, cüceler, insanlar, trolller, goblinler, orklar vs.. Sizce günümüzde yazılacak bir fantastik kurgu romanı içinde bu unsurların var olması ve iÅ?lenmesi mi daha iyidir, yoksa kimilerimize bıkkınlık veren bu kalıplaÅ?mıÅ? mitler yerine yazar kendi kurgusal ırklarını mı oluÅ?turmalıdır?
    Hepimiz biliyoruz ki bu ortak varlıkların çok büyük çoÄ?unluÄ?u mitolojilerden gelir ve kuÅ?kusuz mitolojiler Fantastik Kurgu'nun en büyük destekçileridir. Bu ortak paydaya karÅ?ın sizce yazar kendi kurgusal paydasını oluÅ?turmalı mıdır?
    HerÅ?eyden önce en önemlisi yazınsal deÄ?er tabiki. Ä°yi üslupla, iyi kurguyla yazılırsa hepsi zevkle okunur. Ama bunun iki farklı durum için de geçerli olduÄ?u düÅ?ünüldüÄ?ünde, sizin için hangisi daha iyidir?

Cüce, troll, goblin ve orc bizim mitoloji ve kültürümüzde olmayan yaratıklar. Yabancılar zaten çeÅ?it çeÅ?it versiyonunu yapıyorlar. Bu tip yeni ırklar yaratma konusunda her kültürün kendi içinde bulunan mitolojilerden yararlanmasını daha doÄ?ru buluyorum ve daha baÅ?arılı olacaÄ?ını düÅ?ünüyorum.
    Back to top View user's profileSend private message
    lightflarer
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Fri Feb 12, 2010 6:55 am Reply with quoteBack to top

bence baÅ?tan unutulmuÅ? diyarlar ve ejderhamızraÄ?ı gibi seriler yüzüklerin efendisinden etkilenip gitmemeliydi. Tamam birinde buçukluklar kender olmuÅ? birinde kara elfler, deniz elfleri falan var ama bütün alt yapının mitolojilere ve yüzüklerin efendisi'ne dayatılması yanlıÅ? bence. Ama vizyon meselesi, ben tabii ki kibirlilik yaparak ben bunu bulan adamlardan daha zekiyim demiyorum ama ticari zeka ve kullanıcı memnuniyeti bir araya geldiÄ?i zaman en iyi sonuç çıkıyor. Tamam bu serilerden çok Å?ikayetçi deÄ?ilim ama bir star wars gibi falan yaratıcı seriler deÄ?iller. Hatta UnutulmuÅ? Diyarlar'da Salvatore, Cunningham gibi yazarlar yeni bir dönem baÅ?latmasaydı, Elminster tanrı falan olmuÅ?tu herhalde. EjderhamızraÄ?ı içinde aynı Å?ey geçerli, Salvatore neyse ki Drizzt ve arkadaÅ?larının kontolünü kaybettikten sonra geri aldı neyse ki UnutulmuÅ? Diyarlar'ı düzeltti ama Raistlin'in cıvıÄ?ı çıkmıÅ?tı. Ravenloft'u en çok beÄ?enirim yaratıcılık konusunda ve World of Darkness'da güzeldir. Bunun gibi atılımcı ve ticari zekaya sahip adamlar bir araya gelirse bence güzel Å?eyler ortaya çıkar. Ben burada Å?u ırk koyulsun diyemem ama orjinal olsunlar biraz iÅ?te. Ben bilmeyen, anlamayan insanlar frp'yi "ejderha mejderha Å?ovalye falan saçma sapan biÅ?ey" demesin istiyorum. Her türlü devleti sıkıÅ?tıran hamleye devletin "gomünist iÅ?i bunnar" demesi gibi oluyor açıkçası.
    Back to top View user's profileSend private message
    Dragonfire
    SeçilmiÅ? SavaÅ?çı

PostPosted: Fri Feb 12, 2010 11:21 am Reply with quoteBack to top

FR ve DL nin saçma sapan savrulmuÅ? olması iÅ?te o ticari zekanın kullanılamamasından var olan materyali sömürmesinden kaynaklanıyor. FR özellikle 4'th edit ile rezil rüsfa oldu ki canımı çok sıkıyor. 3-3.5 ta ne güzel oturmuÅ?tu. Bunun dıÅ?ında diÄ?er star wars ve wod gibi sistemlerin tutmasının en büyük payı bilinmez alanların fazlalıÄ?ı. o noktalarda iÅ? biraz hayal gücüne kalıyor ve olasılıklar insanı büyülüyor.

Post new topicReply to topic

Jump to:   

View next topic
    View previous topic
    You cannot post new topics in this forum
    You cannot reply to topics in this forum
    You cannot edit your posts in this forum
    You cannot delete your posts in this forum
    You cannot vote in polls in this forum