Modules
  • Ana Sayfa
  • AvantGo
  • Downloads
  • FAQ
  • Feedback
  • Forums
  • Journal
  • Private Messages
  • Recommend Us
  • Search
  • Statistics
  • Stories Archive
  • Submit News
  • Surveys
  • Top 10
  • Topics
  • Web Links
  • Your Account

• Who's Online
    Şu an sitede, 1 ziyaretçi ve 0 üye bulunuyor.

Henüz üye değilseniz, Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

Languages
    Site Lisanını Seçin

FrpWorld.Com :: View topic - OcakbaÅ?ı Nostaljileri
    Forum FAQ  |  Search  |  Memberlist  |  Usergroups   |  Register   |  Profile  |  Private Messages  |  Log in

OcakbaÃ…?ı Nostaljileri View next topic
    View previous topic
    Post new topicReply to topic
    Author Message
    catboy
    Site Yazarı
    Site Yazarı

PostPosted: Fri Apr 09, 2010 9:41 pm Reply with quoteBack to top

Yasal Uyarı: Okumakta olduÄ?unuz bölümün amacı FRPWORLD’de isimleri altın harflerle anılan arkadaÃ…?larla geçmiÃ…? günleri anmak, onları daha iyi tanımak ve en önemlisi edebiyat ve frp konuları hakkında görüÅ?lerini almaktır. Bu bölümdeki eserlerin tamamı bölümde onur konuÄ?u olarak yer alan arkadaÃ…?ımıza aittir ve ondan izin alınarak bu bölümümüzde yer verilmiÃ…?tir. Ayrıca bu bölümümüzde yer alan hem onur konuÄ?umuzun hem de diÄ?er arkadaÃ…?larımızın görüÅ?leri FRPWORLD’ün görüÅ?lerini yansıtmamaktadır. Ä°zin alınmaksızın buradan bir materyali kullanmak çok aÄ?ır suç olup dört ila on beÃ…? sene arası hapis cezası istemiyle yargılanırsınız. Korsana hayır!

Catboy ile OCAKBAÅ?I NOSTALJÄ°LERÄ°

1. Bölüm:

HoÅ?geldiniz diyar sakinleri, umarım sıkılmadan sonuna kadar bize eÅ?lik edeceÄ?iniz bir bölüm olması dileÄ?iyle ilk bölümüze baÅ?lıyoruz. Ä°lk bölümümüzün onur konuÄ?unu çaÄ?ırmadan önce bu köÅ?emizde sizleri neler beklediÄ?inden bahsetmek istiyorum. Sizi fazla tutmayacaÄ?ım, hatta eminim ki bir çoÄ?unuz bu bölümün onur konuÄ?u kim çoktan yazının alt taraflarına inip öÄ?renmiÅ?tir.

Yine de burada sizlerle baÃ…?baÃ…?a iken bir Ã…?eyi açıklamak istiyorum. Bu köÅ?e yaklaÃ…?ık olarak bir kaç aydır aklımda olan bir Ã…?eydi, ama kafamda iyice yerleÃ…?tirmeden nasıl olacaÄ?ıyla ilgili kısımları ne Efla’ya ne de Firble’ye bahsettim. Ä°yice emin olduktan sonra sarayın büyük toplantı odasına girdim ve yeni projemin detaylarını anlatmaya baÃ…?ladım. Aslında o günü sadece toplantı odasında Firble vardı, Efla bazı iÃ…?leri nedeniyle o gün saraya uÄ?rayamamıÅ?tı, ama olsun ertesi günü o da öÄ?rendi yeni projemi ve destekleyeceÄ?ini canı gönülden bildirmiÃ…?ti.

Projenin geliÅ?im aÅ?aması böyle kısaca, peki burada neler yapacaÄ?ız? Onur konuÄ?umuza öncelikle sorular soracaÄ?ız, sorularının içeriÄ?ini tahmin edersiniz ama tabi genel olarak kiÅ?iye özel sorular hazırlamaya gayret gösterdim. Bunun haricinde sitemizden bazı arkadaÅ?larımızın da konuk olarak köÅ?emize katılacaklar ve onur konuÄ?umuzla ilgili görüÅ?lerini belirtecekler.

Onur konuÄ?umuzun ve görüÅ?lerini bildiren arkadaÅ?larımızın kim olduÄ?unu okudukça kendiniz keÅ?fedeceksiniz zaten. Biraz merak ve keÅ?fetme duygunuza güveniyorum aslında, bölümün sonuna geldiÄ?inizdeyse hemen ayrılmıyorsunuz. Hemen soluÄ?u yorumlar kısmında alıyorsunuz ve bölüm ile ilgili görüÅ?lerinizi sıcaÄ?ı sıcaÄ?ına iletiyorsunuz bizlere.

Güzel, hoÅ? bir köÅ?e olacaÄ?ına inanıyorum ve sizi daha fazla tutmadan onur konuÄ?umuzu çaÄ?ırıyorum...

Ä°rkildi karÅ?ısındaki yaratıÄ?a bakınca
    Gözlerindeki nefret kalbini yakıyordu
    Sonra irkildi birden baÅ?ladı kaçmaya
    Arkasında kalan Å?ey puslu bir aynaydı.

Ozan Firble sunar.....

Image

Firble, sitemizin uzun soluklu tarihinin ayrılmaz bir parçası, deÄ?erinin anlaÃ…?ılması için yazdıÄ?ı herhangi bir Ã…?iiri okumanızın bile yeterli olduÄ?u muhteÃ…?em kiÃ…?ilikte bir insan. Nostalji köÅ?emizin ilk onur konuÄ?u olan Firble’yi sizlere tanıtacaÄ?ız bu bölümümüzde ve onun tadının damaÄ?ımızda kalacaÄ?ı Ã…?iirlerinden örnekler sunacaÄ?ım. Aralarda röportajımızdan parçalar ve diÄ?er arkadaÃ…?larımızın görüÅ?lerine de yer vereceÄ?im.

Bilmezler ki mükemmelden de iyisi bulunur
    Mükemmel deÄ?ersizliÄ?in içindeki deÄ?eri aramazsa.
    Ã?ünkü deÄ?ersiz olan geliÅ?tirir kendini
    Ve geçer mükemmeli kaçınılmaz olarak
    Tıpkı altının yanında mahzun duran kömürün
    DönüÅ?mesi gibi elmasa altından hem daha güzel
    Hem de daha güçlü olan.

(“Elf Ã?çlemesi” isimli eserinin ikinci bölümü olan Altın Elfler’den bir parça)

Catboy (FRPWORD OcakbaÅ?ı Hikayeleri ile Klavyeüstü RYO Moderatörü ve Saray üyesi): Frp terimini ilk duyduÄ?un anı hatırlıyor musun?

Firble (FRPWORLD Serbest Kürsü Moderatörü ve Saray üyesi): FRPyi ilk olarak lisede duymuÅ?tum o zamanlar bu iÅ?le uÄ?raÅ?an arkadaÅ?larım bunu biz frp ile ilgilenmeyenlerin anlayamayacaÄ?ı bir Å?ey olduÄ?unu söylüyorlardı. Sonra büyük oranda frpworld sayesinde tanıÅ?tım frp ile. Ä°lk oyunlarımı da büyük ölçüde frpworldde oynadım. Aslında son oyunlarımı da büyük ölçüde frpworldde oynadım.

Sitemizden kimler geldi kimler geçti, ama baÅ?ka kimse yoktur ki 2004 yılında yazmıÅ? olduÄ?u bir Å?iirini size gösterdikten sonra daha yakın tarihde siteye koyduÄ?u baÅ?ka bir Å?iiri göstereyim. Demem odur ki Firble sitenin hem gençlik zamanlarında vardı hem altın çaÄ?ında hem de artık emeklilik günleri diyebileceÄ?imiz Å?u zaman diliminde. O hep buradaydı ve her zaman da olacak. Å?iirleri sitemizde hiç eksik olmayacak.

Eh, sitenin en kıdemli kiÅ?isine soru sorma fırsatı yakalamıÅ?ken de sitemizle de ilgili sorular sormamak olmazdı.

Catboy:Sitenin ilk zamanlarıyla Å?imdiki hali arasında ne gibi farklar gözüne çarpıyor ve özellikle özlediÄ?in Å?eyler var mı ya da böylesi daha iyi oldu dediÄ?in Å?eyler?

Firble: Ã?zlediÄ?im çok Å?ey var. Sanırım en çok insanları özlüyorum. O kadar çok kiÅ?i var ki özlediÄ?im açıkçası bir liste yapsam ne kadar uzun olur bilmiyorum. Hatta kimi zaman kavga ettiÄ?imiz bazı kiÅ?ileri bile özlüyorum. Ama aradan onca yıl geçtikten sonra artık bazı Å?eyleri engellemenin mümkün olmadıÄ?ını düÅ?ünüyorum. Belki biraz yaÅ?landım. Yani aslında evet yaÅ?landım. Belki sitedeki rol yapma ortamını da özlediÄ?imi belirtebilirim. YaptıÄ?ımız rol yapma ortamı, hiçbir oyuna benzemiyordu, sitedeki her konuÅ?ma, her an hem rol yapmanın, hem de normal hayatın bir parçasıydı. Bir bakıma site ile ilgilendiÄ?im her an bir tür hayal dünyasının içinde gibiydik. Bu çok güzel bir duyguydu ama aynı zamanda beni çok fazla içine çekiyordu. O nedenle ne kadar özlüyor olsam da rol yapma oyunlarından uzak kalmaya, hayallerimi gerçek Dünya üzerinde kurup gerçekleÅ?tirmeye karar verdim. Kararımı deÄ?iÅ?tirir gibi olduÄ?um zamanlar oldu gerçi... Ama genelde kararıma uydum.

Muhabbet dönüp dolaÃ…?ıp Firble’nin bizzat kendisine geliyordu, bu sefer de diÄ?er merak ettiÄ?im bir husustan soru sormaya yeltenmiÃ…?tim.

Catboy: Firble isminin özel bir anlamı var mı, neden bu ismi kullanmayı seçtin?

Firble: Aslında Firble fantastik edebiyatta adı geçen karakterlerden birisi. UnutulmuÅ? Diyarların Drittz kitaplarından birinde geçiyor. Bir gnom karakterin adı. Ana karakterlerden birisi deÄ?il, ama zaten ana karakterlerin isimlerini çok fazla sevmiyorum. Zaten Firble de frpworld'ün eski forum RPlerinde bir gnom olarak rol yapmıÅ?tı. Epey kiÅ?iyi de çıldırttı sanıyorum. Sanırım ben hala gerçek yaÅ?amımda da biraz gnomum.

Ve en çok sormayı istediÄ?im soruyu soruveriyorum, aslında yanıtını bilsem de Firble’nin kendisinden duymak istiyorum.

Catboy: Sence "Ozan" ne demektir ve kimlere "Ozan" denir?

Firble: Bu konuda geçmiÅ?te çok tartıÅ?mıÅ?tık. Å?imdi de benimle tartıÅ?acak olanlar vardır. Ben ozanı Å?iir yazan kiÅ?i olarak tanımlıyorum. Å?iir ise, çoÄ?unlukla duygularını, bazen de düÅ?üncelerini ifade etmek için ve düzenli anlatım kurallarına uyma gereÄ?i duymadan yazılan yazı türü. Ozan olarak adlandırmak için aÅ?ılması gereken bir ustalık sınırı yok bence. Elbette daha iyi ozanlar olabilir. Ancak bir ozanlık sınırı diye bir Å?ey yoktur bence, çünkü bir ozan kendi önüne konan her sınırın çok ötesine geçmeyi baÅ?arabilir. Bir zamanlar bu tartıÅ?malarda sık sık yazdıÄ?ım bir cümle vardır. Ozanlık bence bir yoldur, varılacak bir yer deÄ?il. Kimileri o yolda daha hızlı kimileri yavaÅ? yavaÅ? yürür. Ben sanırım yavaÅ? yürüyenlerdenim.

Bu kadar ozanlardan bahsetmiÃ…?ken bir ozan kardeÃ…?imizin de görüÅ?lerini almak için bir süre Firble’yi rahat bıraktım.

Edmond (Sitemizin Ozanlarından): "Firble hakkında yorum yapıldıÄ?ında, en çok taraflı yazı benimki olacaktır muhtemelen, yazdıklarımda gram gerçeklik payı da bulunmayabilir çünkü Firble sayesinde bugün ben bu sitedeyim, veya bugün, onun sayesinde ben bulunduÄ?um okulda, Å?u konuÅ?ma Å?ekline sahibim. Ã?ünkü ben bu diyara geldiÄ?im zaman, çocuk olduÄ?um için pek hoÅ? karÅ?ılanmamıÅ?tım, herhângi bir oyuna alınmamıÅ?tım..."

" Fakat o beni Ozan Akademisi'ne almıÅ?, ve o ana kadar kimseyi kabul etmemiÅ?ken beni mezun eylemiÅ?ti, açıkçası bu olay 12 yaÅ?ında olduÄ?um için benim kendimi Å?air görmeme sebep olmuÅ?, ve Å?imdi baktıÄ?ımda sildiÄ?im o Å?iirlere katlanıp bana iyi davrandıÄ?ı için sonradan eskisine nispeten iyi Å?iirler yazmama sebep olmuÅ?tu, ve eÄ?er o olmasaydı o hafta terk-i diyar eylerdim. Ve Å?iir yazmazdım bir daha..."

" O, akademiyi böylesine önemsiz yapacak kadar -çocuÄ?un teki sevinsin diye- müthiÅ? biri. Zaten yalnızca diyardakiler için New York'u böylesine büyük azimle anlatması, müthiÅ? bir ansiklopedi kurması, ve yazdıÄ?ı nice Å?iir."

Kaderin bir cilvesi belki
    Belki tanrıların oyunu
    Ya da kim bilebilir tanrılardan bile büyük bir gücün
    Denk getirmesiyle oldu belki
    Ancak ne olursa olsun nedeni
    Aynı gün girdi beÅ? "ozan" Å?ehire
    Hepsinin giriÃ…?ini izledi Herimes
    En son ozan da girdikten sonra Ã…?ehire
    �ıktı Porsuk �ayını gören tepenin üzerine
    GüneÅ?in yavaÅ?ça iniÅ?ini izledi Dünya nın öte yüzüne
    Nasıl sahiplendiÄ?ini düÅ?ündü Apollon un güneÅ?i bile
    Oysa onun kendisine ait sandikları herkesindi
    Tüm insanların canlıların hatta cansızların bile
    İsyan duygusu sardı içini
    Onun üstünde ve ona hükmettiÄ?i söylenen bir tanrıya isyandı bu
    Kimbilir belki baÅ?kaları da duymuÅ?tu bu duyguyu
    Ancak ilk defa birisi kararlıydı
    Yerine getirmeye gereÄ?ini
    Bir tanrının adaletsizliÄ?ine karÅ?ı hissettiklerinin

(“Pan'ın Flüdü” isimli eserinin baÃ…?langıç bölümünden)

Bu hoÅ? ve sürükleyici eserinden baÅ?layarak Firble ile kaldıÄ?ımız yerden muhabbete devam ediyoruz.

Catboy: Pan'ın Flüdü eserine ne zaman devam edeceksin ve aklında devamıyla ilgili bir Å?eyler var mı?

Firble: Pan'ın flüdünün sadece devamı deÄ?il, ikinci ve üçüncü bir hikaye de var aklımda. Aslında Pan'ın flüdünün geçtiÄ?i Dünyada bir RP bile oynatmıÅ?tım. Benim hayatımdaki tek forum DMliÄ?idir. Pan'ın Flüdü de kesinlikle benim en çok sevdiÄ?im hikayelerden birisi. Ama iki ciddi iÅ?i bir arada yürütemiyorum özellikle Å?u aralar. Å?imdi de ansiklopedi projesi olduÄ?u için elimde onun bitmesini bekliyorum hikayeye yeniden baÅ?lamak için.

Bu güzel öykünün yarım kalmaması için Firble’ye gereken baskının yapılmasını talep ediyorum ben, ama önce bu muhteÃ…?em eseri incelemeniz gerekiyor tabi: http://www.frpworld.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=7371

Catboy: Å?iir yazarken bu kadar ilhamı nereden temin ediyorsunuz?

Firble: Aslında günlük yaÃ…?am ilham veren onca olayla dolu. Bunun dıÅ?ında insan etrafına baktıÄ?ında, baÃ…?ka insanların yaÃ…?adıklarını hissetmeye çalıÅ?tıÄ?ında ayrıca bir ilham kaynaÄ?ı yakalıyor. Elbette bundan büyük bir ilham kaynaÄ?ı, onlarca belki yüzlerce insanın, hatta doÄ?anın, Evrenin, tarih boyunca var olmuÃ…? onca nesilin yaÃ…?adıklarını hayal edebilince bulunuyor sanırım. Ama bu kendi ya da hemen yanındaki bir insanın yaÃ…?amından ilham almanın ötesinde bir Ã…?ey sanırım. Ben de bunu çok sık yapamıyorum. Genelde Ã…?iirlerim kendi yaÃ…?amımın yarattıÄ?ı duyguları yansıtıyor o yüzden. Ã…?iirlerin üzerinde gün gün neler hissettiÄ?imi okuyabilirsiniz bazen. Yani aslında Ã…?iir benim gibi her insanın aklında olanlara benzer duygu ve düÅ?üncüleri ifade etme yolu…

Ä°lerliyordu kervan doÄ?uya
    Ã?küz arabalarında yükler dizilmiÅ?ti sıra sıra
    Bazıları kendi arabalarını çekiyordu.
    Porsuk ayna gibi yansıtıyordu güneÅ?i
    KıÅ? güneÅ?i ısıtıyordu kemiklerine kadar girerek
    Herimes ve beÅ? yoldaÅ?ı da yürüyordu kervanla
    Olimpos a dönmüÅ? sırtlarını Gordeon a gidiyorlardı.
    BaÃ…?kentine en büyük devletinin Anadolu’nun
    Midas’ta olduÄ?unu söylemiÃ…?ti Pan’ın flüdün
    En deÄ?erli eÅ?yaları bile kendisinin görmezdi ölmekte olan tanrı
    Ve de kazanmanın neÅ?esiyle krala hediye etmiÅ?ti
    Müzik tanrısının lirini alt eden flüdü
    Bize Pan’ın fülüdü gerekli demiÃ…?ti bir de
    Kazanmak için Apollon’un lirine karÃ…?ı
    BaÅ? edemez demiÅ?ti tanrısal bir aletle
    İnsan yapımı aletler...
    DoÄ?ruydu belki
    Belki de garip bir inatla
    Apollon’a önceki yenilgisini anımsatmak istiyordu ozan
    Stuti’nin yüzü kızarmıÅ?tı Gordeon’a gideceklerini duyduÄ?unda
    HatırladıÄ?ında Gordeon’da onu yakalmak isteyen zengin insanları
    Ayrılmayı düÅ?ündü gruptan
    Ancak nereye gitse Anadolu’da
    Aynı kaderin beklediÄ?ini hatırladı sonra
    Ä°steksizce onayladı böylece Herimes’i baÃ…?ıyla
    Ä°kna olmamıÅ?dı gruptaki ozanlar da tam olarak
    Yine de homurdansa da Kutsemen
    İç geçirse de Batı
    Ä°zlediler Herimes’i
    Olimpos hala uzakta bir hedef olsa da içlerinde
    Artık Pan’ın flüdünü almaktı ilk amaçları
    Å?imdi yürüyorlardı bu amaca doÄ?ru
    Biliyorlardı ve de
    Adım adım çözülürdü bir düÄ?üm
    Arzulanan çözümün yolunu açarken
    Bazen bir adım uzaklaÅ?tıryor gibi görünürdü hedeften

(“Panın Flüdü“ isimli eserinin “Gordeon DüÄ?ümü 1” isimli bölümünden)

“TopraÄ?ın Ã…?arkısı Yeniden” ne de güzel bir baÃ…?lıktır böyle. Ä°leride Firble Ã…?iirlerini bir araya getirip bir kitap çıkartmaya karar verirse bu ismi kullanmasını isterim ben açıkçası.

Catboy: "TopraÄ?ın Å?arkısı Yeniden" bunun özel bir anlamı var mı?

Firble: Var tabii ki, gnomların topraÄ?ın sesini duyabildiklerine iliÅ?kin bir efsane vardı, Firble ismini okuduÄ?um hikayede. Frpworldde de Firble'nin iki flüdü vardı. Birisi bir tanrının hediyesi idi, öbürü ise ilk ozan olduÄ?unda kendisine hediye edilen ve hep yanında taÅ?ıdıÄ?ı flüttü. Ä°lki Zamanın Fısıltısı, ikincisi ise TopraÄ?ın Å?arkısı idi. O zaman biraz acemice Å?iirlerimi yazdıÄ?ım TopraÄ?ın Å?arkısı diye bir baÅ?ka baÅ?lıkta Å?iir yazıyordum. Daha sonra da TopraÄ?ın Å?arkısı Yeniden baÅ?lıÄ?ını açtım. Bunun dıÅ?ında tabii toprak benim için hızla deÄ?iÅ?en baÅ?ka Å?eylerden farklı olarak uzun zaman aynı kalan ve etrafında deÄ?iÅ?enleri izleyen bir gücü simgeliyor. Bu nedenle ben, bazen topraÄ?ın yüzlerce yıl tanık olduÄ?u onca olayı anlatan hafif hüzünlü bir Å?arkı söylediÄ?ini hayal ederim.

UnutulmuÅ? bir Å?arkıyı duydum yeniden
    Ä°ki yıldır duyduÄ?um
    BambaÅ?ka bir Dünyayı yaratan
    Ya da Dünya yı bana yeniden tanıtan Å?arkıyı

(TopraÄ?ın Ã…?arkısı Yeniden’den...)

Bir bahar özlemi taÅ?ıyan Å?iirlerini okumak insana inanın moral veriyor, ama aynı zamanda da ilham veriyor onun gibi bir ozan olmak için. Daha fazla Å?iir özleminizi gidermek için sizi buraya alalım hemen:
    http://www.frpworld.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=7197&postdays=0&postorder=asc&start=0

Firble’yi daha iyi tanımak için onu iyi bilen kiÃ…?ilere soruyoruz: Firble kimdir?

Bogus (Sitemizin kadim üyelerinden): Firble denince aklıma ne mi geliyor? Elbette Ã…?iir. Firble OcakbaÃ…?ı’nın has ozanı, müdavimi, demirbaÃ…?ı. Kendisine ait bir köÅ?esi var sanki, oraya kurulup bize topraÄ?ın Ã…?arkısını söylüyor. Duygularını, yaÃ…?amından haberleri, hayallerini, korkularını, umutlarını, kısacası kendisi ve çevresi ile ilgili her Ã…?eyi Ã…?iirleriyle iletiyor. Firble yaÃ…?amı Ã…?iir gibi yaÃ…?ayan, ve bunu da Ã…?iir gibi anlatan bir ozan...

Aegron (Sitemizin genç üyelerinden): Hmm Å?öyle bir düÅ?üneyim nedir bu Firble. Frpworlde ilk geldiÄ?imden beri her konuda bana yardımcı olmuÅ? bi abim baÅ?ta. Ansiklopedi de yazılarıma destek veren, beni yazmaya daha da teÅ?vik eden biri. Å?iirlerini her okuduÄ?umda vermek istediÄ?i duyguyu son noktasına kadar alabildiÄ?im yegane insanlardan biri. Her konuda oturup(daha hiç birlikte oturmak nasip olmadı ama) kendisiyle saatlerce muhabbet etmek isteyeceÄ?im biri. Sitemizin vazgeçilmezi!

Å?iirlerine geri döneceÄ?im, ama bir de iÅ?in New York tarafı var...

Ã?ncelikle New York’a nasıl gelinir onu anlatayım... Elbette önce vize alma denen bir iÃ…?lem var. Bunun için ABD nin Ä°stanbuldaki OrtaçaÄ? kalelerini andıran baÃ…?konsolosluÄ?una gidiyorsunuz ki bu neredeyse Atatürk Havalimanından New Yorka gelmekten daha heyecanlı...

Bina dev bir tepenin üzerinde... Dimdik bir yamacın en tepesinde... Asıl binaya tepenin içinden bir asansörle çıkıyorsunuz. Asansör sistemi devre dıÅ?ı kaldıÄ?ında ilk engeli yani giriÅ? bölümündeki savunma önlemlerini geçen birisinin yukarı çıkmasına imkan yok... Ya da tamam var ama hem çıkmak üst düzeyde daÄ?cılık gerektiriyor.
    ....
    Böylece New York'a döndüm. Bir defa daha kalacak bir evim yok. Sadece bir hostelde altı günlük rezervasyonum var. En azından bu defa herÅ?ey biraz daha tanıdık. Bunda hostelin eski evimin civarinda olmasının da etkisi var.

Buraya gelince ilk olarak beni etkileyen ne mi oldu?

Sanırım reklamlar.... Supermarketlerin, vakiflari, politik kurumlarin, universitelerin kisacasi akla gelebilecek her kurumun reklamlari her an gitmedigimiz yerlerin, almadigimiz urunlerin, okumadigimiz okullarin, cozmeye calismadigimiz toplumsal sorunlarin bedelini animsatiyor.

Her an yapmadıÄ?ın ve yapamadıÄ?ın Å?eylerin en çok aklına sokuldugu Å?ehir burası. Kendi hayatının ve Å?eçimlerinin dıÅ?ında bir hayat seçeneÄ?i olduÄ?unu insanın kafasına vura vura hatırlatan bir Å?ehir.
    ....
    ArkadaÅ?lar, önceki gün yani 14 Å?ubat günü Sevgililer Günü olmasının yanısıra aynı zamanda Ã?in Takviminin yılbaÅ?ıydı, Ã?in Takvimine göre Kaplan Yılına girdik. New Yorkun Ã?in Mahallesindeki kutlamaların da izlenmesi önerildiÄ?inde ben de gidip görmek istedim.

Her Å?eyden önce mahalle tıklım tıklımdı. Zaten daracık sokaklar, en azından Å?ehrin üst kesimine göre bir de bol bol insanla durunca ilerlemek neredeyse imkansızdan da öte imkansız hale geldi. Nisbeten geniÅ? caddelerden araçlara ayrılmıÅ? yolu bol bol ihlal ederek yürümek mümkündü. Ama dar sokaklar zaten kapatıldıÄ?ından ihlal edilecek bir yol da kalmamıÅ?tı.

Ã?ncelikle yılbaÅ?ının asıl kutlandıÄ?ı alana gittim. Tıklım tıklım dolu olduÄ?u için pek bir Å?ey göremedim. Tabii bu bir bayram deÄ?il de yılbaÅ?ı olduÄ?u için etrafımdaki insanlar kendi kendilerine eÄ?leniyordu. Ã?ncelikle eÄ?lenmesi gerekenler tabii Ã?inli kardeÅ?lerimizdi... Onlar tabii asıl coÅ?kuyu yaratıyordu. Ancak açıkçası günün heyecanını etraftaki herkes paylaÅ?ıyordu. DoÄ?rusu yabancı bir topluluÄ?un bayram sevincini paylaÅ?manın oldukça güzel bir duygu olduÄ?unu hissettim.
    ...
    (New York Günlükleri’nden)

YazdıÄ?ı bu günlükleriyle bizi New York’da bir yolculuÄ?a çıkartıyordu, akıcı ve bilgilendirici bir Ã…?ekilde yazdıÄ?ı için de hiç sıkmıyordu yazıları. Neyse ki hala New York Günlükleri hala devam ediyor. Merak edenler için sizi buraya alalım: http://www.frpworld.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=7967&start=0

Catboy: New York günlüklerinden baÅ?ka hangi Å?ehirlerin günlüklerini yazmak istersin? (Yani baÅ?ka nereleri görmek istersin?)

Firble: Açıkçası Dünyanın tüm ülkelerini görmek isterim. Yani gitme Å?ansım olduÄ?unda reddeceÄ?im bir ülke yok. Ama Türkiye dıÅ?ında en çok görmek istediÄ?im yerler sanırım Afrika ve Afganistan. Afrika, bizim bildiÄ?imiz ve öÄ?rendiÄ?imiz Dünyadan farklı kuralları olan bir yer gibi geliyor o nedenle ilgimi çekiyor. Nil Nehri ile Kongo Nehrini görmeyi çok isterim. Afganistan ise okuduÄ?um bir kitap sayesinde ilgimi çok çekti. Uçurtma Avcısı kitabı.. Ã?zellikle kitapta çocukların birbirlerinin uçurtmalarını düÅ?ürmeye çalıÅ?tıÄ?ı yarıÅ?lar çok ilgimi çekti. EÄ?er hala yapılıyorsa oradaki uçurtma yarıÅ?larını görmek isterim. Yani bir Å?ehir adı vermek gerekirse Kabil Günlükleri yazmak isterim bir gün. Ya da Kongo Nehri Günlükleri. Ama bakalım, hayat beni nereye sürükleyecek?

Neden Å?afaÄ?ı seyredenler daha azdır günbatımını izleyenler
    Nite insanlar uyanmak için hep beklerler
    Her yerin apaydınlık olduÄ?u anı
    Karanlıkta yatmak sonra uyanınca aydınlık olması etrafın güzeldir
    Ama daha da güzel deÄ?il midir?
    Adım adım tanık olmak o aydınlanıÅ?a
    YaÅ?am bir Å?ekilde koymuÅ? kuralını
    Bir mucize gerçekleÅ?irken gökyüzünde
    Biz uyuyoruz kurala uymak adına
    Ya bozsaydık kuralı
    Ya her sabah uyansaydık
    DoÄ?an güneÅ?ten önce
    Nasıl bir yaÅ?am olurdu?
    Daha güzel olmaz mıydı?

(Gecenin Sonu isimli Ã…?iirinden)

Son olarak Firble’nin yazarlık yönünden de bir örnek vermek istiyorum. En hoÃ…?uma giden kısımlarından bir derleme yaptım, sıkılmadan okunacaÄ?ını düÅ?ünüyorum:

Krotis Trabzon Rum Devletindeki rum bir tüccarın oÄ?luydu. Anadolu topraklarında eÅ?kiyaların baskını amcasıyla beraber yolculuk ettiÄ?i kervanından bir tek onu saÄ? bırakmıÅ?tı. Bir Å?ekilde kasabaya sıÄ?ınmıÅ?. Yazları tarlalarda çalıÅ?arak yaÅ?ıyordu. Bir rumdu ve üstelik de müslüman deÄ?il de hristiyan kalmakta ısrar etmiÅ?ti. O nedenle insanlar ona hep mesafeliydi. Ã?stelik de Trabzon'la savaÅ?ın baÅ?ladıÄ?ı bu dönemde...

Sesi kötü dense de Å?arkı söylemekten hiç bıkmamıÅ?tı. Å?imdi bu kadar övülen Å?u ozanlar gelmiÅ?ken onları dinlemek için gelmiÅ?ti.

Krotis sokaÄ?ın biraz ilerisinde tek baÅ?ına oturan çocuÄ?u gördüÄ?ünde bir süre geçmiÅ?ti. Ã?ocuk evin dibinde oturuyordu. Gözlerini ileri dikmiÅ?ti. Garip bir ifade vardı çocuÄ?un gözlerinde... Krotis'in açıklayamadıÄ?ı.. Bir ozan olmak isterdim diye düÅ?ündü o an... Bir ozan olabilseydim keÅ?ke.. .

Irkın ve dinin yarattıÄ?ı farklılıklar önemsizleÅ?ti o an... Krotis aÄ?ır aÄ?ır ama hiç durmadan çocuÄ?un yanına gitti. Sanki onu uzun zamandır tanıyormuÅ? gibi rahatça oturdu yanına.

Ã?ocuk onun oturduÄ?unu hissettiÄ?inde sanki bir an irkildi sonra yeniden gözleri ileriye hiç bir Å?ey olmamıÅ? gibi bakmaya devam etti.

Bir ya da iki dakika geçmiÅ?ti sessizce oturuyorlardı. Sonra Krotis hafifçe sırtına dokundu çocuÄ?un sonra irkildiÄ?ini hissedince hemen çekti. Yüzüne zorla yerleÅ?tirdiÄ?i hafif bir gülümseme ile sordu.... Ne oldu Vre Kardesim... dedi çocuÄ?a... Niye böyle oturuyorsun burada... Anlat vre belki yardim edebilirim kim bilir?

Ã?ocuk aÄ?ır aÄ?ır cevap verdi. Kar deÅ?imi öldür düler. Bura da... Sonra baÅ?ını öne eÄ?di. AÄ?lamak istiyordu büyük ihtimalle ama baÅ?aramıyordu. Belki de kendini tutuyordu.

Krotis de baÅ?ını eÄ?di. Zordur vre zordur. Bir akrabanın ölmesi. diye cevap verdi. Bir süre yine sessiz kaldılar. Sonra Keske senin icin bir sey yapabilseydim vre kardesim. Keske bir seyler olsaydi. dedi çocuÄ?a...

Ã?ocuk son sözleri duyunca kendini tutamadı. Hıçkırıklarla Krotis'e sarıldı ve aÄ?lamaya baÅ?ladı.

Ne dinin ne de milletin bir önemi yoktu artık onun için de... O an için ikisi de yalnızca insandı.

Bir ara Timur'un da çadırında olduÄ?unu fark etti. DıÅ?arı çıkıp eÄ?lenenlere katılmıyordu. En büyük zaferinden belki de beklediÄ?ini bulamamıÅ?tı büyük hükümdar. Beyazıt'ı merak etti. Ve de Mustafa'yı... Acaba onlar ne yapıyorlardı...

Beyazıt gibi bir hükümdar için her halde en kötü geceydi o gün... KörlüÄ?ü bir yenilgiye maÄ?lolmuÅ?tu hükümdara... Tarih boyunca hep anılacak bir yenilgiye....

Peki Anadolu... Anadolu için gerçekten neleri deÄ?iÅ?tirecekti bu zafer... Timur yaÅ?lıydı. Onun ardından bir hakimiyet kurabilecek miydi Timurlu devleti bu topraklarda...

Peki beylikler... Timur'un savaÅ?ı izlediÄ?i tepeden yıldırım gibi inip savaÅ?ın kaderini deÄ?iÅ?tiren beyler ne kadar yaÅ?atabileceklerdi devletlerini... BaÅ?ka bir hükümdarın yardımı ile kurtulan ve yeniden kurulan devletler ne kadar yaÅ?ayabilirdi ki...

(KardeÅ?liÄ?in Tohumu isimli ortak hikayeden bir kesit, tamamını merak ediyorsanız: http://www.frpworld.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=7431&postdays=0&postorder=asc&start=0)

Ortak hikayeler benim de ilgi alanım olduÄ?undan Ã?stat Firble’yi bulmuÃ…?ken ondan tavsiye almak için bir soru daha soruyorum.

Catboy: Ortak öykülerde yazarken nelere dikkat edersin?

Firble: Aslında ortak öykülerde çok fazla yer almadım. Sanırım bir iki örneÄ?i var. Daha çok daha önceki forum RPlerinde dikkat ettiÄ?im noktalara dikkat ediyordum. Ã?ok güçlü karakterlerle ilgili yazmayı sevmem mesela. Daha bildiÄ?imiz, zayıflıkları olan karakterlere zaman zaman büyük Å?eyler yaptırmayı severim. Ama zayıflarını sonuna kadar önlerinde engel olarak taÅ?ıyarak. Bir de küçük sahneler ve karakterin belli anlarda yaÅ?adıÄ?ı olası duygulara da olabildiÄ?ince yer vermek isterim. Bunların hepsi sanırım forumda oynadıÄ?ımız rol yapma oyunlarından kalma alıÅ?kanlıklar.

Ve ilk bölümü son bir sürprizle bitiriyoruz...

Efla (FRPWORLD yöneticisi ve saray üyesi): Firble bence Frpworld ruhunu en iyi yansıtan insanlardan birisi. Sadece masaüstü oyunların deÄ?il edebiyatın da bir o kadar, hatta zaman zaman daha gündemde olmasını saÄ?ladı. Ozanlık geleneÄ?inin hiçbir zaman ölmesine izin vermedi. Hiç kimseler yokken çıktı ve Å?iirlerini okudu. Ben de Å?ahsen onun yolundan giderek Å?iir yazmaya baÅ?ladım. Beni cesaretlendirmeseydi yazar mıydım bilmiyorum.

Nostalji köÅ?emizin ilk bölümünün sonuna geldik, buraya kadar okuyan arkadaÅ?larımıza öncelikle teÅ?ekkürü borç biliriz, ardından sizi yorumlar bölümüne bekleriz ki Firble hakkında eksik yerleri tamamlamamıza yardım edin...

1. Bölümün Sonu!

Gelecek bölümde: 6 – 4x – 2w

Not: Ya Å?ifreyi çöz, gelecek bölümün konuÄ?unu önceden öÄ?renmiÅ? ol ya da bekle yeni bölümü, zamanı geldiÄ?inde öÄ?ren! Seçim senin, kaderini sen belirle!

Last edited by catboy on Thu Jun 03, 2010 11:42 pm; edited 6 times in total
    Back to top View user's profileSend private messageVisit poster's website
    catboy
    Site Yazarı
    Site Yazarı

PostPosted: Fri Apr 16, 2010 10:58 pm Reply with quoteBack to top

Yasal Uyarı: Okumakta olduÄ?unuz bölümün amacı FRPWORLDÂ?de isimleri altın harflerle anılan arkadaÅ?larla geçmiÅ? günleri anmak, onları daha iyi tanımak ve en önemlisi edebiyat ve frp konuları hakkında görüÅ?lerini almaktır. Bu bölümdeki eserlerin tamamı bölümde onur konuÄ?u olarak yer alan arkadaÅ?ımıza aittir ve ondan izin alınarak bu bölümümüzde yer verilmiÅ?tir. Ayrıca bu bölümümüzde yer alan hem onur konuÄ?umuzun hem de diÄ?er arkadaÅ?larımızın görüÅ?leri FRPWORLDÂ?ün görüÅ?lerini yansıtmamaktadır. Ä°zin alınmaksızın buradan bir materyali kullanmak çok aÄ?ır suç olup yere düÅ?müÅ? tebeÅ?irleri toplama cezası istemiyle yargılanırsınız. SavaÅ?a hayır!

Â?OcakbaÅ?ı NostaljileriÂ?nin geçen haftaki bölümünde:

Ä°lk bölümümüzün onur konuÄ?u Firble idi. Onunla Â?OzanÂ? nedirden baÅ?ladık sohbetimize, sonra bize New YorkÂ?tan haberler getirdi, kardeÅ?çe yaÅ?amamız için yüreÄ?imize barıÅ? tohumlarından ekti ve topraÄ?ın derinliklerinden gelen anlamlı sesleri duymamız için yapmamız gereken Å?eyleri anlattı. Efla, Aegron, Bogus ve EdmondÂ?un da katılımcı olarak yer aldıÄ?ı ilk bölümümüz Å?iir gibi yüreÄ?imize iÅ?ledi.

Catboy ile FRPWORLD NOSTALJÄ°LERÄ°

2. Bölüm:

HoÅ?geldiniz diyar sakinleri, yine güzide bir onur konuÄ?umuzla gerçekleÅ?tireceÄ?imiz bir Nostalji bölümüyle sizlerle birlikteyiz.

Ä°lk bölümü okumadan bu bölüme geçmiÅ? olanlar için ufak bir bilgilendirme verelim, bu köÅ?enin amacı OcakbaÅ?ıÂ?nda eserlerini yayınlanmıÅ? olan arkadaÅ?larımızla yaptıÄ?ımız röportajla onu daha iyi tanımaya çalıÅ?mak. Ã?yle büyük bir iddiamız yok, bu bölümü okuduktan sonra konuÄ?umuzun tüm özel hayatının sırlarını bileceksiniz diye söz veremem. Daha fazla uzatmadan konuya giriÅ? yapayım yavaÅ?ça diyorum artık.

Galaksinin en uzak yerinden yıldız tozlarını toplarken buldum onu, yüzünde beliren ifadeden anladım ki o da beni gördüÄ?üne memnundu. Ricamı kırmayıp beni kendi diyarına götürdü, Beyaz ıÅ?ıklar saçan kutsal bir meleÄ?in kulaÄ?ıma fısıldamasıyla fark ettim ki karÅ?ımda duran kiÅ?i insanın hayal dünyasının gücünü ortaya döken biriydi. Her bir öyküsünde farklı bir tat bulduÄ?um o kiÅ?inin karÅ?ısında heyecanlanmadan duramadım ve arada sorduÄ?um sorular size saçma geldiyse Å?imdiden affola...

Kim olduÄ?unu sadece bir öyküsü bile size açık edecektir, bu nedenle en severek okuduÄ?um öykülerinden biriyle sizi baÅ?baÅ?a bırakıyorum hemen:

Bu gece cümbüÅ? var yine. Bir sürü insan ve cüceler, elfler, gnomlar, savaÅ?çı, kolcu, büyücü, rahip, maceraperest, tüccar, belki de hırsız, katil, düzenbaz. Birkaçı yerli halk, gerisi de yolcu. Bir de kütür kütür yanan Å?ömineye raÄ?men baÅ?lıklarını çıkarmayan esrarengiz tipler.

Kuru DöÅ?ek Hanı, Å?öhretinin bir kısmını da bu esnek müÅ?teri profiline borçluydu. Å?imdi Å?u kapıdan bir goblin bile girse pek yadırganmaz -tamam belki biraz- muhakkak servis yapılırdı. Parasını ödediÄ?i ve olay çıkarmadıÄ?ı sürece müÅ?terinin kim olduÄ?u önemli deÄ?ildi. Ã?nemli olan müÅ?teri memnuniyetiydi ve herkes -her zamanki gibi- hayatından memnundu. Güzel sesli buçukluÄ?un söylediÄ?i neÅ?eli Å?arkılar kalabalıÄ?ın uÄ?ultusu ile karıÅ?ıyor, garsonlar nam salmıÅ? bira ve Å?arapları müÅ?teriye yetiÅ?tirmek için koÅ?turuyorlardı. Mutfakta çevrilen geyiÄ?in kokusu, fosur fosur içilen tütünü bastırmıÅ?tı. Ã?stelik hoÅ? hanımefendiler -çimdiklere raÄ?men- müÅ?terilere karÅ?ı çok canayakındı. MavitaÅ? Ormanı'ndan geçiyorsan, gece vakti ve üstelik yaÄ?mur yaÄ?ıyorsa, bu han cennet deÄ?il de neydi?

Han sahibi Bergun (posbıyık) Pastacı, eserini gururlanarak seyretti. Bu hanı bugünkü durumuna o getirmiÅ?ti. Tam onbeÅ? odası vardı hanın. Tam onbeÅ?! Hepsi de konforlu, düzgün. Ã?oÄ?unda dörder yatak vardı. Siz hesap edin artık gerisini. Auntrin Å?ehrinde bile yoktu böylesi.
    Â?
    Gerald, ince kıl bıyıkları, lacivert kadife ceketi, uyumlu Å?apkası ve taktıÄ?ı birsürü mücevher ile rüküÅ?lüÄ?ün doruÄ?undaydı. Yanındaki karanlık tipli iki koruma, taburelerin ucuna oturmuÅ? gibi tedirgindi. Bergun onların Gerald'ı korumak yerine ilk fırsatta keseceklerini düÅ?ündü.

"Buyrun Å?arabınız sayın Gerald. Keyifler nasıl?"

"SaÄ?ol Bergun'cuÄ?um, herzamanki gibi güzel. Yemek de, Å?arap ta mükemmeldi. Ellerine saÄ?lık."

"Afiyet olsun sayın Gerald. Ã?ç gündür Mavipınar'da kalmanızı Å?araba mı borçluyuz?"

Tüccarın yüzündeki gülümseme kaybolur gibi olduysa da hemen kendini topladı. "Evet, bu sefer uzun kaldım deÄ?il mi?"

"Efendim burada kalmanız Å?eref verir. KeÅ?ke hep kalsanız. Ama sizin gibi bir tüccar için zamanı burada harcamak..."
    ...
    Elana hoÅ? bir kahkaha ile cevap verdi. "Büyülemek benim iÅ?im, sizinki de tatlı dil."

"Ä°Å? deÄ?il zevktir size hizmet, görmek sizi ilhamdır."

Dwax araya girdi. "ZevzekliÄ?i kısa kesin! Açım ben, susadım. Biralar nerde kaldı?"

"Ah efendi cüce, biralar en kalitelisi. Å?u masaya buyrun." Ä°ki garson yamaÄ?ı hızlıca Bergun'un iÅ?aret ettiÄ?i masanın tozunu aldı. Bergun elfe döndü, mesafeliydi. "HoÅ? geldiniz Zal."

"HoÃ…? bulduk."

Alek'e ise elini uzattı, tokalaÅ?tılar. "Ã?zlemiÅ?tik sizi" dedi Bergun.
    Â?
    Alek'in gözleri, kızın sol kolundaki morluklara takıldı. BileÄ?inin üstünde, yanyana dört çürük vardı. Sanki biri kızın bileÄ?ini tutup, mengene gibi sıkmıÅ?tı. "Koluna ne oldu, Sophia? AkÅ?am yoktu bu izler"

"Kapıya çarptım."

"Ben de elf kraliçesiyim," dedi Fitt, mırıldanarak.

Alek, Sophia'ya derinlemesine baktı. KızcaÄ?ızın gözleri yaÅ?armıÅ?, çenesi hafifçe titriyordu.

"Soracaklarınız bitmedi mi? Kızım zaten üzüldü," dedi Bergun.

"Bitti," dedi Alek. "Gidebilirsin Sophia, ancak Ã…?imdilik kimseye bahsetme bu olaydan."

Sophia, birÅ?ey söylemeden, kaçar gibi çıktı odadan.
    (Kuru DöÅ?ek Hanında Cinayet isimli eserinden bir parça)

Tamamını okumak için:

http://www.frpworld.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=147730&highlight=#147730

Ben kendimde onur konuÄ?umuzu çaÄ?ıracak cesareti bulamıyorum, neyse ki Firble beni yalnız bırakmadı bu bölümde de, kendisi onur konuÄ?umuzu çaÄ?ıracaktır.

Firble (Serbest Kürsü Moderatörü ve Saray üyesi): Kendisi benim rol yapma oyunlarını bırakma kararı aldıÄ?ım zamandan sonra sitede daha fazla etkin olmaya baÅ?lamıÅ? kiÅ?ilerden birisi. Rol Yapma Oyunlarının sitede ihmal edildiÄ?i bir dönemde bu konuda insiyatif aldı. Frpworld de özellikle son yıllarda bu oyunların devam ettirilmesinde kesinlikle en etkili kiÅ?i. Arada bazı oyunları beni bile çekti. Mesela VahÅ?i Batıda geçen oyun. Neredeyse yeminimi bana bozduruyordu. Açıkçası siteye de Å?u aralar en deÄ?iÅ?ik renklerinden birini katan üyelerden birisi bence, Dwaxer...

Image

Dwaxer beni kırmadıÄ?ın için defalarca sana teÅ?ekkür ederim ve tabi FirbleÂ?ye çünkü ben onur konuÄ?umuzu nasıl çaÄ?ırmam gerektiÄ?ini düÅ?ünedururken bölümün sonuna varacaktık.

Catboy (OcakbaÅ?ı Hikayeleri ile Klavyeüstü RYO Moderatörü ve Saray Ã?yesi): Dwaxer isminin anlamı nedir? (Wikipedia'da araÅ?tırdım, ingilizcede bir karÅ?ılıÄ?ı var mı diye de baktım ama bulamadım ve gerçekten de çok merak ediyorum bu ismin anlamını.)

Dwaxer (Büyük Ã?stat): Dwarf-XÂ?in kısaltması. Bazı yabancılar The Waxer zannediyor; cilalayıcı gibi bir Å?ey. Aslında bir anlamı yok. Kuru DöÅ?ek Hanı öykümdeki kahramanlarda biri olan cüce karakterin ismi DwaxÂ?tır, benim nikim de dwaxer oldu, (dwax yapan anlamında) öyle de kaldı.

Catboy: Frp'nin ülkemizde ticari yönden de bir baÅ?arı saÄ?laması için neler yapılabilir? (Sanırım bu tür konularla ticari yönden de uÄ?raÅ?ıyorsun, o yüzden fikirlerini almak istedim.)

Dwaxer: Kendim çok oynadıÄ?ımdan deÄ?il ama FRPÂ?yi konsept olarak sevdiÄ?im için ülkede yaygınlaÅ?masını istiyorum. Ancak ticari olarak baÅ?arı saÄ?laması zor biraz (imkansız deÄ?il ama) Ã?lkemizin durumu ortada; bir Avrupa ya da AmerikaÂ?dakinin çeyreÄ?i kadar bile doyurucu pazar bulmak mümkün olmadıÄ?ından, yatırım yapan da kolay kolay bulunmuyor. Ã?stelik bizim kültürümüz genelde fantastik yapıda oluÅ?umlara karÅ?ı soÄ?uktur ve sevenleri bile mümkün olduÄ?u kadar, eÄ?er yerli üretimse TürkçeleÅ?miÅ?, TürkleÅ?miÅ? olsun eÄ?ilimindedir. Ã?rneÄ?in FRP oyunlarına kaynak olan çeÅ?itli fantastik romanları ülkemize getirip satan bir yayıncı bana, yabancı çevirileri sattıklarını ama yerli yazarların yazdıÄ?ı elfli cüceli romanların tutmadıÄ?ını söyledi. Nitekim baÅ?ka saÄ?lam edebi oluÅ?umların birkaç üyesinden de Â?fantezi yazacaksan bırak elfi cüceyi de özgün, bize ait, içinde Ahmet, Mehmet olan bir diyar konsepti oluÅ?tur!Â? diye bana eleÅ?tiriler geldi. Sonuç olarak ülkemizde FRPÂ?nin daha fazla yaygınlaÅ?masını istiyorsak, bazı oyun sistemlerini modifiye ederek TürkçeleÅ?tirmeli, TürkleÅ?tirmeliyiz. Ã?rneÄ?in SIFRPÂ?nin sistemi, Anadolu Beyliklerini konu alan bir tarihi RYO haline getirilebilir kolaylıkla. Ancak bu tip giriÅ?imlerde kılavuz kitap basılması lazım, vs; adamlar bir kere D&D handbook çevirip basmıÅ?lar ve piÅ?man olmuÅ?lar. Aslında TürkiyeÂ?de FRPÂ?yi patlatmak için bir takım Â?büyükÂ? fikirlerim var ama sözü çok uzattım, reklam gerekli diyerek bitireyim.

Catboy: YarattıÄ?ın oyun sistemlerinde genelde neye dikkat ediyorsun?

Dwaxer: Valla sen böyle sorunca kendimi bir Å?ey sandım haha. FRP ile tanıÅ?an hemen herkes gibi ben de kendi hayalimde birkaç diyar konsepti, sistem vs kurma hevesine kapıldım. Ä°lk baÅ?larda hiçbir Å?eye dikkat etmeden sallapati karaladım tabii ki. Ancak yavaÅ? yavaÅ? piyasada olan oyun sistemlerini tanıyınca AmerikaÂ?yı yeniden keÅ?fetmeye gerek olmadıÄ?ını düÅ?ünmeye baÅ?ladım. Bir sürü oyun sistemi var ve hepsi de profesyonel kiÅ?iler tarafından hazırlanmıÅ?. Bunları göz ardı edip yeni bir dizayn oluÅ?turmak, ancak özgün ve henüz karÅ?ılanmamıÅ? bir ihtiyaca yönelik fikirleriniz varsa mantıklıdır. Ã?stelik henüz inceleyemediÄ?im çok oyun sistemi var ve bazen aklıma bir Å?ey gelip paylaÅ?tıÄ?ımda, Â?aa o zaten felanca sistemde vardı!Â? gibi bir reaksiyon almam da gayet olası. Yani özetle bir oyun sistemi dizayn edeceksem, bir özgünlüÄ?ü ya da bir ihtiyacı karÅ?ılamaya yönelik sebebi olmalı. Ã?rneÄ?in Å?u sıralarda zar kullanılmayan Â?Stratejik FRPÂ? diye bir sistem tasarlıyorum; özgünlüÄ?ü, zar atma yani Å?ans faktörü olmaması!

FRPWORLD diyarında Dwaxer UstaÂ?mızın paylaÅ?mıÅ? olduÄ?u özgün sistemlerinden ve oyunlarından bazı örnekler verelim bu sorunun üzerine ve tamamı Dwaxer'in bizzat kendi aÄ?zından olan tanıtımlardır:

1- Böcükozmoz: Hayatında böceklere eziyet etmiÅ? kimseler, öldükten sonra cennete gitmeden evvel Böcük Kozmosu (Böcükozmos) denilen bir boyuta gönderilir ve yaptıkları kötülüÄ?ü telafi edene kadar burada kalırlar.

Ruhların tehlikesizce transfer oldukları bu evrendeki baÅ?langıç noktaları ve dönüp dolaÅ?ıp tekrar tekrar geldikleri sihirli yerin (binanın) adı Â?KubbeÂ?dir. (Kubbe, beyaz mermerden yapılmıÅ? bir devekuÅ?u yumurtasına benzer) Buranın kahyası olan büyük yeÅ?il bir çekirge (Kethüda) onları sihirle istedikleri böcük formuna sokar. Ayrıca kiÅ?ilere çeÅ?itli görevleri vermek, ve baÅ?arılan görevlere ödül olarak tecrübe puanı vermek de KethüdaÂ?nın iÅ?lerinden biridir. Sadece dolaylı ya da dolaysız yapılan iyilik, yardım ve suçlulara karÅ?ı savaÅ?mak, artı tecrübe kazandırır; yapılan her kötülük eylemi, ceza olarak eksi tecrübe yazılır.

Bu evrendeki her Å?ey tecrübe puanı (tp) ile ölçülür. Karakterler buldukları ganimetleri KethüdaÂ?ya getirip karÅ?ılıÄ?ında para yerine tecrübe puanı alırlar ve yine tecrübe puanlarını para gibi harcayarak karÅ?ılıÄ?ında silah, eÅ?ya, büyü malzemesi, vs alabilirler. Ayrıca tecrübe puanlarını kullanarak daha güçlü ya da yetenekli böcük formlarına (KethüdaÂ?nın yardımıyla) dönüÅ?ebilirler. Bedavaya dönüÅ?ecekleri böcük formları sınırlıdır.

Ã?rneÄ?in karınca olmak bedavadır ama sinek olmak (uçabilme özelliÄ?i) için belli bir tecrübe puanı harcamak lazımdır. Böcük formunda ölen karakter otomatikman KubbeÂ?ye geri döner ve istediÄ?i uygun bir formda maceraya tekrar baÅ?lar. Tabii örneÄ?in örümcük mertebesine yükselmiÅ? birisinin öldüÄ?ünde hazırda hiç tecrübe puanı yoksa, kariyerine hamamböceÄ?i (kakalak) ya da karınca olarak baÅ?tan baÅ?laması gerekebilir. En sonunda baÅ?ardıÄ?ı görevlerle yeterince tecrübe puanı biriktirebilen birisi, affedilerek Böcük KozmosuÂ?ndan gönderilebilir. http://www.frpworld.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=7401&start=0

2- WahÅ?i Batı: Barda bir kovboy diÄ?erinin yanına gelip pis pis bakar ve Â?ayaÄ?ıma basıyorsun!Â? der. DiÄ?eri Å?aÅ?ırır ve Â?hayır, basmıyorum,Â? der. Ã?bürü de bu sefer, Â?sen bana yalancı mı diyorsun?Â? der; düello kaçınılmazdır!

Western konseptinde konular genelde -klasik- banka, tren ya da posta arabası soygunu ve çaldıkları paralarla Meksika sınırını geçmeye çalıÅ?an haydut çeteleri ile onları yakalamaya çalıÅ?an kanun adamı, Å?erif arasında geçer. Bol vurdulu kırdılı, düellolu, vs ve tek kurÅ?unda iÅ?inin bitebildiÄ?i zor bir oyundur WahÅ?i Batı!

Tabii çatıÅ?malar ve bazı eylemler için bir takım formüller olmak zorunda; biraz D&Dden esinlenilmiÅ?se de daha deÄ?iÅ?ik ve basit bir sistemdir. Ama oyuncu sadece Å?öyle bir okusa yeter; teknik ayrıntılara fazla kafa takmadan kendinizi bir western filmindeki karakterin yerine koyup rol yapmanız da yeterlidir aslında. http://www.frpworld.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=7606

3- Ä°slanda Macerası: Kasaba valisi Karl, diplomatik ve ticari baÄ?lantıları tazelemek ve geliÅ?tirmek amacıyla Hipos kasabasına yaptıÄ?ı ziyaretten döneli birkaç gün olmuÅ?tur. Tabii yanında Â?LoncaÂ?dan yüksek mevkili bir memur büyücü de vardı. Vali, rutin memleket meselelerini görüÅ?müÅ? ve ticaret yollarının iyileÅ?tirilmesi, korsan ve haydutlara karÅ?ı alınması gereken tedbirlerle ilgili birkaç toplantı yapmıÅ?tı. Ama Å?imdi tek hatırında kalan Hipos valisinin, -fisnot sporu hakkındaki- laf sokuÅ?turmalarıydı.

Kendi kasabalarında eÄ?lence olsun diye oynanan Â?FisnotÂ? oyununu anlaÅ?ılan Hipos ahalisi oldukça ciddiye alıyordu, hatta adam misafirperverlikten uzak bir üslupla, bu milli ata sporunun Oswinlilerce becerilip becerilemediÄ?ini bile sormaya cüret etmiÅ?ti. Birkaç laf geçirmeceden sonra Vali Karl, en kısa zamanda Fisnot takımını HiposÂ?a göndereceÄ?ini söyler. Hiposlulara bir ders vermek gereklidir artık. Döner dönmez ilk iÅ? kasabadaki en iyi fisnot oyuncularını tespit etmeye baÅ?ladılar. Aslında pek fazla seçenekleri olmadıÄ?ını görünce, Vali Karl strese girmiÅ?ti biraz. http://www.frpworld.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=7801&start=0

4- Hakmarun: DiÄ?er kıtalardan çok uzakta olan bu kıta-ada, çoÄ?u kayıt altına alınmamıÅ?, unutulmuÅ?, efsanelerle karıÅ?mıÅ? binlerce yıllık tarihe sahiptir. Yıkık dökük, terk edilmiÅ? sayısız kadim Å?ehir harabesi bunun ispatıdır adeta. Hakmarun diÄ?er diyarlardan oldukça ayrık olmasına raÄ?men muazzam yaÅ?amsal çeÅ?itliliÄ?i vardır. Bunun sebebi; kıtanın her tarafındaki binlerce görünmez boyut kapılarıdır. Kimi havada, kimi yer seviyesine yakın, hatta kimi de yerin altında olan bu sayısız boyut kapıları sadece tek yönde çalıÅ?ır. Sayısız bilinmedik diyardan emdikleri her Å?eyi HakmarunÂ?a doÄ?ru gönderirler. Bunlara boyut girdaplarının çıkıÅ?ları demek daha doÄ?ru olur. Yolda yürürken birden havadaki bir delikten su, taÅ?, toprak döküldüÄ?ünü görerek hatta deÄ?iÅ?ik bir boyuttan gelen mistik bir yaratıkla burun buruna gelerek Å?aÅ?ırabilirsiniz. Eski bilgeler, Â?Hakmarun Evrenin çöplüÄ?üdür!Â? demiÅ?ler. Bu boyut kapıları çıplak gözle görülemez, ancak bu konuda altıncı hissi ve büyüsel yetenekleri olanlar yerlerini farkedebilir. Gerçi yerleri tespit edilen kapıların hiçbirini aksi yöne çevirebilmek mümkün olmamıÅ?tır.

Hakmarun normalde sıcak iklime sahip bir kıtadır ama kuzeyde Â?SoÄ?uk VadiÂ? denilen muazzam geniÅ?likteki arazide, binlerce boyut kapısından, aralıksız Å?ekilde kar yaÄ?ar. Bu kapılardan kar, fırtına Å?eklinde adeta fıÅ?kırmaktadır. SoÄ?uk VadiÂ?de bu yüzden hiç durmadan devam eden bir kar fırtınası durumu vardır. SoÄ?uk ve sıcak havanın temas etmesi sonucu, SoÄ?uk vadinin etrafında daima geniÅ? bir sis çemberi bulunur. Eriyen karların beslediÄ?i coÅ?kun nehirler kıtanın batı tarafını çok verimli bir yapıya dönüÅ?türmüÅ?tür ancak nehirlerin uÄ?ramadıÄ?ı doÄ?uı tarafı çorak ve verimsiz topraklarla kaplıdır.

Tam da bütün Hakmarun barıÅ? havasının zevkine varmaya baÅ?lamıÅ?ken, son aylarda çıkan bazı karanlık dedikodular duyanların tüylerini ürpertmeye baÅ?ladı. Sisli vadinin soÄ?uk bataklıÄ?ında garip Å?eyler döndüÄ?ünden bahsediliyordu. Geceleri, namevtlerin, yaÅ?ayan ölülerin korkunç çıÄ?lıkları duyuluyordu. Kimine göre savaÅ?ta ölen binlerce asker Â?undeadÂ? namevte dönüÅ?türülmüÅ?tü ve dönüÅ?türülmeye devam ediyordu. Hatta kadim zamanlardan kalma Necrotox Å?ehrinin harabelerinde uÄ?ursuz bir gücün palazlandıÄ?ı, Ghoul Kral DoresainÂ?in (level-27 elite undead) ve namevtlerin iblis prensi OrcusÂ?un (level-33 gargantuan elemantal demon) HakmarunÂ?a dehÅ?etli kıyameti getirmek üzere hazırlandıÄ?ına dair korkunç hikâyeler kulaktan kulaÄ?a yayılıyordu. http://www.frpworld.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=7742

5- Hakmarun Reloaded: Ä°yilik TapınaÄ?ıÂ?nın görevlendirdiÄ?i serüvencilerin baÅ?arısızlıÄ?ından bu yana 4 yıl daha geçti. Artık, gerçekten de sislerin arasındaki Necrotox harabelerinin tamamen bir yaÅ?ayan ölüler Å?ehrine dönüÅ?tüÄ?ünü, Demon Prince Orcus ve Ghoul King DoresainÂ?ın Å?ehri ele geçirdiÄ?ini ve kötülüÄ?ün merkezi olarak kullandıklarını, bütün Hakmarun resmen öÄ?renmiÅ?ti. NecrotoxÂ?taki kötü güçler iyice güçlenmiÅ?ler, günden güne yakaladıkları bütün canlıları undead yapmakta yani namevte dönüÅ?türmekte, lanetli bir hastalık gibi kokuÅ?muÅ?luk ve korkuyu Hakmarun kıtasına yaymaktaydılar.

Ä°Å?te bu karanlık günlerde cılız bir umut ıÅ?ıÄ?ı gibi Â?Van HelsingÂ? örgütü doÄ?du. Bir takım iyilik taraflısı zenginlerin ve Â?IÅ?ık TapınaÄ?ıÂ?nın desteklediÄ?i bu gizli örgüt, nerede undead, vampir, kurtadam, vesaire evil bir aktivite oluÅ?sa, hemen haberini alıyor ve söz konusu bölgeye seçilmiÅ? elit adamlarından oluÅ?an bir grup göndererek, kötülüÄ?ün kökünü kazıyordu! http://www.frpworld.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=8055&start=0

6- Zindan Satrancı: Hayranı olduÄ?um iki oyundan ilham alarak yeni ve deÄ?iÅ?ik bir savaÅ? stratejisi oyunu dizayn ettim. Beta testini yapacak, her türlü yorum ve eleÅ?tirilerini eksik etmeyecek arkadaÅ?lara Å?imdiden teÅ?ekkür ederim. Fikrin arkasında ticari bir düÅ?üncem yok; aksine iyi haber: kolayca temin edebileceÄ?iniz, hatta bazılarınızın evinde hazır bulunan malzemeleri kullanarak bu oyunu çabucak oynamaya baÅ?layabileceksiniz. http://www.frpworld.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=8247&start=0

7- Psionic SavaÅ?: Kral yıllardan beri hiç bu kadar öfkelenmemiÅ?ti. Ellisini çoktan aÅ?mıÅ? adamın yüzü kararmıÅ?, boyun damarları öfkeden patlayacakmıÅ? gibi oluyordu. Â?Nasıl olur nasıl! Kim ta saraya kadar gelip, hazine odasına girebilir! Bu ne cüret, bu ne terbiyesizlik! Sizin de, sizi nöbetçi diye buraya koyan subayların da kellesini istiyorum derhal!Â?

Nitekim kralın isteÄ?i hemen yerine getirildi. 15 nöbetçi muhafız ve 3 subay, kralın öfkesini biraz olsun yatıÅ?tırabilmek amacıyla çabucak idam edildiler. Bir ya da birkaç hırsız çok iyi korunan sarayın hazine odasına girmiÅ?ler, hepsini deÄ?il ama herhalde taÅ?ıyabildikleri kadar hazineyi çalmıÅ?lardı. Nöbetçiler bir Å?ekilde bayıltılmıÅ?tı ama baÅ?larına ne geldiÄ?ini kendileri de bilmiyordu. Hazine odasının tuzakları ve koruyucu büyüleri de etkisiz hale getirilmiÅ? ya da bir Å?ekilde atlatılmıÅ?tı. Ã?alınan hazineler oldukça deÄ?erliyse de kralı asıl üzen, atalarından kalma çok çok çok deÄ?erli, paha biçilemez bir (warhammer) silahtı: Hammer of Thunderbolts

BaÅ?lı baÅ?ına bir hazine olan bu kutsal emaneti sadece krallar savaÅ?a gittiklerinde kullanırlardı ve nesillerdir sarayda korunuyordu. Birisi bu silahı çalmıÅ?tı!

Kral baÅ?yardımcısı yaÅ?lı büyücü TheodorÂ?a parmaÄ?ını tehditkârca sallayarak, Â?dedelerimin mirası en kısa zamanda bana getirilmezse daha pek çok kelle gidecek!Â? diye baÄ?ırdı.

Â?Merak etmeyin efendim, baÅ?ka boyutlara bile kaçsalar o aÅ?aÄ?ılık hırsızları bulacaÄ?ız!Â? dedi Theodor, kralı yatıÅ?tırma çabasıyla. Â?Bakın efendim ilk ipucunu bırakmıÅ?lar bile!Â? diyerek elindeki bir kristal parçasını gösterdi. Â?Bu bir psionic eÅ?yası; bunu hazine odasında düÅ?ürmüÅ?, demek ki hırsızımız bir psionic!Â? diye ekledi.

Â?Psionic mi?Â? http://www.frpworld.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=8224&start=0

Belli baÅ?lı oyunlarından örnekler verdikten sonra bir de oyunlarında yer almıÅ? bir arkadaÅ?ımızın görüÅ?ünü almak istedim:

Alenthas (Sitemizin genç üyelerinden): "Ailecek severiz... de avatarını hiç beÄ?enmedim (birinin söylemesi lazımdı artık). Oyunlarında ise D&D öÄ?renemeyecek kadar üÅ?engeç olduÄ?um için karakterimi hep baÅ?kasına hazırlatır, ölen ilk kiÅ?i de ben olurdum.

Edebiyatla uÄ?raÅ?tıÄ?ından hiç haberim yoktu. Eh, nostalji köÅ?esinin de amacı bu deÄ?il mi zaten."

Sohbetimize kaldıÄ?ımız yerden devam ediyoruz:

Catboy: D&D mi GURPS mu yoksa daha baÃ…?ka bir sistem mi?

Dwaxer: D&D zaten konsept olarak benim baÅ? tacımdır. GURPS detay ve esnekliÄ?i açısından çok takdir ettiÄ?im ama biraz yorucu bulduÄ?um bir sistem. Aslında, Â?bu kötü yahu, bu sistemde asla oynamam!Â? diyebileceÄ?im bir konsept yok. Ancak vampirli, iblisli, ruhlu filan karanlık sistemleri pek incelemiyorum; korkmak istemiyorum çünkü, hehe.

Catboy: Bir insanı oyunda tutmak için neler yaparsın? (En uzun süren oyunlar seninkiler oluyordu da belki oyun baÅ?latmak isteyen arkadaÅ?lara tavsiyelerin vardır.)

Dwaxer: Oyuncuyu serbest bırakırım, dönerse senindir, dönmezse zaten asla sevmemiÅ?tir! Hehehe. Å?aka bir yana benim bu konuda büyük bir etkim olduÄ?una emin deÄ?ilim. Ama elimden geldiÄ?ince senaryoya dikkat etmeye çalıÅ?ıyorum, fotoÅ?opla filan görsel olarak desteklemeye dikkat ederim, oyuncuların tehlikeli durumlarında bir çözüm yanısıra bir de yedek B planı koyarım ölüp kalmasınlar diye, fazla zorlamam. Forumdan baÅ?ka DMÂ?lik yapmadım, ama yapsaydım da aynı Å?eyleri uygulardım. Bir de her karaktere özel bir takım durumları oyuna katmak lazım; sadece onun çözebileceÄ?i bir bonus senaryo, sadece ona yarayacak bir ödül vs.

Böylece FRP dendi mi ilk akla gelen kiÅ?i olan DwaxerÂ?e FRP ile ilgili merak ettiÄ?im tüm soruları sordum, ama sohbetimiz bitmemiÅ?ti çünkü DwaxerÂ?in daha yazarlık yönünü ele almadık ve edebiyat üzerine sormak istediÄ?im daha sorularım vardı.

Catboy: En çok beÄ?endiÄ?in fantastik evren hangisi oldu?

Dwaxer: Hakmarun. Hehe böyle biraz ayıp oldu kendini beÄ?enmiÅ?ler gibi ama daha fantastik bir diyar varsa da Â?Ã?lüm KapısıÂ? romanlarında bulunur herhalde. Ã?ok da fazla diyar tanımadıÄ?ımı itiraf etmeliyim ama beÄ?enimi kazanması için fantastik olması yeterli.

Catboy: Ã?ok kitap okur musun?

Dwaxer: Ä°tiraf edeyim çok deÄ?il ama az da deÄ?il.

Catboy: Kuru DöÅ?ek Hanı'nda geçecek olan baÅ?ka öykülerini görecek miyiz? (Kuru DöÅ?ek Hanı'nın bir öyküsü var mı, nereden böyle akılda kalıcı bir isim geldi aklına?)

Dwaxer: Kuru DöÅ?ek Hanı ilk yazdıÄ?ım öyküdür. Bir öykü yarıÅ?masına heves edip yazarken aslında sanırım beni çok etkileyen Yüzüklerin Efendisi serisinden etkilendim. Hatırlarsan Frodo ve arkadaÅ?ları (filmde) bir hana gidiyorlardı. Hanın ismi Sıçrayan MidilliÂ?ydi; demek ki dedim han ismi verilirken âdet böyle. Sonra o yaÄ?murlu sahneyi düÅ?ündüm. Her yer çamur içinde ve gecenin karanlıÄ?ında bardaktan boÅ?anırcasına yaÄ?mur yaÄ?arken, ıslanmıÅ? ve üÅ?ürken hana geldiÄ?inizi düÅ?ünün, içerde gürül gürül yanan bir Å?ömine, Å?arkılar söyleyen bir kalabalık, yemek ve içini ısıtacak içkiler! Ä°Å?te bu yüzden Kuru DöÅ?ek Hanı.

BaÅ?ka Kuru DöÅ?ek Hanı öyküleri olur mu, inÅ?allah olur; aklıma özgün bir Å?eyler ya da okunması zevkli bir olay gelirse yazarım. Son yazdıklarımdan Ä°rfan Kulesi istediÄ?im kaliteyi bulmadı, o yüzden dikkatli olmam lazım. Bir de pek kimse bilmiyor herhalde ama ben aslında MavitaÅ? Yöresi diye bir seri romanın ilkini yazalı bir seneyi geçti. Gerçi cep boyutunda bile 170 sayfa filan tutar, yani ince bir Å?ey. Henüz pek kimseye göndermedim ama zaten elfli cüceli romanları basmazlar; Å?imdilik saklıyorum, önce baÅ?ka TürkiÅ? romanlarla ünlü olayım da ileride aradan çıkaracaÄ?ım bunu da. Romanın konusu Titan BeÅ?lisiÂ?nin ilk tanıÅ?maları.

GecikmiÅ? bir özürü kabul etmesini istiyorum DwaxerÂ?den. Geçen sene yapmaya çalıÅ?tıÄ?ım Ã?ykü yarıÅ?masına bir tek Dwaxer öyküsünü göndermiÅ?ti, ben de mecburen ona bile haber vermeden iptal etmiÅ?tim yarıÅ?mayı. Tek bir kiÅ?i bile olsa yarıÅ?manın sürdürülmesi gerekiyordu, doÄ?ru olan buydu ama ben pek bir olgunluk davranıÅ?ı gösterememiÅ? ve DwaxerÂ?in yazdıÄ?ı öyküsüne saygısızlık etmiÅ?tim. DwaxerÂ?den buradan özürlerimi bildirmek ve yarıÅ?maya gönderdiÄ?i öyküden ufak bir parça göstermek istiyorum.

YaÅ?lı büyücü Tiq Otally de her hafta sonu yaptıÄ?ı gibi pazarı dolaÅ?ıyordu. Ã?zellikle uzak diyarlardan gelmiÅ? tüccarların tezgahlarına dikkat kesiliyor; iksir yapmak ve büyü ritüellerinde kullanmak üzere karıÅ?ım malzemesi, baharatlar, otlar, bitki kökleri, canlı cansız organik maddeler, kurutulmuÅ? bitki ve hayvancıklar, gübre, salya, öd, mide, baÄ?ırsak, sülfür, fosfat, karbonat, piramit tozu, minator boynuzu, gargoyle kafatası, basilisk gözü gibi sayısız, az bulunan, daha da az kiÅ?inin varlıklarından haberdar olduÄ?u ve pek az kiÅ?inin ne iÅ?e yaradıklarını bildiÄ?i bu ıvır zıvır malzemeleri arıyor, bakınıyor, tezgahın altında zulada olabilir diye her tüccarın kendi dilinde sorup soruÅ?turuyordu. Ã?ok da sıkı pazarlık ediyordu Otally.

Tiq Otally, klasik insan büyücülerdendi. Bembeyaz saçı ve sakalı göbeÄ?ine doÄ?ru uzanıyor, suratı ise kırıÅ? kırıÅ?tı. GörünüÅ?te çok yaÅ?lıydı ama kimbilir hangi kadim sanatlarla ömrünü uzatıyorsa, bir genç gibi dinç hareket ediyor, keskin zekası kristal berraklıÄ?ında çalıÅ?ıyordu. Yerleri süpüren buruÅ?uk cübbesi, kukuletalı kocaman Å?apkası, deÄ?iÅ?mez kıyafetleriydi.

YaÅ?lı büyücü tam bir tezgahtaki kurutulmuÅ? kertenkele kuyruklarını inceliyordu ki, öteden kalabalıÄ?ı yara yara, baÄ?ıra çaÄ?ıra kütüphane görevlisi 3.yardımcı SebastianÂ?ın geldiÄ?ini farketti. Â?Usta Otally! Usta Otally! YetiÅ?in, kurtarın!Â? diye baÄ?ırıyordu. Nefes nefese kalmıÅ? bir hâlde büyücünün yanına vardı. Tiq Otally SebastianÂ?ın bu hâlini görünce hemen kafasını kaldırıp tepelerinde dikilen kuleye baktı. Adamın telaÅ?ı kütüphanede bir sorun olduÄ?unu gösteriyordu.
    Â?
    Tiq Otally adamları nazikçe ittirerek çıkıÅ? kapısına doÄ?ru yönlendirirken aralarında durmaya özen gösterdi. Â?Sorabilir miyim aranızdaki husumetin sebebi nedir?Â? dedi.

Zubin açıkladı: Â?Bu haddini bilmez adam, Â?Namevt Büyüleri EkolüÂ?nün, Â?Ä°llüzyon Büyüleri EkolüÂ?nden daha üstün olduÄ?unu iddia etti!Â? dedi.

Toxilius alaycı bir kahkaha attı. �Gerçekler acıdır! İllüzyon ise... sadece illüzyondur!�

Â?Demek mesele buymuÅ?!Â? dedi Usta Otally kafasını sallayarak, Â?gerçekten de çetrefilli bir konu!Â? Bu sırada kapının önüne gelmiÅ?lerdi. Tiq Otally iki adamı hafifçe öne doÄ?ru iterken kapı açıldı ve dıÅ?arıdaki platformun üzerindeki bir iblis ile iki taÅ? golemin akılalmaz mücadelesi gözler önüne serildi. Ä°blisin yaraları kanıyor, golemlerden birinin de bir kolu yoktu. Zubin ve Toxilius manzaranın dehÅ?etiyle bir an donakaldılar.

�ykünün tamamı için: http://www.frpworld.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=8191

Ã?ykü yarıÅ?malarından konu açılmıÅ?ken beni de ilgilendiren bir mesele olduÄ?u için aynen FirbleÂ?ye ortak hikayelerden son bir soru yönettiÄ?im gibi DwaxerÂ?e de tavsiyelerini almak için son bir soru yöneltiyorum.

Catboy: Ã?ykü yarıÅ?malarının vazgeçilmezlerinden olarak bu tarz etkinliklere katılmak isteyen arkadaÅ?lara ufak da olsa tavsiyelerin var mı?

Dwaxer: Valla ben kimim ki tavsiye vereyim? SöyleyebileceÄ?im bir faydalı bilgi (ben de baÅ?kalarından duydum ama iÅ?e yarıyor) öykülerini yazıp bitirdikten sonra yüksek sesle okumaları; böylece içinden okurken farkedemediÄ?i bazı ses uyumsuzluklarını ve hataları farketmek daha kolay olur.

Bölümümüz son ermeden bir kiÅ?iden daha görüÅ?lerini alıyoruz:

Illyra (Sitemizin GünıÅ?ıÄ?ı): Dwaxer, deÄ?erli arkadaÅ?larımdan birisidir. Gerek sistemler hakkında yaptıÄ?ı yeni tanıtımlar, gerek aklına gelen yeni fikirler ile, forumumuzda çok renkli bir yelpaze oluÅ?turmaktadır, ve bu yelpazede kesinlikle herkesin severek oynadıÄ?ı oyunlar vardır. Ã?zellikle D&D 4th edt. hakkında yaptıÄ?ı mükemmel çeviriler sayesinde, bir çok kiÅ?iye 4th edt. sevdirmiÅ?tir.

Kesinlikle fpworld forumlarında sevilen bir sima, iyi bir arkadaÅ?tır.

DwaxerÂ?e çok teÅ?ekkür ediyorum tekrardan, böylece Nostalji köÅ?emizin ikinci bölümünün sonuna vardık. Lütfen ikinci bölümle ilgili yorumlarınızı eksik etmeyin, Dwaxer hakkında bahsetmeyi unuttuÄ?um Å?eyler ya da sormayı unuttuÄ?um sorular olabilir. Bu yüzden yorumlar kısmını es geçmeyin lütfen.

2. Bölümün Sonu!

Geçen bölümün Å?ifresinin yanıtı: 6 Â? 4x Â? 2w => 6 harfli bir sözcüÄ?ün 4. harfi x iken 2. harfi w imiÅ?. Bu duruma uygun tek bir kiÅ?i var, o da bu bölümün onur konuÄ?u olan DWAXER, tabi ki de...

Gelecek bölümde: KCAB => TERS ise; THGILYAD => ?

Not: Hala mı bir hafta beklemekten yanasın, çözsene Å?ifreyi, öÄ?rensene kaderini ne duruyorsun?
    catboy
    Site Yazarı
    Site Yazarı

PostPosted: Fri Apr 23, 2010 7:45 am Reply with quoteBack to top

Yasal Uyarı: Okumakta olduÄ?unuz bölümün amacı FRPWORLDÂ?de isimleri altın harflerle anılan arkadaÅ?larla geçmiÅ? günleri anmak, onları daha iyi tanımak ve en önemlisi edebiyat ve frp konuları hakkında görüÅ?lerini almaktır. Bu bölümdeki eserlerin tamamı bölümde onur konuÄ?u olarak yer alan arkadaÅ?ımıza aittir ve ondan izin alınarak bu bölümümüzde yer verilmiÅ?tir. Ayrıca bu bölümümüzde yer alan hem onur konuÄ?umuzun hem de diÄ?er arkadaÅ?larımızın görüÅ?leri FRPWORLDÂ?ün görüÅ?lerini yansıtmamaktadır. Ä°zin alınmaksızın buradan bir materyali kullanmak çok aÄ?ır suç olup yakaladıÄ?ınız kelebekleri geri salmak zorunda kalma cezası istemiyle yargılanırsınız. DoÄ?ayı kirletmeye hayır!

"OcakbaÅ?ı Nostaljileri"nin geçen haftaki bölümünde:

Ä°kinci bölümümüzün konuÄ?u Dwaxer idi. Onun yaratmıÅ? olduÄ?u oyun sistemlerinden örnekler gösterdik ve hayal gücünün ötesinde bir yolculuÄ?a çıktık. Bize frp, edebiyat ve yazarlık hakkında tüyolar verdi. Alenthas, Firble ve IllyraÂ?nın da yorumlarını eksik etmediÄ?i güzel bir bölüm oldu.

3. Bölüm:

HoÅ?geldiniz, diyar sakinleri. Bugün burada çok özel bir bölümle sizlerle birlikteyiz. Ozan Firble ve Büyük Ã?stat DwaxerÂ?in konuk olduÄ?u ilk iki bölümümüze göstermiÅ? olduÄ?unuz ilginize ne kadar teÅ?ekkür etsek azdır. Bu nedenle bundan sonraki bölümlerimizde de herkesin görmek isteyeceÄ?i seçilmiÅ? kiÅ?ilere yer vermeye gayret göstermeye devam edeceÄ?iz.

Bu bölümümüzde ıÅ?ık hep bizimle olacak, hep bir yerlerden bir Å?ekilde sızacak ve karanlıÄ?ın içinden bir umut gibi yükselecek. O her zaman gülümsemesiyle mutluluk perisinin aramızda dolaÅ?an halidir. Kuzgunların Leydisi, sitemizin Gün ıÅ?ıÄ?ı Illyra karÅ?ınızda.

Image

Fantastik öykülerin çoÄ?u zaman sıkıcı bir tonu vardır. Ama Illyra her öyküsünde kattıÄ?ı ortak bir sos sayesinde öykülerinin sıkılmadan okunmasını saÄ?lar. Bu ortak unsur nedir hep beraber bu bölümde keÅ?fedeceÄ?iz.

Catboy (Sitemizin KedioÄ?lanı): Illyra isminin anlamı ne ve neden bu ismi kullanıyorsun?

Illyra (Sitemizin GünıÅ?ıÄ?ı): Illyra isminin anlamı olarak, zamanla oynayabilen bir iblisin adı diyebilirim. Zamanında Angel dizisi vardı, ilk onu izlerken gmüÅ?tüm. Sonra siteye üye olurken güzel kız isimlerini aklımdan geçirmiÅ?tim. (O zamanlar henüz Lady Raven'i benimsememiÅ?tim.) Illyra'nın tınısı çok hoÅ?uma gittiÄ?i için seçmiÅ?tim. Hem Angel dizisinde gdüÄ?ümüz kötü bir iblis deÄ?ildi. Kısacası hoÅ? ve karizmatik bir isim, bende bu yüzden kullanıyorum. Bu isme gerçekten çok alıÅ?mıÅ?ım...

Ä°lk baÅ?ta soracaÄ?ım sorular IllyraÂ?nın frp ile ilgili görüÅ?lerini öÄ?renmeye yönelik olacaktır. Ve sohbetimizin devamında ise sürprizler sizi bekliyor...

Catboy: Oyunlarda genelde nasıl karakterlerle yer almayı tercih ediyorsun?

Illyra: Oyunlarda, genellikle sessiz, sakin, kendi halinde ve çoÄ?unlukla karizmatik (güzel) karakterlerle yer almayı seviyorum. İçimdeki doÄ?a sevgisinden mi (yoksa Drizzt'mi desek!), genelde korucu karakterleri daha çok seviyorum. Korucular çok sessiz ve doÄ?aya yakın oluyorlar. Aslında korucu seçmemin asıl sebebi, ok ve yay kullanmaları ki bu da benim en sevdiÄ?im silah. Sırf bilek gücünün büyüden üstün olduÄ?unu düÅ?ünen tiplerdenim. Eklemeden de olmaz tabii, bir kız olduÄ?um için (doÄ?al olarak,) karakterim soylu olsun, prenses olsun diyorum tabii ki

Catboy: Son çıkan frp sistemleri hakkında ne düÅ?ünüyorsun? (D&D baÅ?ta olmak üzere.)

Illyra: O kadar çok sistem var ki! Yine de tabii ki benim en çok sevip benimsediÄ?im D&D 3.5. Ä°nsan yıllarca alıÅ?tıÄ?ı bir Å?eyden kolayca vazgeçemiyor tabii ki. 3.5 artık basit geliyor, bu yüzden daha eÄ?lenceli, Ezbere karakter yapılabiliyor.
    4th edt hakkında, hala bazı önyargılarım var, korucu konusunda istediÄ?im dengeyi bir türlü kuramıyorum, üstelik korucu artık bir savaÅ?çı sınıfına girdiÄ?i için, hayvanlarla konuÅ?mak gibi özellikleri kalmadı. Artık etrafa kılıçlarıyla yıldırımlar saçan orman korucuları var! Yine de (belki) 3.5'e nasıl alıÅ?tıysam, 4th edt'ye de öyle alıÅ?abilirim.

D&D sisteminden sonra en sevdiÄ?im sistem, tabii ki World of Darkness. Vampirler en sevdiÄ?im Å?eyler arasında olduÄ?u için, ve WOD'un sistemi, insanın baÅ?ını aÄ?rıtmayacak kadar hoÅ? olduÄ?u için bu "karanlık Å?eyler" çok hoÅ?uma gidiyor.
    GURPS; sistemi, aslında bunların arasında en eÄ?lenerek karakter hazırladıÄ?ım ve oynadıÄ?ım sistem. Rahatlıkla karakterime bir sürü Å?ey ekliyorum (prenseslik dahil), ve GURPS'un esnek sistemi sainde, oyunun tadını çıkartabiliyorum.
    bunun dıÅ?ında aklımda kalan tek sistem Pathfinder. Henüz hiç oynamadım, ama sistemin kitabını bayaÄ?ı bir inceledim, gayet basit ve hoÅ?, daha önce bashettiÄ?im gibi baÅ? aÄ?rıtmayacak cinsten. Umarım bir gün denerim

Tabii benim de bir aralar kendi sistemimi yazıp kurmaya karar verdiÄ?im dönem oldu, ama sonra vazgeçtim. Bu kadar güzel oyun sistemleri varken, bir de benimkisi kafamı karıÅ?tırmasın...

FrpÂ?den sohbet ederken DwaxerÂ?e yer verilmez mi? Hemen ona IllyraÂ?ya soruyoruz...

Dwaxer (Büyük Ã?stat): Illyra ile ilk tanıÅ?tıÄ?ımda nikini doÄ?ru olarak öÄ?renene kadar akla karayı seçmek zorunda kaldım. Sonunda pes edip copy-paste ile yazdım hitaplarımı, heheh. Kendisi çok hoÅ?, yardımsever, duygusal, tatlı, arkadaÅ? canlısı bir arkadaÅ?ımızdır. Ã?stelik benim, Â?kızlardan FRPci olmaz!Â? Å?eklindeki önyargımı yıkmıÅ?, kendisi oynadıÄ?ı gibi, pek çok kez de, senaryoları dizayn edip, bizlere fantastik rol oyunları oynattırmıÅ?tır. HoÅ?uma giden bir örneÄ?i göstereyim hemen:
    http://www.frpworld.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=7501

Kendisi, arada sırada ortadan kayboluverir ama FrpworldÂ?e hep geri dönerek varlıÄ?ıyla sempati saçmaya devam eder. Umarım bundan sonra da FRPli günlerde birlikte keyifli zamanlar geçirmeye devam ederiz.

Aaa, bu da ne, araya bir gnom mu sızmıÅ??

Lydronk (Sitemizin hım... maskotu): Bir kere Illyra sitemizin anaç ve dostane bir üyesi, herkesle muhabbet edebiliyor falan. Gerek oyunlara katılıp gerek hikaye yazıyor, sitenin ayrılmaz bir parçası denebilir Illyra için!

Lydronk sana sonra gel dememiÅ? miydim, ben düzenli adamımdır böyle pat diye giremezsin. Neyse IllyraÂ?nın öykülerinden baÅ?ta belirtmiÅ?tim, baÅ?ka hiç bir yazarda göremeyeceÄ?imiz deÄ?iÅ?ik bir öÄ?e vardır. Hadi onun ne olduÄ?unu beraber bulmaya çalıÅ?alım:

Kız doÄ?ruldu ve yüzünü denize dönerek kolları ile dizlerini sardı.

�Asla bilemezsin. �lmeyi öylesine isterdim ki��

Â?YaÅ?amak bu kadar güzelken mi?Â?

Kız bir süre cevap vermedi, sam yeli ile karıÅ?an kırık dökük bir Å?arkı sözü mırıldanmaya baÅ?ladı. Melodik sesi, büyülü sessizlikte daha olaÄ?anüstü duyuluyordu.

�Ve sonsuza kadar sana dokunmaktan vazgeçtim
    Ã?ünkü seni bir Å?ekilde hissedeceÄ?imi biliyorum
    Sen cennete en yakın olansın, benim asla olamayacaÄ?ım gibi
    Ve sadece bu gece eve gitmek istemiyorum

Tek tadabildiÄ?im Å?ey senin kokun
    Nefes alabildiÄ?im yer ise yaÅ?amın
    Biliyorum er ya da geç bu bitecek
    Sadece bu gece seni özlemek istemiyorum��

Sonra baÅ?ını sallayarak ayaÄ?a kalktı ve gerisingeri kampa döndü. Bu sırada güneÅ? aniden batmıÅ?, lekesiz gökyüzü kanayan bir lacivertten, siyah bir kadifeye dönüÅ?müÅ?tü. Bu gece ay yoktu, yıldızlar ise çok uzak gözüküyordu.
    Lucie bir süre hiçbir Å?ey söylemedi. Sonra karanlıÄ?ın içinde hıçkırık sesleri duyuldu.

Â?Burada öleceÄ?iz. Burada sıkıÅ?tık ve öleceÄ?iz!Â?

Ama Depek hiç beklemediÄ?i bir Å?ekilde ona sıkıca sarılmıÅ?tı.

Â?Sakin ol. Belki de burada daha güvendeyiz. Fırtına bittiÄ?inde kapıyı açabilirler.Â?

Â?Hayır, biliyorum öleceÄ?izÂ?Â?

Belki saatlerce o karanlıkta birbirlerine sarılarak kalmıÅ?lardı, belki de günlerce. Lucie DepekÂ?in kokusunun üzerine sindiÄ?ini hissediyor, korkudan çok üzüntüden aÄ?lıyordu. Depek ise onu teselli edip sakinleÅ?tirmek için elinden geleni yapıyordu.
    Â?Å?imdi ise ne olacaÄ?ına karar vermek için ölünün kalbini tartacaÄ?ız.Â?

YavaÅ?ça elini LucieÂ?nin alnına koydu. Å?imdiye kadar hatırlamadıÄ?ı Å?eyler su yüzüne çıkmıÅ?tı. Bir asker olduÄ?u günlerÂ? KarısıÂ? HorusÂ?un kendisini seçmesiÂ? Güç Asasını alıÅ?ıÂ? DelirmesiÂ? Ve kendisini öldürmesiÂ? Sonra yeniden doÄ?uÅ?uÂ? BüyümesiÂ? Depek ile tanıÅ?masıÂ? Krallar Vadisine yaptıkları yolculukÂ? Aniden ClaireÂ?nin ortadan kaybolmasıÂ? Ve sonundaÂ? Kalbine sapladıÄ?ı soÄ?uk bıçakÂ?

Artık hepsini biliyorduÂ? AÄ?lamak istemesine raÄ?men aÄ?layamıyorduÂ?

(Krallar LanetiÂ?nden bir kesit. Bu müthiÅ? gerilim ve macera dolu, muhteÅ?em bir finale sahip öyküyü IllyraÂ?nın yazarlık yönünü hem daha yakından tanımak hem de bir öykünün nasıl olması gerektiÄ?ini öÄ?renmek için okumalısın: http://www.frpworld.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=7651 )

Catboy: Genelde öykülerini yazarken nelere dikkat edersin? Her öykünde bulunan ortak unsur nedir?

Illyra: Ã?yküleri yazarken ilk dikkat ettiÄ?im Å?ey, hikayenin geçtiÄ?i ortam. Tabii biraz karanlık ortamları tercih ediyorum, diÄ?er bir Å?ey ise karakterlerin genelde bayan olması (ben bayan olduÄ?um için doÄ?al bu herhalde). En sonuncu Å?ey ise, hikayelerimde aÅ?k olması. Karanlık ortamlara yaÅ?anan aÅ?kların hikayeye ayrı bir tat kattıÄ?ını düÅ?ünüyorum. Ortak unsurlar bunlar.

Bakalım IllyraÂ?nın öykülerini yazarken bahsettiÄ?i ortak öÄ?eleri aÅ?aÄ?ıdaki öyküsünde bulabilecek misiniz? Daylight aynı zamanda ortak öykülerin birinde de kullanmıÅ? olduÄ?u bir karakterdi ve aslında DaylightÂ?ın ilk ortaya çıkıÅ?ı da ortak öykülere dayanır:

Â?Naçizane kampımıza hoÅ? geldin Daylight. Seni görmeyeli uzun bir zaman olmuÅ?tu.Â?

Â?Ve bende hoÅ? buldum sizleri. Eh ormanın sakin kıyısındaki evim iÅ?teÂ?Â?

AteÅ?in baÅ?ına geçip oturduklarında kısa bir süre Ramir ile RuralÂ?ın süslü selamlarına gülmesinden konuÅ?amadılar. Bir süre gece sessizliÄ?i ve ateÅ? çıtırtısıyla birlikte sohbet ettiler. Burası onların sevgili eviydi, sakin ve güzel. Dostlar bir araya gelmiÅ?lerdi ve dünyada paylaÅ?ılacak çok fazla mutluluk vardı.

Tabii ki hepsi bu deÄ?ildi. Bir süre sonra Daylight asıl geliÅ? sebebini açıkladı.

�Aslında sizi apar topar rahatsız etmek istemezdim ama��

Burada hepsi kaÅ?larını yukarıya kaldırdıÄ?ında kız gülmeye baÅ?ladı.

Â?Bargier bana kuzey kıyısında birkaç worg olduÄ?unu söyledi. Size haber vermenin daha uygun olacaÄ?ını düÅ?ündümÂ?Â?
    Worg inini üç farklı yerden sarmıÅ?lardı ve görünüÅ?e göre Kartal devriyesinden hiç kimse yoktu çevrelerinde. Daylight BargierÂ?i gönderme riskini göze alamadı. Fark edilmemek için çok dikkatli olmaları gerekiyordu. Dellanor yanındaki dala sinmiÅ? bulundukları yönden, loÅ? görüÅ?lü gözleri için açık seçik belli olan worg bedenlerini izliyordu.

�Dört taneler��

Diye fısıldadı en sonunda.

Â?Sanırım diÄ?erleri de yerleÅ?iyorlar. Ä°Å?aret verdiklerinde harekete geçeriz.Â?

Kız onaylayarak baÅ?ını salladı. Dellanor devam ediyordu.

Â?Harekete geçtiÄ?imizde senin koÅ?arak kalabalıÄ?ı geçmeni ve hızla Å?elalenin Å?urada görünen dik yamacına tırmanmanı istiyorum. Ayaklarınla dengede kalabilir ve rahat atıÅ? yapabilirsin ama bir worgun ulaÅ?amayacaÄ?ı yerde olursun. Ben sana onları kolay hedef haline getirmek için bir Å?eyler yapacaÄ?ım.Â?

Kız hafifçe gülümseyerek yeniden baÅ?ını salladı.

��ok dikkatli olmanı istiyorum Daylight.�

Â?OlacaÄ?ım, sana söz veriyorum.Â?

�Güzel.�
    Dellanor herkesin gitmesini beklemiÅ?, sonunda kıza cebinden çıkarttıÄ?ı küçük bir kadife keseyi vermiÅ?ti.

Â?Bu nedir Dellanor?Â?

Â?DoÄ?um günü hediyen.Â?

Kız bir anda feryadı basmıÅ?tı.

�Gerçekten! Ailem nasıl unuttu acaba.�

Ama sonra bunu umursamadıÄ?ını belli eden bir tavırla gülmeye baÅ?lamıÅ?tı.

Â?Sanırım o kadar iÅ? arasında baÅ?larını kaldıramıyorlar, eh bir de araya festival girdimi...Â?

�Hediyene bakmayacak mısın?�

(Hediyenin ne olduÄ?unu öÄ?renmek ve DaylightÂ?ın maceralarınından ilki olan Worg MacerasıÂ?nın tamamını okumak istiyorsanız size buraya alalım: http://www.frpworld.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=7660 )

Catboy: Yeni öykülerin var mı yazmaya baÅ?ladıÄ?ın?

Illyra: Å?u sıralar aklımda yeni bir fikir var, ama henüz yazmaya baÅ?lamadım. Onun dıÅ?ında son yazdıÄ?ım hikayelerden birisini, baÅ?tan yazıyorum, tabii bir çok Å?eyini deÄ?iÅ?tirerek, bence gayet te güzel olacak

Catboy: En sevdiÄ?in fantastik evren hangisidir?

Illyra: Tabii ki Faerûn. O dünya da her Å?ey var. Ã?öller, buzullar, bunun dıÅ?ında ejderhalar ve kahramanlar. Ama bunu eÄ?er kitap olarak soruyorsan, Belgariad'ın geçtiÄ?i dünya derim. Orada ki halk toplulukları ve deÄ?iÅ?iklikleri kadar güzelini baÅ?ka bir bir kitapta gmedim çünkü...

Siteden baÅ?ka arkadaÅ?larımızın da yorumlarını almaya devam ediyoruz (Bak iÅ?te asıl Å?imdi sıra senindi Lydronk, düzenimi heba etmeyelim lütfen):

Edmond (Sitemizin "Ozan"larından): "Illyra, sanırım benim gazabıma en acı Å?ekilde uÄ?rayan kiÅ?i. Aslında ona karÅ?ı gizli bir düÅ?manlıÄ?ım olduÄ?unu söylersem herkes inanır. HatırladıÄ?ım kadarıyla bir kere öldürmeye çalıÅ?tım, Fireball ile, baÅ?aramadım. Ä°kinci de ise Secret Assassin Edmond, Lightning Bolt ile öldürmeyi baÅ?armıÅ?tım. Bir kurbanım daha vardı orada. Hey gidi günler.

Bundan uzun süre sonra bir oyun açmıÅ?tı MSN üzerinden,oyuna girerken çok korkuyordum, çünkü muhtemelen bana yapmadıÄ?ı iÅ?kence bırakmayacaktı. Ama kendisi Lawfull Good olduÄ?unu kanıtladı ve kin gütmedi, o oyunda da yine eziyet ettim ama kendisine.

Kendisini görmek henüz nasip olmadı, gidemedim Ä°stanbul'a. Ama elbet görücem. oynattıÄ?ı 2 oyunda da bana iÅ?kence yapmadıÄ?ı için teÅ?ekkür etmek belki de Ä°stanbul'a gitmem gerek. Tabii kendisi bunların dıÅ?ında sitenin sanırım rengi olarak geçebilir. Galiba o olmasa site biraz daha, renksiz olacaktı. TeÅ?ekkür kendisine, her Å?ey için

Alenthas (KardeÅ?ceÄ?iz): KonuÅ?mada pek iyi deÄ?ilimdir. O yüzden kısıtlı zamanda bir Å?eyler karalamaya çalıÅ?acaÄ?ım. Tabii bu Illyra'yı tarif etmeye yetmeyecektir ama...

Uzun zamandır tanırım Illyra'yı, ama yazdıklarının sadece bir kısmını okuyabildim (o da sitede olmadıkları için). Å?unu söyleyebilirim ki yarattıÄ?ı karakterlerin kiÅ?iliÄ?ini gerçekten yaÅ?atıyor. Ä°lerleyen zamanlarda yeni hikayeler yazması dileÄ?iyle

Alenthas Å?u anda çok duygulandım, bak insan istese 5 dakikada ne de güzel Å?eyler karalayabiliyormuÅ?. (BaÅ?ka bir Å?eye duygulanacak deÄ?ildim ya kediler aÄ?lamaz, akrepler ulumadıkça!)

IllyraÂ?nın gizli sandıÄ?ını açıyoruz ve bize kendisiyle ilgili bilinmeyenleri anlatıyorÂ?

Catboy: YayınlamadıÄ?ın öyküler var mı, kendine sakladıÄ?ın? Onlardan kısaca bahsedebilir misin?

Illyra: YayınlamadıÄ?ım öyküler, yayınladıklarımdan çok daha fazla. Genelde kendimi eÄ?lendirmek için yazdıÄ?ımdan, sonra kimsenin hoÅ?una gitmez diye saklıyorum. Bunların çoÄ?unluÄ?u aÅ?k hikayeleri zaten, erkeklerin genelde okumaya sıkılacaÄ?ı cinste Å?eyler. Ã?yle vampirler yok tabii ki hehe, ama bol bol dramatik sahne var.

Son yazdıÄ?ım hikayenin adı "Güvenilmez". Kanada'da küçük bir kasabada, serseri kızılderili çocuÄ?unun nasıl beyaz bir kıza aÅ?ık olduÄ?unu anlatıyor. Tabii ölüm tehlikeleri atlatıyorlar, arabalarla yarıÅ?ıyorlar, kız da adı gibi Valerie(Güçlü) çıkıp bu haylaz delikanlıyı yani Puma'yı dize getiriyor. En sonu bayaÄ?ı hüzünlü bitiyor ama...

Valerie, orman korucunun kızı, kasabada aÅ?çılık yapıyor. Ã?ok kararlı bir genç hanım olmasına raÄ?men kendisi pek sessiz ve sakin. Puma kasabanın en serseri genci diyebiliriz. AÅ?k konusunda hayattaki her deneyimi yaÅ?adıÄ?ını düÅ?ünecek kadar ukala, üstelik ilk gdüÄ?ünde Valerie'den hoÅ?lanmıyor bile! Tabii sonra aÅ?ık olduÄ?unu kendisine bile itiraf etmek istemiyor, ama bu o kadar kolay deÄ?il...

Herhalde özel hayatıyla ilgili sırlarını anlatacaÄ?ını düÅ?ünmemiÅ?tiniz. IllyraÂ?ya normalde kendisine saklamıÅ? olduÄ?u öykülerinden bizi kırmayıp anlattıÄ?ı için ayrıca teÅ?ekkür ediyorum.

Ve biliyorum, yine kısa geldi, ah biraz daha soru sorulabilirdi diyeceksiniz ama size bu sefer bir sır vereceÄ?im. Bazı sorulara yanıt alamazsınız, daha fazlasını diyemem çünkü birilerine söz verdimÂ?

Bu bölümde de bizi yalnız bırakmayan herkese teÅ?ekkür ediyorum. Bölümü okuduktan sonra size hemen yorumlar kısmına bekliyoruz.

3. Bölümün Sonu!

Geçen bölümün Å?ifresinin yanıtı: KCAB => TERS ise; THGILYAD => ? olan Å?ifremizde anlatmak istenen Å?ey KCABÂ?I ters çevirdiÄ?izde ortaya çıkan sözcük BACK idi ve bunun ingilizce bir sözcük olduÄ?unu, Türkçesinin de TERS olduÄ?unun anlaÅ?ılması gerekiyordu ilk etapta. Å?ifrenin ikinci kısmında ise THGILYADÂ?ın neye karÅ?ılık geldiÄ?ini ilk kısma göre bulmanız isteniyordu. Ä°lk kısımda anlaÅ?ılacaÄ?ı üzerine önce sözcüÄ?ü tersine çevirip sonra da Türkçe karÅ?ılıÄ?ını bulmanız gerekiyordu. Bu nedenle soru iÅ?aretli yere DAYLIGHTÂ?ın Türkçe anlamı olan GÃ?NIÅ?IÄ?I gelmeliydi. Sitemizin GünıÅ?ıÄ?ı olan kiÅ?i de bu haftaki onur konuÄ?umuz ILLYRAÂ?dan baÅ?kası deÄ?ildiÂ? (Canım uzun uzadıya anlatmak istedi, anlamayanlar varsa diye..)

Gelecek bölümde: DAT=> A ise BEOGFUSLARAT => ?

Not: Kabul ediyorum, bu hafta kaderini yayabilirsin bozkırlara çünkü Å?ifre gerçekten de zor gibi (!) ama gelecek haftanın onur konuÄ?u öyle hemen ortaya çıkmasını istemediÄ?im biri. O bir efsane ve gelecek bölümümüzün de Å?imdiden efsane olacaÄ?ını söyleyebilirim gönül rahatlıÄ?ıyla...
    catboy
    Site Yazarı
    Site Yazarı

PostPosted: Fri Apr 30, 2010 10:19 pm Reply with quoteBack to top

Yasal Uyarı: Okumakta olduÄ?unuz bölümün amacı FRPWORLDÂ?de isimleri altın harflerle anılan arkadaÅ?larla geçmiÅ? günleri anmak, onları daha iyi tanımak ve en önemlisi edebiyat ve frp konuları hakkında görüÅ?lerini almaktır. Bu bölümdeki eserlerin tamamı bölümde onur konuÄ?u olarak yer alan arkadaÅ?ımıza aittir ve ondan izin alınarak bu bölümümüzde yer verilmiÅ?tir. Ayrıca bu bölümümüzde yer alan hem onur konuÄ?umuzun hem de diÄ?er arkadaÅ?larımızın görüÅ?leri FRPWORLDÂ?ün görüÅ?lerini yansıtmamaktadır. Ä°zin alınmaksızın buradan bir materyali kullanmak çok aÄ?ır suç olup bir ömür Yıldız SavaÅ?ları seyretmek zorunda kalırsınız. Ä°mparator Palpatine için!

Â?OcakbaÅ?ı NostaljileriÂ?nin geçen haftaki bölümünde:

Ã?çüncü bölümümüzde IllyraÂ?yı aÄ?ırladık, kendisi samimi tavırlarıyla üçüncü bölümün özel bir bölüm olmasını saÄ?ladı, en önemlisi ıÅ?ıÄ?ıyla aydınlattı bizleri. Dwaxer hele Illyra hakkında anlattıklarıyla renk kattı.

4. Bölüm

HoÅ?geldiniz, efsane dolu bir bölüme hazır mısınız? Sözü hiç uzatmadan ileri sarmaya baÅ?lıyorum. Ama önce sizlere bu köÅ?emize verdiÄ?iniz destek için tekrardan teÅ?ekkür etmek isterim.

Hayat bazen,
    Hiç bitmeyecekmiÅ? gibi baÅ?layıp,
    Hiç baÅ?lamadan biten hikayelerdeki gibi.
    KavuÃ…?mak nedir bilemeden,
    AyrılıÄ?ı öÄ?renmek gibiÂ?
    Hiç görmeden güneÅ?i,
    Atılmak gibi penceresiz bir hücreye,
    Kaybetmek gibi,
    Neyi kaybettiÄ?ini bile bilmeden kaybetmekÂ?

Ve huzurlarınızda Efla'yı çaÄ?ırıyorum...

Image

Efla (Sitemizin yöneticisi): Ã?ncelikle böyle bir olayda bulunduÄ?um için çok mutlu olduÄ?umu söyleyeyim. Merakla okuyorduk, Å?imdi ben de bir parçası oldum. Ä°lk kez benle röportaj yapılıyor. Biraz heyecan da var. Umarım
    insanlar açısından eÄ?lenceli olur.

Catboy: Efla isminin anlamı nedir ve Efla dıÅ?ında baÅ?ka hangi isim kullanman gerekse ilk ne aklına gelirdi?

Efla: Bu soruyu bekliyordum aslında. Ã?ünkü internette konuÅ?urken bile insanların en çok sorduÄ?u sorulardan biri bu. Efla'nın benim bildiÄ?im bir anlamı yok. Sadece kulaÄ?ıma çok hoÅ? gelmiÅ?ti. Kısa melodik ve güçlü bir isim... Lisede masaüstü bir oyun oynarken karakterime isim bulmam gerekiyordu. Efla olsun dedim. O günden beri Efla'yım. Ä°smi bulurken aklımda yoktu aslında ama hiçbir yerden çaÄ?rıÅ?ım yapmadı dersem iddialı olmuÅ? olabilir. Mesela Eflatun da sevdiÄ?im filozoflardan bir tanesidir. Ama dediÄ?im gibi ismi bulurken özellikle aklımdan geçmedi.

Yeri gelmiÅ?ken ilginç bir anımı paylaÅ?ayım Efla ismiyle ilgili. Eskiden kendi blogumu da Â?Efla'nın YeriÂ? adıyla tutuyordum. Bir e-posta aldım. Bir beyefendinin kızı olmak üzereymiÅ? ve isim düÅ?ünüyorlarmıÅ? Efla ismini beÄ?enmiÅ?ler ve bana anlamını soruyorlardı. Daha sonra Efla ismini verdiklerini öÄ?rendim. Ama olası yanlıÅ? anlaÅ?ılmaları engellemek için belirtmek isterim Efla çok cinsiyetli bir isimdir Very Happy

Fantastik bir rumuz için Efla dıÅ?ında pek bir isim düÅ?ünmem gerekmedi. Fantastik olmayanlar için internette genelde Â?sinanonurÂ? kullanırım. Ama sanırım en çok uÄ?raÅ?tıÄ?ım karakterim hangisi olsaydı onu kullanırdım. Å?imdi sorunca farkettim isim seçmek zormuÅ?. Epey düÅ?ünmem gerekirdi herhalde.

Catboy: Sitede nasıl admin oldun ve ilk admin olduÄ?un zamanlardan bahsedebilir misin?

Efla: Aslında moderatörlükle baÅ?lasam daha kolay olur.
    Ã?atlak Kazan'dan bahsetmiÅ?tim. Genellikle sitedeki vaktimi hanla uÄ?raÅ?arak harcıyordum. Han Bal Likörü Salonunda olduÄ?u için genelde vaktim orada geçiyordu. Bir süre sonra orasıyla çok ilgilenmeye baÅ?lamıÅ?tım. Yardım edebileceÄ?imi düÅ?ünerek moderatörlük baÅ?vurusunda bulundum.

Normalde sarayda yazılanları dıÅ?arı aktarmıyoruz ama olay çok eski olduÄ?undan bu röportaj için bir istisna yapabiliriz sanırım: Ä°lk moderatörlük baÅ?vurum reddedilmiÅ?ti. Daha sonra saraya girdiÄ?imde ilk iÅ? o baÅ?lıÄ?a baktım. Beni siteye o zamanlar zarar veren bir hacker grubundan zannediyorlarmıÅ?. Komik bir anıydı. Ä°kinci moderatörlük baÅ?vurum olumluydu. Bal likörü moderatörü oldum. Bal liköründe iÅ?ler gayet iyiydi. Büyücülük Kulesine de moderatör oldum. O zamanlar büyücülük kulesinden saraya büyülü bir geçit
    olduÄ?una dair söylentiler vardı. Sebebi daha önceki büyücülük kulesi moderatörlerinin daha sonra site yöneticisi olmasıydı.

Gelenek bende de bozulmadı (benden sonra bozulmuÅ?tu ama) ben de siteye daha fazla vakit ayırabileceÄ?imi düÅ?ünerek alt adminlik için baÅ?vurdum. Kabul edildim. Bir süre her Å?ey çok güzeldi. Sonra siteyi vuran krizlerden biri geldi. O zamanki yönetici anlaÅ?mazlıklarından dolayı siteden büyük bir kopuÅ? yaÅ?andı dolayısıyla bir sürü proje yarım kaldı sitede. Adminlerden de ayrılan ya da bu olaydan baÄ?ımsız olarak siteye uÄ?ramayanlar oldu.

Bütün iÅ? iki alt admine kaldı. Zaten biz ilgilendiÄ?imiz için zamanla artık admin olduk. Lafı fazla uzattım toparlayayım. O günleri güzel hatırlamak istediÄ?imden çok ayrıntıya girmeyeceÄ?im. Site yönetiminde çalkantılar oldu. Neden bilmiyorum ama eskiden insanların siteyi tabiri caizse ele geçirmeye çalıÅ?ma gibi bir tutumu vardı. Sitede yine çalkantılar, yöneticiler arasında anlaÅ?mazlıklar oldu. Güvenoyuna bile verildim. En sonunda yöneticiler olarak siteyi yönetmekten aciz kalmıÅ?tık o yüzden hepimizin yetkileri alınması gerekti. En doÄ?ru karar buydu. Yetkiler alındıktan sonra ben sitede kullanıcı olarak kaldım. DiÄ?er arkadaÅ? gitti. Saray bir süre sonra göreve dönmemi istedi, ben de memnuniyetle kabul ettim.

Catboy: Site için yapmak istediÄ?in ama bir türlü fırsat bulamadıÄ?ın Å?eyler oldu mu, en çok içinde ukte kalan hangisiydi?

Efla: Aslında o kadar çok Å?ey var ki. Buraları okuyorsanız siz de fark etmiÅ?sinizdir. Frpworld'e bir internet sitesi deyip kestirip atmak biraz haksızlık yapmak olur. Ä°nsanda alıÅ?kanlık yapan bir Å?eyler var. Benim de uzun zamandır hayatımın bir parçası.

Aslında istediÄ?im Å?eyler tek baÅ?ıma baÅ?arabileceÄ?im Å?eyler deÄ?ildi pek. Daha çok Frpworld çapında Å?eylerdi. Mesela diyar rplerini geri getirmek için bir dönem çok uÄ?raÅ?mıÅ?tık. Ama her seferinde bu iÅ?le ilgilenen arkadaÅ? hayat Å?artlarına yenik düÅ?tü. Onları suçlayamam zor bir görev gerçekten.

BaÅ?langıçta iÅ?ler o kadar iyi gidiyordu ki hatta kurduÄ?umuz diyarı ayrı bir setting olarak sunabiliriz diyorduk. Frpworld olarak convention tarzı organizasyonlara katılma projemiz vardı bir zamanlar. Topluca katılıp kendimize ait bir masamız olsun bizden oyun oynatanlar olsun vesaire dedik. Frpworldden müzikal anlamda bir Å?eyler çıkartmak zaman zaman gündeme gelen konulardan biri. Ben de müzikle ilgilendiÄ?imden içimde kaldı. Belli saatlerde yayın yapan bir frpworld internet radyosu bile düÅ?ünmüÅ?tük. Frpworld dergisi projesi vardı bir de.

Son zamanlar içinse aklımda aslında birkaç oyun projesi vardı. Bir tanesinde bir sistem oluÅ?turma fikri vardı aklımda hatta WizardofQuarks'la bu konuda baya sohbet etmiÅ?tik. Kuantum fiziÄ?i yasalarıyla Mage tarzı ama daha bilim-kurgusal bir oyun projesi vardı.
    Daha sonra Uzay Yolu(Star trek) konseptinde ama klasik fantastik dünyada geçen bir oyun fikrim de var. KeÅ?fedilmemiÅ? yerleri keÅ?fetmek için özel seçilmiÅ? yetenekli bir takımdan oluÅ?muÅ? donanımlı bir gemi. Yeni yerler ve yeni yaÅ?am türleri keÅ?fedeceklerdi. Uzay yolunda dediÄ?i gibi: Â?To boldly go where no man has ever gone before.Â? (Kimsenin daha önce gitmediÄ?i yerlere cesurca gitmek için)

Ama genel olarak beceremediÄ?im Å?ey insanları bir Å?ekilde sitenin yönetimine çekmek ve daha çok sorumluluk almalarını saÄ?lamak. Beceremedik hala bir türlü. Umarım insanlar hallerinden memnun olduÄ?undan olduÄ?u yerde duruyordur =)

Catboy: Sitenin Å?u anki durumuyla alakalı iyi ve kötü yönde neler diyebilirsin?

Efla: Ne olacak bu sitenin hali diyorsun yani. =)

Kötü olan eskisi kadar ortalıÄ?ın kalabalık olmaması. Siteye girdiÄ?imizde eskiden mesaj yaÄ?muruyla karÅ?ılaÅ?ırdık. Her moderatör kendi bölümünü ayıklamaya zor yetiÅ?irdi. Bunu gerçekten arıyorum.

Bir de daha kalabalık site buluÅ?malarını arıyorum. Daha kalabalık olmasının yan etkisi bu da.
    Ankara'da çok fazla kiÅ?i kalmadı. Birkaç haftada bir toplanırdık güzel zamanlardı. Kötü olan diÄ?er bir Å?ey de insanların sitede sorumluluk almaktan çekinmesi. Zaten bir sürü emek veren insanlar bile bu iÅ?e yöneticilik ya da sorumluluk katmak gibi bir resmiyet vermek istemiyor sanırım. Aslında bu insanlardaki sorumluluk bilincini gösteriyor. Sorumluluk alırsam da ya istediÄ?im gibi yapamazsam diye korkuyorlar. Ama siteye önem veren arkadaÅ?ların korkmaması elini daha çok taÅ?ın altına sokması ve bu iÅ?e de bir ad koyması lazım. Bu iÅ?le ben ilgilenirim bundan böyle demesi lazım.

Aslında sürekli sitede eski günlerin muhabbeti geçiyor. Ne kadar kalabalıktı ne kadar çok Å?ey vardı diyoruz. Ama sanırım sitedeki insanlar o eski günlerin bütünüyle geri gelmesini istemezler. Ã?ünkü eski günlerde biraz da rekabet ortamı vardı. Bazı insanların frpworldden edindiÄ?i ciddi çevreler vardı. Burada yönetici ve yetki sahibi olarak sanıyorum gerçek hayattaki saygınlıklarını da etkiliyordu. Bu yüzden site daha aktifti. Sitenin Å?imdiki halini kalabalık bir kafeden çok müdavimleri olan bir lokale benzetiyorum. Arada bir yeni insanlar gelip gidiyor. Kimisi sürekli gelmeye devam ediyor. Ã?ok samimi bir ortam ve birbirimizi tanıyoruz. BaÅ?ka türlü olsa sanırm hiçbirimiz burada olmazdık. Frpworld'ü farklı yapan da bu bence.

Aslında iyi ya da kötü diyemediÄ?im bir nokta daha var. Frpworld'ün yıllardan beri en beÄ?endiÄ?im ve savunduÄ?um özelliklerinden biri demokratik olmasıdır. Hep çoÄ?unluÄ?un görüÅ?üne göre karar verilmesini savundum. Ã?ok kritik durumlar dıÅ?ında adminlerin kendilerine özel yetkileri kullanmasına karÅ?ı çıktım. Ama ironik bir Å?ekilde demokrasiyi etkili olarak uygulayamadıÄ?ımız bir dönemdeyiz frpworldde. Demokrasi çok seslilik gerektiriyor ama sarayda Maalesef çok ses yok.

Forumda nabız dinleyerek yönelmeye çalıÅ?ıyoruz o da bir yere kadar. Frpworld'ün ideal yönetime kavuÅ?ması için daha çok yönetici Å?art.

Site hakkında bu kadar konuÅ?mak yeterli, asıl diÄ?er konulara dönelim ama EflaÂ?yı benden daha iyi tanıyan ve onun frp yönünü de iyi bilen FirbleÂ?den bir yorum alalım önce:

Firble (Kim olduÄ?unu bilirsin sen): Efla hakkinda bir seyler yazmadan once en cok dusunecegim frpworld uyesi her halde...

Firblenin sitede ortaokulda okuyan cocuk gibi dolandigi gunleri bilir, ki o gunlerde de Firblenin en yakin dostuydu. Siirlerime bircok kisinin katlanamadigi zamanlarda beni yazmaya tesvik eden ilk kisilerdendi, ayni zamanda benim ozanlik felsefemi dogru bulan ilk kisilerden...

Bunun yaninda bir avuc site yoneticisinin siteyi paylasamadigimiz nice yilin da yarattigi bircok hayal kirikligini birlikte yasadik ve birbirimize destek olduk. Bunun disinda, oyku yarismalari, siir yazarken ve sitede bazi amator RP denemelerine hep yanimda hissettigim bir arkadasimdir. Belki kendini ozan olarak goren bir kisi olarak ozellikle siirleri hakkinda bir sey yazmaliyim. Efla, ozellikle gozlem yapma konusunda en yetenekli frpworld uyesidir. Ve siirlerinde bu muazzam gozlem gucunu hissederim cogu zaman, ozellikle benim ya da baska kisilerin siirlerine yaptigi yorumlarda, aslinda bunun disinda siradan tartismalarda bile, sanirim baskalarina kendi bakis acisini dayatmak yerine cogu zaman onlari anlamayan calisan bir insan olmasi bu gozlem gucune katki sagliyor.

Ama Efla hakkinda yapacagim yorumu bitirirken en son yazmak istedigim, benim de onun da RP yaptigi yillardan kalan bir sahne, eh aslinda o donemki RP benim gercek hayatta da yasadigim epey sikintili bir donemin yansimasiydi, belki o nedenle bu kadar aklimda kalmis neyse RPyi aktariyorum.

Mesajlari birlestiriyorum. RP Arsivinde su anda mesaj, ufak bir cadir basligi...

Gnom çadırın yakınına kadar geldi.. Anılar zihnine doluÅ?tu. Belki de o ozanlık günleri ile bile kaÅ?ılaÅ?tırılacak kadar güzel günlerdi. Ã?zellikle de ilk zamanlar. Bir an içeri girmeyi düÅ?ündü. Hayır girmeyecekti sadece ertesi gün girecek ve gerektiÄ?i kadar kalacaktı içerde..
    Gecenin ortasında ıÅ?ıl ıÅ?ıl parlayan çadıra hayranlıkla baktı. Sonra gözlerden uzak bir yer aradı ilerde kayaların arkasında arkası da bir aÄ?Ä?acın gölgesi ile kapanan bir yer vardı. Oraya gitti. Sırtını topraÄ?a dayadı ve yıldızları seyretti.

Acıların lordu ona bir gece için bile olsa merhamet etmiÅ? gibi idi. O gece tüm acıları sabah geri gelecek olsalarda gnomun zihnini terkettiler. O tekrar karnlıkaltından ilk çıktıÄ?ında oradayken hep yoldaÅ?ı olmuÅ? dostundan destek alarak yukardaki harikulade ıÅ?ıkları seyreden ufak gnomdu. Bir gece için olsa bile.

AkÅ?am tapınaÄ?ı ziyarete gidiyordu. Derken çimenlerin üzerine yatmıÅ? minik bir silüet gördü. Yanına sessizce yaklaÅ?tı.yaklaÅ?tıkça bu silüeti tanıdı Ozan firble'ın geri döndüÄ?ü haberi yayılmıÅ?tı. onu Fark edip etmediÄ?inden emin olamadı. Yıldızları seyrediyordu. büyücü de yıldızlara baktı. Büyüleyici denilebilirdi. Kafasını aÅ?Å?aÄ?ıya indirmeden yıldızlara bakarak:

"Güzel bir gece deÄ?il mi ozan Firble" yüzünde sıcak bir gülümseme vardı.

Gnom sesi sanki uzaklardan geliyormuÅ? gibi duyar. Gözlerini açtıÄ?ında tanıdıÄ?ı eski büyücüyü görür. GeçmiÅ?ine fazlası ile dalmıÅ? gnom önce gördüÄ?ü kiÅ?inin kim olduÄ?unu hatırlayamaz . Sonra birden kendine gelir. Efla Büyücü Efla... Sözcükler fısıltı gibi dudaklarından dökülür.. Hala Dragonfire inananısın deÄ?il mi? Yani Firan gibi deÄ?ilsin??
    ama gözleri ciddileÅ?ir ve derinlere bakar. "Hayır üstadım birçok Å?ey deÄ?iÅ?ti ama bu deÄ?iÅ?medi, deÄ?iÅ?mez" Ã?imlerin üzerine ozanın yanına oturur.

"Sizi anlıyorum sizin için birçok Å?ey deÄ?iÅ?ti. Benden yana teredütünüz olmasın. Tabi sizin için tereddüt duymadan yaÅ?amanın zor olduÄ?unu da anlıyorum artık. Hayır sadece tapınaÄ?a gidiyordum sizi gördüm ne zamandır konuÅ?muyorduk deÄ?il mi?
    "ne yazık ki üstad firanla ilgili tahminlerim gerçek oluyor. Yani lord azalinle hala yanılmıÅ? olmayı diliyorum."

Neyse sizin bir süre düÅ?üncelerden uzak kalmanız lazım tabi eÄ?er bu mümkünse."
    Yüzündeki ciddiyet daÄ?ıldı"Gece ne güzel deÄ?il mi?" diye tekrarladı.

Ã?ok güzel dedi gnom sanki .... Sanki hiçbir Å?ey olmamıÅ? gibi.. güzel... Lordumun tapınaÄ?ı da ihtiÅ?amını kaybetmemiÅ?. Sanki tüm bunlar bir düÅ?müÅ? gibi geliyor ve her Å?ey eskisi gibiymiÅ? gibi. Bir daha asla öyle olamayacaÄ?ını bilsem bile.

"Görünürde pek deÄ?iÅ?iklik yok. DeÄ?iÅ?iklik oldu doÄ?ru, her zaman olur. Bu hayatın kendisidir zaten hiçbir Å?ey deÄ?iÅ?meseydi hayat da olmazdı, ölüm de. Belki de herÅ?ey eskisi gibi olmaz belki de daha iyi olur en azından sizin açınızdan."

Konuyu deÄ?iÅ?tirmek istermiÅ? gibi:
    "Å?iir yazacak kadar topladınız mı kendinizi?"

Belki de yalnız kalmaya ihtiyacı vardır diye tereddüt etti sonra. YaÅ?adıÄ?ı bazı Å?eyleri yanlızca tahmin edebilirdi. garip bir durum diye geçirdi içindenÅ?iir yazmak.. Fira.. Azalinin kalesinde hayal meyal hatırlıyorum. Bir Å?eyler söylemiÅ?tim.. Belki hala yapabilirim ama yarın çok Å?ey yaÅ?adım.

Gülümsedi. Kırk yıl cehennemdeydim. Ve ... bir an uzaklara baktı. Diyarlardaki ilk günümde de cehennemi bile aratmayacak Å?eyler yaÅ?adım.

Sonuçta yorgunum Efla... Gülümsedi. Biraz dinlenmem lazım. Yarın senin için Å?arkı söylerim olur mu?

büyücü de gülümsedi"belki ben de size bir Å?iir okurum. Görüyorum ki yanlız kalmaya ihtiyacınız var. Beni bir dost olarak bilin. Ben sizi zaten öyle bildim. Ä°htiyacınız olduÄ?unda bana söyleyin. Zaten nasıl ulaÅ?abileceÄ?inizi biliyorsunuz."Sonuncusunu söylerken yüzüÄ?ünü okÅ?uyordu. AyaÄ?a kalktı

"İyi geceler ozan Firble. Zaman acılarınızı hafifletsin. Dinlenin ve hatıraların sizi mutlu etmesine izin verin.

Firble o eski coÅ?ku dolu büyücünün gidiÅ?ini izledi. Birden uyuduÄ?u yerin o kaar da gizli olmadıÄ?ını düÅ?ündü.

Sonra kendi kendine güldü. Olsundu. Bu gece hiç bir Å?eyin moralini bozmasına izin vermeyecekti. Bu gece tanrılardan bir hediye idi ona ve tadını çıkaracaktı. Elinden tamamen çıkıp gitmeden...

http://frpworld.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1210&postdays=0&postorder=asc&start=645

Catboy: Sitenin eski zamanlarıyla Efla isminde bir karakterin vardı sanırım, onun öyküsünü bize kısaca anlatır mısın?

Efla: Ã?ncelikle sitede yeni olan arkadaÅ?lar için bir ön bilgi verelim. Eskiden site içi oyunlar diye adlandırdıÄ?ımız bir kısım vardı. Herkesin diyarımızda bir karakteri vardı. Efla da benim diyara geldiÄ?im karakterimdi. Kullanıcı adıyla karakter isminin aynı olması yaygın bir durumdu.

Efla'nın küçüklüÄ?ü nispeten normal bir çocukluk sayılır. Zaten Efla da neresinden baksanız çok aykırı bir insan sayılmazdı. Genelde çocukluk arkadaÅ?ı Andero ile yaÅ?adıÄ?ı anılar var.
    Efla bir büyücüydü. Diyara ilk geldiÄ?i zamanlarda nispeten acemi bir büyücü sayılırdı. Zamanla diyardaki büyücü kulesinin sınavını geçerek kuleye kabul edildi ve beyaz cüppe giyerek kulenin bir büyücüsü oldu. Daha sonra kulenin baÅ? büyücülerinden biri olarak yerini aldı.

Efla aynı zamanda büyü ve zamanın tanrısı Dragonfire'ın bir inananıydı. Ä°nancının karÅ?ılıÄ?ını alma fırsatı pek almamıÅ?tı o ayrı. Ama sanırım Efla'nın en ilginç özellikleri bunlar deÄ?il.

Efla diyara geldikten bir süre sonra edindiÄ?i dostlarla bir han kurdu ismi Ã?atlak Kazan Hanıydı.(Ä°sim önerisi diÄ?er ortaklardandan gelmiÅ?ti Harry Potter hiç okumadıÄ?ımdan isimdeki benzerliÄ?i(!) uzun süre fark edememiÅ?tim) Zamanla ortakları Night(kendisi bir hırsızdı) ve Majenta(o da büyücüydü) hana ve diyara pek uÄ?ramaz oldu ve han Efla'ya kaldı. O zamanlar diyarın hancısı olarak biliniyordum. Sosyal çevre edinmeme epey yardımı
    olmuÃ…?tu.

Bir gün hana gelen bir haber Efla'nın dünyasını epey deÄ?iÅ?tirdi. Ä°yi dostu Andero(o da bir dragonfire paladiniydi) Å?ehri terk etmiÅ? ve kendini yollara vurmuÅ?tu. İçini kemirip duran bir Å?eyi aramaya gitmiÅ?ti. Efla hanı Lemmak'a devrederek peÅ?inden gitti. Uzun bir yolculuk sonunda yol arkadaÅ?ları tarafından ihanete uÄ?radılar, Efla kör oldu, burada anlatmak uzun sürer birçok olayın sonunda Efla Koas tanrısı tarafından kandırıldı ve onun seçilmiÅ?i oldu. O dakikadan sonra Â?Kaos'un GözleriÂ? olarak anıldı. Merak edenler Â?Fırtına Sel DepremÂ?i okuyabilir arÅ?ivlerden güzel oyundu.

Å?iirlerden bahsedebiliriz artık.

BOÃ…?LUK

Yazmaya çalıÅ?mak boÅ?a hissetmiyorken,
    Kalem elinde, kalakalıyorsun öyece.
    Hüznün olsa akacak gözyaÅ?larınla kaÄ?ıdına,
    CoÅ?kun olsa, fıÅ?kırıverecek kaleminden.
    Yok iÅ?teÂ?
    Olmayınca olmuyor ama�
    Ã?ylece bakıyorsun kaÄ?ıdına.
    Bir Å?ey yazıyomuÅ? gibi sanki orada.
    Bakıyorsun aynı kafanın içi gibi,
    BoÅ? olan satırlarına.
    Aynısı var iÅ?te orada duygularının,
    Aynı boÅ?luk kaÄ?ıdındaÂ?

Belki de, diyorsun o zaman,
    Hiç bu kadar iyi anlatamamıÅ?tım kendimi,
    Å?imdiye kadarÂ?

HUZUR

Ã?yle aramakla bulunmazmıÅ? huzur.
    Göl kenarındaki bir evde deÄ?ilmiÅ? illa.
    Ya da sallanan bir sandalyede,
    Yıldızlar kadar uzakta hiç deÄ?ilmiÅ?Â?
    İçinde bir yerlerde hep varmıÅ? ama,
    DertlenirmiÃ…? bazen,
    Ã?atı arasında tozlanmıÅ? bir sandık gibiÂ?
    Ya da keder baÄ?larmıÅ?
    Yosun tutan taÅ?lar gibi denizdekiÂ?
    TemizlenirmiÃ…? ama,
    Belki bir sahil kenarında oturmak lazımmıÅ?,
    Ya da çıtırdayıp yanan bir odun ateÅ?i,
    Belki yaÄ?muru izlemek odanın camından,
    Belki de yıldızları seyretmek bulutsuz bir gecede�

Å?öyle derin bir nefes almak lazım.
    GevÅ?etmek lazım ellerini kanatan dizginleri,
    Gözlerini kapatıp hafif bir müzikle,
    Hayal görmek lazım biraz.

Catboy: Å?iir yazmaya ne zaman baÅ?ladın ve seni Å?iir yazmaya teÅ?vik eden Å?ey neydi?

Efla: Net tarih hatırlamıyorum ama kesinlikle Frpworld'de baÅ?ladım. Ozan Firble hep Â?Herkesin içinde bir ozan vardırÂ? derdi. Ben de bir kez denemek istedim. Bard BirliÄ?i diye bir baÅ?lık vardı. Orada ilk denemelerimi yapmıÅ?tım. Sitedekilerin özellikle Firble'ın cesaretlendirmesiyle yazmaya devam ettim. Yazdıkça daha çok beÄ?endi insanlar. Ä°nsanların desteÄ?i olmasaydı sanırım Å?u anda Å?iir yazan bir yönüm olmazdı. Sitedeki herkese teÅ?ekkür ediyorum o yüzden.

Sanırım duygularımı bir Å?ekilde ifade etmeye ihtiyacım vardı. Ama hikaye yazmak bana göre fazla uzundu. Hep Å?airlerin az Å?ey yazarak çok Å?ey söylemesine imrenmiÅ?imdir. Sanırım ben de bunu yapmak istediÄ?imden devam ettim ve hala yazmaya çalıÅ?ıyorum.

Catboy: Ä°leride Å?iirlerini bir araya getirip bir kitap çıkartsan kitabının adını ne koyardın?

Efla: Bu da zor bir soru. Aslında kitap çıkartmayı daha önce gündeme getiren arkadaÅ?ım olmuÅ?tu. Ama ben genellikle Å?akayla geçiÅ?tiriyorum. Bir Å?iir kitabı çıkartıp bunu ciddi ciddi satabileceÄ?imi hiç düÅ?ünmedim.

Ä°lk aklıma gelen Â?HayatÂ? olabilir. Ã?ünkü genellikle aÅ?k üzerine deÄ?il hayatın kendisi
    üzerine bir Å?eyler yazıyorum. Zaman zaman aÅ?k da buna dahil oluyor.

Belki kendi baÅ?ıma çıkartamam ama ileride bakarsınız Frpworld ozanları olarak ortaklaÅ?a bir kitap çıkartırız. O zaman ismi de beraber düÅ?ünürüz.

Å?iir konusunda görüÅ?lerini almamız gereken kiÅ?i varsa o da Artemis EntreriÂ?dir:

Artemis Entreri (Sitemizin Usta Ã…?airi):

Bir macera, bilinmeyene doÄ?ru
    Bir tren götürüyor bizi, senelerdir
    Kılıçlar, büyüler, ihanet dolu hükümler,
    Bütün bunları taçlandıran: hikayeler, Å?iirler,
    Ve bir kaç dost bilinmez neden,
    Hiç tanıÅ?masak da, en samimisinden.

Efla, burada geçirdiÄ?im süre boyunca kendimi en yakın hissettiÄ?im kiÅ?idir. Gerçek hayatta hiç tanıÅ?mamıÅ? olmama raÄ?men sorgusuz sualsiz güvenebileceÄ?im bir insandır. YazdıÄ?ı Å?iirler çoÄ?u zaman günlük hayatıma yansımıÅ?tır bir Å?ekilde.

Zarlarının hep yüksek gelmesi, kaleminin asla kırılmaması dileÄ?iyle.

Å?imdi biraz da EflaÂ?nın edebiyat ile ilgili görüÅ?lerini öÄ?renmek istiyorum:

Catboy: Bu zamana kadar okuduklarından hiç unutamadıÄ?ın kitap hangisi oldu?

Efla: Hayatta hiç yapamadıÄ?ım bir Å?ey varsa o da olan Å?eyler arasından en iyisini seçmek. Gerçekten çok zorlanıyorum. En sevdiÄ?in film, en sevdiÄ?in kitap, en sevdiÄ?in Å?air...

Sanırım en sevdiÄ?im hiç unutmadıÄ?ım yok ama unutamadıklarım beni çok etkileyenler var. Ã?ok klasik olacak ama çoÄ?umuz fantastik kurguya Yüzüklerin Efendisi ile giriÅ? yapmıÅ?ızdır. Dünya öylesine ustaca kurgulanmıÅ? öyle güzel iÅ?lenmiÅ? ki okuyan herkes bir dönem Â?orta dünyada yaÅ?asaydıkÂ? diyebiliyor. Fantastik kurgulardan Gedik SavaÅ?ları Efsanesi'ni çok beÄ?enirim. Daha popüler olanlardan daha özgün bence. Yerli fantastik kurgu olarak da Zülfikar'ın Hükmü çok hoÅ?uma gitmiÅ?ti.

Bilim kurgu için (Henüz bütün seriyi bitirmediÄ?imi itiraf edeyim) Otostopçunun Galaksi Rehberi mizahi anlatımı ve dünyaya dokundurmalarıyla çok baÅ?arılı bence. Popüler bilim
    kitaplarından Dünyayı DeÄ?iÅ?tiren BeÅ? Denklem'den etkilenmiÅ?tim. Ama sanırım Å?u sıralar en çok Oscar Wilde'ın Dorian Gray'in Portresi adlı kitabının etkisindeyim. Yerinde söylenmiÅ? sözler beni çok etkiler ve kitap onlarla dolu. Hayata bakıÅ? açısını deÄ?iÅ?tirebiliyor insanın.

Catboy: BeÄ?endiÄ?in kitapların ortak özelliÄ?i nedir, hangi unsur seni o kitabı okumaya teÅ?vik eder?

Efla: Sanırım kitabın en önemli özelliÄ?i orijinal olması. Daha önce yapılmıÅ? bir Å?eyin biraz daha iyisi o kadar da ilgimi çekmeyebilir mesela. OkuduÄ?umda kesinlikle yeni bir Å?eyler olmalı. Zaten fantastik kurguyu ve bilim kurguyu sevmemin de nedeni Orijinal olması. BambaÅ?ka bir dünyayla karÅ?ı karÅ?ıya kalıyor insan. Ama bir yerden sonra o dünyaları da sıradanlaÅ?tırmaya baÅ?lıyoruz. Ä°Å?in özünde yaratıcılık varken bir tekdüzelik olması biraz ironik.

Aslında sanat için bir sanat eserinin baÅ?ka bir eserden esinlenmesinde hiçbir sakınca görmüyorum. Hatta bence olmalı da. Ama onu üreten kendinden de bir Å?eyler kattıÄ?ı sürece. OkuduÄ?um kitaplar türüne göre beni Å?aÅ?ırtmalı, heyecanlandırmalı, bir Å?eyler öÄ?retmeli hatta hayata bakıÅ? açımı etkilemeli. Bir de tabi iyi kurgulanmıÅ? ve temelleri saÄ?lam olmalı.

Birbiriyle çeliÅ?en Å?eyleri pek sevmem mesela. EÄ?er bilim kurguysa bilimi bir kenara bırakmamıÅ? olmalı. Eserleri kendi dünyasına göre deÄ?erlendirmek lazım ama kendi dünyası içerisinde tutarlı olmalı kesinlikle.

Catboy: BayaÄ?ı uzun bir röportaj oldu, dedim size efsane bir bölüm olacak diye.

Efla: Tekrardan teÅ?ekkür ediyorum catboy. Biraz geveze günümdeyim sanırım. Ya da tam beni konuÅ?turacak konuları seçmeyi baÅ?armıÅ?sın ki çenem düÅ?müÅ?.

BilinmezÂ?

BilmediÄ?imiz yerlerden korkuyoruz en çok.
    GöremediÄ?imiz Å?eyler gizemli geliyor hepimize.
    Tahmin bile edemeyince süpriz oluyor herÅ?ey.
    Hayal bile edemediÄ?imiz Å?eyi görünce Å?aÅ?ırıyoruz.
    Bilmiyorken merak edebiliyoruz ancak.
    HiçbiÅ?eyden ilk seferki tadı alamıyoruz.
    Bilinmezinde olduÄ?u için belki aroması.
    Daha mutluyuz çoÄ?u zaman cahilken.

Garip olanÂ?
    Bunca duygu bilinmezden geliyorken.
    BilmediÄ?imize bu kadar baÄ?lıyken insan tarafımız.
    Neden bilmiyorum ama,
    Ã?Ä?renmeye çalıÅ?ıyoruz sürekli.

Bunu en sona sakladım, çünkü gerçekten de beni en derinden etkileyen Å?iirlerinden biriydi bu. Å?iirlerin tamamı nerede mi?
    http://www.frpworld.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=2235&postdays=0&postorder=asc&start=0

4. Bölümün Sonu

Geçen bölümün Å?ifresinin yanıtı: Ã?nce üçerli kodlara ayıracaktınız ardından ortadaki harfleri bir araya getirince EFLAÂ?ya ulaÅ?ıyordunuz.

Gelecek bölümde: Ali Can Kanal => 3k, 1-1A, 2-1N, 3-2A ise; ? => 2k, 1-1M, 2-2E

Not: Ne bu ya? Bana ne, bulunmasın artık, hepsi kolay geliyor sonra...

Ã?nemli Not: Nostalji KöÅ?esinin yeni bölümü 25 Haziran'da yayınlanacaktır...
    catboy
    Site Yazarı
    Site Yazarı

PostPosted: Fri Jun 25, 2010 4:40 pm Reply with quoteBack to top

CATBOY ile OCAKBAÅ?I NOSTALJÄ°LERÄ°

5. Bölüm

Bazıları onu bilir Batı ama biz biliriz onu Artemiz Entreri diye

SevdiÄ?in, yada sevdiÄ?ini sandıÄ?ın
    Ä°nandıÄ?ın, yada inandıÄ?ını sandıÄ?ın
    Hepsi teker teker seni vurunca
    Gülüyorum yüzüne, çünkü pek sararmıÅ?.

Ve kapıları açılıyor yaÄ?murun huzurunda
    Duacısı olmuÅ? kalbinin, tüm deÄ?er verdiklerin.
    Birer çiçek atıyorlar o uzun düÅ? yoluna
    Pek çoÄ?u sana sahip olabilmek için.

Â?

�lmek için sahneye çıkmak kadar zordur
    Gerçekte ne hissettiÄ?ini söyleyebilmekÂ?

(Yabancı bir Â?SenÂ? isimli Å?iirinden)

Image

Catboy: Ä°lk sorum her zamanki formatımıza uygun olarak kullandıÄ?ın rumuz ile alakalı olacak. Artemis EntreriÂ?yi neden isim olarak seçtin? Böyle senin için büyük bir önemi var mı bu karakterin? Benzer ya da aykırı yönlerin var mı bu kurgusal karakterle ilgili peki?

Artemis Entreri: Artemis Entreri, okuduÄ?um fantastik romanlar içinde - ki en son saydıÄ?ımda 150 civarı olmuÅ?tu - en baÅ?arılı bulduÄ?um karakterlerden biridir. Kötü ve dıÅ?lanmıÅ? olana nedense ilgi duyar insanlar, benim de Artemis'e olan ilgimin sebebi bu olabilir. Artemis'in en sevdiÄ?im özelliÄ?i problemleri çözerken her zaman güce ihtiyaç duymamasıydı. Hiç unutmam bir kitapta kendisini (ününü) hiç bilmeyen insanların bile karÅ?ısında kararlı duruÅ?u ve ses tonuyla korkutmayı baÅ?armıÅ?tı (intimidation'ı yüksek). Son olarak karanlık ve gizemli geçmiÅ?i çok cezbecidir Artemis'in. Sırf bu karakter için okunacak seridir Salvatore'un UnutulmuÅ? Diyarlar için yazdıÄ?ı. Herkese öneririm.

Artemisle benzer yönüm olarak, kendimi genelde insanlardan dıÅ?larım. Aykırı yön olarak ise, adam öldürmem.

Catboy: Hemen Å?iir konusuna giriÅ? yapmak istiyorum, zira Å?iir dendi mi sitemizde Firble, Efla ve sen ilk akla gelmektesiniz. Å?iir tutkusu nereden geliyor ve ilk yazdıÄ?ın Å?iirlerle Å?u anda yazdıkların arasında büyük farklar görüyor musun, yani sadece deneyim açısından sormuyorum stil açısından da bir deÄ?iÅ?iklik oldu mu geçmiÅ? yıllara nazaran?

Artemis Entreri: Å?iir tutkum frpworld ile baÅ?ladı. Bard BirliÄ?i baÅ?lıÄ?ına yazmıÅ?tım ilk Å?iirimi. 2005 senesiydi sanırım. Orada ki üstatlardan etkilenmiÅ?tim hep. Ã?zellikle chosen, abisi (ulysses'di galiba) ve firble gibi üstatlar tuttu elimizden Smile Bir ara tekrar okumuÅ?tum ilk yazdıklarımı. Okumaz olaydım. Retrospektif yaklaÅ?ım çok tehlikeli

Uzun süredir Å?iir yazmıyorum (yazamıyorum). Yazdıklarımı beÄ?enemiyorum çünkü, kimseyle de paylaÅ?asım gelmiyor. Å?iir yazmak, içimdeki dünyayı dıÅ?arıya atmanın bir yoluydu, Å?iir yazdıkça rahatlıyordum. Å?imdi bunu yapmak için baÅ?ka bir yolum var (oyun geliÅ?tirmek) bu yüzden ihtiyaç duymuyorum Å?iir yazmaya. KeÅ?ke yazabilsem tekrar eskisi gibi.

Firble: Artemis EntreriÂ?nin sitede birbirinden farklı birçok yönü vardır, ama benim aklima ilk gelen ve en fazla hatırladıÄ?ım kesinlikle ozan yönü... Batıdan Dökülenler isimli defterine yazdikları öylesine Å?iirler oluyor ki, çoÄ?u zaman ekleyecek baÅ?ka bir cümle, ya da yeri deÄ?istirilecek baÅ?ka hiçbir sözcük yok diyorum. Hani ozanlık eÄ?er bir duyguyu baÅ?kasına anlatma yoluysa, ArtemisÂ?in Å?iirleri bunu en iyi yapan siirler, öyle ki o anda aklımda ne olursa olsun onun Å?iirlerini okuduÄ?umda bana sadece o Å?iirleri düÅ?ündürmeyi baÅ?arıyorlar.. IllyraÂ?yla yaptigim konuÅ?mada da yazmıÅ?tım, aynı durum hikayeleri için de gecerli... Belki hayatım boyunca hep kendimi anlatmada zorluk yaÅ?adıÄ?ımı hissettiÄ?im için anlatım konusunda usta olan kisilere hep hayranlik duymuÅ?umdur, yazdıklarımın özeti Artemis de onlardan birisi...

Not: IllyraÂ?nın Firble ile yaptıÄ?ı röportajına Å?uradan okuyabilirsiniz:
    http://www.frpworld.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=8579

Kendini Bilmeyen Adamın Dramı

Aynaya her baktıÄ?ımda
    Bir gölge düÅ?üyor yüzüme
    Bir korku kaplıyor içimi
    Direnemiyorum karÅ?ımdaki
    BensizliÄ?ime.

MutluluÄ?un ön Å?artı olmuÅ?tu
    Kendini bilme dersini geçmek.
    Bunca sene okudum.
    Hala boÄ?azımda bir düÄ?üm,
    Hala gözlerim hep doluyor.
    Ve yine anlatmaya çalıÅ?ıyorlar
    Beni kendime.

Halbuki o kadar ümitsiz ki hikayem
    Dinlemek istemiyorum sonumu
    Sayfa numarasını unutsun annem
    Her seferinde baÅ?tan baÅ?lasın istiyorum
    Her seferinde çocuk olmak istiyorum
    Ancak öyle uyuyabilirim geceleri
    Elimde uçurtmam, gözlerimde heyecan
    Aynalar önümde diz çöksün,
    Ve bir defa olsun, onlara baktıÄ?ımda,
    Kendimi sevebilmek istiyorum.

Catboy: Ã?ok farklı tanımları olan bir edebi kavram Å?iir, ben sözlüklerde yer alan tanımını çok kısıtlayıcı olarak bulurum mesela, sen olsan Å?iiri nasıl tanımlardın?

Artemis Entreri: Edgar Alan Poe Å?öyle demiÅ? Å?iirlerinden birinde:
    Being everything which now thou art,
    Be nothing which thou art not.

Yani,
    OlduÄ?un her Å?eyken Å?imdi,
    OlmadıÄ?ın Å?ey olma.

Benim için Å?iir, olduÄ?um her Å?eydir.

Catboy: Å?iirlerini takip ettiÄ?in belli Å?airler var mı, hatta çıkmıÅ? tüm Å?iir kitaplarını alıp okumaya gayret ettiÄ?in?

Artemis Entreri: Evet var, hem de 3 tane. Necip Fazıl Kısakürek'in Å?iirlerini çok severim. Yazıktır ki doÄ?umumdan 5 sene önce vefat etmiÅ?. (YaÅ?ımı merak eden okuyuculara ipucu.) Bunun dıÅ?ında Edgar Alan Poe okurum çok severek. Bende bir kitabı var sadece, onun dıÅ?ında baÅ?ka Å?iirlerini de bulursam gördüÄ?üm gibi alırım kendime bir tane. Son olarak Cahit ZarifoÄ?lu önereceÄ?im. Ã?ok acayip bir adamdır. Anlamak çok zordur kendisini.

Kimsesiz

Ah o bir yudum sesin, heyecanlı ama sessiz
    Yada bir dokunuÅ?unu elinin, anlamlı ama istemsiz
    Ve uçuran o gözlerin, bir kasırga gibi ama dengesiz
    Nerden bilsin küçük çocuk, öylece kalır çaresiz.
    �ylece kalır kimsesiz...

Efla: Sitede ne kadar Artemis olarak görsem de benim hep "Batı" diyesim geliyor. Neden bilmiyorum ama kafamda bütünleÅ?tirdim. Tamamlayan bir Å?eyler var. Å?imdi ben de Å?iir yazardım ama sonra bana taklitçi diyebilirler. (çok da haksız sayılmazlardı) O yüzden orjinalliÄ?i bozmamaya çalıÅ?ayım =)

Hiç görmediÄ?im ama sanal olmayan bir dost... Ã?ööyle saatlerce konuÅ?muÅ?luÄ?umuz da yok aslında ama bence en önemli sebebi zaten kendini çok güzel ifade edebilmesi ve anlayabilmesi. Gerek kalmıyor yani, ama bir gün yüz yüze de görüÅ?eceÄ?iz yakındır...

Duygularıyla yazdıklarıyla insana ilham veren bir sanatçı. Belki farkında deÄ?ildir ama bana sanat dallarına birbirinden ayrı yaklaÅ?mak yerine bir bütünün parçaları olarak bakmayı öÄ?retti. Bir müziÄ?in ya da resimin bir Å?iiri ne kadar tamamlayabileceÄ?ini gördüm. EÄ?er sanat duygularını anlatmaksa Batı kesinlikle bir sanatçıdır.

Aynı zamanda baÅ?arılı da bir mühendis. Ä°nsanlara hem mühendis olmanın sanattan kopuk olmak demek olmadıÄ?ını, sanatçı olmanın da dünyanın gerçek sorunlarını boÅ?verip fildiÅ?i kulelerde yaÅ?amak gerektirmediÄ?ini gösteriyor.

Her zaman yaptıÄ?ım gibi ona hep kendi sözleriyle hitap ederek sonlandıracaÄ?ım. Bazıları bunu yapmamın kliÅ?e olduÄ?unu düÅ?ünebilir belki ama bence bir klasik... Kalemin hiç kırılmasın üstad.

Catboy: Bunu sormak ne kadar doÄ?ru emin olamadım, ama tüm saygımla sitemizde Å?iir yazan kiÅ?iler arasından en çok kimi baÅ?arılı buluyorsun ve aynı zamanda Å?iir tarzı bakımından kendine yakın bulduÄ?un birileri var mı?

Artemis Entreri: Efla ile tarzlarımızın örtüÅ?tüÄ?ünü düÅ?ünüyorum. Ama üretkenlik ve süreklilik açısından ikimizin de Firble'ın eline su dökemeyeceÄ?imize eminim. Zaten sitede aktif Å?iir yazan pek birisi kalmadı. Bogus'un çok az sayıda ki Å?iirleri de epey hoÅ?uma gitmiÅ?ti. Biraz yazsa neler neler gelecek kim bilir. Onun dıÅ?ında eskilerden chosen vardı dediÄ?im gibi. (4-5 sene öncesi tabi.) Chosen'ın abisi ise, okuduÄ?um en güzel amatör Å?iir yazan adamdır. Tekrar tekrar okurum hala.

Catboy: MeÅ?hur bir sözünden alıntı yapmak istiyorum: Kaleminiz asla kırılmasın! Ben o kadar eski biri deÄ?ilim, bu nedenle hep merak etmiÅ?imdir, bu söz tamamen sana mı ait yoksa bir yerden alıntıladıÄ?ın bir cümle mi?

Artemis Entreri: Daha öncede birkaç kere sorulmuÅ?tu bu soru bana. Hatta bir sitede birisi kullanmak için izin istemiÅ?ti benden. Nasıl bir sözse artık insan kullanmak için izin istemek zorunda kalıyor. Ã?zerime etiket gibi yapıÅ?mıÅ?. Ben çok severek sarfederim her seferinde, içimden gelenleri çok iyi anlatır. Kendi kalemim kırıldı ne yazık ki, çizemiyor, yazamıyor hiçbir Å?ey.

Saklambaç

Kısmetine yalnızlık düÅ?müÅ? gözlerimin,
    Utanmadan seni arıyor boÅ? sokaklarda.
    Buram buram sen kokan havayı
    Bir tek ben soluyorum etrafta.
    Ve acı veriyor gri, kasvete bürünmüÅ? duvarlar,
    Gölgeleri üzerimde, tıpkı geçmiÅ?im gibi
    Hesapçı, yargısız infaz ediyor beni,
    Savuruyor oradan oraya.
    Bir yanım uçurum,
    Bir yanımda uçurtma.

Halbuki özgürlüÄ?ümün sesini dinleyerek gelmiÅ?tim buraya
    Å?imdi esaretimin bedelini ödüyorum.
    Zamanı dinlemeyi öÄ?reniyorum.
    Yapraklarla konuÅ?mayı,
    Dert anlatmayı kaldırımlara.
    En çok da özlemeyi.
    En çok seni özlemeyi!
    Bir yanım yaÄ?mur olsa,
    Bir yanımda gözyaÅ?ı...

Illyra: Artemis, forumumuzun deÄ?erleri yazarlarından birisidir. Kendisinin OcakbaÅ?ı Hikayelerine katkısı çok büyüktür ve ismini saygıyla anarız.

Catboy: Benim aktif olduÄ?um zamanlarda en çok senin Å?iirlerine denk gelebilmiÅ?tim anca, bu nedenle o kadar fazla öykülerini okuma fırsatım olamadı. Sadece bir kaç öykünü hatırlıyorum ki onlar da genelde kısa öykülerdi. Ã?ykülerin hakkında neler anlatabilirsin?

Artemis Entreri: Lisede çok yazardım ben. Matematik defterlerim frp hikayeleri doluydu hep. Ama yayınlanmıÅ? çok öyküm yok benim. En önemlilerden bahsedeyim. Ä°lk öykümü frpworld'e yazmıÅ?tım. Sanırım frpworld'ün ilk hikaye yarıÅ?masıydı o öyküyle katıldıÄ?ım. Ä°nsanları, düÅ?lerine girip orada öldüren bir loncadan bahsediyordu. Sonra Gönülçelen isminde hikayem var. Bilim-kurgu yarıÅ?masına katılmıÅ?tım onla. Yakın çevrem çok beÄ?enmiÅ?ti ama yarıÅ?madan birÅ?ey çıkmadı Smile Zaman yolculuÄ?u ile sevdiÄ?i kadını kurtarmaya çalıÅ?an bir adam hakkındaydı o hikaye. Bir de senaryom var, frpworld'ün yarıÅ?masına katıldıÄ?ım. Sürpriz dolu bir sona sahip Razz SaÄ?olsun Firble inanılmaz güzel bir hediye vermiÅ?ti ödül olarak.

Catboy: Ä°lk siteye üye olduÄ?um zamanda senin sorumluluÄ?unda olan bir öykü yarıÅ?ması düzenleniyordu sitede. Sanırım sana özel mesaj yoluyla yarıÅ?maya katılımla alakalı sorular da sormuÅ?tum. Varmak istediÄ?im Å?ey, ben de bir öykü yarıÅ?ması düzenlemeye gayret etmiÅ?tim de elimde patlamıÅ?tı. Bir tek Dwaxer saÄ?olsun bir öykü göndermiÅ?ti, eh aslında aklımda DwaxerÂ?i birinci yapıp iÅ?te bakın ben de bir öykü yarıÅ?ması düzenledim demek vardı da yarıÅ?mayı iptal etmek zorunda kalmıÅ?tım. Benim gibi zor durumda kalmamaları için ileride böyle bir sorumluluk altına girmeyi düÅ?ünen arkadaÅ?larımız için verebileceÄ?in tavsiyeler var mı acaba? Ä°nsanların hem ilgisini çekebilecek hem de yazmaya teÅ?vik edecek bir konsept bulma konusunda özellikle bir kaç öneri...

Artemis Entreri: Yazmaya teÅ?vik edici bir etken olması Å?art. Ya konuyu çok özel seçmen lazım, ya da ödülü. Ä°kisini birden güzel seçersen en iyisi tabi. Ã?rneÄ?in ödül olarak kitap deÄ?il de küçük bir oyuncak mesela internetten sipariÅ?i verilebilecek bir figür, ya da frpworld t-shirt'ü güzel olabilir. Sanırım 2 yarıÅ?ma düzenledim ben frpworld'de. Hep farklı birÅ?eyler yapmaya çalıÅ?mıÅ?ımdır. Ä°lkinde hikayenin baÅ?ını verdim sonrasını yazmalarını bekledim. Ä°kincisinde Kerem Beyit'ten izin alarak onun bir resmini kullanarak yazdırdım hikaye. Bir de ufak bir tavsiye daha, zaten kaç kiÅ?iyiz Å?urada, herkesle özel olarak iletiÅ?ime geçip, bu yarıÅ?madan haberdar olmalarını saÄ?lamalı ve sık sık onları teÅ?vik etmeli düzenleyecek kiÅ?i. Bazı insanlara zorla yazdırdıÄ?ımı hatırlıyorum Smile

Catboy: Ben daha çok iÅ?in edebiyat yönüne dalıyorum genelde, bunun dıÅ?ında frp ve diÄ?er konulardan da bahsetmeye gayret gösteriyorum tabi ki de. Ama baÅ?ka bir konuya girmeden önce sanıyorum kitaplardan bahsederek edebiyat konusunu bitirmemiz daha iyi olacaktır. Kitaplarla aran nasıl, en son hangi kitabı okudun ve kitapkurtlarına kesin olarak okumalarını önereceÄ?in bir kaç roman adı söyleyebilir misin?

Artemis Entreri: Kitaplarla aram eskiden çok iyiydi. Son 1 sene içinde okuduÄ?um kitap sayısı bir elin parmaklarını geçmez. (çok vahim durumdayım.) En son okuduÄ?um kitaplar arasında önerebileceÄ?im fantastik olarak: Buz ve AteÅ?in Å?arkısı serisi (1. ve 2. kitapları türkçeye çevrilmiÅ? durumda), yeraltı edebiyatından da: Chuck Palahniuk yazarının herhangi bir kitabı. Bu arada Küçük Prens benim hayatımın kitabıdır. OlabildiÄ?ince çok sayıda arkadaÅ?ıma hediye etmiÅ?imdir bu hikayeyi. Herkesin her yaÅ?ta okuyabileceÄ?i enfes bir kitap olarak görürüm.

Lydronk: Ben ki Å?iir sevmem, sayın Entreri'nin Å?iirlerinde soyut havaya kapılıp okurken baÅ?ka dünyalara gidiyorum, daha fazlasını okumak istiyorum (ve sık sık yapıyorum da) sırf Å?iir deÄ?il, yazdıÄ?ı her Å?eyle çözümlenmesi güç, güçlü, özgün karakterini ortaya koyuyor Artemis. Artık o kadar çok okudum ki yazdıÄ?ı her Å?eyi, üçkilometre öteden görsem "aha bunu artemis yazmıÅ?!" diyebilirim, böyle de özgün bir tarzı var! Kendisinin de diyeceÄ?in gibi, kalemi asla kırılmasın.

Catboy: Ve geldik frpye, Dwaxer ile olan bölümümüzde frp daha ön plandaydı. Ben pek fazla iÅ?in içinde olmasam da frp ile ilgili meselelerde DwaxerÂ?i fazla sıkmadan bir kaç soru sormayı becerebilmiÅ?tim. Ä°tiraf etmek gerekirse daha sistemler arasındaki farkı bile idrak edemiyorum, immün sistemden bile daha karıÅ?ık, nörotransmitter maddelerle bile daha düzeyli iliÅ?kim olmuÅ?tu. Sormak istediÄ?im Å?ey Å?u aslında: Sen frp konusunda ne kadar bilgilisin, hangi sistemleri biliyorsun ve frp camiasındaki favori ırk ile sınıfları hangileri?

Artemis Entreri: D&D'yi yalayıp yutmuÅ?tum eskiden. 2nd ve 3rd edition'ları iyi bilirim. Bunu dıÅ?ında her diyardan kitaplar okuyup oyunlar oynadıÄ?ım için pek çoÄ?u hakkında az çok fikrim vardır. Bugün oturup oynasak yabancılık çekmem heralde. OynadıÄ?ım oyunların %80 inde insan karakter olmuÅ?umdur. Genelde oynattıÄ?ım karakterleri kendimle baÄ?daÅ?tırırım. Ä°nsan olunca daha kolay oluyor o yüzden insan seçerim. Sınıf olarak ise destekleyici bir karakter olmak daha çok hoÅ?uma gider. Bu yüzden genelde bard, cleric gibi sınıflar seçerim. SavaÅ?larda arka planda durmayı severim. Aksiyona sadece gerektiÄ?inde müdahele ederim. SavaÅ? dolu oyunları sevmem, oyunlarda bulmaca çözmeye bayılırım.

Catboy: Oyunlar hakkında soru sormadan seni bırakamam, bu konuda kendini geliÅ?tirmek için neler yapıyorsun? Bu zamana kadar kaç tane flaÅ? oyun hazırladın ve genelde hazırlamıÅ? olduÄ?un oyunlar hakkında nasıl yorumlar alıyorsun? Son olarak kısaca bir kaç oyunundan bahsedebilir misin?

Artemis Entreri: Ä°Å?te en sevdiÄ?im soruya geldik. Müsadenizle biraz uzun yazayım. Ã?ocukluÄ?umdan beri oyunlara karÅ?ı bir ilgim olmuÅ?tur. Ä°lk kiÅ?isel bilgisayarım 10 yaÅ?ımdayken edindim. Fakat öncesinde de her zaman "oyuncu" bir çocukluk geçirmiÅ?imdir. Kendi kafamdan oyunlar yaratırdım ve bunları kuzenlerimle, arkadaÅ?larımla hep oynamaya/oynatmaya çalıÅ?ırdım. Lisede devam etti bu huyum. Ã?zellikle sıra arkadaÅ?ımı da kendime benzeterek (hala en yakın dostumdur, bana frp'yi öÄ?reten kiÅ?idir.) her derste oyunlar yaratıp oynamaya baÅ?ladık lise yıllarında. Güzel zamanlardı. Tenefüslerde 7-8 kiÅ?i frp oynardık, derslerde gizli gizli kendi yarattıÄ?ımız oyunlara dalardık.

Zamanla bilgisayar oyunlarına olan merakım da gittikçe arttı tabi. Ã?ok oyun oynadım ben. Bir ara sırf oynamıÅ? olmak için oyun oynuyordum. O zamanlardan ilerde bilgisayar oyunlarıyla ilgili bir iÅ? yapacaÄ?ımı kafaya koymuÅ?tum. Lise 2'de programlama öÄ?renmeye baÅ?ladım. Bütün takdir ettiÄ?im oyun firmalarına maillar atarak iletiÅ?ime geçtim. Piyasayı öÄ?renmeye baÅ?ladım. Ã?niversite sınavında hedefi vuramayınca bilgisayar mühendisi olamadım ama tutkum geçmemiÅ?ti. Kendi baÅ?ıma bu sektörde çırpınıp durdum.(kendi bölümüm son derece alakasız olmasına raÄ?men) Sonra geçen sene flash'ı keÅ?fettim. Bilmeyenler için flash'ı tanıtayım. Browser üzerinde çalıÅ?tırılabilecek uygulamalar geliÅ?tirmeye izin veren bir program adobe flash. Oyunlar da yapılıyor haliyle. YaptıÄ?ınız oyunları en büyük kitleye ulaÅ?tırmanın yolu aynı zamanda. Bende 1 senedir bu programla uygulamalar geliÅ?tirip para kazanıyorum.

Geçen hafta mezun oldum, 4-5 aydır üniversitemizin kosgebinde flash oyun geliÅ?tiricisi olarak çalıÅ?ıyorum. Hayallerime doÄ?ru atılmıÅ? bir adım olarak görüyorum. Daha da çok yolumuz var Smile Å?imdi biraz oyunlarımı tanıtayım.

Legend of Kupapa: En son geliÅ?tirdiÄ?im oyun. Grafik kısımlarını da ben yaptıÄ?ım için görsel açıdan birÅ?ey beklemeyin. Hikayesini, müziklerini sevebileceÄ?inizi düÅ?ünüyorum. Yapması 2 hafta kadar sürdü. Flash oyuncu camiası tarafından pek tutulmadı ama maddi açıdan baÅ?arılı bir oyun oldu. Uzman oyun yorumcuları tarafından ise özellikle hikaye kısmı ve oyun dinamikleri oldukça baÅ?arılı bulundu.
    http://www.newgrounds.com/portal/view/537910

Screw Effect: 1 hafta da grafiker arkadaÅ?ım Taha ile geliÅ?tirdiÄ?imiz oyun. Amaç 1 dakika içinde yıkılmakta olan bir makineden kaçmak. En çok oynanan oyunum. Toplamda 2-3 milyon oynanma sayısı var.
    http://www.newgrounds.com/portal/view/519717

Fellow Sheep: Yazın geliÅ?tirdiÄ?imiz ilk gerçek oyunum. Ã?ok saçma bir oyun, oynamayın bile Smile
    Amaç köpeÄ?i kontrol ederek koyunları verilen süre içinde çitin içinde toplamak.
    http://www.newgrounds.com/portal/view/516511

Swaps N' Traps: Ocak ayında global game jam isminde ki yarıÅ?manın türkiye ayaÄ?ında Tırt grubuyla birlikte 48 saat içerisinde geliÅ?tirdiÄ?imiz oyun. Türkiyenin her yerinden katılan 19 takım arasında 1. seçildik. Oyun kısa sürede yapıldıÄ?ı için fazlasıyla eksik durumda.
    http://www.globalgamejam.org/sites/default/files/uploads/2010/3230/swaps-n-traps.swf

En önemli olanlar bunlar heralde. Yakın zamanda frpworld ile ilgili de bir oyun yapmayı düÅ?ünüyorum ama henüz kafamda tam oturtamadım nasıl birÅ?ey olması gerektiÄ?ini.

Catboy: Artemis kendini öyle güzel anlattı ki ben gereksiz yere aralara girerek okuyucuların çık aradan Å?ikayetlerine maruz kalmak istemedim. Gayet basit ama doyurucu, fazla laubali olmayan, konuÄ?umuzun edebiyat, frp ve kendi ilgi alanlarıyla ilgili görüÅ?lerine yer vermeye özen gösterdiÄ?imiz bir bölüm olsun istedim. Umarım keyifle buraya kadar okumuÅ?sunuzdur, gönlünüzde bir yerlerde samimiyetinize sıÄ?ınmayı baÅ?ardıysak ne mutlu bana, önemli olan sadece samimi olabilmeyi baÅ?armaktı benim için, umarım bunu baÅ?arabilmiÅ?imdir.

Artemis Entreri: Ã?ok deÄ?erli nostalji köÅ?esinde bana da yer ayırdıÄ?ınız için teÅ?ekkürlerimi sunuyorum efendim. Kendinize iyi bakın, kaleminiz asla kırılmasın!

Catboy: Asıl ben teÅ?ekkür ederim baÅ?ta konuÄ?umuz Artemis Entreri ve bana böyle bir projeyi sunabileceÄ?im bir yer veren yani lojistik desteÄ?ini her zaman sunan FrpworldÂ?ün baÅ?ındaki kiÅ?i Efla ile siz deÄ?erli okuyucularımıza, umarım size hiç bir zaman sıkıntı vermemiÅ?imdir. Saygılar...

O güzel ve deÄ?erli gözleriniz asla bozulmasın, klavyeye basan parmaklarınız asla yorulmasın ve gönlünüze asla karanlık uÄ?ramasın...

Errare humanum est, perseverare diabolicum

Last edited by catboy on Tue Nov 30, 2010 4:35 am; edited 1 time in total
    catboy
    Site Yazarı
    Site Yazarı

PostPosted: Sun Aug 29, 2010 10:48 pm Reply with quoteBack to top

CATBOY ile OCAKBAÅ?I NOSTALJÄ°LERÄ°

6. Bölüm

Her konuÄ?umuzun kendine has bir uzmanlık alanı vardı:
    - Firble: Ã…?iir & Gezi
    - Illyra: �ykü & Frp
    - Dwaxer: �ykü & Frp
    - Efla: Ã…?iir & Teknoloji
    - Artemis Entreri: Ã…?iir & Teknoloji
    Bundan sonra Nostalji yeni bölümleriyle devam ediyor olacak...

Image

Catboy: Alenthas ismiyle alakalı ilginç bir anın var mı, bu ismi bir tek Frpworld�de mi kullanıyorsun?

Alenthas: Alenthas ismini bulduÄ?um zaman google'lamıÅ?tım ismi (bunu çoÄ?unlukla yaparım, böylelikle fazla kullanılmayan bir isim bulmaya çalıÅ?ırım), baÅ?ka kullanan var mı diye. Sadece iki sonuç çıkmıÅ?tı, bunlardan ilki internet üzerinde yayınlanan bir öyküdeki önemsiz bir karakterdi, diÄ?erini ise hatırlamıyorum. Neyse, eÄ?er Alenthas diye google'larsanız bir zamanlar üye olduÄ?um hemen hemen her yeri bulabilirsiniz.

Catboy: Kitaplarla aran nasıldır?

Alenthas: KüçüklüÄ?ümde anne zoruyla okurdum. Harry Potter serisi çıktıÄ?ı zaman hep okumak istemiÅ?tim ama annem "bir kitaba 12 lira mı verilir!" diye düÅ?ündüÄ?ü için hiç okuyamadım. O yüzden mi, yoksa elde ettiÄ?i baÅ?arı yüzünden kıskandıÄ?ımdan mı, yoksa çok daha iyi eserler varken bunun bu kadar tutmasına sinirlenmem mi bilemiyorum ama o gün bugündür nefret ederim Harry Potter serisinden.

Neyse iÅ?te, sonra bir gün gittim Metal Fırtınayı aldım, kendime de söz vermiÅ?tim baÅ?ından hiç kalkmadan okuyacaÄ?ıma dair. Ä°yi ya da kötü, kitabı iki günde bitirdim ve sonunda kitap okumanın zevkini almıÅ?tım. Sonra arkadaÅ?ımın bahsettiÄ?i Eragorn denen kitabı aramaya gittim, fakat bulamamıÅ?tım. Ä°yi ki de bulamamıÅ?ım çünkü onun yerine üzerinde kılıçlı kalkanlı herifler olan baÅ?ka bir kitap almıÅ?tım. Pek içime sinmemiÅ?ti aldıÄ?ımda ama o zamanlar ileride en çok seveceÄ?im kitap olan Buz ve AteÅ?in Å?arkısı'nı aldıÄ?ımı bilmiyordum. Gecenin bir yarısı Buz ve AteÅ?i bitirmeme son 50 sayfa kalmıÅ?, onu da okuyup bitirdikten sonra Å?eker Portakalı'ndaki Zeze'nin gençliÄ?ini anlatan 100 sayfalık üçüncü kitabı okuyup bitirmiÅ?, ondan sonra da bir yarıÅ?ma sonucunda Peter Pan adı altında ikinci kitap olmayı hak kazanan bir romanı daha okuyup bitirmiÅ?tim. O kadar çok seviyordum kitap okumayı. Ondan sonra iÅ?te UnutulmuÅ? Diyalar, EjderhamızraÄ?ı, Belgariad, Yerdeniz Büyücüsü, Warcraft falan derken fanteziye iyice sarmıÅ?tım. Hatta Warcraft'ın üçüncü kitabı olan Son Bekçi'yi bitirmek için sabahın 5'ine kadar oturmuÅ?tum.

Bütün bunları niye mi anlattım? Å?imdiki halimle karÅ?ılaÅ?tırabilesiniz diye. En son bitirdiÄ?im roman Halid Ziya UÅ?aklıgil'den Mai ve Siyah. Ve yanlıÅ? hatırlamıyorsam Ocak ayında falan bitirdim k. Ondan sonra hangi kitaba baÅ?ladıysam yarım kaldı, sıkıldım, bitiremedim. BoÅ? boÅ? oturduÄ?um zamanlarda bile kafa dinlemeyi tercih ediyorum. Bu durum beni cidden çok rahatsız ediyor.

Catboy: Bilim-Kurgu mu yoksa fantastik konular mı daha çok ilgini çeker? �rnek verebilir misin?

Alenthas: Jules Verne dıÅ?ında hiç bilim-kurgu okumadım. Ama bilim-kurgu daha çok ilgimi çekiyor, neden diyecek olursanız çeÅ?itlilik fazla. Yani fantezi türünde kılıç, ok ve büyü var. TaÅ?ıt olarak at var, hadi bir de ejderha diyelim, o kadar. Bilim-kurgu dediÄ?imiz zaman seçenekler artıyor, hayal-gücü daha çok devreye giriyor.

FRP oyunu ile örneklendireyim mesela, GURPS oynarken gidilecek alternatif dünyayı istediÄ?in gibi Å?ekillendirebiliyorsun. Bunun yanı sıra, gittiÄ?in dünya hangi döneme ait olursa olsun yanına yüksek teknolojik eÅ?yalar alabiliyorsun. Kolumuzdaki cihaz sayesinde birbirinizle haberleÅ?ebiliyorsunuz ve yine aynı cihazla bir yere girmeden ısı algılarını kullanıp birileri var mı yok mu bakabiliyorsunuz. Yani bilim-kurgu olduÄ?u zaman karÅ?ımıza Mission Impossible gibi görüntüler çıkabiliyor, bu da gerçekten çok eÄ?lenceli. Hatta hatırlarım, bir binaya nasıl gireceÄ?imizi abartmıyorum yarım saat boyunca tartıÅ?mıÅ?tık. Å?öyle mi yapsak, böyle mi yapsak diye. EÄ?lenceliydi de çünkü ince eleyip sık döÅ?üyorduk. Tabii sonra yaptıÄ?ımız bütün planlar boÅ?a gitti ve doÄ?açlama yapmak zorunda kalmıÅ?tık. EÄ?lencesi de burada tabii ki, hiç bir Å?ey planlandıÄ?ı gibi gitmez.

Catboy: EÄ?er kızmazsan sana sormak istediÄ?im bir soru var: Neden hiç bitmiÅ? bir öykünü göremiyoruz, hep yarım kalıyor öykülerin de?

Alenthas: Aslında bitmiÅ? öykülerim var. Bir iki tane Razz Onlar da tek seferlik Å?eylerdi zaten ama tamamlanmıÅ? eserlerim onlar. DiÄ?erlerini niye bitiremediÄ?ime gelirsek: sıkılıyorum. Kafamda çok güzel Å?eyler kuruyorum, sonra oralara gelene kadar uzun bir giriÅ? olması lazım, tanıtmaydı, hikayenin kurulması falan derken heyecanlı yerleri baÅ?laması için 150. sayfalara gelinmesi lazım sonuçta. OkuduÄ?um bütün kitaplardan bunu öÄ?rendim en azından. Ben de öyle yapmak istiyorum ama oralara gelene kadar sıkılıyorum iÅ?te. Bir de çok düzeltme yapıyorum. Hata buldukta, fikrimi deÄ?iÅ?tirdikçe sürekli deÄ?iÅ?tiriyorum. Tekrar tekrar okumaktan da sıkıldım artık yazdıklarımı. O yüzden de karar verdim, yazmakla uÄ?raÅ?mıyorum artık. Onun yerine izlediÄ?im filmlerden, okuduÄ?um kitaplardan yeni fikirler edinmekle uÄ?raÅ?ıyorum.

Illyra: Alenthas, benim sevgili kardeÅ?im. Gerek mükemmel kiÅ?iliÄ?i olsun, gerek yazılarındaki güzelliÄ?i ve sanatsal yanı daima dıÅ?ına yansır. Onun yazılarını okurken asla sıkılmam, beni tamamen kendi yarattıÄ?ı düÅ?lerin içine sürükler. EÄ?er Alenthas olmasaydı FRPworld nasıl bir yer olurdu, düÅ?ünmek bile istemiyorum Smile

Catboy: Ä°lk Â?çizmeyeÂ? ne zaman baÅ?ladın? Ä°nsanlar senin ilk çizimlerine nasıl tepkiler verdiler?

Alenthas: Ä°lk çizmeye çocukken baÅ?ladım. Arabamızı, koltuÄ?u falan çizdiÄ?imi hatırlıyorum. Hatta bana anlatırlar bazen, çizdiklerimi görüp çok beÄ?endiklerini. Ama o zamanlar iyi çizebildiÄ?imin farkında deÄ?ildim. Benim ejderhalı bir tiÅ?örtüm vardı, o zamanlar...12 yaÅ?ında mıyım neyim.. O günden sonra hep bir Å?eylere bakarak çizmeye baÅ?ladım, ne görsem çiziyordum. Sonra bu durumu kıskanan bir arkadaÅ? bende kompleks yarattı, bakarak ninem de çizer falan diyip moralimi bozdu, o günden bu yana bakarak çizdiklerimi deÄ?ersiz görürüm. Ama o yüzden de çizimimi ilerletemiyorum iÅ?te, çünkü kafadan da bir yere kadar çiziliyor, bakarak çizmeyi öÄ?renmeden kafadan çizmek cidden çok zor. Neyseki son zamanlarda bu kompleksimi yenmeye baÅ?ladım, bakarak çizdiÄ?im Å?eyler cidden çok güzel oldu.

Catboy: Ä°leride yazarlıÄ?ınla mı yoksa çizerliÄ?inle mi daha çok önplanda olmak istersin?

Alenthas: Aslında ikisiyle de. BildiÄ?in gibi çizgi romanla uÄ?raÅ?ıyorum son zamanlarda. Ama hangisinin daha aÄ?ır basmasını tercih ediyorsun dersen yazarlık derim. Ä°dolün kim diye soracak olursan, evet belki sormadın ama ben cevaplamak istiyorum Razz O da Stephen King ve George R. R. Martin'dir. Aslında H. P. Lovecraft'ı da söylemek isterdim ama daha hiç bir kitabını okuyamadım maalesef. Ama beÄ?eneceÄ?imden eminim.

...

Aslında bilgisayar oyunlarıyla ilgili sormayı planladıÄ?ım Å?eyler vardı ama röportajın ana temasının yazarlık ve çizerlik arasında gitmesini istedim, oyunlar arada eÄ?reti duracaktı. Kendisine teÅ?ekkür ederiz ve facebook'taki sayfasına koyduÄ?u çizimlere bakmayı ihmal etmemenizi rica ederiz.

Bugünlük de bu kadar.... Smile
    catboy
    Site Yazarı
    Site Yazarı

PostPosted: Sun Dec 05, 2010 11:38 pm Reply with quoteBack to top

OCAKBAÅ?I NOSTALJÄ°LERÄ°

7. Bölüm

Image

En sonunda geri döndük. Nostalji Kedi ile beraber nostalji yapmaya devam edeceÄ?iz yine. Bugün sitemiz en genç, en enerjik, en yerinde duramayan üyesi Aegron Linwelin ile beraberiz.

Catboy: Ä°lk sorumuz geleneÄ?i bozmadan aynen sana da geliyor. Neden Aegron, bu ismi kullanmanın belli bir özelliÄ?i var mı, bir anın var mı bu isimle alakalı?

Aegron: Aslına bakarsan tamamen benim yanlıÅ? yazımımdan ve o zaman ki üÅ?engeçliÄ?imden çıkmıÅ? bir isim. Frpyle ilk tanıÅ?tıÄ?ım gün elfçe ismimi öÄ?renmek için bir siteye girmiÃ…?tim. Ä°smimin tamamı Aegnor Linwelin olarak çevrilmiÃ…?ti. Birkaç gün sonra baÃ…?ladıÄ?ım Aegnor Linwelinin hayatı yazısında Aegnor yerine Aegron yazmam ve sonra o kadar uzun yazıyı deÄ?iÃ…?termek istemiyor olmam. Evet üÅ?engecim ve ben Aegron’um. (Gülüyor.)

Hazır Aegnor Linweli’nin hayatından bahsetmiÃ…?ken o zamanlar yazdıÄ?ım kaÄ?ıtları bulamadıÄ?ım için tekrar yazmaya baÃ…?ladım. Kısa bir süre sonra tek farkla okumaya baÃ…?layabilirsiniz. Aegnor deÄ?il Aegron Linweli’nin hayatı..

Catboy: Frp’ye ne zaman baÃ…?ladın? Ä°lk nasıl duydun ve ne Ã…?ekilde ilgini çekmiÃ…?ti?

Aegron: Frp ye saÄ?olsun Edmond’un sayesinde baÃ…?ladım. Bir gün gelip bulduÄ?u siteden nasıl olduÄ?undan genel olarak bahsetti. BaÃ…?ta ilgimi pek çekmedi doÄ?rusu. Sonra siteye girip baktık beraber. Oynadıkları oyunun bir kısmını okuttu bana. Hatta maÄ?arayı üzerlerine çökerttiÄ?inden felan bahsetmiÃ…?ti. Baya gülmüÅ?tük o zaman.

Daha sonra birkaç kere amatör oyunlarımızı oynadık okulda. En basit ve en zevk aldıÄ?ım oyunlardı onlar. Ne olduysa sonra ilgimi birden kaybettim frp ye karÃ…?ı ve yine ne olduysa 2007‘nin Temmuz'un da tekrar girdim siteye ve üye oldum. O günden beri de Bursa'da tanıÅ?tıÄ?ım bir abim sayesinde baya Ã…?ey öÄ?rendim.

Catboy: Frp’ye önyargıyla yaklaÃ…?an insanlarla sıklıkla karÃ…?ılaÃ…?tıÄ?ın oluyor mu? Onlara ne Ã…?ekilde tepkiler gösteriyorsun?

Aegron: Tam benlik bir soru olmuÅ?. Soruya en iyi örnek ailem sanırım. Ã?ok karÅ?ı çıkmıÅ?lardı. Ne olduÄ?unu anlatmama raÄ?men çocuk iÅ?i Å?eylerle uÄ?raÅ?ıyorsun gibi tepkiler almıÅ?tım. Ailemin anlamayacaÄ?ını anlayınca en iyisi konuyu kapatmak ve bir daha açmamak olduÄ?una karar verdim.

Aile dıÅ?ında ise arkadaÅ? çevrem çok garipsemiÅ?ti ne olduÄ?unu. Kimisi gördüÄ?ü bir kaç diziden veya ailesinden biliyordu. İçlerinden anlayabileceÄ?ini bildiÄ?im kiÅ?ilere anlattım bende sadece frpyi. Ã?zelliklede edebiyata ilgisi olanlara. Gerisini ise duymamazlıktan geldim Å?u ana kadar.

Catboy: Frp’ye ilgi gösteren ama çekinerek yaklaÃ…?an kiÃ…?ilere neler önerirsin, bu hobiye nasıl bir baÃ…?langıç yapmaları uygun olur?

Aegron: Ã?ncelikle gördüÄ?ü her fırsatı deÄ?erlendirmesini ve en önemlisi frp ile ilgili yazılan Å?eyleri okumasını öneririm. Yakınında oynayan bir grup varsa onların yanına izleyici olarak katılıp oyunun nasıl iÅ?lediÄ?ini, zevk alıp alamayacaÄ?ını anlaması için en azından birkaç oyun dediÄ?im gibi oyunlara izleyici olarak katılmasını tavsiye ederdim. EÄ?er ilgisi varsa bir süre sonra izlediÄ?i grupta kendini oyuncu olarak bulacaktır eminim.

Catboy: Ã?eÅ?itli frp sistemleri mevcut, senin en çok hoÅ?una gideni hangisi?

Aegron: Bunu benim için teke indirgemek açıkçası biraz zor. OynadıÄ?ım ve oynattıÄ?ım, ilgi duyduÄ?um birçok sistem var. Ama ille de en sevdiÄ?imi merak ediyorsun Pathfinder derim herhalde.

Pathfinder’ı diÄ?erlerinden ayırmamdaki neden ise roleplay ile powerplay’i dengelediÄ?ini düÅ?ünmem. Bundan kısa bir süre önce D&D 4th edition ile 3.5 edition tarafları uzun uzun bu konuda atıÅ?mıÅ? Pathfinder ise son noktayı koymuÃ…?tur bence.

Ã?lsem bir günlüÄ?üne,
    Güne hiç baÅ?lamasam,
    Ve diÄ?er günler gibi bitmese bugün.
    DüÅ?ünüyorum da kim üzülür arkamdan,
    Kim yok der,
    Kim sorar beni.

Hep güldüm Å?u hayatta,
    �zülsem de, sevinsem de,
    Bazen içten, bazen sahte
    Ama hep güldüm ben bu yaÅ?ama..

Takmadım hiç bir Å?eyi ,
    Hiç kimseyi.
    Takacak kim vardı bu hayatta,
    En yakınlarım bile sevmezken beni.
    ...

Catboy: Bu Å?iir sanırım sitede nadir olarak paylaÅ?tıklarından bir tanesi, gerçekten çok mu nadir yazıyorsun Å?iir yoksa pek fazla paylaÅ?mak istemiyor musun?

Aegron: Aslında oldukça fazla Å?iir yazıyorum ama siteye koymuyorum. Genelde ders arasında canım sıkıldıÄ?ında veya kafama birÅ?ey takıldıÄ?ında oturup birÅ?eyler karaladıÄ?ım için çok da güzel olmuyorlar. Ama ne yalan söyleyeyim Å?iir yazarken o an bile olsa mutlu oluyorum. Tek sorun çok iyi yazamamam. Bu yüzden de pek paylaÅ?mıyorum açıkcası.

Catboy: Frpworld sitesini ilk nasıl keÅ?fettin, biraz özel olacak ama sitede yazdıklarını en çok beÄ?endiÄ?in ve takip ettiÄ?in kiÅ?iler kimler, nedenleriyle beraber sayabilir misin?

Aegron: Siteyle dediÄ?im gibi Edmond Dantes sayesinde tanıÅ?tım. Ona buradan ne kadar teÅ?ekkür etsem az diyorum Å?imdi kendi kendime.

Yazdıklarını en çok beÄ?endiklerime gelince ise Rol yapma oyunları ve sistemler hakkındaki düÅ?üncelerine çok deÄ?er verdiÄ?im dwaxer bunların baÅ?ında gelir herhalde. Kendisi gerçekten yazdıklarıyla, tasarladıklarıyla benim için ayrı bir insan. Hatta abartıyor olarak düÅ?ünebilirsiniz ama verdiÄ?i uÄ?raÅ?lardan dolayı idol olarak gördüÄ?üm bir insan kendisi.

Ã?ykülere gelirsek sitemizde hangi birini saysam bilemedim Ã…?imdi. Herkes birbirinden farklı açıdan yaklaÃ…?ıp öykülerine farklı Ã…?eyler katıyor. Bu yüzden de fırsat buldukça yazılanları okumayı tercih ediyorum. Firble ve senin yazılarını özellikle kaçırmak istemiyorum. Walter’in yazdıklarını da yeni yeni okumaya baÃ…?ladım. Kendini içine çeken bir anlatımı var. Frpworld’e yazmaya baÃ…?layıp da iyi olmayan çok az kiÃ…?i var sanırım..

Efla (Sitemizin Babası): Frpworld'e bir diyar dersek gerçekten. Aegron benim gözümde bir gezgin gibidir. Bazen benim gibi diyara tamamen yerleÅ?miÅ? yaÅ?lıların (bunu sitede bulunma zamanı Å?eklinde düÅ?ünelim =) ) dıÅ? dünyada olup bitenlerden haber almasını saÄ?lar.

Hele bir de müziÄ?e olan zevkini düÅ?ünürsek (takdir ettiÄ?im bir müzik zevki var) diyar diyar gezen bir ozan olarak hayal edebilirim sanırım onu. Tabii (nedendir bilinmez) genelde siyah temalı uzun saçlı deri çeket giyen ama insanların bu görüÅ?ten çıkarabileceÄ?i ön yargıların aksine eÄ?lenceli ve sevecen olabilen geyik bir ozandır bence.

GittiÄ?i hanlarda, diyar diyarlardan haber getirir hikayeler anlatır bazen insanları eÄ?lendirmek için oyunlar oynatır.

Son olarak bir ozana olan yorumlarımı ozan Å?arkısıyla bitireyim::

There's only one song
    Left in my mind
    Tales of a brave man
    Who lived far from here
    Now the bard songs are over
    And it's time to leave
    No one should ask You for the name Of the one
    Who tells the story

Not1: Å?arkı sözü koymak istememden sonra uygun Å?arkı aramam ve Aegron'un kendisinin paylaÅ?tıÄ?ı Å?arkı sözlerini ararken görmem daha bir anlamlı oldu.

Not2: Bu kadar ozan gazına artık Å?iir bekleriz Aegrondan =)

Illyra (Sitemizin Ay Prensesi): Siteminizin enerjik gençlerinden Aegron, gerek görüÅ?leri, gerekse de bilgileri yönünden FRPworld'e ayrı bir renk katmaktadır.

Catboy: Sitemizde Walter’ın baÃ…?lattıÄ?ı bir ortak öyküde de yer alıyorsun. Genelde seni öykü yazarken de görmüyorduk, tabi rp kısımlarında karakterinle ilgili bir Ã…?eyer karalasan da gerçek anlamda bir öykü olarak ilk kez bu kadar sıklıkla bir Ã…?eyler yazdıÄ?ını görüyoruz sitede. Biraz yazar yönünden de bahsedebilir misin? Nasıl tür yazmaktan hoÃ…?lanırsın, yazarken nelere dikkat edersin?

Aegron: Evet sitede pek yazmıyordum öykü. Bunda kalemimin kuvvetli olmadıÄ?ını düÅ?ünmemin büyük bir etkisi var. Bundan sonra ise ilgimi çeken öykülere katılmayı planlıyorum.

Yazarken daha çok betimlemelere, etrafı nasıl tasvir ettiÄ?ime dikkat ediyorum. Nasıl ki kitap okurken o sahnenin tam olarak net bir biçimde gözümün önünde olmasını istiyorsam benim yazdıklarımı okuyanlarında anlatmak istediÄ?im, kurguladıÄ?ım yeri tam olarak görmelerini istiyorum.

Walter (Sitemizin BaÅ? Yazarı): Aegron, bir kulenin içinde kitaplarını karıÅ?tıran maÄ?rur, güçlü ve saygılı bir büyücü gibi görünüyor.

Aegron iyi bir yazım sitili var en azından ortak öyküdeki yazım stilini beÄ?eniyorum. Ayrıca 4. ed. hatim ettiÄ?i için ayrıca tebrik ediyorum. Karakterini iyi yansıtıyor ayrıca kendisinden bir oyun açmasını da buradan temenni ediyorum. Bir ara Ankara'ya gelirse görüÅ?mek istediÄ?im kiÅ?ilerdendir kendisi, Oyun yazıp oynatması ve yazılarını yazmasını diliyor Å?imdilik köÅ?eme çekiliyorum....

Catboy: Seni tanıyan herkes artık sanırım hayatında geniÅ? yer kaplayan hobinin sadece frp olmadıÄ?ını biliyordur. Müzik hayatını ne derece kapsıyor, frp mi yoksa müzik ile ilgilenmek mi teraziye koyduÄ?unda daha aÄ?ır basıyor?

Aegron: Zor bir soru ve ben terlemeye baÅ?ladım. (Gülüyor.) Ä°kisi eÅ?it demek istesemde müzik benim için frpden daha aÄ?ır basıyor. Bunun tek nedeni de müzik de duygularımı tam manasıyla ortaya koyabilirken frp de bu pek mümkün olmuyor. En fazla oyun esnasında açtıÄ?ınız müzikle havaya girip oyunun çoÅ?kusunu arttırabiliyorsunuz.

Catboy: BeÄ?endiÄ?in gruplar hangileri? BeÄ?endiÄ?in gruplarla ilgili bir kaç cümlelik yorumlarını alabilir miyiz?

Aegron: Hiç beklemeden Iron Maiden ve Manowar diyorum. Kısaca ikisinden bahsetmek gerekirse Iron Maiden’ın ilk Ã…?arkısını 7.sınıfta dinlemiÃ…?tim. Tabi o zaman ingilizcemin berbat olması nedeniyle tam olarak ne dediklerini anlayamamıÅ? fakat ritim ve sololarına yine bitmiÃ…?tim.

Sonra oks stresi felan derken bir sene neredeyse hiç müzik dinlemedim diyebilirim. Asıl Iron Maiden ile tanıÅ?mam Bursa’ya geldiÄ?im ilk zamanlarda baÃ…?ladı. Ä°lk dinlediÄ?im albümü hiç unutmam Powerslave’di. BaÃ…?ta sözlerine dikkat etmemiÃ…? sadece müziÄ?e kulak vermiÃ…?tim. Sonra sözlerini tek tek incelediÄ?imde kendimi Antik Mısır’da bulmam benim için metalin baÃ…?langıcı oldu.

Manowar ile tanıÅ?mam bir sene kadar daha geç oldu. Manowar’ın ise en çok sevdiÄ?im yanı müzikten hariç bazı parçalarında albümün tamamını kapsamak üzere bir hikaye anlatıcısının olması ve adeta bir öykü kitabını okuyormuÃ…?sunuzda arkadan birileri size ritimle eÃ…?lik ediyormuÃ…? gibi olması herhalde.

Catboy: Nostalji Kedi ile OcakbaÅ?ı Nostaljileri'ne katıldıÄ?ınız için çok teÅ?ekkür ederiz, Aegron Linwelin...

Aegron: Cevaplarım biraz kısa oldu sanırım. (Yine gülüyor.)

Sitenin genç bir üyesi olarak nostalji bölümünde anılmak benim için büyük bir zevk oldu. TeÅ?ekkür ederim Catboy. (Gidiyor.)

7. Bölümün Sonu
    Post new topicReply to topic

Jump to:   

View next topic
    View previous topic
    You cannot post new topics in this forum
    You cannot reply to topics in this forum
    You cannot edit your posts in this forum
    You cannot delete your posts in this forum
    You cannot vote in polls in this forum