Aslında hepimiz fantastik kurguyla ilgilenmemize raÄ?men FRP ci profilinin önemli bir kısmı sanırım Bilim Kurguyla da ilgileniyor.
Bilim kurgu sever misiniz?
En sevdiÄ?iniz bilim kurgu eseri nedir?(kitap/film/dizi)
Bilim kurgu eserlerinde ne ilginizi çeker?
Bilim kurgu eserleri ne kadar bilim/ ne kadar kurgu olmalıdır?
Sizce bilim kurguyla fantastik kurguyu birbirinden ayıran Å?eyler nelerdir?
Ã?ok soru dordum herkes beÄ?endikelrini cevaplasın. Bence baya bilim kurgu severimiz var.
_________________ Chaos is the law of nature,
Order is the dream of man.
Bilimkurgu ve fantastik filmler en çok izlediÄ?im film türlerinden.Bilimkurgu eserlerinde yaratıcılık iyiyse o filmi rahatça izleyebilirim. Farklı biÅ?eyler olmasını isterim.
Filmlerde bilim'in kurgudan çok daha az olmasını yeÄ?lerim. Bilim film içinde ne kadar çok olursa insan bence daha fazla sıkılır(o konuda bir merakı ya da uÄ?raÅ?ı yoksa, ayrıca zevk meselesidir bu benim düÅ?üncem). Ama kurgu iyi olduÄ?u zaman her türlü film kendini izlettirir. Bilim yönü zayıf olsa da.
Film olarak en sevdiÄ?im bilimkurgu seriri MIB diyebilirim. Uzaylılarla insanların bir arada yaÅ?adıÄ?ı platform bana çok deÄ?iÅ?ik gelmiÅ?ti. Tekrar tekrar da izledim. Tabii Will Smith'in de katkısı var bu iÅ?te
Dizi olarak Terminator:The Sarah Conor Chronicles diyorum kesinlikle. Ä°zlerken çok sarmıÅ?tı. Devamının gelmemesine epey üzülmüÅ?tüm.
Kitap olarak... Fantastikle bilimkurguyu sanırım kitap konusunda ayıramıyorum o yüzden bir cevap veremiycem Å?uan için
_________________ Ben gelecek için hiç endiÃ…?e duymadım.O yeterince hızlı geliyor zaten.
Albert Einstein
.
Bilimkurguya da bayılıyorum. İçindeki bilim ile kurgu oranı benim için farketmese de bilim bölümleri eÄ?er yetersiz, mantıÄ?a aykırı ya da baÅ?tan saÄ?ma olursa iÅ?te o zaman soÄ?uyabilirim. Bilim kurgu biraz sorumluluk gerektiren bir iÅ?, en azından sık sık bilimsel belgeseller seyreden seyirciyi ikna edecek derecede bilim bilmek gerekir. Ama filmi yapan, ya da yazar, tehlikeli sularda oyalanmadan da bilimkurgu yapabilir. Ã?rneÄ?in Serenity filmini seyredeken insan filmde gördüÄ?ü teknoloji ötesi aksesuarların çalıÅ?ma prensibi mantıÄ?a uygun mu ya da Mr. Universe denen adam nasıl oluyor da bütün mesajları bir anda uzayın derinliklerine yollayabiliyor ve alabiliyor diye filan kafaya takmıyor, çünkü filmin yapısı bilim konusunda ahkam kesmekten çok, hikayeye odaklanmıÅ? durumda. Ã?rneÄ?in Starwars'ta da öyle, uzayın ıÅ?ık yılları kadar ötesindeki gezegene canlı baÄ?lantı kuruyorlar, bu nasıl bir haberleÅ?me yöntemiyse, ama bulmuÅ?lar iÅ?te; asıl aklıma takılan hep o ıÅ?ın kılıçları olmuÅ?tur benim ıÅ?ın devam etmiyor da bir metre ötede duruyor ya, o nasıl oluyor hep merak etmiÅ?imdir, "Force" ile ilgili olsa gerek.
Severim bilimkurguyu, daha bu memlekete bilim gelmemiÅ?ken, sahaflardan alıp da okumadıÄ?ım bilikurgu cep romanı kalmamıÅ?tı.
BaÅ?lık pek de fazla ilgi çekmedi sanırım o kadar da bilim kurgu sever yokmuÅ? demek ki =)
Orta okuldan beri Star Trek'i (Aslında Next Generation) baya seviyorum. O zamanlar kitaplarını okuyordum Bilgisayar oyunu vardı onu oynamıÅ?tım o zamanlar 3 boyutlu oyun pek yoktu. Sonra quake 3 motoruyla baÅ?ka bir oyun çıkardılar.
En son next generation serisini izliyordum. Hard diskim bozulunca 5. sezonda kaldım. Her bölüm 45 dakika her sezon 21 22 bölüm falan öyle olunca haliyle pek kolay bitmiyor. 12 sezon mu ne vardı...
Star trekte bilimsel alt yapı bence çok iyi oturmuÅ?. Yeni sünyalar keÅ?vetmek konsepti ço kbaÅ?arılı. Yüksek derecede bilim ve hayal gücü içeriyor. Ä°nsanın hem ne kada güçlü hem de ne kadar aciz olabileceÄ?ini hissettim cidden. Bazı yerlerde, ilkel gezegenlerde sahip oldukları teknoloji oradaki insanlara göre neredeyse ilahi bir güç. Bazı yerlerde ise içine düÅ?tükleri durumdan zar zor kurtarıyor o teknoloji.
Hani pek aksiyon seyretmek isteyenler için birebir olmayabilir ama kurgu olarak çok baÅ?arılı bence. "To boldly go, where no man has ever gone before..."
Sinemadan star wars da aslında baÅ?arılı bir bilim kurgu. Ama bilim kurguyla fantastik kurguyu beraber barındıran garip bir yerde. Bir çok bilimsel öÄ?e var ama yine de fantastik. DiÄ?er yandan da fantastik olayları bile bilimsel çekilde bir açıklama getiriyorlar.
Bu, durumu benim açımdan özetler sanırım.
Gerçi tam bilim kurgu diyebilir miyiz tartıÅ?ılır. gerçi kitap, film ve radyo dizisindeki çoÄ?u icadın bilimsel bir açıklaması olduÄ?u doÄ?ru (sıradan bir bistordaki deÄ?iÅ?kenlerin gemi motoru olarak kullanılması mesela...), ama bilim sayabilkir miyiz onları bilemiyorum.
yine de, otostopçunun galaksi rehberi, benim için bilimkurgunun baÅ?layıp bittiÄ?i yerdir.
Posted:
Mon May 10, 2010 6:38 am
dwaxer wrote:
.
asıl aklıma takılan hep o ıÅ?ın kılıçları olmuÅ?tur benim ıÅ?ın devam etmiyor da bir metre ötede duruyor ya, o nasıl oluyor hep merak etmiÅ?imdir, "Force" ile ilgili olsa gerek.
Severim bilimkurguyu, daha bu memlekete bilim gelmemiÅ?ken, sahaflardan alıp da okumadıÄ?ım bilikurgu cep romanı kalmamıÅ?tı.
.
O yine bir Å?ey deÄ?il, ıÅ?ın silahları var ve o ıÅ?ınlar yavaÅ? ve yuvarlak gidiyorlar...
_________________ And i still wonder if you ever wonder the same!...
Posted:
Mon May 10, 2010 4:28 pm
Efla wrote:
Aslında hepimiz fantastik kurguyla ilgilenmemize raÄ?men FRP ci profilinin önemli bir kısmı sanırım Bilim Kurguyla da ilgileniyor.
Ã?ok soru dordum herkes beÄ?endikelrini cevaplasın. Bence baya bilim kurgu severimiz var.
Bilim kurguyu çok severim aslında ama Å?imdiye kadar Asimov'un Vakıf Serisi (ki çok güzeldi), biraz Jules Verne biraz da televizyonda rastladıÄ?ım diziler-filmler dıÅ?ında pek okuyamadım. Daha da okumak istiyorum. Ama bilim kurguyla ilgili çeÅ?itli makaleler (wikipedia vsvs) okudum.
Bilim-Kurgu eserlerinde keÅ?fetmek çok ilgimi çeker. KeÅ?fetmek için yapılan yolculuklar da çok heyecanlıdır.
Bilim Kurgu eserlerinde ne kadar bilim, ne kadar kurgu olmalıdır sorusunu tam anlayamadım.
Bilim kurguyla fantastik kurguyu ayıran Å?ey. Bilim kurguda yazılan olayların, eserin yazıldıÄ?ı tarih itibariyle bilimsel olarak yanlıÅ?lanamıyor olması lazım. Mesela, ay tamamen keÅ?fedilmeden önce ayın üzerinde yaÅ?ayan ırklardan vsvs bahsedilen bilim kurgu öyküleri vardı. Yazıldıkları an itibariyle bilim kurguydular ama Å?imdi yazsanız fantastik kurgu olurlar çünkü ay keÅ?fedildi ve orda baÅ?ka bir ırk yaÅ?amadıÄ?ını biliyoruz.
Yıldız SavaÅ?ları her ne kadar uzayda vsvs geçse de fantastik kurgudur, çünkü force, ıÅ?ın kılıcı gibi olgular var. Böyle Å?eylerin bilimsel olarak olamayacaÄ?ı kanıtlandı. IÅ?ıÄ?ı arada durduramazsınız yani. Zaten çeÅ?itli türk frp sitelerinde (hatırladıÄ?ım kadaryıla frp.net idi) de konu tartıÅ?ıldı.
Aslında bilimsel olarak kurgulanmıÅ? Å?eylerin gerçek olup olamayacaÄ?ı ilginç bir mevzu... Bir aralar yüzüklerin efendisindeki tek yüzüÄ?ün nasıl yapılabileceÄ?ini bile tartıÅ?mıÅ?tık.
Bilimsel olarak bir Å?eyin hiçbir zaman mümükün olmayacaÄ?ını döylemek biraz iddalı oluyor. Ã?oÄ?u bilim kurgu eseri de aslında bildiÄ?imiz fizik kurallarını ihlal ediyor gibi görünüyor. Ã?rneÄ?in Warp hızı gibi bir olay ıÅ?ık hızından daha da hızlı gitmek demek oluyor. Einstein'ın görelelelik kuramına göre mümkün deÄ?il bildiÄ?iniz gibi. Ama büyük bir kütle ve enerjiyle uzayı bükerek basitçe anlatmak gerekirse uzayda sörf dalgası gibi bir Å?ey yaratarak bunun mümkün olabileceÄ?ini savunanlar var. O zaman teoride einstein yasalarını da ihlal etmemiÅ? oluyoruz.
Zaten bilim kurgulardaki kurgular çoÄ?u zaman gerçekte gerçekleÅ?emeyecek Å?eyler olmmuyor bu gayet doÄ?al. Ã?ünkü adı üstünde kurgu. IÅ?ın kılıçları mevzusuna gelince benzer bir alet yapmak belki de imkansız deÄ?ildir. Sadece yaklaÅ?ımı biraz deÄ?iÅ?tirmek lazm. IÅ?ıÄ?ın yönünü manyetik alan kullanarak deÄ?iÅ?tirebiliyoruz. Belki bir yerde kesilmesini de yaparlar bir gün =) Ya da IÅ?ın gibi göründüÄ?ü için adına ıÅ?ın kılıcı deriz. Ama aslında ıÅ?ıyan bir plazma olur. Atıyorum bir güç alanı sayesinde de nesnelerin içinden geçip gitmesi engellenir.
BU olayla ilgili bir video: http://www.youtube.com/watch?v=6G8VztSWnVo&feature=PlayList&p=98C2492653F99C8A&playnext_from=PL&index=0
Bence bir bilim kurgu eserindeki Å?eylerin olamayacaÄ?ını ispatlanması onu bilim kurgu olmaktan çıkarmaz ama. Yani marsta uzaylılar olduÄ?unu varsayan bir eser olsun Marsta uzaylı olmaması mesela bozmaz. Ya da bir teknoloji olduÄ?u söylensin bunun mümkün olmayacaÄ?ının ispatlanması yine de türü bozmaz gibi bence. Zamanında bilimsel gerçeklerle çeliÅ?meyecek Å?ekilde yapılıÅ? olması yeterli.
Star Wars bence hem bilim kurgu hem fantastik kurgu. Zaten bir tür olmak zorund deÄ?il. Komedi, korku filmi bile bir arada olduktan sonra =)
----------------------------
Bu arada bece de 42! O konuya daha sonra deÄ?inirim ben de.
Göz bebeÄ?im yıldız savaÅ?larıdır bu konuda. Bide MIB var tabi yaratıklarla insanlar bir arada gerçekten ilginçti ve severek izlemiÅ?tim.
_________________ Thanks Mario but The princess is in another castle!!
Posted:
Thu May 13, 2010 6:16 am
Å?evkinizi kırmak istemem ama Back to the Future, Men in Black ve Star Wars bilim kurgu deÄ?ildir. TartıÅ?ma baÅ?latmak istemem, gerçi ilginç olabilir ama, bilim kurgu eserleri Å?u an elimizde olan teknolojinin açıklayabileceÄ?i ve anlayabileceÄ?i ölçüde olmalıdır. Yani kafamızdan birkaç Å?ey atıp buna bilim kurgu diyemeyiz. Sırf aksi ispatlanamıyor diye bilim kurgu ögesi barındırıyor da diyemeyiz, yoksa ejderhalarla ilgili bir hikaye de bilim kurgu olabilir. Å?u an baÅ?ka bir gezegende bir ejderhanın yaÅ?ayıp yaÅ?amadıÄ?ını bilemeyiz. Ama bu onu bilim kurgu yapmaz.
Star WarsÂ?ın baÅ?langıcını hatırlayacak olursak: Â?A long time ago, in a galaxy far far away...Â? bu klasik bir masal baÅ?langıcına bir hayli benzemekte (Â?once upon a timeÂ?, Â?evvel zaman içinde...Â?). Aynı zamanda geçmiÅ?ten bahsediyor, Å?öyle ki: bize gelmiÅ? ve muhtemelen yok olmuÅ? bir uygarlık bu. Ne bu uygarlıkların varlıÄ?ıyla ilgili, ne de Å?u an hala yaÅ?adıklarıyla ilgili bir belge yok. Bunun yanı sıra eÄ?er bir zamanlar yaÅ?amıÅ? bir uygarlık olsalardı dahi, bu bilim kurgu deÄ?il tarih olurdu. Ve Star Wars filmi de belgelere dayanmasaydı tarihi bir film deÄ?il yine fantezi filmi olurdu.
DiÄ?er filmlere deÄ?inmeme bile gerek yoktur umarım. Tamamen sallamasyon yazılmıÅ? fantezi eserleridir. He, kötü mü diyorum? Tabii ki hayır, bu filmlerin hepsi favorilerimdendir. Ama bilim kurguyla alakaları yoktur.
Bilim kurgu sanılan ama aslında fantezi olan eserler kısaca "Sci-Fi Fantasy" olarak adlandırılmıÅ?, bunu da öÄ?renmiÅ? oldum. Terminator mesela bunlardan bir tanesi.
TartıÅ?ma çıksın istemem ben de ama bu konuda Alenthas'a katılıyorum, bahsi geçen eserleri ben de direk bilim-kurgu olarak görmüyorum.
TDK Å?öyle diyor bilimkurgu için:
Gelecek çaÄ?ları, yapılan düÅ?sel yolculukları konu alan, insanlıÄ?ın evrimini, bilimsel geliÅ?melerin sonuçlarının ne olacaÄ?ını göstermek ereÄ?i güden anlatı türü.
TDK'nın bu bir cümlelik tanımını da beÄ?enmedim ama sonuçta demek istediÄ?im, yazarken, vs bilimin gelebileceÄ?i bir noktaya iÅ?aret ediyorsun; orada olan olayın nasıl olacaÄ?ını bilimsel olarak ispatlamak zorunda deÄ?ilsin. Ã?rnek daha geçen gün tanınmıÅ? bir belgesel kanalında izledim: profesör profesör adamlar uzayda kısa yollardan atlanarak zamanda yolculuk, galaksiler arası yolculuÄ?un "teoride" mümkün olabileceÄ?ini söylüyorlardı ama daha bunun makinesini bulamamıÅ?lar henüz.
Å?imdi siz bilmezsiniz; ben bu ömrümü yaÅ?arken bilgisayarların, cep telefonlarının filan nasıl geliÅ?tiÄ?ini gördüm. 100 sene önceki tarihi bile okursan icatların nasıl akıl almaz bir hızda ilerlediÄ?ini görüyorsun; buna istinaden 500 yıl sonra ıÅ?ınlanma, galaksiler arası seyahat gibi Å?eylerin de yönteminin icat edileceÄ?ini var saymak durumundasın.
Yalnız bazı eserlerde bilimkurgu gibi gözükse de bilime aykırı Å?eyler olabiliyor. (bunu herkes de farkedemez ayrıca) Ä°Å?te o zaman hoÅ? olmuyor doÄ?rusu. Ã?rneÄ?in Anne McCaffrey'in ödüllü (bilimkurgu diye satılan) Ejder UçuÅ?u romanında gezegenler birbirine o kadar yaklaÅ?ıyor ki bir gezegenden öbürüne solucan gibi yaratıklar atlıyor filan! Gerçi romanda ejderhalar, telepati, boyut moyut filan da var ama beni soÄ?utan çok basit bir Å?ey: Gezegenler birbirine o kadar yaklaÅ?ırsa, çekim kuvvetleri yüzeydeki her Å?eyi paramparça eder! Bizim kıytırık ayımız bile deniz seviyesini bazı yerlerde 12 metre yükseltebilirken, hemen yanından gezegen geçecek de üzerindeki solucanlar sana zıplayacak vs...
Neyse görüÅ?lerim budur konu hakkında.
Aslında tartıÅ?ma çıkmasında pek sakınca yok. Yani tartıÅ?mak güzel Å?ey bir çerçeve dahilinde =)
Biir eserin tek bir türde olması da gerekmiyor. Hem macera hem komedi olabiliyorsa hem fantastik hem bilim kurgu filmi olabilir.
Star wars konusuna gelince bence baÅ?ka bir galakside geçtiÄ?ini söylemek bilim kurgu öÄ?esi olmasını pek deÄ?iÅ?tirmez bence. Tamamen bilimsel gerçekliklerden yoksun bir dünya yaratmıÅ? diyemeyiz bence. Fantastik öÄ?eler oldÄ?u açık. Ama bu öÄ?eler içindeki bilim kurgu öÄ?esini yok etmiyor. Yan bir nevii sci-fi + fantasy = sci-fi fantasy
Starwars bence aynı zamanda bir bilim kurgu filmi. Hatta "Uzay operası" diye garip bir alt türde adlandırılmıÅ? yanlıÅ? bilmiyorsam.
Zaten bilim kurguya çok katı kısıtlar koyunca elimizde pek az bilim kurgu eseri kalıyor. O kadar kısıtlamamakta yarar olduÄ?unu görüyorum. MEsela Å?u an elimizde olan teknolojinin anlayabileceÄ?i biçimde olmalıdır dersek mesela uzay yolu bile bilim kurgu olmaz. Ã?ünkü içinde çok fazla Å?ey var. Mesela çekici ıÅ?ın dedikleri olayı, telepatik iletiÅ?im kurabilen ırkları. Lazerlerden koruyabilecek kalkanları teknolojimiz açıklayamaz. Zaten bu yüzden "kurgu" bence.
Sanırım önemli olan kurguyu teknoloji üzerine kurmak bilim kurguda. Å?u an yapamadıÄ?ımız Å?eyleri yapan bir teknolojiyi mantıklı bir Å?ekilde anlatmaları yeterli bence.
Otostopçunu galaksi rehberi mesela önemli bir bilim kurgu eseri olarak kabul edilir. Ama iÅ? sallamasyona gelince "sallamayı" en güzel baÅ?aran eeserlerden bir tanesidir. Yazarı Douglas Adams bir bölümü yazarken diÄ?e bölümle ilgili hiçbir fikri olmadıÄ?ını iltiraf etmiÅ?tir. SürükleyiciliÄ?i öyle saÄ?lamıÅ? sanırım.
Å?imdi spoiler vermek gibi olmasın:
Spoiler:
olasılıksızlık makinesi, kulaÄ?a sokunca bütün dillerden tercüme yapabilen balık gibi çok "fantastik" Å?eyler var içinde. Yani bilerek sallamıÅ? diyebiliriz. Ama yine de bilim kurgu eseri olarak kabul ediliyor. Starwarsta ıÅ?ın kılıçları koymuÅ?lar çok mu? =)
Aynı Å?ekilde elimizdeki bilimsel ve teknolojik bilgi orada olanları da çok fazla açıklamaz.
Yani dediÄ?im o ki bilim kurguya katı bir tanım yapınca imdbde bilim kurgu filmi olarak görünen filmlerin böyle yüzde sekseni falan muhtemelen bu kurallara uymayacaktır. Ä°nsanlar bunlara bilim kurgu diyorsa bence o tanımı yeniden oluÅ?turmakta fayda var.
Zaten o kadar keskin bir tanımı da yok bildiÄ?im kadarıyla.
Ben de Efla gibi tartıÅ?ma çıkmasını aslında isterim... Birbirimizi kırmamak koÅ?ulu ile. : ) ) ) )
Yani aslında bilimkurgunun kesin tanımını yapmak zor gibi geliyor bana da... Mesela birçok farklı açıdan bilimkurgu gözüken bir hikayenin içine bir fantastik öge mesela ejderha sokulursa bilimkurgu sayılabilir mi? Ya da Star Wars da çok uzun zaman önce yerine, çok çok uzun zaman sonra diye yazsa o zaman bilimkurgu diyebilecek miydik?
Eh bana daha çok az ya da çok bilimsel bir bakıÅ? açısından esinlenerek tasarlanan öyküler geçmiÅ?te de gelecekte de geçse bilimkurgu sayılabilir gibi geliyor. Bir Nükleer SavaÅ?ın sonucunda günümüzden çok daha geri bir teknolojiye sahip bir toplum da mesela bu toplum bilimsel yollarla hayal ediliyorsa bilimkurgu hikayesi sayılabilir belki...
Ama öte yandan belki de o kadar kesin çizgiler çizmek kolay deÄ?il.... Neyse en azından bana bilimkurgu gibi gelen edebiyat eserlerinden yola çıkarak soruları cevaplarsam...
Sevmem bayılırım....
Hmmm sanırım kitap olarak Vakıf Serisi.... Asimov un kesinlikle hayranlarından birisiyim. Film olarak hmmm.... Kesinlikle Dokuzuncu Bölge ( İngilizcesi Distinct 9 ) Dizi cidden aklıma hiç gelmiyor....
Gelecek ile ilgili hayal kurmak ve bunu bilimden esinlenerek yapmak çok hoÅ?uma gidiyor.
Açıkçası belli bir sınırın olduÄ?unu düÅ?ünmüyorum. Ã?rneÄ?in Cesur Yeni Dünyada, ileride genetik yollarla inÅ?aa edilen mükemmel toplumun anlatıldıÄ?ı bir kitap, kurgu öne çıkıyor sanırım, ve çok çok süper bir eser kesinlikle... Ama mesela Kızıl Marsta, Marsta kurulacak bir medeniyetin aÅ?ama aÅ?ama anlatıldıÄ?ı bir kitap, öncelikle bu medeniyetle ilgili bilimsel fikirler sanki daha önde.... Ä°kisine de hayran olmuÅ?tum bir zamanlar...
Birinde öncelikle bilim hikayenin kurgusunda temel esin kaynaÄ?ıdır. Söz konusu bilim her türlü bilim olabilir. Fantastik Kurgu... Biraz bir açıklaması olmayan, bir açıklama gerekmeyen en özgür hayal gücünün içinde yer aldıÄ?ı hikayeler... Yani aslında her roman, hikaye, öykü bir parça fantastik kurgu ruhu taÅ?ır gibi geliyor bana.
Ã?ok soru dordum herkes beÄ?endikelrini cevaplasın.
O kadar da çok deÄ?il yav... Hemencecik bitti.
_________________ HARBE GÄ°DEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
View next topic View previous topic
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum