Sacokhan kardes... Zaten tartismanin bitmesine gerek yok ki, biz de tartisalim.... Devam ettikce ederiz, boylece hem bir seyler ogrenmis farkli bakis acisi ile dusunmus oluruz, hem de bence eglenmis de oluruz...
Catboy kardes, senin bakisina gore o zaman Jules Verne in bazi romanlarina da fantastik diyebilir miyiz? Simdi aklima gelen Yerin Merkezine Seyahat var mesela... Elbette yuzde yuz emin olamayiz ama ( bence hicbir bilimsel teorinin ne dogrulugundan ne de yanlisligindan yuzde yuz emin olmak imkansiz ) sanirim Yerin Merkezine Seyahat teki arka planin buyuk olcude yanlis oldugu soylenebilir.
Ya da mesela bildigim kadari ile Asimov un Venuste var olan bir uygarligi anlattigi bir romani vardi. Yani o donemin bilimsel hipotezlerinden birisi Venuste tropikal bir iklimin oldugu idi sanirim roman da oradan esinlenmisti.
Kisacasi bir teorinin ya da kesine yakin olarak yanlis oldugunun ortaya cikmasi o teoriden esinlenmis hikayeyi bilimkurgu olmaktan cikarir mi?
Belki cikarir ama iste benim aklim buna iki nedenle yatmiyor... Ikincisi daha once de yazdigim gibi her hangi bir bilimde "kesin" sozcugunun cok da faydali bir sozcuk oldugunu dusunmuyorum. En kesin dogru ya da yanlis gorunen teori ve yasalar bile mevcud kanit ve gozlemler isiginda kesindir bence. Ikincisi bu durumda bilim ilerledikce bilimkurgu romani sayilan veya sayilmayan kitaplar surekli degisecektir bu durumda... Hatta belki binlerce yil once yazilan kimi fantastik kitaplar bile bilimkurgu haline gelebilir. ( Yani cok guclu bir ihtimal degil ama bence busbutun imkansiz da degil )
Acikcasi ben dogrulugunu ve yanlisligini onemsemeden esin kaynaginin bilim olup olmadigina bakilmasini daha dogru buluyorum.
_________________ HARBE GÄ°DEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Posted:
Sat May 15, 2010 5:29 pm
BaÅ?lıÄ?ı ben de takip ediyorum da o yüzden söylemiÅ?tim. Burada yazılanları okuması cidden zevkli, sanki bana biraz konudan saptık gibi gelmiÅ?ti.
_________________ And i still wonder if you ever wonder the same!...
Ben Jules Verne'ye hiç fantastik demedim ki, tam tersi ne kadar da ileri görüÅ?lü demiÅ?tim. Å?u anda zamanda yolculukla ilgili eserler de ileride zaman yolculuÄ?u yapılabilirse ileri görüÅ?lü oldukları ortaya çıkar ama tam tersi olursa da fantastik oldukları anlaÅ?ılır.
Neyse arkadaÅ?lar... Sonuç olarak tartıÅ?manın uzlaÅ?ma ile bitmesine gerek yok. Tüm kavramlar görecelidir. Her birimiz kendi bakıÅ? açımızı zenginleÅ?tirdiysek tartıÅ?ma faydalı olmuÅ? demektir ki en azından benim açımdan faydalı oldu...
Hmm yalnız bilimkurgu bölümü açılırsa da sanırım bu tartıÅ?malar devam edebilir. Bence en iyisi tanımı olabildiÄ?ince geniÅ? tutmak eÄ?er bölüm açılırsa... Elbette belli sınırlar olmalı... Ama zaten en geniÅ? tanım da, sonuçta kendine özgü bir takım sınırlar tanımlayacaktır.
Sonuç olarak insanlar ne kadar istedikleri konuyu tartıÅ?makta özgür olursa o kadar iyi olur.
_________________ HARBE GÄ°DEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
sınırlamaya yada konudan sapmaya bu baÅ?lık altında gerek yok sapılsın sapılacaksa eÄ?er, sonuçta ülke geleceÄ?i konuÅ?ulmuyor ve her yazılan yeni bir fikir olduÄ?u için deÄ?erlendirmek hoÅ? oluyor.
View next topic View previous topic
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum