Modules
  • Ana Sayfa
  • AvantGo
  • Downloads
  • FAQ
  • Feedback
  • Forums
  • Journal
  • Private Messages
  • Recommend Us
  • Search
  • Statistics
  • Stories Archive
  • Submit News
  • Surveys
  • Top 10
  • Topics
  • Web Links
  • Your Account

• Who's Online
    Şu an sitede, 1 ziyaretçi ve 0 üye bulunuyor.

Henüz üye değilseniz, Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

Languages
    Site Lisanını Seçin

FrpWorld.Com :: View topic - Wikileaks
    Forum FAQ  |  Search  |  Memberlist  |  Usergroups   |  Register   |  Profile  |  Private Messages  |  Log in

Wikileaks View next topic
    View previous topic
    Post new topicReply to topic
    Author Message
    SacoKhan
    Forum Yöneticisi

PostPosted: Mon Nov 29, 2010 8:10 pm Reply with quoteBack to top

Ã?ok basitçe siyasal tartıÅ?malara girmeden Wikileaks hakkında düÅ?ündüklerinizi yazar mısınız? Ben bayaÄ?ı heyecanlandım ortaya çıkanları okudukça. EÄ?er doÄ?rulukları kesinleÅ?irse ki ABD'nin Wikileaks'i susturma çabaları var, eÄ?er kesinleÅ?irse büyük diplomatik krizler meydana gelebilir.

Siz ne düÅ?ünüyorsunuz?

Site Yazarı
    Site Yazarı

PostPosted: Mon Nov 29, 2010 9:44 pm Reply with quoteBack to top

Ã?ncelikle benim gibi cahiller için Wikileaks nedir, ne iÅ?e yarar bahsetseydin de ona göre ABD ne diye susturma giriÅ?imlerinde bulunuyor önce anlar, sonra da bu iyi bir Å?ey mi kötü bir Å?ey mi yorumlarımızı da belirtirdik? Smile
    Back to top View user's profileSend private messageVisit poster's website
    SacoKhan
    Forum Yöneticisi

PostPosted: Tue Nov 30, 2010 12:04 am Reply with quoteBack to top

Catboy bir kaç senedir Wikileaks diye bir organizasyon var, ismi Wikipedia'dan çaÄ?rıÅ?tırılmıÅ?, hani "leak" sızmak demek, yani bilgi sızdırma gibi bir durum. Adamlar daha önce Ä°zlanda ve Kenya'da bazı giriÅ?imlerde bulunmuÅ?lardı.

Å?imdiki icraatları topyekün Amerika BirleÅ?ik devletleri ve daha bir sürü önemli ülkenin kendi aralarındaki yazıÅ?malarını ortaya dökmek. 250 binin üzerinde belgeleri varmıÅ? ve bu belge sayısında Türkiye ikinci sırada. Bir sürü iddiaları var ve Å?u ana kadar da ciddi bir argümanla çıkıp yalanlayan da yok. ABD sadece dava etmeye hazırlandıÄ?ı belirlendi. Yani aslına bakarsak iÅ? ciddi gibi görünüyor.

Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Tue Nov 30, 2010 12:42 am Reply with quoteBack to top

Irak'taki kitlesel imha silahları bulunduÄ?u iddiasının gerçek olmasıÄ?ı bu sitede belgelenmiÅ?ti.
    Mat Damon'un oynadıÄ?ı Green Zone bu konuyla ilgilidir.

Bir çok ülkede yasaklandıÄ?ından söz ediliyor, dün belgeler yayınlanırken bir süre yayından kalktı sanırım bir saldırı olmuÅ?.

Å?imdilik açıklanan belgeler 220 civarında yani binde bir.

Kriz doÄ?urur mu bilemiyorum, belki bazı görevlileri görevden alırlar ya da yerlerini deÄ?iÅ?tirirler ama büyük bir olay olacaÄ?ını zannetmiyorum. DiÄ?er yayın organlarıyla bu belgeleri yalanlamak daha kolay.

Düzeltme:
    GördüÄ?üm kadarıyla televizyonlar ve gazeteler olabildiÄ?ince cımbızlayarak haberleri veriyorlar. Ã?ok daha önemli yazılardan pek haber yok.
    Back to top View user's profileSend private message
    Bogus
    Site Yazarı
    Site Yazarı

PostPosted: Tue Nov 30, 2010 1:17 am Reply with quoteBack to top

Wikileaks bana göre bir baÅ?langıç deÄ?il, bir sonuç.

SoÄ?uk savaÅ?tan sonra, Rusya'nın zayıflaması ile birlikte Amerika bir süper güç oldu. Otoritesi sadece kendi sınırları içinde deÄ?il, bütün dünyada, bütün ülkelerde aÄ?ır bir Å?ekilde hissedilir hale geldi. Bu baÄ?lamda Amerika'ya karÅ?ı, ve Amerika'ya raÄ?men bir Å?ey yapılamaz oldu.

Kapitalizm Amerika ile ters düÅ?mek istemeyen bütün ülkelere dayatılan bir sistem oldu.

Bu perspektifte, Gazetecilik'de esasında kar peÅ?inde koÅ?an Å?irketlere dönüÅ?tü. Haberin önemi Kar'ın öneminin ardına düÅ?tü. Uzun vadede kardan çok zarar ettirecek haberler verilmez oldu. Gazeteler Å?irketleÅ?ti ve çıkarlarını gözetmeye baÅ?ladılar. Bu da onların tarafsızlıÄ?ını ortadan kaldırdı.

Bugün Wikileaks gibi bir oluÅ?umun var olma sebebi bu haberleri tek baÅ?ına sorumluluÄ?u alarak verecek cesarete sahip gazete ve gazatecilerin olmayıÅ?ından kaynaklanıyor. Ki bu konuda onlara hak veriyorum. Wikileaks Julian Assange tarafından temsil edilse de aslında bugün arka planda "gazetelere" giderek yapılan yolsuzlukları, haksızlıkları ve etik olmayan tüm davranıÅ?ları kamuoyunun bilgisine sunmak isteyen insanlardan oluÅ?muÅ? bir aÄ? tarafından besleniyor.

Wikileaks bana Jurassic Park'daki "DoÄ?a daima bir yolunu bulur" sözünü çaÄ?rıÅ?tıran bir sonuç bana göre. Devletler ne kadar otoriter ve baskıcı bir Å?ekilde yaptıkları yanlıÅ?ları gizlemeye çalıÅ?sa da gerçekler bir Å?ekilde ortaya çıkmanın yolunu buluyorlar.

Her Å?eyi bilen, her Å?eyi gören, her Å?eyi yöneten güçlere raÄ?men gazetecilik de bir yolunu buluyor. Bence Wikileaks gazeteciliÄ?in günümüzde yegane var olma Å?ekli.

Site Admin
    Site Admin

PostPosted: Tue Nov 30, 2010 2:55 am Reply with quoteBack to top

Ben de neredeyse Bogus'la aynı Å?eyi düÅ?ünüyorum söylemek istediklerimin çoÄ?unu söylemiÅ?.

Devletler insanları yönetmek için gücü ellerine alırlar. Fakat güç insanı yozlaÅ?tırdıÄ?ı için midir bilinmez belki de zorunluluktan gücü insanlarının yararından baÅ?ka Å?eyler için de kullanıyorlar. Ve bunu yaparken insanlara olabildiÄ?ince iyi kalpli gözükmeleri gerekir.

Yapılanları halkın takip etmesi de bir oto kontrol mekanizması. Hatta en büyüÄ?ü. Normalde bu görevi gazetecilerin yapması gerekirken gazeteler de belirli devletlerin bünyesinde yer alması gerektiÄ?i için istedikleri Å?ekilde haber yapamıyorlar.

GeçmiÅ?te gazeteciliÄ?e ait alan bu görevi dünyanın asıl süper gücü olan "internet" üstleniyor artık.

Wikileaks Å?effaflıÄ?a yeni bir boyut getiriyor. Bence devlet adamlarının, diplomatların yaptıkları Å?eyin asla baÅ?kasının eline geçemeyeceÄ?inden emin olmamaları onları "iyi niyetli" davranmaya mecbur bırakıyor.

Somut belgeler ortalıÄ?a döküldüÄ?ünde artık gerçekten de hesap vermek zorunda kalıyorlar. Tabii politik süreçte herkes hakettiÄ?inin karÅ?ılıÄ?ını hemen bulur diyemeyiz ama en azından artık saklanamayan bir Å?eyler var.

Neticede Wikileaks gibi organizasyonlar (iyi ya da kötü demeyeceÄ?im) gerçekten insanların yararına olan Å?eylerin esas olmasını zorunlu kılmaya baÅ?lıyor. Ve globalleÅ?en dünyada herÅ?ey ne kadar kötüye gidiyor gibi gözükse de uzun vadede daimi bir iyileÅ?me olacaÄ?ının garantisi gibi...

Ha tabi bu belgeleri deÄ?erlendirmek için de bir sosyal/ kültürel olgunluk seviyesine gelmiÅ? olması gerekli toplumların. Bizim ülkemizin gelip gelmediÄ?i tartıÅ?ılır. Muhtemelen herkes "bak ben demiÅ?tim" demek için kullanacaktır.

Bogus'un dediÄ?i gibi bazı Å?eyler doÄ?anın kanunu. "DoÄ?a her zaman bir youlunu bulu"
    Yada "Etki eÅ?it büyüklükte fakat ters yönde tepkiyi doÄ?urur"

Yarın bir gün wikileaksi de engelleyecekelrdir belki ama son olmayacaÄ?ından eminim.

Vitnai
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Tue Nov 30, 2010 3:00 am Reply with quoteBack to top

ben bir kısmı yalan olabilir diyorum wikileaks için.

catboy
    Site Yazarı
    Site Yazarı

PostPosted: Tue Nov 30, 2010 7:18 am Reply with quoteBack to top

SacoKhan wrote:
    Catboy bir kaç senedir Wikileaks diye bir organizasyon var, ismi Wikipedia'dan çaÄ?rıÅ?tırılmıÅ?, hani "leak" sızmak demek, yani bilgi sızdırma gibi bir durum. Adamlar daha önce Ä°zlanda ve Kenya'da bazı giriÅ?imlerde bulunmuÅ?lardı.

Å?imdiki icraatları topyekün Amerika BirleÅ?ik devletleri ve daha bir sürü önemli ülkenin kendi aralarındaki yazıÅ?malarını ortaya dökmek. 250 binin üzerinde belgeleri varmıÅ? ve bu belge sayısında Türkiye ikinci sırada. Bir sürü iddiaları var ve Å?u ana kadar da ciddi bir argümanla çıkıp yalanlayan da yok. ABD sadece dava etmeye hazırlandıÄ?ı belirlendi. Yani aslına bakarsak iÅ? ciddi gibi görünüyor.

Bilgilendirme için teÅ?ekkür ederim, gerçi senin açıklamandan sonra bugünün gazetesini okudum meÄ?ersem gündemde olan bir Å?eymiÅ?. Sonra akÅ?am haberlerinin tamamında bundan bahsediyordu. Tam da vize dönemine denk geldi, haber filan da takip edemiyoruz baksana dünyada neler oluyor haberimiz yok... Smile
    Alenthas
    Forum Yöneticisi

PostPosted: Tue Nov 30, 2010 8:05 am Reply with quoteBack to top

Ben de bugün duydum Wikileaks'i. Gerçekten okudukçta heyecanlandım. 'Ä°Å?te gazetecilik böyle bir Å?ey olsa gerek' diye düÅ?ünmeme yol açtı. Türkiye ile ilgili belgeleri yayınlasalar da görsek ne pis iÅ?ler çevriliyormuÅ?. Bir Amerikan milletvekili WL'in terörist örgütü olarak tanınmasını öne sürmüÅ?, Economist'in yorumuna göre söylentilerden ibaret, Avrupada ise engellenmiÅ?. Bir Å?eyleri doÄ?ru yapıyor olmalılar.

Forum Yöneticisi

PostPosted: Tue Nov 30, 2010 8:24 pm Reply with quoteBack to top

DoÄ?anın bir yolunu bulması kısmına katılıyorum. Zaten ortada aslında haberciliÄ?e bakıÅ? açısındaki farklılıktan kaynaklanan bir durum var. Å?ifre kırmalar, hack olayları, gizli bir takım dosyalara eriÅ?meler. Aslında bana göre çok bilimsel bir yaklaÅ?ım olarak geliyor. Hatta güzel kısmı olayları olduÄ?u gibi yayınlıyorlar ve yalanlanamayacaÄ?ını da yanına bir güzel verilerle ekliyorlar.

Å?imdi asıl tedirgin olduÄ?um konu; Emre Aköz'ün yazısını okudum. Onun da görüÅ?leri, Wikileaks çok iyi bir iÅ? baÅ?armıÅ? olduÄ?u. Yani 250bin tane sahte belge oluÅ?turulamaz, ama ABDnin birÅ?ekilde Wikileaks'in içine sızacaÄ?ı ve bir kaç sahte bilgi paylaÅ?ımında bulunabileceÄ?ini söylüyor. EÄ?er bu Å?ekilde yapıp bir kaç belgenin sahte olduÄ?unu kamuoyuna duyururlarsa, geri kalan belgeleri de yalanlayabilirler. Bence mantıklı düÅ?ünmüÅ?, umarım böyle bir Å?ey denemezler.

Site Admin
    Site Admin

PostPosted: Tue Nov 30, 2010 9:30 pm Reply with quoteBack to top

Aklıma kulaktan kulaÄ?a bölümündeki Dört Atlı hikayesi geldi. Orada "merak" diye bir karakterim vardı. Aslında benzer bir Å?ey düÅ?ünmüÅ?tüm ama tabi tam planladıÄ?ım yere gitmiyor ama Merakın gücünü dünyada bir Å?ekilde sezebiliyoruz =)

Wikileaksin kuvvet aldıÄ?ı nokta insanların merakı bence.

catboy
    Site Yazarı
    Site Yazarı

PostPosted: Tue Nov 30, 2010 11:45 pm Reply with quoteBack to top

Efla wrote:
    Aklıma kulaktan kulaÄ?a bölümündeki Dört Atlı hikayesi geldi. Orada "merak" diye bir karakterim vardı. Aslında benzer bir Å?ey düÅ?ünmüÅ?tüm ama tabi tam planladıÄ?ım yere gitmiyor ama Merakın gücünü dünyada bir Å?ekilde sezebiliyoruz =)

Wikileaksin kuvvet aldıÄ?ı nokta insanların merakı bence.

Vay be zamanında ne öykü baÅ?latmıÅ?ım arkadaÅ? Very Happy

Ya çoÄ?u kiÅ?i Å?imdi bilerek sahte belge sızdırılıp ardından o belgelerin sahte olduÄ?u ortaya çıkınca da gerçek olan belgelerin de sahte olduÄ?u söylenecektir diye hemfikir. Hükümetler kurnaz insanlardan oluÅ?ur, onlar tilki haberciler de kedidir Evil or Very Mad
    devrimk
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Wed Dec 01, 2010 3:09 am Reply with quoteBack to top

BildiÄ?im kadarıyla wikileaks'te kanunsuz yoldan (Å?ifre kırma, gizli belgelere ulaÅ?ma gibi) elde edilen bilgi yok.
    Ã?rneÄ?in Türkiye Amerika ile ilgili yazıÅ?ma varsa bunu bu yazıÅ?malar elinden geçen biri sızdırıp wikileaks'e yolluyor. Bu sebeple yanlıÅ? istihbarat vermek gayet mümkün nasıl kontrol ediyorlar bilemiyorum.
    fmc
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Wed Dec 01, 2010 3:18 am Reply with quoteBack to top

en son wikileaks türkiye ile iddi bir iddia ortaya attıÄ?ını biliyorum sadee.
    kontrolü ve konumu türkiye'de olan birden fazla nükleer silah var yolunda bir belge buldukları açıklamıÅ?lardı en son. ben onu duymuÅ?tum. ama bu kadar ciddi olduÄ?unu tahmin etmemiÅ?tim lakin zeitgeist tufanıda esmiÅ?ti gürlemiÅ?ti bir çok kiÅ?iyi bilgilendirdi ama yokoldu. bu da öyle olabilir diye hiç araÅ?tırmadım.

Forum Yöneticisi

PostPosted: Wed Dec 01, 2010 4:12 am Reply with quoteBack to top

devrimk wrote:
    BildiÄ?im kadarıyla wikileaks'te kanunsuz yoldan (Å?ifre kırma, gizli belgelere ulaÅ?ma gibi) elde edilen bilgi yok.
    Ã?rneÄ?in Türkiye Amerika ile ilgili yazıÅ?ma varsa bunu bu yazıÅ?malar elinden geçen biri sızdırıp wikileaks'e yolluyor. Bu sebeple yanlıÅ? istihbarat vermek gayet mümkün nasıl kontrol ediyorlar bilemiyorum.

Aslına bakarsan sızdırmak direkt olarak kanunsuzluÄ?a giriyor ve gizli belgelere de ulaÅ?mıÅ?lar(top secret belgelere!). Kontrol etme kısmı sadece güven olayından ibaret, ki güven olmasa zaten adam çoktan yakalanmıÅ? olurdu.

Post new topicReply to topic

Jump to:   

View next topic
    View previous topic
    You cannot post new topics in this forum
    You cannot reply to topics in this forum
    You cannot edit your posts in this forum
    You cannot delete your posts in this forum
    You cannot vote in polls in this forum