Posted:
Fri Dec 17, 2010 8:54 am
Ahah Kreps çemberi Ordan çok zor soru çıkmıyordu ama bildiÄ?im kadarıyla
Esas glikozun oksijenle parçalanması fenaydı hatırladıÄ?ım kadarıyla, iÅ?in yoksa bir de fotosontezde tersten ezberle
Walter Å?anslıymıÅ?sın vallahi, aklıma Su Kasidesini getirdin, beyit halinde olunca ilk ve (galiba) tek aklıma gelen o
Mesajımı bitirirken sizlerle hiç aram olmasa da bir Å?iir paylaÅ?mak istiyorum:
Rısk için Allah kerim
Fısk için Cevdet Kerim
Ha benim gerim
Ha Cevdet Kerim
Nefî vb. hiciv üstâdlarını bilmem ama bu adamın dörtlüÄ?ü epey bir hoÅ?uma gitmiÅ?ti, özellikle de hikayesini dinlekten sonra.
_________________ Ultima bırakılmaz, ara verilir
Posted:
Fri Dec 17, 2010 11:02 pm
Aslında daha düzgününü aradım, lakin hikaye bana farklı bir biçimde anlatılmıÅ? gibi geldi ya da internette bulamadım doÄ?rusunu.Aradan 2-3 sene geçti sanırım ama bana anlatıldıÄ?ı kadarıyla bir kaç laf etmeye çalıÅ?ayım.(Küçük bir araÅ?tırma sonrası eski edebiyat hocamın bizi keklediÄ?ini anlamıÅ? bulunmaktayım )
Cevdet Kerim isminde cimri bir politikacı nedendir tam hatırlayamıyorum ama(Neyzen Tevfik'in o dönemler eÄ?lenceli ve saygın kimliÄ?ine binaen olabilir) kendisi hakkında güzel Å?iirler yazması için Neyzen Tevfik'e maaÅ?lı olarak görev vermiÅ?.Bunun üzerine çalıÅ?an Neyzen Tevfik ay sonu gelmesi nedeniyle parasını almak için Cevdet Kerim'in yanına gider ama kendisini sözleÅ?tikleri hâlde bulamaz.Buna çok sinirlenen dönemin güçlü hiciv üstâdı Neyzen Tevfik de bu Å?iiri icra eder.(Å?iirin beyit olma ihtimali de var tabii)
Küçük bir araÅ?tırma kapsamında Å?öyle de bir hikayeyle de karÅ?ılaÅ?tım:
Quote:
gel dedi cevdet kerim
bekliyorum allah kerim
dün fasulye yedim tutmuyor gerim
ha benim gerim ha cevdet kerim...
dizelerinin sahibidir. denilene göre cevdet kerim adlı Å?ahıs ona bir kartını vermiÅ? ve bir gün ofisine gelmesini söylemiÅ?. tevfik amcamızda gitmiÅ? ofise, beklemiÅ? beklemiÅ? ama cevdet bey gelmemiÅ?.
BaÅ?ka bir rivayete göre ise:
Quote:
1930’lu 40’lı yılların ünlü politikacılarından cevdet kerim, bir yaz aksamı, köskünün bahçesinde sofra kurdurmus,
tanınmıs politikacıları, sanatçı ve edebiyatçıları da davet etmis; müzik esliginde yiyip içmektedirler. bu esnada oradan geçmekte olan neyzen tevfik bir müddet bu âlemi seyrettikten sonra kendi kendine mırıldanmıs:
— rızk için allah kerim, zevk için cevdet kerim.
Topu edebiyatçılara attım, artık gerisi sizin (Neyzen'den Selamlar )
D.times , su kasidesi 16-17. yuzyıl Eski Türk edebiyatında o daha zor ozmanlıcasını aruzunu, edebi sanatlarını buluyorsun falan yazdıÄ?ım Tanzimat edebiyatındandı o yüzden gene iyi onlar...
Neyzene gelince, argo Å?iir yazan bir adam, bir arkadaÅ? vardı ikide birde bunun küfürlü Å?iirlerini söylüyordu. Leyla mecnunla dalga geçiyordu falan, sen kimsin ki fuzulinin mecnunu anlayamadan böyle konuÅ?uyorsun. Adam orada, ne felsefe yapıyor bir beyit okuyorsun kelimelerin anlamını anlayınca bir off çekiyorsun.
Hiciv sabatı için, bu ne dediÄ?ini bilmeyen küfür bazı deÄ?ide. Hasan Sabbah'a Adım yüzümden yolumu yolum yüzümden adımı deÄ?iÅ?tirmem diyen Ã?mer Hayyam'ı okumanı tavsiye ederim. Hicivin Kralını orada
Nesimi'den bir beyit vereyim mesela, dört elementi nasıl kullanmıÅ?lar Divan Å?airleri görelim
Yel elimde, su gözümde, od içimde hak olur.
Dâ'im anda haÅ?r olıcak sebze-zârım hoÅ? mıdur
Açıklama: Seni bulmak için sarıldıÄ?ım Rüzgar, Senin için aÄ?ladıÄ?ım gözyaÅ?ı, İçimde AteÅ?ler içinde bıraktıÄ?ım gönlüm, elbet Toprak olacaktır. O toprakta yeÅ?eren bitkiler, benim aÅ?kım içinde olduÄ?u için hoÅ? mudur ?
_________________ BeÅ? dakika süren savaÅ?lar binlerce yıl süren efsaneler yaratır. O yüzden savaÅ?ta korkuyla deÄ?il tatmin hissi duyarak ölmelisin. O zaman arkandan aÄ?layacak insan kalmıÅ? olur.
Posted:
Sat Dec 25, 2010 1:40 am
KeÅ?ke okuyabilsem, aklımda edebiyat derslerinden zorla kafama sokulmuÅ? birkaç Å?eyden ziyadesi yok ne yazık ki.Ã?mer Hayyam'ı sadece kulak dolgunluÄ?u olarak hatırlar gibiyim, ama Divan Edebiyatının bildiÄ?im hiciv üstadı Nefî idi.Tabi yanlıÅ? da hatırlıyor olabilirim ya da hocamınızın yine kandırmıÅ? olma olasılıÄ?ı da var
Ahah, Neyzen hakkında benimle tam olarak aynı sebeplerden aynı duyguları paylaÅ?an birisiyle karÅ?ılaÅ?tım. Fuzuli'den Leyla vü Mecnun'un, hani latin alfabesiyle de olsa aslını okudum. Açıkçası bahsettiÄ?in beyiti Neyzen'den duyunca nefret etmeye yetti o adamdan. O beyitten önce pek umrumda deÄ?ildi
Ã?mer Hayyam'ı anlatan Semerkant diye bir eseri okumuÅ?tum. Gerçekten hoÅ?uma gitmiÅ?ti, hele hele giriÅ?i etkileyiciydi, Ã?mer Hayyam'ın dayak yemesi falan, acıklı açıkçası.
Hiç kısımları dıÅ?ında doÄ?ru beyit Edmond =) Güzel beyit aslında Leyla ve mecnundan gelen hoÅ? Å?eyler bunlr =) Neyzene gelince, sıÄ? düÅ?ünceleri küfüre boÄ?n bir adamın yanıında ne diye bu isimleri zikr ediyoruz ki.
Ayrıca üstad Nefidir, neyzen nedir ki bu saydıÄ?ımız adamların yanında...
�mer Hayyamdan bir dörtlül vereyim de keyfimiz yerine gelsin biraz...
Okunu attı mı ölüm, siperler boÅ?una
O Å?atafatlar altınlar gümüÅ?ler boÅ?una
Gördük bütün insan iÅ?lerinin iç yüzünü.
Tek güzel Å?ey iyilik, baÅ?ka düÅ?ler boÅ?una.
_________________ BeÅ? dakika süren savaÅ?lar binlerce yıl süren efsaneler yaratır. O yüzden savaÅ?ta korkuyla deÄ?il tatmin hissi duyarak ölmelisin. O zaman arkandan aÄ?layacak insan kalmıÅ? olur.
View next topic View previous topic
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum