Son 3 bölüm ya yazarım ya yazmam sanıyorum. Ã?te yandan bu bölüm düÅ?ünceden çok duygu aÄ?ırlıklı oldu, amacım final bölümlerdeki etkileyiciliÄ?i artırmak. Aklımdaki senaryoyu uygulayabilirsem hoÅ? Å?eyler çıkabileceÄ?ine inanıyorum. Ama yazı Å?eklini sürekli deÄ?iÅ?tirdiÄ?im için oturaklı olmadı sanıyorum. Bilemem, yorumlar sizin Velhasılkelam son bölümdeki etkileyiciliÄ?i yakalamak için bu bölümü bu Å?ekilde feda etmem lazımdı diyebilirim.
_________________ I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.
The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.
I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.
Bu bölümde kusura bakma Edmond biraz kızabilirim sana çünkü bu kadar özen göstererek yazdıÄ?ını düÅ?ündüÄ?üm bir öykünde içicem, rahatlıycam gibi kelimeleri görünce nasıl olur ya dedim. Ã?zensizlik olarak görüyorum ben bu tür hataları, adamın düÅ?üncelerini bize aktardıÄ?ın için de yok aksanı öyle, o öyle konuÅ?uyor gibi benim hiç sevmediÄ?im bahaneleri de sunamazsın. Hani adam karadenizli olduÄ?undan ben de ona uymak için öyle yazdım derler ya mesela bazen yazım hatalarını örtmek için. Klavyenin de bozuk olmadıÄ?ını düÅ?ünüyorum, yoksa arada eksik harfler olurdu böyle yazım hataları olmazdı. Yani bölümü feda ettim derken bana göre cidden heba da etmiÅ?sin...
Biraz daha dikkat etmelisin ve kurgunu tamamladıktan sonra bir daha okumalı, tutarsızlık var mı diye kontrol etmeli ardından ikinci defa okumalı bu sefer de imla hatası var mı diye kontrol etmelisin.
Bu bölümde müthiÅ? bir anlatım kıtlıÄ?ı çektim.
Okuduktan sonra neden çektiÄ?imi de fark edeceksiniz.
Elbette eleÅ?trin, fakat benim yazabileceÄ?imin çok üstünde bir senaryoydu, senaryo güzeldi anlamında söylemiyorum (ama eÄ?er yazabilseydim güzel olacaktı ) Sadece fazla karıÅ?ık ve gerilim içeriyordu. Yazamadım.
Filmini çeksek olurmuÅ? ama yazıda kötü durdu
_________________ I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.
senaryo güzeldi, hele sonu ohalıktı tam sevdiÄ?im Å?ekildeydi de olaylar çok hızlı ilerliyordu, yetiÅ?irken zorlandım yani okurken... detay yoksunu olmuÅ?, aralara biraz daha cümleler ilave etseydin sanki daha dolu olurdu. neyse bu bölüm son muydu, deÄ?ildi diye biliyorum ama son gibi olmuÅ? da. ama cidden sürpriz iyiydi bu arada...
Posted:
Fri Jan 07, 2011 6:08 pm
Yarım kalmıÅ? olmasın diye apar topar hikayeyi bitirdin sanırım Edmond. Ben bu son bölümü, özellikle doktorun eve geldiÄ?i andan sonrasını olmamıÅ? kabul ediyorum.
Bırak üzerinden biraz zaman geçsin. Bölüm bölüm yazdıÄ?ın için iki bölüm arası uzayınca sıkıntı çektin, bir Å?eyler yazma ya da hikayeyi bitirme gerekliliÄ?i duydun sanırım. Eh Å?u ana kadar bir kısmını yazmıÅ? ve yayınlamıÅ? olduÄ?un için, aklına gelen yeni fikirler de belki önceki yazdıklarınla çeliÅ?iyor olacaktı.
Neyse bu iyi bir antrenman oldu senin için. Bir gün vaktin ve keyfin olduÄ?u zaman, tekrar bu hikaye üzerinde çalıÅ?ırsın belki, veya belki bu hikayen mutasyona uÄ?rar, yeni bir Å?eye dönüÅ?ür. Veya buradan parçalar alarak bu hikayeni baÅ?ka bir hikayede, kısmen de olsa yaÅ?atırsın.
Nasıl yaparsan yap, dokuzuncu kattan aÅ?aÄ?ıya düÅ?en bir insanın, düÅ?erken hissettiklerini bize nasıl aktarabildiÄ?i hakkında ip ucu vermeden bitirme hikayeni. Tabi bu hikayenin sonuysa.
Yok deÄ?ilse, o zaman ikinci bir "aslında bu da gerçek deÄ?ildi" mizanseninin okuyucuyu "pöf" noktasına getireceÄ?ini de unutma.
Son olarak, okuyucuya hikayenin sonunda Catboy'un tabiriyle "oha" efekti verdirmek istiyorsan, en sonunda ortaya çıkan olaya dair önceden bir sürü ip ucu vermelisin. Okuyucu senin sürekli anlattıÄ?ın Å?eyin tam tersi Å?ekilde biten hikayeye oha demez.
Aslında "Oha ben bunu nasıl fark edemedim!" der.
Ve bazı okuyucular da fark ederler. Hikayen onlar için bile güzel ve tatmin edici olmalı. Yani bütün yumurtalarını "Bruce Willis aslında ölüydü" sepetine koyarsan iyi bir hikaye yazmıÅ? olmazsın. AnlattıÄ?ın hikaye, daha en baÅ?ında Bruce Willis'in ölü olduÄ?unu söyleyerek baÅ?ladıÄ?ında bile ilgi çekici bir hikaye ise, iÅ?te o zaman bu iÅ? olmuÅ? demektir.
Senin hikayen daha en baÅ?ında ilgi çekiciydi, çünkü anlatımın anlattıÄ?ın Å?eye çok uyuyordu. Bu hikayeye böyle "dırı dırı" efektli paranoyak bir son yazdıÄ?ında, bize ne anlatmak istediÄ?ini ben anlamadım.
Bu bir günlüktü diyemeyiz. Ã?ünkü adam düÅ?erken hissettiklerini anlatıyor.
Her Å?ey baÅ?ından geçti, bitti gitti, sonra oturmuÅ? bize bunları anlatıyor diyemeyiz çünkü en sondaki anlatım Å?ekli, baÅ?taki kendine güvenen anlatım Å?ekli ile çeliÅ?iyor.
Ä°yi niyetle aslında Å?evval biziz, adam hep bizimle Å?evval'miÅ?iz gibi konuÅ?uyor diye de Å?öyle baÅ?tan sona bir baktım. O da olamaz. (Ki bu iyi bir fikir olurdu.) Oysa bile, okuyucunun bu noktaya bu kadar fazla zorlayarak gelmesi çok zayıf olurdu.
Sonuç olarak bu son bir çuval inciri berbat ediyor. EÄ?er son deÄ?ilse, yine berbat ediyor. Her ne olursa olsun, bir çuval inciri berbat ediyor çünkü daha önce konan bölümlerin hepsiyle çeliÅ?ki içinde.
Oysa senaryo karıÅ?ık deÄ?i. Senaryonun zorlama bir olaya ihtiyacı yok. Sadece Edmond'ın bize ne anlatmak istediÄ?ini kafasında toparlamaya ihtiyacı var.
2-3 defa yazdım ve sildim. Ã?nceki bölümlerde yazdıÄ?ım Å?eyler hipnozun etkisindeki bir karakterin konuÅ?ması deÄ?ilmiÅ? Å?imdi fark ediyorum. BaÅ?ladıÄ?ım Å?ekilde devam edememiÅ?im.
Ã?te yandan bu tip bir hikayede herkesin halüsinasyon olması çok da beklenmeyecek bir Å?ey deÄ?ildi, hatta bir arkadaÅ?ım tahmin etmiÅ?ti bile. Zaten baÅ?larda bol bol herkesin halüsinasyon olabileceÄ?ini söylemiÅ?tim. Ä°pucu deÄ?il söylemiÅ?tim yani
Fakat fark ediyorum ki eÄ?er günlük tutuyormuÅ? Å?eklinde olsa. Yani ölümünü deÄ?il de ölmeden önce yazdıÄ?ı son satırları koysam daha etkileyici olabilirmiÅ?. Ama onu bambaÅ?ka bir sonda yapabilirdim çünkü evden çıldırarak koÅ?an biri yanına günlüÄ?ü almaz, montunu alır.
Senaryo karıÅ?ık deÄ?ildi demiÅ?sin, fakat ben daha ilk bölümde bile bir kıtlık çekmiÅ?tim, senaryo çok yoÄ?un olarak geliyordu aklıma. Ama yazamıyordum. Bu son bölümde çok aÄ?ır hissettim bu duyguyu. Ã?zellikle sonlara doÄ?ru karakterin buhranını yaÅ?adım, ama anlatamadım. Bir film olsa belki çok daha kolay olabilirmiÅ?
@Catboy: Detay yoksunuydu, çünkü gerilimi aÄ?ır bassın istedim. Ä°lk birkaç denememde betimlemelerle gerilimi vermeyi denedim fakat bu kez de hikayeyi geride bırakmak zorunda kaldım. Tasvirlerle yapamayınca olaya aÄ?ırlık verdim, bu Å?ekilde vermeyi denedim gerilimi. Detayı atlamak zorundaydım.
Ama beni üzen, eksik detayların karakterin yaÅ?adıÄ?ı buhranda da patlak vermesiydi, çünkü o buhranı daha detaylı anlatmak isterdim ama, dökemedim kelimelere o duyguları Bir yerde yetenek tabiî Ã?zülmemem gerek
Tekrar teÅ?ekkürler okuyan ve/veya yorum yapan herkese
View next topic View previous topic
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum