Author |
Message |
Palisdan
Kullanıcı
|
Posted:
Wed Apr 28, 2004 6:05 pm |
|
Bilmeceler... Hem insanları eÄ?lendiren ve düÅ?ündürmek isteyen ozanların, hem bir yere koruma koymak isteyen ironisever büyücülerin hem de çeÅ?itli tuzaklarla ve korumalarla her an karÅ?ılaÅ?ması gerekebilen hırsızların ilgisini çeken bir konu olmuÅ?tur.
Diyorum ki burda hem bilmecelerin yerini ve önemini tartıÅ?alım hem de kendi bildiÄ?imiz bilmeceleri soralım.
Ben hemen bir bilmece koyayım:
"Ne diktiÄ?in ne ektiÄ?in bir Å?eyi yersin
Suyun oÄ?ludur ama su dokununca ölür"
Siz biraz tahmin edin, bilemezseniz cevabını söylerim. Bu arada ben de sizin bilmecelerinizi bilmeye uÄ?raÅ?ayım.
Hobbitler de bilmece oyunları oynarlarmıÅ? diye duymuÅ?tum. Gollum ile Bilbo arasındaki meÅ?hur sahneyi bilirsiniz.
Bakalım kim bilmeceli bir tuzakta ölecekti, kimin hazinesi çalınacaktı, kim de kendisini dinleyenleri sıkıntıdan öldürecekti. |
_________________ TaÃ…?lar unutana dek... |
|
Back to top |
|
|
Firble
Forum Yöneticisi
|
Posted:
Thu Apr 29, 2004 7:28 pm |
|
Sanırım bu bir çoklu bilmece.
Ä°lki muhtemelen et olacak ikincisi de buz olabilir suyun oÄ?lu ama su dökersen erir. Yani cevaaaaap buzlu ettttt.... |
_________________ HARBE GÄ°DEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
|
|
Back to top |
|
|
Palisdan
Kullanıcı
|
Posted:
Fri Apr 30, 2004 8:37 pm |
|
Ä°yi tahmin ama sence de çoklu bilmece olmak için biraz fazla kısa deÄ?il miydi bu? Ã?oklu bilmecelerin lafını etmekle de iyi yapmıÅ?sın aslında; bir çoklu bilmece her satırda bir cevabı olan ve asıl bilmecenin cevabının tüm satırlarda bulunan cevapların birleÅ?tirilmesi ile oluÅ?an bir bilmece türüdür. Genelde en karmaÅ?ık bilmeceler çoklu bilmecelerdir.
Yukarıdaki bilmecenin cevabına çok yaklaÅ?tıÄ?ın için söyleyeyim. Buz doÄ?ru bir cevap sayılabilir. Ä°kinci satırı saÄ?lıyor, birinci satırda söylendiÄ?i Å?ekilde yenebilir de o açıdan doÄ?ru cevap.
Ama o bilmecenin asıl cevabı tuzdu.
BaÅ?ka bir bilmece sorayım:
"
Her saniyede bir olur
Her dakikada iki
Ve yüz bin yıl da bile hiç
" |
|
Back to top |
|
|
Firble
Forum Yöneticisi
|
Posted:
Sun May 02, 2004 6:37 pm |
|
Bileeemediiim cevabı ne kii bunun hadi söleeee |
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
|
|
Back to top |
|
|
Dragonfire
SeçilmiÅ? SavaÅ?çı
|
Posted:
Mon May 03, 2004 12:00 am |
|
Song&Swords okuyanlarımı görüyoum ben burada yoksa |
_________________ "What is locked can be opened; What is hidden can be found; What is yours will be mine." |
|
Back to top |
|
|
Palisdan
Kullanıcı
|
Posted:
Mon May 03, 2004 7:12 pm |
|
Yok onu okumamıÅ?tım. Tamamen kafamdan uydurmuyorum bilmeceleri tabi ama ilavede de bulunuyorum hafif.
�ncekinin cevabı "A Harfi" idi. Bir tane daha sorayım:
"
Hiç bir zaman ileride deÄ?il hep geride
Ancak çok hızlıca uçup gider
Bir çocuk için sonsuza dek sürerim,
Bir yetiÅ?kin içinse çok geride kalmıÅ?ımdır.
" |
|
Back to top |
|
|
Firble
Forum Yöneticisi
|
Posted:
Tue May 04, 2004 3:02 am |
|
zaman bence zaman bu çocuk için sonsuza dek sürer yetiÅ?kin içinse hgeride kalmıÅ?tır. |
|
|
Back to top |
|
|
Palisdan
Kullanıcı
|
Posted:
Tue May 04, 2004 5:45 pm |
|
Zaman sadece çocuk için deÄ?il yetiÅ?kin için de sosuza kadar sürer. YetiÅ?kin de belli bir zaman kavramının içindedir sonuçta. Bu bilmecede basit bir kelime oyunu söz konusu ipucu vereyim. |
|
Back to top |
|
|
Dragonfire
SeçilmiÅ? SavaÅ?çı
|
Posted:
Wed May 05, 2004 9:55 pm |
|
DoÄ?ru cevap yaÅ? olacak. |
_________________ "What is locked can be opened; What is hidden can be found; What is yours will be mine." |
|
Back to top |
|
|
Firble
Forum Yöneticisi
|
Posted:
Thu May 06, 2004 6:17 am |
|
Nerden anladınız lordum ??? Ben tekrar baktım çıkaramadım |
|
|
Back to top |
|
|
Palisdan
Kullanıcı
|
Posted:
Thu May 06, 2004 3:50 pm |
|
YaÅ? da deÄ?il, yetiÅ?kinler de yaÅ? sahibidir yaÅ? onlar için geride kalmamıÅ?tır.
Cevabı çocukluk olacaktı. Ã?ocukluk bir çocuk için sonsuza kadar sürer çünkü çocuk çocukluktan çıktıÄ?ında zaten çocuk deÄ?ildir ve yetiÅ?kin de adı üstünde çocukluÄ?u geride bırakmıÅ?tır.
Yeni bir tane sorayım:
"
Neyin hiç kimsenin göremediÄ?i kökleri vardır,
AÄ?açlardan uzundur,
Yukarı daha yukarı çıkar,
Ve hiç bir zaman büyümez?
" |
|
Back to top |
|
|
ceskan
Kullanıcı
|
Posted:
Fri May 07, 2004 2:31 am |
|
Bence cevap daÄ? olabilir. |
|
|
Back to top |
|
|
Firble
Forum Yöneticisi
|
Posted:
Fri May 07, 2004 2:58 am |
|
Yav benim aklımdan geçmiÅ?ti bana ne bana neee ama bana nee ya neyse öbürüne bakalım..
Bana bulut gibi geldi çünkü daÄ? (yanardaÄ? büyüyebilir bi de yukarı çıkmaz gibi)
Bulutun köklerini yani topraÄ?ın ve bitkilerin içindeki suyu kimse görmez (tamam okyanus da kökü ama asıl kaynak çoÄ?u zaman toprak ve canlılar di mi?) Bulut aÄ?açlardan uzundur. (evet öle gerçekten bir daÄ?ın tepesinde anlaÅ?ılıyo) ve yukarı çıkar. Yukarı çıktıktan sonra ise artık büyümez yanlıÅ? bilmiyosam. (artık corafyadan bildiim kadarı ile.) |
|
|
Back to top |
|
|
Dragonfire
SeçilmiÅ? SavaÅ?çı
|
Posted:
Fri May 07, 2004 6:21 am |
|
DiÄ?erini bilemedim. DÃ?Å?ünce tarzı. Buna ise cevabım "aile" olurdu sanırım. |
|
Back to top |
|
|
Palisdan
Kullanıcı
|
Posted:
Fri May 07, 2004 7:07 pm |
|
Aile büyür ve aÄ?açlardan uzundur kısmı da tam tutmuyor.
Bulut da büyüyebilir, hem yukarı çıkar kısmı da tam tutmuyor.
Ama bunu daha ilk mesajında ceskan bilmiÅ?, benim bildiÄ?im cevabı daÄ?'dı. Firble da tahmin etmiÅ? aslında o da bildi sayılır. Dragonfire bu sefer daha hoÅ? bir tahmin yapmıÅ? ama bence, hiç aklıma gelmezdi ve sanki olabilirmiÅ? gibi bile duruyor.
Tamam baÃ…?ka bir tane:
"
AÄ?zı vardır ama konuÅ?maz,
YataÄ?ı vardır ama uyumaz.
" |
|
Back to top |
|
|
|
|