Modules
  • Ana Sayfa
  • AvantGo
  • Downloads
  • FAQ
  • Feedback
  • Forums
  • Journal
  • Private Messages
  • Recommend Us
  • Search
  • Statistics
  • Stories Archive
  • Submit News
  • Surveys
  • Top 10
  • Topics
  • Web Links
  • Your Account

• Who's Online
    Şu an sitede, 1 ziyaretçi ve 0 üye bulunuyor.

Henüz üye değilseniz, Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

Languages
    Site Lisanını Seçin

FrpWorld.Com :: View topic - Sanatmı bilim mi?
    Forum FAQ  |  Search  |  Memberlist  |  Usergroups   |  Register   |  Profile  |  Private Messages  |  Log in

Sanatmı bilim mi? View next topic
    View previous topic
    Post new topicReply to topic
    Author Message
    Darkgnome
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Wed Dec 28, 2005 6:41 am Reply with quoteBack to top

Aslında baÅ?lıktanda anlaÅ?ılacaÄ?ı üzere sorayım dedim büyü sizce daha çok sanatmıdır bilimmidir? Ben kullanılan componentlere ve yapılıÅ?taki araÅ?tırmalara bakıyorum, büyülü alet yapılırken kullanımlara bakıyorum ve sonunda diyoumki magelerin yaptıÄ?ı büyü daha çok bilimdir.

Pek çok kiÅ?i büyüye sanat diyor ama neden sanat diyorlar anlamıyorum. Bance aslında bilimde sanatta deÄ?ildir ama en zandan bilime daha yakındır. Bir araÅ?tırma gerçeÄ?i kavrama olayı vardır.

Sizce nedir peki. Hadi bakalım sanat diyenler açıklasın burada büyü neden sanattır.

mefistofeles
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Wed Dec 28, 2005 6:57 am Reply with quoteBack to top

iÅ?te benim bildiÄ?im ve anladıÄ?ım bir konu bunu sitede daha öncede yazmıÅ? olsamda tekrar ediyorum büyü yaparken yada büyülü alet yaratırken fark etmez büyünüzün yada yaptıÄ?ınız aletin güzel etkileyici hoÅ? olmasını amaçlarsanız yaptıÄ?ınız sanattır sizde sanatçısınızdır.Büyüye sanat diye bakanları kınamamak yada kızmamak gerekir sanat kavramı özneldir yani sana göre olmasada bana göre sanat olabilir çünkü senin güzel bulduÄ?unu ben bulmayabilirim benim güzel bulduÄ?umuda sen güzel bulmayabilirsin ...
    Back to top View user's profileSend private messageSend e-mailMSN Messenger
    SacoKhan
    Forum Yöneticisi

PostPosted: Wed Dec 28, 2005 7:29 am Reply with quoteBack to top

bence büyücülerin yaptıÄ?ı sanat deÄ?il zanaattır çünkü bir estetik yoktur.ama ne bilim bardların yaptıÄ?ı büyü her ne kadar ikiside arcane sayılsa da daha çok estetik içerdiÄ?i için bence sanattır.

Site Admin
    Site Admin

PostPosted: Wed Dec 28, 2005 8:25 am Reply with quoteBack to top

Büyü bir bilimdir. Ã?ünkü belirli yöntemler izlemek gerekir sistematik olmak gerekir. AraÅ?tırmak gerekir. Gözlem ve deney yapmak gerekir.

Büyü bir sanattır. Ã?ünkü ilham gerektirir. Yaratıcılık gerektirir. Bilginin yaanında yetenek de gerektirir. Meydana çıkan Å?eye büyücü kendinden de bir parça koymuÅ? olur.

Neden sadece biri olmak zorunda olsun ki Kavramları sınırlamaya gerek yok;)

SacoKhan
    Forum Yöneticisi

PostPosted: Wed Dec 28, 2005 9:47 am Reply with quoteBack to top

Efla wrote:
    Büyü bir sanattır. Ã?ünkü ilham gerektirir. Yaratıcılık gerektirir. Bilginin yaanında yetenek de gerektirir. Meydana çıkan Å?eye büyücü kendinden de bir parça koymuÅ? olur.

Neden sadece biri olmak zorunda olsun ki Kavramları sınırlamaya gerek yok;)

E ama öyle dersek bilim de sanattır yani çünkü bilimde de yaratıcılık lazım, ilham gerektirir çünkü hiçbiÅ?ey durup dururken icat edilmez, ayrıca kendinden birÅ?ey katmak da gerekir örnek madam curie, iÅ?te günlük hayatta biz bunları zanaat olarak adlandırıyoruz.yoksa çok kolay olarak bilime sanat diyebiliriz.

Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Wed Dec 28, 2005 10:47 am Reply with quoteBack to top

SacoKhan wrote:

E ama öyle dersek bilim de sanattır yani çünkü bilimde de yaratıcılık lazım, ilham gerektirir çünkü hiçbiÅ?ey durup dururken icat edilmez, ayrıca kendinden birÅ?ey katmak da gerekir örnek madam curie, iÅ?te günlük hayatta biz bunları zanaat olarak adlandırıyoruz.yoksa çok kolay olarak bilime sanat diyebiliriz.

Müzik de bir bilimdir arkadaÅ?ım bakıÅ? açısına baÄ?lı bilimle sanat bir çok yönden benzemesine raÄ?men gerçek ayraç iki noktada ortaya çıkar bir güzellik fenomeni iki amaç fenomeni amaç fenomenini açarsak sanatta etik olarak doÄ?ru olanı anlatmak yada yapmak zorunda deÄ?ilsindir ama bilimde yaptıklarının yararlı olması için bir amaç vardır..
    Back to top View user's profileSend private messageSend e-mailMSN Messenger
    SacoKhan
    Forum Yöneticisi

PostPosted: Wed Dec 28, 2005 4:37 pm Reply with quoteBack to top

Sana göre o zaman Afgan kızı fotoÄ?rafı bilim için çekilmiÅ? bir resimdir.

Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Wed Dec 28, 2005 6:22 pm Reply with quoteBack to top

Aslında bu tür bilimmi yoksa sanatmı tartıÅ?maları baya göreceli kavramlar.Ã?rneÄ?in siyah olan bir kalemi yüz kiÅ?iye bunun rengi ne diye sorarsanız yüzüde siyah diyecektir(bu sorduÄ?unuz 100 kiÅ?i mantıklı insanlar olmalı tabi biri içlerinden çıkıpta kıllıÄ?ına bu kalem beyaz dememeli Razz ).Yani bazı Å?eylerin kesinliÄ?i vardır tıpkı fiziÄ?in,biyolojinin,kimyanın birer bilim olması gibi kimse çıkıpta bunlara sanattır diyemez Å?imdi.Bazı Å?eylerinde bilim olup olmadıÄ?ı tartıÅ?ılır tıpkı felsefeninde bilim olup olmadıÄ?ının hala tartıÅ?ılması gibi(bence felsefe bir bilim ve sanattır).

Å?imdi buradan büyünün bir sanatmı yoksa bir bilimmi konusuna gelirsek bence her ikisidirde.
    Eflanın söylediklerine katılıyorum bencede büyü, sanattanda bilimdende yararlanmaktadır.
    Tıpkı felsefeninde her ikisindende yararlandıÄ?ı gibi zaten büyüyle felsefe arasındada çok büyük benzerlikler var.

Efla çok güzel kısa ve net açıklamıÅ? bence ekstaradan biÅ?eylerdaha eklememe gerek yok .

Bu arada darkgnome çok güzel bir baÅ?lık açmıÅ?sın.

Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Wed Dec 28, 2005 10:51 pm Reply with quoteBack to top

Büyünün bilim mi sanat mı olduÄ?u konusunda yorum yapmadan önce bilim ne? sanat ne?Onu açıklamak istiyorum.
    Bilim:Tarafsız deney ve gözlemle elde olaylar arasında neden-sonuç iliÅ?kisi kuran düzenli bilgi birikimidir
    Sanat:"Ä°nsanların, tabiat karÅ?ısındaki duygu ve düÅ?üncelerini çizgi, renk, biçim, ses, söz ve ritm gibi unsurlarla güzel ve etkili bir biçimde ve kiÅ?isel bir üslûpla ifade etme çabasından doÄ?an ruhsal bir faaliyettir." ( bu biraz alıntı oldu Smile )Halk arasında sanatın tanımı ise bi iÅ?te uzmanlaÅ?an insanları yaptıkları iÅ?in aldıÄ?ı addır.
    Ana konuya gelirsek büyüyü iki baÅ?lıÄ?ın altınada koyamıyorum.
    Büyü ikisininde öÄ?elerini barındırırken ikisininde uzakta duruyo gibi ama sanki halkın gözündeki sanat anlayıÅ?ına daha yakın duruyo.Bence yazarların da ısrarla büyü sanatı demelerinin nedeni bu.

BaÅ?büyücü

PostPosted: Wed Dec 28, 2005 11:14 pm Reply with quoteBack to top

GörüÅ?üm biraz abes gelebilir. Benim görüÅ?ümde ne bilimdir ne de sanattır büyü, sadece bir araçtır. Ä°stediÄ?ime ulaÅ?mamı saÄ?layan bir araç.

En basidinden bir cantrip yapalım. Light yaptım mesela. Ben bu lightı yaptıÄ?ımda ortaya yeni bir Å?ey koymadım. Her çırak benden önce sayısız yıldır bunu yapıyordu zaten. Ã?zgün bir Å?ey de olmadı, çok kez yapıldı. Neresi sanat neresi bilim?

Büyü bana göre nerede sanatlaÅ?ır yada nerede bilimleÅ?ir?

EÄ?er kiÅ?i yepyeni, daha önce uygulanmamıÅ? bir büyü keÅ?fettiyse burada büyü bilim halini almıÅ?tır.

EÄ?er kiÅ?i bir büyüyü sadece kendisinin yapabileceÄ?i bir Å?ekilde modofiye ederse veya sadece kendisinin yapabileceÄ?i yeni bir büyü bulursa bu durumda sanattır.

Benim görüÅ?ümde epic spells, bu ikisini de birleÅ?tirir. Epic büyülerin çekirdekleri belli olsa da araÅ?tırma ister ve bilimdir. Ama herkesin araÅ?tırması ve sonuç olarak epic büyüyü yapıÅ? tarzı farklı olduÄ?u için özneldir ve sanattır.

Ama bunun dıÅ?ında magic missile atmıÅ?ım, wail of the banshee basmıÅ?ım, legend lore çalıÅ?mıÅ?ım... Bunlar bence sadece araçtır.

Power demands sacrifice.
    Back to top View user's profileSend private message
    Shevarash
    SeçilmiÅ? SavaÅ?çı

PostPosted: Thu Dec 29, 2005 12:28 am Reply with quoteBack to top

Bence de bunlar çok derin muvzuular ama tek Å?udur diyemem bende sanırım. Seçenkeler sadece bilim-sanat çevresinde ise bence ikisi de birdendir. Sebeplerini saymaya gerek yok herkes yeterince güzel açıklamıÅ? zaten.
    Back to top View user's profileSend private message
    FrontsideAir
    Gölge Ustası

PostPosted: Thu Dec 29, 2005 1:10 am Reply with quoteBack to top

Bu büyüyü yaoana göre deÄ?iÅ?ir.

Büyücümüz normal bir büyücüyse (benim gibi), büyüyü anlamaya, kurallarını belirlemeye ve geliÅ?tirmeye çalıÅ?acaktır ki bu açıkça bir bilimdir. Ama büyü yaparken, büyünün ritüellerini yerine getirirken ve büyülü eÅ?ya yaparken güzele ulaÅ?maya çalıÅ?ıyorsa bu sanat felsefesine göre sanattır.

Tabii ikisinin de ististansı vardır. Hödük bir büyücü sadece büyü yapıyorsa, büyüyü bir araç olarak kullanıyorsa (bazı battle mageler gibi) onlar bilim yapmaz. Aynı Å?ekilde büyücüde bir güzel arayıÅ?ı yoksa, önemli olan iÅ?levi Razz diyorsa o da sanat olamaz.

Saygılar..

Her soylunun leÃ…?inde,
    Hançeri saplı Erober'in.

GeçmiÅ?in sayfalarına gömülü kullanıcı..
    Back to top View user's profileSend private messageVisit poster's websiteMSN Messenger
    Darkgnome
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Thu Dec 29, 2005 7:08 am Reply with quoteBack to top

Aslında bence herÅ?ey bilim oluÄ?u için büyüde bilimdir. Ama büyü sanat deÄ?ildir bence. Son derece belirli kuralları vardır. Belli bileÅ?enler, belli sözler ve belli hareketler ile yapılır büyüler. Bunları ortadan kaldırmak içinde alternatif yolların araÅ?tırılması gerekir. Yine bu da bilimdir.

Sanat daha özgür yapıttır. Büyünün kullanımı ile sanat ortaya çıkabilir. Büyünün yapımındaki hareketler çok fazla sanata benzeyebilir ama büyü temelde bilgi ve tecrübe gerektirir. Büyünün içine duygularını katarak onu olduÄ?undan farklı bir hale getiremezsin. Sanatçı ise yaptıÄ?ı eserlerinde farklılklara sebep olabilir. Bir gün sinirli olduÄ?undan fırçasını daha sert vuran bir ressam, bir gün sinirli olduÄ?u için tellere daha acımasızca vuran bir gitarist, hatta ve hatta Å?arkının sözlerinde deÄ?iÅ?im yapan bir vokalist.

Ama büyüde "Ben sürekli aynı sözleri söylemekten sıkıldım bu gün bülbül deÄ?il saksaÄ?an diyeyim" yada "Ben bu büyüyü ilk yaptıÄ?ımda sevgilim sarıÅ?ındı Å?imdi esmer, esmer güzeli iyeyim burasında" diyemezsiniz. Derseniz ayıp olur.

vıdı vıdı...

Buradaki bilgileri hep D&D kitaplarına göre yazdım. Ancak baÅ?ka bir sistemde bu kadar kısıtlam olmaz ise büyü pek tabiiki sanat olacaktır. Mesela bende büynün öyle olmasını tercih ederim. Very Happy

FrontsideAir
    Gölge Ustası

PostPosted: Thu Dec 29, 2005 7:39 am Reply with quoteBack to top

Büyünün hareketlerinin belli olması onun sanat olmasını engellemez. Sanattaki yöntemler elbette deÄ?iÅ?tirilebilir hatta radikal deÄ?iÅ?ikliklerle bambaÅ?ka sanatlar da oluÅ?turulabilir ama sanat olması için deÄ?iÅ?tirilebilmesi gerekli deÄ?ildir. Yani siz hep fırçayı aynı Å?ekilde vurursanız hep sanat olur çünkü sanatı sanat yapan güzeli arama isteÄ?idir.

Sonuçta büyü sadece ıÅ?ık çıkarmak ya da ateÅ? topu atmak da deÄ?ildir. Büyücüler kitaplar yazarlar, iksirler yaparlar, büyülü eÅ?yalar oluÅ?turur, giysiler dikerler. Hepsi de büyüdür ve hepsinde de bir sanat, bir güzele yöneliÅ? vardır.

Yani büyünün kuralları olması onun sanat olmasına engel deÄ?ildir. Bir sanatla örnek vermek gerekirse, Katana sanatı. Adamlar 30 yıl aynı hareketleri yapmalarına raÄ?men yaptıkları iÅ? yine de sanattır, güzeli arayıÅ?tır.

Saygılar..

Her soylunun leÃ…?inde,
    Hançeri saplı Erober'in.

GeçmiÅ?in sayfalarına gömülü kullanıcı..
    Back to top View user's profileSend private messageVisit poster's websiteMSN Messenger
    Türklider
    SeçilmiÅ? SavaÅ?çı

PostPosted: Thu Dec 29, 2005 11:22 pm Reply with quoteBack to top

Büyünün etkilerini deÄ?iÅ?tirmek için çeÅ?itli "etik olmayan" eklemeler yapabiliyorsunuz. Güzel olması da Å?art deÄ?il aslına bakarsanız. Misal, yaÅ?ayan bir tekboynuzdan zorla koparttıÄ?ınız boynuzu ufalayıp büyüye eklediÄ?inizde ya da demon kanı ekleyip biÅ?iler yaptıÄ?ınızda büyünüzün efektleri de HÄ°Ã? hem de HÄ°Ã? estetik olmuyor Smile Bu durumda kötüye de kullanılabilmesi açısından bence Büyü bir sanat deÄ?il. Zira sanat kötüye kullanılamaz. En fazla kendi görüÅ?ünüzü baÅ?kalarına benimsetecek eserler üretirsiniz ki bu da alakasız bir örnek Very Happy

Büyü bilim midir bilmem ama sanat deÄ?il orası kesin...

Saygılarımla...

Post new topicReply to topic

Jump to:   

View next topic
    View previous topic
    You cannot post new topics in this forum
    You cannot reply to topics in this forum
    You cannot edit your posts in this forum
    You cannot delete your posts in this forum
    You cannot vote in polls in this forum