Author |
Message |
KKGB
Kullanıcı
|
Posted:
Sun Jun 25, 2006 6:23 am |
|
Sizce FRP oynama ile arası pek olmayan bir kimse iyi bir fantastik kurgu yazarı olabilir mi?GörüÅ?lerinizi bekliyorum. |
|
|
Back to top |
|
|
occultsearcher
Kullanıcı
|
Posted:
Sun Jun 25, 2006 6:44 am |
|
Olabilir, niçin olmasın?
Bizim Å?u anki problemimiz genel olarak FRP'yle Fantastik Edebiyatı iç içe sokmaya çalıÅ?mamız bence.
Tolkien hayatında FRP oynadı mı?
Robert Jordan GM'lik yaptı mı?
BarıÅ? MüstecaplıoÄ?lu'nun kendi iddiasına göre "fantastik bir kitap dahi okumadan" yazmıÅ? fantastik dörtlemesini. Ki oldukça yaratıcı ve gerçekten fantastik bir seridir kendisi.
Bunlar birbirleriyle tam olarak koÅ?ut ilerlemiyorlar ya. Yani çok yakınlar Å?üphesiz ve ikisi de birbirinden besleneBÄ°LÄ°R(zorunda deÄ?ildir).
Ben böyle düÅ?ünüyorum en azından. Ã?ok illa öyle olmalıdır demiyorum ama alakasızca gayet fantastik eser yazılabilir.
Yok sen sadece kılıç ve büyü edebiyatını kast ediyorsan, çok yakındırlar. Ama genel olarak fantaziyi kast ediyorsan(Borges amcaya bir selam çakmak adettendir), o zaman Hİ� alakası YOKTUR bile diyebiliriz, niye diyemeyelim?.. |
_________________ M - There is indeed such a conspiracy
"When you see filth, call it filth" |
|
Back to top |
|
|
KKGB
Kullanıcı
|
Posted:
Sun Jun 25, 2006 10:40 am |
|
occultsearcher wrote: |
BarıÅ? MüstecaplıoÄ?lu'nun kendi iddiasına göre "fantastik bir kitap dahi okumadan" yazmıÅ? fantastik dörtlemesini. Ki oldukça yaratıcı ve gerçekten fantastik bir seridir kendisi.
?.. |
Bunu yeni duydum.Ã?ok teÅ?ekkürler...Yani hikayeme baÅ?lamam için Zaman Ã?arkı'nı bitirmek zorunda deÄ?ilim FRP pek oynamadım da aslında oynamaya fırsat da olmadı.Neyse... |
|
|
Back to top |
|
|
dragonlancer
Kullanıcı
|
Posted:
Mon Jun 26, 2006 7:15 am |
|
Bence de kesinlikle FRP ile yakından ilgilenmese de fantastik kurgu yazabilir insan, zaten yukarıdaki gibi birçok örneÄ?i var bunun... |
|
|
Back to top |
|
|
SacoKhan
Forum Yöneticisi
|
Posted:
Mon Jun 26, 2006 7:25 am |
|
Bana göre FRP'siz olurda mitoloji olmadan olmaz, mitler hakkında bilgisi olmayan bi insan çok zor yazar walla |
_________________ And i still wonder if you ever wonder the same!... |
|
Back to top |
|
|
occultsearcher
Kullanıcı
|
Posted:
Mon Jun 26, 2006 7:53 am |
|
SacoKhan wrote: |
Bana göre FRP'siz olurda mitoloji olmadan olmaz, mitler hakkında bilgisi olmayan bi insan çok zor yazar walla |
Bak evet, o önemli bir mevzuu. Mitlersiz yalandır abi biraz ya. Bir yazarın destan ve mitleri okumuÅ? olması gereklidir. Ve çoklukla mitoloji olmadan da çok detaylı olabilemez. Ama zaten FK ve BK'ya günümüzün mitolojisi diyorlar. Yine de kadim mitolojileri okumak, bilmek gerekir. Sonsuz ilham ve bilgi kaynaÄ?ı sayılabilirler bir yazar için. |
|
Back to top |
|
|
Firble
Forum Yöneticisi
|
Posted:
Mon Jun 26, 2006 9:18 am |
|
Bence çok da güzel olur hatta kiÅ?isel fikrime göre ( belki biraz radikal olacak ama... ) FRP oynayanlardan daha iyi de olabilir. Ã?ünkü kendini öyküyü fantastik yapacam diye klasik fantastik ögeleri koymak zorunda hissetmez. Ki zaten fantastik kurgu sadece elf cüce gibi ırklar, Å?ovalyeler büyücüler, eciÅ?bücüÅ? bir hayvanın kolunu öbürünün bacaÄ?ını almıÅ? yaratıklar deÄ?ildir.
Anlatmak istediÄ?i bir Å?ey olmayıp da sadece bu kalıplarda bir öykü çıkartmak isteyen insanlar... Aynı aslında sonu geldiÄ?i halde yayınevi baskısıyla devam yazan yazarlar gibi bence zaten baÅ?arısız olurlar...
Anlatmak istediÄ?i bir öykü olanlar da kendilerini illa belli kalıplarla sınırlamak zorunda hissederlerse öyküleri daha baÅ?arısız olur... Oysa fantastik kurgu tam da bu kalıpları biraz olsun aÅ?abilmeye yaramıyor mu?
Her Å?eyin ötesinde fantastik edebiyat Ä°lyada destanına kadar dayanırken FRP nin yarım yüzyılı bile yok sanırım.
Elbette mütoloji okunmalı.. Mümkünse Dosteyevski Hugo gibi klasikler de okunmalı.. Toplumların sosylojik yapıları dinsel inançlar halk masalları destanlar belki devrim baÄ?ımsızlık savaÅ?larının tarihleri, büyük icatlar büyük toplumsal deÄ?iÅ?imler.... Bunların hepsi hakkında okunanlar bir fantastik kurgu öyküsüne katkı saÄ?lar....
Ama bir oyunun da oynanmıÅ? olmasına bence gerek yok... Bu belki sadece bir tiyatro yazarının iÅ?ine yarayabilir. |
_________________ HARBE GÄ°DEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
|
|
Back to top |
|
|
Lixer
Kullanıcı
|
Posted:
Mon Jun 26, 2006 7:10 pm |
|
Tabii olabilir neden olmasın? Ã?oÄ?u seri çok eskidir, henüz frp ortada yokken yazılmıÅ? kitaplardır. DeÄ?iÅ?ik bir bakıÅ? açısı olmuÅ? sizinki :ayyyy!: |
_________________ Yukarıda yazdıklarımı bir daha okursan sen kazanırsın, okumazsan ben!
|
|
Back to top |
|
|
KKGB
Kullanıcı
|
Posted:
Mon Jun 26, 2006 11:08 pm |
|
SacoKhan wrote: |
katılıyorum... |
|
|
Back to top |
|
|
chosen
Kullanıcı
|
Posted:
Thu Jun 29, 2006 12:47 am |
|
arkadaÅ?lar burdan bir dolu mesaj silmek zorunda kaldım,lütfen konudan sapmadan mesajlar atalım...
hatırlatma ve saygılarımla... |
_________________ Ozan gülüyordu olanlara. Kahkahası karanlıÄ?ı deliyordu. Durdu bir an sonra yine kahkahası duyuldu. Bu seferki olacak olanlara atıftı... |
|
Back to top |
|
|
butti
Kullanıcı
|
Posted:
Thu Jun 29, 2006 1:55 am |
|
Frp'siz fantastik edebiyat olur zannımca. Kurgu becerisi ve diÄ?er yazarlık kriterlerinin Frp ile bir ilgisi olduÄ?unu sanmıyorum ama sanırım Fantastik edebiyatsız Frp olmazdı.
Bunun yanısıra bence Frp'nin yazarlıÄ?ıda tetikleyici bir tarafı vardır ancak doÄ?rudan ilgili olduÄ?unu düÅ?ünmüyorum. Bu alemin babası sayılan yazarın Frp ile bir ilgisi yoktu en azından.
Ayrıca Frp genel olarak (sanıyorum) belli ırklar ve belli dünyalar içinde kurgulanıyor. EÄ?er Fantastik kurgu üzerine bir çalıÅ?ma düÅ?ünüyorsan Frp fikir enginliÄ?ini biraz çerçeveleyedebilir. Tabi bu sadece bir fikir. |
_________________ IÅ?ıÄ?a uçan pervaneyim. Sonumu bilir, yine de ıÅ?ıÄ?a giderim. |
|
Back to top |
|
|
zulkarneyn
Kullanıcı
|
Posted:
Fri Jun 30, 2006 11:39 pm |
|
DeÄ?erli arkadaÅ?lar ve baÅ?lıkları denetleyen kimse,
Konuyla ilgili yazımın silindiÄ?ini görüyorum. ZırvalıÄ?a zırvalıkla verilen yanıtların konu dıÅ?ında olmadıÄ?ını; konunun aslında abesle iÅ?tigal olduÄ?unu açıkça mı söylemek lazım?
Retorik bir soru bu.
NeÅ?enize bakın. |
|
|
Back to top |
|
|
SacoKhan
Forum Yöneticisi
|
Posted:
Fri Jun 30, 2006 11:41 pm |
|
o zaman abesle iÅ?tigal eden suallere cevap vermeyeceksin sana abes geliyorsa. biz burda ciddi bir konuyu tartıÅ?ıyoruz. |
_________________ And i still wonder if you ever wonder the same!... |
|
Back to top |
|
|
occultsearcher
Kullanıcı
|
Posted:
Sat Jul 01, 2006 12:07 am |
|
zulkarneyn wrote: |
DeÄ?erli arkadaÅ?lar ve baÅ?lıkları denetleyen kimse,
Konuyla ilgili yazımın silindiÄ?ini görüyorum. ZırvalıÄ?a zırvalıkla verilen yanıtların konu dıÅ?ında olmadıÄ?ını; konunun aslında abesle iÅ?tigal olduÄ?unu açıkça mı söylemek lazım?
Retorik bir soru bu.
NeÅ?enize bakın. |
Bir forum-daÅ?ının ciddiyet ile cevap aradıÄ?ı bir soruya "bu soruyu sormak abesle iÅ?tigal etmektir" demek bir miktar terbiyesizlik deÄ?il midir? BaÅ?ka insanlara cevap yazarken ne tip cevaplar görmek istediÄ?ini düÅ?ün. Bu diyarlardaki insanlar sana her zaman tahammül gösterdiler. Bundan sonra da göstereceklerdir. Seni pek çok forumda izledim. Pek çok kiÅ?inin de sana karÅ?ı çok hoÅ? hisler beslemediÄ?ini biliyorum. Bunu bu hale getiren sensin.
DediÄ?im gibi, birinin ciddiyet ile sorduÄ?u soruya ciddiyet ile cevap vermek adettendir... Sen istemiyorsan cevap vermeyebilirdin Å?üphesiz ama cevap vermeyi seçtin ve bunun sonuçlarına katlanacaksın. |
|
Back to top |
|
|
|
|