Selamlar Loncanın saygıdeÄ?er üyeleri ve deÄ?erli konukları. Bu odada sizinle tartıÅ?mak istediÄ?im konular var. Fikir ve eleÅ?tirilerinizi esiremeyeceÄ?inizi umuyorum.
Küçük taktiklerden bahsedicem ve bunun üzerine yorum yapmanızı istycem. Ayrıca sizde benim gibi eteÄ?inizdeki incilerden birkaçını dökerseniz inanın çok memnun olurum. DiÄ?er taraftan bilginin ve taktiklerin, birçok kiÅ?inin duyabileceÄ?i bir yerde, yüksek sesle söylenmesinden rahatsız olursanız o baÅ?ka. Ayrı ve tartıÅ?maya açık bir konu.
GÃ?ZLEM VE MUHAKEME (Ã?zet)
Ä°stenilenin elde edilmesine giden yolda kullanılabilecek çok deÄ?erli silahlar olduÄ?una inanıyorum. Amacınıza ulaÅ?manıza engel olabilecek Å?ahsiyetleri gözlemlemek, çözmek, hangi durumda hangi tepkiyi vereceÄ?ini tahmin etmek çok önemli. Bu bilgiler elde edilirken kullanılacak yöntemlerde öyle. Bu konu hakkında ayrıntılı bir Å?ekilde tartıÅ?ılabilir, EÄ?er isteyen olursa.
POTANSÄ°YEL; VARSA KULLAN, YOKSA VARET (Ã?zet)
Neden olduÄ?unuz potansiyel ilk bakıÅ?ta dezavantajınıza olabilir, hiç önemli deÄ?il. Bu dezavantaj avantaja dönüÅ?türülebilir. Bu baÅ?lık dikkatleri baÅ?ka yöne çekmek olarakda düÅ?ünülebilir yada düÅ?ünülemez. Olan yada varedilen potansiyele karÅ?ı gösterilen tepkiler usulüyle incelenmeli, mantık süzgecinden geçirilmeli ve tekrar düÅ?ünülmeli. Samimiyeti irdelenmeli, samimi görünmüyorsa karÅ?ı tarafın kafasında geçenler düÅ?ünülmeli. Gerekirse yem atılmalı, gerekirse yem yutulmalı. Bu konu hakkında ayrıntılı bir Å?ekilde tartıÅ?ılabilir, EÄ?er isteyen olursa.
GÃ?VENMEK YADA TANIMAK (Ã?zet)
Birine neden güvenilir ki? Bence güvenilmez. Peki birileriyle iÃ…? yapmak gerekiyorsa bu güven ortamı nasıl yaratılmalı? Güvenmek yerine tanımak (eÄ?er mümkünse) çok daha mantıklı. Yada iÃ…? yaptıÄ?ınız kiÃ…?ilerden ziyede anlaÃ…?malara güvenmek. Ä°Å? sonunda siz ne kazanacaksınız, ortaÄ?ınız ne kazanacak? OrtaÄ?ınız nasıl biri, amacı ne, nelerden hoÃ…?lanır, zaaflerı… (iÃ…? burada gözlem baÃ…?lıÄ?ına dayanıyor ). Tüm bunların kolay olduÄ?unu söylemiyorum. Zaten kolay olsaydı cazip olmazdı. Bu konu hakkında ayrıntılı bir Ã…?ekilde tartıÅ?ılabilir, EÄ?er isteyen olursa.
KÄ°Å?Ä°NÄ°N KENDÄ°NE OLAN GÃ?VENÄ°YLE OYNAMAK (Ã?zet)
Genelde yem atmaya dayanan bir durum. Gözlem bu noktada çok iÅ?e yarar. Beklenmedik durumlarda beklenmedik hareketlerde bulunmak ( kesinlikle kolay olduÄ?unu söylemiyorum, nabza göre Å?erbet çok önemli). Vücut dili çok önemli, en az aÄ?ızdan çıkanlar kadar. Sizi gözlemlemeye ve çözmeye çalıÅ?anlar karÅ?ısında etkili olabilir. Hatta karÅ?ınızdakinin sizi çözdüÄ?ünü düÅ?ünmesini saÄ?layabilirsiniz. Buna inanır ve daha sonra sizin tarafınızdan ters köÅ?eye yatırılırsa güven sarsma olayı büyük ölçüde tamamlanmıÅ? olur. Bundan sonrası kiÅ?i yönetimine elveriÅ?li olabilir. Bu arada yemlere dikkat etmekte çok önemli.Sakın zokaya gelmeyin! Sonra kendinize olan güveniniz sarsılabilir. Bu konu hakkında ayrıntılı bir Å?ekilde tartıÅ?ılabilir, EÄ?er isteyen olursa.
KÄ°Å?Ä° YÃ?NETÄ°MÄ° (Ã?zet)
Bu baÃ…?lıkta önemli olan, karÃ…?ınızdakinin kararlarını kendi iradesiyle verdiÄ?ine inanmasını saÄ?lamak. KiÃ…?iyi götürmeye çalıÅ?tıÄ?ınız bir yer varsa elinden tutup götürmeyin. Oraya ulaÃ…?an yolu çizin, gerekli dıÅ? etkenleri ayarlayın (mümkünse bu etkenler maÃ…?alar aracılıÄ?ıyla kiÃ…?iye ulaÃ…?sın, maÃ…?alara güveniyorsanız…) sonrada bırakın kiÃ…?i kendi iradesiyle sizin istediÄ?iniz yere gitsin. BaÃ…?ka bir yöntem yada örnek her neyse; kolay gaza gelen bir karakter. Gaza getirin kullanın. Sonra gaza getirildiÄ?ini fark ettiÄ?ini sanmasını saÄ?layın. Yapmasını istemiyosanız yapması yönünde gaz verin. Yapmayacaktır. Bu konu hakkında ayrıntılı bir Ã…?ekilde tartıÅ?ılabilir, EÄ?er isteyen olursa.
KARAKTER (Ã?zet)
DıÅ?ardan bakıldıÄ?ında karakterinizin nasıl görüneceÄ?i, neyi nasıl halletmeyi planladıÄ?ıza göre deÄ?iÃ…?ir. Kimi zaman karizmatik, kendinden emin, kimi zaman akıl puanı düÅ?ük bir serseri, kimi zaman ketum, gizemli… Kendinizi dıÅ?ardan görmeye çalıÅ?ın, nasıl etkiler bıraktıÄ?ınızı falan. Farkındalık çok önemli. Kendinizin farkında olun ve fark ettiklerinizi kullanının.
Ã…?imdilik bu kadar. Aklıma gelenler bunlar. Ama önemli olan bir baÃ…?ka konu ise bunları bilmekle uygulayabilmek arasındaki büyük fark. Hissederek ve usulüyle yaparsanız vezir, aksi haldi rezil olabilirsiniz. Aslında bu hepsinden daha önemli. Sindirmek gerek bunları, ezberlemek deÄ?il. Ve sakın kimseyi hafife almayın. Genelde rakiplerime saygı duyarım. Sevmem, belki yaptıklarında tiksinirim ama yinede saygı duyarım. Nede olsa, her ne yaptıysa, rakibim olmayı baÃ…?armıÅ?. Sakın hafife almayın, özellikle de kendinizi…
Zaten açıklamıÅ?sın üstad kiÅ?i. Sen konuÅ?tuktan onra bize ne söylemek düÅ?er bilemiyorum ama madem rica etmiÅ?siniz bende bir Å?eyler eklemek istiyorum.
BOÃ…? KALMAMA:
Sahnedeysen ve diÄ?erlerini ilk baÅ?ında etkileyemezsen daha sonra bir Å?ansın daha ele geçmesi çok daha zor olacaktır. Geçse de ilk baÅ?taki baÅ?arısızlık hep akılda kalacaktır ve ikinci Å?ansı zora sokacaktır. Bu sebeple o ilk Å?ansı en iyi Å?ekilde deÄ?erlendirmeli ve elinizden tamamen kaçana kadar asla pes etmemelisiniz.
Tabii iÅ?ler istediÄ?iniz gibi gitmediÄ?inde önceden hazırlanmıÅ? planınızda olmayacaktır. O zaman iki iÅ?i aynı anda yapmasını öÄ?renmek gerek. Yani bir yandan konuÅ?urken bir yandan da düÅ?ünmek. KonuÅ?maya çok odaklanamayacaÄ?ınızdan konuÅ?ma ya çok yüzeysel, ya önceden konuÅ?ulanları takip eden ve farklı Å?ekilde dile getiren yada konuyla alakasız bir yöne çekecek cinsten olmalı. Yeni taktiÄ?inizi kurdunuz mu? O zaman gerçek konuÅ?maya tekrar baÅ?layın.
Ä°DMAN:
KarÅ?ılaÅ?tıÄ?ınız tecrübelerden baÅ?ka karÅ?ılaÅ?madıklarınızı da düÅ?ünün. Bir iÅ? bittiÄ?inde o kafanızda da bitmiÅ? olmasın. "Iskalasam ne yapardım?", "Susmasa nasıl giderdim?" gibi sürekli kafanız çalıÅ?sın. Bunun için önceki tecrübelerdeki gözlem gücünüz kadar hayal gücünüz de önemlidir.
SEYÄ°RCÄ°YE OYNAMA:
BaÅ?kaları ortamda mevcutsa siz karÅ?ınızdakine deÄ?il seyircilere karÅ?ı oynuyorsunuzdur. Bu sebeple ele geçirmeniz gereken seyircidir. Seyirciyi ele geçirdiÄ?inizde ise karÅ?ınızdakini de seyirci ele geçirecektir.
Bunun için karÅ?ınızdakini istediÄ?iniz yöne yönlendirmeli ve bir Å?ekilde bulduÄ?unuz açıÄ?ını seyircilere çarpıcı bir Å?ekilde göstermelisiniz. Hatta bu açıÄ?ı görür görmez yüzüne vurmaktansa daha iyi bir zaman dahi kollayabilirsiniz. Ã?yle sorular bulun ki, birine verdiÄ?i cevap diÄ?erni tutmasın. Tutarsız konuÅ?mayıcı kimse sevmez deÄ?il mi? Ancak bu tehlikeli bir oyuncudur ve karÅ?ınızdaki bu oyunu biliyorsa bir anda Å?ansınızı elinizden alabilir hatta sizin kurduÄ?unuz tuzaÄ?a sizi düÅ?ürebilir.
Ã?stadım, dediklerinizi tekrar mı ettim yoksa bir Å?eyler kattım bilemem. Ancak benim elimden ancak bu kadarı geliyor.
_________________ Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ıÅ?ıÄ?ı daha net görürdüm, Å?imdi, kalabalıÄ?ın içinde, koca bir boÅ?luktayım.
Eskisi ka
Ã?stad? Lütfen beni Å?ımartma Darkgnome, sonra çekilmez hale gelebiliyorum
Küçük bir oyun daha; zarar vermek istiyorsan hak etmediÄ?i halde Ã…?ımart, iyiliÄ?ini istiyorsan yapıcı bir Ã…?ekilde eleÃ…?tir. Ã…?ımarttıÄ?ın zaman ayakları yerden kesilebilir, kendini olduÄ?undan daha büyük görebilir. Bu durumda sürekli yanında olur ve pohpohlarsın. Ä°Å?ler ters gitmeye baÃ…?ladıÄ?ında sana sarılır. “Onlar beni anlamıyorlar, tanımıyorlar. Ama sen beni tanıyorsun” der. Bu durumda vereceÄ?in cevap çok önemli… Artık gerisi size kalmıÅ?
Tabiî ki Darkgnome’un bana zarar vermeye çalıÅ?tıÄ?ını söylemiyorum. Yeri gelmiÃ…?ken bahsedeyim dedim.
Dediklerimi tekrar etmedin ve çok güzel Å?eyler kattın. Günlük hayatta bile kullandıÄ?ım bir durum; biriyle hararetli bir Å?ekilde tartıÅ?ırsın, aynı anda konuÅ?maya baÅ?larsınız, söyledikleriniz birbiriyle karıÅ?ır. Bu durumda sizi dinleyen üçüncü kiÅ?iyle göz temasına geçmek çok iÅ?e yarar. Bir anda konuÅ?manın hakimi siz olabilirsiniz
BOÃ…? KALMAMAk için söylediklerin çok zekice (Bunu söylemek haddime düÅ?mez ama söylemiÃ…? bulundum bir kere, kusuruma bakma).Buna benzer bir durumda gizemde yapılabilir. Ne söyleyeceÄ?ini bilmiyorsan biliyormuÃ…? gibi yap ama bildiÄ?ini söylememen için bir nedenin olsun. Bu sırada karÃ…?ındakinin aÄ?zınıda arayabilirsin. “Sence bu konu hakkında neden konuÃ…?muyorum?” ama bunu söylerken yüzünün alacaÄ?ı Ã…?ekil çok önemli. Ä°nandırıcı olmalı. Bu durumda yüksek karizma çok iÃ…?e yarar. KarÃ…?ınızdaki sizin ondan zeki olduÄ?unuza inanıyorsa ve yemi yutmuÃ…?sa size yaranmak, kendini ispatlamak için iÃ…?inize yarar Ã…?eyler söyleyebilir. Onu dinledikten sonra yüzünüzde tebessüm olsun. Alaycı mı yoksa takdir eden bir tebessüm mü anlayamasın.
KiÃ…?isel bölge diye bir Ã…?ey duymuÃ…?tum. Biriyle yuvarlak bir masada karÃ…?ılıklı konuÃ…?tuÄ?unuzu düÅ?ünün. Ã?nemli konulardan bahsediliyor ve karÃ…?ınızdaki konsantre olmuÃ…? bir Ã…?ekilde size bir Ã…?eyler anlatıyor. Ve masada Ã…?arap kadehleri var. Gözlerinin içine bakarak Ã…?arabınızdan koca bir yudum alın ve kadehinizi masanın ona yakın tarafına koyun. Bunu amaçsızca, öylesine yaptıÄ?ınızı hissettirin. Masayı ortadan ikiye böldüÄ?ünüzü düÅ?ünün. Sizin tarafınızda kalan bölge ve karÃ…?ınızdakinin bölgesi. Kadehi onun bölgesini koyun ve koyarken ses çıkarmasına dikkat edin. Ne çok ne az çıksın o ses. KiÃ…?isel bölgesine müdahale ettiÄ?iniz için rahatsız olacaktır. Konsantre halindeyse konsantrasyonu bozulabilir. Nedensiz yere göze sizin kadehinize kayabilir. Hatta kısa bir süre sonra kadehinizi sizin bölgenize koyabilir. Bunlar gerçekleÃ…?irken ne söyleyeceÄ?ini unutabilir yada bi an olsun saçmalar, kekeler vb. Bu noktada sözünü kesin ve üstüne gidin. Psikolojik baskı yapın. Sonrada hafiften aÃ…?aÄ?ılarcasına bakın ama dinlemeye devam edin ve ona hak verdiÄ?inizi söyleyin. “Evet ıııııhh senin yerinde olsaydım bende böyle düÅ?ünebilirdim… haklısın, yani sana göre ama bana göre deÄ?il” vb. Bu örnek biraz dar kalıplı oldu. Tabiî ki baÃ…?ka Ã…?eyler söylenebilir ve yapılabilir. Kafamdan geçenleri anlatabildim galiba.
Bu Å?ekilde DM'yi de çileden çıkartma Å?ansımız var ama. DüÅ?ünsene tam adam rol yapıyor sen elindeki bilmemneyi ortaya koyuyorsun. DM ona takılıyor sonra sen üstüne giiyorsun DM ne diyeceÄ?ini unutuyor, görev veremiyor, eblekliyor, oyun zıvanadan çıkıyor.
Yada DM gıcık oluyor sana, kesme len oyunu haretlerine giriyor bu sefer sen gerçektten bu taktikleri uyguluyorsun ve arkadaÅ?lıÄ?ınız bozuluyor. Sonra pohpohlayarak kendi tarafına çektiÄ?in arkadaÅ?ını Dmye karÅ?ı kullanıyorsun Dm ile diÄ?erlerinin arasını açıyor ve DM sen oluyorsun. Gider bu iÅ?.
Karizmatik hırsız felansanız biraz da DMsine göre oynayın demek istediÄ?im.
_________________ Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ıÅ?ıÄ?ı daha net görürdüm, Å?imdi, kalabalıÄ?ın içinde, koca bir boÅ?luktayım.
Eskisi ka
Dm'in npc'leriyle uÄ?raÅ?mak oldukca keyifli ama kendisiyle uÄ?raÅ?mak...
Bu taktikler oyun içindeki kadar olmasada oyun dıÅ?ındada iÅ?e yarayabiliyor. Rogue oynamanın böylede bir avantajı var, yada dez avantaj mı? Büyücü oynuyorsanız gerçek hayatta büyü yapamazsınız yada elinizde kılıçla sokakta dolaÅ?amazsınız. Ama rogue oynuyorsanız gerçek hayatta baÅ?ınızı kolaylıkla belaya sokabilirsiniz. Yinede her ihtimale karÅ?ılık bir kelepçe buldum ve ataçla açma antremanlarına baÅ?ladım. Polislerle baÅ?ım belaya girdiÄ?inde lazım olabilir.
Å?aka bir yana arkadaÅ?lar arasında küçük yankesicilik oyunları, laf oyunlarına dayalı pazarlıklar keyifli oluyor. Oyun ama
Birine neden güvenilir ki? Bence güvenilmez. Peki birileriyle iÃ…? yapmak gerekiyorsa bu güven ortamı nasıl yaratılmalı? Güvenmek yerine tanımak (eÄ?er mümkünse) çok daha mantıklı. Yada iÃ…? yaptıÄ?ınız kiÃ…?ilerden ziyede anlaÃ…?malara güvenmek. Ä°Å? sonunda siz ne kazanacaksınız, ortaÄ?ınız ne kazanacak? OrtaÄ?ınız nasıl biri, amacı ne, nelerden hoÃ…?lanır, zaaflerı… (iÃ…? burada gözlem baÃ…?lıÄ?ına dayanıyor ). Tüm bunların kolay olduÄ?unu söylemiyorum. Zaten kolay olsaydı cazip olmazdı. Bu konu hakkında ayrıntılı bir Ã…?ekilde tartıÅ?ılabilir, EÄ?er isteyen olursa.
...
güvenmek baÅ?atıya giden en iyi yollardan biridir, eÄ?er yanınızda karÅ?ılıklı baÄ?lantı kurduÄ?unuz bir dostunuz varsa en güçlü düÅ?manlara karÅ?ı bile sırtınız yere gelmez fakat bazılarının ihanet edebileceÄ?ini inkar etmiyorum, iyi bir güven baÄ?ı oluÅ?turmanız lazım
View next topic View previous topic
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum