Posted:
Fri Sep 21, 2007 5:35 pm
Yaz tatilimin son iki haftasını neredeyse tamamen internetten senaryolar indirerek ve oynayacaÄ?ımız oyunların hayalini kurarak geçirmiÅ?tim:Sınav geçmiÅ?ti,yatılı okumaya gidiyordum ve arkadaÅ?larla FRP yapmak çok güzel olacaktı!TanımadıÄ?ım insanların FRP'yi sevmeme olasılıÄ?ını hesaba katmamayı bir yana bırakalım,çarÅ?amba günü boÅ? klüp dersinde okunan lise disiplin yönetmeliÄ?inde karÅ?ıma bir duvar çıktı:
Bu madde okunununca "Ä°skanbil kaÄ?ıdı dahil mi?" gibi bir çok tepki geldi,bense yönetmelik boyunca iki sorumdan biri olan "Zar da dahil mi?" sorumu sordum(ikincisi tornavidaydı,merak ederseniz sonra anlatabilirim onu da).
Cevap "HAYIR" idi...
Sonradan öÄ?rendim ki bir arkadaÅ?ım da DnD'den bahsetmiÅ? ve benimki kadar net olmasa bile o da "Hayır" cevabı almıÅ?.
Bu durumda kafayı yedim ben...
Elimde TDK'nin kutsal sözlüÄ?ü yok ama Ali PüsküllüoÄ?lu'nun sözlüÄ?ünde "kumar" sözcüÄ?ünün anlamına bakalım:
kumar:ortaya para konularak oynanan her türlü talih oyunu.
Tamam,FRP bir yerde talihe dayanıyor;ama aramızda kaç kiÅ?i FRP yaparken ortaya para koyuyor?
Haklısınız,"GetirdiÄ?imiz zarların gerçekten kumar için kullanılmadıklarını nerden bilecekler?".Fakat ben Å?una inanıyorum:güven olmazsa hiç bir Å?ey olmaz.Dolmakalemle rahatlıkla adam öldürülebilir.Kaçımızın okuduÄ?u okullarda dolmakalem yasaktı?(Bu tam olarak olmasa da yönetmelikteki bazı sert,kötüyü engellemek için her Å?eyi engelleyen maddeler toplumumuzun ne kadar kötü durumda olduÄ?unu gözler önüne sermiyor mu?-Tam metni http://www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/27324.html adresinde bulabilisiniz.)
Bu arada neden "he" deyip okulda FRP emelimden vazgeçmediÄ?imi,ya da neden kaçak olarak zar götürmediÄ?imi merak edebilirsiniz;ama kafayı bu kadar bozmuÅ?ken iki seçenek de pek mantıklı gözükmüyor.
Bu arada,öÄ?retmenlerimize olayın özünü anlatmadan,arkadaÅ?ımın yaptıÄ?ı basit bir DnD tasvirinden sonra hemen bu yazıyı yazdıÄ?ım için zamanını harcadıÄ?ım herkesten özür dilerim,ama kafam bu olaya çok bozulmuÅ?tu...
biz edebiyat öÄ?retmeninin gözünün önünde oynarken öÄ?retmenimiz yanımıza geldi ve anlatmamı istedi oyunu bende anlatım bizi oynamaya teÅ?viketti daha sonra
matematik öÄ?retmenimiz kitabı gördükten sonra bizim kızda oynuyo bunlardan falan dedi
Posted:
Sat Sep 22, 2007 12:46 am
Bu sene okulda oynamadım henüz. Ama geçen sene sınıfın en ön (!) sırasında, baÅ?ımızda 5-6 kiÅ?iyle oynadıÄ?ımızı hatırlıyorum . Hatta coÄ?rafya hocasına da "Dünya tarihinin en eÄ?lenceli ve bir o kadar da ..." Å?eklinde baÅ?layarak anlatmıÅ?tım; beÄ?enmiÅ?ti de.
Aranın iyi olduÄ?u, kızmayacaÄ?ını bildiÄ?in hocalarının yanında oynamaktan çekinme bence. Hesapta okula cep telefonu getirmek yasak, gömlekler pantolonun içinde duracakmıÅ?, kravatlar sımsıkı baÄ?lanacakmıÅ?; kim takıyor?
Kurallar toplumda düzeni saÄ?lamak vb. görevler için vardır. EÄ?er bir kuralı çiÄ?neyeceksen "Acaba düzen vb. bozulur mu?" diye sor kendine; cevap "hayır" ise için rahat olsun
Posted:
Sat Sep 22, 2007 1:29 am
Haklısınız tabi:).Eski okulumda bizzat öÄ?retmenin DMliÄ?inde oynamıÅ?lıÄ?ımız var,ama bu sene liseye yeni geçtim;kimseyi tanımıyorum,etmiyorum.Bir de öÄ?retmene "Zar yasak mı?" diye sorduktan sonra okula kaçak olarak zar getirmek zor olur.Bu durumda ya öÄ?retmenlerle tanıÅ?ıp kaynaÅ?ana kadar bekleyeceÄ?im,ya da üst dönemlerden oynayan birilerini bulacaÄ?ım.Hem henüz tanıudıÄ?ım kimse FRP nedir bilmiyor,biliyorsa bile ben bilmiyorum:).
Bu arada;okula telefon götürmedim ,akÅ?am yemeÄ?i bitene kadar kravatım sımısıkı kapalı ve gömleÄ?im içerde durdum .(AkÅ?am yemeÄ?ine kadar olması belki çömezlik hevesi,ama söylediklerim en azından dersler bitene kadar geçerli : ))
Posted:
Sat Sep 22, 2007 2:30 am
Ben 9. sınıfın ilk günü müdür yardımcısından azar yedim, niye ceketin yok? niye Å?öyle? niye böyle?
Tek cevap; bize bildirmediler hocam, bilmiyodum.
Hocaları ve kuralları saygısızlık yapmadıkça çok takma yoksa hocalar farkedip inadına senin üstüne gelirler. Orta karar git her zaman. AÅ?ırıda olma sütte olma.
_________________ Giden o eski dünler; geçmiÅ?in karanlıÄ?ında anılarımdı onlar. Bense bulamaz oldum onları. Hep selam gönderdim geride kalana, kanıtım yoktu yarına, Yolcularımla aÄ?ladım...
Posted:
Sat Sep 22, 2007 5:47 am
Ya az önce düÅ?ündüm de...
Sırf böyle okullar ya da acil durumlar için yeni bir sistem oluÅ?turulabilir.Zar yerine bozuk para kullanabiliriz.
Ã?rneÄ?in;tam bilmiyorum ama WoD'da bir olayın baÅ?arılı olabilmesi için d10'da 8-9 falan gelmesi gerekiyordu,deÄ?il mi?
Her neyse,bu sistemde de olay için yazı-tura atılır;
Ã?ç atıÅ?,yazı-yazı-yazı gelirse olay baÅ?arılıdır.DiÄ?er olasılıklarda baÅ?arısız olunur.
Hasar zarları da 2 atıÅ?ta falan olabilir.
Ne düÅ?ünüyorsunuz,bence üzerinde çalıÅ?ırsak bir Å?eyler çıkabilir?
Belki de böyle bir Å?eyler vardır da ben bilmiyorumdur?
olabilir tabi zaten her zaman ucu açık oynamak lazım bence.sonuçta iÅ?in özü rol yapmaksa kuralların hep göz önünde olduÄ?u oyunlar eÄ?lenceyi baltalar. karakterlerin,oyun kurallarının çevrelerini sardıÄ?ını hissetmemesi lazım bana göre
o yüzden bozuk paradan tavla zarına kadar herÅ?eyi kullanıp kendine ve oyunculara en çok uyan düzeni kurup oynamak en iyisi.
biz genelde iÅ?i dm bırakırız(çoÄ?u zaman ben dm olurum) zarlar yanımızdayken hiç atmadan oynadıÄ?ımız bile oldu.hatta bi keresinde kılıçları çektik birebir dövüÅ?tük
Posted:
Sat Sep 22, 2007 8:10 pm
Zaman eÄ?er bulabilirsen yaratabilirsein. Sonuçta frp sınırsın bir oyun kuralları sende koyabilirsin. Yazı tura yerine kaÄ?ıt parçaları hazırlayıp(5cmx3cm gibi) sayıları yazıp çektirebilirsin. Hem yazı turadan daha çok zara benzer hemde sınıfta daha az ses çıkarır. Dene istersen. KaÄ?ıtları kapalı tut hatta kartona yapıÅ?tır ki kendini akıllı sanan oyuncular kaÄ?ıdı kıvırıp mıvırıp iz bırakmaya çalıÅ?masın. Eskidikçe yenilersin hem zar gibide deÄ?il.
_________________ Giden o eski dünler; geçmiÅ?in karanlıÄ?ında anılarımdı onlar. Bense bulamaz oldum onları. Hep selam gönderdim geride kalana, kanıtım yoktu yarına, Yolcularımla aÄ?ladım...
KöÅ?eli kalemler vardır. 6 kenarı mevcut oluyor. Her birine bir sayı ver. Sonra da Gurps sistemini oynamaya baÅ?la.
Yazı tura ve kaÄ?ıtlarla oynayabilceÄ?in çok oyun var. Bir keÄ?ıda aynı boyutta resimler çiz. Bu resimlerden 24 adet olsun elinde (Sanırım 24 adetti. sen bir araÅ?tır ona göre yap). Sonra bunlardan gerektiÄ?i kadar fotokopi çektir. Ancak bütün bubnlardan önce SAGA sistenmini öÄ?ren.
Sadece rol yapmalı FRler var. Ä°yi bir DM elinde çok güzel malzemeler olabiliyor. Hani hiç savaÅ?ın olmadıÄ?ı gerilim ve korku filmleri var ya. Mesela yaratıÄ?ın ilk filmi felan gibi. Onun gibi oyunlar oynat. Yada LÄ°ve action tarzı oyunlardaki senaryolara yönelebilirsin.
_________________ Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ıÅ?ıÄ?ı daha net görürdüm, Å?imdi, kalabalıÄ?ın içinde, koca bir boÅ?luktayım.
Eskisi ka
Posted:
Sat Sep 22, 2007 11:10 pm
Å?imdi bu durumda ben beklemeyi düÅ?ünüyorum.Ã?Ä?retmenlerle aramız olana kadar geçen zaman millete FRP nedir anlatmakla geçecektir zaten .
Ama bu baÅ?lıÄ?ın yeni fikirler açısından çok üretken olduÄ?una inanıyorum.EÄ?er öÄ?retmenlerle iyice tanıÅ?tıktan sonra dahi zara izin alamazsak kalemle GURPS oynamak,kaÄ?ıt çektirmek ya da zarsız rol yapmak gayet mantıklı gözüküyor .
Ayrıca yazı-tura ile FRP yapma fikri çok hoÅ?uma gitti benim;belki sonuçsuz kalacaktır ama Å?u anda YTRYS(Yazı-Tura Rol Yapma Sistemi) üzerinde çalıÅ?ıyorum .
Zaman kardeÅ?, aynı sorundan bende de var.Ben de liseye yeni geçtim, ve aynı yasak bizde de var , istersen MSN'de konuÅ?up ayarlayabiliriz.Ben de sınıfa oynatcam çünkü,
Bu arada, normal kuralları uygulamak istiyorsak eÄ?er, kaÄ?ıt fikri MÃ?KEMMEL.Ayrıca kaÄ?ıtları kare Å?eklinde kıvırmadan bir keseye koymak lazım.Adam gözü kapalı elini atıp çekmeli)
EÄ?er ki kendi kurallarımızla oynayacaksak (ki ben öyle yapıyorum), yazı tura, hatta hoca ona da kızar diye, silginin bir yanına artı, bir yanına eksi yapıp atardık.
Posted:
Sun Sep 23, 2007 5:54 am
Bu akÅ?am canım sıkıldı,Yazı-Tura Rol Yapma Sistemi üzerinde çalıÅ?tım.Amacım her Å?eyin basit olmasıydı,ama sanırım bir yerden sonra yine karmaÅ?ayı buldum.Her neyse,olay budur:
Terimler: p:"Para" anlamına geliyor;yazı-tura atıyorsunuz.Yazı gelirse 1,tura gelirse 2 sayılıyor(ya da tam tersi,nasıl isterseniz;ama ben burda hep yazıyı yüksek aldım)
d4:2p atarsınız.İlkinde yazı gelirse 3 veya 4,tura gelirse 1 veya 2dir.İkincide de yazı gelirse 4 veya 2 ya da tura gelirse 3 veya 1 belirlenir.
Yazı-yazı:4
Yazı-tura:3
Tura-yazı:2
Tura-tura:1 Ã…?eklinde...
d8:d4 ile aynı yöntemle belirlenir,ancak 3p atarsınız.Ä°lk atıÅ?ta 1-4 veya 5-8 olarak,sonrakinde ikiÅ?er ikiÅ?er,üçüncüde de tamamen belirlersiniz.
d16:d4 ve d8 ile aynı yöntemle,bu sefer 4p atılır.
BaÅ?arı Atımları: a)Gizli atım:d16 atılır.DnD'deki search,spot,listen gibi denemeler için geçerlidir.GM elindeki DC ile atılan zarı karÅ?ılaÅ?tırıp bir Å?eyler söyler.
Diyelim içeride iki ork var,spot atıldı:
DC geçilirse:"İçeride iki ork var."
DC geçilmezse:"İçerisi boÅ? gibi gözüküyor."
b)Açık atım:DnD'deki disable device,saving throw,ability checklere benzer durumlar için kullanılır.d8 atılır,iÅ?in zorluÄ?una göre 6+,7+ veya 8+ baÅ?arılıdır;oyuncular anında iÅ?in baÅ?arılıp baÅ?arılmadıÄ?ını bilebilirler.
Saldırı-Armor:
Bu sistemde sadece belli tiplerde armor var:
�ıplak(1)
Giysili(2)
Zırhlı(3)
(Ã?zel durumlarda 0 veya 4 de olabilir)
Saldırı atımı 4 yazı turadır,bu dört taneden kaç tanesinin yazı geldiÄ?i önemlidir:
�ıplak:1+ gelirse hasar alır-15/16
Giysili:2+ gelirse hasar alır-11/16
Zırhlı:3+ gelirse hasar alır-5/16
Bana sanki bu bölümde vurma olasılıklarını fazla tutmuÅ?um gibi geldi.Siz ne düÅ?ünüyorsunuz?(Bu arada olasılıkları yanlıÅ? hesaplamıÅ? olabilirim,ama yaklaÅ?ık olarak aynıdırlar.)
Temel Silah Atımları:
yay-arbalet(menzilli grubu):d4( 1-4 ) (Saldırı atımında hep -1 alır)
balta-kılıç(kesici grup):d8( 1-8 )
topuz-çekiç(morartıcı grup):3p( 3-6 )
sopa-asa(zayıf grup):p( 1-2 )
Silah gücünün hasar artısı ve eksisi olarak belli eder;karakterin özellikleri hasarı deÄ?il,sadece belli durumlarda saldıırı atımını etkiler.
Bu gece bunlar çıktı benden.Siz ne düÅ?ünüyorsunuz?UÄ?raÅ?ım boÅ?una mıdır;yoksa devam edeyim mi,biraz daha derinleÅ?tirince bir Å?eyler olabilir mi?
Bu arada hayatımda DnD'den baÅ?ka sistemde oynamadıÄ?ım için etkilenmiÅ? olabilirim;ama giderek araÅ?tıracak ve diÄ?er sistemlerin de iyi yönlerini deÄ?erlendireceÄ?im.
_________________ �zgür kalın...
Last edited by -zaman- on Sun Sep 23, 2007 6:24 pm; edited 1 time in total
Sistemin bir Å?eyi belirlemek için çok zaman gerektiriyor. Bence sen Å?eyle bir sistem dene. Ben böyle bir Å?ey üstünde çalıÅ?mıÅ?tım da.
Her oyuncunun aynı str dex felan gibi birde spirit deÄ?eri oluyordu. Oyuncu belli bir Å?eyi baÅ?arıp baÅ?aramayacaÄ?ını anlmak için bu Å?ans deÄ?erinin büyüklüÄ?üne göre bir sayıyı ortaya koyuyordu. Sonra atılan yazı-tura'yı tutturmasına göre bu deÄ?er + yada - olarak geçiyordu.
Daha yüksek Å?ans deÄ?erine sahip olanlar daha fazla yazı-tura atabiliyordu. Mesela +2 Å?ansı olan biri sadece 2'ye kadar bir deÄ?eri tek atıÅ? için ortaya koyabilir, +3 Å?ansı olan biri sadece bir defa +3'e kadar bir deÄ?eri koyabilir, +4 Å?ansı olan biri +4'ü bir defa yada +2'yi iki zar atıÅ?ı için koyabilir, +6 Å?ansı olan biri +6 ya kadar 1 atıÅ?, +3lük 2 atıÅ? yada +2lik 2 atıÅ? yapabiliyordu.
Yok ölülerde ruh olmadıÄ?ından bu özellikleri yoktur felan gibisinden Å?eyleir de koymuÅ?tum. Neyse iÅ?te belki iÅ?ine yarar diye yazdım.
_________________ Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ıÅ?ıÄ?ı daha net görürdüm, Å?imdi, kalabalıÄ?ın içinde, koca bir boÅ?luktayım.
Eskisi ka
Last edited by Darkgnome on Mon Sep 24, 2007 8:19 am; edited 2 times in total
View next topic View previous topic
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum