Yahu, ben bu sorunla çok karÅ?ılaÅ?ıyorum açıkcası. Pek usta bir oyun yöneticisi deÄ?ilim gerçi ama... Oyuncularım insanları ikna etmekten, hırsızlık yapmaktan zevk almıyorlar. Ä°lle savaÅ?, ille savaÅ?? Nereye kadar? SavaÅ?larda da pek saÄ?lam deÄ?iller ama. YaÅ?ayan Oots gibiler, maÅ?allah
"Ex alır mıyız, ne kadar alırız?" ya da "Adam da bir ikna olmadı ya, çalıntı mal satıyoruz alt tarafı!" yahut "Ohoo, iÅ?imiz sor, öldürelim bence..." gibi cümleleri çok iÅ?itir oldum.
Sizce mesela? Power-playin günahını merak edenlerden misiniz? Ya da kendi anti power-play teknikleriniz mi var? Ben açıÄ?ım bu tekniklere açıkçası ( ), benim çalıntı mal almamakta inatçı, dürüst adam rolünü yaparak çok eÄ?lendiÄ?im yer, onların en sıkıldıkları!
Hayır, zorluk seviyelerini de zor tutmuyorum ki, neden acaba?
Gerçi ben de usta oyun yöneticisi filan deÄ?ilim ama bir iki senaryo yönetmeye baÅ?ladım yavaÅ?tan yavaÅ?tan. Gördüm ki aksiyon olmayınca, bir durgunluk bir sıkıntı oluyor. Bunun pek çok sebebi olabilir; psikolojik, sosyolojik, vs.
Buna karÅ?ı tekniÄ?im filan da yok; tek çare Å?iddet oranı yüksek senaryolar hazırlamak. Oyuncu sıkılıyorsa RP oranını, bulmacaları vs biraz düÅ?ürüp, bilek gücüne, vs dayalı, aksiyonu bol senaryolar hazırlamaktan baÅ?ka bir çare göremiyorum Å?imdilik. Hatta yakında Evil gruptan oluÅ?an bir D&D forum oyunu açmak istiyorum; oyuncular rahat rahat kessinler gıcık olduklarını. :schemes:
Aslında bu tür konularda en temel öÄ?retme yöntemlerini kullanmak güzel geliyor bana. Neden bahsediyorum? Tıpkı evcil bir hayvanı eÄ?itirken ya da küçük bir çocuÄ?u eÄ?itirken kullandıÄ?ımız yöntemler.
Demek istediÄ?im power play yaptıkalrında cezalandırın. KAfalarını kullanıp karaktere uygun davrandıklarında ödüllendirin. Ã?nceleri ceza almamak için, ya da ödül almak için yparlar daha sonra Å?artlanma olur otomatik olarak yapmaya baÅ?larlar...
BaÅ?ka yöntemler belirtmek gerekirse:
En genel yöntem, power playla baÅ?a çıkılamayacak engeller koyun. Mesela karÅ?ılarına baÅ?larına bela olabilecek bir adam koyulabilir. Ve önceden bir sahneyle o iÅ?inin kendilerini aÅ?tıÄ?ını hissettirin. Ne bileyim birilerini fena pataklasın falan... Zor kullanarak birÅ?ey yapmaya çalıÅ?tıklarında yerel güvenlikle baÅ?ları fena halde derde girebilir mesela ya da sataÅ?tıkları adamlar bunları bi güzel bayıltıp paralarını gasp edebilir.
En güzeli çaresiz bırakmak yani.haydi hurra dalalım yönteminden zararlı çıkmaları gerek bu zararın ölüm olmasını tavsiye etmiyorum ama o zaman oyuncular sıkılırlar DediÄ?im gibi çocuklarda kullanılan yöntemler iÅ?e yarıyor en sewvdikelri oyuncaklarını elelrinden alın daha sonra geri almaları için roleplay yapmaları gereksin.
Kaba kuvvetle çözülmesi imkansız olan durumlar var. Ã?rneÄ?in birÅ?eyin yerini öÄ?renmek. Bunun için bi kiÅ?iyle konuÅ?maları gerekecektir. KonuÅ?ma olayı da muhakak roleplay gerektirecektir.
Biraz acımasız olmak gerekir. Hapse düÅ?me paralarının gasp edilmesi gibi Å?eyler güzel cezalar çok gaddar oldum :p
_________________ Chaos is the law of nature,
Order is the dream of man.
genel kanı aynı sanırım, döverek aÅ?ılamayacak Å?eyler (Bu arada, "Atlarımız wrote:" çok komik olmuÅ? ya )
"Ex" kısatlmasını bilmiyordum ben aslında, yazarken XP arada derim de, genelde kullanmıyorum. Tabii aynı oyuncu grubunun kullandıÄ?ı dil, ayrı bir mesele ya, ona baÅ?ka bir baÅ?lık açarım
Å?imdi, saldırının çare olmadıÄ?ı bir sürü Å?ey denedim de pek baÅ?arılı olamdım. Efla'nın "BaÅ?larına bela olabilecek adam" tekniÄ?ini kullandım. Eh, saldırmadılar ama sıkıldılar bu sefer. Hatta sonrasında, "Dövseydik ne olacaktı ki?" diye sordular bana. Hadi, adamın kendisini halletiler, soylu adamcaÄ?ız, ailesi armut mu toplayacak? Yani bu adam kısmi çare oldu. Saldırmadılar ama sıkıldılar.
Å?imdi, Efla çok hoÅ? açıklamalarda bulunmuÅ?. Kullanılabilir sanırım. Hapse düÅ?me falan aslında... Ã?ok iyi fikir bence
Power play karakter yaratma:
En doÄ?al hakkı olsa da eÄ?er mantıksız gelen bir Å?ey varsa almasına izin verme. Her özelliÄ?i içim birbiriyle baÄ?lanrtılı hikayeler olmalı. Sadece savaÅ? becerileri almıÅ? adam Å?ehrin yöneticisi gibi bir Å?ey olmasın.
Power play oynayan oyuncu:
Bu karakter kuralları çok iyi bilir. Güçlü yaratık yada zor görev dinlemez çünkü elinin altında her Å?eye cevap olan bilgileri ve kural açıkları vardır.
1. En kolayı kurallarda deÄ?iÅ?imdir. Hık diye kalır kendimden bilirim. Hatta bana diÄ?erlerine verilen bazı haklar verilmezdi.
2. Birden fazla sorunu iç içe çıkart. Hepsini birden çözemez. Olmadı bilmece koy afallayacaktır.
3. Ã?ok dikkat çekerek baÅ?ının belaya girmesini saÄ?la.
Power play: (Her yolu kaba kuvvetle çözme)
Sanırım senin ki bu oluyor. Aslında power play için bu söylenir ama üsttekilerde onların davranıÅ?larıdır.
1. Herkesin dediÄ?i gibi kaba kuvvetle çözülemeyen bir iÅ? ver.
2. Daha dolambaÅ?lı karakterlerin güzelliklerini göster.
3. Rol yapma becerilerini ödüllendir. Bir Å?eyi düÅ?ünerek çözünce daha fazla tecrübe puanı alabilsinler.
KullanıÅ?lı:
5. Daima kendilerinden güçlülerin olduÄ?unu bilsinler. Bu bir grupta olabilir bir kiÅ?ide. Bizim grupta çok iÅ?e yarardı. KarÅ?ımıza bizden biraz daha güçlü bizim gibi, planlı hareket eden, bir grup çıktıÄ?ında çoÄ?unlukla dayak yerdik. (*) Ama bunu fazla abartma sonra oyuncuları bıktırırsın, ama baÅ?arılı olursan insanlarla iyi geçinerek yandaÅ? toplamak dahi isteyecekler. Ã?ünkü bilecekler ki kendi baÅ?larına görevlerini bitirmeleri için kelleleri koltuklarında.
*: Ã?nce büyü kullanıcılarını al. Hep saldıran grubun içinde diÄ?erlerinden daha güçlü bir lider koy. Ani baskınlar yap. Yani onlara bir nevi oyundaki canavarlara neler yaÅ?attıklarını göster.
_________________ Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ıÅ?ıÄ?ı daha net görürdüm, Å?imdi, kalabalıÄ?ın içinde, koca bir boÅ?luktayım.
Eskisi ka
Posted:
Wed Jun 11, 2008 4:03 am
Darkgnome wrote:
3. Rol yapma becerilerini ödüllendir. Bir Å?eyi düÅ?ünerek çözünce daha fazla tecrübe puanı alabilsinler.
Hehh, tamda benim aklıma gelen Å?ey. Mesela diyelim ki bir adamdan bir Å?eyler alacaklar görev icabı. Bu adamı öldürüp de alabilirler, ikna edip de alabilirler. EÄ?er ikna ederlerse kat kat daha fazla exp ver. EÄ?er öldürürlerse çok daha az exp kazansınlar (mesela adamı çiftçinin teki yap, kesinlikle hiç savaÅ? kabiliyeti yok. Böylelikle 1 exp bile alamazlar, hatta ve hatta eÄ?er karakterler iyi yönelimliyse exp cezası bile verebilirsin!).
Bence bulmacalar vs. sok iÅ?in içine ve ödülleri olsun.Hani Yüzüklerin Efendisi'nde kapılardan girmek için "Söyle Dost!" gibisinden vardı ya, onun gibi Å?eyler yap.
_________________ I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.
The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.
I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.
Darkgnome, evet, kasıt ikinci power-playdi. Ä°lki mümkün deÄ?il pek, deneyimli oyuncular deÄ?iller. Ä°knicisi hakkında söylediklerini uyguluyorum hep. 1, 2, 3 denediÄ?im türden Å?eyler. Ama 4 ve 5, kesinlikle hak ettikleri cinsten Ã?ok hoÅ? bunlar. SaÄ?ol
Alenthas, sana gelince. ödüllendirmek aklıma gelmiÅ?ti de, cezalandırmayı düÅ?ünmemiÅ?tim. Mantıklı aslında. Sana da bir saÄ?ol çekiyoruz.
Sana gelince Edmond, temel sorunum burada baÅ?lıyor zaten. Bulmaca mı? "Ne sıkıcı oynatıyorum!". SavaÅ?ta yara aldıkların "oyun zaten bitmiÅ?" oluyor. Ã?dülleri de az deÄ?il, bedavaya uyuyup yemek yediler, henüz ilerleyemediÄ?im kısımlarda daha çok ödül alacaklar da... Bu arada, senden dahasını bekliyorum Edmond, biraz zorlasan iyi fikir çıkacak da!
Bir büyücü var ki, bir magic missile tutturmuÅ?. Birinci seviyeden bütün büyüleri magic missile. 0 içinse durum vahim hala, sırf savaÅ?, sırf savaÅ?.
Å?imdi, bu insancıkların önüne alevden bir duvar çıkıverdi. Büyücü kendini feda etmek isteyip karÅ?ı tarafa geçti, bayaÄ?ı bir yaralandı. Bir de bunların alevin ortasında gördükleri kolu çekmeleri üzerine, buzdan duvar örülmesin mi öbür tarafa? Büyücü ateÅ? büyüsü falan hazırlamamıÅ?. Bir ofurdama ve pofurdama seansı etrafı aldı. sonunda büyücü bütün magic misilleri harcadı, karÅ?ıdan da elllerinden geleni yaptılar. En fazla bir delik açabildiler buzdan duvarda, çatlaklarla beraber.
Büyücü büyülerini bitirdiÄ?i için duvarın öbür tarafında dinlendi. Duvarın öbür tarafındakiler de bir Å?ey yapmadan duruyorlar. Bu durum hiç hoÅ?una gitmeyen ben, uyuyan büyücünün etrafını türlü yaratıklarla sardım. Büyücü can çekiÅ?meye baÅ?ladıÄ?ında ve canı tüm eforlarına raÄ?men sıfıra indiÄ?inde, duvar kendiliÄ?inden yıkıldı.
Ben olsaydım(bunu oyunu yöneten birinin söylemesi çok saçma gerçi ama), bduvarın deliÄ?iÄ?inden içeri asamı sokardım, alev alan asam az dal osa dayanır, buzu daha kolay bir hedef haline getirirdi. Gerçi bunu neden yazdım bilmiyorum. Onlar ben deÄ?il ya!
Å?imdi, buzdan duvara diplomatik konuÅ?ma yapmalarını bekliyor deÄ?ildim tabii ama bu olay, her ne kadar power play örneÄ?i olmasa da kafa patlatmaya yönelmediklerini belli ediyor sanırım?
Haydi bakalım, bu gidiÅ?le en yakın zamanda bu kaba kuvvet alıÅ?kanlıklarından kurtulacaklar. Gerçi Å?imdiye kadar söylenenler de yeter ama dahası neden olmasın
Posted:
Wed Jun 11, 2008 4:50 am
Merak etme oyuncuların power play doygunluÄ?una erdiÄ?inde oda geçer
Bu biraz oyuncuların frp ye yeni baÅ?lamaları ile ilgili bir Å?ey esasında pek çok kiÅ?i gibi bende zamanında power play hastası bir oyuncuydum. PC oyunlarında karÅ?ılaÅ?tıÄ?ım kapıÅ?maları masa üstü oyunlarda da yaÅ?amak istiyordum ve yarattıÄ?ım karakterlerin tek meziyeti savaÅ?mak oluyordu. Zamanla bu heves biraz yaÅ?ın ilerlemesiyle biraz da oynanan oyunlarla doygunluÄ?a ermesiyle yavaÅ? yavaÅ? son buldu (kesinlikle tamamen söndü demiyorum ).
Ama size Å?unu söyleyeyim en keyifli oyunlar içerisinde pek çok çeÅ?itliliÄ?i barındıran oyunlardır benim için, biraz combat biraz entrika biraz bulmaca vb... hepsinden biraz .
_________________ [b:bc27a75495]Ignorance is not bliss, merely uninformed misery.[/b:bc27a75495]
Aslında komik kaçabilir fakat iÅ?in içine kız sokup Diplomasi zarı attırmaya, konuÅ?turmaya ne dersin?
Benim ilk oynumda, savaÅ?an kimse yoktu, herkes karı kız peÅ?indeydi, ozanından rahibine kadar Powerplay sıfırdı anlayacaÄ?ın Ama arkadaÅ?lar da sapıktı be
_________________ I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.
The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.
I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.
Posted:
Wed Jun 11, 2008 5:19 am
Ben sana bir iki ip ucu verebilirim Lydronk... Hepsi de tarafımdan denenmiÅ? ve hala uygulanmakta olan eski ve basit taktikler.
1. Karakterlere oyunda (tercihen baÅ?ında) silahları ve büyü güçlerinden yoksun kalmak zorunda oldukları kısa bir olaylar zinciri çıkar.
DiÄ?er bütün taktiklere giriÅ?meden önce onları böyle bir duruma sokarsan ve oyuncular hayatta kalabilirlerse "Power Play" dıÅ?ında baÅ?arılı olmanın ve oyundan keyif almanın da mümkün olduÄ?unu göreceklerdir.
Nasıl Uygulanır?
a. Karakterlerin çocukluklarından kısa bir anılarını canlı olarak oynat. Küçükken büyük ihtimalle silahları ve büyüleri olmayacaktır, ama bir yandan da yeteneklerinin ilk sinyallerini verdikleri bir çocukluk anısını oynamıÅ? olmaları oyunda ilerde oynattıkları karakterleri de daha gerçekçi ve keyifli kılar.
b. Esir düÅ?müÅ? karakterler kurtulmanın bir yolunu ararlarken silahsız ve büyüsüz kalabilirler.
c. Karakterler bir baÅ?ka karakterin zihnindeki iç dünyada kaybolabilir, burada silahlar ve büyüler bir iÅ?e yaramıyordur.... (Aslında bundan baÅ?lı baÅ?ına senaryo çıkartabilirsin.)
d. Karakterler lanetlenirler. Aldıkları her canda, akıttıkları her kanda aslında kendi canlarını alır, kendi kanlarını akıtırlar. Ta ki senin belirlediÄ?in bir Å?eyi yapana kadar. (Ã?rn: O güne kadar aldıkları her canın akıttıkları her kanın vicdan borcunu ödeyene kadar.) Mesela bu laneti brutal bir öldürme sahnesinden sonra ölen adamlardan birinin 10 yaÅ?ındaki çocuÄ?u okur ve bir anda güneÅ?i bir bulut kaplar, tertemiz göktüzünde daha önce hiç kimsenin fark etmediÄ?i siyah bir bulut! Ve lanet gerçek olur!
GördüÄ?ün gibi pek çok yol var.
Bazı oyuncular oyunda en ön planda olan (yazılı ve analitik bir sistemi var çünkü) ve matematiksel olduÄ?u için yine bazıları tarafından en kolay kavraranan yöne, istatistiÄ?e yönelirler. Bu ilk taktikle onları kibarca oyunun diÄ?er alanına, role play yapma ve istatistiÄ?e güvenme dıÅ?ındaki alternatif yollara yöneltmiÅ? olursun.
Benim nacizane tavsiyem karÅ?ılarına daha güçlü yaratıklar çıkartmaman. Bunu yaparsan bir dahaki sefere daha power play karakterler yaratmakla kalmaz, kaba kuvvetin güç sembolü olduÄ?u düÅ?üncesini kafalarında daha da pekiÅ?tirirler.
Oyunun Role-Play yanını gördükleri halde bazı oyuncuların yine de Power-Play yapmak isteyebilirler.
Burada unutmaman gereken bir Å?ey var. Bu oyunu oynamanın bir Å?ekli de Power-play yapmaktır. Bazıları sadece bundan zevk alırlar ve bu insanlar genelde sürekli her oyunda her settingde tecrübe ile sabitledikleri mükemmel karakterlerini -çoÄ?u zaman ismini ve geçmiÅ?ini bile deÄ?iÅ?tirmeden- oynarlar. Ben Role-Play'i bile power play yapanı gördüm.
Role-Play yapmayı sevdiÄ?ini söyleyen ama hep aynı karakterin role-playini yapmaktan o karakterin role-play'i ile power play yapmaya baÅ?layan insanlar da vardır mesela... Neyse konuyu daÄ?ıtmayayayım.
Demek istediÄ?im DM'in görevi oyuncularına keyif aldırtmak ve bunu yaparken keyif almak. Bu ince bir çizgi. Bu yüzden oyuncularını gütmeden onlara oyunun farklı yönlerini göstermek senin görevin, onları oyunun diÄ?er yönlerine zorlamak ise baÅ?arısızlıÄ?ın olur.
2. Karakterleri öldürme ama onlara ölümlü olduklarını hissettir.
D&D'nin bu ikinci maddeden fersah fersah uzaklarda olması oyunun power-play'e açılan en büyük kapısıdır. 170 hp'si olan bir oyuncu kılıçtan oktan fireball'dan korkmaz. �lse bile bir yerlerde mutlaka kendisini dirilten bir priest vardır. Bu yüzden bir problemi çözmenin en kolay yolu power-play yapmaktır.
Nasıl uygulanır?
a. Vulgar Method: DüÅ?manın elindeki Zehirli, Lanetli, Hastalıklı (No Saving Throw) Silahlar, Büyüler, vs. Bir kere vurulmaları yeter! Dirilseler bile aynı yolu tekrar denediklerinde yine bir kez vurulmaları yeter.(Kendi silahları ve büyüleri artık o kadar da iÅ?e yaramıyor deÄ?il mi ? Bkz. 1.taktik)
b. Ã?lümden dönüÅ?ün imkansız veya çok zor olduÄ?unu bilmelerini saÄ?la. DiÄ?er tarafta bir Å?ey onları bekliyor ve dönüÅ?lerine izin vermeyecek. (Büyülerin ve silahların iÅ?e yaramadıÄ?ı diÄ?er tarafta karakterler bu iblisi nasıl kandıracaklar? Bkz. 1. taktik.)
c. Karakterlerin iyileÅ?melerini engelleyen bir Å?ey vardır. DüÅ?manın silahlarından aldıkları yaralar bir türlü iyileÅ?mez ve belki de sonunda bu iyileÅ?meyen yaralar (0 hp'nin altına düÅ?ünce ) onları yaÅ?ayan ölülere dönüÅ?türeceklerdir. (Bu da baÅ?lı baÅ?ına bir senaryo olur deÄ?il mi?)
d. EÄ?er herkes onay veriyorsa karakter ölümlülüÄ?ünü arttıracak House Rule belirle. Ama eÄ?er herkes onay veriyorsa. Tek kiÅ?i bile aksini düÅ?ünüyorsa sakın kuralları deÄ?iÅ?tirme. (benim tavsiyem. çünkü bazen tek kiÅ?i tek baÅ?ına oyununu batırabilir.)
Å?imdi bak bu iki taktikte ortak olan bir Å?ey var. Her ikisinde de oyunculara doÄ?rudan bir zorunluluk getirmiyorsun. KarÅ?ılarında onları her Å?ekilde dövecek olan bir canavar ordusu yok, kuralları deÄ?iÅ?tirmiyorsun, yeni bir Å?eyler zorlamıyorsun.
Evet bazı zorunluluklar var ama bunları senin senaryon oluÅ?turuyor! Yani ortak nokta getirdiÄ?in zorluklar ve zorunluluklar ben istiyorum diye deÄ?il, senaryo öyle gerektirdiÄ?i için olmalı. Mantıklı açıklamaları olmalı.
Sana bir DM'lik ip ucu vermek istiyorum: (Oyuncularım siz kulaklarınızı kapayın)
Asla bir oyuncuya kendi kararını zorlama, sen söylemeden senin kararının en mantıklı karar olduÄ?u sonucuna ulaÅ?maları oyundan keyif almalarına yeter.
Tüm bunlara raÄ?men oyuncular yine de Power play oynamak isteyebilirler. EÄ?er içinden geliyorsa oynat, kesip öldürsünler. Tatmin olsunlar. Yok eÄ?er bu tür DM'lik seni eÄ?lendirmiyorsa, sen de power-DM ol, monsters manuel'i aç, random sayfa seç ve saldır, hiç bir Å?ey anlatma, tasvir etme. Hikaye, plot, zindan tasarımın bile olmasın. Bir yaratık ölünce bir sonraki sayfayı çevir ve insiyatif zarı at...
Muhtemelen bu adamlarla bir daha oyun oynamazsın ama en azından Å?anını yürütecekleri bir hareket yapmıÅ? olursun deÄ?il mi?
Fakat ben çok basit (ve temel) bir Å?ey söyleyeceÄ?im:
Bu oyunu "zevk almak" için oynuyoruz. Zevk alamadıÄ?ımız anda oyunun bir anlamı olmaz. EÄ?er oyuncular savaÅ?tan zevk alıyorlarsa, onlara savaÅ? ver. Sadece "sürekli savaÅ?ıyorlar amaa" diye düÅ?ündüÄ?ün için oyuncularını bu zevkten mahrum bırakma. Zira her ne kadar uzun uzun RP yapmak "ideal durum" gibi lanse edilse de, bazılarını sıkabilir. Ä°nsanlar zevk aldıkça oyun oynar.
Ha, dersen ki "ama ben savaÅ?tan zevk almıyorum" ya da "ya savaÅ? iyi güzel de, çok uzun sürüyor" o zaman...
Ä°lkini diyorsan yapabilecek bir Å?ey yok. Seni de zorla bir Å?eyden zevk aldırtacak deÄ?iliz. Demek oyuncularla GM birbirlerine uygun deÄ?il. Bunun için yapılabilecek en mantıklı iÅ? kendine uygun bir grup bulman.
Ä°kincisini diyorsan da, pek çok mecrada savaÅ?ı kolaylaÅ?tırma, hızlandırma ve daha zevkli hale getirme üzerine makaleler, bilgiler, öneriler bulabilirsin. Bunları incelemek iyi bir fikirdir.
Ama zevk meselesini asla aklından çıkarma...
"RP = zevk" ise, bol bol RP
Fakat
"RP =/= zevk" ise iÅ?in o kısmını kıs
"savaÅ? = zevk" ise, o kısma yoÄ?unlaÅ? (sen de istersen)
Böylece herkes için en eÄ?lenceli oyunu oynamıÅ? olursunuz, herkes zevk alır.
Bu iÅ?in "doÄ?ru"su yok, eÄ?lendiÄ?iniz Å?ekilde oynayın...
Posted:
Wed Jun 11, 2008 9:45 am
Aslında bu ve benzeri konular hakkında Dungeonmaster's Guide'da da öneriler, fikirler falan vardı. Zamanım olunca bakıp buraya yazabilirm.
Ama ilk düÅ?ünülmesi gereken Å?ey occultsearcher'ın da dediÄ?i gibi zevk alma kısmı. Ã?nce kendin ve oyuncuların için neyin eÄ?lenceli oldÄ?unu tespit etmelisin. Sonuçta bu bir oyun, zorla birÅ?eyler yaptırarak insanların zevk almasını bekleyemeyiz ama bazen biÅ?eyler anlaÅ?ılabilsin diye gözlerine sokman gerekebilir.
Mesela Å?uan oynadıÄ?ın insanlar powerplay den hoÅ?lanıyor gibi dursada aslında roleplay'i de bi görmeleri, tatmaları gerekir. Ha ondan sonra yine powerplay'i seçerlerse tamam, bu tercih ve zevk meselesi. Ama bi yemeÄ?in tadına bakmadan "ben bunu sevmem" demek saçma.
Onları roleplay tattırmak için napabilrsin bilmiyorum açıkçası, biraz umutsuz göründüler gözüme Ama kendin roleplay yaparak belki onlarıda teÅ?vik edebilirsin. KarÅ?ılarına çıkardÄ?ın karakterleri (NPC'ler) gerçek insanlarmıÅ? gibi fikirleri olan, kendi istekleri ve yaÅ?amları olan kiÅ?iler gibi oynat sırf sadece oyuncuların ihtyacı olan biÅ?eyi saÄ?lasın diye veya senaryoyla ilgisi olsun diye deÄ?il. Belki bu sayede onlarda biraz karakterlerini oraya buraya saldıran güçlü kas ( yada beyin) yıÄ?ınları olarak deÄ?ilde gerçek canlı biriymiÅ? gibi görürler.
Bizim oyunlarda gerçekçilik ön planda oluyor, sadece kurallar bakımından deÄ?il dünyanın gerçekçiliÄ?i bakımından. Ve oyunculara o sırada bi oyun oynuyo olmalarına raÄ?men o dünyanın içindeymiÅ? gibi hissettirmek gerekiyor. Oyundan alcakları zevki kendileri deÄ?il karakterleri araclıÄ?ıyla almaları gerek, onlara öÄ?retmen gereken bence bu. Kendileri gibi deÄ?il karakterleri gibi hareket etmeliler, bu zaten otomatik olarak Roleplay demek.
View next topic View previous topic
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum