Author |
Message |
WizardOfQuarks
Kullanıcı
|
Posted:
Wed Sep 10, 2008 10:04 am |
|
Sitede bu kadar ilgi görünce deneyler hakkında kısaca bir Å?eyler yazayım dedim.
Avrupa Parçacık FiziÄ?i Laboratuvarı (CERN)'nda bulunan LHC (Büyük Hadron Ã?arpıÅ?tırıcısı) yerin 100 m altında 27 km'lik bir parçacık hızlandırıcısıdır ve dünyadaki en büyük makinedir. LHC'de proton-proton (p:7 TeV-p:7 TeV) çarpıÅ?ması gerçekleÅ?tirilerek protonun iç yapısını daha detaylı inceleme imkanı bulunacak. Proton demetleri LHC'yi oluÅ?turan 9300 süperiletken mıknatısla hızlandırılarak ıÅ?ık hızının % 99.99 'u oranında bir hızla saniyede 11.245 kez dönecek ve saniyede 600 milyon çarpıÅ?ma meydana gelecek.
Bu çarpıÅ?ma ile sıcaklık 1016 K iken Big Bang sonrası 10^-12 saniyede evrende egemen olan durumlar tekrar yaratılacaktır. Bunun yanı sıra temel parçacıkların kütle kazanma mekanizmalarını açıklayabilecek olan Higgs bozonunun ve süpersimetrik parçacıkların bulunması hedeflenmektedir.
LHC'de ALICE, ATLAS, CMS, TOTEM, LHCb ve LHCf deneyleri yapılacaktır. Bunlar LHC üzerindeki dedektörler olup çarpıÅ?malar bu dedektörlerin içinde olacak.
Bu dedektörlerden 15 petabyte (15 milyon gigabyte) veri alınacak.
Bu proje Türkiye de dahil hemen hemen dünyanın bütün yüksek enerji ve parçacık fiziÄ?i gruplarını içinde toplamıÅ?tır.
Bu da protonların nasıl çarpıÅ?tırılacaÄ?ı hakkında CERN tarafından yayınlanan animasyon:
http://cdsweb.cern.ch/record/1125472/ |
_________________ "�n yargıları yıkmak, atomu parçalamaktan daha zordur..." Einstein |
|
Back to top |
|
|
dwaxer
Kullanıcı
|
Posted:
Wed Sep 10, 2008 7:31 pm |
|
.
Google da konuyu böyle iÅ?aret etmiÅ?.
. |
|
|
Back to top |
|
|
Possessed
Site Ã?izeri
|
Posted:
Wed Sep 10, 2008 9:48 pm |
|
Eheh, evet gördüm, çok hoÅ? yapmıÅ?lar
Umarım çok ilginç bilgiler elde eder bilim adamları, merakla takip ediyorum olayları. |
_________________ I am Lord Amean, The King of North, Leader of Zederus.. |
|
Back to top |
|
|
dwaxer
Kullanıcı
|
Posted:
Wed Sep 10, 2008 10:54 pm |
|
.
Bunu yaptılar ama bir deney yapıp bitirmeyecekler herhâlde deÄ?il mi? Yani o kadar masraf olmuÅ?; düÅ?ünsenize bakıp Å?öyle diyorlar: "yok arkadaÅ?lar, görecek biÅ?i yokmuÅ?!" filan.
. |
|
|
Back to top |
|
|
CLiCKs
Kullanıcı
|
Posted:
Wed Sep 10, 2008 11:51 pm |
|
Ben 20 yıl gibi bir süre devam edicek diye duydum bir öÄ?retmenden. Ama o kadar uzun süreceÄ?ini sanmıyorum. |
_________________ Ben gelecek için hiç endiÃ…?e duymadım.O yeterince hızlı geliyor zaten.
Albert Einstein |
|
Back to top |
|
|
WizardOfQuarks
Kullanıcı
|
Posted:
Thu Sep 11, 2008 1:59 am |
|
Tabii ki bir anda yapıp bitirilecek bir Å?ey deÄ?il. Bugün yapılan sadece protonların ana hızlandırıcıya taÅ?ınıp döndürülmesiydi. Ã?ok sayıda deney yapılacak daha. Elde edilen verilerin analizleri bile 15 yıl gibi bir süre alacak. En azından birkaç ay hiçbir Å?ey beklememek lazım. Asıl Å?eyler o zaman olacak. |
_________________ "�n yargıları yıkmak, atomu parçalamaktan daha zordur..." Einstein |
|
Back to top |
|
|
WizardOfQuarks
Kullanıcı
|
Posted:
Thu Sep 11, 2008 9:28 am |
|
|
Back to top |
|
|
Lydronk
Kullanıcı
|
Posted:
Fri Sep 12, 2008 12:26 am |
|
Ã?ok bilimsel oldu bu resimler, anlamadım. Ä°lgi alanına girdiÄ?ine göre, zahmet olmazsa açıklayabilir misin acaba resimlerde ne oluyor, ne bitiyor diye? |
|
|
Back to top |
|
|
WizardOfQuarks
Kullanıcı
|
Posted:
Fri Sep 12, 2008 5:36 am |
|
Birinci ve ikinci proton demetlerinin izleri onlar. Dedektörün hangi kısmına saçıldıklarını, hangi aÅ?amalarda data alındıÄ?ını ve hangi enerji skalasında olduklarını gösteriyor. |
|
Back to top |
|
|
|
|