Modules
  • Ana Sayfa
  • AvantGo
  • Downloads
  • FAQ
  • Feedback
  • Forums
  • Journal
  • Private Messages
  • Recommend Us
  • Search
  • Statistics
  • Stories Archive
  • Submit News
  • Surveys
  • Top 10
  • Topics
  • Web Links
  • Your Account

• Who's Online
    Şu an sitede, 2 ziyaretçi ve 0 üye bulunuyor.

Henüz üye değilseniz, Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

Languages
    Site Lisanını Seçin

FrpWorld.Com :: View topic - DnD Temelli Hikayeler ( Bikmadik hala tartisiyoruz. ; ) )
    Forum FAQ  |  Search  |  Memberlist  |  Usergroups   |  Register   |  Profile  |  Private Messages  |  Log in

DnD Temelli Hikayeler ( Bikmadik hala tartisiyoruz. ; ) ) View next topic
    View previous topic
    Post new topicReply to topic
    Author Message
    Firble
    Forum Yöneticisi

PostPosted: Thu Dec 11, 2008 1:12 am Reply with quoteBack to top

Frp her konuyu abartiyor. Daha once de yazmistim. Gercek efsanelerde tek bir minatordan soz edilir. Ancak Fr da minator suruleri var.

Ancak ejderhalar gercek Dunyadaki durumlari ile de ilginc bir konudur. DnD nin ejderhalara kattigi ayrintilar bence son 20 yilin ( hadi 50 diyelim) fantastik edebiyatinin oncesinde yoktu. Oysa ejderha efsanesi cok daha eskiye dayanir.

lightflarer
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Fri Dec 12, 2008 2:06 am Reply with quoteBack to top

Firble wrote:
    Frp her konuyu abartiyor. Daha once de yazmistim. Gercek efsanelerde tek bir minatordan soz edilir. Ancak Fr da minator suruleri var.

abi bu nasıl bir mantık? daha önce ben de benzer birÅ?ey söylemiÅ?tim çok laf yemiÅ?tim ardından (harry potter'la alakalıydı galiba). Fantastik edebiyat abarmaların ve gerçek dıÅ?ı olan Å?eylerin edebiyatıdır, FR'da eski efsanelerin üzerine kurulu bir diyar, zaten hepsinden birÅ?eyler bulunan bir nevi ravenloft'un medenileÅ?miÅ? diyarı diyebiliriz faerun için. Ona bakarsan mantikor sürüleri ve dev sülaleleride var fr'da. Fantastik edebiyatla ilgili "abartılı" sıfatıyla negatif bir söz söylemek çok mantıksız geliyor bana.
    Back to top View user's profileSend private message
    Aegron Linwelin
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Fri Dec 12, 2008 2:26 am Reply with quoteBack to top

lightflarer wrote:
    Firble wrote:

abi bu nasıl bir mantık? daha önce ben de benzer birÅ?ey söylemiÅ?tim çok laf yemiÅ?tim ardından (harry potter'la alakalıydı galiba). Fantastik edebiyat abarmaların ve gerçek dıÅ?ı olan Å?eylerin edebiyatıdır, FR'da eski efsanelerin üzerine kurulu bir diyar, zaten hepsinden birÅ?eyler bulunan bir nevi ravenloft'un medenileÅ?miÅ? diyarı diyebiliriz faerun için. Ona bakarsan mantikor sürüleri ve dev sülaleleride var fr'da. Fantastik edebiyatla ilgili "abartılı" sıfatıyla negatif bir söz söylemek çok mantıksız geliyor bana.

Aslında hepiniz kalısınız ama bunlar farklı kitaplar da farklı Å?ekillerde geçiyor yunan mitolojisinde farklıyken mısır itolojisinde daha farklı olabiliyor. bunu için tüm deÄ?erlendirmeleri göz önünde bulundurmalıyız. Very Happy

Firble
    Forum Yöneticisi

PostPosted: Fri Dec 12, 2008 3:06 am Reply with quoteBack to top

Ben bes yildir bunu bircok fantastik diyar icin soyluyorum. Bu gune kadar cok laf yedim Lightflarer.. Hala da yiyiorum galiba... Neyse sana aciklamaya calisayim ne kastettigimi....

Normal Dunyada bu tarz fantastik yaratiklar oykuleri olan yaratiklardir. Oyle her kosede bulunmazlar. Cogu bir ya da bir kac tanedir. Cunku birileri tarafindan ozel bir amac icin yaratilmistir. Sayisi birden fazla olanlar ise ozel yerlerde ozel kosullarda bulunurlar...

FR DL gibi Dunyalari hikayelestiren Fantastik edebiyat kitaplari genel olarak bu yaratiklari ozel olarak bazi turlerini her kosede rastlanan yaratiklara donusturuyor... ( Eski Yunanlilar bilmiyorum Menzoberanzanin minator surulerinin hikayesini okusalar ne dusunurlerdi... : ) )

Sonuc olarak Dritzz ve arkadaslari ya da her hangi bir maceraci yolda yururken onlarine nasil sehir sokaklarinda bugun kedi kopek cikarsa bir takim garip gorunuslu yaratiklar cikiyor, onlar da bizim sokak kedisi gordugumuzde sasirdigimizdan daha cok sasirmiyor hemen silahlarini cikarip kedileri, yani iste yaratiklari olduruyorlar.... Bu masa ustu oyun falan degil FR temelli kitaplarin cogunda var ve acikcasi hikaye bu sekilde olunca bana yaratik sekli veya yetenekleri ne olursa olsun kediden farkli bir seymis izlenimi uyandirmiyor.

Boyle bir Dunyada ejderhalarda eh iste bizimkindeki ayi ya da en fazla aslana karsilik geliyor... Her halde kiliclarla ve silahlarla gunumuzde en iyi savascilar bile aslan ya da ayi karsisinda zorlanirlar...

Acikcasi bu ozelligi FR in ve Ravenloft un ( digerlerini okumadim ama hikayelerini dinledim. ) hikayeleri ne kadar ilginc olursa olsun tadindan bir seyler kaybediyor... Senin icin boyle degilse ne mutlu kardes...

Edmond
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Fri Dec 12, 2008 4:16 am Reply with quoteBack to top

Fakat Firble, bir baÅ?kahramandan ne beklersin ki Very Happy Zaten o tipler de, herkesin yapamadıÄ?ını yapıp öldürüyorlar.

Minator vs. efsaneler, halkın gördüÄ?ünü iddia ettiÄ?i zamanla efsaneleÅ?en yaratıklardır.Fantastik kitaplarda her efsaneyi bir gerçeÄ?e dönüÅ?türüyorlar.Her efsaneyi eskinin HAYAT ZORLUÄ?UNA ekliyorlar.Ben de bir hikaye yazsam, herhâlde bende de olaÄ?anüstü yaratıklar olur.Fakat ben sürümden kazanarak (Very Happy) Bir sürü yaratık yaparım, her birinden azar azar yaparım Very Happy

The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.

I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.

-Freddie Mercury
    Back to top View user's profileSend private messageSend e-mailVisit poster's websiteYahoo MessengerMSN Messenger
    Firble
    Forum Yöneticisi

PostPosted: Fri Dec 12, 2008 5:33 am Reply with quoteBack to top

Acikcasi ben baskahramanimi cok iyi dovusen birisinden yapmazdim. Daha cok fikirleri ile ya da yasam tarzi ile bir bas kahraman yaratirdim... Biraz Robin Hood gibi belki...

Gerci FR tarzi kitaplarda da bazi yazarlar bunu one cikarmaya calisiyor... Mesela Elain Cunnigham i bu acidan oneririm. Ancak hikaye ile hic bir baglantisi olmayan ya da olsa bile uzatilan oylesine cok dovus sahnesi var ki ( Olmasin demiyorum ama tadinda kalsin ) bu karakterlerin kendine ozel yanlari arka planda kaldigini hissediyorum ben...

Neyse DnD sistemi ve onun uzerinden yazilan kitaplar uzerine tartismalar bitmez... Bes yildir defalarca tartistik bunlari sitenin uyeleri ile ( Turklider ile Dilbao yu anmak lazim ozellikler, oldukca atesli sekilde savunurlardi DnD yi ve onun uzerinden uretilen oykuleri )

Sonuc olarak ben hoslanmasam da DL FR ravenloft gibi kitaplarin son birkac on yilda onemli dikkate alinmaya deger bir edebi akim oldugunu kabul ediyorum. Sadece bu akimin otesinde cok daha genis baska bir fantastik edebiyat gelenegini de goz ardi etmeyelim diyorum... Ki yazili eserlerin disinda sozlu bir fantastik halk edebiyati gelenegi de vardir. Zaten yazili edebiyat cogu ogeyi, DnD temelli edebiyat dahil buradan aldi bildigim kadari ile...

lightflarer
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Fri Dec 12, 2008 7:29 am Reply with quoteBack to top

yok firble yalnıÅ? anlama ama fantastik edebiyatta sınır tanımanın bir anlamı yok diye demiÅ?tim Smile

öyle bazı saçma sapan savaÅ?ları bende sevmiyorum aslında ama kitabın sürekliliÄ?inide onlar koruyor, yani zaten drizzt'in günlükleri son kitaplarda çok sıkıcı olmaya baÅ?ladı, eskiden geçmiÅ?ten anılarıyla gelecekten olanları kıyaslardı Å?u son çıkan kitap dıÅ?ında hep acaba ne yapsam deyip deyip cevap bulamadan kalıyordu öyle. Salvatore ve diÄ?er FR yazarlarının çoÄ?u bu durumda öyle yaratıkların çokluÄ?una baÅ? vuruyorlar iÅ?te, çünkü bir tane minator o ana kahramanların bulunduÄ?u gruplara atıÅ?tırma niyetine gelir heralde diye düÅ?ünüyorum, e her köÅ?eden bir ejderha çıkamayacaÄ?ına göre... Very Happy

Elanie Cunningham'ın kitapları o konuda (zırt pırt savaÅ? olmadan okuyucuyu sürükleme konusunda Smile ) baÅ?arılı ama GümüÅ? Gölgeler kitabı o açıdan sıkıcıydı mesela. Her zaman tutmayabiliyor yani.

Güçlü karakterler daha çekici geliyor bence insana, daha böyle dünyevi iÅ?lerden arınmıÅ?, daha üstün meselelerle uÄ?raÅ?ıyorlar ya ondan herhalde, mesela Robin Hood demiÅ?sin ama Robin Hood'da okçulukta rakip tanımayan ayrıca Ã?arÅ?ı'dan daha kalabalık arkası olan bir adamdı sonuçta, öyle üfürükçü deÄ?ildi pek açıkçası, sonuçta krala ve soylulara baÅ? kaldırıyor yani. Ama sıradan kiÅ?iler sıradan Å?artlarda incelense kitaplarda çok fena olmaz bence ama sürekliliÄ?i gelmez bir yerden sonra çünkü yazarlarda sırf zevk olsun diye yazmıyor, neredeyse hepsi bunu birincil iÅ? olarak yapıyor e sonuç olarak para getirmeside lazım bu da bizi güçlü karakter ve bol yaratık olayına geri döndürüyor.
    Aegron Linwelin
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Fri Dec 12, 2008 7:50 am Reply with quoteBack to top

Firble wrote:
    Normal Dunyada bu tarz fantastik yaratiklar oykuleri olan yaratiklardir. Oyle her kosede bulunmazlar. Cogu bir ya da bir kac tanedir. Cunku birileri tarafindan ozel bir amac icin yaratilmistir. Sayisi birden fazla olanlar ise ozel yerlerde ozel kosullarda bulunurlar...

Bu konuda sana katılıyorum. Ã?rneÄ?in titanlar baÅ?ta kaç taneydiler. Sonra farklı bir yorum ile birden ürediler ve bir çıok titan ortaya çıktı.
    Bu devirde biliginin ana kaynaÄ?ını bulabilmek cidden zor. Ben her türlü sünü okuyorum ama bencede bir yaratıktan yüzlerce olması bazı durumlarda saçma kaçıyor. Bir özelliÄ?i kalmıyor.
    Very Happy

Firble
    Forum Yöneticisi

PostPosted: Sat Dec 13, 2008 3:46 am Reply with quoteBack to top

Arkadaslar orjinal basligin zarar gormemesi icin basligi boluyorum.

Edmond
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Sat Dec 13, 2008 3:52 am Reply with quoteBack to top

Ben hikayelerin DnD temelli olmasına, bir yaratıÄ?ın baÅ?kalaÅ?tırılmasına Firble gibi karÅ?ıyım.Yani minator gibi bir diÄ?er yaratık daha yapılıp, onun sürüleri olabilir, neden efsanenin adını baÅ?kalaÅ?tırıyorlar ki Very Happy

Ã?zellikle ejderhalar ve Anka KuÅ?ları çok kötü duruma düÅ?üyor.Ã?ünkü en sevdiÄ?im Å?ey, DoÄ?u Kültürü'ndeki ejderler ile, Yakın DoÄ?u kültüründeki Anka KuÅ?ları'ydı.

Fakat Ejderhalar batıya Å?eytanı yaratıklar olarak geçti.Anka KuÅ?ları ise küçük kuÅ?lar olarak geçti.Hâlbuki. Anka KuÅ?u'nun ayaÄ?ı kadardır bir insan.Ya da Ejderha'lar köpek gibidir, iyi niyetli bekçilerdir.

The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.

I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.

-Freddie Mercury
    Back to top View user's profileSend private messageSend e-mailVisit poster's websiteYahoo MessengerMSN Messenger
    lightflarer
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Sat Dec 13, 2008 4:07 am Reply with quoteBack to top

Edmond wrote:
    Ben hikayelerin DnD temelli olmasına, bir yaratıÄ?ın baÅ?kalaÅ?tırılmasına Firble gibi karÅ?ıyım.Yani minator gibi bir diÄ?er yaratık daha yapılıp, onun sürüleri olabilir, neden efsanenin adını baÅ?kalaÅ?tırıyorlar ki Very Happy

Ã?zellikle ejderhalar ve Anka KuÅ?ları çok kötü duruma düÅ?üyor.Ã?ünkü en sevdiÄ?im Å?ey, DoÄ?u Kültürü'ndeki ejderler ile, Yakın DoÄ?u kültüründeki Anka KuÅ?ları'ydı.

Fakat Ejderhalar batıya Å?eytanı yaratıklar olarak geçti.Anka KuÅ?ları ise küçük kuÅ?lar olarak geçti.Hâlbuki. Anka KuÅ?u'nun ayaÄ?ı kadardır bir insan.Ya da Ejderha'lar köpek gibidir, iyi niyetli bekçilerdir.

Yalnız metalik ejderhalar zaten iyi niyetli, kromatik olanlar daha çok tuttu sadece çünkü iyi adamın karÅ?ısına çıkarıcak güçlü ve acımasız rakipler lazım Smile
    Firble
    Forum Yöneticisi

PostPosted: Sat Dec 13, 2008 4:13 am Reply with quoteBack to top

Kahramanlarla yaratiklarin aslinda durumu aslinda birbirinden bagimsiz konular... Iste mesele de atistirma niyetine ortaya cikan yaratiklar hikayede... Yunan efsanesi olan o labirentin sonundaki minatoru okdugumda aklima gercekten korkunc bir yaratik geliyor... Ama FR hikayelerindeki minator gozumde buyukce bir kopek gibi canlaniyor...

Ikincisi Robin Hood da icinde en azindan klasik hikayelerle karsilastirildiginda bolca dovus olan bir hikaye sayilabilir... Ama her dovusun her savasin ana hikaye ile bir baglantisi var... Sonucta zenginden calip fakire veren adam Robin Hood ve hikayedeki savaslarin cogu bununla ya da bir takim yan olaylarla ilgili, mesela bazen kendi adamlari ile de dovusleri var.... Sherwood ormaninda bir anda karsinina cikan Jaguarlar aslanlar ayilar ne bileyim ejderhalarla oyku doldurulmamis...

Ve her seyin otesinde de Robin Hood denince aklima tarihin gelmis gecmis en buyuk okcusu degil zenginden calip fakire veren adam geliyor... Bu da dovus sahnelerinin hepsinin bu anlami destekleyecek nitelikte olmasindandir.

Aegron Linwelin
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Sat Dec 13, 2008 7:42 am Reply with quoteBack to top

Firble wrote:
    Kahramanlarla yaratiklarin aslinda durumu aslinda birbirinden bagimsiz konular... Iste mesele de atistirma niyetine ortaya cikan yaratiklar hikayede... Yunan efsanesi olan o labirentin sonundaki minatoru okdugumda aklima gercekten korkunc bir yaratik geliyor... Ama FR hikayelerindeki minator gozumde buyukce bir kopek gibi canlaniyor...

Ikincisi Robin Hood da icinde en azindan klasik hikayelerle karsilastirildiginda bolca dovus olan bir hikaye sayilabilir... Ama her dovusun her savasin ana hikaye ile bir baglantisi var... Sonucta zenginden calip fakire veren adam Robin Hood ve hikayedeki savaslarin cogu bununla ya da bir takim yan olaylarla ilgili, mesela bazen kendi adamlari ile de dovusleri var.... Sherwood ormaninda bir anda karsinina cikan Jaguarlar aslanlar ayilar ne bileyim ejderhalarla oyku doldurulmamis...

Ve her seyin otesinde de Robin Hood denince aklima tarihin gelmis gecmis en buyuk okcusu degil zenginden calip fakire veren adam geliyor... Bu da dovus sahnelerinin hepsinin bu anlami destekleyecek nitelikte olmasindandir.

Ã?ok güzel bir yorum Firble. Evet aslında filmlerde alınması gereken öÄ?üt yapılan Å?ey deÄ?ildir(dövüÅ? vs) Ã?Ä?üt onun ne için yapıldıÄ?ıdır. Aynı Å?eyi farklı Å?ekillerde de yapabilirsiniz ama konunun ana temasını bozmamak lazım.

catboy
    Site Yazarı
    Site Yazarı

PostPosted: Sat Dec 13, 2008 7:47 am Reply with quoteBack to top

firble'ye katılmamak elde deÄ?il zaten Smile
    Robin Hood örneÄ?inin dıÅ?ında aslında yüzüklerin efendisi bile verilebilir. Sonuçta filmdekinin tam tersidir kitabı. Kitapta savaÅ? sahneleri daha azdır. (MiÄ?ferdibi filmdekinin tırnaÄ?ı bile olamaz mesela.)
    Ama kitapta anlatılan her savaÅ?ın bir amacı vardır. Asla gereksiz deÄ?ildir. (mesela filmde yer alan warglarla olan dövüÅ? sahnesi gibi. sırf arwenli daha fazla sahne olsun diye yapılan uzatmalardan biriydi.)
    Back to top View user's profileSend private messageVisit poster's website
    Aegron Linwelin
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Sat Dec 13, 2008 7:51 am Reply with quoteBack to top

kitaplarala filmler nedense hep farklı oluyor. Bir altın pusulayla filmini tıpa tıp aynı gordum Å?u ana kadar. Belki dha çok görmüÅ?ümdür ama su anda hatırlamıyorum.

Post new topicReply to topic

Jump to:   

View next topic
    View previous topic
    You cannot post new topics in this forum
    You cannot reply to topics in this forum
    You cannot edit your posts in this forum
    You cannot delete your posts in this forum
    You cannot vote in polls in this forum