Bu üç filmle ilgili Å?ahsi görüÅ?lerimdir, yazıda filmlerin öyküsü hakkında bazı ipuçları vardır.
A Little Trip to Heaven 2005 yapımı bir film. Amerikada açlık ve sefillikle yaÅ?ayan, sigorta Å?irketini dolandırmak için adam öldürmekten çekinmeyen küçük ve basit insanların öyküsü.
Slumdog Millionaire Ä°ngiliz yapımı bir film. Hindistan'da sefillik içinde yaÅ?ayan, güçlünün güçsüzü ezdiÄ?i Å?ansı sayesinde zengin olup sevdiÄ?i kıza kavuÅ?an gencin öyküsü.
Ã?ç Maymun Türk yapımı bir film. Sefillik yüzünden baÅ?kasının yerine hapis yatan, zavallı insanların öyküsü.
Bu üç film benim birbirine benzettiÄ?im filmler. Bazı büyük farkları var onları burada yazacaÄ?ım ama asıl büyük fark insanların bakıÅ? açısında.
Ä°lk film Amerika'nın hiç görmediÄ?imiz bir yüzünü yansıtıyor bize, hatta seyrederken Amerika'da böyle yerler bu durumda yaÅ?ayan insanlar var mı diye düÅ?ünüyorsunuz. Tanrının unuttuÄ?u medeniyetin yok saydıÄ?ı bir bölgede korkunç Å?artlarda yaÅ?ayan insanlar. Bu insanlar aynı zamanda ahlaksız üç kaÄ?ıtçı ve dolandırıcı. Dürüst sigorta müfettiÅ?inin gelip olayı çözmesi ile sonuçlanır bu film.
Kenar mahalle milyoneri'de öyle, devletin bir otoritesi olmadan iÅ?lenen suçlar, acımasızlık, ahlaksızlık. Buna dur diyecek dürüst kanun adamı çıkmıyor bu filmde tam tersine polis bir tv spikerinin ricasıyla birini alıp sabaha kadar iÅ?kence etmekten çekinmeyecek kadar Å?uursuz.
Adalet bir Å?ekilde tecelli ediyor yine de. Sonunda alay eder gibi sonucu "Kader"e baÄ?lasa bile.
Ã?ç Maymun'da da aynı ahlaksız ve acımasız insanları görüyoruz. Bu sefer filmde adalet duygusu tamamen yok olmuÅ?. Polis en küçük olayı çözmekten bile aciz. BaÅ?kan adayının cinayetinin üstlenilmesiyle (üstelik Å?öförün yaÅ?adıÄ?ı mahalledeki biri tarafından) dosyanın kapanması akıl alacak gibi deÄ?il.
Kenar mahalle milyoneri Amerika'da ya da Ä°ngiltere'de geçemez miydi? Geçemezdi çünkü o zaman yakıÅ?ıklı FBI, CSI ya da MI5 ajanları gelir ve suç iÅ?leyenleri Å?ıp diye yakalayıverirdi. Bize filmlerden öÄ?rettikleri Batı bu çünkü.
DoÄ?uda insanlar iÄ?renç, pis, kanunsuz, ahlaksız bir Å?ekilde yaÅ?arlar, batı da ise etraf doÄ?rular için savaÅ?an kahramanlarla doludur. Batının bu özelliklerini övmek için bol bol film yaparsınız. DoÄ?u için ise ingiliz bir yönetmen ve Hindistan'ı hiç görmemiÅ? Hint kökenli oyuncular bulursunuz. Bol bol ödül ve övgü yaÄ?dırırsınız ki insanlar bu filmi seyretsin.
Tabii bunun daha kolayı ve daha ucuzu da var, kendi insanlarından nefret eden yönetmenler, yazarlar ve sanatçılara ödül verirsiniz, övgüler yaÄ?dırırsınız.
Batının sistemini eleÅ?tiren, oradaki kötü insanları gösteren filmleri de hasır altı edersiniz.Forest Whitaker'a oradaki oyunculuÄ?uyla deÄ?il, The Last King of Scotland'daki oyunculuÄ?uyla Oscar verirsiniz.
Sanat bu aralar hiç olmadıÄ?ı kadar kirli.
Posted:
Tue Feb 24, 2009 8:24 am
Ben katılmıyorum.
Filmleri izlerken de hiç böyle etkilenmiyorum, alttan filmle alakasız mesajlar almıyorum. Ä°nsanlar gerçekten böyle batıyı yüceltip doÄ?uyu yeren (niye?) mesajlar alıp düÅ?ünce sistemleri etkileniyorsa onların problemi.
Oskar'a gelince... Oskar Amerikan iÅ?i diye göz önünde. EÄ?er Türkiye süper güç olsaydı, Altın Portakal falan böyle olacaktı. Oskar jürisinin deÄ?erlendirmesi tabii ki tartıÅ?ılır. "Hayda bu niye ödül aldı?!" dediÄ?im çok film oldu.
_________________ I am Lord Amean, The King of North, Leader of Zederus..
Oscarın bu kadar önemsenmesinin sebebini Amerika'nın süper güç olmasına dolaylı olarak baÄ?lıyorum ben. EÄ?er bu koÅ?ullarda Hollywood Türkiye'de olsaydı süper güce gerek kalmazdı. Ama sanırım bunu lması güçle alakalı.
Sanırım baÅ?ka yerlerde çok ödül almıÅ? filmlere tekrar ödül vermemeye dikkat ediyorlar. Bir de oscar'a yakın vizyona grmiÅ? olması da önemli sanırım. Mesela Batman uzun süre imdbde en iyi film durumunda olmasına raÄ?men pek adı geçmiyordu oscarı almak için.
EÄ?er sadece filme bakıyor olsalardı zaten yüzüklerin efendisi serisinde diÄ?er filmler hiçbirÅ?ey almazken son film aday olduÄ?u tüm alanlarda oscarı toplamazdı.
Hint kliplerinden edindiÄ?im kötü izlenim nedeniyle slumdog millionere pek sıcak yaklaÅ?mamıÅ?tım Ama sanırım bir izlemek lazım. Oscar aldıÄ?ına göre boÅ? olamaz.
_________________ Chaos is the law of nature,
Order is the dream of man.
Posted:
Wed Feb 25, 2009 2:13 am
Devrimk'e katılıyorum. Amerika milliyetçi bir ülke. BaÅ?ka ülkelerden giden insanlar bile bir kaç yıl sonra kendilerini Amerikan bayraÄ?ını selamlarken buluyorlar. Ã?ünkü Amerika milliyetçiliÄ?i yaymayı gerçekten çok iyi biliyor. Filmlerin böyle olmasının sebebi bu.
Oyuncular, yönetmenler, filmler hakkında bir Å?ey diyemeyeceÄ?im. Ã?ünkü ben filmi sadece izlerim, isimlere pek takılmam, zaten aklımda da tutamam. Oskarın da sadece baÅ?larını izledim.
Efla wrote:
Mesela Batman uzun süre imdbde en iyi film durumunda olmasına raÄ?men pek adı geçmiyordu oscarı almak için.
Zaten oskarın baÅ?larında da bununla ilgili bir Å?ov vardı.
Filmleri izlerken de hiç böyle etkilenmiyorum, alttan filmle alakasız mesajlar almıyorum. Ä°nsanlar gerçekten böyle batıyı yüceltip doÄ?uyu yeren (niye?) mesajlar alıp düÅ?ünce sistemleri etkileniyorsa onların problemi.
Oskar'a gelince... Oskar Amerikan iÅ?i diye göz önünde. EÄ?er Türkiye süper güç olsaydı, Altın Portakal falan böyle olacaktı. Oskar jürisinin deÄ?erlendirmesi tabii ki tartıÅ?ılır. "Hayda bu niye ödül aldı?!" dediÄ?im çok film oldu.
o oskar jürisini bir yakalarsam zaten... ya en iyi efekt ödülünün kesinlikle The Dark Knight'a en iyi erkek oyuncununda Mickey Rourke'a gitmesi lazımdı. The Wrestler kadar oyuncunun öne çıktıÄ?ı film az izlemiÅ?imdir.
Posted:
Sat Feb 28, 2009 7:36 pm
Bu filmleri henüz izleme fırsatım olmadı baÅ?tan söyleyim. Ama yinede az çok bilgiye sahibim bunlarla ilgili.
Å?imdi akademi ödülleri neden bu kadar önemli (üstelik sadece amerikan sinemasını deÄ?erlendiriyorlar. Yalansa söyleyin benim bildiÄ?im en iyi yabancı film oskarından baÅ?ka ödül verilmiyor) ??
Ã?nemli çünkü, nasıl ki bilim konusunda dünya göbekten amerikaya baÄ?lı, aynı Å?ekilde finans açısından... Aynı sebeplerden dolayı holiwood da dünya sinemasında inanılmaz paralar harcanarak, inanılmaz baÄ?lantılar kurularak dünyaya izletiliyor.
Bugün kaç kiÅ?i 2009 altın portakal listesinden ödül almıÅ? 5 filmi sayabilir. Å?ahsen ben sayamam. Neden hem altın portakal aynı olgunlukta deÄ?il, Hemde aynı reklam kaynakları yok. Bugün oskar olmadan önce oskarın ne zaman, nerde yapılacaÄ?ını herkes biliyor.Nasıl ?? Reklam sayesinde...
Peki gelelim Amerikan film endüstürisine( bu kelimeyi hiç sevmiyorum sanayi daha iyi bence) Å?imdiki hali nispeten daha iyi olan bu sanayi eskiden her filmin sonunda bir amerikan bayraÄ?ını gözümüze sokardı. Arka fonda çalan birde amerikan marÅ?ı vardı. Ä°nsanların kendi marÅ?larını bile doÄ?ru düzgün bilmedikleri bir memlekette. Pek tabiki amerikan milli marÅ?ı kullaklara son derece hoÅ? gelen bir klasik müzik dinletisi gibi geliyordu.
Ardından dünya yavaÅ?tan uyandımı?? Sanmıyorum... Ama bir Å?eyler oldu ve amerikan film sanayisi vermek istedikleri mesajları biraz daha deÄ?iÅ?ik yollarla vermeye baÅ?ladı. Ama bu yollarda insanlar üzerinde o kadar kullanıldıki (bkn. Ä°yi polis-kötü polis, Å?erif, Ã?lkesi için savaÅ?an deniz piyadeleri ve ajanlar.) Bunlarda bir yerden sonra her uyuÅ?turucunun yaptıÄ?ı gibi yeterli gelmedi ve dozajı biraz daha arttırıldı. Seyirciye keyif vermesi için biraz daha macera katıldı iÅ?in için (action) (bkn. Shooter, James bond, Seven vs.)
Bu saatten sonra mesajlar üzeri kapalı verilmeye baÅ?landı. Ã?ünkü o kadar yoÄ?un bir çatıÅ?ma hali izletiliyordu ki insanlara bırakın mesajı insanlar sahneleri kaçırmamak için alt yazı bile okuyamaz hale geldiler. Artık mesajlar görüntülerle birlikte ve/veya birkaç slogan olabilicek sözcükle veriliyordu. (bkn. God bless the US) yada (bkn. Uzaylılar ve meteorlar neden hep amerika kıtasına gelir) Bunlar o kadar ilmi bir Å?ekilde iÅ?lenen olaylarki inanılmaz teknik detaylar barındırıyor içlerinde. (bununla ilgili bir kaç Å?ey okumuÅ?tuım ama pek biÅ?i anlamamıÅ?tım. )
Konuyu tolamak gerekirse amerika kendi propandasını yapmaya çıok iyi biliyor ve bunu da paraları sayesinde hiç zorlanmadan yapıyorlar. Kendi propandasını yaparken sadece sinemayı deÄ?il bütün kaynaklarıda kullandıkları gerçek. Fillm dünyasında ise en amerikancı Å?irket olarak Universal'ı görürüm ben hep. Ve dikkat edin universala filmden çıktıÄ?ınızda yaÅ?asın amerika diyor olacak bir tarafınız hep. Å?imdi adını hatırlayamadım zaten çok sanatsal bir deÄ?eri olmayan bir universal filmi vardı. CIA afganistanı sovyetlerin elinde kuratarıyordu. Son sahnesinde Afganistandaki genç nüfüs için "Biz ordaki çocuklara umut verdik. Okul ve kitap verdik. Å?imdi ihtiyacımız olan bu hayali geliÅ?tirmek onların bize ihtiyacı var bizler herzaman ezlimiÅ? afgan halkının arkasında olacaÄ?ız." gibisinden bi mesaj veriliyordu. Ben universal filmine gittiÄ?imi bilerek gözlerimi dört açarak izlediÄ?imden çok yemedim ama eminim orda o replikten sonra alkıÅ? tutan çok insan olmuÅ?tur. Dikkat etmek lazım.
Vayy be çok uzun oldu. Okuyanlara bin selam olsun
Amerika kendi propogandasını çok iyi yapmasını bilmeseydi ve ülkede aslında yönetimden çok gizli servislerin fikir üretip yasaya geçirmesinden oluÅ?masaydı, bu kadar güçlü bir ülke olmazdı. Ã?in hem ekonomik hem askeri açıdan ABD'den çok daha güçlü, Rusya'nın inanılmaz bir silah ve nükleer teknolojisi var ki çoÄ?u sovyetler zamanından kalma ve ABD hala aynılarını yapamıyor (bakınız AK-47) ama ABD bu tür eÄ?itimi az, kısıtlı ya da araÅ?tırmayı sevmeyen toplum üzerinde sinema ve diÄ?er yollardan yaptıÄ?ı reklamlar sayesinde tüm dünya çevresinde en çok insanın desteÄ?ini topluyor, toplamasa bile satın alıyor. Stalingrad muharebesi kazanıldıktan sonra ABD'nin Avrupa'yı Sovyetler'e bırakmama politikasından beri bu tür Å?eyler var, daima Amerikanlar üstün gösteriliyor, öyleki Hitler'in politikalarının eleÅ?tirildiÄ?i bir filmde bile Amerikan halkı hakkında aynı üstünlük propogandası çaktırmadan yapılıyor. Aslında bu tür Å?eylerin tek elde toplanması yalnıÅ? ama filmlerde çok güzel be kardeÅ?im.
Posted:
Mon Mar 02, 2009 7:58 pm
Birinin kendi ülkesi hakkında film yapması kadar doÄ?al bir Å?ey yok. Ama bu filmi yapan ABD olunca garip milliyetçi eleÅ?tirilere maruz kalıyor. Hollywood'un da belli bir çerçevesi vardır, örneÄ?in filmde kötü karakterler kazanamaz, ABD kaybedemez gibi. Bazı sosyal mesajlar vermesi gerektiÄ?i de doÄ?rudur. Ama soruyorum size, bir film yapsanız Türkiye'yi kaybettirir misiniz yoksa kazandırır mısınız? Filminizde bir uzay aracı gelecek olsa nereye gelir, Türkiye'ye deÄ?il mi?
Ã?rneÄ?in Hollywood dıÅ?ı baÄ?ımsız filmlerde kötüler kazanabilir. Ä°zlemiÅ?seniz bilirsiniz, ABD kazanacak diye bir Å?art da yoktur. Hollywood filmlerini izleyip "Neden hep ABD?" diye sormak biraz komik geliyor bana.
Benim de kızdıÄ?ım nokta Oskar global bir organizasyon deÄ?il, keÅ?ke global olsa; ama deÄ?il. Oskar'ı popüler yapan diÄ?er ülkelerdeki izleyenler. Ä°zlemezsiniz, olur biter.
Bir de Å?öyle düÅ?ünelim:
Battal Gazi gibi filmlerimizde düÅ?man zevk için istediÄ?ini öldürür, istediÄ?ine tecavüz eder, barbar gibi yaÅ?ar, Türkleri aÅ?aÄ?ılar. Bir Türk çıkar gelir, bir tokatla üç adam öldürür, hristiyanları müslüman yapar, krallar öldürür, ordular tüketir, tek baÅ?ına kaleler kuÅ?atır. Amanın, korkunç bir Türk propagandası dönmüyor mu ortada?! Tüm dünya kötüdür, bir Türk çıkar hepsini tekmeler. Bir yabancı oturup ciddiyetle o filmleri izlese böyle bakmaz mı? Ä°Å?te siz de olaya böyle bakıyorsunuz. ABD tabii ki biraz da kendi propagandasını yapacak. Ã?zellikle 2.Dünya SavaÅ?ı'ndan sonra bir tarafları kalkmıÅ?tır, orada sanırım hemfikiriz EÄ?er ABD merkezini bozmak istiyorsanız oturun, adamlardan daha iyi iÅ?ler çıkarın. Böyle yattıÄ?ımız yerden konuÅ?mak kolay.
lightflarer, bir Å?ey söylemek isterim. Ã?in demiÅ?sin ama Ã?in süper güç falan olamaz. Ucuz üretim ve kalitesiz taklit ürünler üzerine bir ekonomileri var. Parayı da devalüasyonla kazanıyorlar. Adamların ordusundaki silahlar bile taklit. Bir süre sonra Ã?in balonu sönecektir, merak etmeyin.
_________________ I am Lord Amean, The King of North, Leader of Zederus..
View next topic View previous topic
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum