Modules
  • Ana Sayfa
  • AvantGo
  • Downloads
  • FAQ
  • Feedback
  • Forums
  • Journal
  • Private Messages
  • Recommend Us
  • Search
  • Statistics
  • Stories Archive
  • Submit News
  • Surveys
  • Top 10
  • Topics
  • Web Links
  • Your Account

• Who's Online
    Şu an sitede, 2 ziyaretçi ve 0 üye bulunuyor.

Henüz üye değilseniz, Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

Languages
    Site Lisanını Seçin

FrpWorld.Com :: View topic - En Karanlık Karakterler
    Forum FAQ  |  Search  |  Memberlist  |  Usergroups   |  Register   |  Profile  |  Private Messages  |  Log in

En Karanlık Karakterler View next topic
    View previous topic
    Post new topicReply to topic
    Author Message
    Illyra
    Forum Yöneticisi

PostPosted: Thu May 06, 2010 6:11 am Reply with quoteBack to top

Fantastik kitaplar da çoÄ?u zaman iyi tarafın maceralarını okuyoruz, olayları onların gözlerinden görüyoruz. Ama çok nadirdir kötü baÅ? karakterler, bir elin parmaklarını geçmez. Acaba iyiler o kadar uÄ?raÅ?ıp didinirken, kötüler onlar için bu planları nasıl yapıyor, nerelerde yaÅ?ıyor, neler hissediyor?

Ben hep merak etmiÅ?imdir mesela, bu kötüler neden yazılmaz, karanlık karakter niye anlatılmaz. Ä°nsan bilmek istiyor tabii. Bazen bunlar anlatılsa da çok kısa geçiliyor, hikayenin can alıcı bir ayrıntısını göstermek için kullanılıyor.

En çok merak uyandıran hangisi mi?

Benim en çok merak ettiÄ?im, hatta bütün yaÅ?amını okumak istediÄ?im mesela, Martel'dir. Martel'i sadece kıyıdan köÅ?eden tanıyoruz. GeçmiÅ?i anlatılıyor ama kısacık bir Å?ey. Bilmem sizler kötüleri de merak ediyormusunuz ama ben ediyorum Smile

Site Yazarı
    Site Yazarı

PostPosted: Thu May 06, 2010 6:27 am Reply with quoteBack to top

Ben Sauron'un ilk çaÄ?da Melkor'un baÅ? hizmetkarı ikenki maceralarını anlatan bir kitap okumak isterdim Tolkien'in aÄ?zından. Silmarillion'da arada bahsi geçer, ama çoÄ?u zaman yaptıkları gizemli olarak bırakılmıÅ?tır.
    Back to top View user's profileSend private messageVisit poster's website
    Edmond
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Thu May 06, 2010 6:41 am Reply with quoteBack to top

Elric Destanı var. Albinolu kahraman. Ä°yi olduÄ?u da söylenemez pek, spoiler vermeyeyim ama, kötü denmese de iyi deÄ?il hani Very Happy

Ve gerçekten efsaneydi Smile

The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.

I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.

-Freddie Mercury
    Back to top View user's profileSend private messageSend e-mailVisit poster's websiteYahoo MessengerMSN Messenger
    Firble
    Forum Yöneticisi

PostPosted: Thu May 06, 2010 10:20 am Reply with quoteBack to top

Hmm her zaman oyle degil gerci... Bazen kotu karakterlerin de hayat hikayeleri konu olabiliyor... Ozellikle bir karakter cok one ciktiginda... Mesela Batman in Joker i bu konuda en sira disi karakterlerden birisi idi sanirim... Bir de tabii Star Wars in diger tum karakterlerini un olarak kat kat gecen karakteri Darth Vader var, ama sonra onu bir sekilde iyi karaktere donusturduler... : ) ) )

Ozellikle Cizgi Roman tarzi birbirini izleyen hikayelerde surekli mucadele edilen daha ayrintili bir kotu karakter yaratilmasi gelenek haline geldi... Benim fantastik hikayelerle tanismam genelde frpworld araciligi ile oldugu icin, en aklimda kalan kotu karakterler frpworld oyun ve hikayelerinden, eh bir parca da Unutulmus diyarlardan... Mesela Drizzt romanlari ilk basta butun bir irki "kotu" olarak tasvir ediyordu.... Ki bu irki tasvir eden epey kitap yazildi....

Catboy un hikayesindeki Emre de benim aklimda yer eden kotu karakterlerden birisi, gerci iyi ve kotu arasinda da gidip geliyor.

Aslinda tam olarak iyi ya da kotu degilde, daha derinligi olan karakterler daha guzel oluyor bence.... Yani farkli karakterlerin iyilik ve kotuluk arasinda gidip gelmelerinin daha cok supriz yaratmalarinin ben kesin olarak bir tarafa ait olmalarindan daha iyi oldugunu dusunuyorum.

Walter
    Yönetici

PostPosted: Thu May 06, 2010 10:47 am Reply with quoteBack to top

Walter O'dim, Randall Flagg, Richard Fannin, Rio Flario, Marten, Yürüyen Adam, HiçliÄ?in Kralı, John Farson, Walter Paddick, ne derseniz deyin adını O Kara Kule'nin Siyahlı Adamı,

Onun bulunduÄ?u her bir sayfayı nerdeyse ezberlemiÅ?tim bu adam hakkında bilgi bulabilmek çok zor 7 kitap noyunca bizi izliyor ama o aslında kim olduÄ?u belli olmayan biri, niçin kızıl kralın yardımcısı, neden Walter nasıl binlerce yıldır yaÅ?ıyor o ne türlü birbüyücü, s. Kingi kalın bir kitabını çıkarsa onun hayatıyla ilgili hiç soluksuz okurum.

Forum Yöneticisi

PostPosted: Thu May 06, 2010 10:52 am Reply with quoteBack to top

Aslinda evet fantastik edebiyat denince fantastik halk edebiyatini atlamak olmaz... Ornegin vampirler fantastik halk edebiyatinin yarattigi ilginc kotu karakterlerden biri, ki modern edebiyatta da vampir kotu karakter epey var.

dwaxer
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Fri May 07, 2010 4:59 am Reply with quoteBack to top

.
    GökkuÅ?aÄ?ının Sekizinci Rengi - Bülent EriÅ?'in romanında baÅ? karakter acımasız bir kiralık katildi.
    Bir de dünyaca meÅ?hur Å?ibumi romanında da baÅ? karakter yine bir casus ve kiralık katil.

Ä°nsanlar bayılıyor; bazen aramız bozuluyor kiÅ?ilerle; "bunu nasıl sevebiliyorsun!" dediÄ?imde. Ã?rneÄ?in Joker, Artemis Entreri, vs millet hastası, hayranı oluyor. Ben maalesef kötü bir karakterle empati kuramıyorum, ne kadar baÅ?arılı, cazibeli, vs olsun benim gözümde kıymeti yok. Ã?oÄ?u öyküde bu karakterin böyle bir kiÅ?iliÄ?e bürünmesinin altında yatan olaylar verilir; örneÄ?in ailesi, sevdiÄ?i katledilmiÅ?tir, iÅ?kence görmüÅ?tür vs ama intikam almakla, tanımadıÄ?ın kiÅ?ileri para karÅ?ılıÄ?ında öldürmek arasında da fark vardır.

Yazarların kötüleri okuyucuya benimsetmelerini de hoÅ? karÅ?ılamıyorum. Böyle çok film de var; hamamböceÄ?i ezer gibi insan öldüren kiÅ?iler sevimli hale getiriliyor. Aslında kötülük gerçekten de çok kötü Mr. Green korkulası bir Å?ey. Ancak bütün bu kötüye olan sempatimiz, belki hepimizin içinde biraz kötülük olması (bende yok Razz) ve belki de içten içe kötülüÄ?ün temsil ettiÄ?i o güce eriÅ?emeyecek kadar iyi olduÄ?umuz için o karakterlere duyduÄ?umuz saygı (bende yok ama Razz)

.
    Back to top View user's profileSend private message
    Lydronk
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Fri May 07, 2010 5:50 am Reply with quoteBack to top

Ya Joker hayranlıÄ?ını ben de pek hoÅ? karÅ?ılamıyorum Very Happy BildiÄ?in kötü, Å?eytani yahu adam Very Happy (iyi yaratılmıÅ? bir karakter, orası ayrı)

Tam kötü sayılırlar mı tartıÅ?ılır (gerçi yoo, sayılırlar), ama Ejderha MızraÄ?ında Kitara, Raistlin ve Dalamar üzerinde fazlasıyla duruyordu. Hal böyle olunca tabii, neden kötü olduklarını anlayıp karakteri sevmek, onun amaçlarını anlamak daha mümkün olabiliyor.

Fantastik edebiyatın en sevmediÄ?im yanlarından biri de aslında bu iyi-kötü olayı. Karakterler genellikle katı bir Å?ekilde siyah ya da beyaz oluyorlar. Bunun dıÅ?ına çıkabilen (ya da karakterleri çıkarabilen) çok fantastik edebiyat yazarı da yok.

Mesela Robert Jordan bunun dıÅ?ına çıkabilen yazarlardan biri. Okuyanlar bilir, Aes Sedailer özlerinde iyi insanlar; ama gerçekten bütün dünyayı yönetebilecekleri düÅ?üncesindeler. Å?u durumda Aes Sedailere kötü diyemeyiz, Å?eytani amaçları yok; ama ahlak ve etiÄ?e uygun çalıÅ?ıp çalıÅ?madıkları tartıÅ?ılır. Seride böyle ahlaki eÄ?ilimleri sorguya açık bolca karakter var. Tabii bunların yanında düz kötü ve düz iyi karakterler de var. Bu sayede isteyen istediÄ?i tarafı tutabiliyor, karakterler sorguya açık olduÄ?u için. Yine aynı sebepten 'iyi' ve 'kötü' taraflara aÅ?aÄ?ı yukarı aynı aÄ?ırlık veriliyor. Falan filan.

Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Fri May 07, 2010 10:48 pm Reply with quoteBack to top

kötü karakterlerden çok, ana kahramanlarla çıkarı çatıÅ?anlar diyelim Smile
    �izgi romanlarda, bahsi geçen konuya daha çok önem veriliyor.
    Mesela Martin Mystere'in düÅ?manı olan Kara adamlar üzerine kitaplar vardır. Onları anlatır, geçmiÅ?lerini, amaçlarını. Aynı Å?ekilde gene Martin'in düÅ?manı olan Orloff'dan da yeri geldiÄ?inde çok detaylı olarak bahseder.

Dragonlance serilerinde de benzer bir durum vardır. Forgotten Realmsda da aynı durum.

Bu, bence serilerin uzunluÄ?uyla alakalı bir Å?ey. Dragonlance, Martin Mystere, batman gibi yıllar süren bir hikaye kurgusu yazıyorsanız. Mecbursunuz düÅ?manların hikayesinden bahsetmeye. Hem bütünlük saÄ?lamak için, hem de hikaye çıkarmak için.

David Eddings'in romanları 3 ve ya 6 kitaplık olduÄ?undan ana karakterleri anlatmayı yeterli görmüÅ?. Roman kısa zaten.

Forum Yöneticisi

PostPosted: Sat May 08, 2010 3:19 am Reply with quoteBack to top

Benim bahsetmek istediÄ?im Å?ey neden kötü olmuÅ?lar, neler hissediyorlar, günlük hayata nasıllar, onları bu kadar karanlık yapan ne?

Kötü karakterlere duyulan sempatiden deÄ?il, sadece belki de biraz deÄ?iÅ?iklik istemekten kaynaklanan bir Å?ey Smile Mesela biraz alakasız ama Anakin'in Darth Vader olma hikayesi çok güzeldi, çok etkilenmiÅ?tim. Lord Soth'un hikayesini de çok beÄ?enmiÅ?tim. Yani bu kötüler günlük hayatta ne yaparlar, kendi kendilerine ne düÅ?ünürler, hiç vicdan azabı çekerler mi, birisine aÅ?ık olurlar mı?

Genelde kötüler Å?öyle yaptı, böyle yaptı, bilmem kimin aciz kalması karÅ?ısında kahkahalara boÄ?uldu vs... Ama Ne düÅ?ünüyorlar bilmiyoruz...

Androner'in dediÄ?ine katılıyorum, daha uzun süreli yayınlarda, mecbur kalarak biraz kötülerden bahsediyorlar. Ama diÄ?erlerinde...

Forum Yöneticisi

PostPosted: Sat May 08, 2010 3:24 am Reply with quoteBack to top

Fantastik edebiyatı sorgulayacak olursak, neden kötü oldular çünkü içlerindeki bir Å?ey onları böyle yapmaya itti. Birinci sebep bu oluyor genelde. Ä°kinci sebep ise koÅ?ullar onları çaresizce acımasız yaptı. Ã?çüncü sebep de duygularına yenik düÅ?tüler oluyor.

Ama ben seviyorum kötü karakterleri, hak vermiÅ?imdir çoÄ?u zaman. Ã?ünkü genelde iyiler hep doÄ?uÅ?tan yetenekli olup kaderleri falan çiziliyor ama kötüler öyle deÄ?il. Canını diÅ?ine takarak büyük güç için ellerinden geleni yapıyorlar, zekiler, hırslılar, amaçları var. BoÅ? deÄ?iller...

Forum Yöneticisi

PostPosted: Sat May 08, 2010 3:44 am Reply with quoteBack to top

dwaxer wrote:
    .
    GökkuÅ?aÄ?ının Sekizinci Rengi - Bülent EriÅ?'in romanında baÅ? karakter acımasız bir kiralık katildi.
    Bir de dünyaca meÅ?hur Å?ibumi romanında da baÅ? karakter yine bir casus ve kiralık katil.

Ä°nsanlar bayılıyor; bazen aramız bozuluyor kiÅ?ilerle; "bunu nasıl sevebiliyorsun!" dediÄ?imde. Ã?rneÄ?in Joker, Artemis Entreri, vs millet hastası, hayranı oluyor. Ben maalesef kötü bir karakterle empati kuramıyorum, ne kadar baÅ?arılı, cazibeli, vs olsun benim gözümde kıymeti yok. Ã?oÄ?u öyküde bu karakterin böyle bir kiÅ?iliÄ?e bürünmesinin altında yatan olaylar verilir; örneÄ?in ailesi, sevdiÄ?i katledilmiÅ?tir, iÅ?kence görmüÅ?tür vs ama intikam almakla, tanımadıÄ?ın kiÅ?ileri para karÅ?ılıÄ?ında öldürmek arasında da fark vardır.

Yazarların kötüleri okuyucuya benimsetmelerini de hoÅ? karÅ?ılamıyorum. Böyle çok film de var; hamamböceÄ?i ezer gibi insan öldüren kiÅ?iler sevimli hale getiriliyor. Aslında kötülük gerçekten de çok kötü Mr. Green korkulası bir Å?ey. Ancak bütün bu kötüye olan sempatimiz, belki hepimizin içinde biraz kötülük olması (bende yok Razz) ve belki de içten içe kötülüÄ?ün temsil ettiÄ?i o güce eriÅ?emeyecek kadar iyi olduÄ?umuz için o karakterlere duyduÄ?umuz saygı (bende yok ama Razz)

.

Bu baÅ?lıktaki katıldıÄ?ım tek insan Razz İçim cız ediyor masumların öldürüldüÄ?ünü okuduÄ?umda. Bilgisayar oyunlarında bile kötülük yapamıyorum, mesela Star Wars oynarken "bu sefer Sith olacaÄ?ım!" diyorum kendimi lawful good olarak buluyorum falan Smile

Yalnız Å?öyle bir Å?ey var, anakarakteri kötü birisi olan film ve kitaplarda kötü karakterler ne yaparsa yapsın adamın haklı olduÄ?unu düÅ?ünüyorum, abartmadıÄ?ı sürece tabii. Dexter gibi mesela. Ama hikayesini okumak istediÄ?im iki tane kötü adam varsa onlar da Taht Oyunları'ndan (evet, yine Very Happy ) Jaime LANNISTER "the Kingslayer" (aynı zamanda bu WoW'daki bir title'dır Smile ) ve Tyrion LANNISTER "the Imp".

Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Sat May 08, 2010 4:16 am Reply with quoteBack to top

Artemis Entreri'nin gözünden dünyayı görmek güzel olmuÅ?tu mesela, yada örümcek kraliçenin savaÅ?ı serisindeki tüm grup üyeleri (2 tanesi dıÅ?ında) tam anlamıyla çıkarcı yada kötüydü. EÄ?lenceli bir kitaptı o yüzden, ama Drizzt'in gözünden olaylara bakmakta güzeldir mesela.
    Firble
    Forum Yöneticisi

PostPosted: Sat May 08, 2010 4:59 am Reply with quoteBack to top

Yazmadan edemedim. Kitabi var mi bilmiyorum. Ama fantastik Dunyanin en saglam ve nereyse herseyi, annesinden cocukluguna, esi ve ailesine kadar islenmis bir karakter Freddy Kruger'dir. Hemen hemen tum filmlerinde de diger tum karakterleri oldukca golgede birakir. : ) )

devrimk
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Sat May 08, 2010 5:15 am Reply with quoteBack to top

Å?ahsi fikrim kötüleri sevme sebebi toplumlardaki adalet duygusunun zedelenmesinden dolayı ortaya çıkıyor. Zaten burada bahsedilen çoÄ?u kötünün kendilerinde mantıklı sebepleri var. "Ä°nsanları kandırayım, parama para katayım ha ha!" diye düÅ?ünen bir kötünün kimse tarafından sevileceÄ?ini düÅ?ünmüyorum. (Ã?ünkü onlar gerçek hayatta seviliyor roman kahramanı olsa prim yapmaz.)

Kötü kahraman demeyelim de kötülük yapan normal insan romanından bahsedince "Suç ve Ceza" geldi aklıma. Sefillerin "Jean Valjean"i de müebbet hapse mahkum bir suçludur.

Hayal aleminin bize dayattıÄ?ı bir önerme kötülerin daha zeki, iyilerin ise hafif saf olması. Gerçek hayatta kötülerin zihnine inerseniz basit sıÄ? ve ben merkezci bir yapının olduÄ?unu görürsünüz.
    Post new topicReply to topic

Jump to:   

View next topic
    View previous topic
    You cannot post new topics in this forum
    You cannot reply to topics in this forum
    You cannot edit your posts in this forum
    You cannot delete your posts in this forum
    You cannot vote in polls in this forum