Modules
  • Ana Sayfa
  • AvantGo
  • Downloads
  • FAQ
  • Feedback
  • Forums
  • Journal
  • Private Messages
  • Recommend Us
  • Search
  • Statistics
  • Stories Archive
  • Submit News
  • Surveys
  • Top 10
  • Topics
  • Web Links
  • Your Account

• Who's Online
    Şu an sitede, 2 ziyaretçi ve 0 üye bulunuyor.

Henüz üye değilseniz, Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

Languages
    Site Lisanını Seçin

FrpWorld.Com :: View topic - Gerçekler (Yorum BaÅ?lıÄ?ı)
    Forum FAQ  |  Search  |  Memberlist  |  Usergroups   |  Register   |  Profile  |  Private Messages  |  Log in

Gerçekler (Yorum BaÃ…?lıÄ?ı) View next topic
    View previous topic
    Post new topicReply to topic
    Author Message
    Edmond
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Mon Dec 13, 2010 7:42 am Reply with quoteBack to top

Aslında hikaye yazmayı net olarak bırakmıÅ?tım, okumayı da. Ama iÅ?te insan bir yerde söz geçiremiyor kendisine.

Å?imdi hikayeyi okuyanlar tam olarak anlamamıÅ? olabilirler henüz neyden bahsettiÄ?imi.

Fakat bu yüzlerce, binlerce yıllık bir felsefenin tekrar kaleme dökülmüÅ? hâlinden daha özgün bir Å?ey deÄ?il.

Hikaye, gerçeklik kavramını yeniden sorguluyor.

Benim gerçek olduÄ?una inandıÄ?ım bir Å?ey, siz inanmıyorsunuz diye, yalan mı olacak? Ve sizin 5 duyularınızla algılamadıÄ?ınız Å?eyler gerçek deÄ?ilse, gerçeklik basit birer elektrik sinyalleri mi?

Bu gerçekliÄ?i en net bir Å?ekilde Matrix'te sorgulamıÅ?tık en son. Bakalım daha sert bir sorgulama yapabilecek miyim Smile

The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.

I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.

-Freddie Mercury
    Back to top View user's profileSend private messageSend e-mailVisit poster's websiteYahoo MessengerMSN Messenger
    catboy
    Site Yazarı
    Site Yazarı

PostPosted: Mon Dec 13, 2010 10:28 am Reply with quoteBack to top

Biraz Å?izofrenik bir vaka görüyorum ben, evet ben de o senin gerçekliÄ?ini göremediÄ?imden dolayı gerçek olmadıÄ?ını iddia eden taraftanım Very Happy

Å?imdilik tam olarak bir Å?ey olmadı, karakter Å?evval isminde bir kıza aÅ?ık ama diÄ?erleri o kızı göremediÄ?inden dolayı hayalinde yarattıÄ?ı bir kız gibi duruyor. Ama karakter onun gerçek olduÄ?una inanıyor, bu durumda gerçeklik, var olma durumu maddi düzlemde herkes tarafından algılanması mıdır yoksa sadece tek bir kiÅ?i bile o varlık karÅ?ısında bir duygu öfke ya da huzur gibi hissedebiliyorsa o varlıÄ?ı gerçek yapmaya yeter mi? Yani Å?evval denilen hayali zat sırf ana karakter tarafından varsa, gerçek olması için yeterli midir?

Bence deÄ?ildir, psikoloji bilimi bana bu duruma sadece sinir sistemi yani elektriksel sinyallerle de deÄ?il endokrin sistemle yani hormonlarla da gerçeklik algısıyla oynanabileceÄ?ini söylüyor, yani o kız gerçek deÄ?ilse gerçek deÄ?ildir... Bana göre... Smile
    Back to top View user's profileSend private messageVisit poster's website
    Edmond
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Tue Dec 14, 2010 1:25 am Reply with quoteBack to top

Evet, gerçek olması için gayet de yeterlidir, yalnızca ana karakterin halüsinasyonunun olması bile. Ã?ünkü gerçeklik, herkesin toplanıp bir madde hakkında verdiÄ?ir karar deÄ?ildir bence.

Ã?ünkü maddenin gerçek olduÄ?u kesin deÄ?ildir ki, hayale yalan diyebilelim. Sen elinde tuttuÄ?un bir bardaÄ?a gerçek derken, neye dayanarak söylüyorsun. Dünya üzerindeki bütün insanların o bardaÄ?a gerçek demesi o bardaÄ?ı gerçek yapar mı?

Ya da tam tersi, herkesin bir Å?eye yalan demesi, onu algılayamaması, onu gerçeklikten alıkoyar mı?

-Freddie Mercury
    Back to top View user's profileSend private messageSend e-mailVisit poster's websiteYahoo MessengerMSN Messenger
    catboy
    Site Yazarı
    Site Yazarı

PostPosted: Tue Dec 14, 2010 1:36 am Reply with quoteBack to top

Bu konuda yorum yapmak istemiyorum, çünkü hani sonra senin öykün dıÅ?ına çıkmıÅ? oluruz filan bundan dolayı sadece öyküne yorum yazmaktan yanayım, düÅ?üncelerim kendime kalsın... Smile
    Edmond
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Tue Dec 14, 2010 1:53 am Reply with quoteBack to top

Ã?ok yanlıÅ? yapmıÅ?sın.

Bu hikayeyi yazmamdaki tek amaç insanların felsefe yapması, düÅ?ünmesi ve bir an olsun hayatın saçma sapan dertlerinden kurtulup gerçek arayıÅ?ı bulması.

Hikaye tümüyle felsefe üzerinden gidicek, asla bir taraf haklı görüÅ?üyle yazmamaya çalıÅ?ıcam. Dolayısıyla Objektif bir felsefe kitabı olacak.

Olay geri planda kalacak.

Bu tarzda yazdıÄ?ım ilk yazı olacaÄ?ı için hataları mazur görün.

Kendimle çeliÅ?memi ya da Very Happy

-Freddie Mercury
    fmc
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Tue Dec 14, 2010 1:56 am Reply with quoteBack to top

ben cesaretini tebrik ediyorum Very Happy
    hedef MATRIX!
    hedef böylesine büyük olunca devamını sabırsızlıkla bekliyorum... :clap:

edit:
    düÅ?ündüm de...
    bu matrix dediÄ?in gerçek matrix mi yoksa diyardaki bir hikaye veya oyun mu?

hmmm... :plotting:
    bende sorgulamaya baÅ?ladım bile Smile

Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Tue Dec 14, 2010 2:20 am Reply with quoteBack to top

Matrix'in içindeki felsefelerden sevdiÄ?im felsefe Å?udur.

Matrix'ten kaçmaya çalıÅ?ırlar, insanları gerçek dünyaya döndürmeye.

Ama bilmedikleri bir Å?ey vardır.

Gerçek dünya dedikleri, ya da sandıkları, aslında bir baÅ?ka dünyanın matrix'idir.

Matrix içinde Matrix paradoksu.

Matrix gerçek bildiÄ?imiz Film olan Matrix. Ama aslında onun da esinlenildiÄ?i felsefeler var.

Genel olarak hikaye yazmaya çok daha garip bir olayla baÅ?ladım.

Ama bu felsefe yıllardır beynimde dolaÅ?ıyor. Ä°lk kez The Truman Show filmini izleyince, film finalindeki müthiÅ? konuÅ?mayla (spoiler vermiycem) aklıma oturdu. Ondan sonra Matrix'i izledim, 3'lemeyi ardarda, ve Morpheus tam olarak gerçeklik Å?üphesini yerleÅ?tirdi bana.

Bana hikaye yazdırtan olay ise?

Onu sonra söyleyeyim Smile Heyecanı gitmesin.

-Freddie Mercury
    Aegron Linwelin
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Tue Dec 14, 2010 4:29 am Reply with quoteBack to top

Geç matrix'i felan Å?evval kim oÄ?lum.. Ä°nsan bi arar der sevgili buldum diye Smile

Edmond
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Tue Dec 14, 2010 4:35 am Reply with quoteBack to top

Yok öyle bir olay usta Smile Tutmadı bu kez, kendimi anlatmıyorum, ya da anlatıyorum ama düÅ?ünceler bana ait, olayların hiçbirinde payım yok Smile)

Hangi ismi düÅ?ündüysem, o isimde zamanında bir kız sevmiÅ?im, hiç sevmediÄ?im bir kıza ait, hatta hiç tanımadıÄ?ım bir isim olmalıydı hikayedeki. Aklıma bu isim geldi Smile

-Freddie Mercury
    catboy
    Site Yazarı
    Site Yazarı

PostPosted: Tue Dec 14, 2010 4:36 am Reply with quoteBack to top

Å?evval bize göre gerçek deÄ?il ama ona göre var, bu durumda Å?evval ölmüÅ? birinin ruhu ve karakter hayaletleri görebiliyor. Ã?özdüm ben olayı ya budur iÅ?te Very Happy
    Edmond
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Tue Dec 14, 2010 4:40 am Reply with quoteBack to top

Catboy acı ama olay fantastik deÄ?il. Fantastik bir öykü deÄ?il bu.

Tamamen felsefe yapmak istiyorum, dolayısıyla gerçek (yoksa gerçek deÄ?il mi bu dünya) dünyada geçiyor öykü.

-Freddie Mercury
    fmc
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Tue Dec 14, 2010 5:25 am Reply with quoteBack to top

ben okuduÄ?um zaman sanki böyle yazarın baÅ?ından geçmiÅ?çesine oalyı anlatmasını seviyorum. tebrik ederim Very Happy bu bölüm aynı böyle olmuÅ? :clap: :clap:

Site Yazarı
    Site Yazarı

PostPosted: Thu Dec 16, 2010 4:37 am Reply with quoteBack to top

Edmond hikayeni okuduÄ?um zaman o kadar hoÅ?uma gitti ki, hemen forum baÅ?lıklarına bakıp yorum baÅ?lıÄ?ı açılmıÅ? mı diye kontrol ettim. EÄ?er açılmadıysa ilk iÅ? bir baÅ?lık açıp övgü dolu sözler söyleyecektim ama sonra senin hikaye hakkındaki açıklamalarını okudum ve ne yalan söyleyeyim, o heyacanım biraz kaçtı.

Neyse ki hikayendeki anlatımın yorumlarınla henüz bir paralellik göstermiyor. Bu yüzden yine de yorumumu yazacaÄ?ım.

Anlatımına bayıldım. Karakterinin olayları özümsemiÅ?, yukarıdan bütünü görebilen bir anlatımı var. Ve ben bu anlatıma bayılırım. Olayları yaÅ?adıkça anlatmıyor da sanki baÅ?ından geçenleri, üzerinde düÅ?ünüp özümsedikten, ve bir karara vardıktan sonra bize anlatıyor. Paul Auster'in karakterlerine benziyor biraz...

Bazı yerleri komple atabilirsin. Maymun kısmını senin yerinde olsam editlerdim, bilindik bir hikaye bu ve bu kadar uzun ve detaylı anlatmana gerek yok. Sadece bu deneye referans bile versen yeter, merak eden, bilmeyen arayıp bulabilir, artık böyle bir çaÄ?da yaÅ?ıyoruz neyseki.

Gelelim "tamamen felsefe yapma" isteÄ?ine. Yapma.

Sen tamamen hikaye anlatmak iste, felsefesini okuyucu yapsın. Zaten Å?u ana kadar da sen bir hikaye anlatıyorsun, ama bazı yerlerde anlatımın didaktik bir havaya bürünüyor. Bunu yapmana gerek yok.

Demek istediÄ?im karakterin bir rasyonalist veya septik olabilir. Olayları yorumlaması, gerçeÄ?e ulaÅ?ması bu felsefi akımların izinden yürüyebilir ve bize hikayesini bu bakıÅ? açısı ile anlatabilir ama bize bu akımları öÄ?reten bir adama dönüÅ?ürse o zaman bu bir felsefe kitabındaki okuma parçasına dönüÅ?ür.

Fazla uzun yazmak istemiyorum. Hikayeni çok sevdim ve sonuna kadar okuyacaÄ?ım ama dediÄ?im gibi sen felsefe anlatmak için deÄ?il, bir hikaye anlatmak için yaz.

Karakterinin gördüklerini, düÅ?ündüklerini, söylediklerini, yaptıklarını, sorguladıklarını anlat ama felsefi olarak ispata, anlatımdan koparak detaylı açıklamalara girme. Okuyucuyu çok bariz bir Å?ekilde yönlendirme, okuyucunun kendi algılama ve yorumlama yetisine güven.

Okuyucuna güven.

Tam benim sevdiÄ?im türde, çok güzel bir hikaye olmuÅ?. Devamını da sabırsızlıkla bekliyorum. :clap:

Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Thu Dec 16, 2010 7:10 am Reply with quoteBack to top

Tavsiyen üzerine didaktik yazı stilini bıraktım Bogus. Fakat hikayenin amacı felsefe olduÄ?u için, genel olarak bir hikaye üzerinde çok durmadım. Yani kafamda bir senaryo yok dersem yalan olmaz. DüÅ?ünceler var. Ve o düÅ?ünceleri benim yerime söze döken bir karakter.

Didaktik yazıyı bırakınca bilmiyorum nasıl oldu.

Düzeltmelere gelince, bu hikaye Å?u zamana kadar en özenle yazdıÄ?ım hikaye. Ve bitirmeye kararlı olduÄ?um tek hikaye. Bitirmeyi düÅ?ünüyorum, bitirdikten sonra toplarken dediÄ?in düzenlemeleri çekerim Smile Sitedeki hâli dursun ama. Herkes görmeli bence ilk hâlini Smile

Ayrıca saÄ?ol yorumun için.

-Freddie Mercury
    Efla
    Site Admin
    Site Admin

PostPosted: Thu Dec 16, 2010 10:16 am Reply with quoteBack to top

Felsefenin en güzel yanı belki de herkesin bir konudaki fikrinin farklı olmasıdır. Yani bir fikri insanlara vermeye çalıÅ?sak bile bundan aldıkları Å?eyin ne olduÄ?unu bilemeyiz. Bir yerde kendi felsefemizi benimsetme mücadelesi sonuçsuz bir mücadele.

Ama buna kim takar ki. Zaten felsefeyle ilgilenen insanlar gezginler gibidirler. vardıkları sonuçları deÄ?il bunun için geçtikleri yolları severler. Hatta durup durup aynı yere farklı yollardan. Aynı yolları kullanarak farklı yerlere bile gitmek isteyebilirler. Ã?nemli olan yollarda olmaktır yani...

Ama ben de Bogus'un önerisine hak veriyorum bu noktada. Bence sen bize gezdiÄ?in yolları anlat. Oraya nasıl gidebileceÄ?imizi biz düÅ?ünelim. Belki de iÅ?in en zevkli yanı o çünkü...

Gelelim neyin gerçek olduÄ?u sorusuna...Sanırım biz insanların genelinin kabul edebildiÄ?i yargılara gerçek diyoruz. Yani anahtarlıÄ?ımı gösterdiÄ?im insanların hepsi anahtarlıÄ?ımın gerçek olduÄ?unu düÅ?ünecektir. Ama bu aynı zamanda Å?u anlama geliyor. EÄ?er öyle olmadıÄ?ını düÅ?ünenler çok olsaydı bu gerçek olmayacaktı.

Ya da yoksa biz mi gerçeÄ?in farkında olmayacaktık?

Ya da yoksa zaten deÄ?il miyiz?

Bizim bildiÄ?imiz gerçekleri kabul etmeyenleri de tımarhanelere koyabiliyoruz. Belki onların sayısı daha çok olsaydı bizi tımarhaneye kapatacaklardı. O zaman da bizler "deli" olacaktık belki de. Kendimizi onların bize uymayan gerçekliklerinden koruyoruz bir nevi. Belki de aynı zamanda onlar da bizim gerçekliklerimizden kendilerininkileri koruyorlardır...

O zaman soru Å?una dönüyor. BaÅ?kasının onayına yada takdirine neden ihtiyacımız var? Zor bir soru bence. CEvap Å?u olabilir. Her ne kadar uçsuz bucaksız gelse de kendi beynimizin duvarlarına takılırız bazen. BaÅ?ka zihinlere doÄ?ru yelken açmak isteyebiliriz. Belki de insan bu yüzden sosyalleÅ?me ihtiyacı hissediyor. Belki de bu yüzden baÅ?kalarının bzim hakkımızda dedikleri bu kadar önemli...

TEkrar hikayeye dönersek:
    Ã?oÄ?u zaman hikayeler birÅ?eyler yazmak amacıyla yazılır. Oturup insan ne yazacaÄ?ını nasıl yazacaÄ?ını düÅ?ünür. Ama bu yazı bende öyle olmadıÄ?ı hissini yarattı. Zaten insanın zihninde olan bir Å?eylerin ifade edilme isteÄ?i sonucu dıÅ?arı çıkıvermesi sanki. Hani sanki yazmamak haçınılmazmıÅ? gibi...

Belki de o yüzden gayet samimi geliyor. BeÄ?endim Å?ahsen iç dünyasındaki mücadelesinde nereye gideceÄ?ini de merakla bekliyoruz.

Post new topicReply to topic

Jump to:   

View next topic
    View previous topic
    You cannot post new topics in this forum
    You cannot reply to topics in this forum
    You cannot edit your posts in this forum
    You cannot delete your posts in this forum
    You cannot vote in polls in this forum