Frp World Ana Menü
  • Frp World
    » Anasayfa
    » Forum
    » Anketler
    » Akademi
    » Kitap Tanıtımları
    » Haber Arşivi
    » Haber Gönderin
    » Makale Gönderin

  • Üyelere Özel

  • Kişisel
    » Hesabınız
    » Özel Mesajlar
    » Üye Listesi
    » Üye Arama
    » Siteden Çıkış

  • Site Bilgileri
    » Top10
    » Site Hakkında Yorumlarınız
    » İstatistikler
    » Destekleyen Siteler

  • Kullanıcı Menüsü
    Hoşgeldin, Diyar Gezgini
    Üye Adı
    Şifre
    (Kayıt Ol)
    Üyelik:
    Son Üye: AlfonzoThy
    Bugün: 33
    Dün: 35
    Toplam: 90397

    Şu An Bağlı:
    Ziyaretçi: 1181
    Üye: 1
    Toplam: 1182

    Şu An Bağlı:
    01 : egevix

    FrpWorld.Com :: View topic - En başarılı Fantazi Yazarı sizce kim?
    Forum FAQ  |  Search  |  Memberlist  |  Usergroups   |  Register   |  Profile  |  Private Messages  |  Log in

     En başarılı Fantazi Yazarı sizce kim? View next topic
    View previous topic
    Post new topicReply to topic
    Author Message
    LourdesTr
    Kullanıcı
    Kullanıcı





    Joined: Aug 08, 2004
    Posts: 287

    PostPosted: Tue Aug 17, 2004 7:50 am Reply with quoteBack to top

    [quote="drizzt_chosen"]
    LourdesTr wrote:
    Firble wrote:
    Modern yazarlar içinde (yaşayanlar) benim için terry brooks vazgeçilmez bir yere sahip. quote]

    Benim için de. Türkiye'de ne yazık ki Terry Brooks'a " Tolkien özentisi, lotr kopyacısı " diye bakılır ve zaten böyle diyen insanlarla ilgi ve alakamı direk keserim, bu elemanlarda Jean Rabe'in DL kitaplarına bile " anlatım süper konu süper hemen al " diyen elemanlardır zaten.

    Kendisinin anlatım ve tasvir gücü süperdir, ayrıca olayları biraz belli eder; ama bu belli edilen kısım sadece sizi daha da meraklandırır ve tahmin etmeye iter; lâkin tahminleriniz neredeyse hiçbir zaman tutmaz! Bu yüzden Terry Brooks'u çok severim, överim ve beğenirim.

    abi özenti ama cidden, hem ben DL2de sevemem pek daa özgün şeyler, Eddings'miş, Ursula'ymış Salvatore'ymişl falan,olmayan ilişkimizi burda bitirmek zorundayız malesef.. :twisted:
    saygılarımla...


    Neresi özenti çok merak ettim şimdi. Sadece Shannara'nın Kılıcı (ki kendisi 30 kadar kitap yazmıştır, bu sadece o kitaplardan biri ve ilkidir) LOTR ye benzer ki zaten TB onu yazdığında daha 19 yaşında bir gençtir ve o kitabı yazarken LOTR den esinlendiğini söyler. Ama gelipde bu yüzden " Hede. hödö, o adam özentidir, " demenin mantığı yok.
    Back to top View user's profileSend private message
    Eldarin_






    Joined: Dec 20, 2006
    Posts: -27
    Location: Yolcu

    PostPosted: Tue Aug 17, 2004 7:07 pm Reply with quoteBack to top

    Ben şahsen Margaret Weis ile Tracy Hickman dan başkasını tanımam.

    _________________
    Bu kullanıcı siteden ayrılan fakat forum düzeni açısından mesajlarının durması gereken kullanıcılar için ayrılmıÅ?tır. Kullanıcı kesinlikle yoktur. Sorumluluk ve yükümlülükleri site yönetimindedir
    Back to top View user's profileSend private message
    ElvenBard
    Kullanıcı
    Kullanıcı





    Joined: Jun 30, 2004
    Posts: 360
    Location: Forgotten Realms

    PostPosted: Wed Aug 18, 2004 1:55 am Reply with quoteBack to top

    TOLKIEN.

    Onun hayalgücünü, tasvir yeteneğini, karakterlerini, diyaloglarını, şiirlerini.. kısaca onun kalitesini başka hiçbir yazarda bulamadım. Çoğu gerek Tolkien'den, gerek birbirlerinden, gerek FRP'nin yazdıkları dünyaya etkisinden o kadar etkilenmişlerdi ki ortaya sanatsal değeri yüksek bir eser çıkaramadılar. Tabii aralarında iyiler var, yok değil, ama bence Tolkien'le kıyaslanmayı hak etmiyorlar.
    Back to top View user's profileSend private messageSend e-mailVisit poster's websiteMSN Messenger
    garbahad
    Kullanıcı
    Kullanıcı





    Joined: Jul 23, 2004
    Posts: 33
    Location: Istanbul

    PostPosted: Wed Aug 18, 2004 6:43 am Reply with quoteBack to top

    Bence Ed Greenwood bilmem hani elminster serisini yazan adam bence anlatımı baya iyi.
    Quote:
    Çoğu gerek Tolkien'den, gerek birbirlerinden, gerek FRP'nin yazdıkları dünyaya etkisinden o kadar etkilenmişlerdi ki ortaya sanatsal değeri yüksek bir eser çıkaramadılar. Tabii aralarında iyiler var, yok değil, ama bence Tolkien'le kıyaslanmayı hak etmiyorlar.
    :!: demişsin
    ama bence bu yanlış tolkein çok iyi bit toplum bilimciydi ve iyi bir gözlemci buna bişey demiyorum ama tolkein bütün bunları 1 ve 2. dünya savaşının etkisinde kalarak yazdı ayrıca endüstriyel devrimde de etkilenmiştir.İkinci kitapda entlerin saldırması tamamen bir mesaj buradaki mesajda şu doğa verdiğini bir gün geri alır yani birnevi intikamn ayrıca dikkatini çektiyse sauron bir diktatör gibi gösterilmiş ulaşılamaz ve dediği dedik.Kısacası herkes birşeyden etkilenmiştir.Sadece ilk olarak bu işi tolkein yaptı diye tolkein bu işin temeli kabul ediliyo ne yani ilk Salvatore yapsadı bu işi o mu temel kabul edilecekti? Wink

    _________________
    The Eight are given the power to save the world.But first they must learn to understand themselves-and each other.....
    Dragonlance Chronicles Vol:1
    Back to top View user's profileSend private messageSend e-mail
    ElvenBard
    Kullanıcı
    Kullanıcı





    Joined: Jun 30, 2004
    Posts: 360
    Location: Forgotten Realms

    PostPosted: Wed Aug 18, 2004 9:24 pm Reply with quoteBack to top

    şu Tolkien'in eserleri ve 1. 2. dünya savaşı benzetmelerine çok takılmayın, özellikle şunu belirtmek isterim ki Tolkien'in eserlerini yazdığı dönemlerde basın, televizyon, internet gibi topluma mesaj göndermenin kolay yolları ya mevcut değildi, ya da o şimdiki (özellikle medya) gibi topluma yön verecek güce sahip değildi. O zamanlar mesajlar insanlara kitaplarla, şiirlerle, sanatla ulaşırdı ve Tolkien de o dönemin son yazarlarındandı. Genel olarak artık idealist liderler veya sanatçılar dünyaya mesajlarını kitaplarla ulaştırma gibi bi tutum içinde değiller, çünkü bunun daha etkili yolları geliştirildi. Tolkien'in yaşadığı dönemin siyasal olaylarından etkilendiği doğru veya değil, bunu bilemeyiz, ki etkilenmiş olsa bile fantezi sanatını bu mesajlara alet etmiş olduğu söylenemez. Sonuçta o, şimdi kitleleri peşinden sürükleyen bi akım yarattı ve hiçbir fantezi okuru da siyaset peşinde değil. Kimse de fantezi edebiyatını siyasal mesaj vermek için kullanmıyor. Tolkien gibi yepyeni bir sanat dalı yaratan bir yazara bu tür yakıştırmalar yapıp başardığı işi gölgelemek çok yanlış.
    Back to top View user's profileSend private messageSend e-mailVisit poster's websiteMSN Messenger
    Feomathar
    Kullanıcı
    Kullanıcı





    Joined: Jun 27, 2004
    Posts: 67
    Location: Ä°stanbul

    PostPosted: Wed Aug 18, 2004 10:24 pm Reply with quoteBack to top

    drizzt_chosen wrote:
    Tolkien'i tasvirleri yüzünde eleştirenleri esefle kınıyorum, çok kitap okumama rağmen Tolkien'in Lotr'da verdii atmosferi, melankolik havayı hiç bi yerde bulamadım, yani onu fantezi türünün ilk örnei olduu için diil, yazıları için birincilik koltuuna oturtuorum.
    sonra David Eddings, Salvatore die gidio görüşlerim..



    Ben sahsen ikinci defa okumak istesem bile yüzüne bakamıyorum serinin.Ha bide Silmarillion dersen onu oğlu yazmış fakat yeterli değil ha Osmanlı tarihi ders kitabı okuyorum ha Silmarillion okuyorum, farketmiyo(abarttım yine).Ama tolkien'ı kötülemek istemedim hiç bi zaman ama ilk olduğundan abartılıyo biraz ve tanınmamış diğer yazarlara şans vermiyosunuz
    Back to top View user's profileSend private messageSend e-mail
    Vampir
    Kullanıcı
    Kullanıcı





    Joined: Dec 11, 2003
    Posts: 33
    Location: Bilinen Uzay

    PostPosted: Thu Aug 19, 2004 9:41 am Reply with quoteBack to top

    Bazı arkadaşlarımız büyümeden Tolkien'in değerini anlayamayacaklar,bazıları hiç anlayamayacaklar kanısındayım.Diyorum ki, kimi Tolkien'le karşılaştırdınız da daha iyi buldunuz.Buna bir yanıt yok.Abartmayı koyun bir kenara ben benim kelimelerimin Tolkien'i yeterince onurlandıramadığını düşünüyorum.Hangi açıdan bakarsanız bakın Tolkien diğerleriyle kıyas kabul etmeyecek bir yazardır.Daha iyi anlayabilmek için Tolkien üzerine yazılmış makaleleri okumalısınız.Ursula K. LeGuin'in fantazi hakkında yazdığı bir çok makalesi vardır Kadınlar,Rüyalar Ejderhalar adlı kitapta.Jared Lobdell'in erken dönem Yüzüklerin Efendisi incelemelerini içeren derlemesini de okuyabilirsiniz.İnternette bir sürü makale bulabilirsiniz.

    Tolkien'in alegorik bir dünya yarattığı iddiasına Tolkien'in cevabı açık ve nettir.Alegorilerden nefret ederim der ve sonra birşeyin alegorisini okuyacağınıza açın tarih okuyun diyerek de yol gösterir.Bırakın bunları bir kenara arkadaşlar çünkü bunların bir faydası yok, aksine bir sürü zararı var.Eseri ideolojik bir kalıba sokar.Ki böyle bir durum fantazyada kabul edilebilir değildir.Fantazyanın asıl önemini yani kendini tanıma ve yüzleşme öyküsü anlamında önemini göz ardı eder bu yaklaşım.Onu somut gerçekliğin basit tuzaklarına çeker.Onu kısır politik çekişmelerin bayağılığına mahkum eder.

    _________________
    "Ve sancaklar duvarlardan ve payandalardan çekilip alınıyor ve o Kulelerin Kulesi'ne götürülüyor ve atalarının tozlarının arasına yatırılıyor." - (Mervyn Peake - Titus Groan)
    Back to top View user's profileSend private messageSend e-mailVisit poster's website
    tremour
    Kullanıcı
    Kullanıcı





    Joined: Feb 22, 2004
    Posts: 54
    Location: izmir

    PostPosted: Thu Aug 19, 2004 12:22 pm Reply with quoteBack to top

    R.salvatore bizim isteklerimize cok uyuyo bence yok bruenor oldu geri dirildi yok drizzt dustu olmedi cok uyuyo bizim istegimize o yuzden sanki biz yazıyomusuz gibi oluyo kitap ama margret weis ve tricy hickman bizim isteklerimize uymuyo fazla bu yuzden daha heycanla okunuyo dl ama sonradan onlarda batırdı
    bu yuzden bisey diyemicem
    Back to top View user's profileSend private message
    garbahad
    Kullanıcı
    Kullanıcı





    Joined: Jul 23, 2004
    Posts: 33
    Location: Istanbul

    PostPosted: Thu Aug 19, 2004 1:08 pm Reply with quoteBack to top

    Even bard saçmaladın her kitabın politik bir yönü vardı politika bir söz sanatıdır ha kimileri edebi açıdan anlayacak bunu ama kastım o değil sözlere hükmeden kişidir politikacı.Tolkein tamamen bu dünyayı yansıtmıştır bende önceleri sizin gibi düşünüyordum tolkein le politika bağdaşmaz diyordum ama bu görüşle birkez daha okudum onun yakın çevresinin demeçlerini okudum belgeseller izledim ama hep aynı kapıya ulaştım tolekein toplumsal yozlaşmayı ve dünyamızdaki kötülükleri yansıtmak amacıyla bu kitabı yamıştır ha tolkein çok akılcı ve yaratıcı bir insan bir dahi ama ötesi değil onun da korkuları ve endişeleri vardı o bunlara sırt çevirmek yerine bununla yüzleşmek için bunları yazı bence.Çağını fantastik bir uslupla yansıttı

    _________________
    The Eight are given the power to save the world.But first they must learn to understand themselves-and each other.....
    Dragonlance Chronicles Vol:1
    Back to top View user's profileSend private messageSend e-mail
    ElvenBard
    Kullanıcı
    Kullanıcı





    Joined: Jun 30, 2004
    Posts: 360
    Location: Forgotten Realms

    PostPosted: Thu Aug 19, 2004 9:52 pm Reply with quoteBack to top

    Güzel kardeşim politikayla siyaset ayrı şeylerdir, ben politika kelimesi kullanmadım dikkatini çekerim. Tolkien'in yaşadığı dönemde yaşamadık, gördüğü tepkiler o zaman için doğaldı fakat hala daha bu tür bilinçsiz yaklaşımların olması hayret verici. Tolkien emsali olmayan bir edebiyat dalına yıllarını vermiş bir sanat adamıdır, dönüp şöyle bir bakın; tek bir adamın yarattığı akımın gelişerek ne büyüklükte bi kitleyi peşinden sürüklediğini, nasıl bi sektör yarattığını, kaç bin kişinin bu işten para kazandığını, yazdığı kitapların da filmlerinin de ne rekorlar kırdığını göz ardı etmeyin. şu anda bu forumda onu tartışıyoruz ki o olmasaydı böyle bir forum olur muydu? Emin ol ki Tolkien yaşadığı çağı fantastik bir dille anlatmaktan çok daha fazlasını yaptı.

    _________________
    <em>Grave digger, when you dig my grave.. could you make it shallow? So that i can feel the rain..</em>
    Back to top View user's profileSend private messageSend e-mailVisit poster's websiteMSN Messenger
    Vampir
    Kullanıcı
    Kullanıcı





    Joined: Dec 11, 2003
    Posts: 33
    Location: Bilinen Uzay

    PostPosted: Fri Aug 20, 2004 1:06 am Reply with quoteBack to top

    Politika kelimesinin karşılıklarından biri de siyaset.Ben de tam olarak bu anlamda kullandım.İkincisi Tolkien'in duruşu politik bir duruş değil.Daha genel,daha insani bir duruş.Politik bir tartışmadan öte felsefi bir tartışmadır güç ve yozlaşma olgusu.Doğanın yıkıma karşı geliştirdiği tavır ise hassas ve eskici bir duruş.Saf bir duruş.Basitçe ben doğanın pervasızca yok edilişinden nefret ediyorum ve güce duyulan tamahkarlığın insanı yozlaştıracağına inanıyorum demiş Tolkien.Bunları hangi konjektürden etkilenip yazdığının önemi yok.Çünkü konjektüre bağlı düşünceler değiller.
    Gelgelelim Tolkien'in yazdıklarını, üzerine çok şey söylenecek, bazen saptırılıp alegorik hale getirilecek bazı tartışmalara endekslemek yaptığı başka şeyleri göz ardı etmek demektir.Bu daha felsefi tartışmalar Yüzüklerin Efendisi'ni okuyanlar için anlaşılması olmazsa olmaz şeyler değildir.Çste arkadaş bahsetmiş Tolkien fantazya denilen şeyi geniş kitlelere ulaştırmıştır.Tolkien fantazyanın basit bir masal olmadığını daha derinlikli bir iş olabileceğini göstermiştir.Dili,kurgusu,verdiği emek daha sonra yazacak bütün yazarların dikkatle üzerinde durması gereken bir noktadır.Yüzüklerin Efendisi kadar taklit edilmiş başka bir eser yoktur zannımca.Ayrıca bir karakter öyküsü,gelişimi anlamında Yüzüklerin Efendisi çok önemli bir öyküdür.Bakıldığında bütün bir dünyayı tarihiyle,kültürüyle,diliyle bir bütün olarak yazmıştır bu adam.Tek başına bir büyük mitin altından kalkmıştır.Böylesine engin bir hayalgücünü daha karmaşık meselere girip gözardı etmek doğru değil.Yüzüklerin Efendisi büyük bir öykü, okuyanların çoğunun bir hüzün bataklığına itecek denli etkileyici bir öykü.Çoğu okuyanın gerçek olmasını dileyeceği ama olmayacağını bildiğinden kitabın kapağını kapattığında dertleneceği bir öykü.Ben burdayım,beni okuyun, size anlatacak büyük ve eşsiz bir öyküm var diyerek hüzün ve neşeyle karışık bir sesle çağıran ve en büyük değeri de verdiği muhteşem hazda olan bir eser Yüzüklerin Efendisi.Tolkien ise ağzında piposuyla oturan ve kadim bir büyücü ve onun büyüsü yazdıklarını hakkıyle okuyanları bağlayan kudretli bir efsun.

    _________________
    "Ve sancaklar duvarlardan ve payandalardan çekilip alınıyor ve o Kulelerin Kulesi'ne götürülüyor ve atalarının tozlarının arasına yatırılıyor." - (Mervyn Peake - Titus Groan)
    Back to top View user's profileSend private messageSend e-mailVisit poster's website
    fingolfin
    SeçilmiÅ? SavaÅ?çı





    Joined: Jan 08, 2004
    Posts: 1636
    Location: Ä°stanbul

    PostPosted: Fri Aug 20, 2004 10:29 am Reply with quoteBack to top

    Feomathar wrote:
    Ben sahsen ikinci defa okumak istesem bile yüzüne bakamıyorum serinin.Ha bide Silmarillion dersen onu oğlu yazmış


    Silmarllion oğlu tarafından yazılmamış sadece derlenmiştir. O çocukta onları yazacak kapasite yok...

    Ne Yüzüklerin Efendisi ne de Usta'nın diğer eserleri basit eserler değil. İçeriğinin yanı sıra anlatım olarak da dolu eserler. Bu hem belli bir kesimce anlaşılmasını güçleştiriyor hem de diğer bir kesimin gözünde Tolkien'i bir üst seviyeye taşıyor. Tolkien'in Usta diye anılması sadece fantastik kurguda önemli kilometre taşlarından biri olması değil aynı zamanda anlatımındaki titizlik ve akıcılık.
    Quote:
    Bazý arkadaþlarýmýz büyümeden Tolkien'in deðerini anlayamayacaklar,bazýlarý hiç anlayamayacaklar kanýsýndayým.
    Bu da tamamen katıldığım bir düşünce.

    Yüzüklerin Efendisi'nin arkasında yazan son derece güzel bir cümle var: 'Hikayeler ikiye ayrılır gerçek olanlar ve gerçek olması gerekenler, bu okuyacağınız ikinci türden bir hikaye.' Ve benim kitabı okuyup 'fantazi' dünyasına adımımı attığımdan beri eklediğim bir şey var: 'Onu gerçek yapmak benim elimde'
    Back to top View user's profileSend private messageVisit poster's websiteMSN MessengerICQ Number
    chosen
    Kullanıcı
    Kullanıcı





    Joined: May 07, 2004
    Posts: 1299
    Location: yollar...

    PostPosted: Sat Aug 21, 2004 1:38 pm Reply with quoteBack to top

    [quote="LourdesTr"]
    drizzt_chosen wrote:
    LourdesTr wrote:
    Firble wrote:
    Modern yazarlar içinde (yaşayanlar) benim için terry brooks vazgeçilmez bir yere sahip. quote]

    Benim için de. Türkiye'de ne yazık ki Terry Brooks'a " Tolkien özentisi, lotr kopyacısı " diye bakılır ve zaten böyle diyen insanlarla ilgi ve alakamı direk keserim, bu elemanlarda Jean Rabe'in DL kitaplarına bile " anlatım süper konu süper hemen al " diyen elemanlardır zaten.

    Kendisinin anlatım ve tasvir gücü süperdir, ayrıca olayları biraz belli eder; ama bu belli edilen kısım sadece sizi daha da meraklandırır ve tahmin etmeye iter; lâkin tahminleriniz neredeyse hiçbir zaman tutmaz! Bu yüzden Terry Brooks'u çok severim, överim ve beğenirim.

    abi özenti ama cidden, hem ben DL2de sevemem pek daa özgün şeyler, Eddings'miş, Ursula'ymış Salvatore'ymişl falan,olmayan ilişkimizi burda bitirmek zorundayız malesef.. :twisted:
    saygılarımla...


    Neresi özenti çok merak ettim şimdi. Sadece Shannara'nın Kılıcı (ki kendisi 30 kadar kitap yazmıştır, bu sadece o kitaplardan biri ve ilkidir) LOTR ye benzer ki zaten TB onu yazdığında daha 19 yaşında bir gençtir ve o kitabı yazarken LOTR den esinlendiğini söyler. Ama gelipde bu yüzden " Hede. hödö, o adam özentidir, " demenin mantığı yok.


    Hede, Hödö, o adam özentidr demioz, hede hödö o adam diil o seri özentinin allahıdır her yönden dioz!

    _________________
    Ozan gülüyordu olanlara. Kahkahası karanlıÄ?ı deliyordu. Durdu bir an sonra yine kahkahası duyuldu. Bu seferki olacak olanlara atıftı...
    Back to top View user's profileSend private messageSend e-mailVisit poster's websiteMSN Messenger
    Fallen
    SeçilmiÅ? SavaÅ?çı





    Joined: Jul 04, 2004
    Posts: 1054
    Location: Ä°zmir

    PostPosted: Sun Aug 22, 2004 7:37 am Reply with quoteBack to top

    Tabiiki kimse usta TOLKİEN'in hayalgücüne erişemez, ama günümüzden bir örnek vermek gerekirse Weis&Hickman ikilisini verirdim, bu arada Shannara çok özenti, Salvatore'de çok abartı..(Shannara'nın diğer kitaplarını okumadım bu arada)

    _________________
    Sahi nasıldır yüzü dostunun.. senin yüzündür o pürüzlü ve kusurlu bir aynada...
    Back to top View user's profileSend private messageMSN Messenger
    fingolfin
    SeçilmiÅ? SavaÅ?çı





    Joined: Jan 08, 2004
    Posts: 1636
    Location: Ä°stanbul

    PostPosted: Sun Aug 22, 2004 11:56 am Reply with quoteBack to top

    Weis&Hickman ikilisinin anlatımlarını -daha önce de bir kaç başlıkta belirtmiştim sanırım- son derece sığ ve basit buluyorum. Shanaara serisini okumadım yorum yapamayacağım. Ayrıca arkadaşlar bu özentilik meselesi hakkında 'Kitapgah'da ilgili bir başlık var bu konuyu orda tartışalım lütfen.
    Back to top View user's profileSend private messageVisit poster's websiteMSN MessengerICQ Number
    Display posts from previous:      
    Post new topicReply to topic


     Jump to:   



    View next topic
    View previous topic
    You cannot post new topics in this forum
    You cannot reply to topics in this forum
    You cannot edit your posts in this forum
    You cannot delete your posts in this forum
    You cannot vote in polls in this forum


    Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

    :: HalloweenV2 phpBB Theme Exclusive ::
     
    FRPWorld.Com ülkemizdeki fantezi edebiyatı ve frp sevenleri bir araya getirmeyi amaçlayan bir web sitesidir. 2003 yılında kurulmuş olan sitemiz kullanıcı ve yöneticilerimizin katkıları ile büyüyüp Türkiyenin en büyük frp sitelerinden birisi olmuştur. Galerisi, indirilecekler kısmı, akademisi, yazarları ile sitemiz tam bir frp hazinesidir. FRPWorld sizin de desteklerinizle böyle olmaya devam edecektir. FRP'nin doyumsuzca yaşandığı bu diyara hoş geldiniz.

    FRPWorld, yeni bir frp dünyası


    Sitede bulunan yazı, doküman ve diğer içerikler siteye ait olup başkaları tarafından kopyalanması, dağıtılması ya da ticari amaçla kullanılması yasaktır.
    Siteye yapmış olduğunuz katkılar frpworld.com'un olup bunları yayınlama ya da yayınlamama hakkı site yöneticilerine aittir.


    Sayfa Üretimi: 0.63 Saniye