Ä°Å?i politize etmemek koÅ?ulu ile biraz bahsedeyim adamdan.
Hakikaten de sıradıÅ?ı bir zengin, hikayesi de bir tür Amerikan rüyası hikayesi, elbette ilkinden söz ediyorum, sonra çocukları ve onların çocukları sıra ile mirası devralmıÅ?lar.
Asıl zengin olduÄ?u alan petrol tesisleri, adam oldukça akıllıca taktikler kullanarak petrol endüstrisinin yüzde doksandan fazlasına sahip olmuÅ?. Ä°kinci yükseliÅ?i de 30ların kriz dönemi, Rockafeller Merkezini o sırada yaptırıyor. Tabii tam da kriz sırasında böyle bir iÅ?e giriÅ?mesi tam bir güç göstergesi. Bunu elbette Nevada Ã?ölünde de yapabilirdi, ancak New York ta yapınca tabii daha çok insan gösteriyi fark edebiliyor.
New York un zenginleri denince bir isim anılmadan geçilmez.
Astor... Bu adam da baÄ?ımsızlık savaÅ?ının hemen sonrasında New York a göç etmiÅ?. Ã?nce ticaretle sonra emlak iÅ?i ile uÄ?raÅ?mıÅ?, kendi döneminin en büyük zenginlerinden, özellikle kentin daha güney bölgelerinde bizzat yaptıÄ?ı bir sürü otel, tiyatro, kütüphane ve benzeri yerler var. Daha yukarıda çocuklarının yaptırdıÄ?ı Astoria oteli var.
Ancak sanırım daha sonra biraz 1870lerinin daha büyük zenginlerinin gölgesinde kalıyor.
New York un en güzel özelliklerinden birisi özellikle kentin orta bölümünde ABDnin birçok zengininin adına kütüphaneler, gösteri merkezleri, halka açık gökdelenler müzeler oluyor. Tabii zaten var olan büyük kütüphanelerde parklarda da söz konusu zenginlerin adına salonlar kolleksiyonlar bulunuyor. Kısacası henüz bilmiyorsanız bile ülkenin zenginlerini öÄ?renebilliyorsunuz buradan...
_________________ HARBE GÄ°DEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
ArkadaÃ…?lar bunu yazmak zorunda hissettim kendimi...
Ã?ncelikle en azından New York basketbol taraftarları slogan atmayı bilmiyorlar... NBA Basket maçlarındaki defans sloganının çok güzel olduÄ?u için belirlenmediÄ?ine inanıyorum artık. Bu sloganın benimsenmesinin nedeni basit olması. Ä°ki hece sonuçta DE-FANS. Slogan üç heceye çıktıÄ?ında mesela GO-KNÄ°CKS-GO sloganını New Yorklular neredeyse hiç söyleyemiyorlar... Yani bireysel çabalar oluyor tabii ama tüm saha bir aÄ?ızdan söyleyemiyor.
Bilmiyorum belki baÅ?ka Å?ehirlerin basket takımları böyle deÄ?ildir, ya da beyzbol maçları böyle deÄ?ildir ama NBA böyle...
Aslında maçlar bizim bildiÄ?imiz anlamda maçtan çok eÄ?lence gibi... Ã?ç dört dakikalık molalarda bile birileri çıkıyor sahadan yukarıya TiÅ?ört atıyor, birileri tiÅ?örtü kapmaya çalıÅ?ıyor, maça gelen ünlüleri çekiyorlar ( biri maçı terk etmiÅ?ti çekildikten sonra üstelik de 3000 dolarlık yerde oturmasına raÄ?men ) zaten gazozcusu, sosisçisi falan geziyor, zaten arka taraf direk yemek yerleri ile dolu...
Bir ara bir kadın benim oturduÄ?um tirübüne gelip balon tipi bir Å?ey daÄ?ıttı. Herkese iki tane verdi ( Ben almadım, çocuklar alsın mutlu olsun diye ) ikisini birbirine vuruyorsun ses çıkıyor. KadıncaÄ?ız yırtındı iki balonu birlikte vurup melodik bir ses üretilsin diye hani slogan olmuyor, el falan da çırpmıyorlar en azından balonları vursunlar diye...
Olmadı yapamadılar, beceremedi benim New Yorklularım yav... Vallahi Kanada takımının oynadıÄ?ı maçta bir avuç Kanadalı ( sayıları New Yorkluların 50de biri idi ) maçın bir arasında slogan attı adamlar baktı yahu tüm sahayı bastırıyor sesleri sustular mecburen... ( NBA de Kanada takımları da oynuyor. )
Velhasıl evet maçlar ilginç, güzel ama alıÅ?tıÄ?ımız bildiÄ?imiz maçlardan çok farklı bir havada oynanıyor. Daha çok bir çeÅ?it sirk gibi, hadi bildiÄ?imiz maç ile sirk havası bir Å?ey diyelim.
Zaten aynı mekana sirk de geliyor yılın bir döneminde... Eh sirk yokken de NBA ile idare ediyor benim New Yorklularım. : ) ) )
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Koydum ama onu bana sor be Catboy kardeÅ?... Devasa boyutta resimlerdi. Ben de mecburen kaldırdım.
Facebookta var eÄ?er hesabın varsa girip oradan bakabilirsin.
GelmiÅ?ken Ekleme de yapayım dedim...
Central Park tan biraz bahsedeyim.
Ä°lk geziÅ?im New Yorktaki ilk günümdeydi. KaldıÄ?ım hostel Central Park ın kuzey bölgesine komÅ?u bir cadde üzerindeydi. Dolayısı ile hostele yerleÅ?tikten sonra korkunç derecede uykulu olsam da hadi gidiip bir bakayım Å?u Central Parka dedim. DoÄ?rusu hayal kırıklıÄ?ına uÄ?radım. Evet güzel bir park ama sıradan bir park iÅ?te denilecek bir yerdi.
Daha sonra öÄ?rendim ki parkın asıl gezilecek yerleri güney bölgedeymiÅ?. O bölgelere de taaaaa mart ayında gittim. Ancak oralar konusunda da aynı fikre sahibim evet güzel bir park evet kendince bir havası var. Evet dinlenmek için çok uygun... Ama öyle bir sanat harikası beklemeyin...
Ama belki de aslında tam da bir sanat harikası olmadıÄ?ı için dinlenmeye uygun... Ã?ünkü öyle bir heykele, bir binaya ya da parkın kendisine bakıp bakıp hayran kalmakla vakit kaybetmiyorsunuz.. Mesela Viyananın parklarında ben o duyguyu çok yaÅ?adım.
Parkın alt bölümünde bir buz pateni pisti var. KıÅ? boyunca ve ilkbaharda martın sonuna kadar açık. Ve doÄ?rusu parkın en sevdiÄ?im yeri. Bu sefer nasip olmadı ama gelecek sene mutlaka paten kaymak istiyorum.
Ã?st taraftada bir gölette kayıÄ?a binebiliyorsunuz. Ben de kayıÄ?a binme hastasıyımdır. Herkes sevgilisi çocuÄ?u ile en azından bir iki arkadaÅ?ı ile binerken ben tek baÅ?ıma bindim. Herkes önce tuhaf tuhaf baktı sonra alıÅ?tılar. Ä°ki üç saat göleti turladım.
Bisiklet de kiralayabiliyorsunuz bu arada ya da satranç seti var. Bunların dıÅ?ında da parkta ufak ıfak ilginç yerler var. Mesela yazın açık olan bir tiyatro alanı var. Bedava oyunlar sergileniyormuÅ?. New Yorkta bulunduÄ?um yaz günlerinde böyle bir yeri bilmediÄ?im bilsem de panik içinde kalacak yeri ve okulu düÅ?ündüÄ?üm için nasıl bir yer olduÄ?unu görme fırsatı bulamadım. Artık gelecek aÄ?ustosta belki görürüm.
Beldelevere Kalesi diye bir yer var. Ã?yle Rumeli Hisdarı falan beklemeyin sakın.. Bilmiyorum ben tanıtımını okuduÄ?umda öyle sanmıÅ?tım. Küçük bir kale... Ama bir kayık hastası olduÄ?u kadar da kayık hastası olan benim için (yav sanırım çok hastalıÄ?ım var ) yine de ilgi çekici idi... Ã?stüne çıkıp parka yukarıdan baktım bir de... O da ayrıca hoÅ?uma gitti.
Bunun dıÅ?ında yine iyice parkın güney ucuna yakın yerde bir hayvanat bahçesi var... Yine fena deÄ?il... Hani bu civardayken bir hayvanat bahçesine gidelim derseniz gidebilirsiniz. Giderseniz mutlaka tropik alanı görün... Kesinlikle en güzel yeri orası...
Ben Madagaskar çizgifilminden özenip gittim. Ama sadece su aygırı ile penguenler var. O çizgifilmde zebra, aslan ve zürafa da vardı. �çünü bulamadım. Bilmiyorum artık çizgifilmde Madagaskar adasına kaçıyorlardı. Oradalar mı?
Bu arada New Yorkta birden fazla hayvanat bahçesi vardır. EÄ?er hayvanat bahçelerini çok seviyorsanız. Bunlardan en iyisi Bronxtadır. Burasına hatta hayvan parkı diyorlar birçok hayvan sanırım nisbeten açık alanlarda yaÅ?ıyormuÅ?.
Ayrıca yine hayvanat bahçesinin yakınlarında sanırım yine yazın bedava konser verilen bir alan varmıÅ?..
Ama zaten mart ayında bile parkta yaptıÄ?ım yarım saatlik gezinti boyunca dört tane ayrı bireysel gösteriye rastladım. Yani birini seyredebilirsiniz bu tür Å?eyleri seviyorsanız. Ayrıca parkta binbir çeÅ?it bedava etkinlik de oluyor. EÄ?er biraz uzun kalıyorsanız internetten araÅ?tırılabilir. Zaten birazdan uzun kalıyor ve bir parça müze tiyatro basket maçı benzerlerine gidiyorsanız, bedava Central Park etkinliklerini istemeseniz de öÄ?reniyorsunuz. : ) ) ) )
Neyse bu da benim Central Park maceramdı. DoÄ?rusu en çok aklımda kalan bir babanın oÄ?luna buz hokeyini öÄ?retiÅ?i idi. Sopa ile topu nasıl süreceÄ?ini gösteriyordu. Ben de ilgi ile izledim.
Bir de parkın yanında iki müze vardır. Metropolit
Küçük Ä°talya ve Ã?in Mahallesinden bahsetmiÅ?tim arkadaÅ?lar... Å?imdi bir genel olarak bir etnik New Yorktan bahsetmek istedim.
Buranın aslında modern bir Babil olduÄ?u söylenebilir. Babil Efsanesini belki bilirsiniz. Eskiden tüm insanların bir arada yaÅ?adıÄ?ı bir Å?ehirmiÅ? Babil. Bir gün Babil kralı Tanrıların katına ulaÅ?acak bir kule yapmaya karar vermiÅ?.
Ä°nÅ?aat baÅ?layınca o kadar kızmıÅ? ki Tanrılar tüm insanları Dünyanın farklı farklı yerlerine sürmüÅ?ler. Her birinin de farklı bir dille anlaÅ?malarını saÄ?lamıÅ?lar ki bir daha kendi aralarında anlaÅ?amasınlar.
Burası da bugün Dünyanın neredeyse her yerinden gelen insanlarla dolu... Genel notlar alayım hepsine iliÅ?kin...
Ã?inliler...
Amerikalıların zamanında hayran olduÄ?u, sonra küçümsediÄ?i, sanırım Å?imdi yeniden hayran olduÄ?u millet. Ã?ok hareketli ve neÅ?eli insanlar... Açıkçası ben zaman zaman anlamakta ve anlaÅ?makta zorlanıyorum. Hem size karÅ?ı cana yakınlar, ama bir yandan da tuhaf bir içlerine kapanmıÅ?lıkları var. AnlayacaÄ?ınız hem anlaÅ?ıyorsunuz. Bir yandan da anlaÅ?amıyorsunuz.
Japonlar, Koreliler , DoÄ?u Asyalılar...
Zaman zaman alıÅ?kın olmayanlar için Ã?inlilerden ayırt etmek zor olabilir. Ancak zamanla belirli farkları öÄ?reniyorsunuz. Ã?zellikle Japonlar ve Koreliler öne çıkıyor ki onları da andım zaten... Bir ufak Kore sokaÄ?ı bile var New Yorkun... Ve özellikle lokantalarında yemekler Ã?inlilerinkinden çok daha güzel geldi bana...
Ä°talyanlar...
SokaÄ?a attıkları sandalye ve masalarla Küçük Ä°talya Caddesinde Akdeniz havası yaratmayı baÅ?armıÅ?lar ki.... Ne kadar teÅ?ekkür etsem azdır adamlara... Yemeklerine ama bir türlü alıÅ?amadım. Tamam kötü deÄ?il yeniyorlar. Ama tam olarak damak tadıma uymuyor.
İrlandalılar....
Sent Patrick festivalini anlatmıÅ?tım. Ortam olarak en rahat ettiÄ?im yerler genelde Ä°rlandalıların. Kendilerine özgü bir neÅ?eleri var. Ancak onlara ait özel bir yer yok Å?ehirde.. Tüm New Yorka yayılmıÅ?lar.
Yunanlılar....
Allah adamlardan razı olsun... Adam gibi damak tadıma uygun ilk yemeÄ?i onlar sayesinde yedim... Müzikleri çok güzel. Yemekleri çok güzel. Türk Kahvesi de yapıyorlar, adını Yunan Kahvesi koymuÅ?lar ama olsun...
Afrikalı Amerikalılar...
Harlem mahallesi ve Bronxta daha çok oturuyorlar. Harlemi ayrıca anlatacaÄ?ım. Soul Food adında özel bir yemek tarzları var. Jazz neredeyse onların müziÄ?i... Birkaç defa Jazz dinledim. Cidden kulaÄ?a çok güzel gelen bir müzik bir de müzik aletlerinin sınırlarını sonuna kadar zorluyorlar.
Latin Amerikalılar...
El Barrio, Washington tepeleri denen bölgelerde daha çok oturuyorlar... Ã?zellikle Meksikalılar Ã?inle birlikte New Yorkun en güçlü mutfaklarını oluÅ?turuyor. Acı.... Ã?zellikle Latin Amerika denince akla gelen...
Evet arkadaÅ?lar aklıma gelenleri bir defa daha tekrarlayayım dedim.. : ) ) ) )
Bir daha ki sefere Harlemden biraz bahsedeyim. Sonra da üniversitelerden bahsederim.
Burası taaaa Hollandalılara uzanan ayrı bir kasabaymıÅ? aslında... Ä°ki yüzyıl öyle kalmıÅ?.. 1920lerde Å?ehre katılmıÅ?... Afrikalı Amerikalıların yerleÅ?im yeri olması da sanırım ya 20lerde ya 30larda...
Harleme bir arkadaÅ?ımda onun ısrarı sonucunda gittik. Tehlikeli bir mahalle olarak bilinir. Ancak biz ana caddelerden yürüdük.
Bölgenin batı yakası zaten Kolombiya Ã?niversitesi denilen zannediyorum New Yorkun en ünlü üniversitesinin yerleÅ?kesini barındırıyor. Bu yerleÅ?kenin hemen üstünden aÅ?aÄ?ıya doÄ?ru inen 125. cadde var ki.. Bu caddenin üzerinde hemen hemen Harlemin en ünlü binaları var.
Apollo tiyatrosu ve Slyvia lokantası en çok övülen yerler. Slyviada Afrikalı Amerikalıların mutfaÄ?ı yani Soul Food dedikleri yemek türü varmıÅ?. Ama vaktimiz dar olduÄ?undan yiyemedik.
AÅ?aÄ?ıda 116. cadde üzerinde Harlemin meÅ?hur camisi var. MeÅ?hur diyorum çünkü ABDnin ünlü zenci liderlerinden Malcom X bu camiinin önünde öldürülmüÅ?.
Harlemin tadını fazla çıkaramadık. Ã?zellikle arkadaÅ?ım çok kısa geldiÄ?i için... Tekrar gidersem eÄ?er mutlaka tekrar yazacaÄ?ım.
Starfell, burada son iki haftama girdim yahuuu. Ama eÄ?er gelecek sene tekrar gelirsem ( ufak da olsa gelmeme ihtimalim var ) biraz daha araÅ?tırırım Malcolm X'i. Zaten burada olduÄ?um süre boyunca da adını epey duydum. Neyse New York'un Ã?niversitelerine geçeyim.
New York Ã?niversiteleri
ArkadaÅ?lar burada Manhattandaki baÅ?lıca üniversiteleri yazacaÄ?ım. New York'un diÄ?er bölgelerinde baÅ?ka üniversiteler de var onları çok iyi bilmiyorum. Hatta neredeyse hiç bilmiyorum.
Kolombiya Ã?niversitesi: Bugünkü New York Å?ehri üzerinde kurulan ilk üniversite... Ã?yle ise niye New Yorkun ilk üniversitesi demiyorsun diyebilirsiniz. Cevap aslında New York'un doÄ?asında gizli... KurulduÄ?unda bu üniversite New York Å?ehrinde deÄ?ilmiÅ?. O zamanlar Harlem ayrı bir kasabamıÅ?. Dolayısı ile bu üniversitenin New York Å?ehrinde ( yani Å?ehrin yayıldıÄ?ı alanda demek istiyorlar) kurulan ilk üniversite olduÄ?unu bellirtip reklam yaparken, baÅ?ka bir üniversitenin (NYU) ise New York Å?ehrinin diyerek reklamını yapabiliyorlar.
Kolombiya bir IVY ligi üniversitesidir. IVY liginin ne olduÄ?unu ABD üniversiteleri konusunda benden daha bilgili bir arkadaÅ?ımın yazdıklarını aynen aktararak yazıyorum.
ABDde üniversiteler arası futbol maçları oluyor ki birçoÄ?unuzun bunu filmlerden izlediÄ?ini tahmin ediyorum. Ancak akademik olarak çok baÅ?arılı üniversiteler tahmin edebileceÄ?iniz gibi futbolda ( onların futbolu bizimki deÄ?il ) daha baÅ?arısız oluyorlar. Dolayısı ile bu okullar futbol maçlarında daha iddialı olabilmek için kendi aralarında bir lig oluÅ?turmuÅ?lar ve sadece akademik baÅ?arıları belirli bir düzeyin üzerinde olan üniversiteleri bu lige alıyorlar.
Mesela NYU akademik olarka oldukça baÅ?arılı olarak bilinmesine raÄ?men bu grupta deÄ?il. Dolayısı ile IVY ligte futbol takımı olan üniversiteler genellikle akademik camiada oldukça üst düzey kabul edilen üniversiteler oluyor. Bu üniversitelerden birisinde okuyan bir tanıdıÄ?ınız varsa gurur duyabilirsiniz, ama benimle gurur duymayın, benim okuduÄ?um okul IVY ligi okulu deÄ?il çünkü...
Kısacası Kolombiya güzel bir labaratuarları olan, hoÅ? bir kampüsü, güzel labaratuarları, muhakkam Türkiyedeki milli kütüphaneden muhtemelen iki üç kat fazla kitabı olan bir kütüphenesi olan, kısacası verdiÄ?i dersleri ve hocalarını sevmeseniz bile kendinizi geliÅ?tirebilecek olanakları size sonuna kadar sunan bir okul deyip bitireyim.
NYU: New York'un üniversitesi olarak özellikle kendilerini tanıtıyorlar. New Yorkun kalbi olarak düÅ?ünülebilecek bir bölgede çok sayıda binaları var... Tam anlamda bir yerleÅ?keleri olmasa da New Yorkun bir bölümü bu üniversitenin kendi bölgesi gibi olmuÅ?.
Kütüphanelerini biz de kullanıyoruz. Gerçekten muazzam bir kütüphane... Ki ODTÃ?nün kütüphanesi de bana zamanında muazzam gelmiÅ?ti. Bu ondan sanırım birkaç misli büyük.
Olanaklar açısından Kolombiya'nın gerisinde de olsa, akademik olarak bir standartı sürdürmeye çalıÅ?mak zorunda olmamak üniversiteyi biraz daha özgür hale getirebiliyor. Bunu her zaman kendini çok satanlar listesinde olmak zorunda olan bir yazarın biraz daha kafasına göre yazmasına benzetebilirsiniz. Ä°yi de kötü de bulunabilecek bir Å?ey...
Ancak en azından bunu yapan okullar arasında New York'ta en iyisi, sanırım ABDde de en iyilerden birisi...
CUNY: Tam anlamı ile devasa bir üniversite.. Ã?Ä?renci sayısı ile binaları ile.. Programları ve bölümleri ile...
Binaları sanırım New Yorkun her yerine yayılmıÅ?... Ã?ok sayıda yerli ve yabancı öÄ?renciye burs da veriyorlar. Ama bir parça büyüklüÄ?ün ve farklı bölümlerin kopukluÄ?unun yarattıÄ?ı bir hantallıklarının olduÄ?unu hissettim.
Yine de oldukça güzel ve girilmesi düÅ?ünülebilecek bir üniversite... En azından New York'un akademik camiasının içinde NYUdan hemen sonra adı geçiyor. Sanırım böylesine büyük olması en azından ona farklı bölümler arası çok kapsamlı bir iletiÅ?im saÄ?lama yeteneÄ?i veriyor. En azından bu özelliÄ?i ile diÄ?er üniversitelerin arasında öne çıkıyor.
New School Ã?niversitesi: Farklı üniversiteler hatta ülkelerden savundukları fikirler yüzünden kurulan insanların oluÅ?turduÄ?u bir üniversite o nedenle bir adı da Sürgün Ã?niversitesi... Ayrıca benim de içinde bulunduÄ?um üniversite Å?u an itibari ile...
DiÄ?erlerine göre daha küçük ve kaynakları oldukça sınırlı... Ama çok farklı fikirlerden akademisyenlerin olması açıkçası faydalı oluyor... Ã?oook geniÅ? sanat bölümleri var. ODTÃ? mühendislik aÄ?ırlıklıydı. AnlayacaÄ?ınız burada aÄ?ırlık neredeyse zıt yöne sanat alanına kaydı. Tasarım, Moda, Jazz gibi böümleri var. Ben bu bölümlerden birinde deÄ?ilim. Ä°ktisat Bölümündeyim.
Bunun dıÅ?ında daha birçok üniversite de var. Ama en çok bilinenler bunlar... DiÄ?erleri en azından Manhattan adasında çok seyrek karÅ?ıma çıktı.
Ã?ncelikle: New Yorktan ayrılıyorum. Türkiye'ye dönüyorum. AÄ?ustosta geri dönme ihtimalim de var dönmeme ihtimalimde... EÄ?er dönersem günlüÄ?ü bir kere daha açacaÄ?ım. Geriye baktıÄ?ımda biraz da Aegronun talebi ile bu günlük daha çok New York u ziyaret etmek isteyenlere yönelikti. EÄ?er günlüÄ?ü yeniden açarsam bu defa New Yorktaki yaÅ?ama özellikle benim yaÅ?amıma iliÅ?kin yazmak istiyorum bir de biraz da bireysel bazı noktaları da yazabilirim.
Ayrılırken OluÅ?an Dertler: Evin içinde bırakacaÄ?ım her eÅ?ya için para ödemek gerekiyor. Kısaca tüm eÅ?yalardan kurtulmam gerekiyor. Gönül ister ki ihtiyacı olan birilerine vereyim. Ancak mobilyaları gelip taÅ?ıyacak hiç bir yardım kuruluÅ?una rastlayamadım. Mecburen atacaÄ?ım. Mutfak eÅ?yaları ile kıyafetlerimi vereceÄ?im her halde ama kıyafetlerimi yıkamam lazım. Hayatımda ilk defa elimdeki eÅ?yalardan kurtulmaya çalıÅ?ıyorum ilginç bir durum. : ) ) )
Aklımdakiler: Ã?zellikle her gün gözümün önündeki Empire States Binası. Kimi zaman tepesi bulutların üstünde gözükmüyordu. GörüldüÄ?ü gecelerde ise hep bambaÅ?ka renklerde idi. Sanırım o gün hangi ülkenin bayramı ise o renkte oluyormuÅ?. 29 Ekimde ben göremedim ama kırmızı beyaz olduÄ?unu söyledi arkadaÅ?larım.
Hudson Nehri kıyısında oturup ne olacak Å?u Dünyanın hali diye düÅ?ündüÄ?üm anlar. Uzaktan yeÅ?il Ã?zgürlük Heykeli ufaacıııık da ols gözüküyordu.
SevmediÄ?im yanlar: Ã?zellikle her yerde rastladıÄ?ım ilk gün Oriyantasyon denen Türkçesini bulamadıÄ?ım ( Her halde AlıÅ?tırma gibidir ) etkinlikten tutun, müzelerde ve bir defa üniversitemizi ziyaret eden grupta da sürekli gördüÄ?üm Amerikan eÄ?itim tarzı... Å?u Bugün çocuklar Å?unları öÄ?reneceÄ?iz diye baÅ?layan, bir yandan konuyu anlatırken bir yandan Å?imdi çocuklar ne öÄ?rendik Å?unu öÄ?rendik diye sürekli hatırlatan en sonunda da hadi hatırlayalım çocuklar ne öÄ?renmiÅ?iz diye bitiren eÄ?itim tarzı...
Vallahi o anlarda iyiki burada çocuk olmamıÅ?ım dedim. Açıkçası ben katıldıÄ?ım bir eÄ?itim programından ne öÄ?reneceÄ?ime kendim karar vermek isterim. En azından benim kontrol edebileceÄ?im bir boÅ?luk olmasını en azından..
En çok Neyi Sevdim: Sokaklarda dolaÅ?ırken rastladıÄ?ım binbir dili. Ä°nsanların yabancılara karÅ?ı bu kadar doÄ?al davranması. DıÅ?ardan gelen birçok insanın Å?ehri bu kadar hızla benimseyebilmesi. Sokaklarda, parklarda birbirinden tuhaf birçok insanın kendi tarzlarında yaÅ?ayabilmesi.
Son Günler: Son günleri nostaljik geçirmeye karar verdim. GittiÄ?im yerlere gidiyorum. Tabii bir iki de yapmak istediÄ?im Å?ey vardı. Mesela BirleÅ?miÅ? Milletlerden bazı arkadaÅ?larıma mektup attım. BirleÅ?miÅ? Milletlerin kendine özgü bir postahanesi var o nedenle resmen mektuplar New Yorktan deÄ?il BirleÅ?miÅ? Milletlerden yollanmıÅ? oluyor.
AÅ?aÄ?ı Manhattanla, Ã?in Mahallesine mutlaka gideceÄ?im.
Bitirirken: Ä°Å?te böyle New Yorktan bir Firble geçti. KuÅ?kusuz New York denen Å?ehir beni özleyecektir. Ama ne yapalım artık bakacaÄ?ız dönebilecek miyim dönemeyecek miyim? Buraya son bir not daha koymayı düÅ?ünüyorum kapatmadan önce... Sonrada artık günlüÄ?ü en azında aÄ?ustosa kadar tozlu raflara kaldırıyorum. : ) )
Bir New York manzaralı resimlerini görmek kısmet olmadı Firble...
Bu New York'a gidemeyen insanların iyice iÅ?tahını kabartan güzel günlüÄ?ün için teÅ?ekkür ederim, umarım baÅ?ka ülkeleri de görmek kısmet olur ve bu günlük olayı artık Firble Dünya Turunda serisi olarak devam eder...
Posted:
Sat May 23, 2009 7:13 am
Emek verip; biz, New York'u sadece amerikan filmlerinin setlerinde görebilenler için yazdıklarından dolayı teÅ?Å?ekkürlerimi sunuyorum sana Firble.
Dilerim herÅ?ey istediÄ?in gibi olur. Dilerim saÄ? salim dönersin (Domuz gribi fln dikkat et kendine)
özelikle nba maçları hakındakileri hayranlıkla okudum...
TEbrikler Oraya gie bilecek imkan yaratıÄ?ın için kendine...
umarım BaÅ?ka Å?ehirlerden de haber getirisin
_________________ Ã?LÃ?M NEREDEN VE NASÄ°L GELÄ°RSE GELSÄ°N!!! Savas NaÄ?ralarmız kulakdan kulaga yayilacaksa ve silahlarimiz elden ele gececekse ve baskalari silah sesleriyle,savas ve zafer narâlariyla cenazelerimize agit yakacaksa Ã?LÃ?M HOS GELDÄ° SEF
Å?u andan itibaren geri döndüm arkadaÅ?lar. Siteye tam dönüÅ? için haftasonuna kadar süre isteyeceÄ?im. Ä°lk günler biraz kendime gelemiyorum.
Son bir macera yaÅ?adım, uçaÄ?ı kaçırdım, 24 saat kadar havaalanında kaldım çünkü evi devretmiÅ?tim, Manhattanda cuma akÅ?amı altıdan sonrada adam gibi ucuz otel bulmak neredeyse imkansız, uçak yolcuÄ?u da eklenince buraya neredeyse 48 saat uyumamıÅ? geldim. Å?imdi Å?imdi bugünün akÅ?am saatlerinde toparlanıyor gibiyim.
Firble, son bir New York Günlükleri bölümü bekliyorum ben hala son bir bölüm daha ekleyecektin ya hani geri dönüÅ?ten sonra belki alıÅ?ma sürecinden, ülkende özlemiÅ? olduÄ?un Å?eylerden filan da bahsederdin diye umuyordum
View next topic View previous topic
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum