Modules
  • Ana Sayfa
  • AvantGo
  • Downloads
  • FAQ
  • Feedback
  • Forums
  • Journal
  • Private Messages
  • Recommend Us
  • Search
  • Statistics
  • Stories Archive
  • Submit News
  • Surveys
  • Top 10
  • Topics
  • Web Links
  • Your Account

• Who's Online
    Şu an sitede, 1 ziyaretçi ve 0 üye bulunuyor.

Henüz üye değilseniz, Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

Languages
    Site Lisanını Seçin

FrpWorld.Com :: View topic - New York Günlükleri
    Forum FAQ  |  Search  |  Memberlist  |  Usergroups   |  Register   |  Profile  |  Private Messages  |  Log in

New York Günlükleri View next topic
    View previous topic
    Post new topicReply to topic
    Author Message
    Firble
    Forum Yöneticisi

PostPosted: Fri Dec 25, 2009 2:25 pm Reply with quoteBack to top

New Yorkta YılbaÅ?ı

New Yorkta yılbaÅ?ı, hatta kıÅ? deyince aklıma ilk gelen paten pistleri.... Kentin birçok yerinde kasımdan nisana kadar açık birçok paten pisti var. Açık havada gökdelenlerin arasında buz pateni yapmak güzel bir duygu olmalı....

Olmalı diyorum çünkü yapmaya cesaret edemedim. AyaÄ?ını bir kere kırmıÅ? bir kere burkmuÅ? birisi olarak, ABDdeki korkunç boyutlardaki saÄ?lık masraflarını da göz önünde bulundurduÄ?umda biraz dikkat etmek gerekiyor sanırım.

Neyse en azından Rockafeller Merkezindeki meÅ?hur aÄ?acı gördüm. Rockafeller Merkezini daha önce anlatmıÅ?tım. New Yorkun en meÅ?hur yerlerinden birisi NBC studyoları da merkezin içinde. Ben studyoları turladım ama deÄ?il NBC Türk kanallarını bile çok az izleyen birisi olarak pek heyecanlanmadım. DiÄ?er katılanlar falanca muhabirin haber sunduÄ?u yer, filanca artistin makyaj yaptıÄ?ı yeri falan görünce heyecanlandılar tabii, hatta bir yerde haber sunan adamın oturduÄ?u sandalyeyi kaldırmıÅ?lar, insanlar oturmak ister diye.

Neyse bu merkezin önündeki alan kıÅ?ın buz pateni pistine dönüÅ?en binbir alandan birisi... Sanırım en meÅ?huru.

Bir tane Times Meydanının hemen yanında, Milli Kütüphanenin önünde var. ( Milli Kütüphane hani Å?u Yarından Sonra filminde veletlerin sıÄ?ındıÄ?ı yerdi, içeride bedava kablosuz internet var, filmde veletlerin hayatını kurtarıyordu bine birkaç defa benim de bedava internet sayesinde bir bakıma hayatımı kurtardı. : ) ) ) Bir tane de (benim en sevdiÄ?im o aslında ) Central Parkın güney bölgesinde var. Bir dördüncü de Harlem de... Daha da vardır kesin. Bunlar benim bildiklerim...

Sonuç olarak paten yapanları izlemek bile çok güzel. Hem Rocakfeller Merkezinin etrafında sayısı bini bulup geçen insan olduÄ?u için de izlemek daha zevkli oluyor.

Eh bunun dıÅ?ında belki en meÅ?hur çılgınlık aÄ?açlar. Tren Ä°stasyonları, iÅ? yerleri, devlet binaları, alıÅ?veriÅ? merkezleri, küçük boyutlu parklar, ve bizim apartmanın içinde deÄ?iÅ?ik ama hemen hepsi makul boyutlarda aÄ?açlar var. Zaten bir iki hafta önce kent merkezinin sokakları aÄ?aç satıcıları ile dolmuÅ?tu. AÄ?açları kaldırımlara yayıyorlardı. Geçemiyorduk bile.

Bu arada Noelin en meÅ?hur baÅ?ka bir yanı, sırf Noelde yapılan gösteriler. Yine Rockafellerde Rockets diye bir gösteri var. Adı en çok duyulan gösteri o... Geçen sene çok merak etmiÅ?tim bu sene gittim. Genel olarak güzel dans ediliyor. Ama dansların temaları birbirinden kopuk.... Yine de derslerin ortasında güzel bir gösteri idi.

Kentin kuzey batısında bir bale merkezi var, orada Fındık kıran gösterisi var, o da neredeyse Rockets kadar meÅ?hurmuÅ?. Bunun dıÅ?ında çeÅ?itli konserler ve gösteriler var. Ã?zellikle çocuk koroları aÄ?açların var olduÄ?u yerlerde kimi zaman gösteriler yapabiliyorlar. Yalnız bizim apartmanda yapmadılar sanırım. : ) ) )) ) ))

Bir de Cristmas yani sanırım 25 Aralık günü, yılbaÅ?ı gibi özel bir tarih. Bu tarihte herkes evinde ailesi ile zaman geçiriyor. Eh bizlerin Ramazan Bayramına benziyor. Dolayısı ile herkesin evinde geçirdiÄ?i Cristmas akÅ?amı, New York gibi para kazanma delisi bir kentte bile hiç umulmayacak profesyonel maÄ?azalar bile kapanıyor.

Eh bir de ne oluyor? Uçak biletleri ucuzluyor. Ben de dolayısı ile biletimi o tarihe yani yarına alıyorum o nedenle.. : ) ) ) ) ) Neyse yarın üçüncü New York Ä°stanbul yolculuÄ?una çıkıyorum.

Firble
    Forum Yöneticisi

PostPosted: Fri Dec 25, 2009 2:41 pm Reply with quoteBack to top

DoÄ?u Harlem Ya da El Barrio

Yahu bir göz attım günlüÄ?e... Nice eksik var. Ã?zellikle biri gözüme çarptı. Eh gidiyoruz, ne kadar dönmeyi planlasam da sonuçta belli deÄ?il. El Barrioyu anlatmadan gitmeyeyim dedim New Yorktan...

Efendim El Barrio, New Yorkun klasik bir etnik grubun ötekinin yerine geçtiÄ?i mekanlarından birisi imiÅ?. Zamanında Ä°talyanlar otururmuÅ?, sonra Porta Rikolular taÅ?ınmaya baÅ?lamıÅ?. 70lerde 95i cadde El Barrionun sınırı gibiymiÅ?, bu caddeyi beyazlar zor geçermiÅ?. Son 90lar gelmiÅ?, beyazlar caddeyi hepten geçip El Barrioya taÅ?ınmaya baÅ?lamıÅ?lar. Ama mahalle hala Porta Rikolu...

Mahallenin derinlerine gidince en çok göze çarpan özellik resimler. Mahallenin resmin her yerini resimle kaplamıÅ?lar. Akla gelebilecek her tür resim var, ülkelerine ait resimler, komik resimler, ünlü Porta Rikolular. Her köÅ?esinden müzik sesi, ama Ä°spanyolca müzik sesi duyabileceÄ?iniz bir yer. Ä°spanyolca da Ä°ngilizceden daha fazla konuÅ?uluyor.

Ã?ok sıcak bulduÄ?um ama bir türlü nedense aramda sanki hep bir mesafe var gibi gelen bir kültür, genel olarak Hispanik, özel olarak Porta Riko kültürü. Yemeklerine yeni yeni alıÅ?ıyorum. GörünüÅ? olarak berbatlar, içerik olarak, eh her Å?eyi birbirine katıyor sayılırlar... Ekmek arasına mesela pilav bile konuyor. Aslında herÅ?ey konuyor. Ama iÅ?te tekrar tekrar müsait zamanlarda deneye deneye alıÅ?ıyor insan.

Lokantalar, hatta dükkanlar bana çok iç içe geçmiÅ? sıkıÅ?ık geldi. Aslında bu sıkıÅ?ıklıÄ?ın bile kendince bir güzelliÄ?i var, ama iÅ?te bazen benim de kafamda sorunlar olduÄ?u zaman daha geniÅ? bir mekana ihtiyaç duyuyorum o zaman Ã?in Mahallesi daha iyi geliyor.

Sonuç olarak Hispanik ve Ã?inliler New Yorkun en dinamik tabakası, aslında Hispanikler bir adım önde, çünkü Ã?inlilerden çok daha fazla karıÅ?mıÅ?lar New Yorka... Bugün New Yorkluların birçoÄ?u Ä°spanyolcayı vurgularına bile son derece dikkat ederek konuÅ?uyor, hatta biz yabancılar öyle konuÅ?mayınca uyarıyorlar.

Böyle iÅ?te... El Barrio dan bir Firble geçti derler ileride. Manhattanın ikinci bir Hispanik Mahallesi daha var, Washington Tepeleri, Broadwayde müzikali bile vardı. Bir daha ki döneme oraya da gitmeyi planlıyorum. : ) )

catboy
    Site Yazarı
    Site Yazarı

PostPosted: Sat Dec 26, 2009 8:45 am Reply with quoteBack to top

Firble wrote:

Bu arada uzun süre New York'ta kalırsanız ve benim gibi yolunuz sık sık Empire State'in civarına düÅ?erse binanın tepesindeki ıÅ?ıklara bakın... Deniyor ki bu ıÅ?ıklar her gün o günü milli bayram olan bir ülkenin bayrak renklerinde yanıyormuÅ?... 29 Ekimde de kırmızı beyaz yandıÄ?ını söylediler ama ben o gün dikkat etmemiÅ?im.

demiÅ?tin ya zamanında peki bu yıl fark edebildin mi bunu merak ettim, gerçekten de kırmızı beyaz yandı mı bu yıl 29 ekimde...
    Back to top View user's profileSend private messageVisit poster's website
    Firble
    Forum Yöneticisi

PostPosted: Wed Dec 30, 2009 8:15 am Reply with quoteBack to top

Yok bu sene cidden hiçbir Å?ey fark edemedim. Ã?ok yoÄ?un geçti sene... Bakalım hala sonuçları da bekliyorum.

Firble
    Forum Yöneticisi

PostPosted: Tue Jan 26, 2010 8:22 am Reply with quoteBack to top

Yeniden New York

Bu ucuncu yeniden gerci... Bu defa uc saate yakin gecikmeden sonra gelebildim. Eve donerken daha da geciktim. Bindigim metro treni mucizevi sekilde farkli bir tren hattinin yoluna girdi ve yolu uzatti. Eve gider gitmez de yattim uyudum. Turkiye saati ile iki uc gibi yatmis oldum. Cok gec degil ama bir onceki aksam yaklasik uc saat uyumustum. Buraya gelirken uyku duzenini bastan alt ust edilince uyum saglamak daha kolay oluyor.

Neyse yagmurlu bir New York gunu... Ilk ugradigim yer elbette okulumdu. Her zamanki gibi yabanci ogrencilerini ayni ozenle karsiladirlar. Okulumu sevmiyorum. Sevdigim yanlari var ama paraya cok duskunler ogrencilerini dusunmuyorlar. New Yorkun tamami parayi hep dusunur gerci. Ama bir universitenin para kaynagi olarak neyi gordugu onemlidir. Kimi universite ogrencilerini kaynak olarak gorur kimisi urettigi bilimi... Ilk grup surgun universiteleridir. Yani aslinda sizin olmayan sizin ne urettiginizi umursamayan universiteler.

Neyse sonra Cin Mahallesine gittim. New Yorkun en sevdigim yeri. Her sey ucuz ve ozenle hazirlanmis. Bu ozen hep bizim hosumuza giden bir ozen olmayabilir. Ama acikcasi ben saygi duyuyorum. Findikli Tavuk isimli bir yemekleri var. Tavuk Findik aci biber elma karisip bir yemek oluyor. Bu benim Cin Mahallesindeki yemegim. Onu yedim. Cay ictim. Bir de Baloncuklu Cay ictim.

Sonra da dondum okuluma...

New Yorku ozledim mi? Evet ozledim. Her yani istedigim gibi olmasa da sanirim yasamim burada... Turkiyede bir yasamim yok.... Dahasi sanirim biraz da kacmak istiyorum. En azindan tam anlami ile yasamimi yoluna koyana kadar. Kacmak isteyen bir insan icin de belki de en uygun sehir New York.

Neyse iste sonuc olarak bir defa daha dondum. Ne diyelim hayirli olsun. Gunluge en azindan yaza kadar devam edecegim.

Firble
    Forum Yöneticisi

PostPosted: Tue Feb 02, 2010 2:28 am Reply with quoteBack to top

Metropolitan Muzesi

Aslina bakarsaniz bu muze, genellikle New Yorkta gezilecek yerler listesinde ilk 10dadir. Yalniz cocuk ve genclere yonelik rehberler haric. Acikcasi muzede gezen cocuk ve genclerin cogunun yuzunde hafif acikli bir ifade vardi. En azindan benim gorebildigim bolumlerde....

Aslinda belki biraz hareketli olsa onlarin da hosune gidebilecek yerler var. Ama muze belki de bir muze oldugu icin hakli olarak tarihi canlandirmak yerine sergilemeyi terich ettigi acin aslinda cok ilginc olan bircok sey, cok duragan oldugu icin ozellikle yasi daha kucuk arkadaslarin cok ilgisini cekmeyebiliyor.

Neyse ben Yunan-Roma galerilerini gezdim. Bir parca deli oldugum icin, gezdigim yeri tam gezeyim mantigi ile uzun uzun inceliyorum. Eee muze de zaten sabahtan aksama kadar acik. Yemek yiyebilecegim dort ayri yer var... Kim tutar beni? ? ? ??

Bir not... Muzeye aslinda ucret odenmiyor. Bagis aliniyor. Ama adamlar onerilen miktarlar demisler giriste. Senin onerim beni baglamaz da demek mumkun tabii. Ama bir de muzedekileri anlatan ses cihazi da alinca oyle diyemedim. Odedim odenecek miktari. Ama bir dahaki sefere belki giriste onerilen miktardan daha az bagis da yapabilirim.

Muzenin en guzel yani medeniyetlerin eserlerinin sergilendigi odalarin da o medenityetlere ait binalar gibi tasarlanmalari. Ornegin Roma eserleri Roma hamamina benzeyen bir yerde sergileniyor. Tabii Misir bolumunde yaptiklari daha uc bir sey olmus. Adamlar gidip binanin kendisini, Misir tapinaklarindan birini getirip muzenin ortasina koymuslar. Hatta tapinagin ortasindaki golun de aynisindan yapmislar.

Neyse Amerikalilar, ozellikle de New Yorklular bir seyleri sergilemesini iyi bildiklerini dusunurum. Benim gibi cilgin degilseniz bile, begendiginiz seylerin onunde durarak muzede bir gun harcamaniz mumkun. Tabii daha kisa bir sure harcamayi da dusunebilirsiniz. O zaman oncelikle Cin bolumunu oneririm. Oylesine bir girip ciktim, ama en azindan Avrupa muzesinde bulamayacaginiz kadar zengin bir bolum.

Neyse sonuc olarak Dunyanin en unlu muzelerinden birisi denen muzeden de bir Firble gecmis oldu. Muzeye tekrar gidip diger bolumleri de daha ayrintili gezebilirim. Eeee bosuna muze delisi demiyorum kendime... : ) ) )

Firble
    Forum Yöneticisi

PostPosted: Sat Feb 06, 2010 6:43 am Reply with quoteBack to top

Metroda Sanat

Bu konuda en unlu metro Moskova Metrosudur. Ama New York metrosu da hic fena degil. Oncelikle resmi sanat var. Resmi derken bizzat metroyu insaa edenlerin planladigi sanati kastediyorum. Kimi zaman ufak resimler, kimi zaman iki uc heykel oluyor. Asla tum metroyu kaplayip onu rengarenk hale getirecek kadar cok resim ya da heykel olmuyor. Ama bilmiyorum. Boyle etrafimi sarmak yerine tek tuk beklenmedik yerde karsima cikan sanat benim daha cok hosuma gidiyor. Aslinda bu tur ufak resimler, heykeller New Yorkta bircok yerde insanin karsisina cikabiliyor.

Bir de illegal sanat yani grafitiler var. Genellikle metroda zaten olan resim ve kimi zaman posterlerin uzerine yapilyor. Boyle oldugu zaman onlari degistirip farkli bir sekil veriyor. Kimi zaman da az da olsa basli basina bir resim de yapabiliyorlar. Acikcasi bu sekilde korsan yapilmis resim ve yazilari gordugumde ilk onlara bakiyorum. Cogunlukla komik oluyorlar. En azindan gune gulerek baslamis ya da gulerek bitirmis oluyorum.

Tabii bambaska bir sanat turu de var... Muzik... Kimi zaman piyano, ya da elektronik ses tesisti gibi getirilmesi zor seyleri metroya getirebiliyorlar. Ki bu sanirim onlarin metro teskilatindan izin aldiklarini gosteriyor. Ancak elbette daha ufak, ornegin gitariyla gelip de metronun icerisinde muzik yapanlar oluyor... Ozellikle bu tur muzik yapanlari cok seviyorum. Genellikle Latin Amerika muzikleri caliyorlar. En beklenmedik anda bir muzik dinlemek belki hosuma gidiyor. Acikcasi emeklerine de cok saygi duyuyorum bu sekilde muzik yapanlarin.

Firble
    Forum Yöneticisi

PostPosted: Wed Feb 10, 2010 8:52 am Reply with quoteBack to top

Ozgurluk Heykeli ve Ellis Adasi

Ozgurluk Heykeli hakkinda daha once yazmisim. Bu defa Ozgurluk Heykelinin yanisira Ellis Adasi denilen adaya da gideyim dedim. Ellis Adasi denilen bu ada, Heykelin hemen hemen yaninda... Zamaninda (20. yuzyilin baslarinda ) ucuncu sinif bilet alan gocmenleri buradan gecirip ulkeye sokarlarmis. Sokarken de saglik kontrolu yapar bir de kimmis niye gelmis anlamak icin soru sorarlarmis. Adamlar sehrin dibine kadar gelirmis gemi ile, sonra gemiden birince ve ikinci sinif yolcular indikten sonra tekne ile Ellis Adasina goturulurmus. Saglik kontrolu ve sorgu sirasinda dikkat ceken bir grup ki bu sayi gelenlerin yuzde 20sini bulabiliyormus. daha detayli sorgu, tibbi kontrol ya da zeka testinden gecirilirmis. Bunlarinda yuzde 10u ( yani genelin yuzde 2si geri yollanirmis )

Neyse benim durumume gelince... Gecen yazida yazmistim. Bu iki adanin bugun tursitlerin en sevdigi yerler oldugundan korkunc bir siradan gecilerek ancak onlara ulasmak mumkun oluyor. Ancak icinde bulundugumuz mevsimin bulunmaz nimetleri kar kis ve firtina bu sirayi eritip bitirdiginden, kisin bu adalara gitmek icin bulunmaz bir zaman. Tabii adalarin acik bolumlerinde dolasmak, mesela Ozgurluk Heykelinin oldugu adadan Manhattani seyretmek istiyorsaniz, kis insani biraz usutebiliyor. Ama Ellis Adasinin icinde dolasmak istiyorsaniz sonucta soguk ya da sicak fark etmiyor.

Eee ben de Ozgurluk Adasina ( Heykelin bulundugu adaya oyle diyorlar ) ciktim. Bir etrafini dolastim. Ilk tekne ile ama Ellis Adasina gittim. Vallahi tekneden Ozgurluk Heykelinin oldugu adaya indigimizde bizi karsilayan adamin sozleri hostu... Manyaksiniz her halde bu havada buraya geliyorsunuz dedi adam, tam manasi ile Turkceye cevirirsek.

Neyse Ellis Adasina gelirsek.. Ada etkileyici idi. Herseyden once milyonlarca insanin gectigi milyonlarca olayin yasandigi adanin sessizligi ilgi cekici idi. Adadaki islemlerin cogunu ikinci kattaki dev bir salonda yapiyorlarmis, ve islek gunlerinde salon ( yaklasik olarak akla gelebilecek buyuk bir sinema salonunun sanirim iki kati ) tiklim tiklim olurmus. Kadinlarla erkekleri ayirip ayri bolumlerde kontrol ediyorlarmis.

Tabii simdi, ozellikle kisi salon bombos ve o kadar seyin yasandigi yerin bombos olmasi insani etkiliyor.

Sergiler tabii guzel yapilmis. Zaten ABDliler bu isten anliyorlar. Gerci belki bir parca canlandirma da yapabilirlerdi. Ama belki milyonlarca insanin anisinda hala canli olan gunlerin canlandirilmasi henuz cok saglikli degil.

Adanin ilginc bolumlerinden birisi disarda bulunan saniyorum bu adadan iceri girenlerin isminin yazili oldugu bir duvar var ( belki oyle olmayabilir, tam emin degilim belki isteyen her ABDli duvara isim yazdiriyor olabilir ) ABDliler arasinda buraya gelip buyuk buyuk babalarinin ismini aramak yaygin bir gelenekmis. Tabii 1900lerin baslarinda Avrupadan gelmis olanlarin yapabilecegi bir sey, eger sadece girenlerin ismi yazilmissa. Bir de gocmenlerle ilgili bilgilerin oldugu ilginc bir arastirma yeri var. Mesela her hangi bir ulkeden gelenlerinden hangi eyalete ne kadar dagildigina bakilabiliyor. Turkiyeden gelenlere baktim. Yanlis hatirlamiyorsam cogunluk kuzeyde soguk eyaletlerde idi...

Neyse boyle... Ellis Adasindan da boylece bir Firble gecmis oldu. Darisi diger yerlerin basina diyelim.

Firble
    Forum Yöneticisi

PostPosted: Thu Feb 11, 2010 5:16 am Reply with quoteBack to top

New Yorkta Kar Fırtınası

Evet arkadaÅ?lar New Yorkta da kar tatili olur mu derseniz. Olur. Aslında dün henüz daha hava gayet güzelken üniversiteyi yarınki yaÄ?ıÅ?tan dolayı tatil ettiler. Bugün yarın da okulun tatil olacaÄ?ını açıkladılar. Eh bilmiyorum fırtına yarına devam eder mi?

New Yorklular herÅ?eyi abartmayı seven bir insan grubu olduÄ?undan.... DıÅ?arı çıkanlara kıÅ? hayatta kalma kutusu ( onlar Winter survival kit diyorlar ) ile çıkmayı öneriyorlar. Bahsedilen yer Manhattan, her adım binalarla kaplı, bir sorun olsa insanların ulaÅ?ması bir dakikadan bile kısa sürer. Ama iÅ?te Dünyanın en zengin ülkesinin, en meÅ?hur Å?ehrini kar bu hale getirebiliyor.

Ä°Å?in ilginç yanı sadece kara yolları deÄ?il, metro hatları da buzlanmadan dolayı sorunlu. O nedenle seferler aksıyor. Metronun hava alması için fan sistemi inÅ?aa etmek yerine pratik düÅ?ünüp yolların altına mazgallarla kapatılan metroya açılan boÅ?luklar açmıÅ?lar.

Bu boÅ?luklar, öncelikle yazın en sıcak olan yer olan asvaltın sıcaÄ?ını doÄ?rudan aÅ?aÄ?ıya aktarıyor ve bahsettiÄ?im metro cehennemini yaratıyor. KıÅ?ın da soÄ?uÄ?un çoÄ?u metro duraÄ?ına doÄ?rudan aktarılmasını saÄ?lıyor. Yere yaÄ?an kar, yerin altındaki ulaÅ?ımı aksatmayı baÅ?arıyor böylece...

Kısaca kar fırtınası, New York Å?ehrini bir anda bir felaket alanına çevirebiliyor. Bu normal bir Å?ey mi belki? Ama bana her Å?eye raÄ?men yapılacak ek bir Å?eyler olabilirdi gibi geliyor. Belki en azından felaketi ciddiye alıyorlar denebilir. Hatta daha da ileri gidip aÅ?ırı ciddiye alıyor ve dramatize ediyorlar.

Neyse... Pazartesi de BaÅ?kan Günü... Ä°ki ünlü ABD baÅ?kanının doÄ?umgünlerini aynı güne getirip kutluyoruz. Nasıl kutluyoruz? Tatil yaparak kutluyoruz. Böylece bir haftaya yakın bir tatilimiz olmuÅ? oldu New Yorklular olarak. Ne mutlu bize ? ? ? ?

Firble
    Forum Yöneticisi

PostPosted: Tue Feb 16, 2010 10:39 am Reply with quoteBack to top

Bu da Ã?in YılbaÅ?ısı

ArkadaÅ?lar, önceki gün yani 14 Å?ubat günü Sevgililer Günü olmasının yanısıra aynı zamanda Ã?in Takviminin yılbaÅ?ıydı, Ã?in Takvimine göre Kaplan Yılına girdik. New Yorkun Ã?in Mahallesindeki kutlamaların da izlenmesi önerildiÄ?inde ben de gidip görmek istedim.

Her Å?eyden önce mahalle tıklım tıklımdı. Zaten daracık sokaklar, en azından Å?ehrin üst kesimine göre bir de bol bol insanla durunca ilerlemek neredeyse imkansızdan da öte imkansız hale geldi. Nisbeten geniÅ? caddelerden araçlara ayrılmıÅ? yolu bol bol ihlal ederek yürümek mümkündü. Ama dar sokaklar zaten kapatıldıÄ?ından ihlal edilecek bir yol da kalmamıÅ?tı.

Ã?ncelikle yılbaÅ?ının asıl kutlandıÄ?ı alana gittim. Tıklım tıklım dolu olduÄ?u için pek bir Å?ey göremedim. Tabii bu bir bayram deÄ?il de yılbaÅ?ı olduÄ?u için etrafımdaki insanlar kendi kendilerine eÄ?leniyordu. Ã?ncelikle eÄ?lenmesi gerekenler tabii Ã?inli kardeÅ?lerimizdi... Onlar tabii asıl coÅ?kuyu yaratıyordu. Ancak açıkçası günün heyecanını etraftaki herkes paylaÅ?ıyordu. DoÄ?rusu yabancı bir topluluÄ?un bayram sevincini paylaÅ?manın oldukça güzel bir duygu olduÄ?unu hissettim.

YılbaÅ?ı vakti geldiÄ?inde ki, nasılsa gündüz vakti geldi, bol bol havai fiÅ?eÄ?imsi bir Å?eyler patlattılar. Gündüz olduÄ?u için ortaya çıkan bir ıÅ?ık varsa da göremedim. Ancak bol bol kulaÄ?ı saÄ?ır edecek kadar fazla ses vardı. YılbaÅ?ı bitince tören alanına girebildim. Tabii alanın iki yanında masa açan Å?irketler vardı. Ama bunun dıÅ?ında Ã?in kültürünü de tanıtan bir iki masa vardı. Ã?inlilerin kaÄ?ıt katlama sanatlarını tanıtan bir masa vardı, oradan bir kaÄ?ıt kuÅ? ile yine kaÄ?ıttan yapılmıÅ? bir canavar yüzüne benzeyen bir Å?ey hediye ettiler. Ä°kinciyi yılın baÅ?ında baÅ? ucuma asınca iÅ?lerim rastgidiyormuÅ?.

Neyse tören alanında fazla durmadım, daha aÅ?aÄ?ıdaki bahsettiÄ?im dar sokaklara girdim. Dar sokaklarda bir saÄ?a bir sola gidip gelen, arada sanırım dinlendikleri bir yere girip, on dakika sonra tekrar ortaya çıkıp dolaÅ?an sanırım bir tür sembolik anlamları olan dansçılar ve onlar için müzik çalan bir grup var. Dansçılar ejderha kostümü giyiyorlar... Ya da yılan da olabilir bilmiyorum. Dansçıların geçtiÄ?i yerlerde insanların açılmasını bekliyorlar ki bu da kimi zaman zor olabiliyor. Bir defa önümdeki Ã?inli bir çocuÄ?un ezileceÄ?inden korktum açıkçası... Bunun dıÅ?ında yılbaÅ?ında Ã?in Mahallesinde köÅ?e baÅ?ında satılan insanların çok sevdikleri bir alet var. Aletin içinde bir sürü konfeti, yani renkli kaÄ?ıt var. Bir Å?ekilde aleti patlatıp konfetinlerin etrafa saçılması saÄ?lanıyor. Dolayısı ile de yılbaÅ?ı boyunca yerler renkli kaÄ?ıtlarla dolu oluyor. Ã?zellikle dört beÅ? kiÅ?i birden bu konfetileri patlattıÄ?ında insanlar çok mutlu oluyor. Eh onlar mutlu olunca, bu ihtiyar gnom Firble de seviniyor sonuç olarak.

Bu konfeti saçan aletlerin yanısıra aynı zamanda yere atıp ayaÄ?ınla basınca patlayan bir tür toz da var. Böylece zaten bolca var olan seslere yenileri de eklenmiÅ? oluyor.

Ã?in Mahallesine yılbaÅ?ına gelince yemeÄ?i de burada yiyeyim dedim. Ama lokantaların hepsinin önünde 30 40 kiÅ?ilik sıra olunca mahallede yemek yemek bir hayli zorlaÅ?tı. Sonunda ne yaptım? ? ? ? ?

Å?öyle yaptım. Baktım ki, bu turistik, tanınmıÅ? Ã?in Mahallesinde yemek yenmiyor. Ã?in Mahallesinin daha az bilinen bir yeri vardı oraya gittim. Orada yemek yedim. Orada da sorun neredeyse Ä°ngilizce yazısı olan hiçbir lokantanın olmaması idi. ABDnin ortasında Ä°ngilizce kelimenin bulunmadıÄ?ı bir bölge anlayacaÄ?ınız. Neyse bir yer buldum yemek yedim.

Elbette Ã?inde söz konusu yılbaÅ?ı daha bir görkemli kutlandıÄ?ı için, lokantada Ã?indeki kutlamaları izliyorlardı. Neyse ben de yemeÄ?imi yedim ve de evime döndüm.

Evet böylece Sevgililer Gününü de yılbaÅ?ını kutlayarak geçirmiÅ? oldum.

Firble
    Forum Yöneticisi

PostPosted: Thu Feb 18, 2010 12:34 pm Reply with quoteBack to top

Ä°ngilizce Bilmeyen Ä°nsanların Å?ehri New York

ArkadaÅ?lar, bir insan bir yabancı ülkede o ülkenin resmi dilini ülkenin insanlarından daha iyi konuÅ?tuÄ?unu hissedebilir mi? Eh oluyormuÅ? demek... Yahu burası resmen bir Ä°ngilizce bilmeyen insanların ülkesi gibi... Sokaklardaki, dükkanlardaki, tiyatrolardaki insanları falan geçiyorum. Onların Ä°ngilizceyi düzgün konuÅ?mamaları hatta hiç bilmemeleri elbette mümkün.

Ancak metrolarda anons yapan görevlilerden polislere pasaport görevlilerine, zaman zaman ulusal anıt denen yerlerdeki kiÅ?ilere kadar nice insanda ciddi bir telafuz sorunu var.

Yani sonuçta yabancıyım. Ä°ngilizcem de süper deÄ?il belki... Ama bir Å?ive olarak adlandırılacak telafuz sorunundan çok daha fazlası var. Zaman zaman adam ya da kadının ne söylediÄ?ini duymak bile mümkün olmayabiliyor. Ki özellikle metrolarda bu ciddi sorun olabiliyor çünkü bazen pat diye bindiÄ?iniz metronun gittiÄ?i hattı deÄ?iÅ?tiriyorlar bambaÅ?ka yere gidiyorsunuz.

Elbette Ä°ngilizceden arınmıÅ? bölgeler de var ki bunlar ayrıca ilginç Ã?rneÄ?in Ã?in Mahallesinde böyle bir bölgeyi yılbaÅ?ında keÅ?fettim. Hatta bir parça Ã?in alfabesinin harfleri hakkında da fikir edinme Å?ansım oldu.

Benzer Å?ekilde Ä°spanyolca dıÅ?ında dilin konuÅ?ulmadıÄ?ı sokaklar var. Tam emin deÄ?ilim ama Arapça ve Yunancanın da tek dil olduÄ?u bölgeler olabilir.

Aslında bu kadar farklı bölgelere ayrılması Å?ehrin insanın bilmediÄ?i dil hakkında birkaç parça da olsa bir Å?ey öÄ?renmesini ve bazen ortak dili olmadıÄ?ı kiÅ?ilerle de anlaÅ?abilmeyi öÄ?retiyor. Neyse iÅ?te arkadaÅ?lar, bir New York izlenimim daha sonuna geldim. Yeni bir izlenimde görüÅ?mek dileÄ?i ile diyelim. : ) )

Firble
    Forum Yöneticisi

PostPosted: Sat Feb 27, 2010 1:21 pm Reply with quoteBack to top

New York DoÄ?a Tarihi Müzesi

Bir müze bu kadar mı güzel olur? Ã?yle ki oraya kapanıp, bir yıl kalsam yine de sıkılmam gibi geliyor. Aslında ilginç de olur Operadaki hayalette hayatını opera binasında geçiren bir adamın hikayesi iÅ?leniyordu, hayatını müzede geçiren bir adamın hikayesi de güzel olabilir.

Müzede ne var diye sorarsanız, kısaca herÅ?ey... Dinazor Ä°skeletlerinden, aklınıza gelecek her hayvanın yaÅ?am ortamının canlandırılmıÅ? haline... Farklı medeniyetlerin yaÅ?am tarzlarından, göktaÅ?ları, uzay, deprem, kasırgalar, küresel ısınma, okyanuslar, pırlantalar....

Bilmiyorum tüm bunların üstüne bir Å?ey kaldı mı?

Kısacası evet. İçinde yıllar geçirebileceÄ?im bir müze... Ama bunun yanında... Ã?ocuklarla New York listelerinin üstünde... New Yorkun en iyi müzeleri listesinin ise biraz altında.. Nedeni de New Yorkun kendi egzantrik sanatının sergilendiÄ?i müzelerin daha üstte olması.

Yine de benim en çok zevk aldıÄ?ım müze kesinlikle... Ã?ocuk muyum neyim? ? ? ? : ) ) ) ))

Müzenin en güzel yanı içinde bulunduÄ?unuz her salonun aynı anda onlarca noktadan sizi etkileyen nesneler videolar seslerle dolu olması... Tabii ben deli olduÄ?um için müzeye gittiÄ?im dört beÅ? sefer boyunca gezdiÄ?im salonlardaki her ayrıntıyı okudum. Ã?zellikle uzay ve göktaÅ?ları bölümünde sizin her Å?eye dokunabilmeniz gerçekten çok etkileyici. Benim gibi daha çok ayrıntı isteyenler için de en ufacık parçanın bile öyle ayrıntılarına iÅ?aret ediyorlar ki, baÅ?ta ne bu deyip geçebileceÄ?iniz parça sizi etkileyebiliyor.

Planeteryum denen yer ama bence ilk gittiÄ?iniz Planetoryum deÄ?ilse izlemeye deymez. Tamam yukarıya bakıp gökyüzüne bakıyormuÅ? hissi veren tiyatro ortamı insanı ya da beni yani gnomu etkiliyor.

Ama film gerçekten kötü.. En azından benim izlediÄ?im Journey to the Stars çok kötü... Yani uzayla ilgili müzedeki her yazıyı harfine kadar okuyan, bunu da bir ders ya da görev için deÄ?il, zevk aldıÄ?ı için yapan benim gibi biri bile filmden hoÅ?lanmadı düÅ?ünün artık...

New Yorktaki birçok müze gibi buranın da bol bol yemek olanaÄ?ı var. Zaten her müze yemeklerini ve dükkanlarını özel bir özenle tanıtıyor. YemeÄ?i bilmem de dükkanlarda dikkat etmek lazım beÅ? para etmeyen bir Å?eyi o an büyük bir Å?ey gibi zannettirip satabiliyorlar bazen...

Firble
    Forum Yöneticisi

PostPosted: Sat Mar 06, 2010 6:18 am Reply with quoteBack to top

New York un Aci Hava Patent Pistleri

New Yorkta gecirdigin kis mevsimlerinin bir vazgecilmez yani var midir diye sorarsaniz. Evet bir tane, digerlerinden ayrilan ve evet sadece kis ve tamam biraz da ilkbaharin ilk ayinda tanik olabileceginiz bir sey var. Acik Buz Pateni Pistleri...

Gokdelenlerin ortasinda uzerinize vuran ruzgari hissederek paten yapmak gercekten zevkli bir sey olmali. Olmali diye yaziyorum cunku ben ne yazik ki yapmadim. ODTUde ilk gunumde ayagimi kirmistim. Burada ayagimi kirip hafifce sardirip ameliyat icin Turkiye ye gitsem, sarmak icin odedigim ucretin Turkiyeye ucak biletini gecme ihtimali var ne yazik ki...

Neyse sonucta ben paten yapmadim izledim. Ama izlemek bile cok guzeldi, ozellikle Yilbasina yakin zamanlarda...

Sehirde benim sevdigim, bildigim kadari ile de en meshur olan uc pist var. Ilki daha once de bahsettigim Rockafeller Merkezindeki... Basiniza toplanan onca insan, hemen dibinizden yukselen Rockafeller binasi ve de aralik ay boyunca buz pistinin hemen onunde duran New Yorklularin cok ovundugu dev yilbasi agaci var. Tabii etrafinizda istemediginiz kadar isik var geceleri...

Central Parktaki daha farkli, isik nisbeten uzakta parkin etrafinda, etrafiniz agaclarla cevrili ama biraz ileride gokdelenlerlerle kapli New York... Ilginctir sanki sehir orman, parksa New York Ormaninin ortasinda bir vaha gibi... Biraz ilerisi aril parilken etrafinin nisbeten karanlik olmasi da bu hissi arttiriyor.

Bir de Bryant Park adindaki Parkta, hani filmlerde falan bahsedilen New York Halk Kutuphanesinin hemen dibinde yer alan parkta kisin paten pisti kuruluyor, kaymak bedava... Eh iki pistin ortasi gibi.... Parkin etrafindaki otantik New York trafigini, gokdelenlerden birindeki spor merkezinde kosu bantinda calisanlari gorebiliyorsunuz. Oturup dinlenmek icin bile en sevdigim yerlerden biri, buz patenini izlemeyi ise cok cok seviyorum. Yapmayi da her halde severdim.

Darktimes
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Sun Mar 07, 2010 1:26 am Reply with quoteBack to top

Firble wrote:

Bir de Bryant Park adindaki Parkta, hani filmlerde falan bahsedilen New York Halk Kutuphanesinin hemen dibinde yer alan parkta kisin paten pisti kuruluyor, kaymak bedava... Eh iki pistin ortasi gibi.... Parkin etrafindaki otantik New York trafigini, gokdelenlerden birindeki spor merkezinde kosu bantinda calisanlari gorebiliyorsunuz. Oturup dinlenmek icin bile en sevdigim yerlerden biri, buz patenini izlemeyi ise cok cok seviyorum. Yapmayi da her halde severdim.

Evet izlemesi gerçekten hoÅ? ama yapmaya kalkıÅ?madan önce sanıyorum 4 tekerlekli yerküre üzerinde giden paten ile alıÅ?tırma yapma fikri hiç fena deÄ?il.Yoksa Ä°stanbul Olivium'a (sanırım böyle yazılıyordu) gidip pistin kenarlarından tutunarak kanter içinde kalıp ve bütün eklemlerinizde bir aÄ?rı hissetmemeniz içten bile deÄ?il.Yine de denemesi hoÅ?, ama paten önemli yahut benim gibi kalça aÄ?rısıyla kalakalırsınız.Canınızın acımasına raÄ?men beÄ?endiÄ?iniz ender aktivitelerden biridir sanırım.

Umarım Firble bana Å?imdi onca New York diyoruz, ABD diyoruz yaza yaza bunu mu yazdın demez ya da en azından öyle umuyorum Rolling Eyes

Forum Yöneticisi

PostPosted: Wed Mar 10, 2010 12:52 pm Reply with quoteBack to top

Niye diyeyim? Buz pateni pistleri benim New York un en sevdiÄ?im yanlarından birisi.

Buz patenini en son sanırım 7-8 yaÅ?larındayken yapmıÅ?tım. Aslında denerdim, ama iÅ?te ODTÃ?de iktisat eÄ?itimime baÅ?lamadan bir gün önce basit bir basket maçından dolayı ayaÄ?ımı kırıp üç hafta okula gidemediÄ?im için çekiniyorum, doÄ?rusu deÄ?il buz pateni basket oynamaktan bile çekiniyorum.

En azından kürek çekme bisiklete binme gibi etkinlikleri yapabildim ama...

Post new topicReply to topic

Jump to:   

View next topic
    View previous topic
    You cannot post new topics in this forum
    You cannot reply to topics in this forum
    You cannot edit your posts in this forum
    You cannot delete your posts in this forum
    You cannot vote in polls in this forum