Frp World Ana Menü
  • Frp World
    » Anasayfa
    » Forum
    » Anketler
    » Akademi
    » Kitap Tanıtımları
    » Haber Arşivi
    » Haber Gönderin
    » Makale Gönderin

  • Üyelere Özel

  • Kişisel
    » Hesabınız
    » Özel Mesajlar
    » Üye Listesi
    » Üye Arama
    » Siteden Çıkış

  • Site Bilgileri
    » Top10
    » Site Hakkında Yorumlarınız
    » İstatistikler
    » Destekleyen Siteler

  • Kullanıcı Menüsü
    Hoşgeldin, Diyar Gezgini
    Üye Adı
    Şifre
    (Kayıt Ol)
    Üyelik:
    Son Üye: EllaWoo971
    Bugün: 38
    Dün: 35
    Toplam: 90402

    Şu An Bağlı:
    Ziyaretçi: 2060
    Üye: 0
    Toplam: 2060

    FrpWorld.Com :: View topic - Macera Oyunumsu Rol Yapma Oyunu (MORYO)
    Forum FAQ  |  Search  |  Memberlist  |  Usergroups   |  Register   |  Profile  |  Private Messages  |  Log in

     Macera Oyunumsu Rol Yapma Oyunu (MORYO) View next topic
    View previous topic
    Post new topicReply to topic
    Author Message
    Lydronk
    Kullanıcı
    Kullanıcı





    Joined: Feb 10, 2006
    Posts: 883
    Location: Ankara

    PostPosted: Thu May 20, 2010 11:57 am Reply with quoteBack to top

    Alenthas'ın Klavyeüstü RYO bölümünde açtığı Point-n-Click Adventure oyunları başlığının bu kadar ilgi toplaması ve benim "aa, asslında ne güzel olurdu" demem, azıcık kafa patlatıp, basit, henüz taslak aşamasında bir masaüstü RYO sistemi kurmaya itti. Bakalım nasıl bulacaksınız (eğlenceli gelirseoyun da açarız). Yalnız, belirteyim, asıl esin kaynağım Sam & Max ve Monkey Island olduğundan, sorun çözme sistemini biraz absürtlük, saçma sapanlık üzerine kurdum.
    Macera Oyunumsu Rol Yapma Oyunu

    Amaç: MORYO, sınırlı sayıda ve görünüşte tamamen alaksız eşyalar (ya da, daha doğrusu, ekipmanlar) üzerinden, karakterlerin niteliklerinden ve yeteneklerinden faydalanarak, elden gelen her şekilde kötü adamları dize getirip, işleri tıkırına koyup, bulmacaları çözmek üzerine kuruludur. Zara pek güvenilmez, temeli oyuncunun ve oyun yöneticisinin kafasının neye, ne kadar, ne şekilde çalıştığıdır; sistemin kendisinden ziyade yaratıcılık ön plana çıkar.

    Sistem: MORYO, alışıldık bir "karakterinin ne yapacağını belirledikten sonra zar atıp yapıp yapamayacağını kontrol et" sistemiyle işlemez. Yepyeni, taptaze, karşılaşma-tabanlı, az-zarlı, ekipmana-dayalı, yaratıcılıkla gazlanan ve puan-bazlı bir sistemle yürür. Oyun, irili ufaklı kimi karşılaşmalardan (encounter) oluşur, ve aşama aşama ilerleyen bu karşılaşmalar en sonunda oyuncuları nihai amaçlarına ulaştırır.
    şimdi; puanların, karşılaşmaların, ekipmanların, niteliklerin ve yeteneklerin ne olduğundan bahsedelim.

    Puanlar: Bunlar, karakter yaratımında kullanılır ve bazı karşılaşmalar ve karşılaşmalardan oluşan bir bölüm sonucunda elde edilirler. Puanlar, yetenek, nitelik, cep ve sabit ekipman almak için kullanılır.

    Karşılaşmalar: Oyunun temelini oluşturan karşılaşmalar, beşe ayrılır. Her karşılaşma çeşidinin amacı ve bu amaç doğrultusunda oyuncuların yaptıkları farklıdır.

    -Ekipman-Bazlı: Ekipman bazlı karşılaşmalarda, kahramanlar elde etmiş oldukları ve zaten ellerinde olan ekipmanları, yetenekleri ve bazen de nitelikleri kullanarak onlara sunulan bulmacayı çözmeye çalışırlar. Anahtar nokta, ekipman ve yetenekleri birbiriyle eşleştirerek en yartıcı, dudak uçuklatıcı ama hala iş görebilir şekilde işletmeye çalışmaktır. Çrneğin, bir kediyi bir ağaçtan kurtarmak için, elinde sadece bir tabanca ve konserve ton balığı olan karakter, eğer keskin nişancılık yeteneği varsa; ton balığını açıp ince bir dala attıktan sonra, kedinin o dala çıkmasını bekleyip dala ateş edebilir.

    -Araştırma-Bazlı: Bir mekanı tanımak, dolaşmak ve ekipman elde etmek için araştırma-bazlı karşılaşmalar kullanılır. Bunlar, bir çizim üzerinden yürütülürler. Oyun yöneticisinin oyunculara sunduğu bir çizim, odadaki göze çarpan, gizlenmemiş nesneleri göstermek için kullanılır. Karakterler, bu eşyalarla etkileşime geçerler, içlerinde ekipman varsa bu ekipmanları edinebilirler. Çoğunlukla, sözkonusu ekipmanlar rastgele belirlenir. Â?Keskin gözlülükÂ? gibi bir yetenek ya da Â?pür dikkatÂ? gibi bir nitelik, karaktere gizli yerleri bulmakta yardım edebilir.

    -Diyalog-Bazlı: Bu karşılaşmalar, doğru zamanda, doğru kişiye doğru şeyi söylemeye dayalıdır. İkna veya bilgi edinme amaçlı kullanılırlar. Asıl anahtar, karşıdaki karakteri tanımak, nelerden hoşlanıp hoşlanmadığını anlayarak onu tatlı (ya da gerekirse kaba) bir dille ikna etmektir. Çrneğin; kolay korkan bir karakterden bilgi almak için tehdit gerekirken, açgözlü birine bir şeyler vaadetmek çözüm olabilir. Bazı karakterler bazı niteliklerden, tavırlardan, kelimelerden ve hatta harflerden hoşlanmayabilirler. Bu yüzden, edilen laflara ve verilen tepkilere dikkat etmek gerekir. Bu karşılaşmalarda, nitelikler ve karakteri tanıma önplandadır.

    -Dinamik: Belli bir zaman ya da tur sınırı içinde, araştırma, diyalog ve ekipman tabanlı karşılaşmaların iç içe kullanılmasıyla oluşan, nispeten daha gergin ve heyecanlı, daha hareketli, diğer karşılaşmalardan çok daha fazla kafa patlatma ve hızlı düşünme isteyen karşılaşmalardır. Dinamik karşılaşmalarda turlar, bir işi yapmanın mantık sınırları içinde ne kadar zaman alacağına göre işler. Bir silahı doldurup ateşlemek, ya da bir şey söyleyip karşılığını almak bir tur alıyorsa, bir dolabı açıp içinden belli bir eşyayı bulmak da bir tur almalıdır. Ama eğer bir silahı doldurmak ve ateşlemek ve bir cümle söylemekle bir cevap almak ayrı ayrı birer tur alıyorsa, dolabı açmak bir, içini aramak bir tur almalıdır.

    -Amaçsız: Adnın ima ettiği kadar amaçsız olamayan bu karşılaşmalar, gerlimli bir taş-kağıt-makas oyunu, nefes kesici bir X-O-X karşılaşması ya da dudak kemirtici bir yazı-tura atışı gibi küçük oyunlar üzerine kuruludur ve bunların ne zaman, niçin karşınıza çıkacağını söylemek zordur. Bazen zor bir görevi başarıp başaramayacağınızı görmek için kullanılır, bazen iki karakter arasındaki bir mücadeleyi sonuçlandırmak için. En yaygın kullanımı, sizde olmayan bir nitelik ya da yeteneği kullanmak istediğinizde, yapıp yapamayacağınızı görmek içindir.

    Ekipmanlar: Ekipmanlar, bilhassa bulmaca çözümünde işe yarayan alet edevattır. Bunlar, üçe ayrılır: sabit ekipmanlar, oluşturulan ekipmanlar ve rastgele ekipmanlar.
    Sabit ekipmanların ne olacağı önceden belirlenmiştir; dolayısıyla hiç değişmezler. Karakterler, bir puan karşılığında, Rastgele Ekipman Tablosu'na(RET) bakarak istedikleri bir ekipmanı seçebilirler. Daha fazla puan harcayıp daha fazla sabit ekipman edinmeleri mümkündür; ama ilk sabit ekipmandan sonrası ceplerinde bir ekipmanlık bir yer kaplar.

    RET:
    1. atış --------------------------- 2. atış
    1) Çldürücü/Zorlaştırıcı ------Besin/Kimyasal
    2) İyileştirici/Kolaylaştırıcı ----Mekanik
    3) Pratik ------------------------Teknolojik
    4) Karmaşık -------------------- Metal
    5) Eğlenceli -------------------- Karton/kağıt
    6) Sıradan -------------------- -Plastik

    Rastgele ekipmanlar, daha önceden ne olacakları belirlenmemiş ekipmanlardır. Bunların ne olacağını belirlemek için iki d6 atılır. İlk d6 ekipmanın 'özelliğini', ikincisi 'doğasını' belirler. Gelen sayılara karşılık değerler, RET'ten kontrol edilir.

    Elde edilen sonuçların ('sıradan-mekanik', 'pratik-besin/kimyasal') sonuna 'bir şey' kalıbı eklenilerek, elde edilen yeni ekipmanın gizem dolu varoluşuna ilişkin inanılmaz bilgiler elde edilebilir; ve bu doğrultuda öyün yöneticisi ele geçirilen ekipmanın ne olduğuna karar verir. "Sıradan mekanik bir şey" sıradan bir kol saati, ya da portakal sıkıcağı olabilir; pratik bir besinse konserve mısır gibi bir şeydir şüphesiz. Karmaşık bir kağıt, Ikea'dan alınmış, bir eşyanın nasıl yapılacağına dair bir kitapçıktır, eğelenceli bir kartonsa bir deste oyun kağıdı olabilir. Bu ekipmanların nasıl kullanılacağına tamamen oyuncular karar verir.
    Ayrım yapılması gereken noktalardan biri, mekanik ve teknolojik arasındaki farktır. Mekanik şeyler, çok az ya da hiç elektrikle çalışırken, teknolojik aletler için bir enerji kaynağı şarttır. Bir arbalet, tabanca, müzikli kutu ya da şu kutudan fırlayan palyaço oyuncakları mekanikken, bir mutfak robotu, lazer silahi, bilgisayar çipi, teknolojik aletlerdir.
    Kimi durumlarda, bir alet birden fazla kategoriye girebilir. Bir yangın söndürücü, hem mekanik, hem kimyasal grubu altında incelenebilir; hem iyileştirici bir şeydir, hem de pratiktir. Â?İyileştiri mekanik bir şeyÂ? de, Â?pratik kimyasal bir şeyÂ? de yangın södürücü olarak kabul edilebilir. Sözü geçmişken; eğer bir sonuca ulaşmanın daha kolay bir yolu varken, daha basitleştirilmiş ve en azından yarı yarıya iyi iş gören bir versiyonu sözkonusuysa, bu versiyon pratik sayılır. Karmaşıklıksa; sıradan biri tarafından doğru düzgün kullanılamayacak bir şey için geçerlidir.
    Etki faktörü doğrultusunda; karakter, atışları kaydırmayı deneyebilir. Daha fazlası için etki faktörü bölümünü inceleyin.

    Oluşturulan ekipmanlar; iki şekilde elde edilir; iki (veya daha çok) sabit ya da rastgele ekipmanı birleştirerek, ya da bir ekipmanı/yeteneği, ekipman olamayan bir çevre parçası üzerinde kullanarak. Bir iple bir sopayı ve kancayı kullanarak olta elde edebilir; bir yangın söndürücüyle renkli kağıt parçalarını kullanarak bir konfeti tüpüne sahip olunabilir. Ya da, bir tabelaya ateş ederek onu düşrüp bir artık bir tabelanız olduğu için sevinebilirsiniz.

    Nitelikler: Karakterin kişisel, karakteristik özellikleri, ya da düşünsel kabiliyetleri nitelik sayılır. Bunlardan her karakterde en az bir tane olması gerekir; her biri bir puandır. Karakterin avantajı ve dezavantajına kullanılabilir ve bilhassa diyalog-bazlı karşılaşmalarda çok işe yararlar. Oyun yöneticisi, karakterlere nitelilikleri doğrultusunda bulmaca çözümüne dair ipuçları verebilir; ve niteliklere uygun oynandığında etki faktörü puanı verir. Niteliklere örnek vermek gerekirse;

    şanssızlık: Eline aldığı her şeyi bozmak gibi bir etkisi olabilir. Bunu, kötü adamın bilgisayarını şanssızlık eseri bozmak için kullanabilirsiniz...
    şans: Bazen fazla şans hiç mi hiç iyi değildir. Aldığınız piyango biletini "Bilmemne Mahallesinden [saklanmakta olan oyuncunun karakterinin adı]!" olarak kazandığınız duyurulunca, kötü adamın yerinizin neresi olduğuna dair bir fikri olabilir... Hoş değil.
    Çocuksuluk
    Olgulnluk
    Pratiklik: Â?Eldekilerle ne yapılabilir?Â? sorusuna cevap olan ipuçları alınabilir.
    Düşüncelilik: Â?İstenilen sonucu elde etmek için ne gerekir?Â? sorusuna cevap veren ipuçları elde edilebilir.
    Düzenlilik
    Dağınıklık

    Daha pek çok nitelik yaratılabilir. İstenilen nitelik, oyun yöneticisiyle tartışılıp karaktere verilebilir.

    Yetenekler: Karakterin kabiliyetleri, ya da doğuştan gelen ve fiziksel özellikleri. Yine nitelikler gibi, karakterin hem yararına hem zararına kullanılabilir ve her biri bir puandır. Here karakterde bir tane olması zorunludur. Çrnek vermek gerekirse:

    İyi sürücü
    İyi nişancı
    Kısa boylu
    Uzun boylu
    Hassas mideli
    Keskin gözlü
    Koca ayaklı
    Hızlı koşucu

    Daha pek çok yetenek, oyun yöneticisiyle anlaşıldığı takdirde, ortaya çıkarılabilir.

    Etki Faktörü: Pek çok işe yarayan etki faktörünü elde etmenin iki yolu vardır. Niteliklerine uygun oynamak, bunlardan bir tanesidir. Çç kez niteliklerine uygun hareket gerçekleştiren karakter, bir faktör elde eder. İkinci yol, Â?ödüllendirilen davranışıÂ? gerçekleştirmektir. Oyun yöneticisinin belirleyeceği Â?ödüllendirilen davranışÂ?, davranışın zorluğuna göre, yine oyun yöneticisi tarafından belirlenen bir faktör ödülüne sahiptir. Çdüllendirilen davranışlara örnek olarak, kafiyeli konuşmak, herkesi aşağılamak, her tğr canlı varlık için müthiş bir sevgi beslemek verilebilir. Oyun yöneticisinin isterse oyuna sokabileceğin bir başka yol da vardır; ki bu da oyuncunun, Â?favori cümlesiniÂ? oyun yöneticisinin belirlediği sayıda sarf etmesidir. Bunları ne kadar fazla gerçekleştirirse gerçekleştirsin, bir karakterin aynı anda ondan fazla etki faktörüne sahip olması mümkün değildir.

    Etki faktörü, şunlar için kullanılabilir:

    -Her faktör karşılığında, bir zarın sonucunu bir arttırabilir ya da azaltabilirsiniz
    -Dinamik karşılaşmalarda faktör başına bir tur ya da oyun yöneticisinin belirlediği kadar -süre kazanabilirsiniz
    -Amaçsız karşılaşmalarda tekrar deneme şansına sahip olabilirsiniz
    -Oyun yönetecisinden, yapmanız gereken şey konusunda bir ipucu alabilkirsiniz
    -Beş etki faktörünü yakıp, bir puan elde edebilirsiniz

    Karakter Yaratımı: Karakter yaratımı için, aşağıdaki aşamalardan geçilmelidir. Karakter yaratımı için, başlangıçta, her karakterin beş puanı vardır; bu puanlar istenilen yere harcanabilir ya da sonra kullanmak için saklanılabilir.

    Irk: Karakterin ırkı, aklınıza gelen her insan-hayvan kırması, insan çeşidi ve bazı doğaüstü yaratıklar olabilir. Antromorfik bir lagomorf ya da ya da antromorfik canis lupus familiris olabileceğiniz gibi, bir İspanyol mariachi, bir Japon samuray ya da bir zombi yahut gargoyle da olabilirsiniz. Niteliklerinizi ırkınıza uygun seçmeniz tavsiye edilir. Irklar, görünüşün ötesinde bir katkıya sahip değildirler. Ha, tabii ara sıra diyalog-bazlı karşılaşmalarda işe yarayabilirler, orası ayrı.

    Nitelik & Yetenek: Bir puan karşılığı bir nitelik ya da yetenek alabilirsiniz. Her karateri için, ikisinden de en az birer tane olmasına gerek vardır.

    Cep Genişliği: Cep genişliğiniz iki olarak başlarsınız. İlk sabit ekipmanınız cepte yer kaplamaz, geri kalan her yeni sabit ya da rastgele ekipman yer kaplar. Bir puan karşılığı, cep genişliğini bir arttırabilirsiniz. Cepe ekipmanları not alırken, önce kategorileri yazılır, sonra isimleri: "Eğlenceli Plastik: Plastik Top" gibi.

    Sabit Ekipman: Bir puan karşılığı, istediğiniz kategoriden bir sabit ekipman seçebilirsiniz. En az bir sabit ekipman her karakter için zorunludur.

    Etki Faktörü: Sadece karakter yaratımına özgü olarak, bir puan, beş etki faktörüne dönüştürülebilir.

    Opsiyonel Karakter Yaratımı Seçenekleri: Zorunlu olmasada, varolması eğlenceli olabilen bu seçenekler, bazen oyun yöneticisinin işine yarayabilir.
    Bunlardan ilki, Â?Favori CümleÂ?dir. Karakterin sıklıkla kulllandığı bu cümle, eğer oyun yöneticisi de onaylarsa, her üç kere kullanıldığında birkaç etki faktörü ya da puan verebilir. İkincisi, portredir. Karakterin ilkkel bir çizimi ya da karaktere benzeyen bir çizgifilm farakterinin resmi olabilir.

    -----------------

    Test edilmemiş son haline ulaşmış olduk oyunun böylece. PDF hazırladım bir adet; buyrun buradan ulaşın ona. Bir de karakter kağıtları var, onlar da PDF'in son sayfasında zaten.

    Açık görürseniz belirtin, deneme oyunu oynadıysanız söyleyin, oynamak istiyorsunuz yine haber verin, bakalım, bir oyun açarım belki Very Happy

    _________________
    Image
    Back to top View user's profileSend private messageMSN Messenger
    dwaxer
    Kullanıcı
    Kullanıcı





    Joined: May 21, 2007
    Posts: 6687

    PostPosted: Sun May 30, 2010 10:24 am Reply with quoteBack to top

    .
    Bence hoş, özellikle de rol yapma oyunlarının tiyatro & bulmaca kısımlarına daha fazla düşkün olanlar için biçilmiş kaftan!

    .
    Back to top View user's profileSend private message
    Display posts from previous:      
    Post new topicReply to topic


     Jump to:   



    View next topic
    View previous topic
    You cannot post new topics in this forum
    You cannot reply to topics in this forum
    You cannot edit your posts in this forum
    You cannot delete your posts in this forum
    You cannot vote in polls in this forum


    Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

    :: HalloweenV2 phpBB Theme Exclusive ::
     
    FRPWorld.Com ülkemizdeki fantezi edebiyatı ve frp sevenleri bir araya getirmeyi amaçlayan bir web sitesidir. 2003 yılında kurulmuş olan sitemiz kullanıcı ve yöneticilerimizin katkıları ile büyüyüp Türkiyenin en büyük frp sitelerinden birisi olmuştur. Galerisi, indirilecekler kısmı, akademisi, yazarları ile sitemiz tam bir frp hazinesidir. FRPWorld sizin de desteklerinizle böyle olmaya devam edecektir. FRP'nin doyumsuzca yaşandığı bu diyara hoş geldiniz.

    FRPWorld, yeni bir frp dünyası


    Sitede bulunan yazı, doküman ve diğer içerikler siteye ait olup başkaları tarafından kopyalanması, dağıtılması ya da ticari amaçla kullanılması yasaktır.
    Siteye yapmış olduğunuz katkılar frpworld.com'un olup bunları yayınlama ya da yayınlamama hakkı site yöneticilerine aittir.


    Sayfa Üretimi: 0.59 Saniye