Author |
Message |
seraphima
Kullanıcı
|
Posted:
Sun Apr 16, 2006 7:50 pm |
|
Kıymetli kardeÅ?im, ben ne demek istediÄ?inizi çok çok iyi anladım. Bir de öykü yarıÅ?masının kurallarını dikkatle okuduÄ?unuz zaman Å?u nokta dikkatinizi çekmiÅ? olmalı: Hayal gücünüzü serbest bırakın. Kendinizi özgür bırakın..Dünü, bugünü ve yarını kurguda birleÅ?tirmek, günümüzdeki öÄ?eleri hayal ile yoÄ?urmak ve elde edeceÄ?iniz hamuru yine iç dünyanızın renkleri ile boyamanız isteniyor..Ben kendi adıma böyle anladım. Sonra da beyninizin fırınında iyice piÅ?ireceksiniz..
Ya da yine anlaÅ?ılmadım diyorsanız biz burada konuÅ?mayalım, en güzeli çalıÅ?alım, kararı jüri versin..Belki haddim deÄ?il, bunları Eldarin yazmalıydı ama ben kendi adıma anladıÄ?ım için cevap vermek istedim..
Bu arada Eldarin'e birÅ?ey sormak isterim. Derece alanlar ödüllendirilecektir deniyor, acaba ödül ne olacak??
Kendi hesabıma Fantastik-Kurgu kitap seti isterdim.. |
|
|
Back to top |
|
|
Eldarin_
|
Posted:
Sun Apr 16, 2006 10:01 pm |
|
Thorodin wrote: |
anlaÅ?ılan ne demek istediÄ?imi pek fazla kiÅ?i anlamamıÅ?. Benim demek istediÄ?im 'Günümüz' Türkiyesi kısmıydı. Evet bizim kültürümüzde, Anadolu kültüründe, Ä°slam kültüründe, Türk kültüründe inanılmaz derecede fazla sayıda fantastik olarak kullanılabilecek malzeme var ve bunlar bu güne deÄ?in fantastik yada bilim kurgu yazarları hep batı kökenli yada yerli yazarlarda batı özentisi olduÄ?u için üzeri açılmamıÅ? konular. BUnlara deÄ?inilmeli. Ama bunlara deÄ?inmek için illaki Türkiyede olmamıza gerek yok. Hikayemiz bu kültürel öÄ?elere deÄ?inmek istiyorsa Orta asyada da geçebilir yada Ä°Å?in biraz Tarihi boyutuna inince Bir hitit ülkesinde geçebilir. Ama sorabilirmiyim 2000 li yılların Türkiyesinde ne fantazisi yapacaksınız? Ne yazarsanız yazın mantıklı bir çerçeveye oturtmaya kalktıÄ?ınızga korku edebiyatına girmek durumunda kalıyorsunuz. Yani demek istediÄ?im hikaye Türkiyede geçmek yerine anadolu kültürel öÄ?elerini taÅ?ıyan bir hikaye olsun denseydi daha mantıklı olurdu. En basitinden Å?öyle sorayım; ne olduÄ?u bilinmeyen bambaÅ?ka bir gezegende bizim kültürümüzle yaÅ?ayan savaÅ?çı bir kavmin baÅ?ından geçen hikayelerin anlatılmasımı daha iyi oılur? yoksa Türkiyede baÅ?ından macera geçen bir Alman kazı grubunun hikayesimi daha iyi olur? |
Türk kültürü deÄ?il anadolu kültürü demiÅ?tim aslında. Orta Asya'dan bu yana Türk kültürü de elbetteki önemli geliÅ?me kaydetmiÅ?tir fakat hikayenin Anadolu'da geçmesi bizim tek kısıtlamamız ve bence bu kadar büyütülmemesi gerekiyordu.
2000 li yılların Türkiye'sinde ne fantezi yapacaksınız sorusunu müsadenizle yanıtsız bırakıyorum. Ancak Å?öyle söyleyebilirim, biizler günümüz Türkiye'sinde oyunlar oynuyor, hikayeler çıkarıyoruz. Ã?zerinde haftalarca aylarca oyunlar oynanabilen bir bölgenin üzerine 5 ila 10 sayfalık bir öykü çıkarılması da pek zor olmaz gibime geliyor. Ki belli bir bölge dedim sadece. Hikayeler gotiÄ?e de kayabilir, bilimkurguya da fanteziye de. Bu tamamen olaylara bakıÅ? açının ne olduÄ?una baÄ?lı.
�düllere gelecek olursak;
YarıÅ?ma baÅ?ladıÄ?ında Okuyan Us kitabevi ile anlaÅ?tık ve yüklü miktarda kitap bize sunuldu. Bu kitapları daÄ?ıtmayı düÅ?nüyoruz.
Ayrıca yanında çeÅ?itli sürpriz ödüllerde verilecek, bu konuda da çalıÅ?malarımız devam ediyor. Zar setleri, fantastik romanlar DM Screen Guide lar vs...
Yani var ödül, siz yazın gönderin gerisini bize bırakın. Herkesi olabildiÄ?ince memnun etmeye çalıÅ?acaÄ?ız . |
_________________ Bu kullanıcı siteden ayrılan fakat forum düzeni açısından mesajlarının durması gereken kullanıcılar için ayrılmıÅ?tır. Kullanıcı kesinlikle yoktur. Sorumluluk ve yükümlülü |
|
Back to top |
|
|
Eldarin_
|
Posted:
Sun Apr 16, 2006 10:31 pm |
|
Demin bana ulaÅ?an bir mail ile Phoenix Kitabevi de yarıÅ?maya destek verdiÄ?ini açıklamıÅ?tır.
Bende buradan sizlere açıklıyorum . |
_________________ Bu kullanıcı siteden ayrılan fakat forum düzeni açısından mesajlarının durması gereken kullanıcılar için ayrılmıÅ?tır. Kullanıcı kesinlikle yoktur. Sorumluluk ve yükümlülü |
|
Back to top |
|
|
Firble
Forum Yöneticisi
|
Posted:
Sun Apr 16, 2006 10:54 pm |
|
Anadoluda geçen öykülerin illa gotik olacaÄ?ına katılmıyorum... O kadar karamsar bir yerde mi yaÅ?ıyoruz : )
Tamamen kafanızdan yaratılacak ögelerle bir öykü yaratmasanız bile....
Ã?rneÄ?in Anadoluda zamanında peri ırkı olarak bilinen bir ırk vardır. Son derece eÄ?lenceli ve muzip bir ırktır... Ã?ykünüzü bu ırka konsantre edip komik bir öykü yazmanız bence mümkün...
GüneÅ?in çok ısındıÄ?ı insanların Dünyadan Marsa taÅ?ındıÄ?ı bir dönemde Anadoluya bir nedenle dönen bir adamın hikayesini anlatabilirsiniz...
Ya da Anadoluda yayılan bir salgın hastalık da güzel bir bilimkurgu olur... EÄ?er öyküde Å?ehirler hayalet Å?ehirlere dönmeden tedavi bulunursa o zaman yine hikaye gotik olmaz...
Ozanlıkla ilgili bir hikaye anlatabilirsiniz ki bunlar baÅ?lı baÅ?ına fantastiktir. Ã?rneÄ?in Kerem ile Aslı gibi bir aÅ?k destanı ya da Yunus Emre gerçeÄ?i arayan bir ozanı yazabilirsiniz. Hatta bu öyküye bilimkurgu katarsanız daha da ilginç olur.
DeÄ?iÅ?ik bir icadın Anadolu insanı üzerine hiç umulmadık etkileri ile ilgili bir hikaye yazabilirsiniz....
Sonuç olarak düÅ?ündüÄ?ünüz zaman o kadar çok seçenek var ki... Kendisinizi olmuyor düÅ?üncesine kaptırmayın....
Yukarıdaki fikirlerden her hangi birini seçen olursa ayrıca çok sevinirim. �zellikle ozanlarla ilgili olanı... |
_________________ HARBE GÄ°DEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
|
|
Back to top |
|
|
Logan
Kullanıcı
|
Posted:
Mon Apr 17, 2006 12:32 am |
|
Bu öykülerin Fantastik Edebiyatan olması Å?art mı? |
_________________ Ã?LÃ?M NEREDEN VE NASÄ°L GELÄ°RSE GELSÄ°N!!! Savas NaÄ?ralarmız kulakdan kulaga yayilacaksa ve silahlarimiz elden ele gececekse ve baskalari silah sesleriyle,savas ve zafer narâlariyla cenazelerimize agit yakacaksa Ã?LÃ?M HOS GELDÄ° SEF |
|
Back to top |
|
|
Meronlin
Kullanıcı
|
Posted:
Mon Apr 17, 2006 2:05 am |
|
Olası bir araÅ?tırma ile,ortaya içerik yönünden daha zengin ve daha doyurucu hikayeler çıkabilmesi açısından,son katılım tarihinin uzatılması mümkün olabilir mi?...yoksa tarih kesinmi..?(Å?öle öss den sonraya sarkıtsak mesela ) |
|
|
Back to top |
|
|
Eldarin_
|
Posted:
Mon Apr 17, 2006 2:26 am |
|
Logan Fantastik Kurgu, Bilimkurgu ve Korku demiÅ?tik. Sen nasıl birÅ?ey düÅ?ünüyordunki?
Meronlin, seni anlıyorum. Belki katılımın olası artıÅ?ını gözönünde bulundurarak tarihleri ileri çekebiliriz ama inan bu tarih öss den sonraya sarkamaz. En iyi ihtimal 15 ila 20 günlük bir öteleme sözkonusu olabilir, ki bunu henüz düÅ?ünmüyoruz. |
|
Back to top |
|
|
Logan
Kullanıcı
|
Posted:
Mon Apr 17, 2006 4:01 am |
|
Ya... Ben frp caÄ?ının Bu caÄ?da.. geçen bir kurgu düÅ?ünüyordum...
Hata frp caÄ?ınıı BÄ°raz daha ileri Götüre biliriz...
Ã?rneÄ?in bir kargo uçaÄ?ından atlıyan koboltlar... Misal tabi
Kanatlarına lazer Topu takmıÅ? ejderha...
DediÄ?im gibi... Böel bir kurgu ile SEntezliye bilirsek... Güzel bir Å?eyler ola bilir... ben hikayeyi yazmaya baÅ?lar ve sunarım beyenilinirse Ne aÄ?la... : |
_________________ Ã?LÃ?M NEREDEN VE NASÄ°L GELÄ°RSE GELSÄ°N!!! Savas NaÄ?ralarmız kulakdan kulaga yayilacaksa ve silahlarimiz elden ele gececekse ve baskalari silah sesleriyle,savas ve zafer narâlariyla cenazelerimize agit yakacaksa Ã?LÃ?M HOS GELDÄ° SEF |
|
Back to top |
|
|
Thorodin
Kullanıcı
|
Posted:
Mon Apr 17, 2006 5:58 am |
|
Å?ahsen burada bahsi geçen alternatif hikayelerin hepsi benimde aklıma geldi.
Hatta okulum için ödev olarak Günümüz Türkiyesinde geçen bir peri masalı bile yazdım (ilkokul beÅ?inci sınıf seviyesine uygun olarak sınıf öÄ?retmeni olacaÄ?ım için).
YanlıÅ? anlaÅ?ılmasın hayal gücüm yetmediÄ?inden bu kısıtlamaya karÅ?ı çıkmıyorum (hatta ilk mesajımda kısıtlamaya karÅ?ı çıkmanın bir faydası olmadıÄ?ını kuralın konulmuÅ? olduÄ?unu deÄ?iÅ?emeyeceÄ?ini söylemiÅ?tim görünen oki pek dikkati çekmemiÅ?) aksine bu fikirlerin hepsi benimde aklıma gelen ve tarafımca çok basit bulunduÄ?u için yarıÅ?maya layık görülmeyen Å?eyler.
Benim tek anlatmak istediÄ?im koyulan kuralın amacına ulaÅ?maktan uzak olduÄ?uydu.
Zira hep dedim gene diyeceÄ?im umarım bu sefer birilerinin dikkatini çeker!
HÄ°KAYE TÃ?RKÄ°YEDE ANADOLUDA GEÃ?SEDE ANADOLUYU ANLATMAYABÄ°LÄ°R AMA FRANSADA GEÃ?Ä°PTE ANADOLUYU ANLATABÄ°LÄ°R! offfoofoffofoo!!!!!
yazdıklarmı bir kere daha okuyun ve bu sefer ne demek istediÄ?imi anlayıp cevap yazın. Kusura bakmayın yarıÅ?mayı kazanmak için bana yanlıÅ? gelen bir Å?eye yaÄ? çekemem. bazılarının yaptıÄ?ı gibi (söz meclisten dıÅ?arı) |
_________________ Bir millet dara düÅ?tümü fahiÅ?eler bile azize kesilir! |
|
Back to top |
|
|
Firble
Forum Yöneticisi
|
Posted:
Mon Apr 17, 2006 4:43 pm |
|
Sanırım Å?unu anlatmak istedin... Anadolunun yeraltında geçen bir kara elf öyküsü anlatılıp Anadolunun asıl özelliklerinin hiçbirinin olmadıÄ?ı bir öykü yazılabilir. Haklısın kuralların çevresinden dolaÅ?manın yolları her zaman vardır... Ama sanırım burada kural konulurken içinde yaÅ?adıÄ?ımız Dünyadan kaynaÄ?ını alan bir öykü anlatılması amaçlanmıÅ?..
Uzun zamandır özellikle site dıÅ?ında fantastik kurgu nun daha fazla yaÅ?adıÄ?ımız dünyadan kaynaklanması gerektiÄ?ini düÅ?ünüyorum. O nedenle bu Å?ekilde yazılacak öyküleri daha büyük bir zevkle okuyacaÄ?ımı belirtmeliyim. Kural konmasaydı daha mı iyi olurdu tartıÅ?ılır ama bence kural defalarca iÅ?lenmiÅ? konulardan bir parça farklı konular iÅ?lemeye teÅ?vik ettiÄ?i için güzel bir kural... Hatta açıkçası ejderha kobolt gibi defalarca iÅ?lenmiÅ? olan fantastik ırk ve türlerin de iÅ?lense bile çok farklı yönleri ile iÅ?lenmesi bence daha güzel olur... |
_________________ HARBE GÄ°DEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
|
|
Back to top |
|
|
Demian
Kullanıcı
|
Posted:
Mon Apr 17, 2006 7:41 pm |
|
logan wrote: |
Ya... Ben frp caÄ?ının Bu caÄ?da.. geçen bir kurgu düÅ?ünüyordum...
Hata frp caÄ?ınıı BÄ°raz daha ileri Götüre biliriz...
Ã?rneÄ?in bir kargo uçaÄ?ından atlıyan koboltlar... Misal tabi
Kanatlarına lazer Topu takmıÅ? ejderha...
DediÄ?im gibi... Böel bir kurgu ile SEntezliye bilirsek... Güzel bir Å?eyler ola bilir... ben hikayeyi yazmaya baÅ?lar ve sunarım beyenilinirse Ne aÄ?la... : |
bu var zaten. SHADOWRUN.
Ama orda ejderha devlet baskaniydi |
|
|
Back to top |
|
|
Thorodin
Kullanıcı
|
Posted:
Tue Apr 18, 2006 1:25 am |
|
Firble wrote: |
Sanırım Å?unu anlatmak istedin... Anadolunun yeraltında geçen bir kara elf öyküsü anlatılıp Anadolunun asıl özelliklerinin hiçbirinin olmadıÄ?ı bir öykü yazılabilir. Haklısın kuralların çevresinden dolaÅ?manın yolları her zaman vardır... Ama sanırım burada kural konulurken içinde yaÅ?adıÄ?ımız Dünyadan kaynaÄ?ını alan bir öykü anlatılması amaçlanmıÅ?..
Uzun zamandır özellikle site dıÅ?ında fantastik kurgu nun daha fazla yaÅ?adıÄ?ımız dünyadan kaynaklanması gerektiÄ?ini düÅ?ünüyorum. O nedenle bu Å?ekilde yazılacak öyküleri daha büyük bir zevkle okuyacaÄ?ımı belirtmeliyim. Kural konmasaydı daha mı iyi olurdu tartıÅ?ılır ama bence kural defalarca iÅ?lenmiÅ? konulardan bir parça farklı konular iÅ?lemeye teÅ?vik ettiÄ?i için güzel bir kural... Hatta açıkçası ejderha kobolt gibi defalarca iÅ?lenmiÅ? olan fantastik ırk ve türlerin de iÅ?lense bile çok farklı yönleri ile iÅ?lenmesi bence daha güzel olur... |
BENÄ° ANLADIÄ?IN Ä°Ã?Ä°N ZÄ°YADESÄ°YLE TEÅ?EKKÃ?R EDERÄ°M. Evet Firble adlı arkadaÅ?ımızın dediÄ?ini bende söylemeye çalıÅ?mıÅ?tım oda benim demek istediÄ?im Å?eylere tercuman oldu. Gerçekten yürekten teÅ?ekkürler. |
|
Back to top |
|
|
Thorodin
Kullanıcı
|
Posted:
Tue Apr 18, 2006 6:11 am |
|
bu arada sormadan edemeyeceÄ?im 5-10 sayfalık hikayeler demiÅ?tik peki hikayeler daha uzuın olursa sorun olurmu?
(zira iki hikaye ile katılmayı düÅ?ünüyorum biri yazılmıÅ? ve yaklaÅ?ık 7 sayfa kadar. Å?u an ikincisini yazmaktayım ve sadece giriÅ?i 5 sayfa tuttu kafamda tasarladıÄ?ım öykü bitiÅ?e kadar gelcek eklentilerle rahat bir 40 sayfa olacak gibi) |
|
Back to top |
|
|
FrontsideAir
Gölge Ustası
|
Posted:
Tue Apr 18, 2006 6:55 am |
|
|
Back to top |
|
|
Thorodin
Kullanıcı
|
Posted:
Tue Apr 18, 2006 5:00 pm |
|
ikinci bir sorumda hikayede argo yada küfür kullanılmasının bir sakıncası olup olmayacaÄ?ı . Hikayem nükleer savaÅ? sonrası bir Türkiyede geçiyor ve bence o dönemde insanlar pek ne konuÅ?tuklarına dikkat etmezler. |
|
Back to top |
|
|
|
|