Modules
  • Ana Sayfa
  • AvantGo
  • Downloads
  • FAQ
  • Feedback
  • Forums
  • Journal
  • Private Messages
  • Recommend Us
  • Search
  • Statistics
  • Stories Archive
  • Submit News
  • Surveys
  • Top 10
  • Topics
  • Web Links
  • Your Account

• Who's Online
    Şu an sitede, 1 ziyaretçi ve 0 üye bulunuyor.

Henüz üye değilseniz, Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

Languages
    Site Lisanını Seçin

FrpWorld.Com :: View topic - Siz ne dersiniz??
    Forum FAQ  |  Search  |  Memberlist  |  Usergroups   |  Register   |  Profile  |  Private Messages  |  Log in

Siz ne dersiniz?? View next topic
    View previous topic
    Post new topicReply to topic
    Author Message
    seraphima
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Sun May 07, 2006 6:37 am Reply with quoteBack to top

Türk yazarlarımızın Fantastik Kurgu, Bilimkurgu ve Gerilim-Polisiye tarzı kitapları daha yeni yeni yer bulmaya baÅ?ladı..Evvelden yayınevlerinin soÄ?uk baktıÄ?ı bu tarz artık kırıldı.. Å?imdi Å?imdi isim yapan yazarlar var..Ama takdir edersiniz ki istenilen düzeyde deÄ?il deÄ?il mi??
    Benim sorum Å?u olacak..Sizce ülkemiz bir Stephen King, Bir Dean R.Koontz, Tolkien, Laguin, Grange ya da akla gelmeyen, ama hepimizin bildiÄ?i, severek okuduÄ?u yazarlar yetiÅ?tirebilir mi?? Sulu, anlaÅ?ılmaz, karmaÅ?ık aÅ?k edebiyatı kadar beni daraltan, dumura uÄ?ratan baÅ?ka bir tarz yok..Ama ülkemizde maalesef sulu aÅ?k popülaritesini hala koruyorve en çok üzülenlerden biri benim.
    Bizim böyle ün yapan yazarımız olmayacak mı ??
    AÅ?ka saplanıp kalacakmıyız yoksa ruhumuzun en karanlık yerlerine adım adım inecek ve bizi en saf korkularımızla acımasızca yüzleÅ?tierecek ya da uçsuz bucaksız diyarlara misafir edecek yazarımız olmayacak mı??
    Siz ne dersiniz?????? Mad

Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Mon May 08, 2006 1:22 am Reply with quoteBack to top

Bu ülke insanıyla hayır. Türk insanının bu tarza bakıÅ? açısı kötü en baÅ?ta. Onun dıÅ?ında ülkemizin çoÄ?u zaten kitap okumuyor. Eminimki çok iyi kitaplar belki seriler yazıcak olan yazarlar çıkıcak ama hiç bir zaman bizim ülkemizde ünlü olabiliceklerini sanmıyorum.
    Back to top View user's profileSend private message
    seraphima
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Tue May 09, 2006 3:53 pm Reply with quoteBack to top

Bir de ben Å?una inanıyorum, ülkemizde birisi hızla ilerlediÄ?i zaman, mutlaka onun ayaÄ?ına taÅ? baÄ?lamak gerekiyor..TaÅ? baÄ?layıp atalım ki, bir daha çıkamasın...
    Gerçekten yetenekli kalemler, baÅ?ka iÅ?ler yaparsa, insanlar gerçekten hayal dünyalarına Haliç zincirlerini çekerlerse, Türk Edebiyatında bu alanda çok daha uzun ve zorlu bir süreç yaÅ?arız gibi geliyor bana..
    Bunun yanında, çok belli isimlerin kitaplarının gerektiÄ?inden fazla Å?iÅ?irilip, yazarlık yeteneÄ?i olan, korku, kurgu ve bunun gibi dallarda çalıÅ?mak isteyen arkadaÅ?lara Å?u mesaj veriliyor, ''Edebiyatla ancak bu adamlar uÄ?raÅ?ır, siz dalganıza bakın, kalemi de elinize almayın''
    Ama olsun..
    Ben, ülke olarak yetiÅ?tirebiliriz ama çok uzun bir süreç sonunda diyorum...

Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Tue May 09, 2006 4:31 pm Reply with quoteBack to top

Ä°hsan Oktay Anar, Ahmet Ã?mit gibi isimlere haksızlık edilmiÅ?. Sessiz de olsa , kimse bilmese de bu isimler, kendi tarzlarında fantastik veya cinayet romanları yazmaktadırlar.
    Å?ahsen benim fantastik edebiyat olarak okuduÄ?um en iyi kitaptır Puslu Kıtalar Atlası. Gayet Türkçedir, bizimdir. Ne elf vardır içinde ne ork, ama bin kat daha büyüleyicidir. Tavsiye ederim. Fantastik edebiyatın illa üçlemeler, elfler, orklar, ejderhalar ya da kötülük peÅ?inde koÅ?an savaÅ? lordlarından ibaret olmadıÄ?ını gösterir...

Saying mean things about the Almighty isn't going to hurt God, it just hurts you and corrodes the world around you.It's like spitting at the sky. The sky isn't bothered, and there's a good chance you hit your own face in the bargain
    Back to top View user's profileSend private messageMSN Messenger
    seraphima
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Tue May 09, 2006 9:34 pm Reply with quoteBack to top

Kimseye haksızlık ettiÄ?imi düÅ?ünmüyorum.Konuyu dikkatlice okuduysanız, biz de dünya çapında yazar çıkaramazmıyız çıkarımına ulaÅ?ıyoruz.. SaydıÄ?ınız isimler ve eserler elbette çok kıymetli eserler ve isimler....Ama biz de en azından sinema filmi yapılmıÅ? eserler,dünyada adı duyulmuÅ? yazarlar görmek istiyoruz.. Bu da zannediyorum hakkımı....Edebiyat bir bütündür, ama Å?u anda bizim sevdiÄ?imiz, savunduÄ?umuz ve yazılmasını istediÄ?imiz konularda tam randımanlı, tam verimli bir çalıÅ?ma yok..
    Takdir edersiniz ki bir çiçekle de bahar gelmez..
    Desteklemek adına bu tip eserler verebilecek insanların, yazarların teÅ?vik edilmesi gerektiÄ?ine inananlardanım..
    Back to top View user's profileSend private message
    John
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Tue May 09, 2006 10:23 pm Reply with quoteBack to top

Necros wrote:
    Bu ülke insanıyla hayır. Türk insanının bu tarza bakıÅ? açısı kötü en baÅ?ta. Onun dıÅ?ında ülkemizin çoÄ?u zaten kitap okumuyor. Eminimki çok iyi kitaplar belki seriler yazıcak olan yazarlar çıkıcak ama hiç bir zaman bizim ülkemizde ünlü olabiliceklerini sanmıyorum.

Bu lafın üstüne söyledim ben de söyleyeceÄ?imi ve ayrıca Belçika'da yaÅ?arken okulun zorunlu kütüphane gezilerinde Orhan Pamuk ve YaÅ?ar Kemal gibi yazarların eserlerinin fransızca çevirilerine de rastlamıÅ? biri olarak yazarlarımızın yurtdıÅ?ında bilinmediÄ?i sözüne de katılmıyorum.
    Ayrıca Tolkien'den nefret eden biri olarak da filmi çekilmeseydi hiç bi'Å?ey farketmezdi de diyorum. Dünyayı Kurtaran Adam gibi kült bir filmimiz var, hala dünya üniversitelerinde okutuluyor "bakın bu kadar kötü bir film çekmeyin" niyetine. Biz de biÅ?iler yapıyoruz her ne kadar az da olsa, yapılanların küçük görülmesinedir benim lafım yanlıÅ? anlaÅ?ılma olmasın....

Saying mean things about the Almighty isn't going to hurt God, it just hurts you and corrodes the world around you.It's like spitting at the sky. The sky isn't bothered, and there's a good chance you hit your own face in the bargain
    Sylvius
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Wed May 10, 2006 1:19 am Reply with quoteBack to top

Constantine' e anlam veremedim. Tolkien i sevmemen onun tum dunya tarafından kabul gormus ve mukemmel hayal gucune sahip bir yazar oldugunu ve su an dahi bircok milletten insan tarafından okundugu gercegini degistirmez.

Ayrıca dunya yı kurtaran adam gibi K�LT bir filmimiz olması bizim icin iyi mi kotu mu tartısılır. Sen kendin soyluyorsun universitelerde alay konusu oldugumuzu. Bi kere kendinle celisiyorsun. En basında kult demek DKA gibi filmler demekse bence turkceye yanlıs gecmis. Kult demek icin diger ulkelerde saygıyla zikredilmesi gerekir filmin (tabii komedi degilse ki DKA nın bilim kurgu oldugundan oldukca eminim) bkz. Pulp Fiction, bu ise dalga konusu olmus bir yapım.

Yapılanlar kucuk goruluyor demissin bir de ornek versen keske bircok guzel yapımımız var seninde dedigin gibi orhan kemaller gibi dunya capında yazarlarımız mevcut ancak fantastik kurgu dalında henuz tam yetkinlesmedigimiz de bir gercek olsa gerek.
    Back to top View user's profileSend private messageSend e-mail
    John
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Wed May 10, 2006 3:15 am Reply with quoteBack to top

Ben de senin neyi savunduÄ?unu anlamlandıramadım açıkçası, karÅ?ılıklı anlamsız bi konuÅ?ma olacak anlaÅ?ılan..
    Å?imdi ben orada Tolkien'den bahsederken kendimce çekilseydi de aynı çekilmeseydi de aynı olurdu demiÅ?im her Å?eyden önce, kendimce lafının dikkatle altını çizerim.

DKA ya da Ed Wood'un çektiÄ?i herhangi bir film külttür, her ikisinin de tarzı farklı olmasına raÄ?men! Ve dünya üzerinde kabul görmüÅ?lükleri dolayısyla en az Tolkien kadar önemleri vardır. Bu da birden her ikimizin de ortak olarak kabul ettiÄ?i fantastik konulu DKA'yı Tolkien uyarlaması herhangi bir filmle aynı platforma taÅ?ımaktadır. Ve emin ol Peter Jackson imzalı Yüzüklerin Efendisinden daha çok saygı görmektedirler.

Yine kendi kendimin mealini burada vermem gerekirse, ben yapılanların küçük görülmesi sözünü Necros arkadaÅ?ımızın sözleri üzerine söyledim. Bu kadar yapılan var, bunları küçük görmenin bi'anlamı yok dedim. Alın Ä°hsan Oktay Anar okuyun Türkler nasıl fantastik olur onu görün dedim, kendi kültürümüz içerisinde de fantastik eserlerin yazılması olasıdır dedim, bunları elinizin tersiyle bi' kenara itmeyin dedim. Baktım baktım ama kendimle çeliÅ?tiÄ?im noktayı göremedim...

Yener
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Wed May 10, 2006 3:27 am Reply with quoteBack to top

Bencede kendi kültürümüzün malzemelerini kullanarak güzel yapıtlar oluÅ?turabiliriz ki, Constantine' e tamamen katılıyorum Ä°hsan Oktay Anar gibi güzel yapıtlar oluÅ?turmuÅ? yazarlarımız var bunların sayısının artması ise bu kiÅ?ilere vereceÄ?imiz desteÄ?e bakar bence. Bu kiÅ?ilerin kitapları alınmalı ve okunmalı. Fantastik roman illa içerisinde Elfleri, cüceleri, orcları vs... barındıracak diye bir kural ve kaide bulunmamaktadır bencede... Nasıl yıllar yılı yazılarak oluÅ?turulmuÅ? bir Forgotten realms varsa bizim kültürümüze özgü bir dünyada neden oluÅ?turulamasın veya oluÅ?turulamamıÅ? olsun. Bence zengin kültürümüzü deÄ?erlendirebilecek kiÅ?ileri toplumumuz da zaten barındırıyoruz...

Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Wed May 10, 2006 4:13 pm Reply with quoteBack to top

Ben de Yener arkadaÅ?ımıza katılıyorum..
    Yukarıda da cevabını verdik herhalde, bir iki çiçekle bahar olmaz..Yaz gelmez..
    Tolkien gerçekten üstattır, beÄ?enirsiniz, beÄ?enmezsiniz sizin sorununuzdur..Ama beÄ?enerek okuduÄ?unuz fantastik kitapların temelinde mutlaka Tolkien vardır..
    Gelelim son konumuza, Yener, Türk kültürünün kullanılması sonucunda son derece güzel fantastik kurgu yazın eserleri çıkarılabileceÄ?ini söylemiÅ? ki, bence de çok haklı..
    Orc, Goblin, Elf, Troll..bunlar Andaolu kültüründe yok..
    Ama takdir edersiniz ki, ''ELF'' kelimesinin Türkçe karÅ?ılıÄ?ı CÄ°N dir ve bu kavram da Anadolu Kültüründe bildiÄ?iniz gibi ''Bir dudaÄ?ı yerde bir dudaÄ?ı gökte cin'' olarak da kullanılır ve hepimiz bu masallardan, Kaf DaÄ?ının arkasındaki Zümrüdüanka kuÅ?undan mutlaka tattık ve onlarla büyüdük..
    Dede Korkut Masallarında da bu öÄ?eler vardır, mesela Tepegöz'ü hepimiz biliriz..Bu bir Troll olamaz mı mesela??
    Anadolu kültürü ile de muhteÅ?em fantastik kurgu yapımları olur..
    Ama yazmak lazım, yazanları desteklemek lazım..

Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Thu May 11, 2006 5:06 pm Reply with quoteBack to top

Ben de seraphima ya katılıyorum turkiyenin fantastik kuru altyapısı hicbir yazarın zihninin kaldıramayacagı kadar zengindir, binyıllardır medeniyetlere besiklik yapmıs bir cografyada yuzyıllarca 3 kıtada at surmus bir neslin torunları olarak bu tip calısmalar yapmalıyız elbette. Hatta bilgisayar oyunu dalında boyle bir gelisme mevcut belki bilirsiniz CEİRON u. Gene konumuzdan sapmadan son birsey soyleyip cayımdan bir yudum alıp okula kacayım ben bir turk yazarın yazacagı guzel bir kurgusal kitap, turu farketmez iyi orgulendirilmis ve uzerinde dusunulmus olmak kaydıyla, guzel bir sekilde pazarlanırsa en az bir LOTR yada Ejderha mızragı serisi kadar yer bulur kendine camia da.

Saygılarımla,
    Elamshin
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Mon May 22, 2006 11:35 pm Reply with quoteBack to top

Sylvius wrote:
    Ben de seraphima ya katılıyorum turkiyenin fantastik kuru altyapısı hicbir yazarın zihninin kaldıramayacagı kadar zengindir, binyıllardır medeniyetlere besiklik yapmıs bir cografyada yuzyıllarca 3 kıtada at surmus bir neslin torunları olarak bu tip calısmalar yapmalıyız elbette. Hatta bilgisayar oyunu dalında boyle bir gelisme mevcut belki bilirsiniz CEİRON u. Gene konumuzdan sapmadan son birsey soyleyip cayımdan bir yudum alıp okula kacayım ben bir turk yazarın yazacagı guzel bir kurgusal kitap, turu farketmez iyi orgulendirilmis ve uzerinde dusunulmus olmak kaydıyla, guzel bir sekilde pazarlanırsa en az bir LOTR yada Ejderha mızragı serisi kadar yer bulur kendine camia da.

Saygılarımla,

üzlerek söylüyorum o dediÄ?inin olbilmesi için ne yazık ki yetenekli yazarlarımızın para ve güç sahibi olması gerekiyor ve hangi yetenekli insan keÅ?fedilene kadar güç sahibidir? Tarih boyunca da olduÄ?u gibi (Leonardo Da Vinci, Sir Isaac Newton, Ä°bni-Sina, Ã?mer Hayyam - bunların hepsi iyi ailelerin yetiÅ?tirilme imkanı bulmuÅ? zengin çocuklarıydı) hala dıÅ?arıda keÅ?fedilmeyi bekleyen pek çok yetenek var. Yayınevlerinin, burs daÄ?ıtan zenginlerin eli hangi birinin eline kadar uzanabilir?

Ä°thaki Yayınlarından tanıdık bir amca yetenekli olsam bile kitabımı yayınlatabilmem için 1.5-2 milyarı gözden çıkarmam gerektiÄ?ini söledi, bu olduÄ?unda bile iyi bir tanıtım olmaksızın kitabımın satıÅ?larının hiçbir denge teÅ?kil etmeyeceÄ?ini, paramla rezil olabilme riskimin yüksek olduÄ?unu belirtti.

hala dıÅ?arıya baÄ?ımlı bir ülkeyiz, hala dıÅ?arısı ne derse onu yapıyoruz. yeni kitap çıktı, hemen ülkemizde basılıyor ve Türk yazarlarının önüne yeni bir engel çıkıyor. "Å?u kitap dünyaca ünlü." - "Tmam abi getir basalım!" Bunlar çok yanlıÅ?. Hepten dünyadan soyutlanalım, dıÅ?arısını sallamayalım demiyorum ama onlara öncelik tanınan bir ülkede yetenekli yazarların önünün açılabileceÄ?ini nasıl umut edebiliriz ki?

Son olarak: 3 kıtada at sürmüÅ? o nesil çoktan Araplarla, Kürtlerle, Rumlarla, Gürcülerle vs.yle karıÅ?mıÅ? durumda ve o nesle sahip çıkmakla yükümlü olanlar düÅ?üncelerini baÅ?ka gereksiz ve tehlikeli iÅ?lere yoÄ?unlaÅ?tırmıÅ? durumdalar...

Sevgiler hepinize...

Sylvius
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Tue May 23, 2006 12:49 am Reply with quoteBack to top

JRR tolkien oyle cok guclu birisi degildi Margareth ve tracy nin milyon dolarları yoktu. Teri nin kitapları baslarda sacmalık olarak goruluyordu. AMA birseyler basarmayı kafalarına koymuslardı ve yaptılar. oyle ya da boyle belki sans belki degil.

Ayrıca 3 kıtada at surmus nesil iyisiyle kotusuyle toplama bir nesildir. asla turk, kürt, arap ayrımı yapmayan saraya bile her ırktan adam alıp yetistiren bir nesil. Kim ne derse desin milletleri asimile edip somurmektense onların destegini arkalarına almayı tercih etmis bir nesil. Aksini dusunerek neo-nazi lerden yada ustun ırk sacmalıklarına inananlardan farkın kalmaz. Ayrıca unutmaman gerekir ki "muhtac oldugun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur..."
    seraphima
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Tue May 23, 2006 3:53 pm Reply with quoteBack to top

Ben de arkadaÅ?lara hem katılıyorum hem de katılmıyorum..Evet dünyaca ünlü kitaplar Türkiye'de hemen basılıp rekor üstüne rekor kırarken, fillerin tepiÅ?mesinden Türk yazarlar ve ortaya çıkması gereken yetenekler eziliyor..Bunu kabul ediyoruz..Ayrıca yayınevleri risk almaktan da kaçıyor, buraya da katılıyorum..Ayrıca Türkiye, az kitap okunan bir ülke olduÄ?u için maalesef sadec müthiÅ? kampanyalarla pompalanan kitaplar satılıyor bu da belli bir gücü gerektiriyor, ama dengeler deÄ?iÅ?iyor olabilir, bunu da zaman gösterecek..
    KatılmadıÄ?ım konu da Å?u, parası olmayan ama yeteneÄ?i olan yazarlar fırsat bulamıyor diye bir cümle kurmak kanımca yanlıÅ?, buna da en iyi örnek Harry Potter seraisinin yazarı Rowling'tir..BildiÄ?iniz gibi sosyal yardımla geçinirken peçete üzerine metroda yazdıÄ?ı Harry Potter ile Å?imdi dünyanın en zengin akdınlarından biridir..
    Türkiye bence daha on yıl katetmeli, yayınevleri gerektiÄ?inde risk almalıdır..

Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Tue May 30, 2006 9:42 pm Reply with quoteBack to top

sevgili Lord Sylvius ve Lord Seraphima, lütfen sözlerimi aÄ?ır algılamayın. Rowling'i takdir ediyorum ancak Turkiye'de kac Rowling gibi lady'nin parlayabileceÄ?ini merak ediyorum. Parası olanın güç -ve zoraki yetenek- sahibi olduÄ?u bir ülkedeyiz.Ama Å?ansa bakın ki Rowling Ä°ngiltere'de -yeterli ölçüde olmasa bile bizim ülkemizdekinden daha çok- deÄ?er gören insanların ve kendi içinde bütün olan, devasa bir egoya sahip olan bir ülkede yaÅ?amaktadır. ve haklısınız Lord Seraphima, türkiye yayınevleri sektörü daha kırk fırın ekmek yemeli.

Ayrıca parası olan derken dönemine göre hali vakti yerinde olan demek istemiÅ?tim, ona bakarsanız Fuzuli de -Türk bilgini- beÅ? parası olmayan zavallı bir adamdı ve zamanın hükümdarı ne kadar bilim-sanat düÅ?künü de olsa sonuçta Fuzuli periÅ?an bir Å?ekilde öldü ama bu gün onun öÄ?retilerine deÄ?er veriyoruz...
    BU GÃ?N onun onun öÄ?retilerine deÄ?er veriyoruz...

Irkçılık yapmayı asla istemem Lord Sylvius, ancak bir ırkın karasteristik özelliklerini bozan karıÅ?tıÄ?ı diÄ?er ırklardır.

Post new topicReply to topic

Jump to:   

View next topic
    View previous topic
    You cannot post new topics in this forum
    You cannot reply to topics in this forum
    You cannot edit your posts in this forum
    You cannot delete your posts in this forum
    You cannot vote in polls in this forum