Modules
  • Ana Sayfa
  • AvantGo
  • Downloads
  • FAQ
  • Feedback
  • Forums
  • Journal
  • Private Messages
  • Recommend Us
  • Search
  • Statistics
  • Stories Archive
  • Submit News
  • Surveys
  • Top 10
  • Topics
  • Web Links
  • Your Account

• Who's Online
    Şu an sitede, 1 ziyaretçi ve 0 üye bulunuyor.

Henüz üye değilseniz, Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

Languages
    Site Lisanını Seçin

FrpWorld.Com :: View topic - Eberron
    Forum FAQ  |  Search  |  Memberlist  |  Usergroups   |  Register   |  Profile  |  Private Messages  |  Log in

Eberron View next topic
    View previous topic
    Post new topicReply to topic
    Author Message
    Efla
    Site Admin
    Site Admin

PostPosted: Sun Sep 16, 2007 10:49 am Reply with quoteBack to top

D&D beni kendinden biraz soÄ?utmuÅ? olsa da Å?u aralar epeyce ilgimi çeken bir campaign setting var: Eberron... Wizards of the coast tarafından bir yarıÅ?manın neticesinde birsürü baÅ?vururun arasından seçilmiÅ?. 3.5 kurallarına göre çıkan ilk Campaign setting aynı zamanda.

Ama asıl ilgimi çeken noktalar bunlar olmadı. DiÄ?er evrenlere göre orjinal sayılabilecek birçok fikirle donatılmıÅ?.

Büyü endüstürial düzeyde kullanılıyor ve günlük hayatın resmen bir parçası. Teknoloji çok geliÅ?miÅ? ve tamamen büyüyle destekleniyor. Ã?rneÄ?in uçan gemiler Å?ehirlerarası giden trenler, Havada yüzen kuleler...

Zamanında büyüle savaÅ?mak için yaratılmıÅ? yapılar olan Warforged denilen yapılar (constuct) daha sonra kendi bilinçlerini kazanmıÅ?ar ve oynanabilir bir ırk oalrak ortaya çıkıyorlar.

Aslında baÅ?lıÄ?ı açma amacım henüz bilgilendirme yapmak deÄ?il. OynamıÅ? ya da araÅ?tırmıÅ? olanlar varsa fikirlerini almak istiyorum. Bilmeyenler için de bir öne tanıtım olması için birkaç noktayı yazdım.

Katkılarınızı, görüÅ?lerinizi vesaire bekliyorum...

Lupus Nigra
    Kullanıcı
    Kullanıcı

Location: Four Corner Square No:4 Old City/Silvermoon-SILVER MARCHES

PostPosted: Sun Sep 16, 2007 1:43 pm Reply with quoteBack to top

DoÄ?rusu Eberron olayına WotC'un parasal kaynak ihtiyacına hizmet eden bir ürün gözüyle baktıÄ?ım için araÅ?tırmadım. Ne yapayım ön yargılıyım Smile

Ama bu anlattıkların doÄ?rusu ilginç geldi ben de bi araÅ?tırayım CSetting'ini falan bulayım sonra buradan tartıÅ?ırız.

Yener
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Sun Sep 16, 2007 6:33 pm Reply with quoteBack to top

Eberronnnn ! Efla süpersin valla bu mevzu harika oldu :clap: . Bende yakın bir tarihte kapsamlı bir Eberron yazısı hazırlamayı düÅ?ünüyorum.

[quote="Lupus Nigra"]DoÄ?rusu Eberron olayına WotC'un parasal kaynak ihtiyacına hizmet eden bir ürün gözüyle baktıÄ?ım için araÅ?tırmadım. Ne yapayım ön yargılıyım Smile
    [/quote]

Lütfen Eberron' a ön yargı ile yaklaÅ?mayınız hata edersiniz Smile , hiçte o saydıÄ?ın amaçlarla çıkarılmıÅ? bir setting deÄ?il (yani sadece para deÄ?il en azından Very Happy ) adamlar gayet orjinal bir fikirle gelmenin yanı sıra oyunculara muhteÅ?em bir esneklik sunmuÅ?lar, bir çok diyarda unutulmuÅ? hiç kullanılmayan hatta yeri olmayan ırklara bile yer vermiÅ?ler, onlarada çok güzel epik bir hikayesellik katmıÅ?lar örneÄ?in : Rakshasa lar bir zamanlar tüm Eberron 'u yönetmiÅ?, Couatl lar bir zamanlar Eberron'a hükmeden demonları kovmuÅ?. Bu saydıÄ?ım monsterlara baÅ?ka hiç bir yerde bu derece yer verilmemiÅ?tir. Ayrıca Å?uda var Eberron'un daha campaing setting in baÅ?larında belirttiÄ?i bir numaralı altın kuralı Å?udur :

1. D&D de ne varsa Eberronda da vardır. Burada kasıt dnd adı altında çıkartılan tüm kitaplarda yer alanlar, bunlar class olsun ırk olsun, büyü olsun vs...

Class larada muhteÅ?em esneklikler yenilikler getirmiÅ?ler, örneÄ?in druidler Å?ehir varsa duruid 'in ne iÅ?i var druid Å?ehirde ne gezer vs... druid dediÄ?in ormanda takılır denir, Eberron duridleri ise öncelikli amaçları diyardaki portalları gözetmektir (tabi druidler için geçerli olan tüm vasıflar burada da mevcut).

Bunun dıÅ?ında birde yeni ırklar eklenmiÅ? bir tanesi Eflanın yazdıÄ?ı warforged (cannit evinin yaratımı), changeling (half-doppelganger diyebiliriz), shifter, kalashtar diÄ?er yeni ırklar arasında.

Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Sun Sep 16, 2007 10:47 pm Reply with quoteBack to top

Saol Yener ben bu Eberro'nu biraz araÅ?tırayım. Gerçekten ilginç görünüyor. Bilgi için teÅ?ekkürler Smile

Possessed
    Site Ã?izeri

PostPosted: Mon Sep 17, 2007 2:18 am Reply with quoteBack to top

Aaa, bu warforgedları biliyordum, Eberron'a mı aitmiÅ?ler? Biri bahsetmiÅ?ti, baya anlatıyordu, Efla soyleyince hatırladım. Ä°lginc bir ırktı. Hatta resimlerini bilgisayara kaydettim, guzel cizimlerdi Very Happy

Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Wed Sep 19, 2007 12:59 am Reply with quoteBack to top

Ayrıca eberron tüm zamanların en mantıklı ve manalı sınıfına sahip. Yani Artificier'lara. EÅ?yalar rahatlıkla geçici büyülemeler yapabilen, geçici büyülü silahlar yaratabilen ve büyülü aletlerin çalıÅ?malrını dahi deÄ?iÅ?tirebilen harika bir sınıf. En güzel tarafı da tüm sınıfla içinde para kazanmaya en yatkın sınıf. Very Happy Ã?yle büyücüler gibi güçlü olmamaları da ayrıca ayrı bir hava katan bir olay. KeÅ?ke büyücüler hiç olmasaydı da Artificierlar sadece büyü yapabilenler olsaydı. O zaman oyunlar çok daha mistik ve güzel olabilirdi bence.

Ancak, velhasıl ve dahası bu dünya Magic the Gathering bozması bir dünyaya mı benziyor ne? Her Å?eyi içine sıkıÅ?tırmıÅ?lar falan.

Ã?stüne çizimlerine baktıÄ?ında dahi insanın aklına anime dünyası geliyor. Yani Eberronda alınan özellikler ve birleÅ?tirmeler de sanki onu manga tarzına daha çok yaklaÅ?tırıyor. Belki de 4th eddition'ın ana dünyasının bu olacaÄ?ı düÅ?ünceside bu sebeple aklımda yer etti.

Bu arada ben katılmıyorum D&D'da olabilecek herÅ?eyi kapsayan düya Eberron olamaz. Adamlar demiÅ? adam Forgotten realms'in red wizard'ını da mı koyacak? HerÅ?eyin olduÄ?u planescapedir bence. Ancak bazı özellerin çıkarılıp yerine daha güzellerinin eklendiÄ?idir Eberron.

Daha kitabını ilk aldıÄ?ım andan itibaren aslında harika Å?eylerin çıkartılabileceÄ?ini düÅ?ünüyorum bu dünyadan. Belki de kıvamı tutarsa Darksun'ın atmosferini ve Forgotten reamsin zenginliÄ?ini geçebilecek bir dünya üretebileceklerdir. Ä°Å?leri zor ama.

Bogus
    Site Yazarı
    Site Yazarı

PostPosted: Wed Sep 19, 2007 1:24 am Reply with quoteBack to top

D&D Online'da Eberon'un Stormreach Å?ehrinde geçiyor. Bir ek bilgi olarak onu da burada belirteyim.

Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Wed Sep 19, 2007 1:59 am Reply with quoteBack to top

1. If it exists in D&D, then it has a place in Eberron.

Adamlar Dmlerin kullanabileceÄ?i on bilginin birincisi olarak yazmıÅ? bunu, evet Eberron un içerisnde her Å?ey yer alabiliyor (dnd kitaplarındaki). Bunlara zaten DM's guide da Prestige class olarak verilen Red Wizard larda dahil. Birde o altın kuralı yanlıÅ? yorumlamamak lazım tabi Very Happy , adamlar tutupta size Forgotten Realms den Elminster' i getirin oyuna koyun demiyor veya thay red wizard larını getirin koyun demiyor. Mesela Shade leri kullanabilirsiniz ama bu shade ler city of shade' in shade leri olmaz. Zaten Eberron' un diÄ?er diyarlarla hiç bir baÄ?lantısı yok, plane mantıÄ?ı çok daha farklı planescape 'ede hiç benzemiyor onlada bir baÄ?lantısı yok zaten.

Eberron 'un biraz Manga vari çizgi roman vari bir havası var evet bunu campaing setting de de yazmıÅ?lar. Birde Å?u var Eberron; Forgotten Realms gibi, Dragon Lance gibi, Raven Loft gibi romanlar ve hikayeler yazılarak oluÅ?turulmuÅ? bir diyar deÄ?il, Eflada baÅ?ta belirtmiÅ?, WotC'un, 2002'de üstlendiÄ?i bir yarıÅ?madan birinci olan bir settingdir.

Å?unuda belirtmek istiyorum Eberron; FR 'dan, DL 'den ve benzer settinglerden sıkılan oyuncular için birebir, hatta bir çok eski dnd oyuncusunu yeniden dnd ye döndürdüÄ?ünü bile defalarca duydum.

Site Admin
    Site Admin

PostPosted: Wed Sep 19, 2007 3:19 am Reply with quoteBack to top

Eberronda ilgimi çeken 3 Å?eyi sıralamam gerekirse:

I)GEliÅ?miÅ? hatta teknolojiyle iç içe girmiÅ? bir büyü alayıÅ?ı
    II)Warforged gibi bir construct ırkın olması. Baya orjinal bir fikir. Ama ben her Å?eyiyle insan gibi olmasından çok yapay zekalı robotlar gibi oynatılmasının daha iyi olacaÄ?ını düÅ?ünüyorum bu ırkın. Contructlar için fazla insancıl ele alınmıÅ?lar. Hmm aslında tartıÅ?ılabilir bir konu sanırım ruhları var. Bana full emtal alchemisti hatırlatıyor hep Smile
    II)Articier sınıfı... Darkgnome güzel deÄ?inmiÅ?. Bence bütün D6dlerde büyülü eÅ?Å?a yapmak bu sınıfın çalıÅ?ma mantÄ?ıan taabi olmalı.

Sanırım WotC giderek bu dünyayı daha çok benimsiyor D&d online için de eberron seçmeleri bunu bir göstergesi.

Kitaplarını edinip göz gezdiriyorum. Bende biÅ?eyler hazırlayabilirim bu dünyayla ilgili. Yener yapacaksa, onun yazdıÄ?ınn ardından belki tamalayıcı nitelikte biÅ?eyler yazabilrim. Kurallardan ziyade dünyayla alakalı olur. Kuralları katı Å?ekilde uygulaa konusuna pek sıcak bakmadıÄ?ımı biliyorsunuzdur zaten Smile

Yenerin dediÄ?i gibi biÅ?ey bende de olmak üzere d&D den ciddi Å?ekilde soÄ?umuÅ?tum aslında. Ama eberron oyun açan olsa katılmak isterim walla.

Ben WotC kitapları düÅ?ünda adamakıllı bir kaynak bulamadım bilgi edinmek için. Mesela planescapele ilgil bi dünya yazı ve site mevcut ama Eberronla ilgili yok. NEyse daha genç bir dünya. Belki biz baÅ?latırız biÅ?eyler.

Yener
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Wed Sep 19, 2007 4:32 am Reply with quoteBack to top

Å?imdi Å?öyle bir durum var efla warforged yapay zekalı olsaydı, o zaman oynanabilir ırklar arasında yer almazdı, golemden farksız olurdu. Herhangi bir class da seçilemezdi o zaman warforged lere, çünkü öÄ?renme yetileri kısıtlı ve sınırlı olacaÄ?ından bu çok zor olurdu belkide mümkün bile olmazdı.

Neyse adı çok fazla geçti warforgedlerin ben geniÅ? geniÅ? aktarayım sizlere.

Warforged çok güzel ve gizemli bir ırk, Eberronda hala warforgedlerin aslında ne olduÄ?u yoÄ?un bir tartıÅ?ma konusu (içlerinde bir ruh varmı ? Varsa nerden geldiler ? vs...)

ilk warforgedler Cannith evi tarafından yaratıldı, yaratımları creation forge larda gerçekleÅ?iyor. Fakat yaratımları hala bir sır. Last War (Khorvaire kıtasında 5 ulus arasında 102 yıl süren tüm kıtayı etkileyen bir savaÅ?) zamanında tarafların verdiÄ?i yoÄ?un kayıplar nedeniyle Cannith evine verilen bir sipariÅ? üzerine yaratıldılar. Ä°lk warforged ler golemden farksızdılar sadece basit komutları yerine getiriyorlardı, "vur ! Saldır ! Koru !" gibi. Daha sonra savaÅ?ın sonlarına doÄ?ru warforged ler geliÅ?tirile geliÅ?tirile son hallerini aldılar ve oynanılabilir bir ırk olarakta eberron un yapımcıları önümüze sundu.

SavaÅ?ın bitimiyle warforgedlerin üretimide yapılan anlaÅ?malarla durduruldu üretimi yasaklandı, fakat bazı yerlerde hala gizliden gizliye üretiliyorlar (Sharn : City of Tower' ın altı gibi, Mournland daki lord of blades organizasyonuna ait creation forge gibi). SavaÅ?ın bitimiyle beraber, sadece savaÅ?maları için yaratılmıÅ? olan binevi köle olan warforgedler yapılan bir anlaÅ?ma ile özgürlüklerine kavuÅ?tu ve Å?uanda büyük Å?ehirlerde tüm ırkların sahip olduÄ?u haklara sahip onlarda.

Warforgedlerin aslında çok hüzünlü bir hikayesi var, adında bile savaÅ? olan bir ırk. DüÅ?ünsenize yaratılıyorlar ve daha dünyayı tanımadan ellerine bir silah veriyorlar ve "savaÅ?" diyorlar. Garibanlar kime karÅ?ı, neden savaÅ?tıklarını bile bilmeden savaÅ?maya zorlanmıÅ?lar. Neden savaÅ?sınlar ki gökyüzüne bakıyor gökyüzü mavi, evler var, aÄ?açlar var bir sürü kendinden farklı ırk var araÅ?tıracak öÄ?renilecek, sorgulayacak pek çok Å?ey varken neden savaÅ?mak ? Ä°Å?te bu bir çok warforged' in bakıÅ? açısıdır.

Pek çok yerde sevilmiyorlar ve sorumlusu olmadıkları Å?eyler için yargılanıyor ve Å?üpheyle yaklaÅ?ılıyorlar, hatta Sharn 'da kızı bir warforged tarafından kaçırılan bir adamın baÅ?ı çektiÄ?i "No War no Warforged" sloganlı yürüyüÅ?ler düzenleniyor eylemler yapılıyor.

Warforgedler meraklıdır ve sürekli bir öÄ?renme açlıÄ?ı içerisindedirler.

Construct lar ve nonlethal demage yemiyorlar, ama lethal demage lara açıklar. Ã?zerlerindeki plakaları tutan kabloları var (evet yanlıÅ? duymadınız kablo), plakalarının altında ise daha yumuÅ?ak bir doku mevcut. Normal ırkların giyebildiÄ?i zırhları giyemiyorlar, anca kendi üzerlerine monte ettirdikleri özel yapım zırhları kullanabiliyorlar. Bedenlerine yeni ekler yaptırabiliyorlar, kollarını bir silaha çevirebiliyor, hatta uçmalarını saÄ?layan kanatlar taktırabiliyorlar.

Birtanede prestige class var warforgedler için Reforged bu prestige class ile bir warforged i yavaÅ? yavaÅ? bir insana dönüÅ?türebiliyorsunuz, tabi warforged özelliklerinizi yavaÅ? yavaÅ? kaybediyorsunuz, üzerinizdeki warforged plakalarını söküyorsunuz ve altından insan dokusuna benzer bir doku çıkıyor ve gayette bir insana benzeyebiliyorlar. Mesela bu warforged oynayan bir oyuncu için bir amaç olabilir, gayette güzel bir konsept olur.

Artificier çok güzel bir class, bu class ın çıkarılıÅ? amaçlarından biri oyuncuların magical item yaratırken neden xp kaybediyoruz bide üstüne bi dünya para saydırıyoruz gibi söylemlerini biraz hafifletmek esasında. Artificier larda item yaratırken xp harcamak yerine "Craft Reserve" ünüzü harcayarak item yaratıyorsunuz, bu her level da sürekli artıyor, xp nize bir zeval gelmiyor yani Smile. Bu class bol Artifact li Eberron diyarına inanılmaz uygun bir class.

Birde Eberron un kendi oyun mekaniÄ?ine uygun Dragonmark larda var, bunlar sadece player's hand book da yer alan 7 ırkta çıkan spell-like abilities kazandıran izler, bilinen 13 tane dragonmark var, fakat bir Elf ailesine ait olan Mark of Death kayıp (bu mark ı taÅ?ıyan ailenin trajik bir sonu var).

Neyse geri kalan her Å?eyide yakında hazırlayacaÄ?ım Eberron yazısında anlatırım.

Site Admin
    Site Admin

PostPosted: Wed Sep 19, 2007 4:47 am Reply with quoteBack to top

Quote:
    Ä°lk warforged ler golemden farksızdılar sadece basit komutları yerine getiriyorlardı, "vur ! Saldır ! Koru !" gibi. Daha sonra savaÅ?ın sonlarına doÄ?ru warforged ler geliÅ?tirile geliÅ?tirile son hallerini aldılar ve oynanılabilir bir ırk olarakta eberron un yapımcıları önümüze sundu.

iÅ?e görüldüÄ?ü gibi Warforgeların algılaması ve zekasının da bir geliÅ?im süreci var ve ölümlü eller tarafından taratılarak onakra bir bilinç kazandırılmıÅ?. Bu bizim bilgisayarlara yaptıÄ?ımıza çok benziyor.

Robotlar yaptıÄ?ımızı düÅ?ünün. Zeki robotlar... Daha sonra bunların bir sebepten dolayı sadece komutları uygulamak yerine kendi iradeleriyle hareket ettiÄ?ini düÅ?ünün. Warforge senaryosuna benzemedi mi?

Fakat ölümlü ellerle yaratılmıÅ? bir bilincin tamamen o ölümlü zihinleri gibi çalıÅ?maması gerektiÄ?ini düÅ?ünüyorum. Bence biraz daha mantıÄ?a dayalı daha materyalistik. Analiz ederek hareket eden bir bilinç.

Benrobotu izlediyseniz demek istediÄ?imin göüzel bir örneÄ?idir ordaki robot. Ä°nsansı özellikler taÅ?ıdıÄ?ı halde insan deÄ?ildir.

Bu yüzden insanlar kadar duygsal, sanatçı kiÅ?ilikleri olmasını zor olacaÄ?ını düÅ?ünüyorum. Bu bilinci zamanla geliÅ?tiriyor olabilirler falakt bunn oluÅ?muÅ? olması için yeteri kadar zaman geçmemiÅ? eberronda. Bana fazla insansı geldi. Yani bazı durumlarda makina olduklarını hatırlatmaılar.

Yapay zekalı bir yaratıÄ?ın oynananabilir olmayacaÄ?ına katılmıyorum. Sadece insan rpsinden biraz daha zorlayıcı olacaktır. YapacaÄ?ımız Å?ey robot rpsi. Duygularını yeni kazanmaya baÅ?lamıÅ? varlıklar... daha ilgi çekici geliyor bana. Sırf bununla ilgili güzel hikayeler de çıkabilir. Fakat bildiÄ?im kadarıyla Å?u anda worforged ozan karakterler bile çok da abzird bi durum deÄ?il.

Ã?zetlersem insan/makine arası bir anlayıÅ?ın Å?ık durabileceÄ?ini düÅ?ünüyorum.

Sadece warforgedlar üzerine yapılan tartıÅ?ma bile heyecan verici. Warforgedların doÄ?asını araÅ?tıran bir bilim adamı oynayasım geldi bak Å?imdi Very Happy

Yener
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Wed Sep 19, 2007 5:15 am Reply with quoteBack to top

Ã?lümlü eller tarafından yaratıldıÄ?ınıda kim söyledi Smile , anlatırken baÅ?ta demedim mi ?

"Warforged çok güzel ve gizemli bir ırk, Eberronda hala warforgedlerin aslında ne olduÄ?u yoÄ?un bir tartıÅ?ma konusu (içlerinde bir ruh varmı ? Varsa nerden geldiler ? vs...) "

Ä°nsan hiç bir zaman bir ruh yaratma kabiliyetine sahip deÄ?ildir mesela Smile . Neyse ben iÅ?in aslını biliyorum biraz ama daha fazla spoiler vermeyelim bakarsın bir Eberron açarız Wink .

Bide Warforged lerde Å?u var belli bir yaÅ? ile yaratılıyor (baÅ?langıç yaÅ?ları "1") ve belli bir yaÅ?ta hayatları sona eriyor (standart "100" hiç sapma oynama olmuyor bu sayıda).

Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Wed Sep 19, 2007 9:43 am Reply with quoteBack to top

gittikçe daha çok seviyorum bu eberronu Smile

Efla
    Site Admin
    Site Admin

PostPosted: Wed Sep 19, 2007 10:59 am Reply with quoteBack to top

Sanırım kitaplarda da warforgedların insanlar tarafından yapıldıÄ?ı yazıyor sen de söylemiÅ?sin. Ã?lümlü elden kastettiÄ?im buydu. Zaten onlar da yaratıcılarının insanoÄ?lu olduÄ?unu bilip o Å?ekilde saygı duyuyorlar.

Biraz daha araÅ?tırdım da. DüÅ?ündüÄ?üm kadar insancıl deÄ?illermiÅ? en azından ilk warforgedların Belli duygular kazanması ciddi bir zaman alıyor.
    Kıskançlık, korku gibi duyguları önce öÄ?renmiÅ?ler. Aslında uzman gözetimi altında dersek yanlıÅ? olmaz. Yapıldıktan sonra bir eÄ?itim sürecine tabii tutuluyorlarmıÅ?.

Ruhları olup olmadıÄ?ı konusu da tartıÅ?malı hala sanırım. Ne derler bilmiyorum ama benim aklıma güzel kurgular geliyor bunlarla alakalı.

DediÄ?in gibi bazı Å?eyleri saklayalım bakarsın açarız...

Yener
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Wed Sep 19, 2007 5:46 pm Reply with quoteBack to top

[quote="Efla"]Sanırım kitaplarda da warforgedların insanlar tarafından yapıldıÄ?ı yazıyor sen de söylemiÅ?sin. Ã?lümlü elden kastettiÄ?im buydu. Zaten onlar da yaratıcılarının insanoÄ?lu olduÄ?unu bilip o Å?ekilde saygı duyuyorlar.[/quote]

O Å?ekilde deÄ?il Efla güven bana Very Happy . Bizim en son oynadıÄ?ımız Eberron oyununda biz bu konuların üzerine baya eÄ?ildik, daha oyunun sonlarına gelemedik olaylar yavaÅ? yavaÅ? çözülüyor neler olacak bilemiyorum. DM imizde oldukça yetenekli ve tecrübeli bir isim, Dilbao (kendisi bayadır ortalarda yok gerçi Smile ).

Post new topicReply to topic

Jump to:   

View next topic
    View previous topic
    You cannot post new topics in this forum
    You cannot reply to topics in this forum
    You cannot edit your posts in this forum
    You cannot delete your posts in this forum
    You cannot vote in polls in this forum