Yeni bir dünya yaratmak isteyenler ya da yaratmakta olup kendi dünyasında kaybolanlar! mitoloji ve dünya yaratımı arasındaki iliÅ?ki için ne diyebilirsiniz?.Bu tÃ?r çalıÅ?maları olanlarla görüÅ? paylaÅ?maktan zevk duyarım ve herkesi selamlarım
hmm....möitoloji ve dünya yaratma...
sizlere bir kaç efsane simi söliyim araÅ?tırın size faydası olur...
Hesiodos - Theogonia (Yunan mitolojisinde dünyanın baÅ?langıcı ve olimpos tanrılarının baÅ?a geçiÅ?ine kadar)
Hititlerin 'Kumarbi' adlı efsanesi...
'Ullikummi' Kumarbi'nin devamı sayılabilir...,
'Sankhuniaton' ya ne odluÄ?unu anlamak için metnin tamamını okumak lazım kasamadım valla
'Enuma EliÅ?' babil kaynaklı olur kendileri...
evet bu kadar sanırım...isteyen olursa Theogonia ile aralraındaki benzerliÄ?i anlatan çalıÅ?malar var onları yollarım -fotokopileri tabii ki -
Usta yazar David Eddings, "Dünyasını kaybedenler kendilerine yeni bir dünya kurmak zorundadırlar" der. Beyninin kıvrımlarında bir yerde, sadece kapısını kendin açabileceÄ?in bir dünya. Epik fantazi tarzındaki tüm kitaplar hemen hemen böyle bir süreç sonunda yazılmıÅ?lardır fakat mitoloji çok farklı bir Å?ey. GeçmiÅ?te yaÅ?ayan insanların dünyada aklının alamadıkları Å?eyleri göksel olaylara ve tanrılara baÄ?lamasıyla oluÅ?muÅ? olan hikayelerdir...
_________________ Kehanetler ancak gerçekleÅ?tiklerinde ıspat ederler kendilerini...
Posted:
Fri Dec 24, 2004 2:40 am
Benim kafamda oluÅ?turduÄ?um bir dünya vardı. Bir filme dayanaraktan yapmıÅ?tım. D&D 3.0 kurallarında oynuyoruz, ancak yaÅ?anılan çaÄ?, Å?uanki çaÄ?. Yıl 2004 yani. Vampirler, insanlar, kurt adamlar... 3 ırkın savaÅ?ıyla ilgili bir hikaye. Hazırlaması kolay olmadı. Yeni baÅ?tan 6 tane Class/sınıf yarattım. hepsinin özel marifetleri, marifetlerim cart ları curtları
Ortaya güzel bir oyun çıktı. Kurallara baÄ?lı kalmayın. SıkıÅ?tıÄ?ınız zamanda kendiniz birÅ?ey ekleyin. yani sonuçta hayal gücünüz sınırsız deÄ?ilmi?
Saygılar......
_________________ Bir Paladinin hikayesinden alıntı ;
" Karanlıklar prensi üstüme doÄ?ru geldi, nefes alamıyordum ve sonra haykırdım! Kılıcımı çektim, okadar aÄ?ırdıki ellerimin arasından kayıp yere düÅ?tü, Ã
Bu baÅ?lıÄ?ı açarken daha farklı cevaplar bekliyordum doÄ?rusu.Ã?ünkü Tolkein'ni ilk okuduÄ?umda mitoloji ile uÄ?raÅ?ıyordum ve onun yaratımlarını sadece kuzey mitlerinden esinlenerek deÄ?il aynı zamanda yunan ve doÄ?u dünyasının mitlerinden de ilham alarak ortaya çıkardıÄ?ını fark ettim.(ilk farkedenin ben olmadıÄ?ının farkındayım)Tabiki bu diÄ?er fantastik kurgu ürünleri için geçerli olmayabilir.Å?u var ki bir dünya yaratmak için oldukça kapsamlı tarih bilgisine sahip olmak gerekir bence!Å?u an yaratmaya çalıÅ?tıÄ?ımız bir dünya var(iki senedir uÄ?raÅ?ıyorum).CoÄ?rafyanın bir kısmı hazır,bir kaç asırlık tarihte mevcut,ancak üniversite dolayısıyla grubumuz eçici olarak daÄ?ıldı.Antalya'da bu tür çalıÅ?maları olanlarla görüÅ?mek isterim(çalıÅ?maları birleÅ?tirmek amaçlı).Herkesi selamlarım...
Å?imdi dünya yaratmak öyle bir olaydırki ciddi anlamda emek sarf edilmesi gereken ve üstünde günlerce haftalarca aylarca uÄ?raÅ?ılması gereken bir olaydır bunların nedeni ise...
DüÅ?ünün bir kasaba var dünyanızın üzerinde ve bu kasabannı tarihini yazmak durumundasınız geçmiÅ?i çok önemlidir kuruluÅ? aÅ?aması kasaba halkının belli baÅ?lı öne gelen kiÅ?iler ivar olma çabaları kimi zaman savaÅ?larda bulunması gibi. Ve bununda ötesinde diyar haritasının çizilmesi gibi iÅ?ler ise büyük özenle yapılmalıdır bazı arkadaÅ?lar hemen kafalarından belli yerler kuruyorlar ama bu bu kadar kolay olmayabiliyor.
ama bazı arkadaÅ?lar ise ciddi anlamda belli baÅ?lı olayları kapıp kendilerine ufakta olsa dünyalar kuruyorlar bunların bir kaçında çeÅ?itli senaryolarda bulundum gerçekten güzel olmuÅ? en azından uÄ?raÅ?ılmıÅ?.
öyle her önüne gelen dünya kurmaya kalkarsa ohoooo neyse benden bu kadar görüÅ?mek dileÄ?i ile
çaÄ?rı paçin
_________________ DiÄ?erleri acı çektirirse
ben kan kustururum...
Onlar korkutursa ben dehÅ?ete düÅ?ürürüm.
Ve sizden yada baÅ?kasından alınması
gereken bir intikam varsa BEN alırım.
Posted:
Tue Jan 04, 2005 9:48 pm
dünya yaratmaya yeltenirken daha en baÅ?tan kiÅ?iyi bir yol ayrımı bekler;
ben bu dünyayı oyunlarımın üzerinde geçmesi için mi yoksa yazıp, derinleÅ?tirip bir orta dünya gibi "gerçek" bir dünya haline getirmek için mi yaratıyorum?
eÄ?erki oyunlarınız geçsin istiyorsanız 10-15 tane büyük savaÅ?, janjanlı büyücü, bi kodumu bi de yer koyan savaÅ?çılar filan serpiÅ?tirin, herÅ?ey parlak ve karizmatik olsun. her bölgede mutlaka bir ejderha ini, bir beholder yuvası ne biliyim 1001 türlü macera alternatifi olsun...hikayeniz nasıl olsa "world creation guide for dummies" Å?eklinde hazırdır, "büyük tanrı küçükleri yarattı, onlar ilk olarak elfleri yarattı bık bık bık"
yok eÄ?er gerçek anlamda bir dünya yaratmak istiyorsanız herÅ?eyden önce yaratılmıÅ? dünyaların hemen hepsini bilmeniz gerek. netekim "abi çok orjinal bir fikir" diye anlattıÄ?ınız dünya teması yerdeniz'in ta kendisi çıkabilir. hali hazırda yaratılmıÅ? olan dünyaları özümsedikten sonra önde gelen dünya mitlerini okuyun, sonra önde gelmeyen mitleri okuyun. toplumların, kültürlerin yaradılıÅ? fikirlerini, düÅ?lerini anlayın. sonra oturun bir-iki ya bekleyin..onca araÅ?tırmayı beyniniz iyice hazmetsin, ve kendi kendinize sorun "pek güzel, beynimi mitoloji kütüphanesine getirdim, peki tüm bu dünyalarda olan ve olmayan..benim dünyamda olmasını istediÄ?im Å?ey nedir?" eÄ?erki bu soruya cevap vermeyi baÅ?ardıysanız dünyanızı sıfırdan yaratın. bir FR yahut DL gibi, hatta yer yer orta dünya gibi göbekten yaratıldıÄ?ı için baÅ?ı-kıçı birbirini tutmayan bir dünya istemezsiniz deÄ?il mi?
tüm bu safhaları aÅ?ıp hala dünya yaratmaya kararlı bir manyak iseniz gidip yardım isteyin...hayır, psikolojik yardım deÄ?il. eksik yönlerinizi tamamlayacak kiÅ?ileri arayın, belki siz çok iyi fikirler buluyorsunuzdur lakin anlatımınız güçlü deÄ?ildir...yahut tam tersi...yardımcınızın kafanızdaki Å?eyi tam olarak kavramasını saÄ?layın. ve dünyanızı yaratmaya baÅ?ladıktan sonra konuyla alakasız birini bulun. zevkine güvendiÄ?iniz biri. sizinle birlikte çalıÅ?mayacak ama sizin ortaya koyduklarınızı okuyup eleÅ?tirecek, deÄ?erlendirecek bir üçüncü, objektif göz...
View next topic View previous topic
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum