Okuyan Us Yayınevi ve Phoenix Yayınevi'ninde desteÄ?i ile;
FRPWorld I. Kısa Ã?ykü YarıÅ?ması
Hikâyesi günümüz Türkiye’sinde geçecek fantastik kurgu, bilimkurgu ve korku edebiyatı üzerine yazılmıÅ? kısa ve edebi öykülerinizi bekliyoruz.
Yazılacak öykülerin günümüz Türkiye’sinde geçmesi sınırını koyuyoruz. Yazarların kafalarında kurgulayacaklarını daha rahat yazılarına dökebilmeleri ve esneklik açısından herhangi bir konu belirlenmemiÃ…?tir.
FRPWorld I. Kısa Ã?ykü YarıÅ?ması Ã?zerine;
*Hikâyesi günümüz Türkiye’sinde geçecek fantastik kurgu, bilimkurgu ve korku edebiyatı üzerine yazılmıÅ? kısa ve edebi öykülerinizi bekliyoruz.
*Ã?yküleriniz 5 ila 10 sayfa uzunluÄ?unda bekliyoruz. Yazılar wordde A4 kaÄ?ıt tipine 12 punto ile yazılacaktır, öykülere resim eklenmeyecektir. Yazım ve imla kuralları aynen geçerlidir.
*Eseriniz size ait (özgün) bir çalıÅ?ma olmalı ve baÅ?ka bir yarıÅ?mada ödül almamıÅ? olmalıdır.
*YarıÅ?ma bireysel katılıma açıktır. Bir öykünün birden fazla yazarı olamaz, fakat bir yazar yarıÅ?maya birden fazla öyküyle katılabilir.
*Yazılar en geç 30 Nisan 2006 tarihine kadar eldarin@frpworld.com adresine ataçlanmıÅ? word belgesi halinde gönderilmelidir. Yazılarınız bu tarihten itibaren okunmaya baÃ…?lanacaktır ve yarıÅ?ma sonucunun duyuru tarihi, 7–10 Mayıs tarihleri arasıdır. Yine bu tarihin sonunda ilk 5 açıklanacak, dereceye girenler ödüllendirileceklerdir.
*Aynı Å?ekilde e-postanıza aÅ?aÄ?ıda sizden istenen bilgileri de eklemeniz gerekmektedir;
(VereceÄ?iniz bilgiler FRPWorld grubunca saklı tutulacaktır)
*Ã?yküleri deÄ?erlendirecek komiteye yönelik herhangi bir itiraz kabul edilmeyecektir.
İlk defa öykü (hikâye) yazacaklar için ipuçları ve bir öykünün radyoya uyarlanabilmesi için gerekli bazı teknik bilgiler:
— Her yapıtın bir ana fikri vardır. Bu, bir önermedir. Bu en basitinden “Sevmek, güzeldir” gibi. Ana fikir, anlatmaya deÄ?er gördüÄ?ünüz, anlatmak istediÄ?iniz Ã…?eyin, özlü biçimidir.
—Ã?yküde kullanacaÄ?ınız karakterleri ve öÄ?eleri iyi tanıyın. Ä°yi bilmediÄ?iniz bir Ã…?eyi yazmaya çalıÅ?ırsanız, büyük ihtimalle gerçekçi olmaz ve beÄ?enilmez. Gerekiyorsa araÃ…?tırma yapın.
—Ã?ykünüz karmaÃ…?ık olmamalıdır. Ã?ok fazla sayıda karaktere, önermeye ve olaya yer verirseniz, dinleyici hepsini izleyemeyebilir, aklı karıÅ?abilir. Ã?ykünüz zorlanmadan izlenebilir ve anlatılabilir olmalıdır.
—Cümleleriniz uzun olmasın. Söylemek istediÄ?iniz Ã…?eyin anlaÃ…?ılırlıÄ?ının önüne uzun cümlelerle engel koymayın.
—Ã?ykünüzü yazdıktan sonra yüksek sesle okuyun. KulaÄ?a nasıl geliyor?
—Bu yarıÅ?ma, Türkçe'ye bir övgüdür. Metninizde yabancı sözcükler kullanmamanız tercih edilmektedir. Bununla birlikte anlam üretmek için bir yabancı sözcüÄ?ü kullanmaya yine de gereksinim duyuyorsanız, Türkçe'deki karÃ…?ılıÄ?ının terim ya da açıklama olarak öykünün bir yerinde geçmesini saÄ?lamaya çalıÅ?ın.
—İçerik kadar sunuÃ…? da önemlidir. Cümle kuruluÃ…?u ve imla hatası yapmayın. Tereddüdünüz varsa kaynaklara baÃ…?vurarak kontrol edin, ettirin.
—Bu ipuçlarının sizi çok sınırlayacaÄ?ını düÅ?ünüyorsanız, hepsini bir tarafa koyup kendinizi özgür bırakın. Yazarken okuyucuyu ya da dinleyiciyi düÅ?ünmeyin. Sadece kendiniz için yazın. Ã?ykü yazmanın tadını çıkarın. Yazmaktan zevk alırsanız, öykünüz de ilgi çekici olacaktır.
YarıÅ?ma ile ilgili sorularınızı buradan alabiliriz arkadaÅ?lar.
_________________ Bu kullanıcı siteden ayrılan fakat forum düzeni açısından mesajlarının durması gereken kullanıcılar için ayrılmıÅ?tır. Kullanıcı kesinlikle yoktur. Sorumluluk ve yükümlülü
Last edited by Eldarin_ on Mon May 01, 2006 11:34 pm; edited 2 times in total
Herkes için hayırlısı olsun. Etkili yazılar çıkacaktır eminim.
Zümrüt buralarda olsa kaçırmazdı bunu ben bi arayıp söyleyeyim.
Türk iÅ?imiz var sen varsan
Saygılarımla..
_________________ DiÄ?erleri acı çektirirse
ben kan kustururum...
Onlar korkutursa ben dehÅ?ete düÅ?ürürüm.
Ve sizden yada baÅ?kasından alınması
gereken bir intikam varsa BEN alırım.
Posted:
Fri Mar 31, 2006 6:52 pm
Komiteden bir selam daha
Umuyorum ki çok güzel eserler çıkacak ortaya, umarım birinciyi seçmekte çooooooookkk zorlanırız komite olarak...
herkese hayırlı olsun, nice 5-10 yarıÅ?malara...
temenni ve saygılarımla...
_________________ Ozan gülüyordu olanlara. Kahkahası karanlıÄ?ı deliyordu. Durdu bir an sonra yine kahkahası duyuldu. Bu seferki olacak olanlara atıftı...
Posted:
Fri Mar 31, 2006 10:28 pm
Benim yazmayı düÅ?ündüÄ?üm öykü Türkiye'de baÅ?layacak ama öbür dünyada ya da soyut bir boyutta devam edecek. Olaydan çok durum anlatılacak yani psikolojik bir öykü olacak. Kabul edilebilir mi?
Aranıza yeni katıldım. YarıÅ?ma da son derece güzel.Türk edebiyatında bu önemli dalın çiçek açması, meyve vermesi adına emeÄ?i geçen herkese teÅ?ekkür ederiz.
Güzel sözleriniz için teÅ?ekkürler, esasımızı çok güzel ifade etmiÅ?siniz.
Bu arada yarıÅ?mamıza katılım devam etmektedir.
_________________ Bu kullanıcı siteden ayrılan fakat forum düzeni açısından mesajlarının durması gereken kullanıcılar için ayrılmıÅ?tır. Kullanıcı kesinlikle yoktur. Sorumluluk ve yükümlülü
Asıl bu organizasyonu düzenlediÄ?iniz için biz teÅ?ekkür ederiz. Yalnız ufak bir sorum olacak, üstad King gibi, deÄ?iÅ?ik ve psikiyatrik nedenleri olan bir cinayet hikayesi iÅ?lense , ya da günümüz ile Türk gizem öÄ?elerini birleÅ?tirici bir öykü de acaba bu yarıÅ?mada yer bulabilir mi??cevabınız için teÅ?ekkür ederim..
Elbetteki . Malumunuz Türkiye'de üzerine yazıp yazamayacaÄ?ımız kadar mistik olay, mekan ve dönem var . Bu öÄ?elerden yararlanılması elbetteki hikayeyi beÄ?enilesi kılacaktır.
yarıÅ?ma iyi güzelde olayların Günümüz Türliyesinde geçmesi kuralı sizcede potansiyel fantastik ve bilimkurgu hikayelere balta vurmuyormu? Sadece Türkiyede geçecek hikayeler yazmaya kalktıÄ?ımızda elimizde sadece gerilim kalıyor, fantastik öÄ?eler katmaya kalktıÄ?ımızda hikaye gotik korku türüne dönüÅ?üyor. Türkiyede geçecek bir hikaye fikri milli duygulara hitap etmesi açısından bence oldukça hoÅ? bir fikir fakat yaratıcılıÄ?ı inanılmaz ölçüde sınırlamakta. Zira fantastik kurgunun en temel yazılıÅ? biçimlerinden olan 'Kendi Dünyanızı' yaratma düÅ?üncesini direk olarak baltalıyor. Kurallar konulmuÅ? artık bundan sonra deÄ?iÅ?tirmek mümkün deÄ?il fakat kural konulurken 'Türk milli deÄ?erlerine hitab eden Türk kültürüyle ilintili yada Türk kültürünü anlatan hikayeler' olarak konsaydı daha manalı olurdu. Zira Türkiyede geçipte Türk milli deÄ?erlerine ve kültürüne hitap etmeyen hatta karakterlerinin Türk olmadıÄ?ı hikayeler bile yazmak mümkün.
KiÅ?isel olarak düÅ?üncelerini paylaÅ?mıyorum.
Hikayelere koyduÄ?umuz tek kısıtlama buydu, ki ben buna kısıtlama bile demiyorum. Ã?ünkü medeniyetlerin merkezi olarak nitelendirdiÄ?imiz Anadolu gerek tarihsel, gerek kültürel olarak oldukça geniÅ? bir içeriÄ?e sahiptir.
Kendi dünyamızı yaratma düÅ?üncesini baltalamak deÄ?il amacımız. Bu bir yarıÅ?ma, Türkçe'ye bir övgü. Bu yarıÅ?maları geleneksel bir hale getirmek istiyoruz, ilk yarıÅ?ma konseptinin yaÅ?adıÄ?ımız toprakların kültürünü ele almasının güzel bir baÅ?langıç olabileceÄ?ini düÅ?ündük. Ä°leriki dönemlerde devam edecek yarıÅ?malarda jenerik ödünyalara ait öykülere de elbetteki yer vermeyi düÅ?ünüyoruz. Hatta frpworld sitesinde ve kendi frp grubumda jenerik dünyalar yaratan ve oynayan biri olarak bunun destekçilerinden biri olurum, Å?üpheniz olmasın.
Türk kültürü konusuna üstte de deÄ?indiÄ?im gibi bir ibare yeterli gözüküyor. Türk kültüründen ziyade Anadolu tarihini ve tarihsel ilerleyiÅ?indeki kısımları konu alıyoruz. Aslına bakarsanız bunu yazarlarımızın kendisinin keÅ?fetmesini istiyorduk, bu yüzden ayrıntılardan ziyade genel bir konsept ortaya atıldı. Ä°Å?in derin boyutunu düÅ?ünmek yazarlarımızın elindedir çünkü.
Yani genele dökecek olursam, yarıÅ?manın potansiyel öyküleri baltalayacaÄ?ını düÅ?ünmüyorum. Bence iyi bir konsept ve iyi bir baÅ?langıç. Derinlemesine düÅ?ünüldüÄ?ünde çeÅ?itli sistemler ile de birleÅ?tirilerek hoÅ? öyküler ortaya atılabilir. Gerek fantastik gerek bilimkurgu gerekse korku edebiyatı anlamında bu geçerli.
Katılımınız ise bizi ayrıca memnun edecektir .
fantasya içinde bir Türkiye ?EÄ?er yazarlar biraz tarih araÅ?tırması yaparlarsa muthiÅ? tüyolar yakalayabilirler.
Ben de Eldarin arkadaÅ?ımızın görüÅ?lerine aynen katılıyor, Thorodin arkadaÅ?ın görüÅ?lerini biraz eksik buluyorum.
YarıÅ?ma kurallarının en baÅ?ında ''Bu YarıÅ?ma Türkçe'ye övgüdür'' cümlesini gördüÄ?üm için yarıÅ?maya katılma kararı almıÅ?tım. Uzun zamandır siteyi misafir olarak takip ediyordum. Ama üye olarak çok yeniyim.
Türk kültürünü derinden incelediÄ?imiz zaman bulabileceÄ?imiz fantastik öÄ?elerin daha çok olduÄ?una inanıyorum. Aynı zamanda Türk Kültürünün sentezlendiÄ?i diÄ?er etkenler de ayrıca göz önüne alındıÄ?ı zaman önümüze kullanılmamıÅ? malzemeler çıkmaktadır..Ben Karamanlıyım. Yani Anadolu'nun tam ortasından aranıza katılıyorum. Ve Eldarin, bu konuda muhteÅ?em bir tespit yapmıÅ?. Ã?stelik Anadolu kültüründen Avrupa'nın gotik kökeninin de çok etkilendiÄ?ini en basit tarih bilgilerimizden bile hatırlayabilmemiz olası. Anadolu o kadar ciddi fantastik öÄ?eler barındırıyor ki, bunun küçük bir parçasını size anlatabilirim..
Karaman'ımıza baÄ?lı TaÅ?kale ilçesinde Bizans döneminden kalma bir mumya bulundu..
Bu mumya genç bir kıza aittir..
Ve üzerindeki, bazı elbise parçaları hala bozulmamıÅ?tır..
Ä°steyen araÅ?tırabilir..
Sadece bu bile bir hikaye konusudur diye düÅ?ünüyorum..
frpworld bu yarıÅ?ma ile Türk edebiyatına çok ama çok önemli bir katkı yapacaktır..SeçilmiÅ?lere teÅ?ekkürler..
Anadolu ve Türkçe öÄ?eleri bizi sınırlamayı bırakın, sınırlarımızı kaldırmıÅ?tır..
Ben yarıÅ?maya iki öykü ile katılmayı düÅ?ünüyorum..
Ä°kisi de tamamen Anadolu kült öÄ?elerini ve Anadolu'nun görünmeyen vahÅ?i yüzünü anlatacak..
YarıÅ?maya katılacak tüm arkadaÅ?lara baÅ?arılar diler, saygılar sunarım..
anlaÅ?ılan ne demek istediÄ?imi pek fazla kiÅ?i anlamamıÅ?. Benim demek istediÄ?im 'Günümüz' Türkiyesi kısmıydı. Evet bizim kültürümüzde, Anadolu kültüründe, Ä°slam kültüründe, Türk kültüründe inanılmaz derecede fazla sayıda fantastik olarak kullanılabilecek malzeme var ve bunlar bu güne deÄ?in fantastik yada bilim kurgu yazarları hep batı kökenli yada yerli yazarlarda batı özentisi olduÄ?u için üzeri açılmamıÅ? konular. BUnlara deÄ?inilmeli. Ama bunlara deÄ?inmek için illaki Türkiyede olmamıza gerek yok. Hikayemiz bu kültürel öÄ?elere deÄ?inmek istiyorsa Orta asyada da geçebilir yada Ä°Å?in biraz Tarihi boyutuna inince Bir hitit ülkesinde geçebilir. Ama sorabilirmiyim 2000 li yılların Türkiyesinde ne fantazisi yapacaksınız? Ne yazarsanız yazın mantıklı bir çerçeveye oturtmaya kalktıÄ?ınızga korku edebiyatına girmek durumunda kalıyorsunuz. Yani demek istediÄ?im hikaye Türkiyede geçmek yerine anadolu kültürel öÄ?elerini taÅ?ıyan bir hikaye olsun denseydi daha mantıklı olurdu. En basitinden Å?öyle sorayım; ne olduÄ?u bilinmeyen bambaÅ?ka bir gezegende bizim kültürümüzle yaÅ?ayan savaÅ?çı bir kavmin baÅ?ından geçen hikayelerin anlatılmasımı daha iyi oılur? yoksa Türkiyede baÅ?ından macera geçen bir Alman kazı grubunun hikayesimi daha iyi olur?
_________________ Bir millet dara düÅ?tümü fahiÅ?eler bile azize kesilir!
View next topic View previous topic
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum