Author |
Message |
oldun
Kullanıcı
|
Posted:
Wed Nov 01, 2006 10:40 am |
|
suan a kadar gördüÄ?üm her masa üstünde her tarafı house rule olan bu skilli nası kullanıyor sunuz merakım budur (kaldı ki PHb da da cok net bir acıklama yok DC ler genelde dm in kafasına göre oluyo)
bizim genel de en sabit buldugumuz cözüm (ki kitapda öle bir sey yazıyor olması gerekiyor) oyuncuya diplomasi olmuyor zar attım seni etkiledim oyuncu karakteri etkilenecekse karsı taraf bir bard palaadin falan sa bakıyor wisdom falan düÅ?ükse (veya yüksekse) ona göre davranıyor ama zar atmıyorum ama asıl sorun npc lere bu skill nası uygulanacak
iÅ?in özü orjinal bir fikir bekliyom |
|
|
Back to top |
|
|
Eldarin_
|
Posted:
Wed Nov 01, 2006 10:50 am |
|
Güzel soru Oldun : ) .
Å?imdi diplomacy, subterfuge, empathy gibi kavramlar genelde oyunlarda hep havada kalan öÄ?elerdir. Neden, çünkü zar atarsın, içine sinmez, dinlersin, adam kendini ifade edemez... Falan yani esas olay rol yapma kabiliyetine baktıÄ?ı için zarlara pek önemliymiÅ? gibi bakılmaz.
Ã?nerim;
Oyuncu NPC yi diplomasi ile ikna etmeye çalıÅ?acaÄ?ı zaman önce bırak bunu kendi rol yapma kabiliyeti ile saÄ?lamaya çalıÅ?sın. Rol yapma kabiliyeti seni tatmin ettiyse eyvallah, diplomasiyi baÅ?arılı olarak kabul edersin. Senin beklediÄ?in kadar baÅ?arılı deÄ?ilse zar attırırsın, diplomasi skilline göre baÅ?arılı olur ya da olmaz, bu zarın ne geldiÄ?ine kalır artık. Oyuncu saÄ?lam argümanlar ile diplomasisini desteklemiyor ve iÅ?in rol yapma kısmında baÅ?arısız oluyorsa, o zaman NPC de kendi argümanlarını sıralayarak diplomasiyi reddeder.
Tabi burada karakterin hakkını vererek oynamanın büyük önemi var. Oyuncu içinde, NPC içinde. Nasıl ki oyuncu düÅ?ük diplomasiye sahip iken onu bu konuda ikna etmeye çalıÅ?an birisine "ikna olmuyorum abi" dememeliyse aynı Å?ekilde senin kafanda tasarladıÄ?ın NPC nin diplomasi ve empati kabiliyeti neyse NPC ni PC lere karÅ?ı ona göre yönlendirmelisin. NPC nin inanabileceÄ?i argüman var, inanmayacaÄ?ı argüman var ve aslında bu çizgiyi belirleyen sensin. Skill ise oyuncunun ikna edebilme yeteneÄ?ine yan destek saÄ?lar. Ã?ünkü hiçbirimiz burada diplomat ya da süper role player deÄ?iliz. Argümanlarımızın eksik kaldıÄ?ı noktalarda karakterimizin sahip olduÄ?u diplomasi yeteneÄ?i bize elbetteki fayda saÄ?lamalıdır... |
_________________ Bu kullanıcı siteden ayrılan fakat forum düzeni açısından mesajlarının durması gereken kullanıcılar için ayrılmıÅ?tır. Kullanıcı kesinlikle yoktur. Sorumluluk ve yükümlülü |
|
Back to top |
|
|
Eldarin_
|
Posted:
Wed Nov 01, 2006 10:57 am |
|
DC yi belirlerken üç noktaya dikkat etmen gereklidir;
-Diplomasinin mantıksal tutarlılıÄ?ı
-NPC nin diplomasiye yanaÅ?mak isteyip istemeyeceÄ?i
-PC nin yaptıÄ?ı roleplay in tutarlılıÄ?ı
Herbiri Standart DC yi 5 arttırabilir. Yalnız DC yi oyun içersinde hızla ayarlasan iyi edersin, fazla loading yapmaya gerek yok ... |
_________________ Bu kullanıcı siteden ayrılan fakat forum düzeni açısından mesajlarının durması gereken kullanıcılar için ayrılmıÅ?tır. Kullanıcı kesinlikle yoktur. Sorumluluk ve yükümlülü |
|
Back to top |
|
|
FrontsideAir
Gölge Ustası
|
Posted:
Wed Nov 01, 2006 11:15 am |
|
|
Back to top |
|
|
oldun
Kullanıcı
|
Posted:
Wed Nov 01, 2006 11:54 am |
|
frontsideair tam demek istediÄ?imi demiÅ? iyi rp mi cha mı ortası nası olur
ama oyuncular içinde toplam skill arasında nası bir ucurum olabilecegini düÅ?ününce o zman düÅ?ük olan "nie kardesim yapmıyorum diebilir" ki bence haksızda degil (ki bu ucurum 3-5-10 falan degil 20 falan olabiliyor bide zar kötü gelirse ki bahsedilen zar sanırım d20 oyuncu istemeye istemeye biÅ?eler yapmıs olack ve bunun tekrarı oyunu sıkabilir (tam tersi benim konusmadan ikna etmem gerekiyor diyebilir)
aslında aklımda bir sey ama bu da diplomasi skill i olmayan biri için cok sakıncalı olabilir
örnek diyelimki oyuncular bir npc yi bir sey için ikna etmeye calısıyorlar bir veya birkac sınır belirlene bilir mesala 1 toplam diplomasi olan oyuncular npc yi sözlü yardıma ikna edebilmek için konusa bilirler (oyun içinde gene konusurlar ama mesala npc onun söylediklerini dikkate almaz) 9 diplomasi toplamı olanlarda kiÅ?iyi yanlarında getire bilmek için ugrasırlar bu gereksinimleri saglayanlar söyledikleri sözlerin etkisi ile oranlı oranda basarılı veya basarısız olurlar
bu durumda 3 diplomasisi olan kiÅ?iden yardım koparırken 15 diplomasisi olan oyunda yanlıs cümleler kurdugu için yanında getirmek bir yana bilgi bile koparamamıs olabilir ama half orc (hep bu örnek verilir nedense ) -1 diplomasili adam dünya laf yapsa adamın umrunda olmaz ama burdada eldarinin dediÄ?i loading kısmı biraz arta bilir buda oyuncuları Å?iÅ?irebilir ama bu sekilde hem zardan kurtulup hemde rp imkanı oluyo
b planı : diplomasi skillini kaldırmak kimse vermesin takılsın öle : |
|
|
Back to top |
|
|
FrontsideAir
Gölge Ustası
|
Posted:
Wed Nov 01, 2006 12:16 pm |
|
|
Back to top |
|
|
burock
Kullanıcı
|
Posted:
Wed Nov 01, 2006 4:17 pm |
|
her oyuncu, oyun boyunca abilityleri ve skillerini göz önünde bulundurmalıdır. Nasıl ki atrengthi yüksek bir oyuncu, ilgili iÅ?lerde str bonuslarından faydalanıyorsa, charisması düÅ?ük bir oyuncu da düÅ?ük karizmasının cezasını çekmelidir. Aynı durum skiller için de geçerlidir.
Bu nedenle eÄ?er aÄ?zı laf yapamayacak kadar aptal ya da karÅ?ısındakini etkileyemeyecek kadar karizmadan yoksun bir oyuncunun rp olarak sosyal skillere baÅ?vurmaması, baÅ?vursa da baÅ?arı olasılıÄ?ının çok düÅ?ük olması beklenir.
Char yaratılırken belirlenen sosyal ability ve skillerin etkisi oyun içinde mutlaka gözlenmelidir. |
_________________ War, war never changes... |
|
Back to top |
|
|
oldun
Kullanıcı
|
Posted:
Thu Nov 02, 2006 3:25 am |
|
yalnıs anlasılma olmasın die biraz daha acık sekilde yazmaya calisiyim diplomasi oyuncular arasındaysa ben dm in pek olaya müdahale etmesi taraftarı degilim (veya zar ile bir etkiye) cünkü oyuncular iyi iseler zaten diplomasisi fazla olan azıcık mantıklıda konusuyorsa digeri onun söylediÄ?ini kabul eder yok oyuncular in game oynamada zorlanıyorlarsa zarla istemediÄ?i bir seyi yapmaktada zorlanacaktır belkide oyun bozulacaktır o yüzden oyuncular arası diplomasi zarı bana pek mantıklı gelmiyor
burock söylediklerin dogru ama söyle düÅ?ün 15 level wizard sın cha 9 diplomasi cross class hiç verilmemisin her hangi biri bile senin fikrini degiÅ?tirebilir yada ikna edebilir mi demek oluyor birazda o yüzden oyuncuya diplomasi zarına karsıyım hani cezasını ceksinde mesala en iyi anlasmaları bile götürdüÄ?ünde bile zorlasın ama kiÅ?i kendini anlasmaya kapamıssa bence bitmeli
frontsideair dediÄ?in dogru (de ben bu d20 hiç sevmiyom) iÅ?in büyük kısmı sansa kalınca ben bi rahatsız oluyorum tabi d20 nin oyuna zevk kattıgı bir gercek yinede
o zman söyle degiÅ?tirelim uygulamayı:
dm bir dc belirler kiÅ?iler diploması cek atarlar (dm gizli tutar bu zarları)
dc yi gecenler kiÅ?iyi ikna etmeye calısırlar ama onlarda mantıklı elle tutulur biÅ?eyler söylemezse kiÅ?i ikna olmaz diplomasiyi kullanmak böle zormus gibi geliyor ama dcler düÅ?ük tutulursa böylece herkesin bir sansı olur ve yüksek diplomasisiler direk zarsız olaya girmis olur
ı |
|
|
Back to top |
|
|
Eldarin_
|
Posted:
Thu Nov 02, 2006 3:40 am |
|
oldun wrote: |
yalnıs anlasılma olmasın die biraz daha acık sekilde yazmaya calisiyim diplomasi oyuncular arasındaysa ben dm in pek olaya müdahale etmesi taraftarı degilim (veya zar ile bir etkiye) cünkü oyuncular iyi iseler zaten diplomasisi fazla olan azıcık mantıklıda konusuyorsa digeri onun söylediÄ?ini kabul eder yok oyuncular in game oynamada zorlanıyorlarsa zarla istemediÄ?i bir seyi yapmaktada zorlanacaktır belkide oyun bozulacaktır o yüzden oyuncular arası diplomasi zarı bana pek mantıklı gelmiyor
|
EÄ?er oyunculardan biri diplomasi hususunda foul-play yapıyorsa duruma zarla müdahale etmek gereklidir abi. Birisi diplomasiyi iyi yapamaz, ama aslında karateri süper diplomattır, ya da diÄ?eri ikna olmak istemez(evet istemez) ama diplomatın argümanları saÄ?lamdır.
Bu ve bu gibi durumlarda iÅ? roleplayde bitmiyorsa duruma zarla müdahale etmek gereklidir. Bunu "ikna oldun abi" Å?eklinde deÄ?il, "adamın dedikleri hakkaten doÄ?ru ve kafana yatıyor" gibi düÅ?ünmekte fayda var.
Ã?ünkü eÄ?er DM bu konuda müdahalede bulunmazsa olay Å?una dönecektir.
PC1: Argüman... Argüman... Argüman...
PC2: Ä°kna olmuyorum abi...
"Hayır abi... İkna oluyorsun" demekte lazımdır bir noktadan sonra... |
|
Back to top |
|
|
oldun
Kullanıcı
|
Posted:
Thu Nov 02, 2006 4:18 am |
|
tam da onu diyordum eldarin bir kiÅ?i tam o sekilde kabul etmeye bilir dünyamızda da öle degilmi ne söylersen söle dediÄ?imdedik durum yok mudur hani istemiyorsa olmaz intimidate kısmı için dogru ama diplomaside zorlama olmaz ve sen ne dersen de kiÅ?i kabul etmeyebilir kiÅ?ilerin belli etik degerlerini sözle caydıramazsın bence en fazla biraz esnettirebilirsin |
|
|
Back to top |
|
|
Eldarin_
|
Posted:
Thu Nov 02, 2006 8:31 am |
|
Oldun ama o dediÄ?in daha derin noktalara kayıyor. KeÅ?ke bende baÅ?ta belirtseydim;
NPC ya da PC nin kiÅ?iliÄ?ine göre vereceÄ?i tepki zaten deÄ?iÅ?ir. Adam açık görüÅ?lü mü? Ã?rümcek kafalı mı? Falan filan...
Ama ben durumu ikna olma açısından ele aldım. Ã?bür türlü oynayan oyunculardan zaten haz etmem. Adam ne dersem diyeyim ikna olmayacaksa zaten onunla iletiÅ?ime geçmenin bir manası yok. Dolayısıyla diplomasi yapamam ben bu adamla, hatta direk saldırırım kafamı çok bozarsa :=) ... Ä°Å?te o zaman zarlar konuÅ?ur ancak : ) ... |
|
Back to top |
|
|
oldun
Kullanıcı
|
Posted:
Thu Nov 02, 2006 10:16 am |
|
ölede inatcı bir dwarf bazı seylere kapalıdır ve yapacak bisey olmaya bilir (öldürmek dısında )
ama sen bunu kast ettin galiba
guard: baban katil itiraf etti aha buda itirafnamesi
oyuncu: yok ben ikna olmadım öldürmez o
dm: kafana piano düÅ?tü öldün
bu arada konu dagılıyor benim acma amacım diplomasi nerelerde ne gibi zorlukla ve rp ile birlesimi en kısa sürede en etkili nası olurdu frontsideair yöntemi dm in yüksek gelene göre yardımcı olması bana suan en pratik ve zar rp dengesi en uygunu gibi geldi |
|
|
Back to top |
|
|
Lixer
Kullanıcı
|
Posted:
Thu Nov 02, 2006 5:28 pm |
|
Her zaman öldürmekten daha iyi seçim vardır. |
_________________ Yukarıda yazdıklarımı bir daha okursan sen kazanırsın, okumazsan ben!
|
|
Back to top |
|
|
Eldarin_
|
Posted:
Thu Nov 02, 2006 10:40 pm |
|
Ayrıyeten diplomasi argüman sunumu demektir.
Ä°yi bir diplomat ise bir örümcek kafalıyı bile bir yola nasıl ikna edeceÄ?ini bilen birisidir.
Argüman evet... Ama mantıklı argümanlar sunmak zorunda deÄ?ildir diplomat. KarÅ?ıdakini ikna etmekse maksat üstelik... Bir cüceyi ikna etmek için onun dilinde konuÅ?mak gerekir ve eÄ?er onun dilinden konuÅ?uluyorsa o da ikna olacaktır elbette. Yani onun gibi düÅ?ünmekten bahsediyorum burada. Paradigmalar tek deÄ?ildir ve kim olursa olsun, herhangi birisini ikna etmenin bir yolu mutlaka vardır. Bilbo'nun Ejderha ile konuÅ?ması mesela buna bir örnek... Ejderha ile onun dilinden konuÅ?masaydı onun ininden kurtulabilir miydi sizce? Ejderha çokmu salaktı yoksa?
Yoksa tatlı dil yılanı deliÄ?inden çıkarır mıydı?...
Yani bu açıdan bakmak daha faydalı olur kanaatindeyim. EÄ?er diplomasi roleplay ile saÄ?lanamıyorsa o zamanda zarlarla durum dengelenebilir diye düÅ?ünüyorum ben.
AÅ?aÄ?ı yukarı anlatmak istediÄ?im budur... |
|
Back to top |
|
|
|
|