Frp World Ana Menü
  • Frp World
    » Anasayfa
    » Forum
    » Anketler
    » Akademi
    » Kitap Tanıtımları
    » Haber ArÅŸivi
    » Haber Gönderin
    » Makale Gönderin

  • Üyelere Özel

  • KiÅŸisel
    » Hesabınız
    » Özel Mesajlar
    » Üye Listesi
    » Üye Arama
    » Siteden Çıkış

  • Site Bilgileri
    » Top10
    » Site Hakkında Yorumlarınız
    » İstatistikler
    » Destekleyen Siteler

  • Kullanıcı Menüsü
    HoÅŸgeldin, Diyar Gezgini
    Üye Adı
    Åžifre
    (Kayıt Ol)
    Üyelik:
    Son Üye: AgnesNesbi
    Bugün: 88
    Dün: 89
    Toplam: 57664

    Şu An Bağlı:
    Ziyaretçi: 1163
    Üye: 2
    Toplam: 1165

    Şu An Bağlı:
    01 : ilihevew
    02 : edyfaz

    Magic Hakkında
    Bilgiler



    *** Magic the Gathering nedir:


    1. BÖLÜM

    *** Magic the Gathering nedir: Magic, iki kiÅŸinin karşılıklı olarak oynadıkları bir kart oyunudur. Oyun sıra tabanlıdır. Bu oyunda oyuncuların her ikisi de büyücü sıfatı alır ve oyuna sabit bir can puanıyla (20) baÅŸlar. Oyuncular oyuna kendi kurdukları özel desteleriyle katılır. Oyunun amacı rakibin canını çeÅŸitli büyüler ve stratejiler kullanarak 0 veya 0'ın altına indirmektir. Rakip de bu sırada kendi yöntemleriyle kendini savunabilir veya karşı saldırılar yapabilir.


    *** Deste nedir: Deste oyuncuların kütüphaneleridir. Oyuncular büyülerini (kartlarını) oyun sırasında bu kütüphaneden alırlar. Magic oyununda ÅŸimdilik 12000 küsür farklı kart vardır. Oyuncular destelerini bu 12000 kartı istediÄŸi gibi kombine ederek kurarlar. Bunun yanı sıra klasikleÅŸmiÅŸ desteler de vardır ve deste kurmakla uÄŸraÅŸmak istemeyen biri bu hazır kurulmuÅŸ desteleri kullanabilir. ÖrneÄŸin; goblin destesi, wizard destesi, elf destesi, damage destesi, life destesi gibi. Benim tavsiyem kendi destenizi oluÅŸturmanızdır çünkü oyundan maksimum zevki sadece kendi destelerinizle savaşırken alırsınız.
    - Bir destede kart sayısı minimum 60 olmalıdır ve hemen hemen herkes bu sayıyı tercih eder.
    - Bir desteye aynı isimli karttan en fazla 4 tane konulabilir.


    *** Kartlar: Kartlar, oyundaki büyülerinizi ve büyüleri yapmak için gereken enerji (mana) kaynaklarını temsil eder. Bir kartı açmak için o kartın mana bedeli ödenmelidir. Kart ne kadar güçlüyse, bedeli o kadar büyüktür. Oyunda 6 farklı kart türü vardır. Bunlar; land (arazi), creature (yaratık), instant (anlık), sorcery (sihir), enchantment (tılsım) ve artifact (antika)'dır. Her kart türünün özellikleri farklıdır.

    * Land (non-spell): Oyunda en çok kullanılan kartlardır. Landler büyüleri yapmanız için gereken manayı saÄŸlar. Her 60'lık desteye genelde 18-24 arası land konulur. Oyunda 5 farklı basic land vardır. Bunlar; mountain (daÄŸ), swamp (bataklık), island (ada), plains (düzlük) ve forest (orman)'dir.
    - Bir land oynandıktan sonra yokedilene kadar oyunda kalır.
    - Bir destede spell'lerin aksine aynı isimli landlerden istenildiği kadar konulabilinir.
    - Her tur sadece bir land oynayabilirsiniz. Yani her turunuzda 1 kademe ilerlersiniz ve baÅŸta zayıf büyüler yaparken büyüleriniz git gide güçlenir.

    * Creature (spell): Creature kartları ordunuzu temsil eder. Her creature kartı yeni bir yaratık summon eder. Yaratıklarınızla saldırabilir, savunma yapabilir, kendi büyülerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz.
    - Bir yaratık oynandıktan sonra yokedilene kadar oyunda kalır.
    - Her yaratığın bir miktar gücü ve defansı vardır. Güç puanı vurmaya, defans ise oyunda kalmalarına yarar. EÄŸer yaratığa yaratığın defans puanına eÅŸit veya üstün bir güçle vurulursa yaratık yokolur.

    * Instant (spell): Instantlar oyunun akışını sahibinin yararına olacak ÅŸekilde deÄŸiÅŸtiren büyülerdir. Etkileri küçük, hızlı ve anlıktır. Genelde çok güçlü deÄŸillerdir ancak doÄŸru zamanda kullanılınca rakibin planlarını bozup oyunukaybetmesine bile nede olabilirler. ÖrneÄŸin; bir yaratığınıza tur sonuna kadar bonus güç vermek, rakibin bir yaratığını yoketmek vs..
    - Bir instant oynandıktan sonra oyundan çıkar.
    - Bir instant diÄŸer kartların aksine istenildiÄŸi zaman oynanabilir (rakibin turunda, bir saldırının ortasında, rakip bir büyü yaparken vs.)

    * Sorcery (spell): Sorceryler oyuna büyük etkiler yapan büyülerdir, ama instantlara göre yavaÅŸtırlar. ÖrneÄŸin; oyundaki bütün yaratıkları yoketmek, rakibin kütüphanesinden on kart attırmak vs.
    - Bir sorcery oynandıktan sonra oyundan çıkar.

    * Enchantment (spell): Enchantmentlar oyunun kurallarını bozan büyülerdir. Oyuncu bu tılsımları kendine veya bir canavara takabilir. Oyunu sahibi için daha rahat, rakip için daha stresli bir hale getirirler. ÖrneÄŸin; her tur baÅŸlangıcında 2 can almak, rakibin yaratıklarının saldırmamasını saÄŸlamak, oyuncuların ellerinde maksimum 1 kartla oynamalarını saÄŸlamak, takılan yaratığa bonus güç veya eksi güç vermek vs..
    - Bir enchantment oynandıktan sonra yokedilene kadar oyunda kalır.

    * Artifact (spell): Artifactler çeÅŸitli iÅŸlere yararlar. Enchantmentlar gibi bir yaratığı güçlendirmek için takılabilir veya oyunun kurallarını deÄŸiÅŸtirebilirler. Hatta artifactler creature bile olabilir (örnek; golemler). En büyük özellikleri renksiz oldukları için herhangi bir rengin oyuncusu tarafından kullanılabilinirler (bunu birazdan açıklayacağım).
    - Bir artifact oynandıktan sonra yokedilene kadar oyunda kalır.
    - Artifactler renksizdir.


    *** Renkler: Her büyü kartının bir rengi vardır. Oyunda 5 farklı renki bulunur. Bunlar; kırmızı, siyah, mavi, beyaz ve yeÅŸil'dir.  Bir büyüyü oynamak büyünün bedelini kartın rengindeki manalarla ödemelisiniz. Bu manalar ÅŸu landlerden temin edilir; mountain (kırmızı), swamp (siyah), island (mavi), plains (beyaz), forest (yeÅŸil). Deste kurarken isteÄŸe göre tek bir renge baÄŸlı kalıp o rengin en güçlü büyülerini yapabilir veya birçok rengi karıştırıp her rengin kendi avantajlarını toplayabilirsiniz.
    - Beyaz (YaÅŸam): Beyazlar savunma konusunda uzman olan renktir. Beyaz büyüler can verir, rakip canavarları etkisiz kılar, kendi yaratıklarının defansını arttırır ve benzeri iÅŸler yapar. Beyaz yaratıkların defansı genelde gücünden daha yüksektir ve özellikleri genelde baÅŸka yaratıkları veya sahiplerini korumaya yöneliktir. Clericler, knightlar, angellar beyaz yaratıklara örnek olarak verilebilir.
    - YeÅŸil (DoÄŸa): YeÅŸiller yaratık konusunda uzman olan renktir. YeÅŸil büyüler yaratıkları güçlendirir, kütüphaneden land çağırır, yaratıklarının sayısını arttırır ve benzeri iÅŸler yapar. YeÅŸil yaratıklar oyunda en az manaya en güçlü olan yaratıklardır ve özellikleri genelde varolan yaratıklarını güçlendirmeye ve daha güçlü yaratıklar açabilmek için aynı bir land gibi mana vermeye yöneliktir. Elfler, insectler, beastler yeÅŸil yaratıklara örnek olarak verilebilir.
    - Mavi (Bilgelik): Maviler büyü konusunda uzman olan renktir. Mavi büyüler rakip büyüleri etkisiz kılar, rakibin açtığı kartları eline geri gönderir, elde daha fazla kart olmasını saÄŸlar ve benzeri iÅŸler yapar. Mavi yaratıklar oyundaki en zayıf yaratıklardır ve özellikleri rakip yaratıklara yakalanmadan rakibe saldırmaya yöneliktir. Wizardlar, birdler, ninjalar, mavi yaratıklara örnek olarak verilebilir.
    - Kırmızı (Kaos): Kırmızılar saldırı konusunda uzman olan renktir. Kırmızı büyüler herÅŸeye hasar verir, kendi yaratıklarına ekstra güç verir, rakip yaratıkları birbirine düÅŸürür ve benzeri iÅŸler yapar. Kırmızı yaratıklar oyundaki en hızlı yaratıklardır ve özellikleri rakibe ve yaratıklarına daha fazla hasar vermeye yöeliktir. Goblinler, minotaurlar, dragonlar kırmızı yaratıklara örnek olarak verilebilir.
    - Siyah (Ölüm): Siyahlar yoketme konusunda uzman olan renktir. Siyah büyüler yaratıkları yokeder, rakibin elindeki kartları yokeder, ölen yaratıklarını canlandırır ve benzeri iÅŸler yapar. Siyah yaratıklar genelde çok güçlüdür  ve çok iyi özellikleri vardır ancak çoÄŸu lanetlidir ve sahipleri bu lanetlerin bedellerini ödemelidir. Zombieler, ratler, demonlar siyah yaratıklara örnek olarak verilebilir.


    *** Kartların anatomisi:

    * İsim: Her kartın sol üst köÅŸesinde o kartın ismi bulunur. Bu isim kesinlikle baÅŸka bir kartta daha bulunmaz, sadece o karta özeldir.

    * Mana bedeli: Landler hariç bütün kartların saÄŸ üst köÅŸesinde o kartın mana bedeli bulunur.

    * Resim: Her kartın ortasında o kartın resmi bulunur. Oyuna herhangi bir etkisi yoktur. Sadece göz zevkine hitap eder.

    * Tür: Her kartın resminin sol alt köÅŸesinde o kartın türü bulunur (Land, creature, enchantment, instant, sorcery, artifact).
    - Özel durum: Bazı ender kartların türünün yanında "Legendary" yazısı vardır. Bu, o kartın efsanevi bir kart olduÄŸunu gösterir. Efsanevi kartları daha sonra detaylı olarak açıklayacağım.

    * Yan tür: Bazı landlerin, bütün creatureların, bazı enchantmentların, bazı instantların, bazı sorcerylerin ve çoÄŸu artifactin türünün yanında yan türü de bulunur (Goblin, elemental, arcane, equipment vs.).

    * Basım sembolü: Her kartın resminin saÄŸ alt köÅŸesinde o kartın basım sembolü bulunur. Bu sembolün oyuna herhangi bir etkisi yoktur.

    * Açıklama metni: Her kartın resminin altındaki boÅŸlukta o kartın (eÄŸer varsa) özellikleri yazar. ÖrneÄŸin bir dragon kartının altında "flying" yazar. Bu, onun uçtuÄŸunu gösterir. Bir beyaz büyünün altında "4 can kazanırsınız" yazıyorsa o büyüyü oynadığınızda can puanınıza 4 ekleyeceksiniz demektir vs..
    - Özel durum: Bütün basic landlerin (Mountain, swamp, island, plains, forest) altında açıklama metni yerine kendi büyü türünün simgesi bulunur.

    * EÄŸlence metni: ÇoÄŸu kartın açıklama metninin altında italikle yazı tipiyle yazılmış olan eÄŸlence metinleri vardır. Bu metinlerin oyuna herhangi bir etkisi yoktur. Sadece okartın hikayesiyle ilgili bir ipucu verir, o kartı ilgilendiren bir olayın kısa kesitini sunar veya komedi için yazılmışlardır. ÖrneÄŸin "Michiko Konda, Truth Seeker" kartının altında sarayından kaçmış Michiko Konda isimli prensesin babasının ordularının kumandanına yazdığı bir mektup vardır: "Watch over my father. Tell him I'm safe, but I won't come home until I find out how to bring him back to his senses, and Kamigawa is again at peace.". BaÅŸka bir kart olan "Goblin Raider" isimli kartın altında ise ÅŸöyle yazmaktadır: "He's smart for a goblin. He can do two things; hit and run.".

    * Kart hakkında bilgiler: Her kartın sol alt köÅŸesinde o karta ait bilgiler bulunur (Resminin çizeri, kart numarası vs.). Bu bilgilerin oyuna herhangi bir etkisi yoktur.

    * Güç ve Dayanıklılık: Sadece creature kartlarının saÄŸ alt köÅŸesinde o creatureın gücü ve dayanıklılığı rakamsal olarak bulunur. "/" iÅŸaretiyle ayrılmış parçanın solundaki sayı güç, sağındaki sayı dayanıklılıktır. 

    2. BÖLÜM

    *** Oyun sahası: Oyunda library (kütüphane), graveyard (mezarlık) ve oyun alanı olarak 3 alan bulunur.

    * Library: destenizi temsil eder. Kartlarınızı burdan çekersiniz.

    * Graveyard: Yokedilen creaturelarınızın, enchantmentlarınızın, landlerinizin ve artifactlerinizin gittiÄŸi yerdir. Ayrıca oynadığınız instant ve sorceryler de kullanıldıktan hemen sonra buraya gider. Graveyarda giden kartlar ve/veya kartların özellikleri bir daha kullanılamaz ve oyuna dahil olmaz.

    * oyun Alanı: Oynadığınız creaturelar, enchantmentlar, landlar ve artifactler buraya gelir ve yokedilene kadar burada durur. Oyundaki kartların özelliklerini kullanabilir, yaratıklarınızla saldırı veya savunma yapabilirsiniz.


    *** Oyuna baÅŸlamak: Kimin oyuna ilk baÅŸlayacağına yazı-tura gibi bir yöntemle karar verilir. Oyuna baÅŸlamadan önce iki oyuncu da destelerini karıştırır. Daha sonra her oyuncu rakibinin destesini ikiye bölüp kestiÄŸi yarının üstüne diÄŸer parçayı koyar (bu gelenek gibi birÅŸeydir, olmasa da olur.). Bu iÅŸlemlerden sonra her iki oyuncu da destenin en üstünden 7 kart çeker. EÄŸer baÅŸlangıç elinizi beÄŸenmediyseniz elinizdeki kartları destenize karıştırıp 1 kart eksik çekmek ÅŸartıyla tekrar baÅŸlayabilirsiniz (Buna mulligan denir ve istenildiÄŸi kadar yapılabilir). Her iki oyuncu da elini beÄŸendiÄŸi zaman oyun baÅŸlar.
    - Desteler kapalı bir şekilde durur.
    - Elinizi rakibinize göstermeyeceksiniz.
    - İlk tur kart çekilmez. Yani ilk baÅŸlayan kiÅŸi oyuna daha hızlı bir giriÅŸ yapar ama kart bakımından dezavantajlı baÅŸlar.


    *** Fazlar: Magic turn based bir oyundur. Yani ilk baÅŸlayan oyuncu yapacağı herÅŸeyi bitirip sırayı rakibe verene kadar rakip beklemek ve izlemekle yetinir. Sonra turu alan oyuncu yapacaklarını yapar ve turu rakibe verir. Bu sistem oyun bitene kadar devam eder. Bir turun içinde sırasıyla untap step, upkeep, draw step, main phase 1, combat phase, main phase 2, end phase olmak üzere 7 faz bulunur.

    * Untap step: Tur size geçtiÄŸinde yapacağınız ilk ÅŸey bütün kartlarınızı untap etmektir (untapin ne olduÄŸundan daha sonra bahsedeceÄŸim)

    * Upkeep step: Bu fazda hiçbir ÅŸey olmaz. Ama çoÄŸu kart bu kuralı bozar. ÖrneÄŸin bir enchantment der ki "Her upkeepinizde 3 can alırsınız.". Böyle bir durumda upkeeplerinizi boÅŸ geçirmek yerine her seferinde 3 can kazanırsınız.

    * Draw step: Bu faza her geldiÄŸinizde kütüphanenizin en üstündeki kartı çekersiniz.

    * Main phase 1: Bu fazda elinizdeki kartları oynayabilirsiniz veya hiç kart oynamamayı seçip bu fazı atlayabilirsiniz. ÖrneÄŸin oyuna bir land koyabilir, oyundaki landlerinizden aldığınız manaları harcayarak creature, enchantment, artifact, sorcery ya da instant oynayabilirsiniz.
    - Her tur sadece bir land koyma hakkınız vardır.
    - Bir turun içinde manalarınız yettiÄŸi müddetçe istediÄŸiniz kadar kart oynayabilirsiniz. Yani Aynı turda 2 creature inebilir, ardından 1 instant kullanabilirsiniz.

    * Combat phase: Bu fazda yaratıklarınızla saldırabilirsiniz veya hiç saldırmak istemeyip bu fazı atlayabilirsiniz. EÄŸer saldırırsanız rakip de size karşı bir block step kazanır ve savunma yapabilir (Saldırıyı ve savunmayı daha sonra ayrıntılı bir ÅŸekilde açıklayacağım).

    * Main phase 2: Main phase 1'dan hiçbir farkı yoktur. Tek özelliÄŸi combat phaseden sonra gelmesidir. Bu fazı da atlayabilirsiniz.

    * End phase: yapacağınız herşeyi yaptıktan sonra turu rakibe verirsiniz.



    3. BÖLÜM

    *** Tap ve Untap: Oyunlarda en sık baÅŸvuracağınız iÅŸlemdir. Bu oyunda, tap çevirmek, untap düzeltmek demektir. Bir kartı tap etmek demek, o kartı yan yatırmak demektir. Yan yatırılmış kart kendi gücünü tüketmiÅŸtir ve bir sonraki turunuzun untap stepine kadar kullanılamaz.
    - Bütün kartlar oyuna untapli, yani düz bir ÅŸekilde gelir.
    - Bir kartı kullanmak için istediÄŸiniz zaman tap edebilirsiniz. Bu, rakibin turunda herhangi bir anda bile olabilir.


    *** Mana: Manalar landlerden alınır. Bir landden mana alabilmek için o landi tap etmeniz gerekir. Her basic land (Mountain, swamp, island, plains, fores) her seferinde sadece 1 tane kendi renginden mana verir. EÄŸer bir kartın üstünde mana bedeli renksiz (gri) olarak yazılmışsa veya renkli manaların yanında renksiz manalar da istiyorsa, bu renksiz manaları istediÄŸiniz bir renkten manayla ödeyebilirsiniz.

    * Mana havuzu: Bir landi tap ettiğinizde mana havuzunuza bir mana eklersiniz. Mana havuzundaki manaların istediğiniz kadarını istediğiniz zaman harcayabilirsiniz.
    - Bir mana harcandığı zaman mana havuzundan silinir.

    * Mana burn: Manalar sonsuza dek mana havuzunuzda durmaz. Her turun sonunda mana havuzundaki kullanmamış olduÄŸunuz manalar yokolur ve bununla yetinmeyip giden her mana 1 canınızı siler. Bu yüzden sadece o an yapacağınız büyüye yetecek kadar mana alın.


    *** Kart oynamak:

    * Land:
    - Landleri elinizden sadece kendi main fazınızda ve stack boÅŸken (o sırada baÅŸka bir büyü oynanmazken) oynayabilirsiniz.
    - Oynamak için herhangi bir bedel talep etmezler.
    - Yokedilene kadar oyunda dururlar.
    - Diğer kartların aksine her turda oyuna sadece 1 land koyabilirsiniz.

    * Creature, enchantment, artifact:
    - Bu kartları elinizden sadece kendi main fazınızda ve stack boÅŸken (o sırada baÅŸka bir büyü oynanmazken) oynayabilirsiniz.
    - Oynamak için mana costlarını ödemeniz gerekir.
    - Yokedilene kadar oyunda dururlar.
    - Summoning Sickness: Yaratıklar oyuna geldikleri turda tap edilemezler, buna summoning sickness denir. Bir yaratığın üstündeki summoning sickness bir sonraki turunuzun başında kalkar.

    * Sorcery:
    - Sorceryleri elinizden sadece kendi main fazınızda ve stack boÅŸken (o sırada baÅŸka bir büyü oynanmazken) oynayabilirsiniz.
    - Oynamak için mana costlarını ödemeniz gerekir.
    - Oynandıktan sonra kendi graveyardınıza giderler.

    * Instant:
    - Instantları elinizden istediğiniz zaman oynayabilirsiniz. Bu, rakibin turunda herhangi bir anda bile olabilir.
    - Oynamak için mana costlarını ödemeniz gerekir.
    - Oynandıktan sonra kendi graveyardınıza giderler.


    4. BÖLÜM

    *** Saldırmak ve Savunmak: Saldırı ve savunmayı sadece creaturelar yapabilir.

    * Saldırmak: Combat fazınızda istediÄŸiniz sayıda istediÄŸiniz creaturelarınızla saldırabilirsiniz. Burda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ÅŸudur; sadece rakibe saldırabilirsiniz. Kesinlikle hiçbir ÅŸekilde rakibin hiçbir creatureına veya baÅŸka herhangi bir kartına veya baÅŸka bir yere saldıramazsınız, sadece ve sadece rakibe saldırabilirsiniz (Bu kural yeni baÅŸlayanların hazmetmekte en çok zorlandığı kurallardan biri olduÄŸu için üstüne basa basa söyledim.).
    - Bir creaturela saldırdığınız zaman onu tap etmek zorundasınız. Eğer o creature zaten tapli haldeyse saldıramaz.
    - Oyuna yeni gelen creaturelar tap edilemedikleri için saldıramazlar.

    * Savunmak: Rakibiniz size saldırdığında istediğiniz sayıda istediğiniz creaturelarınızla rakibin istediğiniz creaturelarını istediğiniz şekilde bloklayabilirsiniz.
    - Sadece untapli creaturelar savunma yapabilir, tapli creaturelarınızla savunma yapamazsınız. Bu yüzden saldırırken hangi creaturelarınızı tap edip hangilerini defansta tutacağınıza iyi karar vermelisiniz.
    - Creaturelar oyuna untapli geldikleri için ilk turda bile blok yapabilirler.


    *** Damage: Damage, hasar demektir. Örnekle anlatacak olursak; bir büyü veya creature bir oyuncuya 3 damage vurursa o oyuncu 3 canını siler. Aynı ÅŸekilde bir büyü veya creature baÅŸka bir creature'a 3 damage vurursa o creatureın dayanıklılığından 3 puan silinir.
    - Bir creaturea vurulan damage, o creatureı öldüremezse, o tur bittiÄŸi anda temizlenir ve creature eski dayanıklılık puanını geri alır.


    *** Savaş Mekaniği: Combat fazı şu sırayla işler; saldıranların belirlenmesi adımı, bloklayanlarınların belirlenmesi adımı, damagelerin yollanması.

    * Bloklanmamış creaturelar: rakibe kendi güçleri kadar damage vururlar. Karşılık olarak hiçbir hasar almazlar.

    * Bloklanmış creaturelar: kendilerini bloklayan creaturela birbirlerine aynı anda kendi güçleri kadar damage vururlar. Savaşın sonunda creatureların güç ve dayanıklılığına baÄŸlı olarak iki creature da ölebilir, biri ayakta kalırken diÄŸeri ölebilir veya ikisi de ölmeyebilir.
    - Hatırlatma: Bir creatureın canı 0 veya 0'ın altına düÅŸerse o creature graveyarda gider.
    - Özel durum; bir creatureı birden fazla creature aynı anda bloklayabilir. Bu durumda bloklayan creaturelar toplam güçlerini bloklanan creaturea vurur ve bloklanan creature da sahibinin isteÄŸine göre kendi gücünü bloklayan creaturelardan istenilen sayıda istenilen creaturelara dağıtır.
    - Örnek Combat:
    Saldıran oyuncu 1/1'lik, 2/2'lik, 3/3'lük ve 5/6'lık dört creaturela saldırıyor.
    Savunan oyuncunun 2/2'lik, 1/7'lik, 3/2'lik ve 4/4'lük creatureı var. Bu creaturelardan;
    1. 2/2'lik olanla 2/2'liÄŸi,
    2. 1/7'lik olanla 3/3'lüÄŸü,
    3. 3/2'lik ve 4/4'lük olanlarla 5/6'lığı blokluyor.
    4. 1/1'liği bloklamıyor.

    Sonuç
    1. İki creature da birbirine 2 damage vurur ve ölür.
    2. Savunan saldırana 1 damage vurup canını 2 bırakır. Saldıran savunana 3 damage vurup canını 4 bırakır. İki canavar da ölmezç
    3. Savunan saldırana 3+4 toplam 7 damage vurarak -1 canını bırakır. Saldıran oyuncu damageleri dağıtır ve saldıran savunanın 4/4'lük canavarına 4 damage vurup 0 canını bırakır, 3/2'liÄŸe ise kalan 1 damageini vurup canını 1 bırakır. Geriye sadece 3/2'lik olan creature saÄŸ kalır.
    4. 1/1'lik creature savunan oyuncuya 1 damage vurur.


    *** Stack: Stack, yığın anlamına gelir. Herhangi bir büyü yapıldığı zaman o büyü bir stack açar ve stacke giren ilk kart o olur. EÄŸer bir oyuncunun elinde instant varsa (instantların en büyük özelliÄŸi istenildiÄŸi anda oynanabilmeleri olduÄŸundan.) bu instantı stack açıldığında oynayabilir. Böylece o instant ilk büyünün üstüne gelir, yani stackteki alttan ikinci kart olur. Bu olaya response (cevap vermek) denir. Stackte kartlar en üstten en alta doÄŸru birer birer çözülür. Bu sayede cevap veren kart ilk hamleyi yapar. Stackteki bütün kartlar çözüldükten sonra stack kapanır.
    - Örnek Stack:
    Oyuncu kendi 2/2'lik yaratığına +3/+3 boost verecek olan bir büyü yapar.
    Stack açılır ve büyü stacke gider.
    Rakip cevap verir ve 2/2'lik yaratığa 2 damage vuracak olan bir büyü yapar.
    Bu büyü de açılmış olan stackte ilk büyünün üstüne gelir.
    İlk oyuncu verecek cevabının olmadığı söyler ve stack çözülmeye baÅŸlar.
    İlk baÅŸta en üstteki kart çözülür ve yaratık 2 damage yiyerek ölür.
    Sonra bir altındaki büyü çözülür ama +3/+3 vereceÄŸi yaratık mezara gitmiÅŸ olduÄŸu için iÅŸe yaramaz.

    Yukarıdaki örnekte rakip tek bir instant kartıyla hem ilk oyuncunun yaratığını yok etti, hem de bir büyüsünü boÅŸa çıkardı.


    *** Ability (Yetenek): Ability, bütün landlerde ve enchantmentlarda, çoÄŸu creatureda ve artifactte vardır. Activated (aktiflenmiÅŸ) ve triggered (tetiklenmiÅŸ) ability olarak ikiye ayrılır.
    - Abilityler de stack açar.

    * Activited ability: Bu abilityler kartın sahibi tarafından istenildiÄŸi ve bedeli ödenildiÄŸi zamanlarda kullanılabilinirler.
    - Örnek olarak; "Bu yaratığı tap ettiÄŸinizde istediÄŸiniz bir yaratık bu tur blok yapamaz" veya "Bir siyah ve iki renksiz mana ödediÄŸinizde bu enchantment tur sonuna takılan yaratığa -5/-5 verir." gibi.
    - Activited abilityleri response için de kullanabilirsiniz.

    * Triggered ability: Bu abilityler bir tetikleyici sayesinde çalışır.
    - Örnek olarak; "Ne zaman oyuna bir elf gelirse bu kart bütün yaratıklara 2 damage vurur." veya " Ne zaman bir yaratığınız mezara giderse bir kart çekersiniz." gibi.









    Necati Yasin Sezgin tarafından frpworld.com için yazılmıştır.

    Copyright © FRP World © Fantezi Edebiyat ve FRP sitesi Tüm haklarý saklýdýr.

    Yayýnlanma:: 2006-07-13 (9835 okuma)

    [ Geri Dön ]
     
    FRPWorld.Com ülkemizdeki fantezi edebiyatı ve frp sevenleri bir araya getirmeyi amaçlayan bir web sitesidir. 2003 yılında kurulmuş olan sitemiz kullanıcı ve yöneticilerimizin katkıları ile büyüyüp Türkiyenin en büyük frp sitelerinden birisi olmuştur. Galerisi, indirilecekler kısmı, akademisi, yazarları ile sitemiz tam bir frp hazinesidir. FRPWorld sizin de desteklerinizle böyle olmaya devam edecektir. FRP'nin doyumsuzca yaşandığı bu diyara hoş geldiniz.

    FRPWorld, yeni bir frp dünyası


    Sitede bulunan yazı, doküman ve diğer içerikler siteye ait olup başkaları tarafından kopyalanması, dağıtılması ya da ticari amaçla kullanılması yasaktır.
    Siteye yapmış olduğunuz katkılar frpworld.com'un olup bunları yayınlama ya da yayınlamama hakkı site yöneticilerine aittir.


    Sayfa Üretimi: 0.46 Saniye