|
|
|
|
|
|
|
|
The Reckoning on Hell Cehennemde Hesaplaþma
Reckoning of Hell
Cehennemde Büyük Hesaplaşma…
Cehennemin düşmüş melekler ve gerçek şeytanlar arasında kurduğu siyasi düzen, kendi içersindeki tüm yaratımlarının ardında saf kötülüğün barındığını hatırlatırcasına yüzyılların ardından yeni bir kuruluma dönüşme arzusu içerisine girivermişti. Ve böylece Kötülüğün ta kendisi olarakta tabir edebileceğimiz Yüceefendi(Overlord) safları kışkırtarak büyük bir savaşa sebebiyet verdi. İki tarafta tüm güçlerini kusarcasına savaşa döktüler. Sonunda iki taraf savaşı Nessus'a, Malsheem in ayakları altındaki Karanlığın Çukuruna(Pit of Darkness) çektiler. Burada orduları izlemekle yetinirken onlar birbirleriyle savşa düşmüşlerdi. Ve en kritik dakikada Asmodeus'a sadakatini sunmuş olan Geryon borusunu üfledi. Cehennem Efendileri güçlerinden arındırıldı ve kendi üst generalleri tarafından indirildi. Asmodeus tüm cehennem efendilerini cezalandırdı fakat çoğunu tekrar eski görevlerine geri getirdi. Moloch yaptığı aptallıktan ötürü cehennemden kovuldu ve yerine Lilith(Malagard) getirildi. Geryon cehaletinden ötürü kovuldu ve yerine Leviathan(Levistus) getirildi. Asmodeus'a sadık kalan pit fiend lar Kara Sekizli(Dark Ministry) olarak anılmaya başlandı. Gazabın Günlerinden kısa süre sonra Astarte ihanete uğradı ve kendi generali Bel tarafından tahttan indirildi. Bel birinci katın yeni hükümdarı olurken Astarte kendi kalesinde hapsolarak gücünü dirhem dirhem kaybetti... Ve Karanlık tekrar bütünleşti...
D&D kozmolojisinde Cehenenemin Büyük Hesaplaşması( ki daha çok Hesaplaşma(Reckoning) olarak bilinir) Dokuz Cehennemlerin şimdiki siyasi pozisyonuna dönüşmesinde ciddi rol oynamış bir savaştır. Bu yazıda, yaklaşık bir milyon yıl önce cehennemin dokuz katında gelişmiş Büyük Hesaplaşmayı konu alacağız…
Bu Yazı Neler İçerecek - Hesaplaşmanın Başlangıcı
- Büyük Savaş
- Savaşın Sonunda
- Baator’un şu Anki Politik Durumu
- Moloch ve Geryon’un Akıbeti
- Kaynakça
Hesaplaşma: Başlangıç
Hesaplaşmadan önce Dokuz Cehennemin Efendileri iki farklı grup halindeydiler. şeytanlar ve düşmüş melekler…
Sekizinci kat Cania’nın efendisi Mephistopheles birinci grubun önderliğini üstleniyordu. Onun müttefikleri: Dispater: İkinci kat Dis’in efendisi. Mammon: Üçüncü kat Minauros’un efendisi. Geryon: Beşinci kat Stygia’nın efendisi.
Karşı gruba ise, Yedinci kat Maladomini’nin efendisi Baalzebul liderlik etmekteydi. Onun müttefikleri ise; Zariel: Birinzi kat Avernus’un efendisi. Belial: Dördüncü kat Phlegethos’un efendisi. Moloch: Altıncı kat Malbolge’nin hükümdarı ve Baalzebul’un şampiyonu.
Baalzebul ve Mephistopheles’in her ikisi de karşı grubu safdışı bıraktıkları takdirde Dokuzuncu kat Nessus’un ve Baator’un diğer efendilerinin hükümdarı olan Asmodeus’a altedebilecek güce ulaşacaklarına inanıyorlardı.
Büyük Savaş
Hesaplaşmanın ilk kıvılcımı Baalzebul’un grubu tarafından atıldı. Zariel Avernus’ta devasa bir ordu hazırlıyordu. Tahminler, bu ordunun Kan Savaşında öncü Tanar’ri kuvvetlerinin saldırılarını ilk anda kesebilmek için hazırlanmakta olduğu yönündeydi. Zariel ise bu tahminleri son ana kadar ters düşürmemişti. Ordusunu, aynen Kan Savaşına girecekmiş gibi geliştiriyor, son derece disipline bir halde hazırlıyordu. Son ana gelindiğinde ise ölümcül hamlesini yaparak dev ordusunu Dispater’ın Demir Hisarını(Iron Citadel) kuşatmak üzere Dis’e yönlendirdi. Aynı plandan hareketle Moloch ve Belial’da Stygia’ya ani bir baskın düzenlediler. Mephistopheles bu ani saldırıya karşı savunmasını tutamadı ve savaş öncesi bu ilk darbe ona pahalıya patladı. Cania’nın efendisi, karşı saldırıya geçecek zamanı elde edebilmek için sayılamayacak kadar çok iblis sürüsünü kaybetti. Feda ettiği bunca ordunun sonunda ise saldırıyı savuşturarak kendisini saldırıya geçirecek taktiği yoluna koydu. Kendi gelugon lejyonlarını Baalzebul’a saldırmak üzere Maladomini’ye gönderdi. Bu sırada Mammon’un kuvvetleri Dis’i korumaktaydı. Zariel kendi katı olan Avernus’a sığınmıştı. Baalzebul ise Maladomini’yi savunmak üzere, müttefiklerine takviye güç göndermeleri için çağrıda bulunmaktaydı.
Tüm bunlarla beraber savaş bir anda Mephistopheles’in lehine dönmüştü ve savaşın yeni merkezi Maladomini olmuştu. Diğer tüm katlardaki savaşlar bırakılmıştı, iki grupta son ve kesin çarpışmalarını gerçekleştirmek üzere ordularını yedinci kata akıtmaktaydılar. Korkunç çarpışmaların sonunda, iki tarafta birbirlerine milyonlarca iblis ile ölçülebilecek büyük zarara uğrattı.
İki grubun efendilerinin ortak amacı ise zaten Asmodeus’u tahtından indirmekti. İşte tam bu noktada Asmodeus tuzağını tetikledi. Diğer Cehennem efendileri bilmediği şey, Geryon’un sonsuz sadakatini Asmodeus’a sunmuş olmasıydı. Asmodeus’unda yardımıyla Geryon iki grubun ordularına da sızmış ve bu ordular üzerinde önemli konum elde ederek, sonuna kadar da bunu kimseye belli etmemişti. Nessus üzerinde, Malsheem’in kapılarının önündeki son ve en büyük çarpışma gelip çattığında ise Geryon elindeki dev borusunu üfledi; orduları oluşturan tüm iblislerin dönüp kendi efendilerine saldırmalarını sağlayacak dev borusunu… Geryon’un bu işaretiyle pit fiend generalleri, komutanları Geryon’un yoluna döndüler. Aynı anda Asmodeus Nessus üzerinde her türlü hâkimiyete sahip olmasından ötürü, diğer cehennem efendilerinin güçlerini ellerinden alarak onlara ölümcül darbesini indirdi.
Savaşan Cehennem Efendileri bizzat kendi orduları tarafından devrildi. Cehennemin tüm katlarının liderliği tartışmasızca Asmodeus’un ellerine bırakıldı.
Savaşın Sonunda
Asmodeus, baatezu ordularının yönetimini pit fiend lara vererek onları ödüllendirdi. Kan Savaşında bu orduları Asmodeus’a sadık kalmış pit fiend lar komuta edecekti. Bu generallerin tümü birden Kara Sekizli(Dark Ministry/Dark Eight) olarak bilindi. İlk sekiz katın efendileri kendi ordularının komutasını kaybetmediler ve Kara Sekizlerin rütbeleri onların altında kabul edildi. Son olarak, her ne kadar sayılamayacak derecede çok baatezu orduları Asmodeus’un komutası altına girse de Nessus’un efendisine tümüyle sadık olanlar sadece Kara Sekizlilerdi. Savaşta yenik düşmelerine rağmen Asmedeus’un, cehennemin altı efendisine eski rütbelerini geri vermesi sürpriz bir gelişmeydi. Asmodeus’un düşüncesi, acımasızca cezalandırılmış cehennem efedileri kendi katlarındaki meselelerle uğraşırken Asmodeus onları gözetimi altında tutarak şahsi pozisyonunun güvenliğini daha rahat koruyabileceği yönündeydi. Ayrıca onları yok etmesi, Aşağı Düzlemlerde karşıtlıklara yol açabilir ve kendisine karşı düzenlenebilecek olası entrikalara sebebiyet verebilirdi. Sadece Moloch ile Geryon’ a kendi yönetimleri geri verilmedi. Hesaplaşma vakti geldiğinde eşi night hag Malagard, Moloch’u Baalzebul un ittifağına katılma konusunda ikna etmişti. Bunun dayanağı ise, Mephistopheles ve Asmodeus savaşın sonunda düşüp Baalzebul’un başa geçeceği teorisiydi. Bu teoriye göre savaşların sonunda Baalzebul’un güçleri galip taraf olacaktı ve Nessus’un tahtına Baalzebul geçecekti. Moloch’ta Baalzebul’u rahatlıkla altedecek güçteydi ve onu indirip tahta kendisi geçebilirdi. Moloch’un aslında bilmediği şey ise, Malagard’ın Geryon ile gizli bir bağlantısı olduğuydu. Malagard ve Geryon, Moloch’u yenilgiye uğramasını sağlayarak ayağını kaydırmaya çalışmaktaydılar. Moloch eşinin dediklerine aynen uyarak Baalzebul’un yanında savaştı. Asmodeus’un son darbesi inip ordularının ona ihanetiyle beraber Moloch’ta diğer cehennem efendileri gibi beklenmedik bir yenilgi ile yüzyüze geldi. Fakat Moloch’un üzerine oynanan oyun henüz bitmemişti. Eşinin ona tavsiyeleri devam etti. Malagard Moloch’a, eğer hala eskisi gibi cüretkâr olduğunu kanıtlarsa, Asmodeus’un onun gücüne saygı duyacağını söylüyordu. Bunun için yapacağı hareket ise Asmodeus’a karşı durmak olabilirdi.
Kurnaz Malagard’ın özlerini bir kez daha dikkate alan Moloch, diğer cehennem efendileri Asmodeus’tan kaçtıkları sırada tek başına onun karşısında durdu. Asmodeus ise onun bu saygısızlığını, Malbolge’nin yönetimini Malagard’a vererek cevapladı. Malagard elde ettiği güç ile Moloch’u sürgün etti ve Moloch cehennemlerde bir daha görülmedi. Asmodeus’a sadakatini sunan tek Başiblis olan Geryon’un görevinin elinden alınması ise tam bir bilinmezdi. Onun katı Prens Levistus’a verilmişti. Prens Levistus, Stygia’nın Geryon’dan önceki efendisiydi. Asmodeus’un eşi Bensozia’yı öldürmesinden ötürü cezalandırılmış ve dev bir buz kütlesinin içine hapsedilmişti. Ve şimdi tekrar eski gücüne kavuşmuş olsa da Levistus’un etrafı hala buzullarla kaplıydı. Mammon Hesaplaşmanın ardından yeni bir forma büründü. Eski görüntüsü değişerek bunun yerini, soluk bakışlar taşıyan bir insan kafası, yine bununla birleşen bir insan gövdesi ve altından devam eden dev bir yılan kuyruğu aldı.Guide to Hell Mammon un bu formu için, Asmodeus’un gözünde yeni bir iblis türü olarak görünmesi için Mammon’un bu formu aldığını söyler. Book of Vile Dakness ise Asmodeus’un cezalandırarak onu bu şekle soktuğundan bahseder. Mammon’un görüntüsündeki bu değişiklik, güç ve yetenek isteyen yollarla formunun değiştirildiğine işaret eder. Mammon’un bu son hali Geryon’a oldukça benzemektedir. Bir bakıma bu değişiklik, ironik anlamda Stygia’nın eski efendisine son bir aşağılıcı hareket olarak görülebilir.
Ayrıca Asmodeus Mammon ile akrabalığını da sona erdirmiştir. Bensonzia ile kendisinin kızı olan Glasya Mammon’un eşiydi fakat Asmodeus Glasya’yı Mammon’dan alarak Erinyes’in yanına vermiştir. Hesaplaşmadan bu yana Glasya, elindeki mevki dahilinde Kara Sekizliler ile çalışmıştır. Asmodeus’un eski favorisi Baalzebul ise tıpkı arzuladığı gibi dokuz katı yönetmekle cezalandırıldı. Baalzebul’un orijinal formu böcek benzeri büyük gözleri olan yakışıklı bir insan bedeniydi. Hesaplaşmanın sonunda onunda formu değiştirildi ve Asmodeus tarafından şekilsiz ellere sahip dev bir sümüklüböceğe çevrildi. Yaşadığı yerden dışarı dayanılamayacak derecede pis kokular yayılacaktı. Hesaplaşmanın sonunda Belial gölgelere sığınmaya karar vermişti. Cezalandırılmamak içinde, Asmodeus’a Phlegethos’un yönetiminin kızı Fierna’ya ait olduğunu söylemişti. Asmodeus’un onayıyla Phlegethos’un yönetimi Fierna’da kaldı. Belial ise diğer dokuz katın barındırdığı saf kötülüğünün kaynağı olmaya devam etti. Bunu ne kendisi biliyordu ne de bir başkası… Daha sonraları Zariel kendi sağ kolu saydığı, Kara Sekizlilerden biri olan pit fiend Bel tarafından esir düşürülerek tahtından indirildi.
Baator’un şu Anki Politik Durumu
- Bel, Mammon, Levistus ve Malagard’ın birbirleriyle hiçbir bağlılıkları yoktur: - Diğer cehennem efendileri Bel’i, Asmodeus’un tahtı üzerinde hak idda etmekle suçlarlar. Bel’in Zariel’e indirdiği darbeyi Asmodeus’un kabullenmesini de, Bel’in Zariel’e göre daha az entrika peşinde koştuğu ve daha çok Kan Savaşı ile ilgileniyor olduğu yönünde yorumlarlar. Böylece Asmodeus yeni cehennem efendisine karşı, eskisine göre daha az endişe duyacaktır. - Bel, Mephistopheles ve Baalzebul’un her ikisi ile de müttefik olmayı denemiş fakat iki taraftan da red cevabı almıştır. Çünkü efendisi Zariel’e indirdiği darbe hala hafızalardan silinmemiştir. - Savaş esnasında müttefiklerine ilk ihanet eden ve ayrıca kendisini Asmodeus’un önünde de küçük düşüren Mammon’a diğer cehennem efendileri güvenmemektedirler. - Prens Levistus’un yeterli güce kavuşarak esaretten kurtulma fikri kendisinde saplantı boyutlarına ulaşmıştır. Diğer tüm cehenenem efendilerinden inanılmaz derecede nefret etmektedir ve diğer tüm cehennem efendileri de nefretleri de üzerindedir. - Diğer cehennem efendilerinin aksine Malagard gerçek bir baatezu değildir ve konumuna fiziksel gücünden çok kurnazlığı ile ulaşmıştır. Sahip olduğu mevkisinin çok az kısmını ordu gücünden almakla beraber gücünün büyük bir kısmı dokuz cehennem üzerinde sahip olduğu muazzam siyasi gücünden ileri gelmektedir. Onu ilgilendiren en önemli mesele sahip olduğu güç odağını sağlalaştırmaktır. -Dispater Mephistopheles’e, Belial’de Baalzebul’a sadık kalmaya devam etmetedir. Baalzebul ile Mephistopheles arasındaki sıkı rekabet ise hala süregelmektedir…
Moloch ve Geryon’un Akıbeti (The Apocalypse Stone ve A Paladin in Hell den alınan bilgiler) Cehennemden sürülmesinden yüzyıllar sonra Moloch intikamını almak için kaynak güçler toplamış ve müttefikler elde etmiştir. Tasarladığı saldırı planı tamamiyle hazır olduğunda iblis saklanmak üzere kendisini Ana Madde Düzlemine teleport etti. Planının bundan sonraki evresi ise, kendisini planeshift ile Baator’a geçirmek ve önceden kararlaştırılmış zaman geldiği anda saldırıya geçerek Malbolge’yi geri almaktı. Moloch’un bilmediği şey ise, bir grup kahramanın Corbinet Taşı diye bilinen bir nesneyi çalmış olduğuydu. Bu çalıntı nesnenin özelliği ise; düzlemlerarası yolculukları tamamen imkânsız hale getirmesiydi. Bunu bilmeyen Moloch saldırı zamanı geldiğinde Ana Madde Düzeminden Baator’a geçmek istedi fakat bunda başarısız oldu. Baator’da müttefikleri ile beraber ordularının başında olması gerektiği saatte Moloch Ana Madde Düzlemde tıkılı kaldı. Baator’daki müttefik güçler ise onun yokluğunda yeterince iyi organize olamadı ve Moloch’un iblisleri Malagard tarafından katledildi. Moloch daha sonraları tekrar Baator'a dönmeyi başarsa da Baalzebul'un hizmetkarı olarak kalmıştır...
A Paladin in Hell’ de bahsedilene göre Asmodeus’un Geryon’u cehennemden kovmuş ve feci derecede aşağılamıştır çünkü Nessus’un Efendisi biliyordur ki Geryon’un eskiden sahip olduğu pozisyona ulaşma arzusu kendi ellerinde Geryon’u rahatlıkla oynatabileceği basit bir uşak yapacaktır. Bu düşünceyle Asmodeus, kendi hizmetkârlarından birini yollayarak iyi korunan bir tapınaktan özel bir nesneyi cehenneme taşıdı. Asmodeus’un cehennemin beşinci katını geri almasında yardım edeceğini söylemesi üzerine Geryon tapınağı basarak tapınağı Stygia’ya kadar taşımayı kabul etti. Ve böylece önce tapınağı Stygia’ya taşıdı, ardından tapınağın burada bulunduğu bölgenin yakınlarına Buzçelik(Coldsteel) isminde kendi buzdan kalesini inşa eti. Buzçelik, tapınaktan dışarı çıkan tüm çıkış yollarını kesiyordu ve buradan kurtuluşu neredeyse imkânsız kılıyordu. Fakat Geryon’un planları da bir grup ölümlü maceracı tarafından altüst edildi. Maceracılar muazzam kale Buzçelik’e rağmen kendi yollarından şaşmadılar ve tapınağı tekrar Ana Madde Düzlemine döndürmeyi başardılar. Geryon ise Prens Levistus’u tahtından indirecek ordusunu Buzçelik’te gizlice arttırmaya devam etti…
Kaynakça
Bedava ansiklopedi Wikipedia. Lakin onlarda şuralardan yararlanmışlar; *Carl, James; Pramas, Chris (2000). Kıyamet Taşı(The Apocalypse Stone). *Cook, Monte (2002). Vahşi Karanlığın Kitabı(Book of Vile Darkness). *Cook, Monte (1998). Paladin Cehennemde(A Paladin in Hell). *Grubb, Jeff; Cordell, Bruce; Noonan, David (2001). Düzlemler Rehberi(Manual of the Planes). *Pramas, Chris; Mohan, Kim (Ed.) (1999). Cehennem Rehberi(A Guide to Hell).
Ayrıca; *Cehennemin Kapıları Serileri(Gates of Hell Series)
“Arbitrium Vincit Omnia”Hakan "Eldarin" Arslan
Copyright © FRP World © Fantezi Edebiyat ve FRP sitesi T�m haklar� sakl�d�r. Yay�nlanma:: 2006-01-13 (2368 okuma) [ Geri Dön ] |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|