Frp World Ana Menü
  • Frp World
    » Anasayfa
    » Forum
    » Anketler
    » Akademi
    » Kitap Tanıtımları
    » Haber Arşivi
    » Haber Gönderin
    » Makale Gönderin

  • Üyelere Özel

  • Kişisel
    » Hesabınız
    » Özel Mesajlar
    » Üye Listesi
    » Üye Arama
    » Siteden Çıkış

  • Site Bilgileri
    » Top10
    » Site Hakkında Yorumlarınız
    » İstatistikler
    » Destekleyen Siteler

  • Kullanıcı Menüsü
    Hoşgeldin, Diyar Gezgini
    Üye Adı
    Şifre
    (Kayıt Ol)
    Üyelik:
    Son Üye: KirbyJoine
    Bugün: 8
    Dün: 23
    Toplam: 90337

    Şu An Bağlı:
    Ziyaretçi: 1482
    Üye: 0
    Toplam: 1482

    FrpWorld.Com :: View topic - ÇLKEMİZDE ÇİZGİ ROMANIN YERİ
    Forum FAQ  |  Search  |  Memberlist  |  Usergroups   |  Register   |  Profile  |  Private Messages  |  Log in

     ÇLKEMİZDE ÇİZGİ ROMANIN YERİ View next topic
    View previous topic
    Post new topicReply to topic
    Author Message
    Yener
    Kullanıcı
    Kullanıcı





    Joined: Jan 12, 2005
    Posts: 1742
    Location: Ä°stanbul

    PostPosted: Wed Feb 13, 2008 4:41 pm Reply with quoteBack to top

    Malesef ki ülkemiz de çizgi romanla ilgilenen insanların sayısı oldukça az ve çizgi romanlara karşı yaklaşım Amerika ve diyer Avrupa ülkelerindekinden de çok farklı. Gelin biraz bu konuyu irdeleyip çizgi roman kültürü ve çizgi romanların ülkemizde ki yeri ile ilgili bir tartışma başlatalım.

    Çlkemiz de bence çizgi romanlar yanlış anlaşılıyor, esasında hayal kurmanın bile yanlış anlaşıldığı düşünülürse çizgi romanların maruz kaldığı bu durum malesef ki normal oluyor.

    Çizgi roman okumak çocukça kabul ediliyor çizgi romanların yanlızca çocuklar için olduğu onlara hitap ettiği düşünülüyor peki kaç çocuk çizgi roman okuyor ? İşte bu ön yargı çizgi romanları ülkemizde değersiz kılan sebeplerden birisi malesef. Başka sebeplerde var elbet ülkemizde çizgi romanların yaygın olmamasında mesela dağıtım sorunları, çeviriyle uğraşan kişilerin azlığı ve bu azınlığa verilen desteğin minimumluğu. Arkabahçe ve tek tük bir kaç yayın evinin dışında çizgi roman basan varmı ki ?

    Birde ülkemizde çizgi roman çizerliği ve yazarlığıda hak ettiği yeri bulamıyor, bu az sayıda ki emek veren insanların çabaları ya unutulup gidiyor yada malesef yarıda kalıyor. Kaçımız Karaoğlan çizgi romanını biliriz ya Tarkan ya Karabasan (tabi bu hiç birimizin suçu değil zihniyetin suçu).

    Çizgi romanla ilk 4-5 yaşlarındayken tanıştım o zamanlar okumayı bilmediğim için sadece resimlerine bakardım, zaten çoğunluğuda Almancaydı Smile . Babam ve amcalarım Almanya da büyümüşlerdi ve hepside çizgi roman tutkunuydu ve düzinelerce cizgi romanları vardı, Asterix, conan, batman, fantastic four, superman, hulk ve daha niceleri.

    Malesef bunların değerini geç anladım ve hepsi çöpe atıldı zamanın da Crying or Very sad , ama atanlara değil çizgi romana karşı bu tuhaf zihniyete kızıyorum.

    Yurt dışında, bazı avrupa ülkeleri ve özellikle Amerika 'da çizgi romanlar hak ettiği yeri bulmuş üniversitelerinde bölüm olarak okutuluyor Smile . Peki ya bizde ?

    Keşke bizim ülkemizde de çizgi romanlar hak ettiği yeri bulsalar, keşke bizde de Amerika daki gibi comic book dükkanları açılsa, çizgi roman kütüphaneleri olsa.

    Yukarıda istediklerim hayal gibi gözüküyor değil mi ? Çlkemizde kaç kişi kitap okuyor ki ? Çlkemizde kaç tane halka açık kütüphane var ? Koskoca İstanbulda kaç tane halka açık kütüphane var ?

    Yazımı noktalarken ilk okul yıllarımda okuduğum zagor çizgi romanlarımın (hepsi sular altında kaldı) arkasında ki bir yazı geldi aklıma : "Çizgi roman okumak, okuma alışkanlığı kazandırır".

    Sizlerinde yorumlarını bekliyorum arkadaşlar.

    _________________
    [b:bc27a75495]Ignorance is not bliss, merely uninformed misery.[/b:bc27a75495]
    Back to top View user's profileSend private messageMSN Messenger
    CLiCKs
    Kullanıcı
    Kullanıcı





    Joined: Dec 03, 2007
    Posts: 1392
    Location: Bursa

    PostPosted: Wed Feb 13, 2008 5:34 pm Reply with quoteBack to top

    Ah Yener. Gerçekten çok haklısın. Benim çizgi roman sevdam nasıl son buldu biliyormusun? Düzenli bir şekilde superman, spiderman, batman gibi sayı'lı çizgi roman tutkunuydum. Her hafta yeni sayısını alır okurdum. 1 sene öyle geçti. Sonra aldığım yer o zamanlar her hafta geldıklerinden bir tek orada vardı.(her hafta geliyordu ama eski sayılardı.Gerçek bir haftalık çizgi roman serisi gibi yaratmak için yapmıştı kitapçı.) Bir gün sahibi değişti oranın ve adamda çizgi romanları kaldırtmıs ve gelmiyordu. Getirtmesi için dil döktüm ama sen çocukmusun koca adam olmussun gibi laflar aldım ve anladım ki oradaki yeni adam sırf para kazanma zihniyetine sahip...
    Back to top View user's profileSend private messageSend e-mailVisit poster's websiteMSN Messenger
    Alenthas
    Forum Yöneticisi





    Joined: Oct 04, 2007
    Posts: 2670
    Location: Innsmouth

    PostPosted: Wed Feb 13, 2008 5:48 pm Reply with quoteBack to top

    Ben küçüklüğümde Sizinkileri okurdum, hatta okumayı okulda değil onunla öğrenmiştim Smile Aldığım gün 2 saat içinde bitiriyordum. Tabii sonra büyüyünce "çocuk musun," denmeye başlandı. Bende bıraktım..

    Onun dışında Marvel hiç okuyamadım, küçükken çok ısrar etmeme rağmen kimse almamıştı. şimdi Sandman var bildiğim kadarıyla onuda hiç bulamadığım için alamadım.

    Türkiyede maç ve aptal tv şovları dışında piyasada hiç bir şey tutunamıyor maalesef. Sanırım bununla yaşamak zorundayız...

    _________________
    Image
    Back to top View user's profileSend private message
    Yener
    Kullanıcı
    Kullanıcı





    Joined: Jan 12, 2005
    Posts: 1742
    Location: Ä°stanbul

    PostPosted: Wed Feb 13, 2008 6:26 pm Reply with quoteBack to top

    CLiCKs gerçektende çok üzüldüm durumuna. Malesef bunlar ülkemizin gerçeklerinden.

    Çlkemizde daha pek çok insan sinamada izlediği, hayran kaldığı Spider-Man 'ın bile bir çizgi roman kahramanı olduğunu bilmiyor, sadece gülüyorum Smile .

    _________________
    [b:bc27a75495]Ignorance is not bliss, merely uninformed misery.[/b:bc27a75495]
    Back to top View user's profileSend private messageMSN Messenger
    CLiCKs
    Kullanıcı
    Kullanıcı





    Joined: Dec 03, 2007
    Posts: 1392
    Location: Bursa

    PostPosted: Wed Feb 13, 2008 6:39 pm Reply with quoteBack to top

    Ve de milleti anlamıyorum ben okuyorum sanane? Sen getir kitabı satış yap sinirlendim gene Mad adam aklıma gelince bir kişi yüzünden bütün hevesimi kaçırdığıma yanıyorum önceden. Git inat yap gez bulana kadar! Deseydim keşke...
    Back to top View user's profileSend private messageSend e-mailVisit poster's websiteMSN Messenger
    Fioner
    Kullanıcı
    Kullanıcı





    Joined: Aug 10, 2005
    Posts: 90
    Location: Avcılar

    PostPosted: Mon Mar 30, 2009 3:10 pm Reply with quoteBack to top

    ülkemizde cizgiromanın durumu gercekten cok kötü. hem bulunma imkanı, hem insanların bakış acısı baya kötü. peki sizce ne yapılabilir. mesela benm yapabileceğim tek sey (gorebildiğim kadarıyla) 12 yasındaki kardeşime cizgiroman kulturunu öğretmek. ama bu mdur yani? benm yaptığım seyi yapmak sonucta bu toplumu ancak yıllar sonra deiştirebilir. bu konuda bilgili, bu zevki tadıp hakkında muhuabbet edip, aynı bir film hakkında konusurmuscasına birbirimize anlatabilmemiz ya da heryerde bulunan dvdler gibi, bir film ya da dizi alır gibi, kitap alır gibi cizgiroman alabilmemiz için uzun yıllar mı gecmeli?
    Back to top View user's profileSend private message
    Possessed
    Site Ã?izeri





    Joined: Mar 13, 2006
    Posts: 958
    Location: Tanrilarin Unuttugu Yerden...

    PostPosted: Mon Mar 30, 2009 10:45 pm Reply with quoteBack to top

    Evet Fioner, bir toplumun içine bir öğe sokmak çok zor. Bir öğenin yerleşip kültüre eklenmesi ancak çok yavaş bir süreçte gerçekleşir. Atatürk de bu yüzden çok önemli bir adam oluyor, birçok ülkenin uzun yıllarda atladığı basamakları çok hızlı bir şekilde çok daha kısa sürede Türkiye'ye atlatmayı başardı. Çizgi romanın ülkemizde bir kültür olabilmesi ancak bizim çocuklarımıza yansıyabilir. Ama bu da kendi kendine olmaz tabii ki, senin kardeşine bu kültürü öğretmen gibi herkesin bunu yapması lazım.

    Yalnız bu kültüre sahip olmakla iş bitmiyor. İmkanlarımız çok az. Genç girişimciler lazım sanırım bize. Yurt dışından çizgi roman toplayıp getirtecek, dağıtımcılık yapacak gençler... Bir de yerel şirketlerimizin genç çizerleri teşvik etmesi lazım. Küçük karlarla mini çizgi roman serileri basılıp satılmalı bence. Bu alanlarda iş sahaları açılmalı. Aslında baya bir insan ekmek kazanır bu işlerden, çizgi roman sektörü çok geniş. Bu iş endüstriye bir kere dönüşse, öyle gidecek zaten. Sadece bize o başlangıç hareketi lazım, big bang gibi. Yurt dışında görüp çok özendiğim çizgi roman fuarları var, yerel ve uluslararası çizerlerin katılarak bir çizim festivaline dönüşen fuarlar bunlar... Ne çok isterim Türkiye'de böyle aktivitelerin artmasını...

    Ben küçük karlarla bu işin altına elini sokacak genç girişimcilerin çizgi roman kültürünü yaratabileceğini düşünüyorum. Aslında çizgi romanla ilgilenen ve ilgilenme eğilimi olan insan sayısı yadsınamaz ülkemizde. Yurt dışından ülkemize çizgi roman girmesini bekleyemeyiz, kendimiz bir zemin yaratmalıyız, gerisi gelir sanırım. Bakın Japonya'ya, Amerikan çizgi roman sektörüyle yarışıyor adamlar. Bence Japonya müthiş bir örnek model.

    _________________
    I am Lord Amean, The King of North, Leader of Zederus..
    Back to top View user's profileSend private messageVisit poster's websiteMSN Messenger
    WeS_DeX
    Kullanıcı
    Kullanıcı





    Joined: Jan 03, 2007
    Posts: 736
    Location: Grand Line

    PostPosted: Tue Mar 31, 2009 7:12 pm Reply with quoteBack to top

    Ah ahh . O kadar cok isterdim ki her hafta abone olup sürekli cizgi romanlar satın almayı.Keske keske olsa da okusa insanlar bir kere bu ise girisildimi gerisi zaten gelir eminim.Cizgi roman okumak kadar güzel bir sey var mı ya.

    Hani kitap okumayı sevmeyen yada kitap okurken sıkılan insanlar icin bile bir baslangıc olabilir cizgi roman.Hani okumaktan nefret bile etse insan su cizgi romanlar cizimleri icin bile alınır.Bekliyorum, umuyorum.

    Ne zaman büyük bir magaza acılsa hep deli gibi bekliyorum icerisinde cizgi roman satan bir bayii olmasını.Agora'yı büyüttüler kocaman yaptılar bekledim.Kipa'yı actılar kocaman yaptılar bekledim.Bornova'da ikea ve Foruma her gittigimde umdum ama umdugumu yine bulamadım.Cizgi roman okunmalı, okutulmalı hatta ugrasılıp cizilmeli bile.Cok severim cizgi romanları ama bir kac klasik seriler dısında (ki onlar bile cok zor bulunuyor) bulabilmek cok zor.

    Çlkemizde cizgi romanın yeri baslıgın adı ama aslına bakarsanız ülkemizde öyle bir yer yok.Çlkemizde neredeyse cizgi roman hic yer edinememiş hatta ki bu gercekten acınası bir durum.
    Back to top View user's profileSend private messageSend e-mail
    Display posts from previous:      
    Post new topicReply to topic


     Jump to:   



    View next topic
    View previous topic
    You cannot post new topics in this forum
    You cannot reply to topics in this forum
    You cannot edit your posts in this forum
    You cannot delete your posts in this forum
    You cannot vote in polls in this forum


    Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

    :: HalloweenV2 phpBB Theme Exclusive ::
     
    FRPWorld.Com ülkemizdeki fantezi edebiyatı ve frp sevenleri bir araya getirmeyi amaçlayan bir web sitesidir. 2003 yılında kurulmuş olan sitemiz kullanıcı ve yöneticilerimizin katkıları ile büyüyüp Türkiyenin en büyük frp sitelerinden birisi olmuştur. Galerisi, indirilecekler kısmı, akademisi, yazarları ile sitemiz tam bir frp hazinesidir. FRPWorld sizin de desteklerinizle böyle olmaya devam edecektir. FRP'nin doyumsuzca yaşandığı bu diyara hoş geldiniz.

    FRPWorld, yeni bir frp dünyası


    Sitede bulunan yazı, doküman ve diğer içerikler siteye ait olup başkaları tarafından kopyalanması, dağıtılması ya da ticari amaçla kullanılması yasaktır.
    Siteye yapmış olduğunuz katkılar frpworld.com'un olup bunları yayınlama ya da yayınlamama hakkı site yöneticilerine aittir.


    Sayfa Üretimi: 0.68 Saniye