Author |
Message |
Strahd
Kullanıcı
|
Posted:
Sun Aug 24, 2003 6:54 am |
|
Geçenlerde bir sitede büyü çesitlerine bakarken ak(iyi) büyüler arasında aÅ?k büyüsünüde gördüm.Sonra kafama takıldı.Å?imdi aÅ?k büyüsü aÅ?ık olan insan için gerçekten iyi bir büyüymüÅ? gibi gözüküyor ama karÅ?ı taraf için kötü büyü deÄ?ilmi? Yani onun için bana ak bir büyü deÄ?ilmiÅ? gibi geldi |
|
|
Back to top |
|
|
Hükümlü
Kullanıcı
|
Posted:
Mon Aug 25, 2003 5:17 am |
|
Aslında bence göreceli bir büyü! Yani bu taraflar açısından deÄ?iÅ?ir. Mesela bizim kötü dediklerimiz kendileri için iyidir, iyi dediklerimiz kötüler için kötü kendileri için iyidir....konudan saptım.
Neyse pek çok Å?ey gibi görecelidir |
_________________ --------------------------------------------------
MutluluÄ?un ve üzüntünün ötesinde... |
|
Back to top |
|
|
Raistlin
SeçilmiÅ? SavaÅ?çı
|
Posted:
Tue Aug 26, 2003 12:46 am |
|
Herhalde senden nefret eden bir kiÅ?iye aÅ?k büyüsü yapamıyorsundur. Yapıyorsan o zaman ben kara büyü derim çünkü bir kiÅ?inin özgürlüÄ?ünü elinden alıyorsun. Senin hakkında fikir verme özgürlüÄ?ünü kısıtlıyorsundur. Ama sana karÅ?ı "neutral" ya da hafif eÄ?ilimli birine aÅ?k büyüsü yaparsan o kadar kötü deÄ?il bence. DeÄ?il mi ama?
(Bence aÅ?k baÅ?lıbaÅ?ına bir büyüdür ve kullanılan tek element de ya bir bakıÅ? ya da bir dokunuÅ? ya da bir gülümsemedir. Hatta bazen içten söylenen bir söz ya da edilen bir iltifat bile olabilir ) |
|
|
Back to top |
|
|
MaNiak
Gölge Ustası
|
Posted:
Tue Aug 26, 2003 6:43 am |
|
raist sen naaptın ya çizdin o dev barbarın karizmayı bi mesajla aman allahım sana inanamıyorum ki ben aÅ?ka inancımı çok önce yitirdim aÅ?k bir büyü olsaydı onun ölmesine izin vermezdi.... |
|
|
Back to top |
|
|
Raistlin
SeçilmiÅ? SavaÅ?çı
|
Posted:
Tue Aug 26, 2003 6:50 am |
|
Hahahaha o karizma Å?ak diye bi mesajla çizilseydi burda iÅ?im yoktu
Bu arada ben kara büyü ile ak büyüyü tartıÅ?tım gayet entellektüelliÄ?imi yitirmeden de fikrimi beyan ettim. Karizma nerde gitti anlamadım |
|
|
Back to top |
|
|
MaNiak
Gölge Ustası
|
Posted:
Tue Aug 26, 2003 6:55 am |
|
Raistlin wrote: |
(Bence aÅ?k baÅ?lıbaÅ?ına bir büyüdür ve kullanılan tek element de ya bir bakıÅ? ya da bir dokunuÅ? ya da bir gülümsemedir. Hatta bazen içten söylenen bir söz ya da edilen bir iltifat bile olabilir ) |
burda çizildi iÅ?te taaam burda |
|
|
Back to top |
|
|
Raistlin
SeçilmiÅ? SavaÅ?çı
|
Posted:
Tue Aug 26, 2003 7:09 am |
|
Sen bakma o bir anlık patlamaya... Kara kalbimi greyfurt gibi sıkıp suyunu çıkarınca içinden bu tür sözlerden bir tutam çıkabiliyo... Seni de görürüz ManiaK efendi!!! |
|
|
Back to top |
|
|
Baron_Sengir
Kullanıcı
|
Posted:
Tue Aug 26, 2003 8:10 pm |
|
O zaman "charm person","dire charm" falan da mı kara büyü? |
_________________ Evil rises,darkness falls... |
|
Back to top |
|
|
raini
Kullanıcı
|
Posted:
Wed Aug 27, 2003 12:58 am |
|
Sonuçta iyileÅ?tirme büyüleri bir yana bana bütün büyüler korkutucu geliyor... Zaten büyücülerin de (fr karakterleri olan ) hepsi tüylerimi ürpertmiÅ?tir... Bir parça hani uçamayı saÄ?layan güçlendiren büyüler daha düzgün ama karÅ?ıdaki insanın zarar vermeden bile olsa etkileyen (durduran deÄ?iÅ?tiren susturan) tüm büyüler bana garip geliyor.. Ama bildiÄ?im kadarı ile (ki o da kitaplar) kara büyü ak büyü tanımı büyünün etkisinden çok onun yan etkisine dayanıyor.. Ya da onu yaratan güce o güç eÄ?er iyi ise büyü ak karanlık bir güç ise (evrende negatif enerjide var sadece enerji olarak negatif) ve büyücüyü kontrolüne alıyorsa (yüzük gibi ) o zaman kara büyü diye biliyorum... |
|
|
Back to top |
|
|
raini
Kullanıcı
|
Posted:
Wed Aug 27, 2003 12:58 am |
|
Sonuçta iyileÅ?tirme büyüleri bir yana bana bütün büyüler korkutucu geliyor... Zaten büyücülerin de (fr karakterleri olan ) hepsi tüylerimi ürpertmiÅ?tir... Bir parça hani uçamayı saÄ?layan güçlendiren büyüler daha düzgün ama karÅ?ıdaki insanın zarar vermeden bile olsa etkileyen (durduran deÄ?iÅ?tiren susturan) tüm büyüler bana garip geliyor.. Ama bildiÄ?im kadarı ile (ki o da kitaplar) kara büyü ak büyü tanımı büyünün etkisinden çok onun yan etkisine dayanıyor.. Ya da onu yaratan güce o güç eÄ?er iyi ise büyü ak karanlık bir güç ise (evrende negatif enerjide var sadece enerji olarak negatif) ve büyücüyü kontrolüne alıyorsa (yüzük gibi ) o zaman kara büyü diye biliyorum... |
|
|
Back to top |
|
|
Raistlin
SeçilmiÅ? SavaÅ?çı
|
Posted:
Wed Aug 27, 2003 2:11 am |
|
Baron_Sengir wrote: |
O zaman "charm person","dire charm" falan da mı kara büyü? |
OynadıÄ?ımız oyunlarda büyü çeÅ?itleri daha farklı kategorilerde inceleniyor. AD&D'de charm tarzı bütün büyüler enchantment olarak geçiyor. Yani AD&D'de ak ve kara büyü tanımı yok. Evet Nekromansi diye bir sınıf var fakat bu yalnızca negatif enerjilerle yapılan kötü ruhlarla ya da ölüler gerçekleÅ?tirilen büyüler anlamına geliyor.
Bizim bahsettiÄ?imiz kategorize etme daha çok büyünün yapılma amacına göre bir sınıflandırma. Atalarımız büyüler ak büyü(iyileÅ?tirme, aÅ?k, arındırma, vs.) kara büyü(nekromansi, voodoo, cinayet, vs.) ve nötral büyüler diye tanımlamıÅ?lar. Fakat ak büyü kategorisine eklenmiÅ? aÅ?k büyüsü biraz mantıksız gözülüyor kanımca (ve bazı diÄ?er arkadaÅ?lar da Å?üpheye düÅ?müÅ?ler) çünkü bu bir kiÅ?inin iradesi dıÅ?ında bir Å?eyler yapmasına yol açabilir. Güçlü bir askeri kendine sırılsıklam ölümüne aÅ?ık edip sonra kralı öldürürse onunla evleneceÄ?ini söyleyen bir büyücü, bence pek de "ak" bir büyü yapmıÅ? sayılmaz... sizce? |
_________________ That which doesn't kill you, makes you stronger
Only God should have this power |
|
Back to top |
|
|
MaNiak
Gölge Ustası
|
Posted:
Wed Aug 27, 2003 4:01 am |
|
bence büyüler kullanılıÅ? amacına göre ak yada kara die sınıflandırılmalı Å?imdi sen bir iyileÅ?tirme büyüsüyle gidip allahın chaoticevil karakterini iyileÅ?tiriyosan yoruma açık yani |
|
|
Back to top |
|
|
raini
Kullanıcı
|
Posted:
Wed Aug 27, 2003 6:20 pm |
|
Ä°yi de bi ölüm büyüsü ile kötü bir karakteri de öldürebilirsin.. Yine de büyü benim tüylerimi ürpertir... Sanırım ayrım daha çok karÅ?ındakine zarar verme.. Onu iyileÅ?tirme.. Ve bu tarz etki (iiyileÅ?tirici ya da zarar verici) bulunmaması üzerine.... KarÅ?ıdaki kiÅ?inin karakterinden baÄ?ımsız olarak... |
|
|
Back to top |
|
|
Raistlin
SeçilmiÅ? SavaÅ?çı
|
Posted:
Wed Aug 27, 2003 6:28 pm |
|
Peki ya iyileÅ?tirdiÄ?in kiÅ?inin Chaotic Evil olduÄ?unu bilmiyorsan???
Ya da çok önemli bir Å?eyi öÄ?renmek istediÄ?in Chaotic Evil bir adam ölmek üzere ise? Bence iyileÅ?tirme her zaman ak bir büyüdür. Ä°blisleri iyileÅ?tirmeye çalıÅ?mak bile ak bir büyüdür fakat büyücünün (bu durumda cleric diyelim) Tanrı'sıyla baÄ?ı zedelenebilir gibime gelio... |
|
|
Back to top |
|
|
gandalfoftheday
Kullanıcı
|
Posted:
Thu Aug 28, 2003 6:02 pm |
|
deÄ?erli meslektaÅ?larımı selamlıyorum,
her ne kadar her pantheon'un tutucu deity'leri olsa da genellikle onur, zayıf olana yardım etmek, yaÅ?amın kutsallıÄ?ı gibi prensipler nedeniyle iyileÅ?tirmenin her türlüsü (vampiric temelliyer necromantic'tir) iyi olarak kabul edilebilir. ancak burada niyet önemli bir etkendir ve buna kiÅ?inin tanrısı karar verir, hatta büyüyü bahÅ?etmez.
Campaign'lerden ayrı düÅ?ünürsek büyünün temeli iyi-kötü ayrımı reÄ?il, büyünün kehdisidir. DoÄ?ası gereÄ?i çeÅ?itli sıınırlamalara tabi tutulan büyüler kötülüÄ?ü engellemek için deÄ?il, devamlılıÄ?ın korunmasın için kısıtlanır.
Charm person, ch mammal, dire charm, mass charm, suggestion.... tüm bu enc/cha büyülerinde büycü etki altındaki kiÅ?iyi kendine zarar vermeye zorlayamaz, temel itkilerine uymayacak davranıÅ?lar yaptıramaz.
Etki altındaki kiÅ?i, hayranlık duyduÄ?u kiÅ?i onu hayal kırıklıÄ?ına uÄ?ratırsa... gibi subjektif etmenler göz önünde bulundurulmalıdır... |
_________________ Ben Giderim,Adım Kalır Dostlar Beni Hatırlasın... |
|
Back to top |
|
|
|
|