Modules
  • Ana Sayfa
  • AvantGo
  • Downloads
  • FAQ
  • Feedback
  • Forums
  • Journal
  • Private Messages
  • Recommend Us
  • Search
  • Statistics
  • Stories Archive
  • Submit News
  • Surveys
  • Top 10
  • Topics
  • Web Links
  • Your Account

• Who's Online
    Şu an sitede, 1 ziyaretçi ve 0 üye bulunuyor.

Henüz üye değilseniz, Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

Languages
    Site Lisanını Seçin

FrpWorld.Com :: View topic - Büyülerin yapılıÅ?ı hakkında
    Forum FAQ  |  Search  |  Memberlist  |  Usergroups   |  Register   |  Profile  |  Private Messages  |  Log in

Büyülerin yapılıÅ?ı hakkında View next topic
    View previous topic
    Post new topicReply to topic
    Author Message
    Darkgnome
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Thu Jan 26, 2006 5:20 am Reply with quoteBack to top

Sadece D&D kuralları çerçevesinde soruyorum. Büyülerin hepsinin yapım Å?ekli belli baÅ?lı featler ile deÄ?iÅ?tirilmediyse aynı dünyada aynı mıdır? Mesela bir büyücü Fireball'u kollarını açarak ve "Firus Bolus" diye baÄ?ırarak atıyorsa baÅ?kası da o Å?ekilde atmalımıdır?

EÄ?er sınafları aynı ise, bence, evet aynı Å?ekilde atmalıdır. Ama D&D kurallarında nasıl olması gerekir?

Shevarash
    SeçilmiÅ? SavaÅ?çı

PostPosted: Thu Jan 26, 2006 8:09 am Reply with quoteBack to top

Aynı dünya için, ikisi de aynı class için ve featlerle deÄ?iÅ?tirilmiÅ? deÄ?il ise evet aynıdır.

Ã?ünkü büyü lisanı dünyalarda genelde tektir. Sözler ve hareketler standart olarak aynı olur. Tabii ki yapan kiÅ?iye göre çok ufak farklılıklar olabilir. (hareketi daha belirgin yapma, daha tok sesle söyleme gibi) ama bunlar temelde fark yaratmaz ve ancak kitaplarda çok ufak deÄ?iÅ?iklikler yaratır. Bi
    zim oynadıÄ?ımız oyunlarda göze batmayacak kadar küçük ayrıntı olarak kalırlar ve hatta bahsedilmez bile.

Ama dediÄ?in gibi featlerle deÄ?iÅ?miÅ? olabilir, farklı bir sınıf yapıp malzeme kullanmıyor olabilir yada bir baÅ?ka yaratıgın spell like abilitysi olabilir. Böyle durumlarda doÄ?al olarak yapılıÅ? Å?ekli farklılık gösterir.
    Back to top View user's profileSend private message
    Türklider
    SeçilmiÅ? SavaÅ?çı

PostPosted: Thu Jan 26, 2006 1:03 pm Reply with quoteBack to top

Ben bu konuda biraz daha esnek davranmaktan yana bir tavır sergiliyorum (Gerçi Å?u ana kadar böyle bir problemle karÅ?ılaÅ?madım ama).

Mesela genelde büyüler draconic dilde (ejderha dilinde) yapılır ama material plane oluÅ?madan önce de büyü vardı, material plane yok olsa da büyü olacak. Bu durumda büyünün material plane'e baÄ?lı bir olay olması doÄ?ru deÄ?il. Bu nedenle herhangi bir büyü kullanıcısının kendi dilinde de büyü yapmasına bir Å?ey demem. Fakat ne bileyim bir egzotiklik yakalayalım denirse draconic kullanılabilir.

Hatta bu draconic meselesinde Å?u var: Oyuncular draconic bilmemelerine raÄ?men draconci bazı alınan büyüleri çatır çatır yapmakta ve hatta üzerine metamagicler filan ekleyebilmekte. DoÄ?ru bir yaklaÅ?ım deÄ?il yine bu. Ã?ünkü büyü gibi önemli bir olayı o dile tam hakim olmadan kullanabilmek çok dorÄ?u deÄ?il, hele ki eÄ?ip bükme konusunda bu görüÅ?üm tam anlam kazanıyor.

Savunan der ki; "doktorlar da latince bilmiyo." fakat büyü biraz farklı ve ucu açık bir mesele. Doktorlar nereyi tedavi edeceklerinin isimlerini latince söyleseler de geri kalanı Türkçe devam ediyorlar. EÄ?er latince cümle içinde kullan, hatta latince espiri yap (metamagic) dense yapamazlar. Bu da demek oluyor ki eÄ?er büyü dili latince olsaydı doktorlar büyü yapabilseler de metamagic filan gibi üst düzey olayları yapamazlardı. Hele ki büyü açıklamalarının okunması, onların anlaÅ?ılması gibi problemler de var.

Fakat shevarash'ın dediÄ?i gibi genelde deÄ?iÅ?en bir Å?ey deÄ?il büyü bileÅ?enleri. Bana sorarsanız da söz bileÅ?eni konusunda esnek davranılmasından yanayım. Hatta eÄ?er bi material bileÅ?en belirtilmemiÅ?se material bileÅ?en ve hareket belirtilmemiÅ?se hareketsel bileÅ?enler konusunda da çeÅ?itlilik ve betimleme açısından farklılıklara izin verilebilir bence. Fakat belirtilmemiÅ? olması önemli. Misal fireball'da yarasa pisliÄ?i ve sülfür kullanılmak zorunda ve patlayacaÄ?ı noktayı göstermeniz zorunlu. Bunlarda bir deÄ?iÅ?iklik olmaz ama yarasa pisliÄ?i ve sülfürü nasıl kullanacaÄ?ınız yazmıyorsa bir diÄ?erinden farklı kullanmanız pek sorun çıkarmaz KENDÄ° AÃ?IMDAN...

Saygılarımla...

Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Thu Jan 26, 2006 9:31 pm Reply with quoteBack to top

peki bu bakıÅ?tan bir soru yöneltmek istiyorum:
    büyü yapabilme kabiliyetinde temel alınan nedir? yani bu varsayım üzerinden ejder dili konuÅ?abilen herkesin büyü yapabiliyor olması gerkmezmiki buda zaten herkezin potansiyel büyücü olabileceÄ?i anlamına gelmezmi?
    -birde mana olyayı nerde devreye giriyor? olaÄ?an bakıÅ? açısında manayı zeka belirler halbuki bu ikisi çok farklı mecralar dehilmidir. manayı belirliyecek Å?eyin ruh olması gerkmezmi? bu tarz açmazlar oyunların genel eksiÄ?i deÄ?ilmi?

birde bir ek:
    zaten elimizde yeterince bilgi birikimi ve döküman varken ve zaten yetrince oyunların eksik ve hatalarini görmüÅ?ken, sınırlarını biraz daha oynıyanların belirlediÄ?i , daha geniÅ? ve günümüzün geliÅ?miÅ? fizik ve bilim kuralları göz önüne alınarak hazırlanmıÅ? sıfır bir oyun ve kural kitapları silsilesi hazırlasak kendi standartlarımız ve bakıÅ? açılarımızı daha iyi belli etmezmi ve yurtdıÅ?ından hayal ürünü ihtal ederken hayal ürünü ihraç etmeye baÅ?lamazmıyız. bunların hepsinden önemlisi daha zevkli olmazmı?

Å?imdiden verilecek cevaplar için teÅ?ekkür ederim. yazılarımın ve sorularımın uzun sürdüÄ?ünün farkındayım. ancak cevap verecek arkadaÅ?larında kelimelerde çmrilik yapmıyacaÄ?ını umuyorum. tekrar teÅ?ekkürler...
    FrontsideAir
    Gölge Ustası

PostPosted: Thu Jan 26, 2006 9:52 pm Reply with quoteBack to top

1) Aslında yazın o kadar da uzun deÄ?il.

2) Ä°lk soruya daha bilgili arkadaÅ?lar cevap verebilir ama ikinci soruna Å?öyle cevap vereyim. Ben ve Darkgnome zaten bu konuyla ilgileniyorum. Bu konunun yeri bu baÅ?lık deÄ?il. DiÄ?er arkadaÅ?lardan da bu soruyu görmemelerini istemek zorundayım. Aynı soruyu baÅ?ka bir baÅ?lıkta hatta varolan baÅ?lıklardan birinde dile getirebilirsin. Orada elimden geldiÄ?ince yardımcı olabilirim. MSN'den de yardım edebilirim.

Her soylunun leÃ…?inde,
    Hançeri saplı Erober'in.

GeçmiÅ?in sayfalarına gömülü kullanıcı..
    Back to top View user's profileSend private messageVisit poster's websiteMSN Messenger
    Darkgnome
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Fri Jan 27, 2006 2:35 am Reply with quoteBack to top

BUrada özellikle belirttim sadece D&D diye. Bu kural sisteminin dıÅ?ına çıkmayalım lütfen bu baÅ?lıkta. (Ama güzel olurdu Very Happy ) Tekrar konuya dönelim o zaman.

Büyünün sadece ejder dili ile deÄ?ilde daha karmaÅ?ık bir dille olması ve ejdercede bu dilin bir kısım kelimelerinin bulunuyor olması bence daha mantıklı lurdu. Yoksa ejderhalar istedikleri gibi büyü yaparlardı ve ejderceyi bilen herkes yapardı. Ama Å?u bir gerçek büyücüler (wizard olanlar) ejderceji öÄ?reniyorlar. Bence bunu aradaki bazı kelmelere hakim olmak için yapıyorlar. Ama ... neyse ben sordum zaten bilmediÄ?im anlaÅ?ılıyor.

Å?Ä°mdi soruma iki ayrıo ve aslında ortak bir noktada az da olsa çakıÅ?an cevap geldi. Yani bazı kısımları aynı olabilir bazıları ise farklı. Benim aklımı birde Å?u karıÅ?tırıyor ama bir parmaÄ?ı kesilmiÅ? bir büyünün bir kısmında parmaÄ?ını kullanıyorsa artık o büyüyü yapamayacakmı? Bence bunun üstesinden gelebilmesi gerekir. Bu bakımdan Sheverash'ın bahsettiÄ?i kadar belki biraz daha deÄ?iÅ?im olabilir. HerÅ?eyin üstünde belli b dünyada aynı büyünün hemen hemen aynı Å?ekilde yapılması gerektiÄ?i konusunda hemfikiriz.

Ben bu soruyu aslında sitedeki RP için düÅ?ünmüÅ?tüm. Diyarda yapılan bir büyünnü RPsi iyi yapıldıÄ?ı taktirde belli bir baÅ?lık altına bu tasfir koyulabilir. Sonrasında bir daha aynı büyü yapılacak olursa buradaki tasfirlere bakılır ve ona göre yapılır. Belki Rpyi yapan kiÅ?i kendisinden de az birÅ?ey katar ama temelde aynı hareketleri yapmak zorununda olur. Bu Å?ekilde yapmayanların büyüleri ise baÅ?arısız olur ve büyücüye olay açıklanır.
    Fikri size bir sorayım dedim. Buradan geçerse dilak kuyusunada atmayı düÅ?ünüyorum. Ama öncelik adminlerin deÄ?il site üyelerinin olsun isterim. Sonrasında yapılıp yapılamayacaÄ?ını adminler belirlerler.

Shevarash
    SeçilmiÅ? SavaÅ?çı

PostPosted: Fri Jan 27, 2006 7:54 pm Reply with quoteBack to top

Büyü ile mana konusuna da açıklık getireyim, draconic bilen herkes büyü yapabilir ama ;

1- draconic öÄ?renmek çok zordur
    2- herkese öÄ?retmezler
    3- draconic konuÅ?mak ile büyüleri ezberleyebilmek daha da önemlisi kavrayabilmek aynı Å?ey deÄ?il. Bu da yüksek bir "zeka" istiyor. Mana olayı henüz dnd dünyaları için konuÅ?uyorsak var olan birÅ?ey deÄ?il. Konu içsel olarak yatkın olmak ise bu "sorcerer"likten geçiyor.
    zaten büyü sadece söz deÄ?il aynı zamanda materyal, hareket vs gibi baÅ?ka bileÅ?enlerde içerdiÄ?i için dili tek baÅ?ına bilmek geçerli deÄ?il. Zaten draconik llisan sadece spellcasterların (arcane) bonus dilleri arasında bulunuyor. O dili tam bilmeden de büyü yapmak mümkün.

Ama Türklider ile Drakgnome un dediklerine bir yerde bende katılıyorum. ejder dilinden farklı dil kullanmak araya serpiÅ?tirmek çeÅ?ni olabilir. Birde farklı material planelerden gelenlerin tamamen farklı Å?ekilde yapmaları gibi bir konu söz konusu olabilir.
    monewek
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Sat Apr 22, 2006 7:27 pm Reply with quoteBack to top

ben pek d&d oynamasmda bilgilerimn yetecegi kadar size anlatayım burda büyünün sözleri yeterlidir. eger büyünün güc kazınp istedegin gibi bir etki yaratmasını istiyosan bunu haraketler katarsın ve büynü seklini verirsin.

ben bunu biraz d&d kuralarında cıkarak anlatcam normalde büyünün sözlerini söylerken havaya sekiller cizmelisin ve büyü seni yormamasını saglarsın ama bunlar asırı güc isteyen büyüler icin gecerlidir.

simdi genel bi acıklama verdikden sonra (su ejder dili büyüleriyle ilgili bilgi verelim) asıldan burda dil savasta düsmanının senin naptıgını anlamasın diye degisik ama büyünün temel sözlerini degistirmeden söylemekdir. mesela herekesin bildigi birdile büyüyü söylersen karsı tarf sana yaptıgın büyünün koruyucu büyüsünü yapar ama sen buna baska bi dil katarak yada büyünün TEMEL S�ZLERİNİ DEGTİRMEDEN baska dile aktarırsan ne biliyim mesela cok aski bil kulanırsan unutulmus bi dil ozmn kimse ne yaptıgını anlamaz .

(galiba konunun baya bi dısına cıktım ama baska türlü acıklanamaz Sad )
    sphnx
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Sun Apr 30, 2006 5:57 pm Reply with quoteBack to top

hocam peki birisine büyü yoluyla draconic öÄ?retsek.adam çatır çatır büyü yapar o halde.Mesela rp sırasında grubun büyücüsü barbara draconic konuÅ?masını saÄ?layan bir büyü yapıyor.(Böyle yada buna benzeyen bir büyü vardı sanırım(rp den 1 yıldır uzaÄ?ımda))Sonra barbarda büyü yapıyor ve iÅ?ler kolaylaÅ?ıyor.Böyle bir Å?eyin olabilme ihtimali varmı?(Dnd içersinde)
    Back to top View user's profileSend private messageSend e-mailMSN MessengerICQ Number
    burock
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Mon May 01, 2006 4:40 pm Reply with quoteBack to top

sphnx wrote:
    hocam peki birisine büyü yoluyla draconic öÄ?retsek.adam çatır çatır büyü yapar o halde.Mesela rp sırasında grubun büyücüsü barbara draconic konuÅ?masını saÄ?layan bir büyü yapıyor.(Böyle yada buna benzeyen bir büyü vardı sanırım(rp den 1 yıldır uzaÄ?ımda))Sonra barbarda büyü yapıyor ve iÅ?ler kolaylaÅ?ıyor.Böyle bir Å?eyin olabilme ihtimali varmı?(Dnd içersinde)

yukarda sheverash bu soruna yanıt vermiÅ?ti. birisinin draconic bilmesi (ya da birisine büyü yoluyla öÄ?retilmesi) durumunda o kiÅ?i, büyü yapabilme yeteneÄ?ine sahip olmaz. draconic konuÅ?mak ayrı, büyü yapmak ayrı Å?eydir.

darkgınomun bahsettiÄ?i, "spell failure" uygulaması ise bana pek hoÅ? gelmedi. neden derseniz, dnd sisteminde zaten "arcane spell failure" adında bi istatistik var. bu yüzdelik skoru modifiye eden etmenler de belli. hemen aklıma gelen çeÅ?itli zırh ve kalkan kullanımları mesela. bu istatistik, bi arcane spellcaster için kimi zaman yaÅ?am ile ölüm arasındaki çizgiyi belirleyecek kadar önemlidir. bu nedenle, bu stata dokunmamak gerektiÄ?i kanısındayım.

BaÅ?büyücü

PostPosted: Mon May 01, 2006 6:46 pm Reply with quoteBack to top

büyü yapılması anında kullanılan materyaller ve hareketler o düzlemi saran büyü aÄ?ını eÄ?ip büküp istenilen Å?ekli vermek için kullanılır ve sözler ile de büyünün son hali tamamlanır.Dolayısı ile büyü aÄ?ına nasıl eriÅ?eceÄ?ini bilmeyen birisi istediÄ?i kadar büyü sözlerini doÄ?ru söylesin,doÄ?ru materyalleri doÄ?ru zamanda kullansın büyü aÄ?ına eriÅ?emeyeceÄ?i için yaptıkları Å?arlatanlıktan öteye gitmez.Bu nedenledir ki wizard olabilmek için uzun süren eÄ?itimler ve konsantrasyon gereklidir.

Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Tue May 02, 2006 3:51 am Reply with quoteBack to top

Tatmin edici cevaplar oldu saÄ?olun...
    Back to top View user's profileSend private messageSend e-mailMSN MessengerICQ Number
    imohtep
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Fri May 12, 2006 7:23 pm Reply with quoteBack to top

benbu sitedeki arkadaÅ?lardan biraz yapıcı olmalarını istiyorum ben bir çok bilgiyi barındırmama ramen çok az Å?ey yapabiliyorum kutsal üstün sıfat 1 30 30 5 ve meleÄ?i 66cı basamaktaki 5 20 1 10 30
    imohtep
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Fri May 12, 2006 7:34 pm Reply with quoteBack to top

yukardakilere hiç katılmıyorum denemedikleri biÅ?eyden bahsedilmez denemek gerek ben Å?ahsım bütün alanları denedim baÅ?arı istekte ayarda iradede içderinlikte yatar bunun senbolü keçi gibi inatçı boÄ?a gibi güçlü baykuÅ? gibi sakin bilge aslan gibi öz güvenin cesaretli olmalısın seni baÅ?arıya götüren Å?ey istek ve aÅ?k gücü vebunun zıddı
    siliterin
    Site Yazarı
    Site Yazarı

PostPosted: Wed Aug 02, 2006 10:54 pm Reply with quoteBack to top

aynı classta da olsalar her büyücü kendi tarzını geliÅ?tirebilir ve büyüyü isdeÄ?igibi yapar ama her büyünün belli standartları elbette vardır.
    Post new topicReply to topic

Jump to:   

View next topic
    View previous topic
    You cannot post new topics in this forum
    You cannot reply to topics in this forum
    You cannot edit your posts in this forum
    You cannot delete your posts in this forum
    You cannot vote in polls in this forum