Sanıyorum bu hem doÄ?u hem de batı tarafından paylaÅ?ılan bir konu ancak kaynaÄ?ını doÄ?udan alıyor. DoÄ?unun hikayelerinde cinler inanılmayacak düzeyde güçlü yaratıklar olarak görünüyorlar. Bir yerden baÅ?ka bir yere inanılmayacak hızlarda gidebiliyor istedikleri pek çok Å?eyi gerçekleÅ?tirebiliyorlar. Belki de bu özellikleri hem korku hem de sanırım biraz açgözlülük yaratmıÅ? insanlarda.... Sonuçta bir cinden bir Å?ey istediklerinde cin onu yerine getirebilecek bir yaratık olarak tanımlanmıÅ?.
Cinlerin bunu nasıl yapabildiklerine iliÅ?kin fikirler doÄ?u kültüründe bildiÄ?im kadarı ile tam olarak tanımlanmamıÅ?. Ama parçaları bir araya getirirsek sanıyorum Å?öyle bir sonuç çıkıyor. Cinler farklı fizik kurallarının geçerli olduÄ?u bir Dünya'nın varlıkları, o nedenle bu Dünya'nın fizik kuralları onlara sınırsız gözüken bir güç saÄ?lıyor. Yine de bu Dünya da var olmak onların hoÅ?una giden bir Å?ey deÄ?il. Buradan çıkabilecek bir sonuç belki cinlerin bulunduÄ?u Dünya'ya gitsek bizim de onların bakıÅ? açısı ile büyük bir güce sahip olacaÄ?ımız ama muhtemelen bu bizi mutlu etmeyecek orada...
Cinlere iliÅ?kin muazzam hikayeler var, sanırım en meÅ?hur olanlar çocukken arkadaÅ?larımla birbirimize anlattıÄ?ımız ayakları ters olan insanların hikayeleri. Sanırım son zamanlarda bizim fantastik sinemamız epey sayıda cin filmi üretti.
Ancak bu açıdan en önemli eseri Bartimeus Ã?çlemesi olarak görüyorum. Hem bir hikayenin tadını korumayı hem de hikayede yer alan cin ögesini bu kadar güzel tasvir etmeyi baÅ?aran baÅ?ka bir kitaba rastlamadım doÄ?rusu...
_________________ HARBE GÄ°DEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Güzel bir konu baÅ?lıÄ?ı olmuÅ? bu Firble.
Ben genellikle iki Å?ekilde karÅ?ılaÅ?tım cinlerle gerek edebi gerek görsel eserlerde olsun.
Ä°lki insanların birbirine korkunç hikayeler anlatmaya baÅ?ladıÄ?ında anlatılan cin hikayeleri sanırım bu denli etkileyici olmasının nedeni cinlerin varlıÄ?ının dini olarak kabul edilebilen bir gerçek olması. SAnırım genellikle kötü niyetli olmalarının sebebi insanlarla haÅ?ır neÅ?ir olanların bir çıkar gütmesi olarak açıklanır.
DiÄ?eri ise aslında batıdaki cin anlayıÅ?ına daha çok uysa da en büyük örneÄ?i yanılmıyorsam binbirgece masallarında bulunan Aleaddin ve lambadaki cin hikayesi. Binbirgece masalları cinler ve ifritleri oldukça fazla miktarda öÄ?e oalrak kullanmıÅ?. Ben Batıdaki cin kavramının bu hikayeleri baz alarak geliÅ?tiÄ?ini düÅ?ünüyorum kapsamlı bi araÅ?tırma yapmadım.
Genelde cinler mavi ve hava elementiyle ilikilendirilmiÅ? yaratıklar ifritler ise bunların ateÅ?ten kardeÅ?leri olarak tasfir edilir.
Bartimeus Ã?çlemesi konusunda firble'a katılıyorum. BaÅ?arılı bir sentez yapmıÅ?. En güzel yanı da ne biliyor musunuz? Dünyamızın efsanelerini ve cin hikayelerini kendi yarattıÄ?ı cin kavramı içerisinde açıklaması.
Å?imdi vaktim biraz kısıtlı belki sonra daha fazla yazarım.
_________________ Chaos is the law of nature,
Order is the dream of man.
frp sistemlerine bile epey etki etmiÅ?. aslında binbir gece masallarında geçen biçok Å?ey epey etki etmiÅ? frpye ve fantastik kurguya. bildigim kadarıyla gulyabanilerde ghoul olarak geçiyolardı..
_________________ Ve sonbahar gelmeden topraÄ?a düÅ?tü yeÅ?il renkli yaprak, geceyi beklemeden ortaya çıkan ayla birlikte.
Ancak cin inançları sanırım daha eski bir döneme dayanıyor. Sanırım cinler bir çeÅ?it bizim eÅ?itlerimiz gibi görülüyorlar. Her ne kadar bazı hikayeler onlara sanki insanın üstündeymiÅ? gibi görevler yüklese de. Onların gerçek olduklarını var sayarsak ateÅ? nasıl bizim için muazzam ve anlaÅ?ılmaz bir Å?eyse toprak da onlar için öyle olmalı. Toprak onların ait olduÄ?u kaosu yok ediyor. AteÅ? nasıl düzeni yok ediyorsa... Ancak bizim Dünyamızda nasıl ateÅ? yiyerek yok edecek bir Å?eyler bulduÄ?u sürece yaÅ?ıyorsa onların Dünyasında da toprak düzenli hale dönüÅ?türebileceÄ?i kaos bulduÄ?u sürece var oluyor ve sonra yok oluyor olmalı... Bu durumda onların Dünyası bizim bir çeÅ?it yanma hissi yaÅ?ayacaÄ?ımız bir yer muhtemelen....
Eh bunları düÅ?ünmek ilginç oluyor. Bir an cinlerin o korkulan yanlarının ötesinde gerçekten ne olabileceklerini düÅ?ünmek.
_________________ HARBE GÄ°DEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
View next topic View previous topic
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum